Ανατροπές έρχονται από τον Οκτώβριο στο
Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου, με τα κριτήρια του μπόνους αποδοτικότητας να αποτελούν κρίσιμη διαρθρωτική αλλαγή για την
Τρόικα και την κυβέρνηση να πιέζεται και από τις
μεγάλες ανισότητες που εξακολουθούν να επικρατούν στη μισθοδοσία των εργαζομένων.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» έρχονται μειώσεις σε
204.000 αποφοίτους Δημοτικού και Λυκείου (ΥΕ και ΔΕ) και αυξήσεις σε
240.000 δασκάλους, καθηγητές, γιατρούς, νοσηλευτές και αποφοίτους ΑΕΙ (ΤΕ και ΠΕ). Η κατεύθυνση είναι σαφής: οι μισθοί των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Γυμνασίου) και αυτών που έχουν τελειώσει μόνο το Λύκειο να υποχωρήσουν στα επίπεδα των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα.
Οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Κυριάκο Μητσοτάκη και αναπληρωτή Οικονομικών
Χρήστο Σταϊκούρα είναι οι εξής:
1. Να διευρυνθεί η διαφορά μισθού μεταξύ των εργαζομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ώστε να υπάρξει κίνητρο προσέλκυσης στο Δημόσιο εργαζομένων υψηλού μορφωτικού επιπέδου.
2. Να μειωθεί αισθητά ο εισαγωγικός μισθός των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ο οποίος, μετά τις μειώσεις, βρίσκεται 780 ευρώ το μήνα, ώστε να πλησιάσει τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, που έχει καθοριστεί νομοθετικά στα 580 ευρώ το μήνα και 540 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών, προκειμένου να μην υπάρχει το φαινόμενο των «εργαζομένων δύο ταχυτήτων» στην ελληνική οικονομία, όπου μάλιστα οι κατά τεκμήριο λιγότερο παραγωγικοί υπάλληλοι του Δημοσίου αμείβονται περισσότερο. Η κατεύθυνση είναι να «υπάρξει ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».
3. Η μείωση του μισθού των υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αποτελεί το 35% των εργαζομένων στο Δημόσιο, θα είναι αισθητή, αλλά μικρότερη από την προηγούμενη κατηγορία. Σήμερα, ο εισαγωγικός μισθός του είναι 858 ευρώ. Στόχος είναι να ανοίξει η μισθολογική ψαλίδα μεταξύ εργαζομένων δευτεροβάθμιας και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και να εξοικονομηθούν τα κονδύλια που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να αυξήσει τους μισθούς δασκάλων, καθηγητών και νοσηλευτών που δεν υπάγονται σε ειδικό μισθολόγιο και αμείβονται, όπως οι υπάλληλοι γραφείου.
4. Η επαναφορά του ετήσιου μπόνους μόνο για τους παραγωγικούς υπαλλήλους, το ποσό του οποίου θα προκύψει από τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων των δύο εκπαιδευτικών κατηγοριών, υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Πέραν των γενικών αυτών κατευθύνσεων στις οποίες επιμένει η τρόικα και δίνει μεγάλο βάρος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος είναι να υπάρξει ανανέωση προσωπικού και αλλαγή νοοτροπίας στο Δημόσιο.
Η θεσμοθέτηση νέου ενιαίου μισθολογίου, σύμφωνα με το οποίο όλοι θα πληρώνονται βάσει προσόντων, θέσης ευθύνης και αποδοτικότητας, αποτελεί έναν από τους βασικότερους σχεδιασμούς που θέλει να υλοποιήσει το
υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
«Θα επιβραβεύονται, επιτέλους, οι καλύτεροι» λένε κυβερνητικές πηγές, παρόλο που από την πλευρά των συνδικαλιστών εκφράζονται ανησυχίες για ένα νέο καθεστώς ευνοικοκρατίας που θα κατατείνει στην προστασία «ημετέρων». Το μέτρο, όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο», δήλωση που καθιστά προφανείς τις αυξομειώσεις μισθών. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν θέλει να υπερβεί το συνολικό κόστος ύψους 15,7 δισ. που καταβάλλει για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων
Η Τρόικα, πάντως, θέλει μια τέτοια εξέλιξη, την οποία αντιμετωπίζει ως διαρθρωτική αλλαγή, ενώ η ηγεσία του ΥΠΔΜ την προβάλλει ως μείζονος αξία μεταρρύθμιση.
aftodioikisi.gr