Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Μοναδικά νέα στοιχεία, που υποστηρίζουν και αποδεικνύουν τη θεωρία δημιουργίας του Σύμπαντος, το λεγόμενο Big Bang, παρουσίασε σήμερα ομάδα αστροφυσικών του Χάρβαρντ.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν βρει το "σημάδι", που έμεινε στον ουρανό από την υπερ-έκρηξη, η οποία συνέβη πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, τo λεγόμενο Big Bang. Η ταχεία ανάπτυξη του διαστήματος συνέβη μέσα κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη δημιουργία των πάντων. 
Η επιστημονική μελέτη της αμερικανικής ομάδας που εργάζεται σε ένα πρόγραμμα γνωστό ως BICEP2, θα πρέπει να ελεγχθεί προσεκτικά, αλλά ήδη γίνεται λόγος για ένα Νόμπελ. 
Η ανακάλυψη
Η ομάδα BICEP2 χρησιμοποίησε ένα τηλεσκόπιο στο Νότιο Πόλο για να παρατηρήσει ένα μικρό τμήμα του ουρανού, προκειμένου να βρεί ένα ξεχωριστό σημάδι της "διεύρυνσης" - της ιδέας, δηλαδή, ότι το σύμπαν βίωσε μια φοβερή στιγμή στο πρώτο τρισεκατομμυριοστό του τρισεκατομμυριοστού, του τρισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου.
Η θεωρία της διεύρυνσης  εμφανίστηκε το 1980 για να εξηγήσει ορισμένες από τις πλευρές της θεωρίας του Bing Bang όπως για παράδειγμα γιατί το βαθύ διάστημα μοιάζει σε όλες τις πλευρές του ουρανού. Αυτοί που πρώτοι διατύπωσαν τη θεωρία είχαν υποστηρίξει  ότι η εφαρμογή της θα άφηνε ένα σημάδι στο παλαιότερο φως του ουρανού, γνωστού και ως "Cosmic Microwave Background" (CMB). 
Tώρα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν αυτό το σημάδι, με την μορφή μιας ξεχωριστής σπείρας από βαρυτικά κύματα στο παλαιότερο ανιχνεύσιμο φως. 
  
"Αυτό είναι εντυπωσιακό», σχολίασε ο καθηγητής Marc Kamionkowski, από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

"Έχω δει την έρευνα. Τα επιχειρήματα είναι πειστικά, και οι επιστήμονες που συμμετέχουν είναι από τους πιο προσεκτικούς και συντηρητικούς ανθρώπους που γνωρίζω" δήλωσε στο BBC. 
Το γεγονός, που αποτελεί επιστέγασμα πολυετών ερευνητικών προσπαθειών, θεωρείται κοσμοϊστορικής σημασίας για τη Φυσική και την Κοσμολογία, καθώς ρίχνει περισσότερο φως στο μυστήριο της βαρύτητας και στις απαρχές δημιουργίας του σύμπαντος κατά την «Μεγάλη Έκρηξη» - ενώ παρεμπιπτόντως, για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνει τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Τα βαρυτικά κύματα συνιστούν αδιόρατους κυματισμούς στον ιστό του χωροχρόνου, που μεταφέρουν ενέργεια μέσω του διαστήματος, κάπως σαν τα κύματα ενός ωκεανού. Εκτός από τα αρχέγονα βαρυτικά κύματα, τέτοια κύματα, σύμφωνα με τη θεωρία του Αϊνστάιν, μπορούν να παραχθούν επίσης στο σύμπαν από σώματα πολύ μεγάλης μάζας, όπως μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίων. Αυτά προκαλούν παραμορφώσεις στην καμπυλότητα του χωροχρόνου, με συνέπεια την αδιόρατη μεταβολή στις διαστάσεις μεγάλων αντικειμένων, όπως φαίνονται από τη Γη.
news.gr
Σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για σύνταξη ακόμα και στα 50 προβλέπονται για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος». Για παράδειγμα, οι γυναίκες που προσλήφθηκαν μετά το 1983 και μέχρι το 2010 είχαν συμπληρώσει 25ετία, με ανήλικο παιδί, κατοχυρώνουν σύνταξη στα 50, ενώ από το 2011 η συνταξιοδότηση με ανήλικο παιδί επεκτάθηκε και για τους δύο γονείς.
Έτσι, και οι άντρες που συμπληρώνουν την 25ετία το 2011 ή το 2012 και έχουν ανήλικο παιδί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με χαμηλό όριο ηλικίας που είναι 52 και 55 ετών αντίστοιχα. Για την 25ετία, που είναι και το βασικό κριτήριο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, συνυπολογίζονται και άλλοι –εκτός Δημοσίου- χρόνοι ασφάλισης.
Με τη διαφορά ότι για τους μεν υπαλλήλους που προσλήφθηκαν μετά το 1983 ο χρόνος ασφάλισης που είχαν σε άλλους φορείς θα υπολογιστεί με διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης. Για τους παλαιούς υπαλλήλους με πρόσληψη μέχρι 31/12/1982, ο χρόνος σε άλλους πλην Δημοσίου φορείς δεν υπολογίζεται με διαδοχική ασφάλιση αλλά «μετατρέπεται» σε δημόσια υπηρεσία μόνο με εξαγορά  (6,67% επί του μισθού για κάθε μήνα αναγνώρισης).
Αν ο χρόνος εκτός Δημοσίου είναι μέχρι το 1978 δεν χρειάζεται εξαγορά.
Πηγή Πινάκων : «Ελεύθερος Τύπος»


aftodioikisi.gr
Αρκετές φορές έχουμε την αίσθηση ότι η Σελήνη πλησιάζει στη Γη, η αλήθεια όμως είναι ότι απομακρύνεται.



Ο φυσικός δορυφόρος μας κάποτε ήταν πολύ κοντά στον πλανήτη μας.

Είναι αδύνατο όμως να τον πλησιάσει ξανά γιατί η βαρυτική αλληλεπίδραση της Σελήνης με τη Γη, η στροφορμή και οι ροπές που αναπτύσσονται μεταξύ τους έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά ενέργειας από τη Γη στη Σελήνη.

Η τελευταία ανέρχεται συνεχώς σε υψηλότερη τροχιά με ρυθμό 38 χιλιοστών περίπου το χρόνο.

Το αποτέλεσμα είναι η απόσταση μεταξύ των δύο πλανητών συνεχώς να αυξάνει και η περιστροφή της Γης να επιβραδύνεται. Κατά συνέπεια, η διάρκεια της ημέρας αυξάνει κατά 15 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου το χρόνο.

Παρόλο που, όπως είπαμε, είναι αδύνατο για τη Σελήνη να πλησιάσει τη Γη, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα καταλάμβανε περισσότερο χώρο στον ουρανό και οι εκλείψεις Ηλίου θα ήταν συχνότατες και διαρκέστερες.

Ακόμη, ένα πιο κοντινό φεγγάρι, με την κατά πολύ ισχυρότερη βαρυτική του έλξη, θα προκαλούσε πολύ πιο βίαια και ισχυρά παλιρροϊκά φαινόμενα.

Η διαφορά ανάμεσα στην άμπωτη και την πλημμυρίδα θα ήταν μεγαλύτερη και πιθανόν (ανάλογα με την απόσταση της Σελήνης) μεγάλα παλιρροϊκά κύματα θα προκαλούσαν καταστροφικές πλημμύρες.

Αν η Σελήνη μας είχε πλησιάσει πολύ, η βαρυτική έλξη της δεν θα επηρέαζε καταλυτικά μόνο τα νερά του πλανήτη μας, αλλά ενδεχομένως να προκαλούσε ισχυρούς σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Με ένα πλούσιο πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες οι Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών 2014 θα πραγματοποιηθούν για τρίτη συνεχή χρονιά στις δημοτικές βιβλιοθήκες.

Η διοργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει την Παρασκευή 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και θα ολοκληρωθεί στις 5 Απριλίου 2014.

Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (Εθνικής Αμύνης 27, τηλ. 2310 374800) και στις Περιφερειακές βιβλιοθήκες.

http://www.thestival.gr
Αν θεωρείτε ότι αυτά που έγιναν, εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου, στο ντέρμπι Άρης - ΠΑΟΚ, είναι -για μια ακόμα φορά- ντροπιαστικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα πρέπει να ...αναθεωρήσετε.


Κι όμως, υπάρχουν και χειρότερα και συνέβησαν λίγες ώρες νωρίτερα από το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης σε αγώνα τοπικού πρωταθλήματος ανάμεσα στη Δόξα Μύθων και τη Νίκη Σητείας. Τι ακριβώς έγινε;
Ο ποδοσφαιριστής των γηπεδούχων,Μανώλης Καραλάκης, είχε την "ατυχία" να υποστεί ένα σοβαρότατο τραυματισμό. Και λέμε "ατυχία" γιατί ο άνθρωπος δεν μπορούσε, με σπασμένο πόδι (κνήμη) και εξαρθρωμένο αστράγαλο, να πάει με ασθενοφόρο(!) σε κάποιο κοντινό νοσοκομείο.
Να τα πάρουμε, όμως, από την αρχή... Το γήπεδο δεν είχε καν φορείο! Ο παίκτης ήταν στο έδαφος και σφάδαζε με το πόδι σπασμένο και δεν μπορούσε να μετακινηθεί. Ευτυχώς και υπήρχε γιατρός στο γήπεδο για τις πρώτες βοήθειες! Πάλι καλά να λέμε, δηλαδή...
Η γιατρός προσπάθησε να ακινητοποιήσει το πόδι του ποδοσφαιριστή για να περιορίσει τον πόνο και έπειτα έπρεπε να αποφασισθεί πώς θα γίνει η μετάβαση στο νοσοκομείο.
Το κοντινότερο ασθενοφόρο ήταν στον Άγιο Νικόλαο και θα έπρεπε ο παίκτης να περιμένει 40 λεπτά(!) στο έδαφος μέχρι να διακομισθεί στο νοσοκομείο. 
Τη λύση έδωσε ο πατέρας του άτυχου ποδοσφαιριστή που έτυχε να έχει "αγροτικό" αμάξι! Το μετέτρεψε σε ...ασθενοφόρο και στην καρότσα έβαλε τον τραυματισμένο του γιο για να τον μεταφέρει ο ίδιος στο νοσοκομείο! Κι όλα αυτά εν έτει 2014, έτσι;;;
Η περιπέτεια του Μανώλη Καραλάκη, όμως, δεν είχε τελειώσει ακόμα. Όταν ο παίκτης έφτασε σε νοσοκομείο της Ιεράπετρας ενημερώθηκε προς έκπληξη όλων ότι δεν υπήρχε εκείνη τη μέρα ορθοπεδικός σε βάρδια! 
Έτσι το "αγροτικό-ασθενοφόρο" αναγκάστηκε να κάνει μία μεγάλη διαδρομή για να μεταφέρει, τελικά, τον τραυματία στονΆγιο Νικόλαο!Εκεί που υπήρχε και το ασθενοφόρο...
Όσοι έχετε βιώσει έναν παρόμοιο τραυματισμό, θα καταλαβαίνετε, φυσικά, τι πόνο θα βίωσε το παλικάρι με σπασμένο πόδι πάνω σε μία καρότσα...
Δείτε τις εικόνες από το ντροπιαστικό γεγονός που παρουσιάζει το lasithisport.gr:
Δύο δικηγόροι ταξίδευαν σε κάποιο επαρχιακό δρόμο μέσα σε χιονοθύελλα. Το αυτοκίνητο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις αντιξοότητες και κόλλησε.
-Κατεβαίνουν και αποφασίζουν να το κόψουν με τα πόδια.
Στη διαδρομή συναντούν μια αρκούδα με φανερές τις προθέσεις της λόγω πείνας.
Τότε ο ένας δικηγόρος βγάζει τα παπούτσια που φορούσε και τα πετά.
Στη συνέχεια βγάζει από το βαλιτσάκι του με γρήγορες κινήσεις ένα ζευγάρι αθλητικά μποτάκια και αρχίζει ταχύτατα να τα φορά.
- "Καλά τι κάνεις είσαι τρελός, πιστεύεις ότι θα περάσεις στο τρέξιμο την αρκούδα;" ρωτάει απορημένος ο άλλος δικηγόρος.
- "Όχι βρε βλάκα, εσένα θέλω να περάσω."

http://www.pinnokio.gr 
«Θα μεταφέρουμε ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς κανένα είδος καλωδίου,» λέει ο Δρ Hall, γενικός διευθυντής του τμήματος τεχνολογίας στην WiTricity – μια νεοσύστατη επιχείρηση ανάπτυξης ασύρματης τεχνολογίας.
«Στην πραγματικότητα, δεν βάζουμε την ηλεκτρική ενέργεια στον αέρα. Αυτό που κάνουμε, είναι να δημιουργούμε ένα μαγνητικό πεδίο στον αέρα».
Λειτουργεί κάπως έτσι: Η WiTricity δημιούργησε μια «Πηγή Συντονισμού» – μια σπείρα ηλεκτρικών καλωδίων που παράγει ένα μαγνητικό πεδίο, όταν είναι συνδεδεμένο με μια πηγή τροφοδοσίας. Όταν ένα άλλο πηνίο φέρεται κοντά, δημιουργείται σε αυτό ένα ηλεκτρικό φορτίο. Δεν απαιτούνται καλώδια. «Όταν φέρνετε μια συσκευή σε αυτό το τεχνητό μαγνητικό πεδίο, αυτό επάγει ρεύμα στη συσκευή, και είστε στη θέση να μεταφέρετε ρεύμα», εξηγεί ο Δρ Hall.
Μην ανησυχείτε για κανένα είδος ηλεκτροπληξίας, ο Hall διαβεβαιώνει ότι τα μαγνητικά πεδία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ενέργειας είναι «απολύτως ασφαλές» – στην πραγματικότητα, είναι το ίδιο είδος πεδίων που χρησιμοποιούνται σε Wi-Fi routers. Στα σπίτια του μέλλοντος, η μεταφορά ενέργειας χωρίς καλώδια θα μπορούσε να είναι τόσο εύκολη όσο η ασύρματη σύνδεση στο internet.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδια της WiTricity, τα smartphones θα φορτίζουν στην τσέπη σας ενώ περπατάτε, οι τηλεοράσεις θα αναβοσβήνουν χωρίς συνδεδεμένα καλώδια, και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα εφοδιάζονται με καύσιμα, ενώ είναι παρκαρισμένα στο γκαράζ.
Η WiTricity έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά της να περνάει ρεύμα σε φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, και τηλεοράσεις με σύνδεση πηνίων συντονιστή και μπαταριών – ενώ ο ηλεκτρικός φορτιστής αυτοκινήτων είναι στα τελικά του στάδια.
Ο Hall βλέπει ένα λαμπρό μέλλον για οικογένειες χωρίς άλλα καλώδια: «Απλά δεν το σκεφτόμαστε πια: Πάω να οδηγήσω το αυτοκίνητό μου και δεν πρόκειται ποτέ να πρέπει να πάω στο βενζινάδικο ούτε και να το συνδέσω στην πρίζα. Δεν μπορώ καν να φανταστώ πώς θα αλλάξουν τα πράγματα όταν αρχίσουμε να ζούμε έτσι.»
Πέρα από αυτές τις εφαρμογές με σκοπό να μας διευκολύνουν, ο Hall βλέπει πιο επαναστατικά στάδια να εισέρχονται στην καθημερινή μας ζωή. Όταν ο Hall είδε για πρώτη φορά μια ασύρματη λάμπα, αμέσως σκέφτηκε την ιατρικής τεχνολογία – σκεπτόμενος τις συσκευές που μεταμοσχεύονται κάτω από το δέρμα, και πως θα μπορούσαν να επαναφορτίζονται χωρίς ενοχλήσεις. Η WiTricity εργάζεται τώρα με μια ιατρική εταιρεία για την επαναφόρτιση μίας συσκευής υποβοήθησης της καρδίας.
Η τεχνολογία αυτή, ανοίγει την πόρτα σε έναν μεγάλο αριθμό κινητών ηλεκτρονικών συσκευών οι οποίες, μέχρι στιγμής, δεν μπορούσαν να εξελιχθούν λόγο της περιορισμένης ζωής της μπαταρίας. «Η ιδέα της εξάλειψης των καλωδίων θα μας επιτρέψει να επανασχεδιάσουμε τα πράγματα με τρόπους που δεν έχουμε ακόμα σκεφτεί, αυτό είναι που πρόκειται να κάνει τις συσκευές μας και όλα όσα αλληλεπιδρούν μαζί μας, πολύ πιο αποτελεσματικά, πιο πρακτικά και ίσως μας δώσει μερικές ολοκαίνουργιες λειτουργικότητες.»
Ποιο είναι το μέλλον; Η πρόκληση τώρα είναι η αύξηση της απόστασης που μπορεί να μεταδοθεί το ρεύμα αποτελεσματικά. Αυτή η απόσταση – ο Hall εξηγεί – συνδέεται με το μέγεθος του πηνίου, και η WiTricity θέλει να τελειοποιήσει τις μεταβιβάσεις μεγάλων αποστάσεων στις συσκευές.
Για το λόγο αυτό, η ομάδα έχει μεγάλες ελπίδες για τη νέα τους δημιουργία: AA μεγέθους ασύρματα επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
Για τον Hall, οι εφαρμογές είναι ατελείωτες: «Πάντα λέω ότι σε λίγα χρόνια τα παιδιά θα κάνουν την εξής ερώτηση: “Γιατί αυτό ονομάζεται ασύρματο;”»
«Τα παιδιά που θα μεγαλώσουν σε μερικά χρόνια, δεν θα χρειαστεί να συνδέσουν καλώδια για να φορτίσουν κάτι.»

http://www.4news.gr 
Μπήκαμε στην άνοιξη, και όπως είναι φυσικό αλλάζει και η ώρα...

Στις 30-3-2014 τα ξημερώματα βάζουμε μια ώρα μπροστά τα ρολόγια του σπιτιού μας.







http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Ένα βήμα πιο κοντά στην ερμηνεία του δίσκου της Φαιστού βρίσκονται οι επιστήμονες καθώς ήδη έχει ολοκληρωθεί κατά 90% η επιγραφική μελέτη του δίσκου που θα οδηγήσει στη γλωσσολογική ανάλυσή του. Αυτό γνωστοποίησε ο δρ Γκ. Οουενς, διευθυντής Γραφείου Διεθνών Σχέσεων Τ.Ε.Ι. Κρήτης κατά τη διάρκεια του πολυθεματικού τριήμερου που διοργάνωσε το Τ.Ε.Ι. Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. στο Μεγάλο Αρσενάλι.
Η επιγραφική μελέτη του δίσκου της Φαιστού πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, ενώ πλέον υπάρχουν αποδείξεις ότι πρόκειται για Μινωική θρησκευτική επιγραφή που πιθανόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Οουεν, μιλά για μία θεότητα ή μητέρα.
Τα τελευταία ευρήματα παρουσιάστηκαν πριν από έναν μήνα στην Οξφόρδη.
Ο κ. Οουενς, ο οποίος προχώρησε σε μία συνοπτική παρουσίαση της έρευνας που έχει κάνει τα τελευταία έξι χρόνια για τον δίσκο της Φαιστού, ερωτηθείς από τα «Χανιώτικα Νέα» σε ποιο σημείο βρίσκεται η έρευνα, είπε: «Έχουμε φτάσει στο σημείο να διαβάζουμε -χωρίς να καταλαβαίνουμε ακόμη- το 90% από τον δίσκο της Φαιστού με τις φωνητικές αξίες βάσει της Γραμμικής Γραφής Β’. Προσπαθούμε να κάνουμε την καλύτερη ανάγνωση που μπορούμε -άρα να το ακούμε που δεν σημαίνει και κατανόηση προς το παρόν- αλλά είναι το βήμα που πρέπει να ολοκληρωθεί πριν προχωρήσουμε σε μία ερμηνεία του κειμένου».
Ο κ. Οουενς που δήλωσε πολύ ικανοποιημένος και θετικός για τη μέχρι στιγμής εξέλιξη της έρευνας είπε ακόμη ότι «μέχρι το καλοκαίρι ελπίζω να έχουμε ολοκληρώσει την προσπάθειά μας για την επιγραφική ανάγνωση και μετά θα αρχίσουμε τη γλωσσολογική ανάγνωση, δηλαδή για το τι μπορεί να σημαίνει ο δίσκος της Φαιστού. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρέθηκα στα Χανιά για να μιλήσω για ένα θέμα που αφορά σε όλη την Κρήτη. Τον προηγούμενο μήνα ήμουν στην Οξφόρδη για να παρουσιάσουμε την έρευνα εκεί, όπου έδειξαν πολύ ενδιαφέρον καθώς ο συνάδελφός μου στην έρευνα είναι καθηγητής στην Οξφόρδη. Ουδεμία δουλειά γίνεται μόνο από ένα μυαλό…».
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως επεσήμανε ο ίδιος: «Για έναν χρόνο είχαμε μόνο ιδέες και υποθέσεις, τώρα έχουμε απόδειξη ότι είναι Μινωική θρησκευτική επιγραφή και η δική μου αίσθηση είναι πως η λέξη «κλειδί» έχει σχέση με τη μητέρα ή και τη λέξη θεότητα. Βέβαια το θέμα είναι όχι τι νομίζουμε, αλλά τι μπορούμε να αποδείξουμε».

Πηγή: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

http://www.alexiptoto.com 
Επιστολή προς την ΠΟΕ-ΟΤΑ έστειλε ο δικηγόρος Απόστολος Παπακωνσταντίνου με αφορμή την απόφαση του Πρωτοδικείου...
Πρέβεζας να κάνει δεκτή την αγωγή κατά της διαθεσιμότητας έχοντας σαν αποτέλεσμα να επιστρέψουν 15 σχολικοί φύλακες στην εργασία τους.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε.

Σας ενημερώνω με χαρά ότι με οριστική απόφαση του Πρωτοδικείου Πρέβεζας έγινε δεκτή η αγωγή μας κατά της διαθεσιμότητας και 15 συνολικά σχολικοί φύλακες επιστρέφουν οριστικά στην εργασία τους. Το Δικαστήριο, με αναλυτικό τρόπο, έκρινε ότι οι διατάξεις του ν. 4172/2013 που κατήργησαν τις θέσεις των Σχολικών Φυλάκων και έθεσαν τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα είναι ευθέως αντισυνταγματικές. Έτσι, οι συγκεκριμένοι Σχολικοί Φύλακες δεν θα απολυθούν στις 23 Μαρτίου 2014, αλλά θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά στον Δήμο τους. Πρόκειται, όπως καταλαβαίνετε, για ιδιαίτερα σημαντική δικαστική απόφαση που γεννά προσδοκίες για όλους τους υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλους με τον ν. 4172/2013 (Δημοτικοί Αστυνομικοί, Σχολικοί Φύλακες, Εκπαιδευτικοί).

Με φιλικούς χαιρετισμούς
ΔΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ»

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014 (και ώρες 18:00 έως 21:00), θα πραγματοποιηθεί ημερίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών σε προγράμματα ανακύκλωσης και διαχείρισης αστικών αποβλήτων.
Η ημερίδα -την οποία ενέκρινε πρόσφατα (Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014) το Δημοτικό Συμβούλιο στη διάρκεια της 5ης διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT του Δήμου, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου (οδός Βασ. Γεωργίου Α’ 1).
Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα παρουσιαστεί η διαδικασία ανακύκλωσης, από την αρχή μέχρι το τέλος της αποκομιδής της (διαλογή στην πηγή, τρόπος συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών, τοποθέτηση στο σωστό κάδο, γνωστοποίηση ημερών αποκομιδής) καθώς και η διαδικασία διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Στόχος είναι η ενθάρρυνση και ευαισθητοποίηση των δημοτών και των κατοίκων της πόλης σχετικά με την ανακύκλωση καθώς και η πληροφόρησή τους για τα προγράμματα διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών που εφαρμόζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Επίσης στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων όλων των σχετικών προγραμμάτων που εφαρμόζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα γίνει:
• καταγραφή και διερεύνηση πρακτικών προβλημάτων εφαρμογής
• επιστημονική προσέγγιση της λειτουργίας της Ανακύκλωσης στην
διαχείριση των απορριμμάτων και
• παρουσίαση πρακτικών από χώρες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στη διάρκεια της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από τον Αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάση Παππά, τον υπεύθυνο έργων της Ελληνικής εταιρείας αξιοποίησης ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α), Ιωάννη Κουτσουράκη, το μέλος της ομάδας ανακύκλωσης της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, Βασίλειο Χατζικοτίδη, και τον Χημικό Τροφίμων, Δρ Δημήτριο Χρυσαφίδη. Επίσης θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο (Workshop) για την ενημέρωση των δημοτών στις ορθές καθημερινές πρακτικές για την ανακύκλωση, με χρήση αντιπροσωπευτικών συσκευασιών-υλικών. Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή συζήτηση και παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες.

http://www.thestival.gr
Στο πλαίσιο της διαδικασίας «κινητικότητας» του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας, το ΑΣΕΠ ανακοινώνει ότι, κατήρτισε: α) πίνακες κατάταξης υπαλλήλων κατά φθίνουσα σειρά...
βαθμολογίας, β) πίνακα διάθεσης, γ) πίνακα υπαλλήλων που παραμένουν σε διαθεσιμότητα διότι δεν καταλαμβάνουν κάποια από τις θέσεις προτίμησής τους και δ) πίνακα απορριπτέων διότι, είτε δεν κατέχουν τυπικό απαιτούμενο προσόν, είτε δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις συμμετοχής του επιδιωκόμενου κλάδου.

Η καταχώρηση αυτών που παραμένουν σε «διαθεσιμότητα» και αυτών που περιλαμβάνονται στον πίνακα απορριπτέων, γίνεται με τον Α.Δ.Τ. των υπαλλήλων, κατ’ εφαρμογή της 62/2004 Απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Τονίζεται ότι, η μοριοδότηση των προσόντων των Δημοτικών Αστυνομικών και η κατάρτιση των σχετικών πινάκων κατάταξης και διάθεσης βασίζονται αποκλειστικά στα στοιχεία όπως ακριβώς απεστάλησαν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού και τις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της εξέτασης, όσων εξ αυτών εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη μετάταξή τους στην Ελληνική Αστυνομία, στα σωματικά, ψυχικά και διανοητικά τους προσόντα, όπως αυτά απεστάλησαν από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για λόγους διαφάνειας της διαδικασίας επιλογής του προσωπικού που θα διατεθεί μέσω της «κινητικότητας» σε διάφορους Φορείς και προκειμένου να καταστεί δυνατός ο έλεγχος περί ορθής μοριοδότησης των προσόντων των υπαλλήλων, βάσει των υποβληθέντων πινάκων με τα κριτήρια αξιολόγησης, οι πίνακες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. και, όπως προβλέπεται, διαβιβάζονται για τις περαιτέρω ενέργειες στα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια για την έκδοση των τελικών πινάκων.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΔΩ

 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Προς παράταση οδεύει η ικανοποίηση της απαίτησης της τρόικας για συγκεκριμένο αριθμό νέων απολύσεων υπαλλήλων εντός τους 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι εκπρόσωποι των δανειστών ενόψει εκλογών του Μαϊου «πείστηκαν» οτι θα υπάρχει δεξαμενή απολύσεων για το 2015, μεταξύ άλλων από τους επίορκους και όσους υπαλλήλους έχουν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά. Ως εκ τούτου, απέσυραν την απαίτηση τους για συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων (2.000) για το 2015.
Φαίνεται δε, οτι αυτός ο αριθμός θα καθορισθεί σε νέα συνάντηση που θα έχουν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά τις εκλογές, με πιο πιθανό χρονο τον Οκτώβριο, που θα υπάρχει σαφής εικόνα απο ελληνικής πλευράς.
aftodioikisi.gr
Ένα τηλεσκόπιο μελέτης της κοσμικής ακτινοβολίας μικροκυμάτων, το BICEP (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization), το οποίο βρίσκεται στον Νότιο Πόλο και αποτελεί αμερικανο-ευρωπαϊκή επιστημονική συνεργασία, ανακάλυψε βαρυτικά κύματα στο σύμπαν, που προέρχονται από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του.
Το γεγονός, που αποτελεί επιστέγασμα πολυετών ερευνητικών προσπαθειών, θεωρείται κοσμοϊστορικής σημασίας για τη Φυσική και την Κοσμολογία, καθώς ρίχνει περισσότερο φως στο μυστήριο της βαρύτητας και στις απαρχές δημιουργίας του σύμπαντος κατά τη «Μεγάλη Έκρηξη» - ενώ παρεμπιπτόντως, για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνει τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Η σχετική ανακοίνωση από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Τζον Κόβακς, έγινε σε συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, σύμφωνα με το BBC, το "Science" και το "Nature" και ήλθε να επιβεβαιώσει τις φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες.
Όπως συνέβη και με την ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς, είναι πιθανότατο ότι η ανακάλυψη θα οδηγήσει σε ένα ακόμη βραβείο Νόμπελ - εφόσον η διεθνής επιστημονική κοινότητα θεωρήσει όντως πειστική την ανακάλυψη.
Η ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων που αποτελούν τον «απόηχο» του κοσμογονικού «Big Bang», έρχεται να συμπληρώσει την ήδη γνωστή «κοσμική (θερμική) ακτινοβολία υποβάθρου», επιβεβαιώνοντας έτσι την κυρίαρχη θεωρία ότι το σύμπαν, αμέσως μετά τη γέννησή του πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, μέσα σε απειροελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου γνώρισε μια ταχύτατη επέκταση σε μέγεθος (τη λεγόμενη «εποχή του πληθωρισμού»), γεγονός που, μεταξύ άλλων, εξηγεί γιατί φαίνεται σήμερα ιδιαίτερα ομοιόμορφο από την μια άκρη του έως την άλλη.
Αυτή η - έως τώρα αναπόδεικτη - «θεωρία του πληθωρισμού» πρόβλεπε ότι η αστραπιαία συμπαντική διόγκωση άφησε το βαρυτικό «αποτύπωμά» της στο χωροχρόνο (τα λεγόμενα «βαρυτικά κύματα υποβάθρου»), κάτι που τώρα φαίνεται πως επιβεβαιώνεται και συνεπώς ουσιαστικά αποδεικνύει την εν λόγω θεωρία-κλειδί.
Οι φυσικοί θεωρούν ότι μόνο ο «πληθωρισμός» ήταν σε θέση να ενισχύσει τα αρχέγονα βαρυτικά κύματα σε σημείο που να γίνονται αντιληπτά μέχρι σήμερα και να ανιχνεύονται στο μήκος κύματος των μικροκυμάτων.
Τα βαρυτικά κύματα συνιστούν αδιόρατους κυματισμούς στον ιστό του χωροχρόνου, που μεταφέρουν ενέργεια μέσω του διαστήματος, κάπως σαν τα κύματα ενός ωκεανού.
Εκτός από τα αρχέγονα βαρυτικά κύματα, τέτοια κύματα, σύμφωνα με τη θεωρία του Αϊνστάιν, μπορούν να παραχθούν επίσης στο σύμπαν από σώματα πολύ μεγάλης μάζας, όπως μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίων. Αυτά προκαλούν παραμορφώσεις στην καμπυλότητα του χωροχρόνου, με συνέπεια την αδιόρατη μεταβολή στις διαστάσεις μεγάλων αντικειμένων, όπως φαίνονται από τη Γη.

http://www.thestival.gr 
Τους προσωρινούς πίνακες διάθεσης των δημοτικών αστυνομικών, στο πλαίσιο του προγράμματος κινητικότητας, κατήρτισε το ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με τους πίνακες του ΑΣΕΠ επανατοποθετήθηκαν 2.722 δημοτικοί αστυνομικοί:  1.543 στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (Ελληνική Αστυνομία), 623 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (καταστήματα κράτησης), 144 στο Υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων), 30 στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (υπηρεσίες δίωξης του παραεμπορίου) και 382 στο Υπουργείο Εσωτερικών (υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης – «one stop shop» των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων).
Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση των τριμελών ειδικών υπηρεσιακών συμβουλίων των φορέων υποδοχής ώστε να οριστικοποιηθούν οι πίνακες διάθεσης. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την έκδοση των ατομικών πράξεων μετάταξης.
Στην ιστοσελίδα της Αρχής (asep.gr) αναρτήθηκαν οι:
1. Πίνακες κατάταξης υπαλλήλων κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας.
2. Πίνακας διάθεσης.
3. Πίνακας υπαλλήλων που παραμένουν σε διαθεσιμότητα διότι δεν καταλαμβάνουν κάποια από τις θέσεις προτίμησής τους.
4. Πίνακας απορριπτέων διότι, είτε δεν κατέχουν τυπικό απαιτούμενο προσόν, είτε δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις συμμετοχής του επιδιωκόμενου κλάδου.
Από την Αρχή τονίζεται ότι η μοριοδότηση των προσόντων των δημοτικών αστυνομικών και η κατάρτιση των σχετικών πινάκων κατάταξης και διάθεσης βασίζονται, αποκλειστικά, στα στοιχεία, όπως ακριβώς απεστάλησαν από τις αρμόδιες διευθύνσεις διοικητικού και τις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της εξέτασης, όσων εξ” αυτών εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη μετάταξή τους στην Ελληνική Αστυνομία, στα σωματικά, ψυχικά και διανοητικά τους προσόντα, όπως αυτά απεστάλησαν από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επισημαίνεται, δε, ότι για λόγους διαφάνειας της διαδικασίας επιλογής του προσωπικού που θα διατεθεί μέσω της κινητικότητας σε διάφορους φορείς και προκειμένου να καταστεί δυνατός ο έλεγχος περί ορθής μοριοδότησης των προσόντων των υπαλλήλων βάσει των υποβληθέντων πινάκων με τα κριτήρια αξιολόγησης, οι πίνακες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και, όπως προβλέπεται, διαβιβάζονται για τις περαιτέρω ενέργειες στα αρμόδια τριμελή ειδικά υπηρεσιακά συμβούλια για την έκδοση των τελικών πινάκων.
Τέλος, σημειώνεται ότι η καταχώρηση αυτών που παραμένουν σε διαθεσιμότητα και αυτών που περιλαμβάνονται στον πίνακα απορριπτέων γίνεται με τον ΑΔΤ των υπαλλήλων, κατ” εφαρμογή της 62/2004 απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ:
Πίνακες Κατάταξης Υπαλλήλων ΠΕ – ΤΕ
Πίνακες Κατάταξης Υπαλλήλων ΔΕ
Πίνακας Διάθεσης Υπαλλήλων
Πίνακας Παραμονής Υπαλλήλων σε Διαθεσιμότητα
Πίνακας Απορριπτέων Υπαλλήλων
aftodioikisi.gr
Σεμινάριο φωτογραφίας για αρχάριους, διάρκειας τριών μηνών, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου 2014 στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης ... (Κρίσπου 7, τηλ. 2310 219329) με εισηγητή τoν φωτογράφο Γιάννη Τζιμπρέ, ο οποίος συμμετέχει εθελοντικά.
 
Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα υπερβαίνει τα 15 άτομα και οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα κατά τις απογευματινές ώρες (Δευτέρα 18:00 – 20:00)στο χώρο της βιβλιοθήκης. 

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή.Μοναδική προϋπόθεση είναι οι ενδιαφερόμενοι να διαθέτουν φωτογραφική μηχανή τύπου SLR και όχι compact
Είναι γεγονός ότι πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα που παρουσιάζονται στην εποχή μας, βασίστηκαν σε μελέτες και ανακαλύψεις των αρχαίων προγόνων μας.
Οι δυνατότητες των αρχαίων στην τεχνολογία έρχονται στο φως με την βοήθεια των αρχαιολόγων, και μας καταδεικνύουν ότι πολλές τεχνολογίες που θεωρούσαμε δεδομένες στην σύγχρονη εποχή αναπτύχθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια.
Συγκεκριμένα οι αρχαίοι Ρωμαίοι, εκατοντάδες χρόνια μετά την πτώση της αυτοκρατορίας τους, μας ανοίγουν τον δρόμο για επιστημονική πρόοδο σε τομείς της σημερινής βιομηχανίας, με τις….. καινοτομίες τους.
Το κύπελλο του Λυκούργου, ένα δισκοπότηρο εξαιρετικής τεχνικής του 4ου αιώνα μ.Χ. αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής νανοτεχνολογίας. Το κύπελλο είναι κατασκευασμένο από ειδικό τύπο γυαλιού και έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει το χρώμα της επιφάνειάς του από πράσινο σε ένα λαμπερό ημιδιαφανές κόκκινο όταν το διαπερνά το φώς. Το μυστήριο λύθηκε τη δεκαετία του 1990, και έχει να κάνει με τις μικροσκοπικές ποσότητες κολλοειδούς χρυσού και ασημιού που είναι εμποτισμένες στην επιφάνεια του γυαλιού.
Με βάση την συγκεκριμένη τεχνική, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Illinois δημιούργησαν μία συσκευή που μπορεί να ανιχνεύει DNA και πρωτεΐνες, χωρίς να χρειάζεται από πριν η χημική τροποποίηση τους, φέρνοντας επανάσταση στη φαρμακευτική βιομηχανία.
Η αντοχή στον χρόνο που έχει επιδείξει το Πάνθεον, ο ναός που ήταν αφιερωμένος στους Ολύμπιους θεούς, καθώς και η ανθεκτικότητα του ρωμαϊκού σκυροδέρματος, είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσουν τη βάση και την έμπνευση στον τομέα των κατασκευών. Τα υλικά που χρησιμοποίησαν οι Ρωμαίοι όταν κατασκεύαζαν τον ναό, παρήγαν λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τη δημιουργία τους, και είναι πολύ πιθανό στο μέλλον κατασκευές όπως κτίρια και δρόμοι να βασίζονται στα παραπάνω υλικά.
Την παραπάνω θεωρία επιβραβεύουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια, μετά από μελέτες που πραγματοποίησαν για τους λόγους που το ρωμαϊκό σκυρόδερμα κατάφερε να αντέξει πάνω από 200 χρόνια και ιδιαίτερα κάτω από το νερό, σε σύγκριση με το σκυρόδερμα που χρησιμοποιείται σήμερα και έχει διάρκεια ζωής μόλις 50 χρόνια.
«Το σκυρόδερμα των Ρωμαίων έχει παραμείνει συμπαγές και καλά ενοποιημένο, για 200 χρόνια, σε επιθετικά θαλάσσια περιβάλλοντα. Είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά δομικά υλικά στον πλανήτη και δεν είναι τυχαίο», δήλωσε σε δελτίο τύπου η ερευνήτρια Marie Jackson.
Οι επιστήμονες μετά από την χημική ανάλυση του ρωμαϊκού σκυροδέρματος, κατέδειξαν ότι η ανθεκτικότητα του ρωμαϊκού μπετόν οφείλεται στην ανάμειξη ασβέστη και ηφαιστειακής τέφρας, η οποία παράγει ένα σκυρόδερμα που περιλαμβάνει αλουμίνιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα λιγότερη ποσότητα ασβεστόλιθου στο τσιμέντο και συγχρόνως χαμηλότερες θερμοκρασίες στη δημιουργία του σκυροδέρματος, παράγοντας ένα πολύ ανθεκτικό υλικό με λιγότερα καύσιμα και σε λιγότερο χρόνο.
echoes.gr
Σαν σήμερα το 2012 εκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

37–Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος, αντίθετα με τη διαθήκη του Τιβέριου, ανακηρύσσει αυτοκράτορα τον Καλιγούλα.

1229–Κατά τη διάρκεια της ΣΤ' Σταυροφορίας, ο Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν ανακηρύσσει τον εαυτό του βασιλιά της Ιερουσαλήμ.

1314-Ο Ζακ ντε Μολέ, ο 23ος και τελευταίος Μέγας Μάγιστρος των Ιπποτών του Ναού, καίγεται στην πυρά.

1871–Ο Γαλλικός Στρατός απωθείται από την εθνοφρουρά του Παρισιού (βλ. Παρισινή Κομμούνα).

1902 – Ο Ιταλός τενόρος Ενρίκο Καρούζο γίνεται ο πρώτος καλλιτέχνης που η φωνή του αποτυπώνεται σε δίσκο γραμμοφώνου.

1909 – Ο Έιναρ Ντεσό χρησιμοποιεί πομπό βραχέων κυμάτων και γίνεται ο πρώτος που εκπέμπει ερασιτεχνικά.

1922–Ο Μαχάτμα Γκάντι καταδικάζεται σε φυλάκιση έξι ετών για την εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής που κηρύττει. Θα παραμείνει στη φυλακή δύο χρόνια.

1938–Φθάνει στον Πειραιά από τη Μασσαλία η καρδιά του βαρόνου ντε Κουμπερτέν, του αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων, για να ταφεί σύμφωνα με την επιθυμία του, στην Αρχαία Ολυμπία.

1960–Υπογράφεται μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας συμφωνία για τη φιλοξενία Ελλήνων εργατών στη Δυτική Γερμανία.

1967–Το Δεξαμενόπλοιο "Torrey Canyon" (μήκους 300 μ.) που μετέφερε περί τους 120.000 τόνους αργού πετρελαίου πλέοντας με ταχύτητα 16 κόμβων προσάραξε σε ύφαλο ανοικτά της Κορνουάλης (ΝΔ. ακτές Αγγλίας). Από τη διαρροή του φορτίου που σημειώθηκε επήλθε η μεγαλύτερη μέχρι τότε περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της Αγγλίας. Η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε, η πρώτη μεγάλη παγκοσμίως, κάλυπτε 270 τετραγωνικά μίλια πλήττοντας 120 μίλια αγγλικής ακτογραμμής και 55 γαλλικής. Τελικά το πλοίο βυθίστηκε κατόπιν βομβαρδισμού από την αγγλική βασιλική αεροπορία στις 30 Μαρτίου.

1989–Στην Αίγυπτο, στην Πυραμίδα του Χέοπα, ανακαλύπτεται μούμια ηλικίας 4.400 χρόνων.

1990–Δώδεκα πίνακες αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων γίνονται λεία δύο ληστών, οι οποίοι προσποιούνται τους αστυνομικούς. Οι πίνακες εκλάπησαν από το Μουσείο Ισαβέλλα Στιούαρτ Γκάρντνερ στη Βοστώνη και αποτελούν τη μεγαλύτερη κλοπή της αμερικάνικης ιστορίας.

1992–Η Microsoft κυκλοφορεί τα Windows 3.1.

http://www.enikos.gr 
Βαρύ είναι το κλίμα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά την εντός έδρας ήττα με 3-0 από τη Λίβερπουλ.

Οι ρεντς έχασαν και πέναλτι, απώλεσαν πολλές ευκαιρίες και τελικά, πέρασαν άνετα από το Ολντ Τράφορντ. Έγιναν η πέμπτη ομάδα στη φετινή Premier League και η έκτη συνολικά που το καταφέρνει αυτό.

Παράλληλα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπεσε στην έβδομη θέση της αγγλικής Λίγκας και κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρώπης μετά από 25 και πλέον χρόνια.

Η απαισιοδοξία και ο φόβος έχουν κυριεύσει το Ολντ Τράφορντ, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο κοντινό Ιτιχάντ της Μάντσεστερ Σίτι, όπου ακόμη κι αν "στραβώνει" το ματς για τους Πολίτες, υπάρχει η πεποίθηση ότι έχουν πιθανότητες να το γυρίσουν, γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Τα δημοσιεύματα στο Νησί αναφορικά με τη Γιουνάιτεντ στρέφονται πλέον γύρω από το αυτονόητο. Ο Ντέιβιντ Μόγιες δεν έχει καμία πιθανότητα να μείνει στον πάγκο αν οι Κόκκινοι Διάβολοι δεν αποκλείσουν τον Ολυμπιακό.

Θα είναι μια ελληνική ομάδα, αυτή που θα αλλάξει την ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Μετά τον Μόγιες, αναμένεται να ακολουθήσουν καταιγιστικές εξελίξεις, τόσο στον πάγκο, όσο και στο ρόστερ, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας και στο ποιος έχει τον πρώτο λόγο...

Οι Irish Times γράφουν για "Τετάρτη, δύσκολη ημέρα", το BBC ανέφερε σχετικά με το ντέρμπι με τη Λίβερπουλ ότι ο Μόγιες "τα έκανε όλα λάθος", φιλοξενώντας δηλώσεις του Ρόμπι Σάβατζ, ενώ το βρετανικό Eurosport και οι αγγλικές δημοφιλείς ιστοσελίδες caughtoffside.com και sportsmole.com επιβεβαιώνουν ότι η διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι έτοιμη να απολύσει τον Μόγιες αν αποκλειστεί από τους 8 του Champions League.

Ο ίδιος ο Βρετανός σχολίασε κατηφής στη συνέντευξη Τύπου μετά την ήττα από τους ρεντς: "Το να προπονείς τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν ήταν τόσο εύκολο, όσο το φανταζόμουν".

"Ο Μόγιες βυθίζεται και μόνο ένα 3-0 επί των πρωταθλητών Ελλάδας μπορεί να τον σώσει", γράφει η Telegraph.
news.gr

Δυο "Ιταλοί" έκλεψαν την παράσταση αυτό το weekend για τους "Έλληνες της διασποράς". Ο Βασίλης Τοροσίδης πέτυχε ένα σημαντικότατο γκολ που χάρισε τη νίκη στη Roma με 3-2 επί της Udinese ενώ και ο Χριστοδουλόπουλος βρήκε δίχτυα από το σημείο του πέναλτι χωρίς όμως αυτό να βοηθήσει την ομάδα του που πλέον είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Στην Αγγλία ο Κωνσταντόπουλος βρέθηκε για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι στην αρχική ενδεκάδα της Middlesborough ενώ συνεχίζεται ο παραγκωνισμός του Σαμαρά στη Celtic. Αναλυτικά :

ΑΓΓΛΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (MIDDLESBROUGH) : Τρίτο σερί παιχνίδι κάτω από τα δοκάρια της Boro ο Κωνσταντόπουλος απέναντι στην Bournemouth. Κράτησε ανέπαφη την εστία του κι έδωσε το βαθμό της ισοπαλίας  .
ΜΑΥΡΙΑΣ (SUNDERLAND): Εκτός αποστολής στον αγώνα με την Crystal Palace.
ΒΕΛΛΙΟΣ ( EVERTON) : Εκτός αποστολής στον αγώνα με την Cardiff.
ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ –ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ( FULLHAM) : Εκτός αποστολής και οι δυο από το κρίσιμο παιχνίδι με τη Newcastle και τη νίκη – ανάσα με 1-0.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ( DORTMUND)  : Βασικός στην οδυνηρή εντός έδρας ήττα από την Gladbach με 1-2.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Κ. (SCHALKE) : Μεγάλη νίκη μέσα στην Augsburg με 1-2 και τον Παπαδόπουλο να μένει στον πάγκο.
ΣΤΑΦΥΛΙΔΗΣ (LEVERKUSEN) : Εκτός αποστολής στον αγώνα με τη Bayern.
ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ ( KAISERSLAUTERN) : Ήρθε από τον πάγκο ως αλλαγή στο 76’ αλλά δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του να φθάσει στη νίκη , στο λευκό 0-0 με την πρωτοπόρο Koln.
ΜΑΛΕΖΑΣ-ΓΙΑΝΝΙΩΤΑΣ ( FORTUNA DUSSELDORF) : Εκτός αποστολής του αγώνα με τη St.Pauli.

ΙΣΠΑΝΙΑ

ΒΥΝΤΡΑ-ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ( LEVANTE) : Βασικοί και οι δυο στη νέα ήττα αυτή τη φορά εντός έδρας από τη Celta με 0-1. Ο Καράμπελας δέχθηκε κίτρινη κάρτα στο 78’.
ΚΑΡΝΕΖΗΣ (GRANADA) : Εντυπωσιακό παιχνίδι και ισοπαλία 3-3 με τη Getafe . Ο Καρνέζης έμεινε στον πάγκο.

ΙΤΑΛΙΑ

ΚΟΝΕ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (BOLOGNA) : Ξεκίνησαν στην βασική ενδεκάδα αλλά ο Κονέ έγινε αλλαγή στο 15’ λόγω τραυματισμού. Ο Χριστοδουλόπουλος σκόραρε στο 86’ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι αλλά η Bologna υπέστη οδυνηρή ήττα με 2-1 από το Livorno και βρίσκεται στη ζώνη του υποβιβασμού.
ΤΑΧΤΣΙΔΗΣ (TORINO) : Βασικός μετά από πολύ καιρό , αγωνίστηκε για όλο το 90λεπτο στην ήττα 0-1 από τη Napoli.
ΦΕΤΦΑΤΖΙΔΗΣ ( GENOA) : Παρέμεινε στον πάγκο στην ήττα 0-1 από τη Juventus.
ΜΟΡΑΣ (HELLAS VERONA) :  Αγωνίστηκε για 90 λεπτά στον κρίσιμο αγώνα με την Inter που έληξε με ήττα της ομάδας του 0-2 που την απομάκρυνε από τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη.
ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ (ROMA) : Επιστροφή στο βασικό σχήμα και μάλιστα με γκολ για τον Βασίλη Τοροσίδη. Ο διεθνής μας αμυντικός πέτυχε το τρίτο γκολ της Roma, που αποδείχθηκε και το νικητήριο, στη νίκη με 3-2 επί της Udinese
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ( CAGLIARI) : Έμεινε στον πάγκο στην εντός έδρας ήττα με 0-2 από τη Lazio.
ΓΚΕΝΤΣΟΓΛΟΥ (SPEZIA) : Δεν χρησιμοποιήθηκε στην εντός έδρας ήττα 0-1 από τη Pescara.

ΣΚΩΤΙΑ

ΣΑΜΑΡΑΣ ( CELTI C) : Νίκη 0-3 επί της Kilmarnok με τον Σαμαρά να μένει στον πάγκο των αναπληρωματικών.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ Θ.  (ZWOLLE) : Νίκη 2-0 επί της Go ahead Eagles. Ο νεαρός άσος δεν χρησιμοποιήθηκε.

ΒΕΛΓΙΟ

ΓΚΑΛΙΤΣΙΟΣ ( LOKEREN) : Βασικός και για όλο τον αγώνα στην εκτός έδρας νίκη με 1-2 επί της Lierse.
ΜΑΡΙΝΟΣ (CHARLEROI) : Αγωνίστηκε βασικός και για 90 λεπτά στην ευρεία εκτός έδρας νίκη με 0-3 επί της Mechelen .

ΤΟΥΡΚΙΑ

ΓΚΕΚΑΣ (KONYASPOR) : Εκτός αποστολής λόγω τραυματισμού
ΤΖΙΩΛΗΣ ( KAYSERISPOR) : Βασικός στη νίκη 2-0 επί της Bursaspor .

ΡΟΥΜΑΝΙΑ


ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΑΝΟΣ ( CONCORDIA) : Βασικός και πάλι, στην εκτός έδρας νίκη 0-1 επί της Pandurii.
Ακόμη κι αν δεν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων, που αν δεν πιουν μια γουλιά καφέ το πρωί "δε λέει να ανοίξει το μάτι τους", δύσκολα αποφεύγετε κι εσείς την καφεΐνη... ακόμη κι αν δεν το γνωρίζετε.
Η καφεΐνη υπάρχει σε πλήθος άλλα προϊόντα, όπως ενεργειακά ποτά, αναψυκτικά, ροφήματα από κρύο τσάι κ.τ.λ.
Κι όμως παρά την "εισβολή" της στην καταναλωτική αγορά, οι καταναλωτές δε γνωρίζουν και πάρα πολλά γι’ αυτή.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός, ότι για παράδειγμα οι βιομηχανίες τροφίμων στις ΗΠΑ δεν είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στις ετικέτες των προϊόντων πόση καφεΐνη περιέχουν αυτά, γράφει η Maddie Oatman στην ιστοσελίδα motherjones.com.
Την ίδια ώρα, οι επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, εξαιτίας της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών, έχουν δεκαπλασιάστηκαν τουλάχιστον από το 2005 μέχρι το 2009, προσθέτει η αρθρογράφος.
Ο δημοσιογράφος Murray Carpenter μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του "Caffeinated: HowOurDailyHabitHelpsUs, Hurts, andHooksUs" προσπαθεί να ρίξει λίγο φως γύρω από αυτή τη "μυστηριώδη" ουσία.
Ο ίδιος επισκέφθηκε καλλιέργειες καφέ της Κολομβίας, κινέζικα σαλόνια τσαγιού, καλλιεργητές κακάο και εργοστάσια παραγωγής συνθετικής καφεΐνης για αναψυκτικά. Μίλησε με εκπροσώπους της αρμόδιας Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ (Food and Drug Administration), των κατασκευαστριών εταιρειών και με νευροεπιστήμονες για να ανακαλύψει πόση ποσότητα καφεΐνης είναι υγιεινή για τον ανθρώπινο οργανισμό, πού βρίσκεται η βιομηχανία τροφίμων σε ό,τι αφορά τις ετικέτες των προϊόντων κ.ά.
Διαβάστε παρακάτω μερικά από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο ίδιος:

1. Η υγιεινή (καθημερινή) δόση καφεΐνης είναι για τον καθένα διαφορετική.

"Όταν οι γιατροί αναφέρονται σε μέτρια κατανάλωση καφεΐνης, κάνουν λόγο για ποσότητα ανάμεσα στα 300 με 400 milligrams. Οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν ‘εντός ορίων’. Ακόμη και τα 300 milligrams όμως για τον καθένα λειτουργούν διαφορετικά. Αυτό εξαρτάται από το αν κάποιος είναι καπνιστής ή όχι, από το σωματότυπό του και από το αν έχει γενετική προδιάθεση να μεταβολίζει την καφεΐνη με αργό ρυθμό ή όχι. Είναι χαζό να πει κανείς ότι η τάδε ποσότητα είναι η ιδανική, ή ότι η δείνα ποσότητα είναι υπερβολική.
Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά μεταβολίζουν την καφεΐνη δυο φορές πιο αργά, που σημαίνει ότι νιώθουν μεγαλύτερη επίδραση της καφεΐνης από μια κούπα καφέ.
Οι καπνιστές από την άλλη τη μεταβολίζουν δύο φορές πιο γρήγορα.
Επίσης, υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που είναι γενετικά ‘προγραμματισμένοι’ έτσι ώστε να τη μεταβολίζουν αργά. Αυτοί είναι πολύ ευαίσθητοι στην καφεΐνη".

2. Η ποσότητα καφεΐνης σε κάθε κούπα καφέ δεν είναι ίδια, ακόμη κι αν επιλέγετε συνεχώς την ίδια μάρκα.

"Ένας ερευνητής παρατήρησε ότι η ίδια κούπα καφέ περιείχε σε διαφορετικές ημέρες διαφορετική ποσότητα καφεΐνης.
Ο Bruce Goldberger πήγαινε επί έξι μέρες στο ίδιο γνωστό κατάστημα καφέ και παράγγελνε το ίδιο ρόφημα και ανακάλυψε, ότι παρότι το κατάστημα υπολόγιζε ότι κάθε κούπα περιείχε περίπου 320 milligrams καφεΐνης, εκείνος βρήκε ότι περιείχε μέχρι και 560 milligrams καφεΐνης".

3. Οι κατασκευαστές ποτών που περιέχουν καφεΐνη δε είναι υποχρεωμένοι από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να αναγράφουν στις ετικέτες των προϊόντων τους πόση καφεΐνη περιέχεται σε αυτά.

"Ορισμένες εταιρείες τσαγιού αναγράφουν την ποσότητα καφεΐνης που περιέχουν τα προϊόντα τους και φαίνεται πως έχουν αρχίσει να τους ακολουθούν κι άλλοι.
Δεν είναι κάτι που δε μπορεί να γίνει, ακόμη και για τα προϊόντα που περιέχουν μικρή ποσότητα καφεΐνης.
Γιατί να μην το γνωρίζουν αυτό οι καταναλωτές;"

4. Οι παππούδες μας έπιναν διπλάσια ποσότητα καφεΐνης απ’ ό,τι εμείς.

"Μπορεί να θέλουμε να νομίζουμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία, που είναι σχεδόν εξαρτημένη από τον καφέ, όμως οι παππούδες μας έπιναν πολλή περισσότερη καφεΐνη απ’ ό,τι εμείς.
Ενώ εμείς νομίζουμε ότι είμαστε λάτρεις του καφέ, και μάλιστα τον βρίσκουμε σε πάρα πολλές μορφές και είδη, εκείνοι απλά… έπιναν το καφεδάκι τους".

5. Οι επαγγελματίες αθλητές βασίζονται στην καφεΐνη.

"Αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία 30 χρόνια είναι, ότι πλέον υπάρχει μεγαλύτερη εξειδίκευση σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο που οι αθλητές μπορούν να προσλάβουν ποσότητες καφεΐνης.
Μπορείς να ελέγξεις τη δόση, ενώ υπάρχουν ειδικά προϊόντα σε μορφή τζελ, που προσφέρουν στους αθλητές την κατάλληλη δόση καφεΐνης που χρειάζονται".

6. Η ανάμιξη καφεΐνης με αλκοόλ δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ανθυγιεινή. Όμως πολλές φορές το αποτέλεσμα μπορεί να είναι… επικίνδυνο, ενδεχομένως ακόμη και θανατηφόρο.

"Σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας, το να βρίσκεται κανείς σε εγρήγορση λόγω της καφεΐνης μπορεί να τον οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, αλλά μπορεί και να τον κάνει να τα… παρατήσει νωρίτερα, γιατί θα έχει χάσει τις αισθήσεις του.
Εξακολουθούν να γίνονται έρευνες γύρω από αυτό.
Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια συνεργική δράση, η οποία ‘τινάζει’ τον εγκέφαλο όταν αναμιγνύει κανείς καφεΐνη με αλκοόλ.
Όμως ίσως να μην είναι και η καλύτερη ιδέα, να το κάνει κανείς".
news.gr
Η νηστεία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας.

Ωστόσο, τώρα οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, όσοι ακολουθούν τους διατροφικούς κανόνες της νηστείας, δηλαδή αποφεύγουν τα προϊόντα κρέατος, έχουν ένα ακόμα πλεονέκτημα, αφού ρίχνουν την αρτηριακή τους πίεση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 39 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περίπου 22.000 άτομα και δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Όπως προέκυψε, τα άτομα που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή, είχαν κατά μέσο όρο 5 έως 7 mm/Hg μικρότερη τη συστολική πίεση του αίματος (μεγάλη) και 2 έως 5 mm/Hg τη διαστολική πίεση (μικρή).

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης σε τέτοια επίπεδα, ισοδυναμεί με περιορισμό του κινδύνου για καρδιακή προσβολή κατά 9% και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 14%.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!