Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015


Ακόμη και τώρα που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλες τις δραστηριότητες μας, μερίδα οδηγών εξακολουθεί να επενδύει σε ακριβά αυτοκίνητα, εκτιμώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και την μαγεία της συμβίωσης, με ένα μοντέλο που φτιάχτηκε από εμπνευσμένους μηχανικούς.

Εξέχουσα θέση στη λίστα των premium μοντέλων υψηλής αξίας κατέχει το νέο Volvo XC90, το οποίο πρωταγωνιστεί στη κατηγορία του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το μεγάλων διαστάσεων σουηδικό SUV, μέχρι το τέλος Νοέμβριου πήρε την πρώτη θέση στη κατηγορία του με 66 πωλήσεις, δεύτερο το BMW X5 με 38 πωλήσεις κ.α.

Το τετρακίνητο αυτοκίνητο που προκαλεί με τον όγκο του και την επιβλητική παρουσία του, είχα την ευκαιρία να το οδηγήσω για μια ακόμη φορά στους ελληνικούς δρόμους.

Και επειδή ακόμη το πρώτο στοιχείο που εξετάζουμε πριν την αγορά είναι η χωρητικότητα του κινητήρα, σημειώνω ότι το νέο σουηδικό μοτέρ Drive-E με όλα τα τεχνικά καλούδια, ανήκει στην οικογένεια των 2.000 κ.εκ.

Πρόκειται για μια σωστή απόφαση του εργοστασίου που μειώνει το κόστος χρήσης σε σχέση με μεγαλύτερα μοτέρ του ανταγωνισμού, ακόμη και στην Ελλάδα.

Καταναλώνει ντίζελ και χωρίς να ζορίζεται αποδίδει 225 ίππους. Και δεν είναι μόνο η ισχύς που δίνει την ώθηση στο αυτοκίνητο βάρους 2.052 κιλών.

Μόλις πατήσεις το γκάζι, έρχεται και η ροπή των 47,8 χλγμ. να υπερασπιστεί την απόδοση του καλορυθμισμένου μοτέρ.

Από χαμηλά νοιώθεις την δύναμη του και απολαμβάνεις την προσπάθεια του να κινήσει σβέλτα το βαρύ αυτοκίνητο. Στο κοντέρ βλέπεις τα πρώτα 100χλμ./ώρα σε 0-100 σε 7,8’’ και η τελική ταχύτητα ξεπερνά τα 220 χλμ./ώρα. Μέση κατανάλωση στη δοκιμή 7,5 λίτρα/100χλμ.(εργοστασιακή μικτή 5,7 λίτρα/100χλμ.). Εκπομπές CO2 149 γραμ. C02/χλμ.

Στα χέρια του οδηγού υπάρχουν δυο τμήματα του σουηδικού αυτοκινήτου τα οποία τον προκαλούν, να κλείσει το κινητό τηλέφωνο και να πάρει τον δρόμο που οδηγεί στην Αράχοβα, στα Καλάβρυτα ακόμη και στη Θεσσαλονίκη.

Ένα στιβαρό τιμόνι, με σωστές διαστάσεις και άψογη δερμάτινη επένδυση είναι έτοιμο να μεταφέρει τις εντολές του οδηγού στις μπροστινές ρόδες και να δώσει το έναυσμα για την έναρξη της «πτήσης».

Το άλλο τμήμα είναι ο μοχλός ταχυτήτων. Με νέο σχήμα, κατάλληλη επένδυση και με αποστολή να εκτελέσει τις επιθυμίες του χειριστή για την μετάδοση της κίνησης και τον ρυθμό οδήγησης.

Η οδική συμπεριφορά και η ποιότητα κύλισης βρίσκονται στο ανώτερο τμήμα της κατηγορίας. Όλοι οι επιβάτες νιώθουν ευχάριστα, γιατί βρίσκονται σε ένα πολυτελή χώρο με πολλές ανέσεις.

Εκτίμησα ιδιαίτερα την οθόνη αφής(βασικός εξοπλισμός) που θυμίζει tablet. Αντικαθιστά τα συμβατικά κουμπιά και χειριστήρια στη κεντρική κονσόλα.

Είναι το πρώτο μοντέλο της Volvo που προσφέρει Apple CarPlay, ένα σύστημα με χαρακτηριστικά και υπηρεσίες, για iPad, iPhone και iPod.

Κατέχει τη κορυφή στο τομέα της ασφάλειας στη κατηγορία του.

Διαθέτει στο βασικό εξοπλισμό δύο εντελώς νέες τεχνολογίες: σύστημα προστασίας σε περίπτωση εκτροπής από το δρόμο και δυνατότητα αυτόματου φρεναρίσματος σε διασταύρωση με αντίθετα ερχόμενο όχημα.

Στάνταρ και το City Safety, που πλέον λειτουργεί σε όλο το εύρος ταχυτήτων.

Επίσης, ανίχνευση πεζών και ποδηλατών/δικυκλιστών με αυτόματο φρενάρισμα, που πλέον λειτουργεί και τη νύχτα. Από 64.150 ευρώ.
real.gr

Το φυτό Hoya carnosa ή αλλιώς “φυτό κερί” ευδοκιμεί στην Ασία και την Ωκεανία και χρησιμοποιείται κυρίως σαν διακοσμητικό.

Τα άνθη του έχουν ανοιχτό ροζ χρώμα και σχήμα αστεριού.

Το φυτό αυτό έχει μια μοναδική ιδιότητα, που του έδωσε το όνομά του, καθώς εκκρίνει μια παχύρρευστη κηρώδη ουσία που κάνει τα άνθη του να φαίνονται… κέρινα.

ΠΗΓΗ: perierga.gr
Tη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους καλλιτέχνες της μουσικής βιομηχανίας, οι οποίοι κατάφεραν να βγάλουν εκατομμύρια το 2015 έδωσε στη δημοσιότητα το περιοδικό «Forbes».

Ούτε φέτος φυσικά έλειψαν οι εκπλήξεις καθώς αν και οι περισσότεροι περίμεναν την Τέιλορ Σουόφτ στην κορυφή, τη θέση της… «έφαγε» η Κέιτι Πέρι, η οποία χάρη στις περιοδείες της και τα συμβόλαιά της με μεγάλες εταιρίες φιγουράρει στην πρώτη θέση με το αστρονομικό ποσό των.... 135εκατομμυρίων δολαρίων!

«Όταν το 25 της Adele -που έσπασε κάθε δισκογραφικό ρεκόρ- δεν είναι ικανό να της εξασφαλίσει μια θέση στην λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους μουσικούς του κόσμου, αναρωτιέται κανείς τι έχει αλλάξει στη μουσική βιομηχανία» γράφει ο Zack O'Malley Greenburg του περιοδικού. «Πλέον οι περιοδείες είναι αυτές που φέρνουν τα περισσότερα κέρδη, χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η Κέιτι Πέιρι η οποία είναι η πιο ακριβοπληρωμένη μουσικός αυτής της χρονιάς» προσθέτει.

Δείτε τη λίστα

1. Katy Perry ($135 εκατ.)
2. One Direction ($130 εκατ.)
3. Garth Brooks ($90 εκατ.)
4. Taylor Swift ($80 εκατ.)
5. The Eagles ($73.5 εκατ.)
6. Calvin Harris ($66 εκατ.)
7. Justin Timberlake ($63.5 εκατ.)
8. Diddy ($60 εκατ.)
9. Fleetwood Mac ($59.5 εκατ.)
10. Lady Gaga ($59 εκατ.)
11. The Rolling Stones ($57.5 εκατ.)
12. Ed Sheeran ($57 εκατ.)
13. Jay Z ($56 εκατ.)
14. Beyoncé ($54.5 εκατ.)
15. Elton John ($53.5 εκατ.)
16. Toby Keith ($53 εκατ.)
17. Paul McCartney ($51.5 εκατ.)
18. Michael Buble ($45.5 εκατ.)
19. Jason Aldean ($43.5 εκατ.)
20. Luke Bryan ($42.5 εκατ.)
21. Kenny Chesney ($42 εκατ.)
22. Bruno Mars ($40 εκατ.)
23. Drake ($39.5 εκατ.)
24. Foo Fighters ($38 εκατ.)
25. Tim McGraw ($38 εκατ.)

Πηγή: star.gr

Η επιμονή που εξέφρασαν για μια ακόμη φορά οι δανειστές, κατά την συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορο Βερναρδάκη, για τη σύνδεση της αξιολόγησης με μισθολογικές επιπτώσεις υπό την μορφή «μπόνους παραγωγικότητας» στους άριστους υπαλλήλους, ενόψει της σύνταξης του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, μόνο «αθώα» δεν μπορεί να θεωρηθεί. Παρότι εκ πρώτης άποψης εμφανίζεται ως μια πολιτική «επιβράβευσης» ικανών δημοσίων υπαλλήλων, θα σημάνει μεταγενέστερα τη μείωση των αποδοχών για μεγάλη μερίδα εργαζομένων.
Και αυτό καθώς σηματοδοτεί την ευθεία σύνδεση αξιολόγησης και μισθολογίου. Από τη στιγμή που είναι ρητά κατατεθειμένο στη συμφωνία πως το νέο μισθολόγιο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, μέσω του «μπόνους» αυτομάτως θα απαιτηθεί η ανεύρεση κονδυλίων από τις γνωστές «δεξαμενές», δηλαδή υπαλλήλους που -εν προκειμένω- θα βαθμολογηθούν χαμηλά στην αξιολόγηση.
Έτσι, επιτυγχάνουν οι δανειστές να εφαρμόσουν και μια ακόμη απαίτησή τους, δηλαδή το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ υπαλλήλων.
Υπενθυμίζεται ότι στον πυρήνα της πρότασης του υπουργείου για το νέο μισθολόγιο είναι ο διαχωρισμός βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης στους δημοσίους υπαλλήλους, με την κυβέρνηση ταυτόχρονα να επιλέγει να εξορθολογίσει το μισθολόγιο, προς ενιαία κατεύθυνση, μειώνοντας τις ανισότητες.
aftodioikisi.gr

Ένας εβδομηντάχρονος Ιταλός συνταξιούχος αυτοκτόνησε στην πόλη Τσιβιταβέκια, βόρεια της Ρώμης, εξαιτίας της απώλειας του συνόλου των αποταμιεύσεών του που είχε καταθέσει σε λογαριασμό της τράπεζας Banca Etruria.
Πρόκειται για μια από τις τέσσερις ιταλικές τράπεζες οι οποίες ήταν έτοιμες να πτωχεύσουν και «διασώθηκαν» με ειδική απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης, και την οικονομική κάλυψη η οποία προσφέρεται από τις τρεις μεγάλες τράπεζες Unicredit, Ubi και Intesa San Paolo.
Σύμφωνα με τις ενώσεις καταναλωτών, η εισαγγελία της Τσιβιταβέκια θα πρέπει να αρχίσει έρευνα για να αποδώσει ακριβείς ευθύνες σχετικά με την αυτοκτονία του Ιταλού ηλικιωμένου.
Συνολικά, οι οικονομικές επιπτώσεις της όλης υπόθεσης αφορούν 130.000 άτομα. Η Τράπεζα της Ιταλίας, σε ανακοινωθέν της, τονίζει ότι είχε ταχθεί υπέρ της ενεργοποίησης του Ταμείου για την Προστασία των Αποταμιεύσεων, με την στήριξη άλλων τραπεζών, ώστε να τύχουν πλήρους κάλυψης οι καταθέσεις των πολιτών, υπό όλες τις μορφές τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας, μπλόκαρε την δυνατότητα προσφυγής στο εν λόγω ταμείο και απαίτησε να πληρώσουν μέρος του κόστους της «διάσωσης» και οι πελάτες.
Κατά συνέπεια, όσοι είχαν επενδύσει τις οικονομίες τους σε μετοχές και ομόλογα των τραπεζών Banca Εtruria, Carife, Carichieti και Banca Marche, είδαν να εξανεμίζονται τα χρήματά τους. Χθες, ο Ιταλός υπουργός Oικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν είχε κάνει αναφορά στην ανάγκη «ανθρωπιστικών βοηθειών» για τους πελάτες των τεσσάρων αυτών τραπεζών, πολλοί από τους οποίους διαδήλωσαν έξω από την βουλή της Ρώμης.
Ιθύνοντες, όμως, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι προτιμούν να κάνουν λόγο για «πρωτοβουλίες αλληλεγγύης» με την δημιουργία, έστω και όψιμα, ειδικού ταμείου.
(ΑΜΠΕ)

Την επαγγελματικού προσανατολισμού έκδοσή του, Facebook at Work, σχεδιάζει να λανσάρει εντός των επομένων μηνών το Facebook, μετά από ένα έτος δοκιμών, σύμφωνα με στέλεχος της εταιρείας.
Η νέα υπηρεσία, η οποία προορίζεται για συνεργασία σε χώρους εργασίας, είναι σχεδόν όμοια εμφανισιακά με το κανονικό Facebook, με news feed, likes, chat κτλ. «Θα έλεγα ότι το 95% αυτών που έχουμε αναπτύξει για το Facebook υπάρχει και στο Facebook at Work» είπε σχετικά ο Ζουλιέν Κοντορνιού, διευθυντής global platform parnterships, στο Reuters.
Ωστόσο, οι χρήστες του Facebook at Work θα διατηρούν ειδικά προφίλ, ξεχωριστά από τα κανονικά προφίλ που έχουν στο Facebook. Επίσης, η εταιρεία αναπτύσσει ειδικά, αποκλειστικά προϊόντα/ λειτουργίες για το Facebook at Work, περιλαμβανομένων εργαλείων ασφαλείας.
Το Facebook είχε αρχίσει το beta-testing της υπηρεσίας τον Ιανουάριο και μέχρι τώρα το είχε κρατήσει μια δωρεάν, με πρόσκληση μόνο, υπηρεσία για εταιρείες.
Όταν λανσαριστεί κανονικά, θα είναι ανοικτό για όλες τις εταιρείες, και το Facebook σχεδιάζει να χρεώνει ένα μικρό ποσό ανά μήνα για κάθε χρήστη, για premium υπηρεσίες όπως analytics, customer support κ.α., όπως είπε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Ήδη πάνω από 300 εταιρείες, περιλαμβανομένων των Heineken, Royal Bank of Scotland, Stella and Dot χρησιμοποιούν το Facebook at Work. Στη λίστα αναμένεται να εισέλθει και η Club Mediterranee SA, προσφέροντας την υπηρεσία στους 13.000 εργαζομένους της το καλοκαίρι του 2016.
Οι 50 δημοφιλέστερες ευρωπαϊκές πόλεις για τα φετεινά Χριστούγεννα
Αν έχετε αποφασίσει φέτος να ταξιδέψετε στην Ευρώπη για τις γιορτές αλλά ακόμα δεν έχετε καταλήξει στον προορισμό, πάρτε ιδέες! 
Με τις διακοπές των Χριστουγέννων να είναι προ των πυλών, η Τrivago πραγματοποίησε έρευνα και παρουσιάζει την κατάταξη με τους 50 πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης για την περίοδο των Χριστουγέννων, τη μέση τιμή καθενός από αυτούς, καθώς και τη μέση διάρκεια ημερών που θα ξοδέψουν ανά πόλη όσοι τις επισκεφθούν. 
Η Αθήνα ψηλά στην κατάταξη
Η Αθήνα φαίνεται να είναι μεταξύ των 50 δημοφιλέστερων προορισμών που επέλεξαν όσοι θα ταξιδέψουν εντός της Ευρώπης για την περίοδο των Χριστουγέννων. Μάλιστα, η ελληνική πρωτεύουσα φαίνεται να καταλαμβάνει την 24η θέση, μεταξύ άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.
Οι πρώτες θέσεις ανήκουν στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο, ενώ η Αθήνα είναι η μόνη ελληνική πόλη που παρουσιάστηκε στην κατάταξη. 
Βάλτε λοιπόν κάτω τον χάρτη (και τα οικονομικά σας) και διαλέξτε προορισμό...


Η λίστα συντάχθηκε από την Τrivago με βαση  αναζητήσεις που έγιναν μεταξύ πρώτης Ιανουαρίου και 30 Νοεμβρίου 2015, για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ σε ημερομηνίες που εμπεριέχουν το διάστημα 24, 25 και 26 Δεκεμβρίου.
news.gr
Και νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ!
Τζακ ποτ σημειώθηκε και στη σημερινή κλήρωση του Τζόκερ, το 16ο στη σειρά, κι έτσι το ποσό που θα μοιράσει την Κυριακή στους νικητές -ή στον ένα υπερτυχερό- της πρώτης κατηγορίας το τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ φτάνει τα 15 εκατομμύρια ευρώ!
Οι τυχεροί αριθμοί της σημερινής κλήρωσης: 11, 13, 18, 24, 30 και Τζόκερ το 9.
Στη μαύρη αγορά έναντι μεγάλου αντιτίμου πωλούν οι τζιχαντιστές τις αρχαιότητες που κατέστρεψαν στην Παλμύρα.

Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν εντοπίσει κύκλωμα που εμπορεύεται αρχαία μνημεία, από το Ιράκ και τη Συρία, τα οποία οι τρομοκράτες πωλούν σε συλλέκτες έργων τέχνης.

«O μέσος τελωνειακός υπάλληλος μπορεί να καταλάβει εάν κάπου κρύβεται κοκαΐνη, κάτι που φυσικά είναι παράνομο. Εάν όμως δουν ένα αρχαίο αγγείο 3000 ετών, δεν μπορούν να ξέρουν εάν πρόκειται για γνήσιο ή για τουριστικό ενθύμιο» τόνισε η Ντέμπορα Λερ, επικεφαλής της ένωσης αρχαιοτήτων.

Οι αρχές καλούν τους συλλέκτες να μην αγοράζουν αρχαιότητες από τους τρομοκράτες, καθώς έτσι τους ενισχύουν οικονομικά και ενθαρρύνουν τη βεβήλωση και άλλων αρχαίων μνημείων.

«Υπάρχουν κάποιοι συλλέκτες που λένε πως ο μόνος τρόπος για να σωθούν αυτά τα αρχαία, είναι να τα αγοράσουν. Αυτό είναι λανθασμένο και παρέχει στο ISIS κίνητρα για περισσότερες λεηλασίες, προκειμένου να έχει κέρδος» εξήγησε ο Ρίτσαρντ Κούριν, μέλος του Smithsonian Institution

Η Διεθνής Ένωση Μουσείων έχει δημιουργήσει μία βάση δεδομένων, στην οποία έχει καταγράψει συγκεκριμένες αρχαιότητες που μπορεί να βγουν στην αγορά από επιτήδειους.

http://www.enikos.gr

Ποιοι και πότε δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης
Υπογράφηκε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης η οποία προβλέπει νέα αυστηρότερα κριτήρια για τους δικαιούχους. Το επίδομα διαμορφώνεται σε 0,25 ευρώ αντί 0,30 πέρυσι ενώ δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας 100.000 ( για τον άγαμο) και 24.000 ευρώ και 200.000 αντίστοιχα για τετραμελή οικογένεια με δύο παιδιά.
Η διαδικασία χορήγησης θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του TAXISNET. Για αιτήσεις που θα κατατεθούν έως τις 31.12.2015 η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 2.2.2016. Για αιτήσεις που θα κατατεθούν από 1.1.2016 έως και 30.5.2016, η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 30.6.2016.
Τα βασικά σημεία της απόφασης είναι τα ακόλουθα:
1. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν:
- Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 12.000 Ευρώ για άγαμο και 20.000 για έγγαμο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 Ευρώ για κάθε τέκνο.
- Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους να μην υπερβαίνει το ποσό των 100.000 Ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000 Ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
2. Νομοί: Έγινε πιο δίκαιη η κατανομή σε κλιματικές ζώνες των νομών, με αποκατάσταση αδικιών που υπήρχαν (Π.χ. Ιωάννινα, Μαγνησία).
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΖΩΝΗΝΟΜΟΙ
ΖΩΝΗ ΑΓρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας
ΖΩΝΗ ΒΑρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής
ΖΩΝΗ ΓΑιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου
ΖΩΝΗ ΔΑργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων
3. Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα για τους άγαμους και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες.
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗΑνώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό.Ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κύρια κατοικία που ανήκει σε
ΆγαμοΈγγαμο ή Μονογονεϊκή Οικογένεια
Α΄ ΖΩΝΗ2520002500
Β΄ ΖΩΝΗ1512001500
Γ΄ ΖΩΝΗ8640800
Δ΄ ΖΩΝΗ5400500
Για πρώτη φορά γεννήθηκαν επτά σκυλάκια με εξωσωματική γονιμοποίηση, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ...

Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για να διατηρηθούν σπάνιες ράτσες σκύλων ή όσες απειλούνται με εξαφάνιση.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή αναπαραγωγικής βιολογίας Άλεξ Τράβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", πέτυχαν την εξωσωματική γονιμοποίηση 19 εμβρύων, τα οποία μεταφέρθηκαν σε μια σκύλα, η οποία τελικά γέννησε επτά υγιή σκυλάκια.

Οι επιστήμονες προσπαθούσαν από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 να πετύχουν κάτι τέτοιο στα σκυλιά, αλλά χωρίς επιτυχία έως τώρα.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση συνίσταται στη γονιμοποίηση ενός ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο στο εργαστήριο, ώστε να παραχθεί ένα έμβρυο.

Στη συνέχεια, το έμβρυο εισάγεται σε μια μήτρα στη σωστή στιγμή του αναπαραγωγικού κύκλου.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι είχαν επιτυχία της τάξης του 80% έως 90%, όσον αφορά τη γονιμοποίηση των σκυλίσιων ωαρίων.

Τα σκυλιά έχουν κοινές με τους ανθρώπους πάνω από 350 κληρονομικές παθήσεις, σχεδόν διπλάσιες από κάθε άλλο είδος ζώου. Διαφορετικές ράτσες ρέπουν σε διαφορετικές γενετικές παθήσεις, οι οποίες κάποτε μπορεί να αποτελούν παρελθόν.

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι, με την περαιτέρω βελτίωση των γενετικών τεχνικών, στο μέλλον θα καταφέρουν να συνδυάσουν την εξωσωματική γονιμοποίηση με την αφαίρεση εκείνων των γονιδίων που προκαλούν τις κληρονομικές παθήσεις στα σκυλιά.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr


Τοπικές βροχές θα σημειωθούν την Παρασκευή κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα. Σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, μέχρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.
Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Παρασκευή:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς βροχές κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο τη δυτική στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στην Πελοπόννησο πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονιά στα ορεινά κυρίως της Πελοποννήσου. Βαθμιαία τα φαινόμενα στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και στην ανατολική Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά οι οποίες στην Πελοπόννησο θα είναι πιο πυκνές.



Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους η μεγίστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με ασθενείς βροχές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη όπου πιθανόν το βράδυ να είναι ισχυρές. Στα ορεινά της Κρήτης (από τα 1300μ) θα χιονίσει.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στις νοτιότερες περιοχές όπου τη νύχτα πιθανόν να εκδηλωθούν καταιγίδες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και από το απόγευμα στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Λίγα χιονιά στην Πάρνηθα (πάνω από 1200μ) μετά το μεσημέρι.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά. Βελτίωση από το βράδυ.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς κελσίου.
Κράτησε το καλύτερο για το τέλος ο ΠΑΟΚ!
Για το τέλος κρατούσε την καλύτερή του εμφάνιση στο φετινό Europa League ο ΠΑΟΚ, η οποία όμως δεν είχε αντίκρυσμα...

Μολονότι βαθμολογικά αδιάφοροι, καθώς είχαν ήδη αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης, οι Θεσσαλονικείς πήγαν με τσαμπουκά στο Ντόρτμουντ και ανάγκασαν την Μπορούσια σε ήττα με 1-0, μια ήττα η οποία της στερεί την πρώτη θέση στον όμιλο και τη στέλνει στο... δρόμο του Ολυμπιακού.

Το γκολ της νίκης πέτυχε στο 34' ο Μακ, μετά από ωραία κάθετη μπαλιά του Μυστακίδη και αποφεύγοντας τον γκολκίπερ Βαϊντενφέλερ.

Ο ΠΑΟΚ άντεξε στην πίεση των Γερμανών, που έψαχναν με κάθε τρόπο το γκολ, όμως οι προσπάθειές τους σταματούσαν είτε πάνω στον Γλύκο είτε στα... δοκάρια, τα οποία σημάδεψαν ο Ρόις στο 42' και στο 76' ο Ομπαμεγιάνγκ. Έτσι, το 0-1 έμεινε μέχρι το τέλος, με τον “αποχαιρετισμό” του Δικεφάλου του Βορρά στη διοργάνωση να αφήνει μια γλυκιά γεύση στους οπαδούς του.

Αντίθετα, η Ντόρτμουντ μπαίνει σε μπελάδες, καθώς στο άλλο παιχνίδι της ημέρας η Κράσνονταρ πέρασε άνετα από την έδρα της Γκαμπάλα και κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλο, αφήνοντας δεύτερη τη γερμανική ομάδα, που θα βρεθεί στην κλήρωση της φάσης των 32 στο γκρουπ των “αδύναμων”, και άρα είναι ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του Ολυμπιακού.
Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μια θαυμαστή «μηχανή» που μπορεί να αντισταθεί σε φοβερές κακουχίες. Αντέχει σοβαρούς τραυματισμούς, την έλλειψη τροφής και τις ακραίες καιρικές συνθήκες, όμως χωρίς οξυγόνο «εγκαταλείπει» μέσα σε μερικά λεπτά.

Το οξυγόνο είναι συνώνυμο με κάθε μορφή ζωής. Γιατί όμως ο αέρας που αναπνέουμε είναι τόσο καθοριστικός για την ύπαρξή μας; Πόσο μπορούμε να αντέξουμε χωρίς να πάρουμε ανάσα και πόσος χρόνος χρειάζεται για να υποστούν τα ζωτικά όργανα ανεπανόρθωτες βλάβες;

Γνωρίζουμε ότι το αίμα είναι απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπινου οργανισμού, όμως η σημασία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διαδικασία της οξυγόνωσης. Ο άνθρωπος είναι αερόβιο ον, δηλαδή χρειάζεται το οξυγόνο για να επιβιώσει και να απελευθερώσει ενέργεια. Χωρίς οξυγόνο, τα κύτταρα δεν μπορούν να απελευθερώσουν την ενέργεια από τις τροφές και επομένως πεθαίνουν.

Η αναπνοή είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία που ελέγχεται από τον εγκέφαλο. Το ίδιο ισχύει και για τον καρδιακό παλμό, την αρτηριακή πίεση και την πέψη.

Αν και οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι πόσος χρόνος χρειάζεται για να προκύψουν ανεπανόρθωτες βλάβες από την έλλειψη οξυγόνου, έχουν μελετήσει ορισμένα παράδοξα περιστατικά ώστε να καταλήξουν σε μια σχετικά ακριβή εκτίμηση.

Εσκεμμένη έλλειψη οξυγόνου

Συνήθως κρατάμε την αναπνοή μας όταν κάνουμε βουτιά στη θάλασσα ή όταν θέλουμε να αποφύγουμε μια δυσάρεστη μυρωδιά που πλανάται στο χώρο. Κατά τα άλλα, δεν φαίνεται να υπάρχουν και πολλοί –λογικοί– λόγοι να αποτρέψουμε τη φυσιολογική εξέλιξη της οξυγόνωσης του οργανισμού μας. Κατά μέσο όρο, μπορούμε να κρατήσουμε την αναπνοή μας για 30 με 60 δευτερόλεπτα. Εάν κάποιος πιέσει τον εαυτό του να αποφύγει τη ζωτική εισπνοή για 2 ή και περισσότερα λεπτά, τότε θα καταλήξει να χάσει τις αισθήσεις του. Τότε, ο εγκέφαλος θα δώσει αυτομάτως εντολή να εκκινήσει ξανά η διαδικασία της αναπνοής, χωρίς να μπορούμε να το ελέγξουμε. Γι' αυτό και είναι αδύνατο να αυτοκτονήσει κάποιος κρατώντας ηθελημένα την αναπνοή του.

Ορισμένα άτομα, κυρίως δύτες, περνούν από ειδική εκπαίδευση ώστε να αντέχουν χωρίς οξυγόνο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το παγκόσμιο ρεκόρ σημειώθηκε το 2012 και το κατέχει ο Δανός δύτης Stig Severinsen, ο οποίος κατάφερε να αντέξει χωρίς οξυγόνο για 22 λεπτά!

Αρκετές μελέτες έχουν εστιάσει τους εμπλεκόμενους παράγοντες που επιτρέπουν σε κάποιον να κρατά την αναπνοή του για αρκετά λεπτά. Μία εξ αυτών έδειξε ότι οι ψαράδες στη Βραζιλία που βουτούν για να αλιεύσουν έχουν αρκετά μεγαλύτερους πνεύμονες από το μέσο άνθρωπο, ενώ μία άλλη που αφορούσε σε Κορεάτες και Κινέζους δύτες μαργαριταριών έδειξε ότι το σώμα τους κατακλύζεται με 10% περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια όταν βουτούν στη θάλασσα.

Και η ψυχολογική κατάσταση όμως παίζει ρόλο στην όλη διαδικασία. Οι δύτες συχνά δηλώνουν πως φτάνουν στην απόλυτη χαλάρωση πριν την κατάδυση ώστε να βελτιστοποιήσουν τις μεταβολικές τους λειτουργίες και να εξοικονομήσουν οξυγόνο.

Θάνατος λόγω έλλειψης οξυγόνου

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, λίγα λεπτά χωρίς οξυγόνο είναι αρκετά για να επέλθει ο θάνατος. Τα κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν εάν δεν έχουν στη διάθεσή τους το οξυγόνο που θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν ενέργεια. Αυτό συμβαίνει σε ολόκληρο το σώμα, όμως η έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο είναι η πιο καθοριστική. Ο εγκέφαλος καταναλώνει περίπου το 20% του οξυγόνου που υπάρχει στο σώμα. Εάν δεν λάβει τις ποσότητες οξυγόνου που χρειάζεται, ο κίνδυνος μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης –και κατ' επέκταση θανάτου– είναι εξαιρετικά αυξημένος.

http://www.thestival.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!