Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

WikiLeaks:
Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ διαθέτει διάφορους τρόπους για να παρακάμπτει τις άμυνες διαφόρων γνωστών αντιικών προγραμμάτων και τειχών προστασίας και να παρεισφρέει σε υπολογιστές, σύμφωνα με έγγραφα που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα ο ιστότοπος WikiLeaks.
«Οι χάκερ της CIA έχουν αναπτύξει διάφορους τρόπους να επιτίθενται επιτυχώς στα γνωστότερα αντιιικά προγράμματα», σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου του WikiLeaks.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η CIA έχει επίσης στη διάθεσή της ειδικό λογισμικό για να εισβάλλει σε συστήματα με λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows, Mac OS, Linux κ.ά.
Η CIA φέρεται επίσης να έχει βρει τρόπο να εισβάλει σε συστήματα στα οποία εφαρμόζονται οι λεγόμενες air gap defenses (σ.σ. δεν είναι δηλαδή συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο ή με άλλα μηχανήματα που συνδέονται στο Διαδίκτυο ή μη ασφαλή τοπικά δίκτυα).
Επίσης, κατά τα στοιχεία που δημοσιεύει ο WikiLeaks, η CIA μπορεί να εισβάλλει σε smartphone και να ανακτά κρυπτογραφημένες πληροφορίες από ιστοτόπους όπως οι Telegram, WhatsApp, Signal και Wiebo.
Όπως αναφέρει ο ιστότοπος, υπάρχουν τεχνικές που επιτρέπουν στους χάκερ της CIA να «παρακάμπτουν την κρυπτογράφηση των WhatsApp, Signal, Telegram, Weibo, Confide και Cloackman», πιο συγκεκριμένα η «παραβίαση των "έξυπνων" τηλεφώνων μέσω των οποίων αποκτάται πρόσβαση σε αυτούς και η απόσπαση ηχητικών μηνυμάτων και άλλων μηνυμάτων πριν κρυπτογραφηθούν».
Σύμφωνα με τον WikiLeaks, η CIA έχει ολόκληρες μονάδες ειδικευμένες στη συγγραφή malware, λογισμικού παραβίασης του λογισμικού smartphones — είτε έχουν το iOS της Apple, είτε το Android της Google.
Ακόμη, η CIA φέρεται να απέφυγε να αποκαλύψει σοβαρά κενά ασφαλείας διαφόρων προϊόντων λογισμικού και να τα χρησιμοποίησε προς ίδιο όφελος.
Η CIA φέρεται να «έχασε πρόσφατα» τον έλεγχο της ευρύτατης «βιβλιοθήκης» της με τεχνικές παραβίασης της ασφάλειας συστημάτων, η οποία κυκλοφόρησε ευρέως, πάντα κατά τις πληροφορίες του WikiLeaks.
«Πρόσφατα, η CIA έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του οπλοστασίου ηλεκτρονικών επιθέσεων, του malware, των ιών, των trojans, των τεχνασμάτων για την αξιοποίηση αδυναμιών ("weaponized 'zero day' exploits"), των προγραμμάτων για εισβολή και απόκτηση του ελέγχου μηχανημάτων εξ αποστάσεως (malware remote control systems)» και της τεκμηρίωσης για αυτά.
Χάκερ που δούλευαν για την κυβέρνηση αποκάλυψαν την ύπαρξη των εργαλείων αυτών, και με αυτόν τον τρόπο περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks.
Η CIA επίσης φέρεται κατά τον WikiLeaks να συγκεντρώνει στοιχεία για τεχνικές εισβολής που διαθέτουν άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ώστε να μπορεί αργότερα να τις χρησιμοποιήσει για να καλύψει τα ίχνη δικών της εισβολών.
Με αυτό το τέχνασμα, «η CIA όχι μόνο μπορεί να αυξήσει τον συνολικό αριθμό των επιθέσεων αλλά και να (...) παραπλανήσει για το ποιος τις διέπραξε, αφήνοντας "αποτυπώματα" άλλων», σημειώνει ο ιστότοπος, κατά τον οποίο το καθήκον για αυτό έχει μια ομάδα που αποκαλείται UMBRAGE.
Η συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έγινε στόχος επίθεσης.
Αν η ακρίβεια όσων αποκάλυψε ο WikiLeaks επαληθευτεί, θα πρόκειται για άλλη μια εκπληκτική διαρροή εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια.
«Δεν σχολιάζουμε για την αυθεντικότητα ή το περιεχόμενο» τέτοιων εγγράφων, ανέφερε ο Τζόναθαν Λίου, εκπρόσωπος της CIA.
Ωστόσο ένας πληροφορικός ειδικός σε θέματα ασφάλειας που έχει εργαστεί για την κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε –υπό τον όρο να μην κατονομαστεί– πως η διαρροή μοιάζει να αφορά πραγματικά εργαλεία της CIA.
Σνόουντεν: Το υλικό μοιάζει αυθεντικό
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην συμβασιούχος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) που αποκάλυψε το εύρος της κατασκοπείας της, έκρινε ότι τα αρχεία της CIA μοιάζουν «αυθεντικά» και είναι «μεγάλη υπόθεση», με ανάρτησή του στο Twitter.
Ακόμη, ο Σνόουντεν είπε πως το γεγονός ότι η CIA έχει παραβιάσει την ασφάλεια «των iOS/Android» και όχι απλά ιστοτόπων ή εφαρμογών που κρυπτογραφούν επικοινωνίες είναι «πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα».
Εξάλλου, πολλοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και συμβασιούχοι αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επίσης έκριναν ότι τα έγγραφα πιθανότατα είναι αυθεντικά.
Ένας συμβασιούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, με πολύχρονη εμπειρία στα εργαλεία για τις εισβολές σε συστήματα και δίκτυα, επισήμανε ότι τα έγγραφα περιέχουν ακριβείς όρους, οι οποίοι αναφέρονται σε προγράμματα που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή.
«Πολύς κόσμος και στις δύο πλευρές του ποταμού είναι έξαλλος», αναφερόμενος στη CIA και στην NSA. «Εδώ δεν μιλάμε για μια κατάσταση τύπου Σνόουντεν. Αυτά (τα έγγραφα και τα προγράμματα) συγκεντρώθηκαν επί μακρόν και παραδόθηκαν στον WikiLeaks», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Μπράιαν Χάιν, στέλεχος της εταιρείας Flashpoint, «τα αρχεία περιέχουν έγγραφα που μοιάζουν να προέρχονται από τη CIA και την NSA, τα οποία δίνουν πληροφορίες για την παράκαμψη της κρυπτογράφησης».
Ο WikiLeaks αναφέρεται σε μία χαρακτηριστική περίπτωση κατά την οποία προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα γνωστό με την ονομασία Weeping Angel, βρήκαν τον τρόπο να πάρουν τον έλεγχο μιας «έξυπνης» τηλεόρασης Samsung και κάνοντάς την να μοιάζει σβηστή, να καταγράφουν μέσω αυτής συζητήσεις στον χώρο όπου βρισκόταν.
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2017: Ποιες είναι οι 13 του doodle
Aφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2017 είναι το σημερινό doodle της google.
Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από το ψήφισμα του ΟΗΕ που καθιέρωσε την όγδοη ημέρα του Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και της Διεθνούς Ειρήνης.
H Google επέλεξε γυναίκες πρωτοπόρους που άνοιξαν το δρόμο για το πού βρισκόμαστε σήμερα.
Ξεκινάει με ένα μικρό κορίτσι του οποίου η γιαγιά της λέει την καλύτερη ιστορία λίγο πριν τον ύπνο. Την ιστορία της αγαπημένης ηρωίδα της. Το κοριτσάκι επισκέπτεται τότε 13 αξιόλογες γυναίκες στη φαντασία της, ξεκινώντας ένα ταξίδι που εκτείνεται σε αιώνες και κυκλώνει τον κόσμο.

Στο doodle της Google και στην ανακοίνωση για τη δημοσιοποίησή του πρωταγωνιστούν:

Ida Wells
Αμερικανίδα δημοσιογράφος, ακτιβίστρια των πολιτικών δικαιωμάτων
Lotfia El Nadi
Η πρώτη γυναίκα πιλότος της Αιγύπτου
Frida Kahlo
Μεξικανή ζωγράφος και ακτιβίστρια
Lina Bo Bardi
Ιταλίδα αρχιτέκτονας
Olga Skorokhodova
Σοβιετική επιστήμονας και ερευνητής στον τομέα της επικοινωνίας των κωφών και των τυφλών
Miriam Makeba
Τραγουδίστρια της Νότιας Αφρικής και ακτιβίστριατων πολιτικών δικαιωμάτων
Sally Ride
Αμερικανίδα αστροναύτης και η πρώτη γυναίκα στο διάστημα
Halet Cambel
Τοουρκάλα αρχαιολόγος και η πρώτη μουσουλμάνα γυναίκα στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ada Lovelace
Άγγλίδα μαθηματικός, συγγραφέας, και η πρώτη προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο
Rukmini Devi
Ινδή χορεύτρια και χορογράφος πιστώνεται με την αναβίωση του Ινδικού κλασικού χορού
Cecilia Grierson
Η πρώτη γυναίκα στην Αργεντινή που πήρε πτυχίο ιατρικής
Lee Tai-young
Δικηγόρος και ακτιβίστρια που ήταν η πρώτη γυναίκα δικηγόρος και δικαστής της Κορέας
Suzanne Lenglen
Γαλλίδα πρωταθλήτρια του τένις που διέδωσε τον αθλητισμό

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου

Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) η Unicef επισημαίνει ότι τα κορίτσια αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα εμπόδια για να πάνε στο σχολείο, βιώνουν τη βία και την κακοποίηση από κοντινά τους πρόσωπα, ζουν με τις συνέπειες επιβλαβών πρακτικών όπως ο ακρωτηριασμός των γεννητικών τους οργάνων ή των γάμων σε παιδική ηλικία και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.
Συγκεκριμένα, τα κορίτσια στην εφηβεία, που αντιπροσωπεύουν σήμερα σχεδόν τις δύο στις τρεις νέες μολύνσεις HIV στην ηλικιακή ομάδα τους, πρέπει να προσεγγιστούν με επιλογές για πρόληψη και θεραπεία. Ένα στα τέσσερα κορίτσια εξακολουθεί να παντρεύεται σε παιδική ηλικία και η πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνεχίζεται να εξαπλώνεται σε ορισμένες χώρες. Διακρίσεις επικρατούν λόγω φύλου και κοινωνικές νόρμες σε πολλά μέρη του κόσμου, υποβιβάζοντας τα κορίτσια σε μια χαμηλότερη κοινωνική θέση, ακόμη και μέσα στις ίδιες τις οικογένειές τους. Τα αφήνουν ευάλωτα στην εκμετάλλευση και τη βία, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο στην προώθηση ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών, αναφέρει η έκθεση της Unicef.
Σήμερα, 32 εκατομμύρια κορίτσια είναι εκτός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 29 εκατομμύρια εκτός του χαμηλότερου επιπέδου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ενώ πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών έχουν επιτύχει την ισότητα των φύλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, λιγότερες από τις μισές έχουν επιτύχει ισότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ των φύλων εντοπίζονται στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, όπου μόνο 79 κορίτσια εγγράφονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για κάθε 100 αγόρια.

Ο ηθοποιός Άλεκ Μπόλντγουιν δήλωσε ότι η μίμηση που κάνει του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο σόου του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC "Saturday Night Live" αναζωογόνησε τη «νεκρή» καριέρα του στην κωμωδία, μετά τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά "30 Rock" το 2012.

«Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ήμουν νεκρός» στην κωμωδία, επισήμανε τη Δευτέρα ο Μπόλντγουιν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν νιώθει ότι εισέρχεται σε μια νέα εποχή στον τομέα αυτό της σταδιοδρομίας του.

«Ενδεχομένως βρισκόμουν σε κώμα… τώρα έχω ξυπνήσει από το κώμα και είμαι έτοιμος να κάνω κωμωδία».

Ο ηθοποιός προωθεί την τελευταία του ταινία, την κωμωδία κινουμένων σχεδίων της DreamWorks' "The Boss Baby," που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα την 31η Μαρτίου.

Πέρασαν σχεδόν 5 χρόνια από τότε που ο Μπόλντγουιν, 58 ετών, ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στην κωμική τηλεοπτική σειρά του NBC "30 Rock".

Έκτοτε έκανε κάποιες εμφανίσεις σε ορισμένες ταινίες σε δεύτερους ρόλους, ωστόσο είδε τη δημοτικότητά του να αυξάνεται όταν ανέλαβε να υποδυθεί τον Τραμπ στο "Saturday Night Live" (SNL) τον περασμένο Οκτώβριο, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Ο 58χρονος πρωταγωνιστής σχολίασε ότι η καριέρα του στην κωμωδία «είχε πεθάνει» αλλά «εγώ μετενσαρκώθηκα. Ως Τραμπ! Θεέ μου!».

Τα ποσοστά τηλεθέασης του "Saturday Night Live" αυξήθηκαν από τότε που ο Άλεκ Μπόλντγουιν άρχισε να μιμείται τον δισεκατομμυριούχο πολιτικό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ασκήσει κριτική στο σόου του NBC τον Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν βλέπεται».

Ερωτηθείς εάν νιώθει ότι το να υποδύεται τον πρόεδρο του στοίχισε στην καριέρα του, ο Μπόλντγουιν είπε ότι ο πρόκληση του ρόλου συνίσταται σε αυτό ακριβώς, «θα χαροποιούσε κάποιους ανθρώπους και θα προσέβαλε κάποιους άλλους».

«Η μεγάλη πλειονότητα της χώρας ψήφισε τον Τραμπ για πρόεδρο και νομίζω ότι πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι που δεν τους αρέσει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο Τραμπ, όχι μόνο από το 'Saturday Night Live' αλλά από τον κόσμο της κωμωδίας γενικότερα» τόνισε ο διάσημος ηθοποιός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σφοδρές επικρίσεις σχετικά με τον χειρισμό εικόνων παιδικής πορνογραφίας που «φιλοξενούνται» στην πλατφόρμα του έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα το Facebook.

Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC είχε αποστείλει Facebook δεκάδες εικόνες παιδικής πορνογραφίας που είχε ανακαλύψει στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο μόλις το 20% αυτών αφαιρέθηκαν.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του και μετά από έρευνα που διεξήγαγε, οι εικόνες αυτές περιλαμβάνονται σε ομάδες τις οποίες έχουν δημιουργήσει άνδρες που θέλουν να συζητούν για την ανταλλαγή φωτογραφιών που φαίνεται ότι διαθέτουν περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας.

Όταν το BBC απέστειλε παραδείγματα εικόνων στο Facebook, η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης προχώρησε στην αναφορά των δημοσιογράφων που εμπλέκονταν στις αστυνομικές αρχές, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι «είναι ενάντια στη νομοθεσία οποιαδήποτε διανομή εικόνων εκμετάλλευσης παιδιών».

Στους όρους χρήσης που βρίσκονται στην αρχική σελίδα του Facebook υπάρχει ο κανόνας ότι διαγράφεται οποιοδήποτε άσεμνο υλικό, ενώ υπάρχει ειδικό εικονικό κουμπί αναφοράς.

«Γυμνό ή άλλου είδους σεξουαλικά προκλητικό περιεχόμενο», δεν επιτρέπεται στην πλατφόρμα του.

Επιπλέον, ενθαρρύνει τους χρήστες να αναφέρουν οποιοδήποτε τέτοιου είδους περιεχόμενο περιέλθει στην αντίληψή τους.

Όπως υποστηρίζει η αμερικανική εταιρεία, έχει βελτιώσει το εν λόγω σύστημά του, μετά από καταγγελίες που είχαν έρθει στο φως το περασμένο έτος.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, παιδεραστές χρησιμοποιούν «μυστικές» ομάδες για συναντήσεις ή για την ανταλλαγή εικόνων.

Προκειμένου να ελέγξει τα όσα υποστηρίζει το Facebook, το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο χρησιμοποίησε το ειδικό εικονικό κουμπί αναφοράς με σκοπό να προειδοποιήσει την εταιρεία για την ύπαρξη τουλάχιστον 100 εικόνων που φαίνεται ότι είναι ενάντια στην πολιτική της. Από αυτές μόλις οι 18 αφαιρέθηκαν.

Σύμφωνα με τις αυτοματοποιημένες απαντήσεις του Facebook, οι λοιπές 82 δεν παραβίαζαν τα «πρότυπα της κοινότητας».

Επιπλέον, οι κανόνες της ιστοσελίδας απαγορεύουν τη χρήση της πλατφόρμας σε ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα.

Ωστόσο το BBC βρήκε τουλάχιστον 5 ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για παιδεραστία να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Facebook και τους οποίους ανέφερε στην ιστοσελίδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κανένας από αυτούς τους λογαριασμούς δεν έχει καταργηθεί.

Αργότερα το Facebook παρείχε ανακοίνωση σχετικά με την υπόθεση.
«Εξετάσαμε προσεκτικά το περιεχόμενο που αναφέρθηκε σε εμάς και πλέον έχουν αφαιρεθεί όλα τα στοιχεία τα οποία είτε ήταν παράνομα είτε ενάντια στα πρότυπά μας.

Το περιεχόμενο αυτό δεν υπάρχει πλέον στην πλατφόρμα μας. Έχουμε πάρει το θέμα πολύ σοβαρά και θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το σύστημα αναφοράς. Είναι ενάντια στο νόμο για οποιονδήποτε να διανέμει εικόνες εκμετάλλευσης παιδιών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από “φυσικά αίτια” πέθανε ο τραγουδιστής Τζορτζ Μάικλ, σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα που έβγαλαν οι ιατροδικαστές που πραγματοποίησαν τη νεκροψία.
Ο διάσημος τραγουδιστής βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στις 25 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 53 ετών.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπεύθυνος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Οξφορντσάιρ του δυτικού Λονδίνου, “η έρευνα για τον θάνατο του Τζορτζ Μάικλ τελείωσε”.
Τα αίτια επιβεβαιώνονται ότι είναι φυσικά, ανακοίνωσε ο Ντάρεν Σάλτερ. Ο ιατροδικαστής έκανε λόγο για διεσταλμένη καρδιομυοπάθεια μαζί με μυοκαρδίτιδα, δηλαδή μια εξασθένιση του καρδιακού μυ, και μια ηπατική στεάτωση, που μεταφράζεται σε συσσώρευση λίπους στα κύτταρα του ήπατος.

Τη «διαρροή εγκεφάλων» εντόπισαν οι περισσότεροι ομιλητές στην ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «τον ρόλο της κυβέρνησης στην προσέλκυση και συγκράτηση του ταλέντου για τη διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας» ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα. Μια ωρολογιακή βόμβα που κλυδωνίζει την οικονομία και την αγορά εργασίας.
Περίπου 450.000 Έλληνες υπολογίζεται ότι έφυγαν από τη χώρα την περίοδο της κρίσης και συγκεκριμένα από το 2008 μέχρι το 2016 για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες και έχουν αποδώσει στις οικονομίες αυτών, κυρίως της Βρετανίας και της Γερμανίας, 50 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και σοκάρουν.
«Οι άνθρωποι αυτοί είναι στην πλειοψηφία τους κάτω των 45 ετών. Η επιστροφή τους πρέπει να γίνει εθνικός στόχος» συμφώνησαν οι πρώην υπουργοί Αννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Βρούτσης.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε προτάσεις που έχει καταθέσει το ινστιτούτο το οποίο διευθύνει, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα συνεργιών με άλλες χώρες. Η Δανία, για παράδειγμα, έχει μια πολύ οργανωμένη κτηνοτροφία. Υπάρχουν, τόνισε η κα Διαμαντοπούλου, και οι ευρωπαϊκοί πόροι και η απαραίτητη νομοθεσία για να εισάγουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι αυτήν την τεχνογνωσία από τους δανούς συναδέλφους τους.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Ισραήλ. Η χώρα αυτή, η οποία είχε χρεοκοπήσει το 1984, διαθέτει 6 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έναντι 36 εκατ. στρεμμάτων της Ελλάδας. Κι όμως και στις δυο χώρες οι καλλιέργειες αποδίδουν 7 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με την πρώην υπουργό Παιδείας, αυτό συμβαίνει επειδή η πανεπιστημιακή έρευνα στο Ισραήλ συνδέθηκε με την παραγωγή με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στην έρημο της Μέσης Ανατολής ακόμη και υδατοκαλλιέργειες.
Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τόνισε από την πλευρά του ότι το σοκ για την απασχόληση θα ήταν πολύ μικρότερο εάν είχαν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά και ότι η ανεργία θα είχε ξεπεράσει το 30% εάν δεν είχαν προωθηθεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις τη διετία 2012-2014.
Οι ομιλητές της ημερίδας ανέφεραν ακόμη πως ένα μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι «γερνάει» με ταχείς ρυθμούς με αποτέλεσμα το ένα τρίτο του πληθυσμού το 2030 να είναι άνω των 60 ετών.

Απλήρωτοι θα μείνουν, όπως όλα δείχνουν, περίπου 1.000 συμβασιούχοι σε δήμους της Θεσσαλονίκης, καθώς, σε αντίθεση με την Αθήνα, δύο στους τρεις Επιτρόπους του νομού δεν υπογράφουν τα σχετικά εντάλματα πληρωμής τους.
Συγκεκριμένα, όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση εκπροσώπων του Συλλόγου  Εργαζομένων ΟΤΑ & Δημοτ. Επιχειρήσεων Ν. Θεσ/νίκης, τόσο η Επίτροπος που ελέγχει τον κεντρικό δήμο όπου εργάζονται 700 συμβασιούχοι όσο και η συνάδελφός της που έχει στην ευθύνη της τους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης που εργάζονται περί τους 200 με 300, έχουν ήδη στείλει ανυπόγραφα τα εντάλματα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου, εκεί να ληφθεί η τελική απόφαση.
Το πιθανότερο είναι ότι ένα από τα τμήματά του (πιθανότατα το 1ο που έχει στην αρμοδιότητα του τα εργασιακά θέματα), θα λάβει σχετική απόφαση τους επόμενους μήνες, ωστόσο, ακόμη κι αν είναι θετική για τους εργαζόμενους, κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς από τη μέχρι τώρα εμπειρία, θα οδηγήσει σε καθυστέρηση πληρωμής των συμβασιούχων από δύο έως και πέντε μήνες!
Να σημειωθεί ότι, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, σε αντίθεση με τους δύο συναδέλφους του, ο τρίτος Επίτροπος του νομού Θεσσαλονίκης που στεγάζεται στο δήμο Καλαμαριάς έχει ήδη υπογράψει τα εντάλματα πληρωμής και οι συμβασιούχοι των δήμων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης θα λάβουν κανονικά τη μισθοδοσία τους στις 10 Μαρτίου.
Όπως έχει ήδη γράψει η aftodioikisi.gr, πλην της Θεσσαλονίκης «μπλόκο» στους συμβασιούχους έχουν βάλει οι Επίτροπους στους νομούς Πιερίας, Χαλκιδικής, Καβάλας, Κιλκίς, Αρκαδίας αλλά και Λασιθίου στην Κρήτη.
Στην αντίπερα όχθη, μεταξύ άλλων, κανονικά πρόκειται να πληρωθούν οι συμβασιούχοι σχεδόν σε όλη την Αττική, στη Μεσσηνία αλλά και την Λευκάδα.

“Με βομβαρδίσατε με πάνω από 1500 ερωτήσεις σε μιάμιση ώρα! Σας ευχαριστώ όλες και όλους για τη συζήτηση, προσπάθησα να δώσω απαντήσεις που να καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα”, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη διαδικτυακή συζήτηση 90’ που είχε με πολίτες. Στο επίκεντρο βεβαίως, θέματα του Δημοσίου. Ας δούμε τι είπε…
Σε ερωτήσεις για την επιλογή διευθυντικών στελεχών στο δημόσιο και για την αξιοποίηση των πτυχίων απάντησε ότι ως υπουργός είχε θεσπίσει «μια αντικειμενική και αξιοκρατική διαδικασία που περιλαμβάνει και δομημένη συνέντευξη τις οποίες διεξάγουν τριμελείς επιτροπές στις οποίες συμμετέχει και ένα στέλεχος από τον ιδιωτικό τομέα». Συμπλήρωσε ότι «αξιοκρατία παντού, αυτό είναι το πρόταγμά μας. Το κάνουμε πράξη στην ΝΔ, αύριο θα το κάνουμε πράξη στο κράτος».
Σε ερώτηση «Για ποιο λόγο στοχοποιείτε απλούς εργαζομένους που δίνουν μάχη για την επιβίωση όπως π.χ τους συμβασιούχους των ΟΤΑ , γιατί στερείται την ελπίδα σ’ αυτούς και τις οικογένειές τους;», απάντησε: « Δε στοχοποιώ κανέναν αλλά δεν μπορώ και να δεχτώ συμβάσεις ορισμένου χρόνου να μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου κατά παρέκκλιση του Συντάγματος».
Σε ερώτηση για τον “αισχρό συνδικαλισμό” και πώς θα τον αλλάξει είπε: “Αλλάζοντας το συνδικαλιστικό νόμο έτσι ώστε οι απεργίες να προκηρύσσονται από τους εργαζόμενους και όχι από τους συνδικαλιστές. Όσοι συνδικαλιστές θέλουν πραγματικά να εκπροσωπούν τους εργαζόμενους θα έπρεπε να στηρίζουν αυτήν την αλλαγή”.
Και άλλη ερώτηση για το Δημόσιο που απάντησε ο Μητσοτάκης:
«Κύριε Πρόεδρε υπάρχει στο μυαλό σας το (θετικό) σενάριο να απολύσετε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν διοριστεί παράνομα ή/και κάτω από αδιαφανής διαδικασίες στο Δημόσιο προκειμένου να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος για την κατάργηση της υπερφορολόγησης;»
Απάντηση: “Είναι αυτονόητη απαίτηση των πολιτών και δική μας ηθική υποχρέωση απέναντι στις νεώτερες γενιές, όποιος δημόσιος υπάλληλος έχει διοριστεί παράνομα, να απολυθεί”.
Άλλες απαντήσεις…
Σε ερώτηση για το πόσα μέλη θα απαρτίζουν το υπουργικό του συμβούλιο απάντησε ότι «πριν από τις εκλογές θα παρουσιάσω το σχέδιό μου για την κυβέρνησή μου. Σίγουρα θα είναι μικρότερη από τη σημερινή».
Για την ΕΡΤ και αν θα πρέπει να κλείσει απάντησε: «Χρειαζόμαστε μια δημόσια τηλεόραση που να προάγει την πολυφωνία και την αντικειμενική ενημέρωση αλλά που θα σέβεται ταυτόχρονα τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Έχω δεσμευτεί να μειώσω το τέλος της ΕΡΤ στο μισό».
Για τον χρόνο σπουδών και αν αρκεί το ν+2 απάντησε ότι «κατά την άποψή μου αρκεί. Γνωρίζω πολλά παιδιά που δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, και παίρνουν πτυχίο στα 4 χρόνια, και πολλούς άλλους που δεν δουλεύουν και δεν τελειώνουν ούτε στα 10. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι, όμως όλα είναι θέμα νοοτροπίας»
Για το κέντρο της Αθήνας απάντησε ότι «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Αστυνομία με την πολιτική κάλυψη έχει την υπηρεσιακή ικανότητα να αντιμετωπίσει την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας».
Σε ερώτηση για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση απάντησε ότι «χρειαζόμαστε μια συνολική επανεξέταση του προγράμματος σπουδών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Δήλωσε ότι θα καταργήσει τον φόρο στο κρασί γιατί είναι αντιπαραγωγικός.
Σε ερώτηση για το «πώς θα αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά και πως μπορεί να ανακάμψει το τραπεζικό σύστημα; Ποτέ βλέπετε να γίνεται η άρση των capital controls;», απάντησε: «Αν δεν επανέλθει η εμπιστοσύνη στην οικονομία η οποία έχει χαθεί με τους πειραματισμούς της σημερινής κυβέρνησης δεν πρόκειται να ανακάμψει το τραπεζικό σύστημα. Από την άλλη πιστεύω ότι μια σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση μπορεί σύντομα να επαναφέρει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για να αρχίσουν να επιστρέφουν καταθέσεις στις τράπεζες. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να αρθούν τα capital controls».
Βεβαίως υπάρχουν και ερωτήσεις «πειράγματα»…
“προεδρε μια φορα δεν ηρθε ο τσακαλωτος στην τουμπα και σας κερδισαμε. να φροντισετε να ερχεται πιο συχνα η τροικα για να τον απασχολει μπας και παρουμε κανενα πρωταθλημα”
Απάντηση Μητσοτάκη:
Έχει φροντίσει μόνος του ο κ. Τσακαλώτος να έρχεται η τρόικα πολύ συχνά. Τώρα για πρωτάθλημα, όχι ακόμα φίλε μου;)
Και Champions League!
Πρόβλεψη για τον σημερινό αγώνα του Champions League ανάμεσα στη Νάπολι και την Ρεάλ Μαδρίτης έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον διαδικτυακό του διάλογο με χρήστες του Facebook. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι «βλέπει Ρεάλ αλλά δύσκολα».
Δείτε περισσότερες απαντήσεις ΕΔΩ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!