Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015


Οι παρακάτω προορισμοί μοιάζουν σαν να έχουν γεννηθεί για τα social media και όποιος τους επισκεφτεί, δεν χάνει την ευκαιρία να πατήσει το κουμπί του κινητού του και να ανεβάσει άμεσα φωτογραφίες σε ένα από τα μέσα κοινωνικής δικτυώσης που βασίζεται σε φωτογραφίες, το instagram. Ας δούμε μερικά από τα πιο αγαπητά και μοναδικά μέρη των χρηστών του instagram που ξεφεύγουν από τα καθιερωμάνα, των οποίων οι φωτογραφίες «τριγυρίζουν» στην πλατφόρμα.
Cinque Terre, Ιταλία
Με τόσα χρώματα, η περίφημη περιοχή Cinque Terre στις δυτικές ακτές της Ιταλίας δύσκολα θα αφήσει ασυγκίνητο τον επισκέπτη. Όμορφα μεσαιωνικά χωριά, εκκλησίες, παραδοσιακά εργαστήρια και πεντανόστιμη κουζίνα, όλα σε ένα κάδρο που μοιάζει παραμυθένιο.

Γαλάζια λίμνη, Ισλανδία Κοιτώντας απλώς μια φωτογραφία μπορείτε να νιώσετε τον ατμό αυτού του φυσικού, γεωθερμικού σπα. Βρίσκεται στην Ισλανδία, μόλις 40 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα του Ρέικιαβικ και σίγουρα αποτυπώνεται εντυπωσιακά στις φωτογραφίες.

Γκραντ Κάνιον, Αριζόνα, Η.Π.Α. Ένα από τα πρώτα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το Γκραντ Κάνιον είναι ένα μακρύ φαράγγι μήκους 446 χιλιομέτρων, πλάτους μεταξύ 6,5 και 29 χιλιομέτρων και βάθους που φτάνει τα 1,83 χιλιόμετρα. Προσέξτε μόνο μη σταθείτε για selfie στην άκρη του.

Προβηγκία, Γαλλία Μέσα Ιουνίου με μέσα Ιουλίου οι λεβάντες είναι ανθισμένες και η Προβηγκία ντύνεται στα μοβ, με απεικονίσεις που χαρίζουν χρώμα και ντύνουν συχνά την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή όσων την έχουν επισκεφτεί.

Σαντορίνη, Ελλάδα Η Σαντορίνη κάνει θραύση το καλοκαίρι στο instagram χρηστών από όλο τον κόσμο που την επισκέπτονται και δεν χάνουν ευκαιρία να φωτογραφήσουν τα Φηρά, τα ηλιοβασιλέματα και τα πανέμορφα άσπρα κυκλαδίτικα σπίτια.

Λίμνη Retba, Σενεγάλη Η λίμνη που χωρίς κανένα φίλτρο εντυπωσιάζει χάρη στο ροζ της χρώμα, που οφείλεται στα φύκια Dunaliella salina, τα οποία της χαρίζουν αυτή την απόχρωση, πιο ορατή τις περιόδους ξηρασίας, από τον Νοέμβριο ως τον Ιούνιο. Η λίμνη αυτή είναι επίσης διάσημη και για την περιεκτικότητά της σε αλάτι, που φτάνει μέχρι και 40% σε κάποια σημεία.

Βουνό Τραπέζι, Νότια Αφρική Πρόκειται για την πιο εκπληκτική θέα του Cape Town –αρκεί να μην φοβάστε τα ύψη. Το βουνό Τραπέζι (Table Mountain) είναι ένα επίπεδο βουνό που αποτελεί σημαντική τουριστική ατραξιόν, ειδικά για πεζοπόρους, και σίγουρα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, «συμβατικά» βουνά με τις συνηθισμένες κορυφές και τα κλασικά σχήματα.

Βράχοι Moher, Ιρλανδία Παράκτιοι βράχοι που υψώνονται 214 μέτρα από τον Ατλαντικό στη δυτική πλευρά της χώρας και πραγματικά χαρίζουν φωτογραφίες-αφίσες στους επισκέπτες τους, οι οποίοι φτάνουν το 1 εκατομμύριο κάθε χρόνο.
clickatlife.gr
Ο Τομ Κρουζ θα ξυπνήσει την... Μούμια;
Σε συνομιλίες με την Universal βρίσκεται ο Τομ Κρουζ για την επιστροφή της «Μούμιας».
Η εταιρεία θα ήθελε έναν μεγάλο σταρ για να «συνδεθεί» με την ταινία και ελπίζει αυτός να είναι ο Τομ Κρουζ.
Πάντως μέχρι στιγμής η Universal δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο σύμφωνα με το Hollywood Reporter.
Ο Άλεξ Κούρτζμαν θα ηγηθεί της ταινίας, η οποία θα μεταφερθεί στο σήμερα και πρόκειται να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 24 Μαρτίου του 2017. Το σενάριο έγραψε ο Τζον Σπαίιτς.
Η Universal θέλει «Η Μούμια» να είναι η πρώτη ταινία από μία σειρά αλληλοσυνδεόμενων ταινιών αυτού του είδους.
Άλλες ταινίες υποψήφιες να ενταχθούν στον κύκλο ταινιών με «περίεργους» χαρακτήρες είναι ο «Δράκουλας», ο «Φρανκενστάιν», «Ο Αόρατος Άνθρωπος», «Η Νύφη του Φρανκενστάιν» και ο κυνηγός βαμπίρ «Van Helsing».
news.gr
10 απλές καθημερινές συνήθειες που βελτιώνουν τη ζωή μας
Δέκα ρεαλιστικές συμβουλές που αξίζει να διαβάσετε από επιστημονικές έρευνες σχετικά με το πως μπορούμε να βελτιώσουμε την ζωή μας μέσα από απλές καθημερινές συνήθειες.
1) Βγείτε έξω στη φύση
Το πιθανότερο είναι ότι υποτιμάτε πόσο σημαντική είναι η επαφή με την φύση. Και μάλλον αυτό συμβαίνει, αφού υπάρχει επιστημονική μελέτη που το πιστοποιεί.
Όμως, αποδεδειγμένα η επαφή με την φύση προσφέρει τα εξής θετικά:
•μειώνει το στρες ,
•μας κάνει πιο δημιουργικούς,
•βελτιώνει τη μνήμη,
•κάνει πιο έντονη την επιθυμία για κοινωνική προσφορά
•μειώνει τον εγωκεντρισμό
2) Γυμνασθείτε
Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό, αλλά λίγοι άνθρωποι το πράττουν με συνέπεια.
Εκτός από τα οφέλη για την υγεία που όλοι τα γνωρίζουμε, η άσκηση προσφέρει επιπλέον και τα εξής:
•μας κάνει πιο έξυπνους,
•πιο ευτυχισμένους ,
•βελτιώνει τον ύπνο ,
•αυξάνει την λίμπιντο
•αυξάνει την αυτοεκτίμηση, αφού αισθανόμαστε καλύτερα για το σώμα μας.
Μια μεγάλη μελέτη του Χάρβαρντ στην οποία παρακολούθησαν 268 ανθρώπους για περισσότερα από 70 χρόνια, αξιολόγησε την άσκηση ως ένα από τα μυστικά για μια καλή ζωή .
3) Περάστε χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια
Ο ειδικός από το Χάρβαρντ στην επιστήμη της ευτυχίας, Daniel Gilber, προσδιόρισε αυτό ως μία από τις μεγαλύτερες πηγές ευτυχίας στη ζωή μας . Οι σχέσεις αξίζουν περισσότερο απ" όσο φαντάζεστε.Αισθανόμενος κάποιος κοινωνικά απόβλητος, έχει αυτό επιπτώσεις στην ευφυΐα του, ακόμα και στην υγεία του. Η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη.
Οι μακροβιότεροι άνθρωποι στην γη, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική συμμετοχή. Οι καλές σχέσεις είναι πιο σημαντικές ακόμα και από την γυμναστική, για μεγάλη διάρκεια ζωής.
Οι φίλοι είναι το κλειδί για τη βελτίωση της ζωής σας. Μοιραστείτε μαζί τους τα καλά νέα και ανταποκριθείτε ενθουσιωδώς όταν αυτοί μοιράζονται καλές ειδήσεις μαζί σας.
Θέλετε να αισθανθείτε άμεσα πιο ευτυχισμένοι; Κάντε κάτι καλό γι" αυτούς.
4) Εκφράστε ευγνωμοσύνη
Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους. Χρησιμοποιείστε όποιον τρόπο σας βολεύει. Από το να σημειώνετε τα καλά πράγματα που σας συμβαίνουν καθημερινά, μέχρι να απαριθμείτε αυτά για τα οποία θεωρείτε ότι θα έπρεπε να είστε ευγνώμων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και το να βελτιώσετε τις σχέσεις σας, και τελικά να κάνετε καλύτερη τη ζωή για όλους γύρω σας.
5) Διαλογιστείτε
Ο διαλογισμός μπορεί να αυξήσει την ευτυχία, αλλά και να βοηθήσει να βρείτε κάποιο νόημα στην ζωή.
Ταυτόχρονα μειώνει:
•το θυμό,
•το άγχος,
•την κατάθλιψη
•την κούραση .
Με παρόμοιο τρόπο, η προσευχή μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα – ακόμα και αν δεν είστε θρήσκοι!
6) Κοιμηθείτε επαρκώς
Δεν μπορείτε να εξαπατήσετε τον εαυτό σας σχετικά με τον ύπνο. Η κούραση δυσκολεύει την αίσθηση της ευτυχίας.
Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσετε, ενώ αντίθετα ο επαρκής ύπνος βοηθάει ακόμα και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, για προβλήματα που σας ταλαιπωρούν πριν κοιμηθείτε.
Η έλλειψη ύπνου κάνει πιθανότερο να συμπεριφερθείτε ανήθικα.
Ακόμα και οι γρήγοροι ύπνοι είναι πάρα πολύ σημαντικοί:
•Αυξάνουν την εγρήγορσης και της απόδοση στην εργασία,
•ενισχύουν την ικανότητα μάθησης,
•'καθαρίζουν" τα αρνητικά συναισθήματα ενώ παράλληλα ενισχύουν τα θετικά.
7) Βάλτε προκλήσεις στον εαυτό σας
Μαθαίνοντας μια ακόμα ξένη γλώσσα, ακονίζει το μυαλό σας.
Τα μαθήματα μουσικής αυξάνουν τον δείκτη νοημοσύνης.
Αμφισβητώντας τις πεποιθήσεις σας, ενισχύει την ευφυΐα σας.Για να αυξήσετε την δύναμη της θέληση σας, αρκεί μόνο μικρή προσπάθεια καθημερινά. Ο "μυς" της θέλησης καθορίζει σε μεγαλύτερο βαθμό από τον δείκτη IQ, το κατά πόσο θα πετύχετε τους στόχους σας.
Το να μην έχει μελετήσει κανείς αρκετά και να μην έχει αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν, είναι δύο από τα πράγματα για τα οποία μετανοούν περισσότερο όσοι κοιτάζουν πίσω στην ζωή τους.
8) Γελάτε
Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το χιούμορ για να αντιμετωπίζουν το άγχος και τις δυσκολίες:
•έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα,
•μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου,
•αισθάνονται λιγότερο πόνο ακόμα και κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών εργασιών
•ζουν περισσότερο.
Το γέλιο λειτουργεί σαν μια καθημερινή βιταμίνη .Αναπολώντας τις αστείες στιγμές μπορεί να βελτιώσεις ακόμα και τις σχέσεις σας .Όλες οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το γέλιο και το χιούμορ προσφέρουν πολλά οφέλη.
9) Αγγίξτε
Το άγγιγμα μπορεί:
•να μειώσει το άγχος ,
•να βελτιώσει την απόδοση,
•και να σας βοηθήσει να είστε πιο πειστικοί.
Οι αγκαλιές μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι.
10) Αισιοδοξείτε
Όσο δύσκολο κι αν είναι στην τωρινή συγκυρία, δεν πρέπει να παραλείπουμε να τονώνουμε το αίσθημα της αισιοδοξίας.
Η αισιοδοξία βελτιώνει την υγεία μας , μας κάνει πιο ευτυχισμένους, και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής , βελτιώνεται και η απόδοση.
Πηγή: k-mag.gr

Το λάθος: Βράζετε ή τηγανίζετε το μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών και κάποιων αντικαρκινικών ενώσεων. Κινεζική μελέτη του 2009, όμως, διαπίστωσε ότι για να διατηρήσει αυτές τις ιδιότητες η καλύτερη μέθοδος μαγειρέματος είναι στον ατμό. Το βράσιμο και το τηγάνισμα προκαλούν τις μεγαλύτερες απώλειες σε θρεπτικά συστατικά.
Το λάθος: Ρίχνετε το σκόρδο άκοπο
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει συμπεριλάβει το σκόρδο στις τροφές με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες. Η αλισίνη είναι μία θειούχα ένωση, η οποία έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, βρίσκεται στο σκόρδο και ωφελείται από την επαφή της με το οξυγόνο του αέρα. Οι ειδικοί συνιστούν να ψιλοκόβετε ή να λιώνετε το σκόρδο και να το αφήνετε για 5-10 λεπτά πριν το ρίξετε στην κατσαρόλα ή σε κάποιο πιάτο. Με αυτό τον τρόπο, απελευθερώνονται και γίνονται πιο δραστικές οι ευεργετικές ουσίες του σκόρδου.


Το λάθος: Ρίχνετε γάλα στο μαύρο τσάι
Αν σας αρέσει το τσάι, καλό είναι να το πίνετε σκέτο, χωρίς γάλα, για να αποκομίσετε τις ευεργετικές του ιδιότητες. Αν και μελέτες έχουν δείξει ότι ενώ η προσθήκη γαλάκτος στο μαύρο τσάι δεν επηρεάζει τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τα καρδιαγγειακά οφέλη μιας κούπας τσαγιού. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος μπορεί να ενωθούν με τις κατεχίνες του τσαγιού, κάτι που κάνει τα ευεργετικά συστατικά πιο δύσκολο για το σώμα να τα απορροφήσει.

Το λάθος: Τρώτε την κινόα χωρίς προετοιμασία
Τα ωμά και ακατέργαστα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η κινόα, είναι πλούσιες πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών και περιέχουν αντιοξειδωτικές ενώσεις που ονομάζεται φυτικά οξέα (phytates), τα οποία αποτρέπουν την απορρόφηση κυρίως του σιδήρου, αλλά και άλλων βιταμινών και μετάλλων από τον οργανισμό. Αυτού του τύπου τα δημητριακά ολικής αλέσεως πρέπει να βυθίζονται σε νερό όλη τη νύχτα για απελευθερώσουν τα φυτικά οξέα. Αλλά αυτό δεν ισχύει για ημιεξευγενισμένα ή αναποφλοίωτα είδη, όπως το κριθάρι ή η βρώμη. Εκτός από το ότι θα λάβετε τη μέγιστη ποσότητα των θρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρο και ψευδάργυρο, η διαδικασία εμποτισμού επίσης σημαίνει λιγότερη δουλειά για το πεπτικό σας σύστημα.

Το λάθος: Αφαιρείτε το νερό από το γιαούρτι

Πολλές φορές το νερό που έχει συσσωρευτεί στο κεσεδάκι του γιαουρτιού το ρίχνετε στον νεροχύτη επειδή το θεωρείτε ακατάλληλο ή απλώς δεν σας αρέσει. Αυτό είναι ορός γάλακτος, δηλαδή το «νερό» του γάλακτος που διαρρέει στον κεσέ και περιέχει πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12, μαζί με μέταλλα όπως ασβέστιο και φώσφορο. Σπανιότερα θα το δείτε να συμβαίνει στα στραγγιστά γιαούρτια, από τα οποία έχει αφαιρεθεί η υγρασία και έχουν πολύ πυκνή δομή, ενώ είναι πολύ πιο έντονο στα «παραδοσιακά» που φτιάχνονται μόνο με νωπό γάλα και όχι με την προσθήκη άλλων υλικών (π.χ. πρωτεΐνες) που εξασφαλίζουν σφιχτή δομή. Αντί, λοιπόν, να το πετάτε, ανακατέψτε το με το γιαούρτι σας προτού το φάτε, ώστε να διατηρούν όλα τα οφέλη για την υγεία σας. Κάτι άλλο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αν μαγειρέψετε το γιαούρτι (π.χ. αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος με αυτό) δεν πρόκειται να πάρετε τα προβιοτικά του οφέλη, γιατί δεν αντέχουν στη θερμοκρασία και καταστρέφονται κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος. Ωστόσο, δεν καταστρέφονται όλα τα θρεπτικά συστατικά του: θα εξακολουθήσετε να παίρνετε την πρωτεΐνη, το ασβέστιο και τη βιταμίνη D που σας παρέχει ένα κεσεδάκι. Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς, 210 4536144
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr

Έναν χάκερ, γνωστό ως «mr.grey», αναζητεί το FBI, για την κλοπή 1,2 δισ. διαδικτυακών διαπιστευτηρίων (credentials)- τη μεγαλύτερη «ληστεία» του είδους της.
O εν λόγω χάκερ διαφήμιζε την πρόσβασή του σε δεδομένα λογαριασμών χρηστών για ιστοσελίδες όπως το Facebook και το Twitter και συνδέθηκε με την υπόθεση μέσω ρωσικής διεύθυνσης email, όπως αναφέρεται σε δικαστικά έγγραφα του FBI.
Εντοπίστηκε βάσει δεδομένων από μια εταιρεία κυβερνοασφαλείας, που τον Αύγουστο του 2014 είχε ανακοινώσει τον εντοπισμό φερόμενης ρωσικής σπείρας που ευθυνόταν για υποκλοπή δεδομένων από άνω των 420.000 ιστοσελίδων.
Η έρευνα του FBI άρχισε μετά την ανακοίνωση της Hold Security περί της δραστηριότητας της σπείρας «CyberVor», που είχε κλέψει 1,2 δισ. διαπιστευτήρια και άνω των 500 εκατ. διευθύνσεων email.
Στη συνέχεια, βρέθηκαν λίστες με domain names και utilities που εκτιμάται ότι χρησιμοποιούνταν για την αποστολή spam. Επίσης, εντοπίστηκε μια διεύθυνση email, καταχωρημένη το 2010, που συνδεόταν με κάποια από αυτά τα utilities.
Έρευνες σε ρωσικά forum για χάκερ βρήκε posts του «mr.grey», που τον Νοέμβριο του 2011 είχε γράψει ότι αν κάποιος ήθελε δεδομένα λογαριασμών χρηστών του Facebook, του Twitter και του ρωσικού κοινωνικού δικτύου VK, θα μπορούσε να βρει τα αρχεία.
Όπως αναφέρει το Reuters, το Facebook και το Twitter δεν έχουν προβεί σε σχόλια, ούτε το FBI και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
naftemporiki.gr

Έναν παράξενο τρόπο για να μην πάει στη δουλειά σκέφτηκε ένας εργαζόμενος στην Ιρλανδία, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο δικαστήριο.
Επιθυμώντας να αποφύγει να εργαστεί, ο 20χρονος Άαρον Ο’Νιλ, υπάλληλος της εταιρείας Intel, αποφάσισε στις 13 Ιουνίου να μην επικαλεστεί κάποια… απλή αδιαθεσία, αλλά ζήτησε από τον 21 ετών φίλο του Κόλιν Χάμοντ να τηλεφωνήσει στα γραφεία, ζητώντας την εκκένωση του κτηρίου λόγω τοποθέτησης «εκρηκτικού μηχανισμού».
Η ιστορία επανήλθε στο προσκήνιο, με τους δύο φίλους να καλούνται να καταθέσουν στο δικαστήριο αυτήν την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τους Irish Times, οι δύο νεαροί αποφάσισαν να κάνουν τη φάρσα τα ξημερώματα της 13ης Ιουνίου και αφού είχαν καταναλώσει αρκετό αλκοόλ.
Μάλιστα, ο Χάμοντ τηλεφώνησε από θάλαμο έξω από το σπίτι του στο Δουβλίνο και ισχυρίστηκε ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους, ενώ έκανε λόγο για βόμβες που τοποθετήθηκαν στα γραφεία της Intel και οι οποίες είναι αδύνατο να εντοπιστούν.
Το απότελεσμα; Οι αρχές ζήτησαν από περίπου 4.000 άτομα, τα οποία απασχολούνται στην περιοχή, να μην προσέλθουν στην εργασία τους, ενώ ένας αυτοκινητόδρομος έκλεισε και ορισμένες αεροπορικές εταιρείες τροποποίησαν τα δρομολόγιά τους.
Ακούγοντας την κατάθεση των δύο νεαρών, ο δικαστής τους χαρακτήρισε «ανόητους», με τους Ο’Νιλ και Χάμοντ να δηλώνουν ότι δεν περίμεναν πως το θέμα θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις.
Ο δε Χάμοντ προσπάθησε να δικαιολογηθεί, σημειώνοντας ότι ο φίλος του «μισεί την εργασία του και γι’ αυτό τηλεφώνησα».
Ο Χάμοντ, ο οποίος πραγματοποίησε την κλήση, καταδικάστηκε σε 200 ώρες κοινωφελούς εργασίας (αρκεί να μην κάνει… φάρσα για να τις αποφύγει), ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης του Ο’Νιλ πήρε αναβολή μέχρι τον Ιανουάριο, προκειμένου να συνταχθεί μία έκθεση από υπηρεσία επιμελητών.
Σε μία παρόμοια περίπτωση το 2013, ένας άνδρας ο οποίος έκανε φάρσα για βόμβα προκειμένου να αποφύγει τον… γάμο του στο Λίβερπουλ, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών.
aftodioikisi.gr
Σηκώνει αυλαία το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Πιστό στο ετήσιο ραντεβού του με τους Έλληνες σινεφίλ, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, επιστρέφει για 28η συνεχή χρονιά, με μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παραγωγές της πρόσφατης κινηματογραφικής σοδειάς, αλλά και διαχρονικά αριστουργήματα της έβδομης Τέχνης.
Από τις 26 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου, στις αίθουσες Ααβόρα (Ιπποκράτους 180 ) και Λαΐς-Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48) οι λάτρεις του καλού σινεμά θα μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε περισσότερες από 50 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία.
Τιμώμενα πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης είναι ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης Μπερτράν Ταβερνιέ, για τον οποίο το Φεστιβάλ έχει ετοιμάσει ένα μικρό αφιέρωμα, και ο Διονύσης Σαββόπουλος, οι οποίοι θα παραλάβουν το Ειδικό Βραβείο του Φεστιβάλ για τη συνολική τους προσφορά, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης.
Το 28ο Πανόραμα θα ξεκινήσει τις προβολές του σήμερα (25/11), στις 22:00, στον κινηματογράφο Άστυ, με την τελευταία δημιουργία του Ιταλού σκηνοθέτη Μάρκο Μπελόκιο, «Blood of my blood», που κέρδισε το βραβείο της FIPRESCI (της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου) στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας.
Η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στις 21:00, στον κινηματογράφο Odeon Όπερα 1, με την πρώτη προβολή του βρετανικού κοινωνικού δράματος «Brooklyn» του Τζον Κρόουλι, με τη Σέρσια Ρόναν στο ρόλο μιας Ιρλανδής μετανάστριας στη Νέα Υόρκη του 1950 (κεντρική φωτό).
Στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, καταξιωμένοι αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι Ευρωπαίοι κινηματογραφιστές διεκδικούν ένα από τα βραβεία, με 11 νέες ταινίες οι οποίες δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα κινηματογραφική διανομή. Ανάμεσά τους το «The treasure» του αναγνωρισμένου Ρουμάνου σκηνοθέτη Κορνέλιου Πορουμπόιου, το «The Wednesday child» της Λίλι Χορβάτοβα, το «Babai» του Βισάρ Μορίνα, το «Home care» του Σλάβεκ Χόρακ, το «L’ ombre des femmes» του Φιλίπ Γκαρέλ, το «The violators» της Έλεν Γουόλς, το «Enclave» του Γκόραν Ραντοβάνοβιτς και το «The reaper του Ζβόνιμιρ Γιούριτς. Την Ελλάδα εκπροσωπούν το «Invisible» του Δημήτρη Αθανίτη, το «Κυπαρίσσι του βυθού» του Νίκου Κορνήλιου και το «Ζενάιντα» των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου, ενώ η Κύπρος συμμετέχει με τις «Εντυπώσεις ενός πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου, μια πρωτότυπη προσέγγιση στη ζωή και στο έργο του Κώστα Καρυωτάκη.
Εκτός από την καλύτερη ταινία που θα επιλέξει επιτροπή της FIPRESCI (Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου), δικό της βραβείο θα δώσει για πρώτη φορά φέτος και η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.Από τις πρεμιέρες της φετινής διοργάνωσης ξεχωρίζουν οι «Ατίθασες» («Mustang») της Ντενίζ Γκάμζε Εργκίβεν, η επίσημη γαλλική υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας που φέρει στις αποσκευές της πλήθος διακρίσεων και συμμετοχών σε διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και το κινηματογραφικό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την ελληνική της πρεμιέρα θα κάνει επίσης και η νέα ταινία των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, «Θαυμαστός Βοκάκιος», μια σειρά ιστοριών απαγορευμένης αγάπης στη Φλωρεντία του 14ου αιώνα, καθώς και το μυστηριώδες «Deadly Casting» του Δημήτρη Παναγιωτάτου, ένα φιλμ εκπλήξεων, το οποίο αποκαλύπτει τα ονόματα των συντελεστών του σταδιακά κατά τη διάρκεια της προβολής.
Όσον αφορά τα αφιερώματα σε καταξιωμένους σκηνοθέτες, εκτός από εκείνο στον Μπερτράν Ταβερνιέ, το Πανόραμα διοργανώνει επίσης αφιερώματα στους Αμερικάνους Όρσον Γουέλς (με προβολή των «Οι Υπέροχοι Άμπερσον», «Φάλσταφ», «Δίκη», «Ο Άρχων του Τρόμου» ) και Τζον Κασσαβέτη («Σκιές», «Ο Θάνατος Ενός Κινέζου Bookie», «Νύχτα Πρεμιέρας» ), όπως και στον Έλληνα Βασίλη Βαφέα όπου θα προβληθεί απόσπασμα από το work in progress «Ρισάλτο» του.
Το καθιερωμένο αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο θα παρουσιάσει φέτος τους Αιγυπτιώτες δημιουργούς που σφράγισαν με τις ταινίες τους το εγχώριο σινεμά: από τη «Ρόζα» του Χριστόφορου Χριστοφή, το «Στο δρόμο του Λαμόρε» του Δημήτρη Μαυρίκιου και το «Οι ιδιότητες του 2» του Αχιλλέα Κυριακίδη, μέχρι τα «120 Ντεσιμπέλ» του Βασίλη Βαφέα, τις «Απουσίες» του Γιώργου Κατακουζηνού, και το «Δύο φεγγάρια τον Αύγουστο» του Κώστα Φέρρη. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπληρώνει ένα πρωτότυπο αφιέρωμα για τα 40 χρόνια της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), με οκτώ κριτικούς της παλαιότερης, αλλά και της νέας γενιάς, να προλογίζουν τις αγαπημένες τους ευρωπαϊκές ταινίες. Επίσης, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, με αφορμή την επίσκεψη του στην Αθήνα, ο οραματιστής δημιουργός Μπερτράν Ταβερνιέ θα πραγματοποιήσει masterclass, με ελεύθερη είσοδο, την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» στις 12.30.
Όπως κάθε χρόνο, δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματος. Το φεστιβάλ προσφέρει συνολικά περισσότερα από 500 εισιτήρια. Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 10 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων, 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι και εξαντλήσεώς τους. Το αναλυτικό και το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς και πληροφορίες για την προπώληση εισιτηρίων, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του: www.panoramafest.org.
news.gr

Το τελευταίο κεφάλαιο ενός κινηματογραφικού φαινομένου, η αληθινή ιστορία μιας σχεδόν αδύνατης αποστολής, μια συμφωνία που γίνεται βίαιη και επικίνδυνη, η επεισοδιακή συνάντηση τριών απρόσμενων ζευγαριών και ένα αυτοσχέδιο θαλάσσιο παιχνίδι συνθέτουν το κινηματογραφικό μενού αυτής της εβδομάδας.

MURRAY CLOSE
«The hunger games: Η επανάσταση - Μέρος 2» Βασισμένο στο μυθιστόρημα της Σούζαν Κόλινς, «Κοτσυφόκισσα», το δεύτερο μέρος της «Επανάστασης» και τελευταίο της τετραλογίας «Αγώνες πείνας», σκηνοθετημένο από τον Φράνσις Λόρενς, είναι το επικό φινάλε της σειράς ταινιών φαντασίας, που εξελίχτηκε σε κινηματογραφικό φαινόμενο. Με ένα εντυπωσιακό καστ που αποτελείται από τους - βραβευμένους με Όσκαρ - Τζένιφερ Λόρενς, Τζούλιαν Μουρ και Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, τους - υποψήφιους για Όσκαρ - Γούντι Χάρελσον και Στάνλεϊ Τούτσι και τους Τζος Χάτσερσον, Λίαμ Χέμσγουορθ, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Τζέφρι Ράιτ, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Τόμπι Τζόουνς, Νάταλι Ντόρμερ, Γουίλοου Σιλντς, Σαμ Κλάφλιν και Τζένα Μαλόουν, όλες οι Περιοχές έχουν ενωθεί εναντίον της Κάπιτολ για πρώτη φορά. Η Κάτνις έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να σταθεί στο ύψος του ρόλου της, στην τελευταία προσπάθεια για δικαίωση.

JAAP BUITENDIJK
«Η γέφυρα των κατασκόπων» Το γεμάτο σασπένς θρίλερ του - βραβευμένου με τρία Όσκαρ - Στίβεν Σπίλμπεργκ, με τον - επίσης βραβευμένο με δύο Όσκαρ - Τομ Χανκς και τους Μαρκ Ράιλανς, Έιμι Ράιαν, Άλαν Άλντα, Σεμπάστιαν Κοχ, Όστιν Στόουελ και Ιβ Χιούσον, βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Η ταινία αποτυπώνει την ιστορία ενός δικηγόρου από το Μπρούκλιν, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του Ψυχρού Πολέμου, όταν η CIA τον στέλνει σε μια σχεδόν αδύνατη αποστολή για την διαπραγμάτευση της απελευθέρωσης ενός κρατούμενου Αμερικανού πιλότου.
«Όταν ήμουν παιδί, οι διηγήσεις του πατέρα μου με έκαναν να αντιληφθώ τα βαθιά ριζωμένα αισθήματα έχθρας και υποψίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση, και μία ιστορία μού έχει μείνει ιδιαίτερα χαραγμένη» αναφέρει ο σκηνοθέτης. «Ο πατέρας μου είχε πάει στη Σοβιετική Ένωση για επαγγελματικούς λόγους. Αυτός και οι συνάδελφοί του στάθηκαν στην ουρά, για να δουν τον εξοπλισμό του Πάουερς, το κατασκοπικό αεροπλάνο του οποίου κατερρίφθη. Η ουρά ήταν πολύ μεγάλη, αλλά δύο κυβερνητικοί τούς πλησίασαν, ζήτησαν τα διαβατήριά τους και τους έφεραν στην αρχή της ουράς, όταν κατάλαβαν ότι ήταν Αμερικανοί. Δεν ήθελαν να τους γλιτώσουν χρόνο αναμονής, τους έφεραν μπροστά στα συντρίμμια του αεροπλάνου, τους τα έδειξαν και τους έλεγαν ξανά και ξανά, ολοένα πιο θυμωμένα: “Κοιτάξτε τι μας κάνει η χώρα μας!”. Ποτέ δεν ξέχασα την ιστορία αυτή. Ποτέ δεν ξέχασα αυτό, που συνέβη στον Φράνσις Γκάρι Πάουερς».

«99 σπίτια» Εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα, το θρίλερ του Ραμίν Μπαχράνι, με τους -  υποψήφιους για Όσκαρ - Μάικλ Σάνον και  Λόρα Ντερν και τους Άντριου Γκάρφιλντ, Νόα Λόμαξ και Κλάνσι Μπράουν, μιλά για την απληστία και την αδικία. Ένας αδίστακτος μεσολαβητής, εξουσιοδοτημένος από την τράπεζα και την αμερικανική δικαιοσύνη, εκδιώκει ανθρώπους από τα σπίτια τους, εξαπατώντας, ταυτόχρονα, την κυβέρνηση και τις τράπεζες. Ένας οικογενειάρχης, στην προσπάθειά του να γλιτώσει το σπίτι του, αρχίζει να εργάζεται για τον διώκτη του, βγάζοντας από τις ιδιοκτησίες τους ακόμα και φίλους του. Όμως, σύντομα βλέπει την  κατάσταση να γίνεται πολύ πιο βίαιη και επικίνδυνη, από ό,τι μπορούσε να φανταστεί.
«Πρόκειται για μια συναρπαστική ταινία, γιατί θέτει τον θεατή εν τω μέσω μιας έντονης και συγκινητικής ανθρώπινης σύγκρουσης. Πραγματεύεται το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος, προκειμένου να προστατέψει την οικογένειά του, να εξασφαλίσει μια στέγη στους δικούς του. Η έννοια του “σπιτιού” έχει τεράστιες συναισθηματικές προεκτάσεις για τους περισσότερους, καθώς, στο επίκεντρό της, βρίσκεται η οικογένεια. Γι’ αυτό και το σπίτι γίνεται κάτι τόσο σημαντικό για τον μέσο άνθρωπο, όταν βλέπει να του το παίρνουν μέσα από τα χέρια του» εξηγεί ο σκηνοθέτης.

«Άσφαλτος» Η αισιόδοξη κωμωδία του Σαμουέλ Μπενσετρίτ για τη μοναξιά του σύγχρονου αστικού τοπίου, την αιώνια ανάγκη για επικοινωνία και τον χρόνο που περνά, ενώνει τρία απρόσμενα ζευγάρια, προκειμένου να αποδείξει ότι οι άνθρωποι χρειάζεται απλά να αφουγκραστούν ο ένας τον άλλο, για να μετατρέψουν την αδιαφορία σε καλοσύνη, την αποξένωση σε αλληλεγγύη και την απογοήτευση σε δίψα για ζωή. Οι Ιζαμπέλ Ιπέρ, Βαλέρια Μπρούνι - Τεντέσκι, Μάικλ Πιτ, Ζιλ Μπενσετρίτ, Γκιστάβ Κερβέρν και Τασάντι Μάντι υποδύονται τους έξι αλλόκοτους χαρακτήρες, που συναντώνται σε έναν ανελκυστήρα, ο οποίος βρίσκεται εκτός λειτουργίας, και λένε τις δικές τους ιστορίες καθημερινής τρέλας.
Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Η ταινία είναι ένας συνδυασμός δύο διηγημάτων μου από το βιβλίο “Τα χρονικά της ασφάλτου” (“Chroniques de l’asphalte”), που έγραψα το 2005, στα οποία πρόσθεσα την ιστορία μιας ηθοποιού, που μετακομίζει σε μια εργατική πολυκατοικία, στο ίδιο ρημαγμένο κτήριο. Με την “Άσφαλτο”, ήθελα να πω ένα διαφορετικό είδος ιστορίας για αυτές τις περιοχές, μέσα από χαρακτήρες που δεν βλέπεις συνήθως, όταν ασχολείσαι με αυτό το θέμα.
Και αν έπρεπε να συνοψίσω την ταινία, θα έλεγα ότι είναι τρεις ιστορίες πτώσης. Πώς μπορείς να πέσεις - από τον ουρανό ή από ένα αναπηρικό καρότσι ή από το βάθρο - και να σηκωθείς και πάλι; Αυτή είναι η ερώτηση, που διαπερνά κάθε στιγμή της ταινίας. Γιατί οι άνθρωποι στις φτωχογειτονιές μπορούν να είναι ειδικοί στο να πέφτουν και να ξανασηκώνονται. Έχοντας περάσει την παιδική μου ηλικία εκεί, μπορώ να πω με σιγουριά ότι ποτέ δεν ένιωσα την αλληλεγγύη τόσο δυνατή, όσο σε αυτά τα μέρη. Παρόλο που, όσο περνάει ο καιρός, είναι όπως παντού. Η μοναξιά και η απομόνωση επικρατούν ολοένα και περισσότερο».

«Chevalier» Το δράμα της Αθηνάς Τσαγγάρη απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Λονδίνου, καθώς και Ειδική Μνεία για τη σκηνοθεσία από την επιτροπή και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τους πρωταγωνιστές της -  Γιώργο Κέντρο, Πάνο Κορώνη, Βαγγέλη Μουρίκη, Μάκη Παπαδημητρίου, Γιώργο Πυρπασόπουλο και Σάκη Ρουβά -, στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο. Όλα αρχίζουν, όταν  μια παρέα ανδρών επιστρέφει από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος με ένα γιοτ. Μια μηχανική βλάβη τούς εγκλωβίζει στο σκάφος και αρχίζουν να περνούν την ώρα τους με ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι, που ονομάζεται Chevalier και δεν είναι μόνο διασκεδαστικό, αλλά και πολύ ανταγωνιστικό. Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος, αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής.
naftemporiki.gr

Το ασύρματο Ίντερνετ «αρρωσταίνει» τα δέντρα, προκαλώντας σημαντικές ανωμαλίες στην ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων, η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ασύρματα δίκτυα (Wi-Fi) είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα δέντρα και τα φυτά που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Wageningen στην Ολλανδία απέδειξαν ότι η «ασθένεια του Wi-Fi» πλήττει όλα τα φυλλοβόλα δέντρα στον δυτικό κόσμο, προκαλώντας αιμορραγία και ρωγμές στο φλοιό τους.

«Ανεξήγητες ανωμαλίες»

Την έρευνα είχε παραγγείλει ο δήμαρχος της πόλης Alphen aan den Rijn, μετά τον εντοπισμό «ανεξήγητων ανωμαλιών» στα δέντρα της περιοχής.

Οι επιστήμονες απέκλεισαν το ενδεχόμενο τα δέντρα να έχουν προσβληθεί από κάποια ασθένεια και διαπίστωσαν, έπειτα από συστηματική παρατήρηση, ότι τα ασύρματα δίκτυα «ενοχοποιούνται» για την κατάσταση.

«Πλήττει όλο το δυτικό κόσμο»

Πρόσθετες έρευνες διαπίστωσαν ότι το φαινόμενο αυτό έχει εμφανιστεί σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Στην Ολλανδία, περίπου το 70% των δέντρων στις αστικές περιοχές παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα, σε σύγκριση με το 10% που είχε καταγραφεί πριν από πέντε χρόνια. Αντιθέτως, τα δέντρα που βρίσκονται στα δάση -όπου δεν υπάρχει κάλυψη Wi-Fi- επηρεάζονται ελάχιστα ή καθόλου.

Εκτός από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν τα ασύρματα δίκτυα LAN και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, την κατάσταση επιβαρύνουν και οι ρύποι που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα.

«Οι επιπτώσεις»

Οι επιστήμονες εξέτασαν 20 δέντρα (μελίες) τα οποία εξέθεσαν επί τρεις μήνες σε διάφορες πηγές ακτινοβολίας.

Όσα βρίσκονταν εντός εμβέλειας δικτύου Wi-Fi υπέστησαν χρωματικές αλλοιώσεις στα φύλλα τους, οι οποίες προκλήθηκαν από τη νέκρωση της άνω και κάτω επιδερμίδας τους. «Αυτό οδηγεί σταδιακά στο θάνατο των συγκεκριμένων τμημάτων των φύλλων», διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Παράλληλά, η έρευνα κατέδειξε ότι η ακτινοβολία των ασύρματων δικτύων μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των καλαμποκιών.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας και να καθοριστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ασύρματης ακτινοβολίας στα δέντρα.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Το θαυμασμό των ειδικών προκαλούν τα «λείψανα» ενός αξιόλογου οικοδομικού συγκροτήματος, καθώς και ενός πετρόχτιστυ άστυλου ναού, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Καστρί Γρεβενών, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στην Ανατολική Πίνδο, ύστερα από πολυετείς έρευνες.
Το Καστρί ήταν η οχυρωμένη ακρόπολη μιας αρχαίας πόλης της χώρας των Τυμφαίων στο μακεδονικό βασίλειο, ακόμη ωστόσο οι αρχαιολόγοι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν το όνομα της πόλης και τη θεότητα που λατρευόταν εκεί.
«Σίγουρα ήταν μια σπουδαία πόλη, όπως δείχνουν τα αρχιτεκτονικά μέλη, κυρίως αυτά της εντυπωσιακής δωρικής στοάς, που μαζί με το μεγάλο κτίριο και τον ναό σχηματίζουν ένα μεγάλο Π στο οικοδομικό συγκρότημα», λέει στο «Εθνος» η διευθύντρια της ανασκαφής, ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ., Στέλλα Δρούγου.
Ειδικά για τον ναό η κ. Δρούγου αναφέρει ότι εκεί λατρευόταν κάποια σημαντική θεότητα, ίσως ο Δίας ή η μητέρα των Θεών (Ρέα, Γαία, Κυβέλη), αλλά τα ευρήματα δεν οδηγούν ακόμη σε ασφαλές συμπέρασμα. Ενα πλήθος σιδερένιων δαχτυλιδιών επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις ότι στην περιοχή υπήρχαν μύστες, ενώ στα θραύσματα κεραμικής περιλαμβάνονται από ερωτικά μηνύματα μέχρι τμήματα από ασπίδες.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραχωρεί δωρεάν το Δημοτικό θέατρο
«ΑΝΕΤΟΝ – Σκηνή Νίκος Ναουμίδης»
στα θεατρικά σχήματα της πόλης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προτίθεται να διοργανώσει για 5η συνεχή χρονιά την ετήσια διοργάνωση «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές φωνές της πόλης» κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2016, με στόχο την τόνωση της τοπικής θεατρικής παραγωγής και την προβολή της δουλειάς των θεατρικών ομάδων με επαγγελματικό χαρακτήρα της πόλης.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραχωρεί τις υποδομές του Δημοτικού Θεάτρου «Άνετον – Σκηνή Νίκος Ναουμίδης» προσφέροντας τη δυνατότητα σε θεατρικές ομάδες της Θεσσαλονίκης να παρουσιάσουν μία παραγωγή της επιλογής τους.
Οι ομάδες θα έχουν την πλήρη ευθύνη για την πραγματοποίηση των παραστάσεων καθώς και για την έκδοση εισιτηρίων και πώληση τους με ταμία δικό τους. Τα θεατρικά σχήματα θα μπορούν να προπωλούν τα εισιτήρια τους στο εκδοτήριο της Αριστοτέλους δωρεάν. Όλα τα έσοδα θα αποδίδονται στις ομάδες που θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση.
 
Η επιλογή των παραστάσεων θα γίνει ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, με συνεκτίμηση του δραματουργικού και σκηνοθετικού ενδιαφέροντος της πρότασης και πάντα σε συνάρτηση με τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί.
 
Παρακαλούνται οι ομάδες να στείλουν συμπληρωμένη την αίτηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο p.zaptie@thessaloniki.gr ή να την καταθέσουν  στα γραφεία του Τμήματος Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού (Κουντουριώτου 17, 54625, Λιμάνι) το αργότερο μέχρι την 11η Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι.
Η ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής πρέπει να αποθηκευτεί με το όνομα της ομάδας  ως εξής: ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ_ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ 2016
Προτιμητέο οι αιτήσεις να αποστέλλονται νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία ώστε η διαδικασία επιλογής να είναι ταχύτερη και πιο ακριβής.
 Οι αιτήσεις που αποστέλλονται ή κατατίθενται μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν θα ληφθούν υπόψη.
 
Πληροφορίες στη Διεύθυνση Πολιτισμού - Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθημερινά στο τηλέφωνο 231 331 8208 (Πολυξένη Ζαπτιέ) ώρες 10.00 – 13.00.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Ένταση των φαινόμενων από το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα. Νότιοι άνεμοι 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ στο Αιγαίο με μικρή εξασθένηση. Βορειοδυτικοί άνεμοι 5 με 7 μποφόρ στο Ιόνιο που βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν εκ νέου σε νοτίους με τάση ενίσχυσης από το βράδυ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.
Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Πέμπτη:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες από το απόγευμα βαθμιαία θα ενταθούν. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες τις πρωινές ώρες τοπικά θα είναι ισχυρές, ενώ βαθμιαία θα ασθενήσουν.

Άνεμοι: Στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν εκ νέου σε νοτίους 4 με 6 μποφόρ και από το βραδύ τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νοτιοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα νοτιά πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 7 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία από το μεσημέρι σε νοτίους 6 με 7 και από τη νύχτα τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το απόγευμα οι οποίες από το βράδυ θα ενταθούν και στα νότια θα εκδηλωθούν καταιγίδες.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το απόγευμα οι οποίες από τα δυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και από το μεσημέρι βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 έως 6 και τις πρωινές ώρες τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το απόγευμα οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν.

Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά και νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες. Γρήγορα όμως θα ασθενήσουν.

Άνεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς κελσίου.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!