Από τους δήμους, τον ΕΟΠΥΥ και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου θα προέλθει η διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων το 2014 σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό που παρουσίασε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης στην τρόικα κατά την πρώτη συνάντηση που είχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Στη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών καταγράφηκε κλίμα συμφωνίας αλλά το ραντεβού ανανεώθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα αφού η συζήτηση διακόπηκε λόγω της διαδικασίας που ξεκίνησε στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συζήτηση, σύμφωνα με το «Έθνος», μεταξύ των δύο πλευρών έγινε καταρχήν αξιολόγηση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης για το Δημόσιο την τρέχουσα περίοδο και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες για την πρώτη φάση της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων του Σεπτμεβρίου και τις απολύσεις 2.000 υπαλλήλων από την ΕΡΤ, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι δεν αλλάζουν οι στόχοι για τις υποχρεωτικές απομακρύνσεις (4.000 το 2013 και 11.000 το 2014), όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ταυτόχρονα, μιλώντας σήμερα στο MGEA ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να βρεθούν 4.000 απολύσεις. «Το Μνημόνιο προβλέπει 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014. Πρέπει να βρεθούν 4.000 απολύσεις έως το τέλος του 2013», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για άλλες 1.000 απολύσεις, ενώ έκανε λόγο για συρρίκνωση του προσωπικού στις αμυντικές βιομηχανίες.
Στη συνέχεια τόνισε ότι «υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα θα στελεχώσουν το υπουργείο Οικονομικών, την ΕΛΑΣ, καθώς και τις φυλακές», ενώ υποστήριξε ότι οι μετακινήσεις δεν θα γίνουν «αριστερά - δεξιά, αλλά θα ληφθούν υπόψη κριτήρια όπως η εντοπιότητα.
«Θα έχουμε μία καλή κατανομή των ανθρώπων που θα μπουν στην κινητικότητα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.