Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019


Η αυστριακή πρωτεύουσα, η Βιένη, κατατάσσεται για δεύτερη συναπτή χρονιά, στην πρώτη θέση της ετήσιας κατάταξης του Economist με τις καλύτερες πόλεις για να ζει κάποιος, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στη δεύτερη θέση της λίστας Economist Intelligence Unit (EIU) βρίσκεται η Μελβούρνη–η οποία επί επτά χρόνια κατείχε την πρωτιά, την οποία της στέρησε πέρυσι η Βιένη–και ακολουθούν το Σίδνεϊ, η Οσάκα και το Κάλγκαρι.
Η Ευρώπη κατέχει οκτώ από τις πρώτες 20 θέσεις της λίστας, ενώ η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς κατέχουν τις υπόλοιπες.
Στις τελευταίες θέσεις με τις χειρότερες πόλεις για να ζει κάποιος βρίσκονται το Καράτσι, η Τρίπολη της Λιβύης, η Ντάκα, το Λάγκος και τελευταία η Δαμασκός.
Κάθε χρόνο η EIU βαθμολογεί 140 χώρες με άριστα το 100 και με βάση μια ευρεία γκάμα παραγόντων, όπως το επίπεδο διαβίωσης, η εγκληματικότητα, οι υποδομές μεταφορών, η πρόσβαση στην παιδεία και στην υγεία καθώς και η πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Η Αθήνα φέτος δεν αναφέρεται στη λίστα.
Η Βιένη, η οποία φημίζεται για τις δημόσιες μεταφορές της, για την πλούσια πολιτιστική της ζωή και για το εξαιρετικής ποιότητας νερό της, βαθμολογήθηκε με 99,1 στα 100, όπως και τον περασμένο χρόνο.
Μάλιστα η αυστριακή πρωτεύουσα κέρδισε–για δέκατη συναπτή χρονιά φέτος– την πρώτη θέση και σε μια άλλη ετήσια έκθεση για την ποιότητα του επιπέδου διαβίωσης, την οποία εκδίδει η εταιρεία συμβούλων ανθρωπίνου δυναμικού Mercer.
Με βαθμολογία 99,1 η Βιένη εμφανίζεται ως σχεδόν η τέλεια πόλη για να ζει κάποιος. Ωστόσο σχεδόν εξίσου καλή είναι και η επίδοση της Μελβούρνης. Γενικώς, οι πρώτες 20 πόλεις της κατάταξης έχουν διαφορά στο σκορ τους μικρότερη από πέντε μονάδες. Καμία αμερικανική πόλη δεν βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από την 22η με την Χονολουλού να έχει την καλύτερη επίδοση φέτος ανάμεσα σε όλες τις πόλεις των ΗΠΑ.
«Η δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική συνεχίζουν να είναι οι καλύτερες περιοχές στον κόσμο για να ζει κάποιος», αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του EIU.
Ωστόσο, το Παρίσι έπεσε έξι θέσεις φθάνοντας στην 25η, εξαιτίας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», φωτογραφίες από τις οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Για πρώτη φορά η έκθεση λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις που εξετάζει με το Νέο Δελχί και το Κάιρο να κάνουν βουτιά στην κατάταξη–στην 118η και 125η θέση αντίστοιχα–εξαιτίας της «κακής ποιότητας του αέρα, των δυσάρεστων μέσων θερμοκρασιών και της ανεπαρκούς υδροδότησης».
«Αναμένουμε ότι κάποια προβλήματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή θα επηρεάσουν την βαθμολογία των πόλεων μέσα στα επόμενα χρόνια και ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των πόλεων που θα πλήττονται από αυτή», λέει η Αγκάτ Ντεμαρέ της EIU.
Τα οικονομικά κέντρα, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, κατατάσσονται στην 48η και 58η θέση αντίστοιχα καθώς και στις δύο πόλεις υπάρχει εγκληματικότητα και τρομοκρατία και αμφότερες έχουν προβλήματα υποδομών.
Άλλα οικονομικά κέντρα, όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, βρίσκονται σε καλύτερη θέση, στην 38η και στην 40η αντίστοιχα. Η κατάταξη μάλιστα του Χονγκ Κονγκ παραβλέπει επί του παρόντος τις πρόσφατες πολιτικές αναταραχές που αναμένεται ότι θα επηρεάσουν μελλοντικά την έκθεση.
«Συνολικά η έκθεσή μας εξακολουθεί να κυριαρχείται από μεσαίου μεγέθους πόλεις σε πλούσιες χώρες», αναφέρει η έκθεση και επισημαίνει το υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό σύστημα, τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας και τα λειτουργικά συστήματα μεταφορών. Αυτές οι πόλεις έχουν πληθυσμούς που κυμαίνονται από 300.000 ως ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Ο δήμαρχος της Βενετίας Λουΐτζι Μπρουνιάρο φαίνεται αποφασισμένος να απαγορεύσει «αυστηρώς το κάπνισμα στο κέντρο της Βενετίας και θα διανέμονται σακούλες για να μην πετάνε οι καπνιστές τα αποτσίγαρα στο έδαφος».
Η ιδέα έλαμψε στο μυαλό του δημάρχου κατά την επίσκεψή του στο Τόκιο. Στην ιαπωνική πρωτεύουσα οι δρόμοι είναι τελείως απαλλαγμένοι από τσιγάρα και καπνικά προϊόντα και για να καπνίσει κανείς θα πρέπει να μεταβεί σε ειδικά «σημεία καπνίσματος».
Πλέον, ο Μπρουνιάρο προτείνει την εισαγωγή του μέτρου και στην πόλη της «Γαληνοτάτης», σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε στο ετήσιο συνέδριο δημάρχων, που φιλοξενήθηκε στο Παλάτι των Δόγηδων της πόλης και το οποίο είχε ως κεντρικό θέμα την ασφάλεια.
Η πρόταση του δημάρχου περιλαμβάνει την απαγόρευση του καπνίσματος «σε ευαίσθητες περιοχές του κέντρου, όπως η Πλατεία του Αγίου Μάρκου και το Ριάλτο, όπου καταγράφεται μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων, ιδίως τουριστών». Θα υπάρχουν σημεία για τους καπνιστές, αλλά κατά τρόπον να μη θίγεται η υγεία (η δική τους και των άλλων), αλλά να επιδεικνύεται και σεβασμός στην ιστορία και τον χαρακτήρα της πόλης. Ο δήμος σκέπτεται να παρέχει ειδικές σακούλες, ή ακόμη και ειδικά φορητά τασάκια-σουβενίρ (όταν βρεθεί ο κατάλληλος χορηγός) στους επισκέπτες και τους πολίτες του για να μην πετούν τα αποτσίγαρα στον δρόμο, καθώς μία ‘γόπα’ χρειάζεται έως και πέντε χρόνια για να αποσυντεθεί.
Η νέα απαγόρευση εντάσσεται στο πλαίσιο της προστασίας της λιμνοθάλασσας της Βενετίας και την «περιβαλλοντική βιωσιμότητα». «Ακόμη κι η απαγόρευση του καπνίσματος συμβάλλει στο να μείνει καθαρή η Βενετία. Είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους, αλλά και στον εαυτό μας», δηλώνει ο Μπρουνιάρο που κι ο ίδιος είναι καπνιστής και πρέπει πλέον να δίνει το καλό παράδειγμα. «Κι εγώ καπνίζω το πούρο μου, όμως προσπαθώ να το αποφύγω όταν βρίσκονται γύρω μου πολλοί άνθρωποι, ακόμη και σε ανοικτό χώρο», τονίζει.

Σε μείωση των εργαζομένων του στην Ελλάδα στα 8.600 άτομα ως το τέλος του τρέχοντος έτους και στα 8.000 άτομα ως το τέλος του 2020, προχωρά ο όμιλος της Εθνικής, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης, που κατέθεσε, πέρσι, η Εθνική Τράπεζα και εγκρίθηκε από την DG Comp στις 10 Μαΐου του 2019.
Στις μειώσεις αυτές δεν υπολογίζονται οι εργαζόμενοι της προς πώληση «Εθνικής Ασφαλιστικής».  Το πλάνο προβλέπει ότι ως το τέλος του 2022 το εν Ελλάδι προσωπικό θα περιοριστεί στα 7.150 άτομα.
Η επίτευξη του στόχου για φέτος φαίνεται αρκετά πιθανή, αφού στις 30 Ιουνίου ο αριθμός του εν Ελλάδι προσωπικού στον όμιλο είχε υποχωρήσει σε 8.719 άτομα, λόγω της αποχώρησης 632 εργαζομένων  οι οποίοι έκαναν χρήση των κινήτρων πρόωρης αποχώρησης του τελευταίου προγράμματος εθελουσίας εξόδου, που έθεσε σε ισχύ η Εθνική τον περασμένο Μάιο.  Η Εθνική επιδιώκει να εξασφαλίσει ως το τέλος της χρονιάς ελάχιστη συμμετοχή στο πρόγραμμα (το οποίο κανονικά έληγε στις 10 Ιουνίου αλλά παρατάθηκε λόγω χαμηλής συμμετοχής), από τουλάχιστον 750 εργαζομένους, ώστε να επιτευχθεί η δέσμευση μείωσης του προσωπικού σε 8.600 άτομα.
Επιπλέον, η τράπεζα υλοποιεί εμπροσθοβαρές πρόγραμμα συρρίκνωσης του δικτύου της. Ως το τέλος Ιουνίου τα καταστήματα στην Ελλάδα μειώθηκαν σε 401, ξεπερνώντας τη δέσμευση του αναθεωρημένου πλάνου αναδιάρθρωσης η οποία προέβλεπε μείωση του αριθμού τους σε 420 ως το τέλος της φετινής χρονιάς.
Το πρόγραμμα συρρίκνωσης του δικτύου θα συνεχισθεί και το αναθεωρημένο πλάνο προβλέπει την περαιτέρω μείωση τους σε 390 καταστήματα ως το τέλος του 2020.
Τέλος, η Κομισιόν επέβαλε να περιοριστούν τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου στην Ελλάδα στα 845 εκατ. ευρώ στο τέλος της φετινής χρονιάς και στα 800 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020. Στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς τα σχετικά έξοδα ανήλθαν σε 388 εκατ. ευρώ.
Πηγή: newmoney.gr

To Facebook σκέφτεται πολύ σοβαρά να κόψει τα likes.

Για την ακρίβεια να μην μπορείς να δεις τα likes που έχουν τα posts των άλλων, καθώς τα δικά σου θα έχεις ακόμα την δυνατότητα να τα παρακολουθείς.
Στόχος των υπεύθυνων του Facebook είναι να διαφυλάξει την ψυχή υγεία των χρηστών του, καθώς αρκετοί παθαίνουν κάτι σαν εμμονή-εξάρτηση με το πόσα likes έχουν μαζέψει αυτοί και πόσα οι άλλοι.
Θυμίζουμε πως κάτι τέτοιο εδώ και περίπου δύο μήνες, δοκιμάζει το Instagram σε Καναδά, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Ιταλία, Βραζιλία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!