Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018


Με τη βοήθεια της τεχνολογίας υπέρυθρης απεικόνισης, ερευνητές αναγνώρισαν κάτω από την επιφάνεια ενός πίνακα του Πικάσο, που βρίσκεται σε μουσείο της Ιαπωνίας, μια σελίδα εφημερίδας –ανακάλυψη που επιτρέπει να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες δημιουργίας του έργου “Maternite au bord de la mer” που δείχνει μια μητέρα να κρατά στην αγκαλιά το παιδί της στην ακτή.
“Προσανατoλίσαμε την κάμερα της υπέρυθρης απεικόνισης στο πρόσωπο της μητέρας και προς μεγάλη μου έκπληξη είδα αμέσως να φαίνεται ένα κείμενο εφημερίδας”, διηγείται ο Τζον Ντιλέινι, ερευνητής της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσινγκτον.
Ο Ντιλέινι διεξήγαγε τη μελέτη με την Κέικο Ιμάι, διευθύντρια του μουσείου Pola στην περιοχή Χακόνε, δυτικά του Τόκιο, όπου εκτίθεται ο πίνακας της μπλε περιόδου του καλλιτέχνη έως τον Αύγουστο. Προσεχώς ο πίνακας θα δοθεί με δανεισμό στο μουσείο Ορσέ στο Παρίσι (από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2019).
Για να διαπιστώσουν την προέλευση αυτού του κειμένου, οι ερευνητές κατέφυγαν στα αρχεία της γαλλικής λογοτεχνικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής εφημερίδας “Le Journal”, της οποίας ο Πικάσο (1881-1973) ήταν συχνός αναγνώστης.
Οι ερευνητές βρήκαν ένα φύλλο της εφημερίδας της 18ης Ιανουαρίου 1902 που ανταποκρινόταν ακριβώς στο κείμενο που διακρινόταν στον πίνακα. Στο κείμενο γίνεται λόγος για τις συζητήσεις στο βρετανικό κοινοβούλιο και για τη δημιουργία έκθεσης Ζωγραφικής και Γλυπτικής στη Λέσχη Αυτοκινήτου της Γαλλίας.
Η ανακάλυψη των άρθρων αυτών δείχνει ότι ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε μετά την ημερομηνία αυτή στη Βαρκελώνη, όπου ο Πικάσο είχε εγκατασταθεί στις αρχές Ιανουαρίου προερχόμενος από τη γαλλική πρωτεύουσα.
Ο λόγος της παρουσίας αυτού του φύλλου της εφημερίδας παραμένει μυστήριο. Εικάζεται ωστόσο ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε από τον Πάμπλο Πικάσο για να καλύψει προηγούμενες στρώσεις χρωμάτων, πριν ο καλλιτέχνης ζωγραφίσει μια καινούργια στρώση ή ίσως την τελική σύνθεση του πίνακα, μια πρακτική που συνήθιζε άλλωστε.
Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε προσέφερε επίσης στους ερευνητές ακριβέστερες εικόνες μιας άλλης σύνθεσης που είναι παρούσα κάτω από την επιφάνεια του πίνακα και η οποία είχε εντοπισθεί στη διάρκεια προηγούμενων ερευνών με χρήση ακτίνων Χ. Στη σύνθεση αυτή διακρίνεται ένα έπιπλο πάνω στο οποίο κάθεται μια γυναίκα έχοντας δίπλα της ένα ποτήρι με αψέντι.

Ο Τομ Κρουζ πηδάει από κτίρια, πέφτει από ουρανοξύστες ή ακόμα κρέμεται στο εξωτερικό ενός αεροσκάφους κατά την απογείωσή του, ως ο ατρόμητος πρωταγωνιστής ταινιών δράσης.
Τώρα, μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι ο πρώτος ηθοποιός που πραγματοποίησε on camera πτώση τύπου «HALO»: πρόκειται για μια πτώση από μεγάλο υψόμετρο, όπου το αλεξίπτωτο ανοίγει κάποια μέτρα πριν από το έδαφος. Συνήθως γίνεται από πολύ καλά εκπαιδευμένους στρατιωτικούς, ως μια μέθοδος να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να τους εντοπίσει ο εχθρός.
Ο 55χρονος σταρ του κινηματογράφου γύρισε την επικίνδυνη σκηνή για τις ανάγκες του σίκουελ «Mission: Impossible – Fallout».
Σε ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της κυκλοφορίας της ταινίας τον επόμενο μήνα, ο Τομ Κρουζ πηδάει από ένα αεροσκάφος που πετά σε ύψος 25.000 ποδών (7.600 μέτρων), ενώ το αλεξίπτωτό του ανοίγει μόλις στα 2.000 πόδια (600 μέτρα) από το έδαφος, όπως εξηγούν οι δημιουργοί της ταινίας.
Ο διάσημος πρωταγωνιστής έσπασε τον αστράγαλό του πέρυσι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας άλλης επικίνδυνης σκηνής για το «Mission: Impossible – Fallout», όταν πραγματοποίησε άλμα ανάμεσα σε δύο κτίρια, προτού πέσει πάνω σε έναν τοίχο.

Από την πολιτική στο… επιχειρείν ετοιμάζεται να περάσει πρώην υπουργός, βουλευτής της ΝΔ και γνωστό αυτοδιοικητικό στέλεχος.
Ο λόγος για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά» το τελευταίο διάστηµα ο ίδιος δείχνει «ανήσυχος» για το µέλλον του, αφήνοντας ακόµη ανοιχτό το ενδεχόµενο να επανέλθει στην πολιτική, µε δεδοµένη, όµως, την επιθυµία του να αναπτυχθεί επιχειρηµατικά σε διάφορους τοµείς.

Η δραστηριότητά του πλέον αποδεικνύεται πολυσχιδής, µε τον ίδιο να αναζητά διαρκώς νέες ευκαιρίες, εντός και εκτός Αθηνών. Μετά την προσπάθειά του για εκµίσθωση του δηµοτικού ξενοδοχείου της ∆ηµητσάνας για τα επόµενα 25 χρόνια, προκειµένου να µετατρέψει το ιστορικό χωριό σε διεθνές τουριστικό θέρετρο, τώρα ο πρώην υπουργός προσανατολίζεται για µπίζνες και στην πρωτεύουσα.
Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Secret», ο κ. Σπηλιωτόπουλος βρίσκεται σε συζητήσεις για την ενοικίαση µεγάλου καταστήµατος στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, το οποίο θα αξιοποιήσει για την πώληση χαλιών αλλά και παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων. Ηδη, µάλιστα, εντόπισε χώρο ο οποίος βρίσκεται κοντά στο Μουσείο της Ακρόπολης και συζητά προκειµένου να δει αν προσφέρεται για το νέο επαγγελµατικό του εγχείρηµα.

Τις οικονομίες τουλάχιστον δύο δεκαετιών έχασε μέσα σε λίγες ώρες ένας 13χρονος στο Lancashire του Λονδίνου, στη Βρετανία, παίζοντας τα χρήματα σε oniline αγώνα ποδοσφαίρου!
Ο νεαρός, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, έχασε πάνω από 80.000 λίρες, ποντάροντας σε online τυχερά παιχνίδια.
Ο 13χρονος χρησιμοποίησε την πιστωτική κάρτα του πατέρα του, την οποία χρέωσε πολλές φορές σε διάφορα στοιχήματα, τα οποία φυσικά και έχασε.
Κατά την απολογία του στην αστυνομία, ο έφηβος από τη Βρετανία υποστήριξε ότι ήταν πολύ εύκολο, καθώς χρειαζόταν μόνο ο αριθμός της κάρτας, την ημερομηνία γέννησης του πατέρα του, λεπτομέρειες που αναγράφονταν πάνω στην κάρτα και να δηλώσει ότι είναι άνω των 18.
Όπως έγινε γνωστό, ο 13χρονος πόνταρε κάθε φορά το ποσό των 3.000 λιρών, ενώ παραδέχθηκε τον εθισμό του στον τζόγο.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!