Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο χορηγείται η ρωσική υπηκοότητα στον αμερικανό ηθοποιό Στίβεν Σιγκάλ.

«Ζητούσε επίμονα και από καιρό να του χορηγηθεί η ρωσική υπηκοότητα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρινίζοντας πως ο ηθοποιός είναι «γνωστός για τα θερμά αισθήματά του προς τη χώρα μας».


Πηγή: www.gossip-tv.gr

Μπορεί να είναι ένα παιχνίδι αλλά η τεχνολογία που ενσωματώνει «δεν παίζει»: Ο Cozmo είναι ένα μικρό ρομπότ- interactive «φίλος», που μπορεί να παίζει διάφορα παιχνίδια (παζλ, παιχνίδια ταχύτητας κ.α.) με τον κάτοχό του, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί machine learning για να τον «γνωρίζει».

Επίσης, στον σχεδιασμό του συμμετείχαν και animators του Χόλιγουντ, προκειμένου να του δώσουν «χαρακτήρα», όπως για παράδειγμα σε γνωστά κινηματογραφικά ρομπότ σαν τον Wall-E ή τον R2D2.

«Σε μια ταινία πολλά πράγματα συμβαίνουν αυτόματα. Η τεχνολογία στον Cozmo επιτρέπει να παίρνεις έναν τέτοιο χαρακτήρα και να τον “ζωντανεύεις” στον πραγματικό κόσμο» λέει ο Χανς Ταπάινερ, συνιδρυτής και πρόεδρος της Anki.

Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης του Cozmo βασίζεται στα ανθρώπινα συναισθήματα.

«Συναισθήματα» που έχουν προγραμματιστεί στον ψηφιακό εγκέφαλο του ρομπότ, όπως ευτυχία, θυμός, ενθουσιασμός, ανταγωνίζονται στο λειτουργικό σύστημα, όπως κάνουν τα πραγματικά συναισθήματα σε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο.

Το ρομπότ επίσης διαθέτει computer vision, που του επιτρέπει να αναγνωρίζει με ποιον παίζει, μαζί με μια σειρά από άλλους αισθητήρες- και στόχος όλων αυτών είναι να μπορεί το ρομπότ να αποκτά μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του περιβάλλοντός του.

«Το σύστημα computer vision που αναγνωρίζει τις εκφράσεις του προσώπου, λυπημένες, χαρούμενες, θυμωμένες, έκπληκτες, είναι ήδη πλήρως λειτουργικό και εφαρμοσμένο.

Δεν το χρησιμοποιούμε ακόμα, αλλά σε ένα από τα επόμενα updates, πολύ σύντομα, θα το χρησιμοποιήσουμε επίσης».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Πληροφορίες σχετικά με τη θαλάσσια βιοποικιλότητα αναζητούν, την τελευταία δεκαετία, μέσα από αρχαία κείμενα, επιστήμονες στο Εργαστήριο Ζωολογίας του Τμήματος Βιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με εφαλτήριο τον μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη ο οποίος θεωρείται ο πρώτος θαλάσσιος βιολόγος.

"Διάφοροι μελετητές του έργου του, λόγιοι και επιστήμονες, έχουν δικαίως θεωρήσει, ότι ο Αριστοτέλης ανακάλυψε την επιστήμη, ίδρυσε την επιστήμη της βιολογίας, τη φιλοσοφία της βιολογίας, και την επιστήμη της ζωολογίας, και ότι υπήρξε πατέρας της ζωολογικής ταξινόμησης" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια βιολογίας του ΑΠΘ Ελένη Βουλτσιάδου η οποία πραγματοποιεί την έρευνα με συνεργάτες τους καθηγητές Χαρίτων Χιντήρογλου και Κώστα Γκάνια από το Εργαστήριο Ζωολογίας, Δρόσο Κουτσούμπα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Δημήτρη Βαφείδη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μαζί με φοιτητές του Τμήματος.

Στοιχεία της μελέτης, παρουσιάστηκαν στο 8ο Πανελλήνιο συνέδριο Οικολογίας όπου η κ.Βουλτσιάδου αναφέρθηκε στην βιοποικιλότητα στο Αιγαίο 2400 χρόνια πριν και στον Αριστοτέλη ως θαλάσσιο βιολόγο τον οποίο ο Κάρολος Δαρβίνος, όταν διάβασε το Περί ζώων μορίων έγραψε στον William Ogle που είχε επιμεληθεί την αγγλική μετάφραση: "ο Linnaeus και ο Cuvier υπήρξαν οι δύο Θεοί μου ...όμως μπροστά στο γερο-Αριστοτέλη δεν είναι παρά απλά μαθητούδια"...

Οπως τόνισε η κ.Βουλτσιάδου, στα ζωολογικά έργα του Αριστοτέλη, ο μελετητής αντιλαμβάνεται ότι εν μέρει βασίζεται σε γνώσεις που απέκτησε με προσωπική παρατήρηση και μεθόδους, όπως η ανατομία και εν μέρει σε πληροφορίες που του μετέφεραν οι αλιείς, άλλοι επαγγελματίες και απλοί άνθρωποι.

"Παρόλο που ο στόχος δεν ήταν να δώσει μια ταξινόμηση των ζώων", σημείωσε, "ο Αριστοτέλης για πρώτη φορά τακτοποιεί τη χαώδη ποικιλότητα των οργανισμών διακρίνοντας τα είδη και τοποθετώντας τα σε ανώτερες ομάδες. Πρώτα από όλα διακρίνει τα ζώα που ζουν στο νερό, τα ένυδρα, σε θαλάττια, ποτάμια, λιμναία και τελματιαία. Υποστηρίζει ότι η ποικιλότητα είναι μεγαλύτερη στο θαλάσσιο περιβάλλον απ΄ ότι στο χερσαίο. Η παρατήρησή του είναι απόλυτα σωστή, σε επίπεδο ανώτερων ομάδων όπως σήμερα γνωρίζουμε. Ο Αριστοτέλης αποδίδει αυτό το γεγονός στην πιο φιλόξενη φύση του νερού και στο γεγονός ότι στη θάλασσα συμμετέχουν όλα τα στοιχεία, το νερό, ο αέρας και ο βυθός, στηρίζοντας έτσι οργανισμούς που ζουν και στα τρία αυτά περιβάλλοντα".

Μάλιστα, το μοντέλο καθοδικής ταξινόμησης που ακολούθησε ο αρχαίος φιλόσοφος, έμελλε, σύμφωνα με την κ.Βουλτσιάδου, να επικρατήσει στην ταξινομία για τα επόμενα 2000 χρόνια, διακρίνοντας τα ζώα σε Άναιμα (ζώα χωρίς αίμα) που αντιστοιχούν στα σημερινά ασπόνδυλα και Έναιμα (ζώα με αίμα) που αντιστοιχούν στα σπονδυλωτά. Ο αριθμός των σύγχρονων ταξινομικών ομάδων που αναγνωρίστηκαν ύστερα από ενδελεχή μελέτη των περιγραφών του Αριστοτέλη ανέρχεται συνολικά σε 193 είδη.

Άξια μνείας είναι για την καθηγήτρια βιολογίας και η μεγάλη συμβολή του Αριστοτέλη στη ζωολογική ονοματολογία, αφού μεγάλος αριθμός ονομάτων ασπονδύλων και ψαριών αναφέρονται για πρώτη φορά στα έργα του. "Είναι αληθινά εντυπωσιακό ότι πολλά από τα ονόματα αυτά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και σήμερα ίδια ή ελαφρώς τροποποιημένα, κάνοντας φανερή τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας, με παραδείγματα τα μαλάκια, τα μαλακόστρακα, τα οστρακόδερμα, τον αστακό και την πίννα", εξήγησε.

"Όπως δείχνει η μελέτη των έργων του", συνέχισε, "ο Αριστοτέλης είχε σε γενικές γραμμές μια ισορροπημένη γνώση της ποικιλότητας των θαλασσίων ομάδων, τηρουμένων των αναλογιών, παρόμοια με αυτήν που έχει ο σημερινός θαλάσσιος βιολόγος στην ίδια περιοχή μελέτης". "Τέτοιες παρατηρήσεις δείχνουν ότι η ζωολογική πληροφορία που ενυπάρχει στα αρχαία κείμενα μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στους ιστορικούς της ζωολογίας και της ζωογεωγραφίας στην προσπάθειά τους να ανασυνθέσουν την πανίδα παλαιότερων εποχών και να κάνουν συγκρίσεις με τη σημερινή κατάσταση".

Σύμφωνα με τη μελετήτρια του έργου του "γερο-Αριστοτέλη", όπως τον αποκαλούσε ο Δαρβίνος, υπάρχει πολύ υλικό για εξέταση και ανάλυση για όποιον ενδιαφέρεται.

"Πιστεύω πως είναι αληθινά χρέος των Ελλήνων επιστημόνων της θάλασσας να σκύψουμε με ενδιαφέρον στην παρακαταθήκη που μας άφησε και να φέρουμε στην επιφάνεια όλη την πληροφορία που κρύβεται σε αυτήν. Μέχρι στιγμής οι μόνοι που έχουν ασχοληθεί είναι οι φιλόσοφοι και κάποιοι Ευρωπαίοι επιστήμονες του 19ου αιώνα, λάτρεις της ελληνικής αρχαιότητας με αποτέλεσμα τα πολύ λίγα που έχουν γραφεί γι αυτό το μεγάλο έργο να εμπεριέχουν λάθη και ανακρίβειες", κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Βέλγος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να πουλήσει τα έπιπλα του γραφείου του για να καταβάλει το πρόστιμο που επέβαλε δικαστήριο στο υπουργείο του για την άρνηση χορήγησης τουριστικής θεώρησης διαβατηρίου σε μια οικογένεια Σύρων από το Χαλέπι, παρά να συμμορφωθεί με την απόφαση.
Τα σχόλια του Τέο Φράνκεν στο facebook, όπου ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα μια φωτογραφία του να προσποιείται ότι εργάζεται σε μια άδεια σοφίτα μετά την παράδοση της απόφασης από τους δικαστικούς επιμελητές εξαγρίωσε τους δικηγόρους της οικογένειας των Σύρων, τα τέσσερα μέλη της οποίας επιθυμούν να αποδράσουν από το Χαλέπι.
«Θέτει τον εαυτό του υπεράνω του νόμου», δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα DH ο δικηγόρος Τόμας Μιτεβόι, καθώς το στέλεχος του εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος N-VA αστειεύτηκε λέγοντας πως θα αφήσει τους δικαστικούς επιμελητές να αδειάσουν το γραφείο του παρά να πληρώσει το ημερήσιο πρόστιμο ύψους 4.000 ευρώ, που το δικαστήριο επέβαλε στο υπουργείο Μετανάστευσης μέχρι να εκδώσει τις τέσσερις βίζες.
Δεχόμενος προσφορά για στέγαση στο Βέλγιο από μια οικογένεια Βέλγων που γνώριζε, ο Σύρος πατέρας έφτασε στο Λίβανο από το Χαλέπι και κατέθεσε αίτηση στο προξενείο του Βελγίου εκεί για έκδοση θεωρήσεων βραχείας διαμονής για τον εαυτό του, την γυναίκα του και τα δύο του παιδιά. Όταν η αίτηση του απορρίφθηκε, η οικογένεια που τον είχε προσκαλέσει προσέφυγε σε βελγικό δικαστήριο και κέρδισε την υπόθεση.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους, η οικογένεια των Σύρων δεν θέλει να πληρώσει παράνομους διακινητές και να διακινδυνέψει, αλλά επιθυμεί να ταξιδέψει με την νόμιμη οδό. Ο Φράνκεν όμως δήλωσε πως επιτρέποντας σε μια οικογένεια Σύρων να εισέλθει στην χώρα μέσα από τη διαδικασία αίτησης για τουριστική θεώρηση θα προκαλούσε ένα κύμα παρόμοιων αιτήσεων και πρόσθεσε πως θα προσφύγει κατά της δικαστικής απόφασης.
«Κατορθώσαμε να διαχειριστούμε καλά την μεταναστευτική κρίση και τα πράγματα βρίσκονται υπό έλεγχο. Δεν πρόκειται να ανοίξουμε διάπλατα τα σύνορα μας διαμέσου των πρεσβειών και των προξενείων μας», τόνισε ο Φράνκεν στους δημοσιογράφους. Το Βέλγιο, με πληθυσμό 11 εκατομμύρια κατοίκους, δέχτηκε περίπου 7.500 αιτούντες άσυλο τον περασμένο χρόνο.

Aυτό το μυστικό του facebook σίγουρα δεν το ξέρουν πολλοί. O Αμερικανικός «κολοσσός» των κοινωνικών μέσων δικτύωσης στο διαδίκτυο, δίνει την δυνατότητα στους χρήστες του να επιλέξουν ως γλώσσα για να γράψουν τα αρχαία ελληνική!
Πώς γίνεται αυτό; Απλά. Πηγαίνεις στις ρυθμίσεις, μετά στην κατηγορία γλώσσα και επιλέγεις αρχαία Ελληνικά.
Αμέσως θα δεις αρκετές διαφορές. Οι γνωστές πληροφορίες του Facebook, μεταφέρονται μέσω της γλώσσας του Σωκράτη, του Περικλή του Αριστοτέλη. Έτσι θα δεις «Σχόλιον γράφειν» αν θές να γράψεις κάτι. η «Μεταβάλλειν» αν θέλεις να… μεταβάλεις (αλλάξεις) κάτι!
Η αρχική σελίδα αναφέρεται ως «Οίκος», ενώ οι «Εκδηλώσεις» είναι σαν: «Ω γέγοναι»! Τέλος, οι ειδοποιήσεις… «μεταμορφώνονται» σε  «Διαγγελίαι».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!