Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Το σαρκοφάγο φυτό που ξέρει να μετράειΜε το πρώτο άγγιγμα, η μυγοπαγίδα ξυπνά και ετοιμάζεται. Με το δεύτερο, εγκλωβίζει το θύμα της ζωντανό, και με το τρίτο αρχίζει να το χωνεύει.

Η Διωναία η μυγοπαγίδα (Dionaea muscipula), ένα από τα πιο γνωστά σαρκοφάγα φυτά, έχει την ασυνήθιστη ικανότητα να μετράει, αναφέρουν γερμανοί ερευνητές στην έγκριτη επιθεώρηση Current Biology.

Προσαρμοσμένο στους βάλτους της Βορείου Αμερικής, το μικρό αυτό φυτό τρέφεται με μικρά ζώα για να αντιμετωπίσει την έλλειψη θρεπτικών συστατικών στο υγρό έδαφος.

Η παγίδα του αποτελείται από τροποποιημένα φύλλα, χωρισμένα σε δύο λοβούς, οι οποίοι κλείνουν απότομα και παγιδεύουν όποιο έντομο κάνει το λάθος πατήσει πάνω τους. Η ενεργοποίηση της παγίδας αλλάζει απότομα τη συγκέντρωση των ιόντων μέσα στα κύτταρα του φυτού, οπότε οι λοβοί απορροφούν απότομα νερό λόγω ώσμωσης, φουσκώνουν και κλείνουν ερμητικά.

Η «σκανδάλη» της παγίδας είναι μικροσκοπικά τριχίδια που καλύπτουν την εσωτερική επιφάνεια των λοβών και ανιχνεύουν την κίνηση.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το άγγιγμα μιας τρίχας δεν αρκεί για να κλείσει η παγίδα -η διωναία έχει μάθει να αναγνωρίζει τα ζωντανά θηράματα από τις σταγόνες νερού ή άλλα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν πάνω της κατά τύχη, και αποφεύγει έτσι τις άστοχες κινήσεις και τη δαπάνη ενέργειας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το θύμα πρέπει να αγγίξει τουλάχιστον δύο τριχίδια. Παραμένει ασαφές πώς το φυτό μετράει μέχρι το δύο μέχρι να επιτεθεί, το πιθανότερο όμως είναι ότι η ενεργοποίηση των τριχών προκαλεί τη συσσώρευση ηλεκτρικής τάσης στα κύτταρα της παγίδας. Η ενεργοποίηση της δεύτερης τρίχας ανεβάζει την τάση πάνω από ένα κρίσιμο όριο και η παγίδα κλείνει, αφήνοντας το θύμα να χτυπιέται αβοήθητο.

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η Διωναία γνωρίζει να μετρά και πάνω από το δύο. Όπως διαπίστωσε η ομάδα του Ράινερ Χέντρικ στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ, με το τρίτο άγγιγμα το φυτό αρχίζει να παράγει πεπτικά ένζυμα. Και με το πέμπτο άγγιγμα απελευθερώνει αυτά τα ένζυμα πάνω στο θύμα και ενεργοποιεί μοριακές αντλίες που απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η διαπίστωση ότι κάθε άγγιγμα μετά τα πέντε πρώτα οδηγεί σε μια αναλογική αντίδραση -τα μεγαλόσωμα θύματα επιζούν για περισσότερο χρόνο, οπότε αγγίζουν τις τρίχες περισσότερες φορές και προκαλούν την απελευθέρωση περισσότερων ενζύμων.

«Μετράει τα αγγίγματα για να διαπιστώσει περί τίνος επισκέπτη πρόκειται» εξηγεί ο Δρ Χέντρικ στο περιοδικό New Scientist.

Με τον τρόπο αυτό, το πανούργο φυτό δεν σπαταλά ενέργεια και ένζυμα στα μικρά θύματα, ούτε αφήνει αχώνευτα τα μεγαλύτερα.

Με άλλα λόγια, το μέτρημα βοηθά το φυτό να εξοικονομεί ενέργεια στο απαιτητικό, αφιλόξενο περιβάλλον όπου ζει -επιβεβαιώνοντας έτσι τη συμβουλή των δασκάλων ότι η αριθμητική είναι απαραίτητη στην καθημερινή ζωή.

Η Διωναία, εξάλλου, δεν είναι το μόνο φυτό που ξέρει από μαθηματικά: μελέτη του 2013 διαπίστωνε ότι ορισμένα φυτά δείχνουν να γνωρίζουν την πράξη της διαίρεσης.
in.gr

Μερικά ταξίδια είναι ιδιαίτερα, λόγω της χρονικής στιγμής που πραγματοποιούνται (π.χ. μήνας του μέλιτος, πενταήμερη). Άλλα έχουν σημασία γιατί μας χαρίζουν την ανάμνηση της πρώτης φοράς (πρώτη φορά στο εξωτερικό, πρώτη φορά σε αεροπλάνο, πρώτη φορά πεζοπορία). Κάποια, είναι ξεχωριστά γιατί γίνονται την ώρα της αλλαγής. Αν ψάχνετε κι εσείς κάτι διαφορετικό στη ζωή σας και ενδιαφέρεστε να ανακαλύψετε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να δείτε τα πράγματα αλλιώς, ίσως κάποιο από τα παρακάτω ταξίδια βοηθήσει και ανοίξει την πόρτα στην αλλαγή.
Ντράκενσμπεργκ, Νότια Αφρική
Αν το Ντράκενσμπεργκ είχε το δικό του κανάλι στο Instagram, κάθε φωτογραφία του θα συνοδευόταν από το hashtag #nofilter. Το απόκοσμο τοπίο του που συνοδεύει την ονομασία του (Βουνά των Δράκων) σίγουρα δεν χρειάζεται ψηφιακή βοήθεια για να κερδίσει τις εντυπώσεις, με τους τραχείς γκρεμούς, τους απότομους λόφους, τις χιονισμένες βουνοκορφές και το σκηνικό που θα αγαπούσε ο Peter Jackson για τις ταινίες του. Οι άνθρωποι θαυμάζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια τη μυστικιστική ατμόσφαιρα των βουνών, στα οποία «κρύβεται» τέχνη σε σπηλιές και καταφύγια σε όλη την περιοχή, μετρώντας έως και 4 χιλιάδες χρόνια ύπαρξης. Αν είστε δεινός ορειβάτης, τότε σίγουρα θα μπορέσετε να τη θαυμάσετε από κοντά, ενώ οι υπόλοιποι θα βρουν διάφορα σημεία σε πιο βατά μονοπάτια. Εκεί, πάντως, βρίσκεται συγκεντρωμένη η μεγαλύτερη συλλογή τέχνης σε πετρώματα της Αφρικής, ανοίγοντας ένα παράθυρο στο πώς οι πρόγονοί μας απολάμβαναν τη ζωή και τη φύση.

Κιότο, Ιαπωνία Τα γρήγορα τρένα και οι φωτισμένοι με LED φώτα δρόμοι παίρνουν ρόλο… κομπάρσου στο Κιότο, την παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα της παγόδας και των ναών, όπου η τελετή του τσαγιού μπορεί να κρατήσει ώρες και το παραδοσιακό στοιχείο συγκλονίζει. Οι επισκέπτες αναλογίζονται τα μυστήρια της ζωής καθώς περπατούν στο Μονοπάτι του Φιλόσοφου, το οποίο περνά κάτω από κερασιές και βρίσκεται κοντά σε ναούς, ενώ δεν λείπει και ο διαλογισμός σε ναούς Ζεν όπως ο Shunkoin. Στο ναό αυτό θα βρείτε ξενώνες και συχνές συζητήσεις στα αγγλικά για το ζεν και τη φιλοσοφία, χωρίς να ανησυχείτε ότι έχετε αποκοπεί από τον έξω κόσμο –ένας από τους καλόγερους, μάλιστα, είναι πολύ δραστήριος στο twitter!

Κωνσταντινούπολη Μπορεί η Τουρκία να βρίσκεται σε μια δύσκολη «γειτονιά», περιτριγυρισμένη από χώρες που δίνουν μάχες, η Κωνσταντινούπολη, όμως, αποτελεί μια αισιόδοξη νότα, ότι δεν χρειάζεται να είναι έτσι τα πράγματα. Εκεί, το παρελθόν με την Αγιά Σοφιά και τα ανάκτορα συναντά το παρόν στη ζωντανή και δραστήρια πλατεία Ταξίμ, ενώ το Μπλε Τζαμί καλωσορίζει τους επισκέπτες με μια πιο «ζεστή» εικόνα του Ισλάμ. Στην Πόλη, η σύγχρονη αρχιτεκτονική και τέχνη συμβιώνει με την ιστορική της πλευρά κι όλα αυτά συνδυάζονται με έντονη νυχτερινή ζωή και σύγχρονη, γευστική κουζίνα, «μπλέκοντας» εντέχνως την Ανατολή και τη Δύση.

Μπαγκάν, Μιανμάρ Χίλια χρόνια πίσω, η πόλη αυτή κυβερνούσε ένα νοτιοανατολικό, ασιατικό βασίλειο που έδειχνε τα πλούτη του χτίζοντας 10 χιλιάδες βουδιστικούς ναούς κατά μήκος του ποταμού Ιραουάντι. Σήμερα, έχουν απομείνει περισσότεροι από 2 χιλιάδες. Σε αντίθεση με την Καμπότζη, όπου τεράστια γκρουπ καταφτάνουν για να εξερευνήσουν το ναό Άνγκορ Βατ, η Μπαγκάν παραμένει μια ήρεμη εμπειρία, όπου οι ντόπιοι με τις ανάλογες ενδυμασίες δείχνουν τα αξιοθέατα στους τουρίστες. Στη δύση του ήλιου, πολλοί τουρίστες ανεβαίνουν στις οροφές των ναών, για να δουν τον ουρανό να φωτίζεται με εκατοντάδες φώτα και χρώματα. Εκεί δεν θα βρείτε μεγάλα ξενοδοχεία και resort, αλλά σίγουρα το ταξίδι σας θα μοιάζει σαν να περνά μέσα στο χρόνο, σε ένα μέρος της Ασίας που μοιάζει σαν να μην υπάρχει αλλού.

Ινδία (Holi Festival) Την άνοιξη, η Ινδία αποκτά πολλά χρώματα στο πλαίσιο του θρησκευτικού φεστιβάλ χρωμάτων Holi, όπου οι πιστοί πετούν ο ένας στον άλλον πολύχρωμη σκόνη και χρωματισμένο νερό. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στις πόλεις-ναούς Mathura και Vrindavan και έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, «αγκαλιάζοντας» το πνεύμα της συγχώρεσης προς τους άλλους και προς τον εαυτό μας. Ακόμη, όμως, κι αν δεν επισκεφτείτε την Ινδία την περίοδο του φεστιβάλ, η χώρα του Ταζ Μαχάλ και του Μπόλιγουντ σας εγγυάται ένα ταξίδι διαφορετικό από τα’ άλλα. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε 10 πράγματα για την Ινδία που δεν γνωρίζατε.

Νέα Ορλεάνη (Jazz Fest) Πουθενά στη Νέα Ορλεάνη δεν υπάρχει καλύτερη μουσική και φαγητό, από το Jazz Festival που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και εξιτάρει πάσης φύσεως μουσικόφιλο εκεί έξω. Από μεγάλα ονόματα μέχρι μικρές χορωδίες, το Jazz Fest (22 Απριλίου-1 Μαΐου 2016) ενθουσιάζει το κοινό του, ενώ από την εμπειρία δεν λείπει και το καλό φαγητό, με μεγάλες εκτάσεις με λεμονάδα φράουλα, καραβίδες, καβούρια, σούπες κ.ο.κ. Αν και μπορεί να χαρακτηριστεί «λαίμαργο» τόσο για το στομάχι, όσο και για τα αυτιά, το φεστιβάλ αυτό είναι ένας τρόπος να γιορτάσει ο κόσμος τις χαρές της ζωής, ξεπερνώντας τα εμπόδια.
clickatlife.gr

Στο πρώτο μέρος του πρώτου ημιτελικού που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Μαΐου, θα διαγωνιστεί η Ελλάδα, στο πλαίσιο του 61ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, που θα διεξαχθεί στη Στοκχόλμη.  Η κλήρωση έγινε στη «Χρυσή Αίθουσα» του δημαρχείου της Στοκχόλμης, όπου παρουσιάστηκε το σύνθημα αλλά και το λογότυπο της φετινής διοργάνωσης.
Το σύνθημα αποτελεί μια έκκληση ενότητας που κωδικοποιείται στην πρόσκληση COME TOGETHER, ενώ οι Σουηδοί διοργανωτές επέλεξαν ως λογότυπο το γνωστό λουλούδι πικραλίδα ή ταραξάκο.

Στον πρώτο ημιτελικό αλλά στο δεύτερο μέρος, κληρώθηκε η Κύπρος. Συνολικά 18 χώρες θα λάβουν μέρος στον ημιτελικό της Τρίτης και 19 στο δεύτερο μέρος του ημιτελικού που θα πραγματοποιηθεί δύο ημέρες μετά, την Πέμπτη 12 Μαΐου. Στον πρώτο ημιτελικό θα ψηφίσουν, εκτός από τις διαγωνιζόμενες, και οι Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, ενώ στον δεύτερο  θα ψηφίσουν και οι Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία.
Αναλυτικά η κλήρωση



EUROVISION.TV
Α΄ Ημιτελικός  (Τρίτη, 10 Μαΐου) Πρώτο μέρος
•             Αρμενία
•             Φινλανδία
•             Ελλάδα
•             Κροατία
•             Μολδαβία
•             Ολλανδία
•             Ρωσία
•             Άγιος Μαρίνος
•             Ουγγαρία
              Δεύτερο μέρος
•             Αζερμπαϊτζάν
•             Βοσνία Ερζεγοβίνη
•             Κύπρος
•             Εσθονία
•             Ισλανδία
•             Μάλτα
•             Μαυροβούνιο
•             Τσεχία
•             Αυστρία
         Β΄ ημιτελικός (Πέμπτη, 12 Μαΐου)
         Πρώτο μέρος
•             Αυστραλία
•             Ιρλανδία
•             Ισραήλ              
•             Λετονία
•             Λιθουανία
•             ΠΓΔΜ
•             Πολωνία
•             Ελβετία
•             Σερβία
•             Λευκορωσία
            Δεύτερο μέρος
•             Αλβανία
•             Βέλγιο
•             Βουλγαρία
•             Δανία
•             Γεωργία
•             Νορβηγία
•             Ρουμανία
•             Σλοβενία
•             Ουκρανία.
naftemporiki.gr
Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στο 1ο Νηπιαγωγείο Θέρμης, απέναντι από την... εκκλησία του Αγίου Νικολάου, από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Επίσης, εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Κατάστημα Βασιλικών, από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

iphone-6
Όπως όλα δείχνουν τελικά το νέο, τεσσάρων ιντσών smartphone της Apple θα κάνει μεν την εμφάνισή του, όμως δεν θα λέγεται iPhone 7c ή iPhone 6c, αλλά iPhone 5se.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας 9to5mac η νέα συσκευή έχει λάβει την κωδική ονομασία N69 και θα αποτελεί μία ενισχυμένη (enhanced) έκδοση του παλαιότερου iPhone 5s, απ’ όπου και θα λάβει την ονομασία του: iPhone 5se.
Οι αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα κάνουν λόγο για ένα 4ιντσο smartphone με επεξεργαστή A8 και επεξεργαστή κίνησης M8. Θα υιοθετεί δηλαδή τον συνδυασμό που διαθέτουν και τα iPhone 6/ iPhone 6 Plus της Apple. Αυτή η αναφορά βρίσκεται πολύ κοντά σε μία πρόσφατη αντίστοιχη της ιστοσελίδας BGR.
Η κύρια κάμερα θα διαθέτει αισθητήρα ανάλυσης 8 Megapixel, ενώ θα υπάρχει και μία εμπρόσθια κάμερα με αισθητήρα ανάλυσης 1,2 Megapixel. Επιπλέον, το μελλοντικό iPhone 5se θα διαθέτει και τη λειτουργία Live Photos που επιτρέπει τη δημιουργία κλιπ τριών δευτερολέπτων, δίνοντας την ψευδαίσθηση κίνησης σε μία φωτογραφία.
Αξιοσημείωτη είναι η παράμετρος ενσωμάτωσης της τεχνολογίας NFC, που επιτρέπει τη χρήση της υπηρεσίας Apple Pay. Σε επίπεδο συνδεσιμότητας το νέο «μικρό» iPhone θα υποστηρίζει όλα τα πρότυπα που υποστηρίζει και το iPhone 6s: Bluetooth 4.2, VoLTE και 802.11ac Wi-Fi.
Οι χρωματικές επιλογές αναμένεται να είναι τέσσερις: Silver, Space Gray, Silver και Rose Gold. Δηλαδή υιοθετείται και η παλέτα χρωμάτων των πρόσφατων iPhone 6s και iPhone 6s Plus.
Αντίθετα με τα όσα είχαν διαρρεύσει κατά το παρελθόν το iPhone 5se δεν θα υποστηρίζει την τεχνολογία 3D Touch. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το 9to5mac, η οθόνη θα είναι η ίδια με αυτή που είχε χρησιμοποιηθεί το 2013 στο iPhone5s. Διαφοροποίηση θα υπάρχει στην αντικατάσταση των περιμετρικών ραβδώσεων της οθόνης με το καμπύλο γυαλί του iPhone 6s.
Η νέα συσκευή αναμένεται να κάνει την επίσημη εμφάνισή της σε ειδική εκδήλωση τον Μάρτιο ή το αργότερο μέχρι τις αρχές Απριλίου. Θα πρόκειται για ένα smartphone που θα μοιάζει το iPhone 5s, το οποίο και θα αντικαταστήσει, αλλά στο εσωτερικό του θα ενσωματώνει πολλές από τις βελτιώσεις που έφεραν οι οικογένειες iPhone 6 και iPhone 6s. Το κόστος του υπολογίζεται στα 449,99 δολάρια.
pestaola.gr
Ο λόξιγκας συμβαίνει από τις ακούσιες συσπάσεις του διαφράγματος, που χωρίζει τη θωρακική κοιλότητα από την κοιλιακή, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην αναπνοή. Την ίδια στιγμή οι συσπάσεις αυτές επηρεάζουν τις φωνητικές χορδές στη στοματική κοιλότητα, προκαλώντας αυτόν τον ενοχλητικό κι αστείο ήχο, ενώ παράλληλα οι συσπάσεις του διαφράγματος επηρεάζουν την αναπνοή.

Οι γιατροί υπογραμμίζουν πώς ο λόξιγκας συνήθως κάνει την εμφάνισή του όταν το στομάχι μας φουσκώνει πολύ γρήγορα από την υπερκατανάλωση τροφής ή από τα ανθρακούχα αναψυκτικά. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή το συναισθηματικό στρες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο λόξιγκας είναι εντελώς φυσιολογικός και δεν προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο ο επίμονος λόξιγκας που διαρκεί για περισσότερο από 48 ώρες χρειάζεται ιατρική αξιολόγηση. Ομοίως να πράξετε αν βρείτε τον εαυτό σας να παλεύει με κρίσεις λόξιγκα για ένα μήνα ή και περισσότερο. Αν και σπάνια, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει καρδιολογικά, νευρολογικά ή γαστρεντερικά προβλήματα.

Όσο ενοχλητικός κι αν είναι ο λόξιγκας η τεχνική τύπου να τρομάξουμε εκείνον που έχει λόξιγκα, δεν είναι ιατρικά αποδεδειγμένη. Αντ' αυτού  οι γιατροί προτείνουν να πίνετε κρύο νερό, να κάνετε γαργάρες με νερό ή να κρατήσετε την αναπνοή σας για ένα λεπτό. Σε κάθε περίπτωση ένας φυσιολογικός λόξιγκας είναι θέμα χρόνου να περάσει.



Το να τρώμε ασυναίσθητα είναι απλά μία κακή συνήθεια και οι συνήθειες είναι πιο εύκολο να υποκατασταθούν, παρά να σταματήσουν τελείως. Έχοντας λοιπόν αυτό κατά νου, ας δούμε κάποιες ερωτήσεις που θα μπορούσατε να κάνετε στον εαυτό σας, πριν αρπάξετε ένα ακόμα κομμάτι κέικ από τον πάγκο της κουζίνας. Θα παρατηρήσετε ότι οι απαντήσεις σας θα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές και απελευθερωτικές και θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το τσιμπολόγημα.
Πεινάω πραγματικά;
Φυσικά σημάδια, όπως το γουργουρητό του στομαχιού ή το τρέμουλο στα χέρια, είναι πολύ καλά σημάδια ότι πραγματικά είναι μια καλή στιγμή να φάτε.
Μήπως διψάω;
Είτε η απάντηση είναι ναι, είτε όχι, καλό θα είναι να σας γίνει συνήθεια να πίνετε ένα ποτηράκι νερό και αν μετά από 5-10 λεπτά πεινάτε, τότε να φάτε.

Μήπως είμαι κουρασμένη/ος; Όταν είμαστε κουρασμένοι ή άυπνοι, ο οργανισμός αισθάνεται ατονία. Όταν κάνουμε υπογλυκαιμία, επίσης ο οργανισμός εμφανίζει ατονία. Ο εγκέφαλος δεν διαχωρίζει εκείνη την ώρα αν αισθανόμαστε ατονία λόγω πείνας ή λόγω κούρασης, έχει συνδυάσει όμως, ότι αν φάμε κάτι με αρκετά λιπαρά ή ζάχαρη μας «ανεβάζει». Γι’ αυτό εάν είστε κουρασμένοι, θα ήταν καλό να κοιμηθείτε λίγο.
Μήπως έχω νεύρα ή άγχος;
Μήπως έχω υπερένταση, νεύρα ή άγχος για κάτι; Πάρτε 5 βαθιές αναπνοές και αναρωτηθείτε: «Εάν φάω, θα σταματήσει να ισχύει αυτό που με στρέσαρε ή με εκνεύρισε; Ή μήπως θα έχω έναν επιπλέον λόγο μετά να αισθάνομαι άσχημα;»
Μήπως απλά λιγουρεύτηκα κάτι;
Αν η απάντηση είναι ναι, ρωτήστε τον εαυτό σας: «αν φάω αυτό που λιγουρεύτηκα, θα με κάνει να αισθανθώ καλύτερα»; Έπειτα σκεφτείτε, αν τρώγοντας αυτό που λιγουρευτήκατε, θα το απολαύσετε και μετά θα αισθάνεστε ωραία που το φάγατε ή αν θεωρείτε, έχοντας στον νου σας προηγούμενες εμπειρίες, ότι θα το μετανιώσετε και θα αισθανθείτε τύψεις; Σκεφτείτε μήπως θα μπορούσατε να το μαγειρέψετε με κάποιον εναλλακτικό τρόπο ή με ποιον τρόπο θα μπορούσατε να το φάτε και να το απολαύσετε περισσότερο.

Είναι μία καλή στιγμή να φάω αυτό που λιγουρεύτηκα; Κάποιες φορές, μπορεί να είστε πραγματικά πεινασμένοι (έχετε απαντήσει ναι λοιπόν στην πρώτη ερώτηση), αλλά μπορεί να έχετε λιγουρευτεί κάτι που να μην είναι η καλύτερη επιλογή ή η καλύτερη στιγμή για να το φάτε. Εκεί είναι λοιπόν, που θα πρέπει να κάνετε αυτήν την ερώτηση στον εαυτό σας, προκειμένου να αποφύγετε την υπερφαγία και να αισθανθείτε ικανοποιημένη/ος. Εάν για παράδειγμα γυρνάτε στο σπίτι μετά από μία βραδινή έξοδο και λιγουρεύεστε μια κρέπα, αλλά γνωρίζετε ότι μετά θα πάτε κατευθείαν για ύπνο, θα ήταν καλό να σκεφτείτε κάτι εναλλακτικό προκειμένου να ικανοποιηθείτε (και να περιορίσετε την πείνα σας), αλλά και να μην φορτωθείτε με πολλή ενέργεια, από την στιγμή που αμέσως μετά θα βάλετε τον οργανισμό σας σε μία διαδικασία αδράνειας (και επομένως θα του δώσετε το μήνυμα ότι αυτή την ενέργεια που πήρατε δεν την χρειάζεστε, οπότε ας την αποθηκεύσει, δηλαδή να την μετατρέψει σε λίπος). Φροντίστε να την φάτε κάποια άλλη στιγμή που πραγματικά να την απολαύσετε και ο οργανισμός να χρειάζεται αυτή την ενέργεια που του παρέχετε.
clickatlife.gr
Ο μεγαλύτερος πρώτος αριθμός ανακαλύφθηκε πρόσφατα από έναν υπολογιστή του Πανεπιστημίου του Μιζούρι στις ΗΠΑ...

Οι πρώτοι αριθμοί- όπως το 2, 3, 5 και 7- είναι οι αριθμοί που διαιρούνται μόνο με τον εαυτό τους και τη μονάδα και παίζουν σημαντικό ρόλο στην κρυπτογράφηση στους υπολογιστές.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, ο νέος πρώτος αριθμός απαρτίζεται συνολικά από τουλάχιστον 22 εκατομμύρια ψηφία, δηλαδή είναι 5 εκατομμύρια ψηφία μακρύτερος από τον προηγούμενο γνωστό πρώτο αριθμό. Τόσο μεγάλοι πρώτοι αριθμοί θα μπορούσαν να αποδειχτούν χρήσιμοι στο μέλλον στον κλάδο της πληροφορικής.

Ο νέος αυτός πρώτος αριθμός ανακαλύφθηκε από το πρόγραμμα GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search), στόχος του οποίου είναι η αναζήτηση ενός συγκεκριμένου τύπου μεγάλων πρώτων αριθμών. To GIMPS έχει υπολογίσει τους 15 μεγαλύτερους αριθμούς που έχουν ανακαλυφθεί μέσα στα τελευταία 20 χρόνια, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα.
Οι «πρώτοι του Μερσέν», πήραν το όνομά τους από τον Γάλλο μοναχό Marin Mersenne, ο οποίος ήταν ο πρώτος που μελέτησε αριθμούς τέτοιας μορφής τον 17ο αιώνα.

Ο νέος μεγαλύτερος πρώτος αριθμός είναι ο 274,207,281 -1.

Οι μεγάλοι πρώτοι αριθμοί αποτελούν σημαντικό κομμάτι στον τομέα της κρυπτογράφησης στους υπολογιστές, καθώς βοηθούν στο να είναι αδύνατη η ανάγνωση δεδομένων από οποιονδήποτε δεν κατέχει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία (password). Αυτό έχει εφαρμογή ιδιαίτερα στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές και αγορές καθώς και στην ανταλλαγή ηλεκτρονικών προσωπικών μηνυμάτων. Ωστόσο, οι τρέχουσες μέθοδοι κρυπτογράφησης χρησιμοποιούν συνήθως πρώτους αριθμούς που αποτελούνται από εκατοντάδες ψηφία, όχι εκατομμύρια.

«Αυτός ο πρώτος είναι πολύ μεγάλος ώστε να έχει πρακτική αξία στην παρούσα φάση», παραδέχτηκε σε ανακοίνωσή του το πρόγραμμα GIMPS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι οι υπολογιστές κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της σκληρής δουλειάς, οι πρώτοι αριθμοί λέγεται ότι ανακαλύφθηκαν κάθε φορά που υπήρχε ανθρώπινη παρέμβαση.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr


Τέσσερα κορυφαία στελέχη του Twitter φεύγουν από την εταιρεία, έγραψε στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο ο διευθύνων σύμβουλος, Τζακ Ντόρσεϊ, το βράδυ της Κυριακής- στη μεγαλύτερου εύρους αλλαγή ηγεσίας που βιώνει το Twitter από τότε που ο Ντόρσεϊ ανέλαβε τη θέση, καθώς προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση και να ξαναφέρει ανάπτυξη στην εταιρεία.
Οι αποχωρούντες είναι οι Κέιτι Τζέικομπς Στάντον, Κέβιν Γουέιλ, Άλεξ Ρέτερ και Μπράιαν Σκίπερ. Απορρίπτοντας τις «ανακριβείς», όπως τις χαρακτήρισε, φήμες, στον Τύπο, ο Ντόρσεϊ επαίνεσε τα αποχωρούντα στελέχη, εκφράζοντας τη λύπη του για την αποχώρησή τους.
Η μετοχή του Twitter έχει πέσει σχεδόν 50% από τότε που επέστρεψε ο Ντόρσεϊ, στο προηγούμενο έτος και συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα καθώς η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά τη βάση χρηστών της, παρά την επιτάχυνση των κυκλοφοριών προϊόντων.
Το βράδυ της Κυριακής ο Τζέισον Τοφ, επικεφαλής του Vine (της υπηρεσίας video streaming του Twitter) έγραψε επίσης ότι αφήνει το Twitter για να πάει στη Google, όπου θα δουλέψει πάνω στην Εικονική Πραγματικότητα.
Οι τέσσερις προαναφερθέντες είναι μεταξύ των πλέον υψηλόβαθμων στελεχών που αποχωρούν από την εταιρεία μέσα στους τελευταίους μήνες, ωστόσο πολλά είναι γενικότερα τα στελέχη που έχουν φύγει από το Twitter από τότε που ανέλαβε καθήκοντα μεταβατικού CEO ο Ντόρσεϊ τον Ιούλιο- μέχρι την ανάληψη καθηκόντων πλήρους διευθύνοντος συμβούλου. Μέχρι τώρα δεν έχει επιδείξει κάποιο λεπτομερές σχέδιο όσον αφορά στο τι θέλει να γίνεται διαφορετικά στο Twitter. Ωστόσο, είχε προαναγγείλει μεγάλες αλλαγές όταν είχε επιστρέψει στην εταιρεία, οι οποίες περιελάμβαναν μεγάλες περικοπές προσωπικού. Σημειώνεται πως η Στάντον έγραψε σχετικά σε blogpost ότι ήταν καιρός, καθώς «ενώ είχε βάλει την καρδιά και την ψυχή της στο Twitter, αποφάσισε να παραιτηθεί επειδή ήταν ώρα να αφιερώσει περισσότερη ενέργεια στην οικογένειά της».
To Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή του φεστιβάλ.

Ο Γενικός Διευθυντής διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του φεστιβάλ.

Η θέση είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 16.00 είτε στην έδρα του φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον, πλ. Αριστοτέλους 10), είτε στο γραφείο του φεστιβάλ στην Αθήνα (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 7), ή και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@filmfestival.gr. 

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.filmfestival.gr

http://www.thestival.gr


Συνέχεια στην απαγκίστρωση του Google+ από τις υπηρεσίες της εταιρείας, καθώς ανακοινώθηκε ότι σύντομα δεν θα απαιτείται λογαριασμός στο κοινωνικό δίκτυο της Google για να χρησιμοποιηθεί το Google Play Games. Αντ’ αυτού, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα δημιουργίας ξεχωριστού ID για αυτόματο login όταν παίζει τα συμβατά παιχνίδια.

Η αλλαγή θα γίνει μέσα στο 2016, αλλά το δυσάρεστο είναι ότι όσοι χρησιμοποιούν ήδη το Google Play Games δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τη δραστηριότητα και τα achievements σε κάποιο νέο ID.

Επομένως, μιλάμε για “μέτρο” που θα εκμεταλλευτούν όσοι δεν μπήκαν στον πειρασμό να συνδεθούν στην gaming πλατφόρμα τα προηγούμενα χρόνια.

Πηγή: techgear.gr
Ζωγραφίζει το γυφτάκι μια μύγα στον πίνακα. Την βλέπει ο δάσκαλος και νομίζει ότι ήταν αληθινή αφού ήταν τέλεια ζωγραφισμένη. Προσπαθεί να την διώξει, τη βαράει με το χάρακα αλλά αυτή εκεί, ακάθεκτη. Μόνο αφού άρχισαν να γελάνε τα παιδιά, κατάλαβε ότι κάτι τρέχει. Παρατηρώντας την καλύτερα λοιπόν, διαπιστώνει ότι είναι.... ζωγραφιά.
-Ποιος έκανε αυτή την ζωγραφιά;.....
-Εγκώ ντάσκαλο, λέει το γυφτάκι.
-Μπράβο αγόρι μου! Τέλεια ζωγραφιά. Αύριο πες του πατέρα σου να έρθει, θέλω να του μιλήσω.
Την επόμενη μέρα πάει ο μπαμπάς.
-Συγχαρητήρια κύριέ μου. Ο γιος σας έχει πραγματικό ταλέντο...
-Ντείρτου ντάσκαλε... Ντείρτου...
-Μα καλά! Εγώ σας λέω ότι το παιδί έχει ένα σπάνιο χάρισμα..
-Βρε ντείρτου που σε λέω. Ντείρτου.
-Μα ακούστε. Εχθές ζωγράφισε μια μύγα στον πίνακα, τόσο τέλεια που την πέρασα για αληθινή.
-Ντείρτο πολύ σε λέω. Τις προάλλες ζωγκράφισε ένα μ@@νί στη σόμπα. Παππούς έκαψε γκλώσσα του και εγκώ τσουτσούνα μου. Ντείρτου που σε λέω...!


Μπορεί να έχει μόλις 265 κατοίκους και να αποτελεί το πιο απομακρυσμένο νησί το οποίο κατοικείται στον πλανήτη, ωστόσο το Τριστάν ντα Κούνια, το μεγαλύτερο νησί του ομώνυμου αρχιπελάγους, προσφέρει θέσεις εργασίας.
Το νησί, το οποίο έχει έκταση 98 τετραγωνικών χιλιομέτρων, βρίσκεται σε απόσταση 2.816 χιλιομέτρων από τη Νότια Αφρική και 3.360 χιλιομέτρων από την Νότια Αμερική, καταμεσής του Ατλαντικού Ωκεανού και αποτελεί εξαρτημένο έδαφος του Βρετανικού υπερπόντιου εδάφους της Αγίας Ελένης, που βρίσκεται 2.173 χιλιόμετρα βορειότερα.
Οι λιγοστοί κάτοικοί του, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, ψάχνουν άτομα διατεθειμένα να καλλιεργήσουν τις όποιες ανεκμετάλλευτες εκτάσεις του νησιού, αλλά και για να φροντίζουν τα ζώα τους, σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η παραγωγή τροφής στο νησί. Στόχος των νησιωτών, είναι να εξασφαλίσουν αυτάρκεια σε βασικά αγαθά, δεδομένου ότι χρειάζεται ένα ταξίδι επτά ημερών, προκειμένου να μεταβεί κανείς στην πιο κοντινή ηπειρωτική περιοχή.
Τις συμβουλές του στους νέους αγρότες που σκέφτονται να επισκεφθούν το νησί, δίνει ο άλλοτε… προκάτοχός τους Σαμ Κεντ, ο οποίος σημειώνει ότι υπάρχουν εκτάσεις περίπου έξι χιλιάδων στρεμμάτων, στις οποίες θα μπορούσε να γίνει καλύτερη εκμετάλλευση.
Τα νησιά του αρχιπελάγους ανακαλύφθηκαν το 1506 από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Τριστάο ντα Κούνια, ο οποίος ωστόσο λόγω κακοκαιρίας δεν αποβιβάστηκε σε κάποιο από αυτά. Η πρώτη εξερεύνηση του αρχιπελάγους έγινε από την Γαλλική φρεγάτα L’Heure du Berger το 1767.
Ο πρώτος μόνιμος έποικος ήταν ο Τζόναθαν Λάμπερτ, από το Σάλεμ της Μασαχουσέτης των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος έφτασε στα νησιά το 1810. Αφού τα ανακήρυξε ως ιδιοκτησία του, τα ονόμασε Νησιά Αναψυχής, με την ηγεμονία του πάντως να είναι βραχύχρονη καθώς πέθανε σε ένα ατύχημα με βάρκα το 1812. Το 1816, το Ηνωμένο Βασίλειο προσάρτησε επισήμως τα νησιά, κυβερνώντας τα από την Αποικία του Ακρωτηρίου στην Νότια Αφρική.
Τα νησιά αρχικά κατοικούνταν από μια Βρετανική στρατιωτική φρουρά, ενώ οι φαλαινοθήρες χρησιμοποιούσαν επίσης το νησί ως βάση για τις επιχειρήσεις τους στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Η διάνοιξη όμως της Διώρυγας του Σουέζ το 1869 και η μετάβαση από τα ιστιοφόρα πλοία στα ατμοκίνητα πλοία έκαναν τα νησιά περισσότερο απομονωμένα, καθώς δεν χρειάζονταν πλέον να σταματά κανείς σε αυτά, ως ενδιάμεσο σταθμό στα ταξίδια από την Ευρώπη προς την Άπω Ανατολή. Στις 12 Ιανουαρίου 1938, τα νησιά ανακηρύχθηκαν εξαρτημένο έδαφος της Αγίας Ελένης.
Κύρια πηγή εισοδημάτων του νησιού αποτελεί το εργοστάσιο αστακού και η πώληση γραμματοσήμων και νομισμάτων σε ξένους συλλέκτες, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν διπλή απασχόληση, αφού συχνά δουλεύουν για την τοπική κυβέρνηση. Πολλοί ντόπιοι έχουν αγροτεμάχια, όπου καλλιεργούν κυρίως πατάτες.
Η ηφαιστειακή έκρηξη του 1961 ανάγκασε πολλούς κατοίκους του νησιού να το εγκαταλείψουν πρώτα για τη Νότια Αφρική και εν συνεχεία για τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ κατάστρεψε και το εργοστάσιο κονσερβοποιίας καραβίδας του Τριστάν ντα Κούνια, το οποίο πάντως ξανακτίστηκε λίγο αργότερα. Σταδιακά, οι περισσότεροι από τους κατοίκους του νησιού επέλεξαν να επιστρέψουν στο Τριστάν ντα Κούνια, εκτιμώντας ότι το νησί αποτελεί τον ιδανικό τόπο για να ζει και να εργάζεται κανείς.
Πηγή: naftemporiki.gr
Στο Facebook υπάρχουν 650 εκατομμύρια φίλαθλοι και το κοινωνικό μέσο θέλει να φτιάξει για αυτούς το μεγαλύτερο διαδικτυακό καφενείο. Όλοι ανταλλάζουμε απόψεις και σχόλια γύρω από αθλητικά γεγονότα που μας ενδιαφέρουν, στο facebook.

Το Facebook Sports Stadium είναι το ειδικό μέρος στο Facebook για να γίνεται αυτό. Πέρα από τα σχόλια των φίλων μας και τα δικά μας, στο Facebook Sports Stadium μπορεί να ποστάρουν και ειδικοί του κάθε αθλήματος. Παράλληλα, διαθέσιμες θα είναι όλες οι συνήθεις πληροφορίες που εμπλουτίζουν ένα αθλητικό event, όπως αυτές που βλέπουμε στην τηλεόραση.

Όπως αναφέρει το pcmag.gr, το Facebook Sports Stadium είναι διαθέσιμο από την Πέμπτη, στην Αμερική για το Αμερικανικό Ποδόσφαιρο –football– και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλα σπορ για άλλα μέρη του κόσμου, όπως το ποδόσφαιρο το μπάσκετ.

Αρχικά, η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη μόνο για iPhone, ενώ οι άλλες πλατφόρμες θα ακολουθήσουν σύντομα.

http://www.seleo.gr


Βροχή ή χιονόνερο για σήμερα Τρίτη στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της ανατολικής και βόρειας χώρας.
Σταδιακή ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ. Πρωινός παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα Τρίτη σε όλη την Ελλάδα:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχή ή χιονόνερο και στα ορεινά-ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις της κεντρικής-ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 4 με 5 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις και διαστήματα με ήλιο.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο 5 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στην Εύβοια και την ανατολική Στερεά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 4 με 5 και στα ανατολικά και νότια 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχή ή χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Βελτίωση στις Κυκλάδες τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία βόρειοι βορειανατολικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία και από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά των βορειότερων νησιών. Μικρή πιθανότητα πρόσκαιρων καταιγίδων το απόγευμα στα Δωδεκάνησα. Βελτίωση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία βόρειοι βορειανατολικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 4 με 5 και στα ανατολικά 6 πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί και βαθμιαία νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς κελσίου.

Να παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για τις ειδικές εντολές πληρωμής δαπανών στον κεντρικό δήμο, που δημιούργησαν «άνοιγμα» στα ταμεία του κεντρικού δήμου, προτείνει προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ο αντεισαγγελέας Εφετών Λεωνίδας Νικολόπουλος.
Για την ίδια υπόθεση, η οποία άρχισε να ερευνάται με εντολή της γενικής διεύθυνσης επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών και αφορά την έκδοση ειδικών εντολών πληρωμής -ύψους 900.000 ευρώ- το διάστημα 1998 – 2004, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται να καθίσουν στο εδώλιο του δικαστηρίου έξι ακόμη πρόσωπα. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης και πέντε δημοτικοί υπάλληλοι. Ο κατάλογος των δημοτικών υπαλλήλων περιλαμβάνει τους τότε προϊσταμένους της Ταμειακής Υπηρεσίας και του Τμήματος Εξόδων, όπως επίσης διαχειριστές πληρωμών και ειδικών ταμείων.
Όπως περιγράφεται στην εισαγγελική πρόταση, η οποία υποβλήθηκε προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, από το διαχειριστικό έλεγχο προέκυψε ότι πολλές δαπάνες του δήμου πληρώνονταν με ειδικές εντολές που υπέγραφαν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών, χωρίς να ενταλματοποιούνται άμεσα.
Ο τέως δήμαρχος, βαρύνεται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε απιστία, την οποία, κατά την απολογία του σε ειδικό ανακριτή, αρνήθηκε, επισημαίνοντας ότι τη διαχειριστική ευθύνη είχαν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών κι όχι ο ίδιος. Η απολογία του δόθηκε το περασμένο καλοκαίρι, μία μόλις μέρα μετά την αποφυλάκισή του για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης των 17,8 εκατ. στα ταμεία του κεντρικού δήμου, για την οποία καταδικάστηκε.
Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή μη των εμπλεκόμενων προσώπων σε δίκη έχει το Συμβούλιο Εφετών, που θα εκδώσει σχετικό βούλευμα.
aftodioikisi.gr
Η λειτουργία του ανοσοποιητικού απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια τους ερευνητές, οι οποίοι έχουν καταλήξει σε πρακτικούς τρόπους που μας βοηθούν να μείνουμε υγιείς.

Καθώς μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό σύστημα σταδιακά χάνει τις δυνάμεις του και μετά τα 65 είναι πάρα πολύ αδύναμο.

Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, το ανοσοποιητικό έχει αναπτυχθεί για να μας βοηθά να περάσουμε την αναπαραγωγική ηλικία. Μόλις αυτή τελειώσει, φθίνει και η ευκολία με την οποία αντιμετωπίζει ο οργανισμός τις λοιμώξεις.

Παρότι η εκφύλιση του ανοσοποιητικού συστήματος μοιάζει αναπόφευκτη, το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτή υπόκειται σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχό μας.

Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεστε, θα βελτιώσετε το ανοσοποιητικό σας.

1. Μην χάνετε απότομα βάρος

Τα περιττά κιλά εξασθενούν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Ωστόσο, η απότομη απώλεια βάρους δεν είναι η λύση. Πρόσφατη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι πειραματόζωα που υποβλήθηκαν σε αυστηρή δίαιτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν απ’ ό,τι άλλα ζώα που έχαναν βάρος αργά και σταθερά.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής, ο πλήρης αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων, όπως οι υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, πατάτα, ζυμαρικά, δημητριακά, φρούτα) και τα λίπη, μπορεί να αποδυναμώσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

2. Να ξεκουράζεστε

Αρκεί μία νύχτα κακού ύπνου για να ελαττωθεί κατά το ήμισυ η αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές. Αυτό οφείλεται στη μείωση των επιπέδων των προστατευτικών Τ-κυττάρων και την αύξηση των κυττάρων της φλεγμονής, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος να αρρωστήσουμε από κάποιον ιό – είτε της γρίπης είτε του κρυολογήματος ή κάποιας ίωσης.

3. Να περπατάτε

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να κάνει τη διαφορά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, μισή ώρα αεροβική δραστηριότητα (όπως το περπάτημα με γρήγορο βήμα) την ημέρα, διπλασιάζει την αντίδραση του οργανισμού στο αντιγριπικό εμβόλιο.

4. Αποφύγετε το στρες

Μελέτες έχουν δείξει ότι το επίμονο στρες εμποδίζει τα ουδετερόφιλα κύτταρα να σκοτώνουν τα βακτήρια, με συνέπεια να καθίσταται ο οργανισμός ευάλωτος σε επικίνδυνες λοιμώξεις.

5. Προσέχετε τι τρώτε

Η διατροφή αποτελεί «κλειδί» για την υγεία του ανοσοποιητικού. Υπάρχουν τρόφιμα που διεγείρουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Αυτά είναι ο σελήνιο (στα καρύδια), ο σίδηρος (στο κόκκινο κρέας και τα όσπρια), ο ψευδάργυρος (σε οστρακόδερμα, δημητριακά και γαλακτοκομικά), η βιταμίνη Α (από καρότα, κολοκύθια, πορτοκαλί ή κίτρινες πιπεριές), η βιταμίνη C (από εσπεριδοειδή) και η βιταμίνη Ε (από σπόρους και ελαιόλαδο).

6. Βγείτε έξω

Η έλλειψη της «βιταμίνης του ήλιου», της βιταμίνης D, έχει ως συνέπεια την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη D παράγεται κυρίως από το δέρμα, όταν αυτό εκτίθεται στον ήλιο, αλλά μπορεί κανείς να την καταναλώσει τρώγοντας «παχιά» ψάρια και τρόφιμα εμπλουτισμένα με αυτήν. Είκοσι λεπτά την ημέρα στον ήλιο τον χειμώνα, είναι αρκετά για να αποκατασταθούν τα αποθέματα του οργανισμού σε αυτήν.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!