Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018


Ένας πίνακας του Ρενέ Μαγκρίτ πωλήθηκε αντί 26,8 εκατομμυρίων δολαρίων καταρρίπτοντας το ρεκόρ για τον βέλγο ζωγράφο, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της φθινοπωρινής δημοπρασίας του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.
Ο πίνακας «Le Principe du plaisir/Portrait of Edward James» (Η αρχή της ευχαρίστησης/Πορτραίτο του ‘Εντουαρντ Τζέιμς) του 1937 εκθρόνισε την Ευαίσθητη χορδή (Le corde sensible/ Heartstrings) που πωλήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου του 2017 στο Λονδίνο αντί 14,4 εκατομμυρίων στερλινών, συμπεριλαμβανομένων προμηθειών και εξόδων, δηλαδή 17,9 εκατ. δολαρίων.
ma0175_la_corda_sensibile_90x60
rene_magritte
Οι εκτιμητές του Σόθμπις υπολόγιζαν την αξία του πίνακα μεταξύ 15 και 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Επτά συλλέκτες –αριθμός ιδιαίτερα υψηλός– έκαναν προσφορές για να τον αποκτήσουν.
Αρκετά ακόμη έργα ξεπέρασαν την εκτιμώμενη αξία τους, όπως το Improvisation auf mahagoni του ρωσικής καταγωγής ζωγράφου Βασίλι Καντίνσκι που πωλήθηκε αντί 24,2 εκατ. δολαρίων -οι εκτιμητές του Σόθμπις το υπολόγιζαν μεταξύ 15 και 20 εκατομμυρίων.
Μικρή αναποδιά για το σημαντικότερο κομμάτι της δημοπρασίας: ο πίνακας «Pre-War Pageant» του Μάρσντεν Χάρτλεϊ, που θεωρείται ένα από τα πρώτα εντελώς αφηρημένα έργα στην ιστορία της αμερικανικής τέχνης, δεν βρήκε αγοραστή. Το έργο εκτιμάτο στα 30 εκατομμύρια δολάρια, τιμή σχεδόν πενταπλάσια του σημερινού ρεκόρ για τον αμερικανό ζωγράφο (6,3 εκατομμύρια δολάρια), το οποίο φιλοτέχνησε σε μια παρατεταμένη παραμονή του στο Βερολίνο.
Ήδη την Κυριακή, ο πίνακας «Coin de jardin avec papillons» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, η αξία του οποίου εκτιμάτο στα 40 εκατομμύρια δολάρια, δεν είχε βρει αγοραστή στη δημοπρασία του Christie’s, που ήταν αφιερωμένη στον ιμπρεσιονισμό και στη μοντέρνα τέχνη. Μετά τη δημοπρασία, ο Κρίστις ανακοίνωσε ότι σίγουρα θα βρεθεί αγοραστής για την απεικόνιση αυτή της γωνιάς ενός κήπου με πεταλούδες στην Ανιέρ, στη Γαλλία, έργο της παρισινής περιόδου του Βαν Γκογκ. Οι δημοπρασίες συνεχίζονται έως την Πέμπτη το βράδυ.

Σε ποινή φυλάκισης 10 ετών καταδίκασε δικαστήριο της κινεζικής επαρχίας Anhui μια γυναίκα συγγραφέα ερωτικής λογοτεχνίας, επειδή στο βιβλίο της εμπεριέχονται σκηνές ομοφυλοφυλικού σεξ.
Η συγγραφέας, που προσδιορίστηκε ως Λιου, κρίθηκε ένοχη για παραγωγή και πώληση «άσεμνου υλικού».
Το μυθιστόρημά της, με τίτλο «Κατοχή» εμπεριέχει «ανδρική ομοφυλοφιλική συμπεριφορά.. ανάμεσά τους και διεστραμμένες σεξουαλικές πράξεις όπως βία και κακοποίηση», αναφέρει η απόφαση.
Ωστόσο, η μεγάλη ποινή που της επιβλήθηκε έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες στην Κίνα, με τους χρήστες να διαμαρτύρονται στα social media.
Σύμφωνα με τα Νέα του Πεκίνου, η Λιου – γνωστή με το ηλεκτρονικό ψευδώνυμο Τιαν Γι- έχει ασκήσει έφεση. Στην Κίνα, η πορνογραφία είναι απαγορευμένη.
Η Λιου καταδικάστηκε σε φυλάκιση από το Λαϊκό Δικαστήριο του Γιουχού, επειδή δημιούργησε και πώλησε «άσεμνο υλικό» με σκοπό το κέρδος, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Αν και η ποινή της απαγγέλθηκε στις 31 Οκτωβρίου, αυτήν την εβδομάδα δημοσιοποιήθηκαν λεπτομέρειες στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Η αστυνομία άρχισε να ασχολείται με το μυθιστόρημά της, όταν διαπιστώθηκε ότι κέρδιζε δημοτικότητα στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με την Λιου, έχουν πωληθεί πάνω από 7.000 αντίτυπα της «Κατοχής» και άλλων μυθιστωρημάτων, που της έφεραν κέρδος 150.000 γουάν (περίπου 21.604 δολάρια).
Αντιδράσεις για την ποινή
Πάντως, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαμαρτύρονται για την ποινή.
«Δέκα χρόνια για ένα μυθιστόρημα; Είναι πάρα πολύ» είπε ένας χρήστης στο Weibo, ενώ ένας άλλος υπενθύμισε ότι σε περίπτωση παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης το 2014, ο δράστης καταδικάστηκε σε 8 χρόνια. «Στους ένοχους για βιασμό επιβάλλουν λιγότερο από 10 χρόνια φυλακή. Ο συγγραφέας παίρνει 10 χρόνια φυλακή», έγραψε ένας άλλος χρήστης.

Μια μητέρα στη Βρετανία, η Τζούλι, αναγκάστηκε να στραφεί στην πορνεία προκειμένου να θρέψει τα παιδιά της, καθώς περίμενε οκτώ εβδομάδες για το επίδομά της από το νέο αμφιλεγόμενο σύστημα κοινωνικών παροχών Universal Credit.
Η γυναίκα δήλωσε στο BBC News ότι αισθάνθηκε «πολύ απογοητευμένη» και «ντρεπόταν» για την απόφασή της, αλλά ήταν «απελπισμένη» για να παραμείνει στη ζωή.
«Ντρέπομαι να παραδεχτώ ότι έχω κοιμηθεί με έναν άντρα για χρήματα», είπε η Τζούλι.
«Είναι κάτι που ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να κάνω. Δεν πίστευα ότι ήταν μέσα μου ως άνθρωπος. Γι ‘αυτό και είμαι πολύ απογοητευμένη από τον εαυτό μου και ντρέπομαι. Έπρεπε να χρησιμοποιήσω τράπεζες τροφίμων, δεν έχω βρεθεί ποτέ σε τέτοια κατάσταση στη ζωή μου. Πραγματικά το πάλεψα», αποκάλυψε.
Τον περασμένο μήνα, ο Βρετανός βουλευτής για το Birkenhead, Φρανκ Φιλντ, δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι «ορισμένες γυναίκες έχουν μεταφερθεί στην περιοχή των κόκκινων φαναριών για πρώτη φορά» ως άμεσο αποτέλεσμα του νέου συστήματος. Ο πρώην υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι γυναίκες στην εκλογική του περιφέρεια εξαναγκάζονται σε πορνεία λόγω έλλειψης μετρητών λόγω των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

Σε 17 επιχειρησιακά προγράμματα σε πλαίσιο της PESCO αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα τα 25 Κράτη Μέλη της ΕΕ που μετέχουν στη μόνιμη διαρθρωμένη αμυντική συνεργασία, κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με τη συμμετοχή και των Υπουργών Άμυνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα έργα αυτά είναι και η δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής σχολής αντικατασκοπίας» στην Ελλάδα με συμμετοχή στο εγχείρημα και της Κύπρου.
Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που διέρρευσε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, η σχολή θα ιδρυθεί σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας των 25, και θα κληθεί θα εκπαιδεύσει στελέχη των οργανισμών πληροφοριών των Κρατών Μελών.
Η Ελλάδα θα αναλάβει να διεκπεραιώσει και ένα δεύτερο πρόγραμμα που έχει να κάνει με την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για επιχειρήσεις σε υψηλό υψόμετρο.
Αντίστοιχα η Γερμανία αναλαμβάνει ένα πρόγραμμα για την δημιουργία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η Εσθονία επικεντρώνεται στον κυβερνοχώρο, η Ιταλία στην κατασκευή ενός σκάφους «Υψηλής Ατμόσφαιρας», το οποίο θα παρέχει συνεχή παρακολούθηση από τον ουρανό, η Τσεχία θα επικεντρωθεί στη διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου, η Γαλλία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στη βελτίωση της κατανομής των στρατιωτικών βάσεων στην Ευρώπη και στο εξωτερικό και η Αυστρία σε ένα έργο επιτήρησης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών (ΧΒΡΠ).
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!