Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017


Ο αριθμός των αγριόχοιρων που έχουν προσβληθεί από ραδιενέργεια στη Σουηδία αυξάνεται, τρεις δεκαετίες μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ που προκάλεσε ραδιενεργή μόλυνση στη χώρα.
Σύμφωνα με το cnn.gr, εξέταση που έγινε σε ένα αγριογούρουνο έδειξε ότι έχει δέκα φορές υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας από το επιτρεπόμενο όριο.
Κυνηγοί στη πόλη Gavle, στη βόρεια Σουηδία, προειδοποιήθηκαν για τα «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα ραδιενέργειας σε αγριογούρουνα αυτή την εβδομάδα.
«Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχουμε καταμετρήσει», λέει ο περιβαλλοντικός σύμβουλος Ulf Frykman, μετά την εξέταση ενός ζώου με επίπεδα ραδιενέργειας 16.000 μπεκερέλ ανά χιλιόγραμμο (Bq / kg).
Η πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986 προκάλεσε ένα σύννεφο ραδιενεργών σωματιδίων που μεταφέρθηκε από την Ουκρανία και βρέθηκε πάνω από τη Σουηδία. Η περιοχή γύρω από την πόλη Gavle, συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη μόλυνση.
Ενώ τα επίπεδα ραδιενέργειας των ζώων στους ταράνδους και τα ελάφια έχουν μειωθεί από το 1986, τα αγριογούρουνα πλέον μετακινούνται βόρεια, σε περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο από τη μόλυνση και βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση τροφής.
«Ψάχνουν γύρω από τη γη για φαγητό, αλλά όλο το καίσιο παραμένει στο έδαφος», συμπληρώνει ο Frykman.
Όσοι καταναλώνουν κρέας μολυσμένο με καίσιο έχουν υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν με καρκίνο.

Κάθετη πτώση, που ξεπέρασε ακόμα και το 6%, κατέγραφε η ισοτιμία της Τουρκικής λίρας έναντι του Αμερικανικού δολαρίου, με τους traders μάλιστα να σβήνουν την live πλατφόρμα τιμολόγησης, λόγω της έντονης μεταβλητότητας που προκάλεσε η κλιμάκωση της διπλωματικής έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον-Αγκυρας, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν την επεξεργασία νέων βίζα στην Τουρκία μετά την σύλληψη από τις τουρκικές αρχές υπαλλήλου της Αμερικανικής πρεσβείας την περασμένη εβδομάδα.

Η είδηση της σύλληψης του διπλωματικού υπαλλήλου «έστειλε» την λίρα 6,6% χαμηλότερα στις 3,8533 λίρες/δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Ιανουάριου.

«Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν αναγκάσει την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να επανεκτιμήσουν την δέσμευση της κυβέρνησης της Τουρκίας προς την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του προσωπικού των αμερικανικών αποστολών», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά την Κυριακή η Αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.

«Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των επισκεπτών στην πρεσβεία μας και στα προξενεία καθώς θα προχωρά αυτή η επανεκτίμηση, ευθύς αμέσως έχουμε αναστείλει όλες της υπηρεσίες έκδοσης μη-μεταναστευτικών βίζα σε όλες τις αμερικανικές διπλωματικές εγκαταστάσεις στην Τουρκία».

Αυτό σημαίνει πως πλην αυτών που αιτούνται μετανάστευση στις ΗΠΑ –συνήθως διότι έχουν οικογένεια εκεί- δεν θα εκδίδονται βίζες για επιχειρηματίες, τουρίστες, φοιτητές κ.α..

Σε «αντίποινα», η Τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον μπλόκαρε τις νέες αιτήσεις από Αμερικανούς πολίτες.

«Πολιτικά, η περίπτωση της Τουρκίας είναι απομονωμένη και δεν είναι πιθανό πως θα υπάρξει μια μετάσταση με διάρκεια στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές», σημείωνε ο Nader Naeimi, της AMP Capital Investors. «Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη επίπτωση στο κλίμα στις αναδυόμενες αγορές συναλλάγματος θεωρείται πολύ πιθανή σε μια περίοδο που οι αγορές ξένου συναλλάγματος θα συνεχίσουν να αναγκάζονται να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους για τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων», συμπλήρωσε.

Ο υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας –Τούρκος πολίτης-, ήταν ο δεύτερος που συνελήφθη τον τελευταίο χρόνο, ενώ υπό κράτηση βρίσκονται πάνω από δέκα Αμερικανοί πολίτες για αναπόδεικτες ακόμα σχέσεις με τον Φετουλά Γκιουλέν. Αμερικανοί διπλωμάτες σχολίαζαν πως η σύλληψη αυτή επιβεβαιώνει τις υποψίες πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί τους Αμερικανούς κρατούμενους σε Τουρκικές φυλακές διαπραγματευτικό χαρτί στις όλο και πιο εχθρικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αναφορικά με την έκδοση του Γκιουλέν και την δίκη Τουρκο-Ιρανού πολίτη που έχει δεσμούς με τον κλειστό κύκλο του Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: Euro2day.gr
Γιατί υπάρχει μια μικρή τσέπη σε κάθε τζιν
Στην πλειοψηφία των τζιν, υπάρχει συνήθως στην δεξιά πλευρά μια μικροσκοπική τσέπη, η οποία εκ των πραγμάτων δε χωράει τίποτα.
Κάποιες φορές μπορεί να έχουμε βάλει ένα εισιτήριο, άλλες κάποια απόδειξη ή τσίχλα αλλά αυτές οι φορές είναι εξαίρεση. Συνήθως αυτή η τσέπη είναι άχρηστη και πραγματικά μας κάνει να απορούμε για ποιο λόγο βρίσκεται εκεί.
Δεν είναι κάποιο τρικ των σχεδιαστών αλλά υπάρχει ιστορία! Η Levi's είχε πρώτη φορά δημιουργήσει αυτή την τσέπη για να μπορούν να βάζουν οι άντρες τα ρολόγια τους. Το 1800, οι καουμπόηδες είχαν εκείνα τα ρολόγια με τις αλυσίδες και τα έβαζαν στα γιλέκα τους για να μη σπάνε. Η Levi's λοιπόν έδωσε και άλλη επιλογή κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα.

Όπως ανέφερε η ίδια η εταιρεία σε ένα blog post, το πρώτο τζιν είχε 4 τσέπες. Μια στο πίσω μέρος και στο μπροστινό δύο τσέπες συν αυτή την μικρή τσεπούλα, που ήταν για τα ρολόγια. Όπως, βέβαια, παραδέχεται και η εταιρεία, με την πάροδο του χρόνου αυτή η τσέπη απέκτησε άλλες χρήσεις. Έχει το τέλειο μέγεθος για να χωράει κέρματα, εισιτήρια κλπ.
"Όχι μόνο είναι πολύ χρήσιμη για μικρά μπιχλιμπίδια αλλά επίσης έχει αγαπηθεί από τους λάτρεις του τζιν λόγω του ότι ξεθωριάζει και αποκτά την όψη του παλιού με την πάροδο του χρόνου", λέει η Levi's.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!