Παρασκευή 20 Μαΐου 2016


Το προσδόκιμο ζωής στον κόσμο αυξήθηκε κατά πέντε χρόνια μεταξύ 2000 και 2015, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κυρίως χάρη στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Αφρική κατά του AIDS και της ελονοσίας.
Τα οφέλη στην μακροζωία τα τελευταία 15 χρόνια είναι τα πιο σημαντικά μετά τη δεκαετία του 1960, όταν ο κόσμος –κυρίως στην Ευρώπη και την Ιαπωνία– επωφελήθηκε από την κοινωνικο-οικονομική πρόοδο που είχε σχέση με την ανοικοδόμηση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε ο ΠΟΥ.
Κατά μέσο όρο, για ένα παιδί που γεννήθηκε το 2015 το προσδόκιμο ζωής είναι τα 71,4 χρόνια: μεγαλύτερο για τις γυναίκες (73,8 χρόνια) από ό,τι για τους άνδρες (69,1 χρόνια), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ετήσια έκθεση του ΠΟΥ.
Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε ότι μεγάλη πρόοδος σημειώθηκε εναντίον “ασθενειών που μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν”, κυρίως χάρη σε μια ευρύτερη πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HIV.
Τη δεκαετία του 1990 το προσδόκιμο ζωής είχε μειωθεί παγκοσμίως λόγω των πολλών θυμάτων του AIDS στην Αφρική.
Παρά την πρόοδο που καταγράφηκε στις πλέον φτωχές χώρες, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ένα κορίτσι που γεννήθηκε σήμερα στην Ιαπωνία έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής: 86,8 χρόνια.
Για τους άνδρες, η Ελβετία προσφέρει το καλύτερο περιβάλλον, με μέση διάρκεια ζωής τα 81,3 χρόνια.
Η Σιέρα Λεόνε κατατάσσεται τελευταία στον κατάλογο και για τα δύο φύλα, με 50,8 χρόνια κατά μέσο όρο για τις γυναίκες και 49,3 χρόνια για τους άνδρες.
Για περαιτέρω παράταση της διάρκειας ζωής, ο ΠΟΥ επισημαίνει τομείς όπου απαιτείται πρόοδος, όπως η μείωση του αριθμού των καπνιστών –σήμερα υπάρχουν 1,1 δισεκατομμύριο καπνιστές σε όλο τον κόσμο– και η παροχή πόσιμου νερού σε περίπου 1,8 δισεκατομμύριο ανθρώπους που πίνουν κάθε μέρα μολυσμένο νερό.

Φαίνεται ότι υπάρχει ένα κενό ασφαλείας στον πυρήνα της μηχανής antivirus της Symantec.

H εταιρεία έσπευσε να το διορθώσει, φυσικά, αλλά σύμφωνα με μέλος της ομάδας Project Zero της Google, η μηχανή είναι ευαίσθητη σε ακατάλληλο αρχείο header, ικανό να προκαλέσει buffer overflow.

Το αρχείο αυτό μπορεί να μεταφερθεί με email ή από ένα κακόβουλο website και να προκαλέσει μπλε οθόνη και κρασάρισμα του συστήματος.

Προτείνεται στους χρήστες antivirus της Symantec να τρέξουν το LiveUpdate για να κατεβάσουν την ενημέρωση, αν δεν κάνουν χρήση της αυτόματης ρύθμισης.

Πηγή: e-pcmag.gr

Ένα ταξίδι αναψυχής στην Ισπανία και μια παράσταση στην πατρίδα του φλαμένκο, την Ανδαλουσία, έγιναν η κινητήριος δύναμη για τη Νατάσα Θεοδωρίδου ώστε να οραματιστεί και έπειτα από δυόμισι χρόνια να υλοποιήσει μια φαινομενικά αταίριαστη, αλλά συναρπαστική, όπως εξελίσσεται, συνεργασία.

«Είχα παρακολουθήσει πολλές φορές παραστάσεις φλαμένκο. Εκείνη τη φορά, όμως, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού αναψυχής στην Ισπανία ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα και είπα στην παρέα μου: αυτό που βλέπω στη σκηνή πρέπει με κάποιον τρόπο να το κάνω στην Αθήνα. Δεν ήξερα πώς και τι. Ήξερα μόνο ότι έπρεπε να το κάνω. Αυτό συνέβη πριν από περίπου δυόμισι χρόνια. Αναζητώντας τον κατάλληλο άνθρωπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια παράσταση εδώ, όλα και όλοι με οδήγησαν στον Χουάν, έναν άνθρωπο που δεν χορεύει απλώς. Δεν πατά στη γη. Όσοι μου είχαν μιλήσει για εκείνον είχαν εντέλει δίκιο», αφηγείται η ίδια.

Πλέον, με τις πρόβες σε πλήρη εξέλιξη, η Νατάσα Θεοδωρίδου αισθάνεται δικαιωμένη. «Αυτή τη στιγμή νιώθω ότι δικαιώνομαι. Δεν σου κρύβω ότι είχα κι εγώ τις αμφιβολίες μου. Πώς θα γίνει η παράσταση; Τι θα γίνει; Τι θα καταλάβει ο Χουάν; Στη συγκεκριμένη περίπτωση το στοίχημα δεν είναι μόνο η χημεία μεταξύ δύο καλλιτεχνών αλλά και να καταλαβαίνουν και οι δύο τι ακριβώς κάνουν. Εδώ ο Χουάν δεν μεταφέρει απλώς τον εαυτό του, όπως κι εγώ δεν μεταφέρω απλώς τη Νατάσα. Προσπαθούμε να παντρέψουμε αρμονικά δύο διαφορετικούς κόσμους. Στη σκηνή υπάρχει μια ανταλλαγή. Του δίνω τον κόσμο μου και μου δίνει τον δικό του. Παρατηρώ ότι ακόμη και ο τρόπος που τραγουδάω είναι διαφορετικός γιατί ο Χουάν μου δίνει μια διαφορετική ενέργεια με την παρουσία του. Είναι μια μοναδική στιγμή», εξηγεί.

Πώς μια στιβαρή λαϊκή τραγουδίστρια αποφάσισε να ενδώσει στον πειρασμό του πειραματισμού και αν φοβήθηκε να τολμήσει το πάντρεμα ελληνικού λαϊκού τραγουδιού και φλαμένκο. «Δεν με φόβισαν ο πειραματισμός και η αναζήτηση. Αλίμονο αν ο καλλιτέχνης δεν ανοίγεται. Δεν μπορεί ο δρόμος που ακολουθώ στο τραγούδι να μειώσει τη διάθεση ή την επιθυμία να συμπράξω με έναν άλλον καλλιτέχνη, είτε Ισπανό είτε Έλληνα. Θα μπορούσα να συνεργαστώ με μια μεγάλη ορχήστρα, λόγου χάρη. Πιστεύω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει τις προθέσεις και δεν αντιδρά αρνητικά σε τέτοιες συνέργειες. Είναι ωραίο να ψάχνεσαι και να βρίσκεσαι με ανθρώπους μιας άλλης κουλτούρας. Τα τραγούδια μου είναι αυτά που είναι. Στο “Αχάριστη καρδιά” και 40 βιολιά να βάλεις και πάλι το “Αχάριστη καρδιά” θα είναι. Είναι ωραίο να ανταλλάσσεις και να συνδιαλέγεσαι με άλλους καλλιτέχνες. Εκεί βλέπεις ότι οι διαφορετικότητες και οι διαφορές τελικά συναντώνται», λέει.

Πηγή: gossip-tv.gr

Οι καθημερινές μας συνήθειες είναι ένα ζήτημα που πρέπει να προσέξουμε εάν θέλουμε να χάσουμε κιλά.

Για παράδειγμα, πίνουμε 2-3 καφέδες αλλά αγνοούμε με πόσες θερμίδες μας επιβαρύνουν κάθε μέρα, έτσι δεν είναι;

Εμείς θα μοιραστούμε μαζί σου τα πιο έξυπνα τρικ ώστε να μειώνεις 100 θερμίδες κάθε μέρα και να δεις πολύ σύντομα τη ζυγαριά σου να αλλάζει νούμερο!

Ας δούμε ποια είναι αυτά τα τρικ:

Άλλαξε τον καφέ που πίνεις:

Ο καπουτσίνο σε επιβαρύνει με 160 θερμίδες ακόμα και όταν τον πίνεις σκέτο. Πόσο απίστευτο είναι αυτό; Κόψε λοιπόν το πλήρες γάλα ή πίνε εσπρέσο. Επίσης, μείωσε λίγο τη ζάχαρη στον καφέ σου.

Γιατί να τον πίνεις γλυκό (40-60 θερμίδες) ενώ μπορείς να τον πίνεις μέτριο (20 θερμίδες); Για σούπερ γεύσεις με εξτρά σιρόπια, δεν το συζητάμε. Είναι να σαν τρως ένα γλυκό...Ξέχνα τα καλύτερα!

Τι ψυχή έχει ένα καφεδάκι; Υπολόγισε τις θερμίδες που παίρνεις από τον καφέ που πίνεις!

Περιόρισε το σούσι:

Έχεις την εντύπωση ότι δεν παχαίνει και το καταναλώνεις συχνά; Οκ, μάθε λοιπόν ότι μπορεί ένα ρολάκι να έχει μέχρι και 100 θερμίδες!

Λογικό εάν σκεφτείς ότι μιλάμε για λευκό ρύζι. Μην απαρνηθείς την ιαπωνική κουζίνα, απλά διάλεγε πιάτα με λαχανικά και μαγειρεμένα στον ατμό.

Μείωσε τις ποσότητες:

Αυτό είναι ένα τεράστιο μυστικό που βοηθάει απίστευτα μια δίαιτα. Για παράδειγμα, τρώγε το απόγευμα τη σαλάτα σου αλλά βάλε μόνο μια κουταλιά ελαιόλαδο αντί για τρεις (οι βούτες είναι απαγορευτικές). Φάε αμύγδαλα για σνακ αλλά μείνε στα 6-8 όχι σε ολόκληρο το σακουλάκι.

Αλκοόλ ναι, αλλά με μέτρο

Αντί να πάρεις κοκτέιλ, διάλεξε βότκα (που έχει και τις λιγότερες θερμίδες από όλα τα ποτά) ή τζιν τόνικ. Δεν σου λέμε να μην πιεις, αλλά πρόσεξε λίγο και το πόσο, ε;

Φρέσκα αντί για αποξηραμένα φρούτα.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα κάνουν πολύ καλό στην υγεία σου, ασυζητητί. Ξέρεις όμως ότι έχουν περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες σε σύγκριση με τα φρέσκα φρούτα;

Ναι, ναι, μπορεί να έχουν και τις τριπλάσιες θερμίδες! Απόφυγε, λοιπόν, τα αποξηραμένα και αγόραζε φρέσκα φρουτάκια που βρίσκεις σε αφθονία στον μανάβη σου!

Πηγή: faysbook.gr

Ο Άνγκους ΜακΓκάιβερ μπορεί να δώσει λύση σε κάθε πρόβλημα. Δεν χρειάζεται τα πρωτότυπα γκάτζετ του Τζέιμς Μποντ, δεν τον ενδιαφέρουν οι πολεμικές τέχνες, δεν χρειάζεται ούτε καν όπλο. Ο ΜακΓκάιβερ έχει το μυαλό του και διάθεση να αυτοσχεδιάσει!

Ο άνθρωπος που μπορεί να μετατρέψει μια κουζίνα με τα εργαλεία της σε κανονικό οπλοστάσιο, δυναμίτισε τους τηλεοπτικούς δέκτες της δεκαετίας του '80 με τον Ρίτσαρντ Ντιν Άντερσον στον ομώνυμο ρόλο και απ' ότι φαίνεται έρχεται δεκαετίες μετά να γνωρίσει έναν νέο αιώνα.

Ο Τζέιμς Γουάν («Το Κάλεσμα», «Furious 7») ανέλαβε τη σκηνοθεσία του τηλεοπτικού rebοot του πολυμήχανου ήρωα και μάλιστα δεν αποκλείει το πέρασμά του και στη μεγάλη οθόνη.

Πριν από αρκετά χρόνια, τις περιπέτειες του «ΜακΓκάιβερ» ήθελε να μεταφέρει στο σινεμά το στούντιο της New Line.

Το project στήριζε η διάσημη οικογένεια των Ντε Λαουρέντις, με τον πατέρα Ντίνο και την κόρη Ραφαέλα να δηλώνουν πανέτοιμοι, αν φυσικά βρισκόταν σεναριογράφος και σκηνοθέτης, για ένα νέο κινηματογραφικό franchise.

Τελικά οι παραγωγοί των εμπορικότατων «The Fast and the Furious» αποφάσισαν να αναλάβουν και να πατήσουν γκάζι.

Ο Τζειμς Γουάν δήλωσε πως η αρχική του ιδέα είναι να ακολουθήσει τον ΜακΓκάιβερ ως μαθητή κολεγίου που αντιλαμβάνεται πόσο ξεχωριστός είναι ενώ παράλληλα μπλέκει σε μία κατασκοπική περιπέτεια τύπου «Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων».

"Φανταστείτε το «Δημόσιος Κίνδυνος» (1998) αν ο χαρακτήρας του Γουίλ Σμιθ είχε το μυαλό του ΜακΓκάιβερ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Λούκας Τιλ («X-Men: Απόκαλιψ») θα δώσει σάρκα και οστά στη νέα εκδοχή του ΜακΓκάιβερ και ευελπιστούμε πως μία συμφωνία με τον Άντερσον για cameo εμφάνιση να είναι κοντά!

139 επεισόδια μετά, ο ΜακΓκάιβερ επιστρέφει με νέα κόλπα!



ΠΗΓΗ: cinemag.gr

Ανησυχία έχει προκαλέσει η δράση της νοτιοκορεατικής οργάνωσης Jesus Morning Star σε μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας όπου πιστεύεται πως προσηλυτίζει νεαρές γυναίκες και τους κάνει πλύση εγκεφάλου ώστε να κάνουν σεξ με βιαστές κατά συρροή.
Η οργάνωση, που εγκωμιάζει τον Χίτλερ και πείθει τα μέλη της πως θα εξαγνιστούν κάνοντας σεξ με τον αρχηγό τους, φαίνεται πως προσεγγίζει πιθανά «θύματά» της σε εμπορικά κέντρα και πανεπιστήμια στην Καμπέρα, το Σίδνεϋ και τη Μελβούρνη.
Διαβάστε τη συνέχεια της ιστορίας και δείτε τις φωτογραφίες στο newsbeast.gr
Δότρια μυελού των οστών έγινε η Μαίρη Συνατσάκη και θέλησε να το μοιραστεί με τους διαδικτυακούς της φίλους με μια φωτογραφία που ανέβασε στο Instagram.

Η παρουσιάστρια ζήτησε συγγνώμη που δεν είχε το είχε πράξει τόσο καιρό και παρακίνησε να πράξουν και άλλοι το ίδιο.

Χαρακτηριστικά η Μαίρη Συνατσάκη έγραψε: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη που καθυστέρησα τόσο. Που άργησα να ενημερωθώ και που δεν το έκανα με το που ενηλικιώθηκα.. Μόλις έγινα δότρια μυελού των οστών. Ήταν πανεύκολο, έδωσα λίγο σάλιο και τώρα απλά θα εύχομαι να αποδειχθώ συμβατή με κάποιον άνθρωπο στον πλανήτη που θα χρειαστεί λίγο από το αίμα μου. Γιατί έτσι γίνεται πια. Όχι με παρακέντηση από τον μυελό των οστών! Σε ικετεύω ενημερώσου. Δεν πονάει, δεν έχει παρενέργειες και σε χρειαζόμαστε! Πολύ! Βγάλε την γλώσσα σου σήμερα κιόλας! Είναι για καλό».

http://www.enikos.gr 

Αγγελία για την πρόσληψη χειριστών των αυτόνομων οχημάτων της δημοσιεύει η Google... 

Οι χειριστές που θα αναλαμβάνουν τον έλεγχο του οχήματος χωρίς οδηγό εάν χρειαστεί, θα πρέπει να είναι καλοί οδηγοί, κάτοχοι Bachelor, να πληκτρολογούν με ταχύτητα 40 λέξεων το λεπτό και να ξέρουν να κρατούν το στόμα τους κλειστό, αφού η Google απαιτεί εμπιστευτικότητα...

Η Google τους αποκαλεί «ειδικούς ασφάλειας οχημάτων» και θα ενταχθούν στο δυναμικό της ομάδας του Google Car. Θα οδηγούν από έξι έως και οκτώ ώρες ημερησίως, συλλέγοντας και μεταφέροντας από τέσσερα κανάλια επικοινωνίας ταυτόχρονα στοιχεία για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στους δρόμους και θα στέλνουν ημερησίως αναφορά στην ομάδα μηχανικών της εταιρείας. Σε κάθε Lexus RX εξοπλισμένο με το σύστημα αυτόνομης οδήγησης της Google θα επιβαίνουν δύο άτομα, που θα διασχίζουν καθημερινά τους δρόμους στο Τσάντλερ της Αριζόνα (ΗΠΑ).

Το ημερομίσθιο για αυτό, το νέο επάγγελμα είναι 20 δολάρια την ώρα, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.
 


Σε δαιμονιώδη κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται ο ΛεΜπρον και η παρέα του, με τους Καβαλίερς να συνεχίζουν την τρελή πορεία τους προς τους τελικούς του ΝΒΑ, επικρατώντας και πάλι του Τορόντο, αυτή τη φορά με 108-89.

Ο «Βασιλιάς» ήταν σε τρελά κέφια, έκανε ακόμα ένα τριπλ-νταμπλ (23 π. 11 ρ. και 11 ασ.), γράφοντας ιστορία, αφού πέρασε στην 4η θέση των σκόρερ στα πλέι οφ του NBA, ξεπερνώντας τους 2,250 πόντους του Σακίλ Ο'Νιλ.

Το Τορόντο, κατάφερε αυτή τη φορά να μπει πιο δυνατά σε σχέση με το πρώτο ματς της σειράς, αλλά άντεξε μόλις μία περίοδο.

Διαβάστε περισσότερα στο filathlos.gr
Το Antetokounbros Streetball Event 2016 έρχεται στη Θεσσαλονίκη!

Μετά το άκρως επιτυχημένο πέρασμα του event από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο σας περιμένουν όλους στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 22 Μαΐου στις 18:00, στα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ του Ποσειδώνιου Αθλητικού Κέντρου για να παίξετε ή να έρθετε αντιμέτωποι μαζί τους.

Οι αστέρες της ελίτ του παγκόσμιου μπάσκετ, του NBA, θα βρεθούν στη συμπρωτεύουσα για να δώσουν χαρά σε μικρούς και μεγάλους στο μεγαλύτερο event του καλοκαιριού, που στόχο έχει να γίνει θεσμός ανεξίτηλος στο χρόνο.

Μέσα από αυτόν η οικογένεια Αντετοκούμπο επιστρέφει στον τόπο που μεγάλωσε, παίζει μπάσκετ στους δρόμους που έριξε τα πρώτα της… καρφώματα, ονειρεύεται να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία και να οργώσει όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας.

Ο Θανάσης και ο Γιάννης θα παίξουν μπάσκετ (4 δεκάλεπτα) με τους φίλους τους, χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Στο περιθώριο του αγώνα, ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς – εκπλήξεις, με τους νικητές να λαμβάνουν σημαντικά δώρα, υπό την φροντίδα και την… σφραγίδα των χορηγών του Event!

Τα αδέλφια Αντετοκούνμπο, θα συμμετέχουν ενεργά στους διαγωνισμούς, ενώ ο κόσμος που θα βρεθεί δίπλα τους, θα έχει την ευκαιρία να παίξει, να φωτογραφηθεί μαζί τους και να πάρει αυτόγραφα.

Ο Γιάννης και ο Θανάσης σας περιμένουν για ένα αξέχαστο απόγευμα και να είστε σίγουροι ότι μέσα στο γήπεδο, δεν υπάρχουν… συγγένειες!

Είσοδος Ελεύθερη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

http://www.seleo.gr

Αποδοκιμασίες από μικρή ομάδα ατόμων που παρευρίσκονται στην εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, δέχτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Όταν ο δήμαρχος ανέβηκε στο βήμα που στήθηκε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, μικρή ομάδα ατόμων άρχισε να τον γιουχάρει και να σφυρίζει επιδεικτικά, ενώ ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο μέρος των συγκεντρωθέντων, χειροκρότησε. Στην ομιλία του, ο Γιάννης Μπουτάρης ευχαρίστησε τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος μέσω του φιλανθρωπικού του ιδρύματος θα στηρίξει δράσεις εκπαιδευτικού και ερευνητικού χαρακτήρα για τη μελέτη του Ποντιακού Ελληνισμού, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Οι περισσότεροι χειροκρότησαν τον δήμαρχο γι΄αυτή του την αναφορά, ενώ ο Γιάννης Μπουτάρης απάντησε στη μειοψηφία που συνέχισε τις αποδοκιμασίες: “Όσο και να σφυρίζετε, αυτά που θέλω να πω, θα τα πώ”.

Οι εθελοντές που συμμετέχουν σε μελέτες για την υγεία και την ευεξία συνήθως καλούνται να αλλάξουν μόνο μία παράμετρο της ζωής τους, όπως η διατροφή ή η άσκηση, διότι αυτό διευκολύνει τη συλλογή στοιχείων και την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Προσφάτως, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα (UCSB) θέλησαν να διερευνήσουν εάν αυτή η μινιμαλιστική προσέγγιση γυρίζει μπούμερανγκ και αντί να βοηθά τον κόσμο να βελτιώσει την υγεία του τον εμποδίζει να κάνει τις δραστικές αλλαγές που χρειάζεται.

Για να πραγματοποιήσουν τη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Frontiers in Human Neuroscience», οι ερευνητές επιστράτευσαν 31 φοιτητές οι οποίοι είχαν ευέλικτο ημερήσιο πρόγραμμα διότι αδυνατούσαν να τηρήσουν ωράρια και προθεσμίες.

Οι ερευνητές τούς χώρισαν σε δύο ομάδες. Οσοι συμμετείχαν στην πρώτη έπρεπε να συνεχίσουν το πρόγραμμά τους όπως συνήθιζαν (ομάδα ελέγχου) ενώ όσοι συμμετείχαν στη δεύτερη ομάδα άλλαξαν άρδην τη ζωή τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι την ίδια ώρα κάθε πρωί έπρεπε να επισκέπτονται το πανεπιστήμιο για να κάνουν υπό επίβλεψη επί 60 λεπτά ασκήσεις διατάσεων (στρέτσινγκ), προπόνηση με βάρη και ασκήσεις ισορροπίας. Εν συνεχεία έκαναν επί 60 λεπτά ασκήσεις γνώσης, συναίσθησης και μείωσης του στρες που συμπεριλάμβαναν περπάτημα και διαλογισμό. Το απόγευμα έπρεπε να προπονούνται άλλα 90 λεπτά, πάλι υπό επίβλεψη.

Δύο φορές την εβδομάδα, εξάλλου, έπρεπε να κάνουν μόνοι τους διαλειμματική προπόνηση για να αυξήσουν την αντοχή τους. Επιπλέον, έπρεπε να παρακολουθούν διαλέξεις για τη διατροφή και τον ύπνο και να τηρούν λεπτομερή ημερολόγια για την άσκηση, τη διατροφή, τον ύπνο και την ψυχική τους διάθεση.

Η βελτίωση

Επειτα από έξι εβδομάδες, οι εθελοντές που συμμετείχαν στη δεύτερη ομάδα παρουσίαζαν σημαντική αύξηση στη δύναμη, τη φυσική κατάσταση και την ευλυγισία τους, καθώς και πολύ καλύτερες επιδόσεις στα τεστ σκέψης, εστίασης της προσοχής και ενεργού μνήμης. Ανέφεραν επίσης ότι ένιωθαν πιο ευτυχείς και ήρεμοι, και είχε βελτιωθεί η αυτοεκτίμησή τους. Μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, τέλος, έδειξαν ότι είχε οξυνθεί η ικανότητα νοητικής συγκέντρωσής τους.

Οι βελτιώσεις αυτές, ιδίως όσον αφορά την ψυχική διάθεση και τον έλεγχο του στρες, γενικώς υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντίστοιχες που έχουν καταδειχθεί σε πολλές προγενέστερες μελέτες, στις οποίες οι συμμετέχοντες είχαν αλλάξει μόνο μία παράμετρο της ζωής τους.

Το γεγονός αυτό κάνει τους επιστήμονες της παρούσας μελέτης να εκτιμούν πως είναι πιο αποδοτικές οι ταυτόχρονες αλλαγές, διότι η μία (π.χ. η έναρξη της γυμναστικής) εντείνει τις επιδράσεις της άλλης (π.χ. του διαλογισμού ή της προσεγμένης διατροφής).

Αντοχή στον χρόνο

Επιπλέον, οι βελτιώσεις που επιφέρουν οι ταυτόχρονες αλλαγές μπορεί και να αντέξουν στον χρόνο, δήλωσε ο δρ Μάικλ Μράζεκ, διευθυντής Ερευνας στο Κέντρο Συνειδητότητας και Ανθρώπινων Δυνατοτήτων του UCSB.

Στην παρούσα μελέτη, οι εθελοντές που είχαν αλλάξει ριζικά τις συνήθειές τους εξακολουθούσαν έξι εβδομάδες μετά την ολοκλήρωσή της να έχουν βελτιωμένη φυσική κατάσταση, ψυχική διάθεση, οξύνοια και ευεξία, παρότι κανείς δεν γυμναζόταν ούτε διαλογιζόταν τόσο πολύ όσο κατά τη διάρκειά της.

Βέβαια, η μελέτη δεν αξιολόγησε μία μία τις νέες συνήθειες των εθελοντών ώστε να αποκαλύψει αν και ποια είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στη βελτίωσή τους. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο επόμενης μελέτης είπε ο δρ Μράζεκ. Εως τότε, ο κόσμος θα πρέπει να θυμάται ότι «τα όρια των δυνατοτήτων του για αλλαγή μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι ακόμα κι εμείς οι επιστήμονες νομίζαμε».

Πηγή: tanea.gr
Ανά καιρούς οι επιστήμονες έχουν απαντήσει σε κάποιες από τις μεγαλύτερες απορίες όλης της ανθρωπότητας. Ωστόσο, θα έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους, όσο θα υπάρχουν ακόμα τεράστια «ερωτηματικά»...


Σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πολύ σημαντικές πληροφορίες για το σύμπαν. Η μελέτη της φύσης και του κόσμου όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κάθε φορά που απαντάμε σε κάτι, αυτό σαν λερναία ύδρα γεννάει παραπάνω απορίες. Θα μπορούσε να πει κανείς πως ακόμα δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα!

Αυτά είναι τα 6 μεγαλύτερα ερωτηματικά στην μελέτη του διαστήματος:

1. Γιατί μπορούμε να δούμε μόλις το 5% του σύμπαντος;

Οτιδήποτε μπορεί να αντιληφθεί το μάτι μας, από την οθόνη του υπολογιστή μέχρι και τα χιλιάδες αστέρια του νυχτερινού ουρανού, είναι μόλις το 5% του κόσμου· Το υπόλοιπο 95% «κρύβεται» με τέτοιο τρόπο, ώστε να είμαστε ανίκανοι να το παρατηρήσουμε. Η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια.

Η σκοτεινή ενέργεια, αν και η ύπαρξη της δεν έχει αποδειχτεί, είναι αυτή που εξηγεί επακριβώς το φαινόμενο της επιταχυνόμενης διαστολής του σύμπαντος. Αποτελεί το 68.3% της συνολικής ύλης και ενέργειας, ενώ οι παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν συχνότατα την υποθετική της ύπαρξη.

Η σκοτεινή ύλη, από την άλλη, αποτελεί το κύριο «συστατικό» των γαλαξιών. Αν και αόρατη, η ύπαρξη της αποδεικνύεται μέσω των βαρυτικών επιδράσεων πάνω στην ορατή ύλη. Καταλαμβάνει το 26.8%, αφήνοντας στην γνωστή ύλη μόλις το μικρό 4.9%.

2. Τι γίνεται στον Άρη;

Οι ανακαλύψεις της NASA στον κόκκινο πλανήτη, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, άναψαν... φωτιές στον κόσμο της αστροφυσικής. Κάποτε, ο γείτονας μας περνούσε πολύ πιο ένδοξες εποχές, με τεράστιους ωκεανούς να δροσίζουν το έδαφος του. Ακόμα και σήμερα όμως, το νερό δεν έχει εξαφανιστεί από πάνω του.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως κάποτε πρέπει να υπήρξε ζωή στον Άρη. Κάποιοι, λίγο πιο φιλόδοξοι, πιστεύουν πως οι κοκκινωπές του εκτάσεις ακόμα δεν έχουν ερημωθεί πλήρως. Υπάρχει ζωή στον Άρη; Λογικά, οι επανδρωμένες αποστολές της επόμενης δεκαετίας θα δώσουν την απάντηση.

 

3. Από που έρχονται οι κοσμικές ακτίνες;

Συνεχώς «πέφτουν» στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας από το απώτερο διάστημα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει από που προέρχονται. Οι κοσμικές ακτίνες είναι ενώ είδος ακτινοβολίας, δημιουργημένο από σωματίδια πολύ υψηλών ενεργειών.

Ο Ήλιος είναι μια πηγή κοσμικής ακτινοβολίας, πολύ χαμηλής ενέργειας. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «ηλιακός άνεμος». Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο εύκολο να εντοπίσουμε την πηγή προέλευσης των σωματιδίων υψηλότερης ενέργειας. Η συστροφή τους και η επίδραση των μαγνητικών πεδίων του διαστρικού διαστήματος εξαφανίζει τα ίχνη τους.

4. Γιατί η ύλη είναι περισσότερη από την αντιύλη;

Κατά την διάρκεια του Big Bang, όπως εξηγεί η κοσμολογία, θα έπρεπε να παραχθούν ίσες ποσότητες ύλης και αντιύλης. Αν συνέβαινε αυτό, τότε ο κόσμος μας δεν θα έπρεπε να έχει το παραμικρό ίχνος ύλης. Ούτε ένα μικρό σωματίδιο.

Όταν ένα σωματίδιο και ένα αντισωματίδιο έρχονται σε επαφή καταστρέφονται ολοσχερώς, παράγοντας ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Παρόλες τις προβλέψεις όμως, για κάποιο άγνωστο λόγο η ύλη υπερτέρησε της αντιύλης, δημιουργώντας τον κόσμο. Αυτό αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο ερωτηματικό στην φυσική. Η ύπαρξη μας, πιθανότατα προήλθε από... κάποια άγνωστη ανωμαλία στους νόμους της φύσης.

5. Πώς ξεκίνησε η ζωή στην Γη;

Είναι από τις βασικότερες απορίες όλων των εποχών, όμως ακόμα και σήμερα δεν έχουμε επιστημονική απάντηση. Κάποιοι επιστήμονες στηρίζουν πως η ζωή «μεταφέρθηκε» στη Γη από κομήτες ή αστεροειδείς που προσέκρουσαν στην επιφάνεια της.

Αυτή είναι και η θεωρία που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί που πιστεύουν πως η ζωή «γεννήθηκε» με πιο ομαλό τρόπο. Τα απλά μόρια, μέσω χημικών αντιδράσεων, ξεκίνησαν να συνθέτουν πολυπλοκότερα μόρια, τα οποία με τη σειρά τους συνδυάστηκαν, για να παράξουν τα απαραίτητα συστατικά της ζωής, όπως για παράδειγμα το RNA. Κάπως έτσι άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτοι πολυκύτταροι οργανισμοί. Οπως και να έχει πάντως, η ζωή στον πλανήτη μας είναι προϊόν μιας σειράς από... διαβολικές συμπτώσεις.

6. Πότε θα είναι το τέλος του κόσμου;

Οι αστροφυσικοί υπολογίζουν ότι σε περίπου 6 δισεκατομμύρια χρόνια η Γη θα εξαφανιστεί, αφού ο Ήλιος πρόκειται να σβήσει κάνοντας τον πλανήτη μας «σκόνη». Τι ισχύει όμως για τον υπόλοιπο κόσμο;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που μπορεί να ερεθίσει την φαντασία πολλών επιστημόνων. Υπάρχουν κάποιες υποθέσεις γύρω από το τέλος του κόσμου, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Μια εικασία έρχεται από τον χώρο της θερμοδυναμικής και στηρίζει πως το τέλος θα έρθει όταν όλα στο σύμπαν αποκτήσουν την ίδια θερμοκρασία, κάνοντας κάθε «υλικό» να διασπαστεί.

Μια άλλη υπόθεση, στηρίζει πως θα συμβεί ένα... αντίθετο Big Bang, που ονομάστηκε Big Crunch. Όσο το σύμπαν μεγαλώνει, οι βαρυτικές δυνάμεις πρόκειται να γίνουν πολύ ισχυρές, συρρικνώνοντας τα πάντα. Κάπως έτσι το σύμπαν θα επιστρέψει στο παλιό, πυκνό του παρελθόν.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!