Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

prasino-tsai

Το κοινό τσάι είναι ένα φουλ αντιοξειδωτικό ρόφημα, που όμως βοηθά και στη χαλάρωσή μας τις ημέρες που το άγχος της καθημερινότητας μας καταβάλλει και χρειαζόμαστε μια φυσική χαλάρωση. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα ροφήματα που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση όταν το άγχος χτυπά κόκκινο και αξίζει να τα δοκιμάσετε για να βρείτε ποιο σας ταιριάζει περισσότερο.

Μέντα (mentha piperita)
Το κλασικό αυτό μυρωδικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ περισσότερα από αρωματικό για το φαγητό. Σύμφωνα με έρευνες, το άρωμα της μέντας μπορεί να μειώσει το αίσθημα του άγχους και της κόπωσης, γι’ αυτό δοκιμάστε το τσάι της. Διαφορετικές έρευνες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ακόμη και η εισπνοή του ελαίου μέντας μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση σε άτομα που νοσηλεύονται για έμφραγμα ή γέννα. Βράστε τα αποξηραμένα φύλλα μέντας σε λίγο νερό και αφήστε τα 5 λεπτά πριν τα σουρώσετε.
Χαμομήλι (Matricaria chamomilla/Chamaemelum nobile)
Το μικρό αυτό λουλουδάκι που θυμίζει μαργαρίτα είναι συνώνυμο με τη χαλάρωση, γι’ αυτό και το χαμομήλι ως ρόφημα είναι παγκοσμίως γνωστό ως ένα από τα πιο χαλαρωτικά είδη τσαγιού. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του 2016, η μακροπρόθεσμη κατανάλωση εκχυλίσματος χαμομηλιού μπορεί να μειώσει τα μέτριας προς μεγάλης σοβαρότητας συμπτώματα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, αν και δεν απέτρεψε την εμφάνιση μελλοντικών συμπτωμάτων. Βράστε λίγο χαμομήλι και πριν το σουρώσετε αφήστε το για περίπου 10 λεπτά. Λεβάντα (Lavandula officinalis)
Η λεβάντα είναι ευρέως γνωστή για την καταπραϋντική και σταθεροποιητική της δράση στη διάθεσή μας. Ξέρατε, όμως, ότι μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική όσο κάποια φάρμακα που ανακουφίζουν το άγχος; Ερευνητές στο πλαίσιο μελέτης του 2010 στο Phytomedicine, μάλιστα, βρήκαν ότι το Silexan (μια κάψουλα λεβάντας), ήταν το ίδιο αποτελεσματικό με το αγχολυτικό lorazepam. Βράστε νερό και αφήστε τη λεβάντα μέσα για περίπου 5 λεπτά πριν σουρώσετε.
Βαλεριάνα (Valeriana officinalis)
Η ρίζα της βαλεριάνας είναι πιο γνωστή για την καταπολέμηση της αϋπνίας και άλλων διαταραχών ύπνου, ενώ μπορεί να ανακουφίσει και την αϋπνία που προκύπτει λόγω άγχους, αν και οι έρευνες είναι λίγο συγκεχυμένες. Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι το εκχύλισμα βαλεριάνας κατάφερε να μειώσει το αίσθημα άγχους σε γυναίκες που ετοιμάζονταν για χειρουργική διαδικασία. Βάλτε 2-3 γραμμάρια τσάι βαλεριάνα σε καυτό νερό και αφήστε για 10 περίπου λεπτά πριν το σουρώσετε. Πράσινο τσάι (Camellia sinensis)
Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε θεανίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να μειώσει το άγχος. Μελέτη του 2007 από την Pharmaceutical Society of Japan έδειξε ότι οι μαθητές που πίνουν πράσινο τσάι παρουσιάζουν σταθερά χαμηλότερα επίπεδα στρες από τους υπόλοιπους μαθητές, γι’ αυτό μην υποτιμάτε την κλασική παραδοσιακή λύση που σας προσφέρει.


Κουρκουμάς (curcuma longa)
Ο κουρκουμάς είναι πλούσιος στην αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική ουσία κουρκουμίνη, με μελέτη του 2017 να δείχνει ότι η ουσία αυτή μπορεί να έχει αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Τζίνσενγκ (Panax spp.)
Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, έτσι και εδώ, τα οφέλη του τζίνσενγκ επιβεβαιώνονται από διάφορες έρευνες. Έρευνα μάλιστα του 2013 δημοσιευμένη στο PLoS One έδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό έναντι στις επιδράσεις του στρες, ενώ σύμφωνα με διαφορετική έρευνα, μπορεί να μειώσει το αίσθημα κόπωσης. Δοκιμάστε το σιγοβράζοντας 3 γραμμάρια ρίζας σε 2 ποτήρια νερό για περίπου 45 λεπτά.

Από τις 9 του περασμένου Ιουνίου έως τις 27 Ιανουαρίου του 2019, στις Βρυξέλλες «τρέχει» η έκθεση «Η Εμπειρία των Σμερφ». Έχουν στήσει ένα χωριό, στο οποίο τους επισκέπτες υποδέχονται τα ίδια τα Σμερφ, τα Στρουμφάκια δηλαδή, ως κούκλες και ολογράμματα. Μεταμορφώνονται οι επισκέπτες με το που θα κατεβάσουν μια γουλιά από το μαγικό φίλτρο του Μπαμπαστρούμφ.
Αλλά, ο Γαργαμέλ δημιουργεί μια μηχανή του κακού που απειλεί τον κόσμο των ύψους «τρία μήλα, το ένα πάνω στ' άλλο» μπλε ανθρώπων. Κι οι επισκέπτες μπαίνουν σε περιπέτειες για να βοηθήσουν τα Στρουμφάκια και να φέρουν ξανά την ησυχία στο χωριό τους: διασχίζουν έναν καταρράκτη, δραπετεύουν από το κλουβί που τους φυλάκισε ο Γαργαμέλ, βρίσκουν όλα τα εξαρτήματα της μηχανής του κακού και πετάνε - σε εικονική πραγματικότητα - πάνω σ' έναν πελαργό. «Αυτοί (τα Στρουμφάκια δλδ) είναι ένα σύμβολο της βελγικής κουλτούρας και της βελγικής κληρονομιάς» δήλωσε η Κλοέ Μποφές, εκπρόσωπος Τύπου της έκθεσης.
Οι εορτασμοί στο Βέλγιο δεν σταμάτησαν εδώ. Η Brussels Airlines ετοίμασε το επιβατηγό αεροσκάφος Aerosmurf, το «5ο έμβλημα του Βελγίου» όπως το λένε. Είναι το πρώτο αεροσκάφος στον στόλο της αεροπορικής εταιρείας με ζωγραφισμένη την κοιλιά του: όλοι οι χαρακτήρες της ιστορίας, ακόμη και ο Γαργαμέλ κι ο Αζραέλ!
Όλα ξεκίνησαν από καθαρή τύχη. Τη δεκαετία του 1950, ο Κυλιφόρ - με το καλλιτεχνικό όνομα Peyo - δούλευε μια σειρά γαλλο-βελγικών κόμικ με τίτλο «Johan et Pirlouit», μια ιστορία τοποθετημένη στον Μεσαίωνα, με σπαθιά και μάγους. O Johan ήταν ο νεαρής ηλικίας ιπποκόμος του βασιλιά κι ο Pirlouit, το τσιράκι του, πιστός, καυχησιάρης και μπαγαπόντης. Το 1958, το περίφημο γαλλικό περιοδικό Spirou δημοσίευσε την ιστορία «Το φλάουτο με τις έξι τρύπες», όπου οι Johan και Pirlouit ξεκινούν να πάρουν πίσω ένα φλάουτο το οποίο έχει μαγέψει ο μάγος Homnibus. Στον δρόμο, συναντάνε ένα μικρό μπλε ανθρωπάκι που φορούσε άσπρα ρούχα, ένα Schtroumf, το οποίο ακολουθούσε ένας αριθμός από ολόιδια μπλε ανθρωπάκια που είχαν αρχηγό έναν γέρο που φορούσε κόκκινα κι είχε άσπρη γενιάδα. Οι χαρακτήρες αυτοί αποδείχθηκαν μεγάλη επιτυχία, το 1959 το Spirou δημοσίευσε την πρώτη ιστορία αποκλειστικά με Στρουμφάκια, κι όλα ξεκίνησαν!
Οι Βέλγοι τα λένε Smurf που είναι μετάφραση στα ολλανδικά του γαλλικού Schtroumf. Το οποίο, σύμφωνα με τον Κυλιφόρ ήταν μια δικής του επινόησης λέξη όταν μια μέρα τρώγοντας με τον φίλο του, επίσης δημιουργό κόμικς, Αντρέ Φρανκίν, θέλησε να του πει να του δώσει το αλάτι και δεν θυμόταν τη λέξη για «αλάτι».
Όπως αναμενόταν, στα γενέθλια κόπηκε τούρτα, σε υπαίθρια γιορτή. Παρούσα η Βερονίκ Κυλιφόρ, κόρη του Πιερ, που έσβησε κεράκια. «Εξήντα χρόνια είναι πολύς καιρός κι είμαι πραγματικά ευτυχής που τα Στρουμφάκια εξακολουθούν ν' αρέσουν στον κόσμο. Πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που κάναμε μετά τον θάνατο του πατέρα μου. Έχουμε χαρά που συνεχίζουμε τ' όνειρό του» είπε, συγκινημένη.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!