Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018


Ο κεκλιμένος Πύργος της Πίζας πλέον… γέρνει λιγότερο, χάρη στις επανορθωτικές εργασίες που κάνουν μηχανικοί εδώ και χρόνια.
Συγκεκριμένα, η κλίση που έχει κάνει διάσημο σε όλο τον κόσμο το μνημείο, μειώθηκε κατά τέσσερα εκατοστά, τα τελευταία 20 χρόνια, αποκάλυψαν οι ειδικοί. Πλέον, ο ύψους 55,86 μ. Πύργος είναι πιο σταθερός από ό,τι ήλπιζε η ομάδα μηχανικών.
«Είναι σαν να αφαιρέθηκαν δύο αιώνες από την “ηλικία” του Πύργου», δήλωσε ο καθηγητής Σαλβατόρε Σέτις. «Από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες, η κλίση του πύργου μειώθηκε κατά περίπου μισή μοίρα», ανέφερε ο Νουνζιάντε Σκέγκλια, καθηγητής Γεωτεχνικής στο πανεπιστήμιο της Πίζας, που συνεργάζεται με την ομάδα η οποία κάθε τρεις μήνες καταγράφει την κατάσταση του μνημείου. «Η σταθερότητα του Πύργου είναι καλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις μας», παραδέχθηκε.
Η κατασκευή του Πύργου της Πίζας ξεκίνησε το 1173, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί ο τρίτος όροφος είχε αρχίσει ήδη να γέρνει, εξαιτίας της άμμου κάτω από τα θεμέλιά του. Παρόλα αυτά, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1372. Ομως, η κλίση συνέχισε να μεγαλώνει και στις αρχές του ‘90 είχε ξεπεράσει τις 5 μοίρες και το μνημείο έμεινε κλειστό για 11 χρόνια, εξαιτίας φόβων για την ασφάλεια.
Εκείνη την εποχή αποφασίστηκε να γίνουν επανορθωτικές εργασίες, που είχαν αποτέλεσμα τη μείωση της κλίσης κατά 45 εκατοστά έως το 2001, ενώ πλέον αυτή έχει μειωθεί κατά άλλα 4 εκατοστά.

Αισθανθήκατε ποτέ ότι κάποιος που ακολουθείτε στο Instagram συγκεντρώνει πραγματικά παράλογα μεγάλο αριθμό likes από το πουθενά;
Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την απαγόρευση των likes και των ακόλουθων «έναντι αμοιβής» τις προσεχείς εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των χρηστών και των διαφημιζόμενων της.
«Πρόσφατα, έχουμε δει τους λογαριασμούς να χρησιμοποιούν εφαρμογές τρίτων μερών για να αυξήσουν τεχνητά το κοινό τους», σημειώνει η πλατφόρμα σε μια νέα ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.
«Οι άνθρωποι έρχονται στο Instagram για να έχουν πραγματικές εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων πραγματικών αλληλεπιδράσεων. Είναι δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι εμπειρίες δεν θα διαταραχθούν από μη νόμιμη δραστηριότητα» τονίζεται.
Αξιοποιώντας μια σειρά από νέα «εργαλεία μηχανικής μάθησης» που αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν στον εντοπισμό των προφίλ «ύποπτων» χρηστών, το Instagram θα ξεκινήσει την κατάργηση των πλαστών likes, των παρατηρήσεων και των σχολίων από λογαριασμούς που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούν υπηρεσίες τρίτων για να αυξήσουν τη δημοτικότητα και τον αριθμό των ακόλουθων τους.
Με βάση τη νέα πολιτική, οι παλιές αναρτήσεις δεν θα μπουν στο στόχαστρο αναδρομικά.
Με την αλλαγή, οι παλιές δημοσιεύσεις θα συνεχίσουν να εμφανίζουν τα «αγορασμένα» likes και σχόλια, αλλά στις νέες θα είναι αναγκαστικά χαμηλότερος ο αριθμός των likes. «Περιττό να ειπωθεί… ότι είναι πολύ ντροπιαστικό», σχολιάζεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Vogue.
«Οι ψεύτικοι ακόλουθοι και τα πλαστά likes πάντοτε ήταν ρητά ενάντια στους όρους και τις προϋποθέσεις της Instagram και η πλατφόρμα έχει αφαιρέσει εδώ και καιρό ψεύτικους λογαριασμούς, αλλά η νέα ανακοίνωση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που υιοθετεί σθεναρή στάση απέναντι στη ψεύτικη δραστηριότητα, την οποία τώρα θεωρεί «κακή, ανεπιθύμητη συμπεριφορά»», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.
Αν και η ψεύτικη δραστηριότητα έχει βοηθήσει αναμφισβήτητα το Instagram να γίνει μια πολύ κερδοφόρα πλατφόρμα, φαίνεται ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, το ηθικό ζήτημα είναι πιο σημαντικό, αναφέρεται στο δημοσίευμα

Γιγαντιαίο δίκτυο τερμιτών που η ηλικία του «αγγίζει» τα 4.000 χρόνια και καλύπτει έκταση αντίστοιχη της Μ. Βρετανίας, βρίσκεται στη βορειοανατολική Βραζιλία και μάλιστα είναι ορατή από το διάστημα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Current Biology.
Οι «τούμπες» αυτές, που φαίνονται εύκολα στο Google Earth, δεν είναι φωλιές, μα το αποτέλεσμα της αργής και σταθερής εκσκαφής ενός εκτεταμένου δικτύου υπογείων τούνελ από τερμίτες.
Οι δραστηριότητες των τερμιτών, μέσα σε διάστημα χιλιάδων ετών, είχαν ως αποτέλεσμα να εναποτεθούν τεράστιες ποσότητες χώματος σε περίπου 200 εκατομμύρια υψώματα σχήματος πυραμίδας/ κώνου, ο καθένας ύψους περίπου 2,5 μέτρων και πλάτους 9.
«Τα υψώματα αυτά σχηματίστηκαν από ένα και μόνο είδος τερμίτη, που έσκαψε ένα τεράστιο δίκτυο τούνελ, για να μπορεί να έχει ασφαλή πρόσβαση σε νεκρά φύλλα, απευθείας από το έδαφος του δάσους» λέει σχετικά ο Στίβεν Μάρτιν, του Πανεπιστημίου του Σάλφορντ, στη Μ. Βρετανία. «Η ποσότητα του εδάφους από τις εκσκαφές αυτές είναι πάνω από 10 κυβικά χιλιόμετρα, ανάλογη 4.000 Μεγάλων Πυραμίδων της Γκίζας, και αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες δομές που έχουν κατασκευαστεί από ένα και μόνο είδος εντόμου».
«Πρόκειται προφανώς για την πιο εκτεταμένη προσπάθεια βιο-μηχανικής από ένα μεμονωμένο είδος εντόμου» προσθέτει ο Ρόι Φαντς, του Universidade Estadual de Feira de Santana στη Βραζιλία. «Ίσως το πιο συναρπαστικό από όλα- τα υψώματα αυτά είναι πολύ παλιά, μέχρι και 4.000 ετών, ίσως το ίδιο αρχαία όσο και οι πυραμίδες».

Την απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του Μαΐου του 2019, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr,  ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Γιάννης Μπουτάρης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους αντιδημάρχους του.
Ο δήμαρχος αρχικά ενημέρωσε τους αντιδημάρχους και τους στενούς του συνεργάτες και ακολούθως συγκάλεσε σύσκεψη της δημοτικής του ομάδας «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» προκειμένου να ανακοινώσει στα στελέχη της παράταξης την απόφασή του να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση μιας τρίτης δημαρχιακής θητείας.
«Η απόφαση μου είναι προσωπική και όχι πολιτική. Έπειτα από 16 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρώ πως έχω ολοκληρώσει τον κύκλο μου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα σταματήσω να προσφέρω στην πόλη από άλλες θέσεις» δήλωσε ο κ.Μπουτάρης στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ).
Ο δήμαρχος ρωτήθηκε για την επόμενη μέρα της δημοτικής του ομάδας και είπε χαρακτηριστικά: «Η «Πρωτοβουλία» βάζει πλέον νέους στόχους για τη διεύρυνση της και την ισχυροποίηση του αυτοδιοικητικού της χαρακτήρα, ώστε να συνεχίσει το σημαντικό έργο των τελευταίων οχτώ χρόνων και να υπηρετήσει τις μελλοντικές ανάγκες της πόλης, πέρα από κομματικές εξαρτήσεις».
Αναφορικά με το πως βλέπει το μέλλον της πόλης ο κ.Μπουτάρης υπογράμμισε πως «εμείς ανοίξαμε τη Θεσσαλονίκη στον κόσμο. Φυτέψαμε τον σπόρο της ανανέωσης και της εξωστρέφειας. Πιστεύω ότι η πόλη θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να μην επιστρέψουμε στο γκρίζο και εσωστρεφές περιβάλλον».
Ο κ.Μπουτάρης θα ασκεί τα καθήκοντα του έως τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε και θα αναλάβει ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που θα προκύψει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.
Ρόλο στην απόφαση Μπουτάρη, φέρεται να έπαιξαν και τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Metron Analysis την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το τοπικό site Voria, πήρε σήμερα στα χέρια του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Μία απίστευτη ιστορία φρίκης αποκαλύφθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με πρωταγωνίστρια μία Μαροκινή, η οποία σκότωσε τον σύντροφό της και… τον μαγείρεψε με μία παραδοσιακή συνταγή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The National του Αμπού Ντάμπι, η γυναίκα, η ταυτότητα της οποίας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, ήθελε να πάρει εκδίκηση από τον φίλο της, ο οποίος τη χώρισε αφού εκείνη στην επταετή σχέση τους τον είχε στηρίξει οικονομικά.
Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι η Μαροκινή σκότωσε πριν από τρεις μήνες τον σύντροφό της, ωστόσο δεν είχε συλληφθεί μέχρι που βρέθηκε ένα δόντι μέσα στο μπλέντερ της. Ομολόγησε στις αρχές ότι διαμέλισε το πτώμα του με τη βοήθεια ενός φίλου, βάζοντας λίγη από τη σάρκα του στο μπλέντερ.
Στη συνέχεια το μαγείρεψε με ρύζι δημιουργώντας ένα παραδοσιακό πιάτο που λέγεται machboos και το οποίο σέρβιρε σε εργάτες.
Στην αρχή είχε αρνηθεί ότι διέπραξε το έγκλημα, ωστόσο όταν ομολόγησε, κατέθεσε ότι βρέθηκε σε μία στιγμή τρέλας.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!