Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019


Από μισό έως και τα δύο μέτρα αναμένεται να φθάσει, σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μέχρι το τέλος του αιώνα.
Αυτό έκανε γνωστό ο Αλέσσιο Σάττα, συντονιστής του Medwet (The Mediterranean Wetlands Initiative), παρουσιάζοντας τη σχετική επιστημονική μελέτη, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστη καμία απολύτως ανθρώπινη δραστηριότητα στις ακτές της Μεσογείου», και πρόσθεσε ότι «ολόκληρες περιοχές, ακόμα και χωριά θα οδηγηθούν στον αφανισμό». «Αυτή η βίαιη και απότομη μεταβολή της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, δε δίνει περιθώριο στο οικοσύστημα να προσαρμοστεί και έτσι αναμένονται σημαντικές απώλειες στη βιοποικιλότητα, αλλά και στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης και περιβαλλοντολόγος Ανδρέας Αθανασιάδης.
Όπως εξήγησε ο κ. Σάττα, στο πλαίσιο συνάντησης δημοσιογράφων και ειδικών από τη Μεσόγειο στο Οριστάνο της Σαρδηνίας, που διοργάνωσε το IUCN σε συνεργασία με το Medwet και το Ίδρυμα Medsea, «η Μεσόγειος είναι το hot spot των hot spot της κλιματικής αλλαγής. Θερμαίνεται κατά 20% γρηγορότερα από τις υπόλοιπες θάλασσες του κόσμου, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας της αναμένεται να φθάσει τους 2,2 βαθμούς μέχρι το 2040 και τους 3,8 μέχρι το τέλος του αιώνα». Όπως εξήγησε, «η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα και τη μεταβολή των βροχοπτώσεων είναι οι αιτίες που δημιουργούν το θερμοδυναμικό φαινόμενο της ανόδου της στάθμης των υδάτων της». Η Μεσόγειος περιλαμβάνει χιλιάδες χωριά, καθώς επίσης και δεκαπέντε μεγαλουπόλεις.Όπως είπε, «τις προσεχείς δεκαετίες αναμένεται αύξηση των καυσώνων, αύξηση των ερημοποιημένων περιοχών, μείωση των βροχοπτώσεων, αλλά σημαντική αύξηση της έντασης και της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ περί τα 100 εκατομμύρια πολιτών αναμένεται να επηρεαστούν από τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων».
Σύμφωνα με τον ερευνητή του εθνικού συμβουλίου ερευνών της Ιταλίας Τζιοβάννι Ντε Φάλκο, στα επόμενα 80 χρόνια αναμένεται να υπάρξει μέση άνοδος της στάθμης της θάλασσας από 0,54 - 1,34 m.
Όπως τόνισε, «γεγονότα που ευνοούν το καταστροφικό αυτό φαινόμενο είναι η παράκτια οικοδομική δραστηριότητα, η υδραυλική ρύθμιση των ποταμών και η αλλαγή της χρήσης των κοιλάδων απορροής, οι εκσκαφές αερίου και οι γεωτρήσεις, καθώς επίσης και η παράκτια αστικοποίηση». Όπως τόνισε, «η ανθεκτικότητα των ακτών στα ακραία φαινόμενα μειώνεται σημαντικά από την ανθρωπογενή δραστηριότητα» και πρόσθεσε ότι «οι ακτές επουλώνουν τις πληγές τους στη φυσική τους κατάσταση, σε αντίθεση με ακτές όπου υπάρχει έντονη οικιστική ανάπτυξη».
Βασική προτεραιότητα σύμφωνα με τον κ. Ντε Φάλκο είναι να προσδιοριστούν οι περισσότερο ευαίσθητες περιοχές στην κλιματική αλλαγή και να υπάρξει ένας σοβαρός σχεδιασμός.
Οι υγρότοποι φυσικές «ασπίδες»
Σύμφωνα με το MedWet, οι υγρότοποι είναι μία από τις φυσικές «ασπίδες», για τη μείωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. «Πέρα από την οικολογική και οικονομική τους αξία, επιπλέον, οι υγρότοποι μπορούν να συγκρατήσουν και να απορροφήσουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας», όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αθανασιάδης, ωστόσο, όπως τονίζει, «απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός και προετοιμασία για τα επόμενα 50 χρόνια, καθώς ήδη βρίσκονται υπό απειλή από τον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον». Όπως εξηγεί, «ήδη εκτιμάται ότι σημαντικές περιοχές των υγροτόπων θα βρεθούν έως και 20 εκατοστά κάτω από τη στάθμη της θάλασσας μέχρι το 2050, γεγονός που θα οδηγήσει σε πολύ σημαντικές απώλειες».
«Οι υγρότοποι εξαφανίζονται από τον χάρτη. Οι απειλές είναι η γεωργία, η οικιστική ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση, τα είδη ξενιστές», επισημαίνει το MedWet.
Σύμφωνα με την έρευνα, στη Μεσόγειο παρατηρείται μείωση κατά 48% των εκτάσεων των υγροτόπων από το 1970. Σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 25% της ροής των ποταμών, μειώνεται η δυνατότητας ελέγχου των πλημμυρικών φαινομένων σε παράκτιες και χερσαίες περιοχές κατά 20%, ενώ το 36% των ειδών των υγροτόπων κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Ένα σκουλήκι – παράσιτο που το μήκος του αγγίζει τις 5 ίντσες ζει στον εγκέφαλο ενός εργάτη από την Κίνα και τρέφεται από αυτόν, τα τελευταία 15 χρόνια. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου Γουανγκζού της επαρχίας Γουανγκτονγκ, η παρασιτική μόλυνση προήλθε λόγω του εθισμού του ανθρώπου να τρώει συνέχεια σαλιγκάρια.

Έναν χρόνο αργότερα από τη στιγμή που άρχισε να τρώει καθημερινά σαλιγκάρια ο εργάτης με το όνομα Γουάνγκ, άρχισε να κάνει συχνά εμετούς ενώ το αριστερό του χέρι μούδιαζε όπως και το αριστερό του πόδι.

Την πρώτη φορά που πήγε στο νοσοκομείο το 2007 οι γιατροί διέγνωσαν κακοήθη όγκο και ξεκίνησε τις χημειοθεραπείες.
Η κατάσταση του δεν βελτιωνόταν αλλά ούτε και χειροτέρευε και τα χρόνια περνούσαν μέχρι που κάποιος γιατρός ύστερα από μια μαγνητική εγκεφάλου διαπίστωσε πως ο κ. Γουάνγκ δεν έχει όγκο αλλά κάποιο παράσιτο μέσα στον εγκέφαλο του.

Ο άνδρας μπήκε στο χειρουργείο και ύστερα από μια επέμβαση 2 ωρών οι γιατροί κατάφεραν να βγάλουν την ταινία (το παράσιτο) από το κεφάλι του.

Οι γιατροί διέγνωσαν ότι είχε πάθει «σπαργάνωση» από τα σαλιγκάρια. Η σπαργάνωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης μολυσμένου νερού ή κατανάλωσης ζώου-ξενιστή του παρασίτου, όπως βατράχι ή φίδι. Πλήττει συνήθως τον εγκέφαλο ή τα μάτια.

Η Γερμανία θα πρέπει να αποκτήσει ένα εκατομμύριο σταθμούς φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2030, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της ενόψει των συναντήσεων που θα έχει αύριο με εκπροσώπους των αυτοκινητοβιομηχάνων.
Αντικείμενο αυτής της συνάντησης είναι το πώς θα επιταχυνθεί η μετάβαση προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με χαμηλές εκπομπές καυσαερίων.
«Για τον σκοπό αυτό θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα εκατομμύριο σταθμούς φόρτισης μέχρι το έτος 2030 και η βιομηχανία θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτήν την προσπάθεια, αυτό θα συζητήσουμε», είπε η καγκελάριος. Σήμερα η Γερμανία διαθέτει μόλις 20.000 δημόσιους σταθμούς φόρτισης.
Ο Στέφαν Βάιλ, ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, όπου εδρεύει η Volkswagen, έχει δηλώσει ότι θέλει να υπάρξει δέσμευση ότι μέχρι το 2021 θα δημιουργηθούν 100.000 τέτοιοι σταθμοί. Σύμφωνα με τον Βάιλ, θα πρέπει να απλοποιηθεί η νομοθεσία περί ιδιοκτησιακού καθεστώτος ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή περισσότερων δημόσιων και ιδιωτικών σταθμών φόρτισης. «Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται ενώπιον πολύ απαιτητικών καιρών, κάτι που θα πρέπει να συνοδευτεί από την ενεργή συμμετοχή εκείνων που χαράσσουν την πολιτική», σχολίασε.Η Μέρκελ είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στις βιομηχανίες αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, καθώς είναι προφανές ότι χρειάζονται λιγότεροι εργαζόμενοι για την κατασκευή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σε σύγκριση με τα συμβατικά.

Ξέρουμε καλά πως το χασμουρητό είναι κολλητικό. Το ότι κάθε φορά που χασμουριέσαι κλαίνε τα μάτια σου, γιατί συμβαίνει αυτό;
Για να καταλάβεις την λογική, πρέπει να γνωρίζεις γιατί τα μάτια παράγουν δάκρυα έτσι κι αλλιώς.
Τα δάκρυα έχουν σκοπό να διατηρούν την επιφάνεια του ματιού ενυδατωμένη και να τα προστατεύουν από κάθε εμπόδιο που μπορεί να δημιουργήσει κάποια μόλυνση.
Όταν χασμουριόμαστε, το πρόσωπό μας συμμετέχει με όλο του το είναι, τα μάτια πιέζονται με αποτέλεσμα να πιέζονται και οι δακρυγόνοι αδένες (πόροι) με αποτέλεσμα εκείνοι τη στιγμή να παράγουμε έξτρα δάκρυα. Αυτά εκφράζονται σαν μικρές σταγόνες στις άκρες των ματιών.
Η διαδικασία αυτή πάντως, δεν πρέπει να σε φοβίσει, ειδικά αν τα δάκρυα δεν συνδέονται με πόνο.

Στο διατηρητέο κτήριο της οδού Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα βρίσκεται ένα Μουσείο διαφορετικό από τα υπόλοιπα και το οποίο καλεί τους επισκέπτες να αγγίξουν τα εκθέματά του για να νιώσουν.


Πρόκειται για το Μουσείο Αφής που δημιουργήθηκε με μεράκι και αγάπη για τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία, ώστε να έρθουν πιο κοντά στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα, πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε Μουσεία της Ελλάδας κοσμούν τους δύο ορόφους του κτηρίου επιδιώκοντας, μέσω της αφής, οι μη βλέποντες να γνωρίσουν μεγάλης πολιτιστικής αξίας έργα από την Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.
Το Μουσείο Αφής αποτελεί τμήμα του Φάρου Τυφλών Ελλάδος και ιδρύθηκε το 1984. Το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς ανάμεσα σε 70 άλλα ευρωπαϊκά Μουσεία. Το 2004 άνοιξε τις πόρτες του στο ευρύ κοινό και σήμερα αποτελεί ένα από τα πέντε Μουσεία αφής παγκοσμίως.
Ξεκινώντας κανείς την περιήγησή του στο Μουσείο παρατηρεί ότι τα δωμάτια είναι χωρισμένα και ταξινομημένα ανά θεματικές περιόδους, ώστε τα άτομα με απώλεια όρασης να αποκτήσουν μία ολιστική προσέγγιση ενός έργου τέχνης. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ψηλαφίσουν πιστά αντίγραφα της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ηνίοχου των Δελφών, καθώς επίσης και μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π.Χ.  αιώνα και άλλα.


Το Μουσείο Αφής διαθέτει και Βυζαντινό τμήμα που αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, ξυλόγλυπτο επιτάφιο, ξυλόγλυπτες εικόνες, μακέτα βυζαντινού ναού και διάφορα ιερατικά αντικείμενα. Επιπλέον υπάρχει και αίθουσα για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Παράλληλα φιλοξενούνται έργα ατόμων με προβλήματα όρασης από το εργαστήρι Κεραμικής και Γλυπτικής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.
Κάθε μήνα επισκέπτονται το Μουσείο 1.000 άτομα, ενώ πολλές φορές ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Η είσοδος για τα άτομα με οπτική αναπηρία είναι δωρεάν, ενώ οι υπόλοιποι επισκέπτες πληρώνουν ένα μικρό αντίτιμο (2 ευρώ) και το ωράριο λειτουργίας είναι 09.00- 14.00 κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 210-9415222.
naftemporiki.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!