Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020


Το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο πληροφορίες της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας για εξωτερικές υποθέσεις, αναφέρει ότι πίσω από τα εκτεταμένα επεισόδια στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τους μετανάστες-πρόσφυγες βρισκόταν η Τουρκική κυβέρνηση. «Η Τουρκία κατηύθυνε τα επεισόδια στα ελληνικά σύνορα» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) έχει στοιχεία ότι η Τουρκία πυροδότησε εσκεμμένα τα επεισόδια στα ελληνικά σύνορα πριν από τέσσερις εβδομάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η γερμανική μυστική υπηρεσία πληροφοριών και επικαλείται το Spiegel, «οι τουρκικές αρχές ανάγκασαν τους πρόσφυγες να μπουν σε λεωφορεία και τους μετέφεραν στην παραμεθόρια περιοχή. Ανάμεσα στο πλήθος αναμείχθηκαν και τουρκικές κρατικές δυνάμεις, οι οποίες πυροδότησαν τις ταραχές στον φράχτη».
Στο δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ακόμη ότι «όταν οι γερμανικές αρχές έθεσαν υπόψη τις πληροφορίες αυτές σε εκπροσώπους της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, αυτές αρνήθηκαν τη συμμετοχή».
Ωστόσο επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση είχε από νωρίς την υποψία ότι οι τουρκικές δυνάμεις πυροδότησαν τα επεισόδια. Οι αξιωματικοί ασφαλείας που βρίσκονταν εν υπηρεσία στα σύνορα, δήλωσαν στο Spiegel ότι μεταξύ των προσφύγων υπήρχαν Τούρκοι. Μερικοί από τους άνδρες αυτούς έριχναν οι ίδιοι πέτρες ή βοηθούσαν τους μετανάστες να κόψουν το φράχτη».

Εκκενώθηκε ο καταυλισμό των μεταναστών στα σύνορα

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι Τούρκοι εκκένωσαν ξαφνικά τον καταυλισμό των μεταναστών. Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές ο καταυλισμός αριθμούσε γύρω στους 1.500 μετανάστες, οι οποίοι μετακινήθηκαν με λεωφορεία, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη ή κάποια περιοχή της Αδριανούπολης. Όλη η εκκένωση οργανώθηκε από τις τουρκικές αρχές.

Τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αν η κρίση από τον κορονοϊό κρατήσει χρονικά. Ποιους υπαλλήλους του Δημοσίου θα αφορά.
Σενάρια για μειώσεις μισθών και στον δημόσιο τομέα έχουν αρχίσει να εξυφαίνονται τις τελευταίες ώρες με αφορμή μία τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος ναι μεν είπε ότι για την ώρα δεν υπάρχει κανένα θέμα, εντούτοις άφησε ανοικτό το θέμα για το μέλλον, εάν η κρίση συνεχιστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στο τραπέζι διάφορα σενάρια, μεταξύ αυτών και οι παρεμβάσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ειδικά εκείνων που έχουν πάψει να εργάζονται ή που υποαπασχολούνται και να εφαρμοστεί ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό που ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα.
Το θέμα θα τεθεί από τον επόμενο μήνα και εφόσον δεν υπάρξουν ενδείξεις ότι οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό αμβλύνονται.
Επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών και ο υπουργός δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα επί του παρόντος, εντούτοις δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για το μέλλον. Αρμόδιοι παράγοντες λένε ότι η δέσμευση «δεν υπάρχει θέμα» δεν μπορεί να ισχύει στο διηνεκές και αυτό είναι λογικό. Εάν η κατάσταση συνεχιστεί είναι λογικό να τεθεί ζήτημα.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί (27/3) σε 199 χώρες.
Υπάρχουν, ωστόσο όπως αναφέρει το huffingtonpost.gr, κάποια λιγοστά κράτη – 22 στο σύνολο – που μέχρι τώρα δεν έχουν ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού στην επικράτειά τους.
Μεταξύ αυτών είναι η Υεμένη, που όμως μαστίζεται από εμφύλιο σπαραγμό και λιμό, το Μαλάουι, το Μπουρούντι, το Νότιο Σουδάν και η Σιέρρα Λεόνε στην Αφρική – καθώς και η Βόρεια Κορέα, αν και υπάρχει μεγάλη δυσπιστία ως προς την φερεγγυότητα των στοιχείων που δίνει στη δημοσιότητα το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ούν.
Από την φονική νόσο φαίνεται πως έχουν γλιτώσει ακόμη – προς το παρόν τουλάχιστον – και άλλα αφρικανικά κράτη όπως η Μποτσουάνα, το Λεσότο, οι Κομόρες νήσοι αλλά και το νησιωτικό κράτος Σάο Τομέ και Πρινσίπε.
 Στην Ασία χωρίς κρούσματα παραμένουν (ακόμη) το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν.
Τέλος στην ήπειρο της Ωκεανίας, οι χώρες χωρίς ασθενείς είναι οι εξής: Νήσοι Σολομόντα, Βανουάτου, Σαμόα, Κιριμπάτι, Μικρονησία, Τόνγκα, Νήσοι Μάρσαλ, Παλάου, Τουβαλού και Ναουρού.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι σε αυτές τις χώρες δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για το αν και πόσοι άνθρωποι έχουν εξεταστεί.
Στη λίστα αυτή δύναται να προστεθούν και κάποια κράτη – αποικίες, που ανήκουν σε άλλες χώρες, και είναι οι εξής:
  • Μπουγκαινβίλ (Παπούα Νέα Γουινέα)
  • Βόρειες Μαριάνες Νήσοι (ΗΠΑ)
  • Αμερικανική Σαμόα (ΗΠΑ)
  • Μποναίρ (Ολλανδία)
  • Νήσοι Κουκ (Νέα Ζηλανδία)
  • Ουώλλις και Φουτούνα (Γαλλία)
  • Αγία Ελένη, Ασένσιον και Τριστάν ντα Κούνια (Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Σεντ Πιέρ και Μικελόν (Γαλλία)
  • Νήσοι Φόκλαντ (Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Αγιος Ευστάθιος (Ολλανδία)
  • Σβάλμπαρντ (Νορβηγία)
  • Σάμπα (Ολλανδία)
  • Νήσος των Χριστουγέννων (Αυστραλία)
  • Νησί Νόρφολκ (Αυστραλία)
  • Νίουε (Νέα Ζηλανδία)
  • Τοκελάου (Νέα Ζηλανδία)
  • Νησιά Κόκος (Αυστραλία)
  • Νήσοι Πίτκερν (Ηνωμένο Βασίλειο)

Η έρευνα της Intel προχωρά ολοένα και περισσότερο προς την κατεύθυνση της μίμησης ανθρώπινων λειτουργιών από τη μηχανή.
Η νέα τεχνολογία που αναπτύσσει η Intel αφορά στον τρόπο με τον οποίο ένας υπολογιστής με Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορέσει να αναγνωρίσει τι είναι αυτό που οσφραίνεται ένας ειδικός αισθητήρας. Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκε ένας ειδικός αλγόριθμος, ο οποίος βασίζεται στα βιολογικά σήματα που χρησιμοποιεί και η ανθρώπινη αίσθηση της όσφρησης προκειμένου να αναλαμβάνει κάποιος δράση όταν καίγεται ένα φαγητό στο φούρνο ή όταν υπάρχει καπνός από φωτιά σε ένα δωμάτιο.
Η Intel για το σκοπό αυτό συνεργάζεται στενά με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cornell, τοποθετώντας τη λειτουργία του αλγορίθμου αυτού στο πρώτο νευρομορφικό chip της εταιρείας, με το όνομα Loihi. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα που βασίζεται στην αρχιτεκτονική των 14 nm, με 130.000 εικονικούς νευρώνες και 130 εκατομμύρια συνάψεις, ένα σύστημα που εν πολλοίς θεωρείται ότι έχει σχεδιαστεί με βάση τον τρόπο που λειτουργεί και ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Τα νευρομορφικά chips είναι δημιουργίες της Πληροφορικής και της Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών, με βάση τον ανθρώπινο εγκέφαλο, προσπάθειες των επιστημόνων να δημιουργήσουν διαδικασίες που μοιάζουν με εκείνες που εκτελεί και ένας εγκέφαλος ενός ζώου ή ακόμα και του ανθρώπου. Η έρευνα της Intel έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί εύκολο, αφού υπάρχει στα θηλαστικά ένας πολύπλοκος μηχανισμός όσφρησης, με ποικίλους αισθητήρες και ειδικές συνδέσεις στον εγκέφαλο.
Σε όλο αυτό τον πολύπλοκο μηχανισμό θα πρέπει να προστεθεί και το στοιχείο της μνήμης, αφού ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την ικανότητα της αποθήκευσης πληροφοριών όσφρησης, προκειμένου να αναγνωρίσει κάτι που μυρίζει αργότερα. Επομένως, το να προικίσει κανείς την Τεχνητή Νοημοσύνη με τη δυνατότητα της αναγνώρισης οσμών δεν είναι και τόσο απλό, αλλά η Intel θεωρεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη του μέλλοντος δεν αποκλείεται να κάνει ευρεία χρήση της νευρομορφικής τεχνολογίας, αποκτώντας εντυπωσιακά χαρακτηριστικά.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!