Ο βιολόγος Κόρεϊ Κάλαχαν το 2015 παρατηρούσε τα πουλιά μαζί με έναν συνεργάτη του και εκεί γεννήθηκε το ερώτημα: Πόσα πουλιά υπάρχουν σε ολόκληρο τον πλανήτη;
"Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία" τονίζει, καθώς αυτή η στιγμή τον ενέπνευσε να αρχίσει την καταμέτρηση. Στο σμήνος που πέρασε από μπροστά του υπήρχαν περίπου μισό εκατομμύριο πουλιά. Κατέληξε στον αριθμό με τη βοήθεια φωτογραφίων. Η καταμέτρηση όλων των πουλιών στο πλανήτη είναι όμως λίγο πιο πολύπλοκη, αλλά έξι χρόνια μετά είναι ο πρώτος που έχει έναν αριθμό, τουλάχιστον ένα αριθμητικό πλαίσιο, όπως αναφέρει το National Geographic. Στη νέα μελέτη που έκανε μαζί με δύο ακόμη ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του New South Wales στο Σίδνεϊ, της Αυστραλίας, υπολογίζουν ότι είναι από 50 δισεκατομμύρια έως 428 δισεκατομμύρια πουλιά στη Γη. Το εύρος αυτό είναι τόσο μεγάλο επειδή υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες όπως η δυσκολία του να μετρήσεις εκατομμύρια μικρά πτηνά που μπορούν να πετάξουν και να βρεθούν σε άλλες περιοχές.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 17 Μαΐου στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, χρησιμοποιεί μια μοναδική μεθοδολογία που συνδυάζει δεδομένα που συλλέγονται από επαγγελματικούς επιστημονικούς οργανισμούς και πολίτες και καλύπτει το 92% όλων των ειδών πτηνών στον κόσμο. Η μελέτη είναι η πρώτη προσπάθεια εκτίμησης του παγκόσμιου πληθυσμού πουλιών και ειδών ανά είδος.
«Ξοδεύουμε πολύ χρόνο και προσπάθεια μετρώντας τους ανθρώπους, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι παρακολουθούμε όλη τη βιοποικιλότητα με την οποία μοιραζόμαστε τον πλανήτη Γη» τόνισε ο Κάλαχαν.
Το πολυπληθέστερο είδος πουλιών είναι τα σπουργίτια με πληθυσμό 1,6 δισεκατομμύρια. Δεύτερο είναι το ευρωπαϊκό ψαρόνι (1,3 δισεκατομμύρια), ακολουθούμενο από γλάρους με δακτυλίους (1,2 δισεκατομμύρια), χελιδόνια (1,1 δισεκατομμύρια), γλάρους (949 εκατομμύρια).