Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Γνωρίστε τη Ρώμη χωρίς να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ

Είναι ένας από τους πιο ρομαντικούς και ενδιαφέροντες προορισμούς της Ευρώπης. Δεν έχει πάρει άλλωστε άδικα το χαρακτηρισμό «Αιώνια Πόλη». Η πρωτεύουσα της γειτονικής Ιταλίας μαγεύει τους επισκέπτες της με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, την γοητεία των κατοίκων της, την ατμόσφαιρα μυστηρίου που αποπνέει και φυσικά, τα πανέμορφα αρχαία και πιο σύγχρονα μνημεία και αξιοθέατά της.

Για όσους θέλουν να γνωρίσουν τις ομορφιές της Ρώμης, χωρίς να ξοδευτούν, δείτε παρακάτω μερικές από τις δωρεάν απολαύσεις που μπορεί να βιώσει στην ιταλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Lonely Planet.

1. Αφήστε το βλέμμα σας να «χαθεί» κοιτάζοντας προς τον ουρανό στο Πάνθεον  

Μια συναρπαστική εμπειρία μέσα σε αυτό το εικονικό, ρωμαϊκό κτίριο με το μεγαλύτερο θόλο που κατασκευάστηκε ποτέ.
Το Πάνθεον διέθετε τον μεγαλύτερο θόλο σε όλη την Αρχαιότητα (43,3 μέτρα διαμέτρου στο εσωτερικό του), ο οποίος και παραμένει έως σήμερα ο μεγαλύτερος από béton non-armé. Έπειτα από σχεδόν δύο χιλιετίες, η αξιοσημείωτη αυτή κατασκευή δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι κατάρρευσης, παρά τις αρκετές αφαιρέσεις τμημάτων της διακόσμησής του, καθώς και τις επαναλαμβανόμενες τελουρικές κινήσεις.

2. Επισκεφθείτε τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου 

Μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε αρκετή ώρα στην ουρά για να μπείτε μέσα, όμως αξίζει τον κόπο. 

3. Περιπλανηθείτε στην πλατεία Ναβόνα (Piazza Navona)

Απολαύστε το θέαμα από τους καλλιτέχνες του δρόμου, παρατηρήστε τους εκατοντάδες τουρίστες και περαστικούς που κάνουν μια στάση στην πλατεία και ρουφήξτε τον «αέρα» της πόλης.

4. Φωτογραφηθείτε στα  περίφημα σκαλιά της Πιάτσα ντι Σπάνια (Piazza di Spagna)

Η Σκαλινάτα αποτελεί ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της Ρώμης και αποτελεί τόπο συνάντησης τόσο για τους κατοίκους της πόλης, όσο και για τους τουρίστες που επισκέπτονται την ιταλική πρωτεύουσα. Η εντυπωσιακή σκάλα συνδέει την Πιάτσα ντι Σπάνια με ένα πλάτωμα μπροστά από την εκκλησία Τρινιτά ντέι Μόντι, απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε μια πανοραμική θέα της πόλης.  

5. Τολμήστε να πείτε ένα ψέμα… στο Στόμα της Αλήθειας (Bocca della Verità)

Αν κρύβετε κάποιο μυστικό, φροντίστε να κρατήσετε τα χέρια σας μακριά από το «Στόμα της Αλήθειας». Σύμφωνα με το μύθο, το στόμα αφαιρεί τα δάχτυλα όποιου ψεύδεται.

6. Συνεχίστε την παράδοση στη Φοντάνα ντι Τρέβι (Fontana di Trevi)


Ο μύθος θέλει, όσους ρίχνουν ένα νόμισμα στο σιντριβάνι, να επιστρέφουν κάποια στιγμή στην «πόλη του Φωτός». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Lonely Planet, καθημερινά χιλιάδες τουρίστες πετούν κατά μέσο όρο 3.000 ευρώ μέσα στο νερό.

7. Ανακαλύψτε την έπαυλη των Μποργκέζε (Villa Borghese)

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πάρκα της Ρώμης, μια «όαση» στην ιταλική πρωτεύουσα με πανέμορφα μονοπάτια, κατάφυτες γωνιές και μουσείο έργων τέχνης.

8.Εξερευνήστε την εβραϊκή συνοικία

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και ατμοσφαιρικές περιοχές της ιταλικής πρωτεύουσας, με πολλά μικρά στούντιο τεχνητών, καταστήματα με vintage ρούχα, αρτοποιεία και φημισμένες τρατορίες.

9. Συμμετέχετε σε κάποιο free tour στην πόλη


Στην ιστοσελίδα «New Rome Free Tour» (newromefreetour.com) μπορείτε να ενημερωθείτε για τις καθημερινές, δωρεάν περιηγήσεις στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης.

10. Θαυμάστε παραδείγματα σύγχρονη αρχιτεκτονικής στη συνοικία EUR

Το διασημότερο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα της συνοικίας αυτής είναι το Palazzo della Civiltà del Lavoro, ένα αριστούργημα του ιταλικού ρασιοναλισμού, γνωστό και ως «το τετράγωνο Κολοσσαίο» (Square Colosseum).
 

Έξτρα συμβουλές: Δωρεάν αξιοθέατα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες

1. Κολοσσαίο, Παλατίνο και Ρωμαϊκή Αγορά: την πρώτη Κυριακή του μήνα 
2. Μουσεία του Βατικανού: την τελευταία Κυριακή του μήνα
3. Όλα τα κρατικά μουσεία: την πρώτη Κυριακή του μήνα
4. Εβδομαδιαίο ακροατήριο του Πάπα: κάθε Τετάρτη πρωί
5. Αγορά Porta Portese: κάθε Κυριακή πρωί
6. Palazzo di Montecitorio: τηνπρώτη Κυριακή του μήνα

Πάγωσαν το πρωί οι κάτοικοι της Πλάκας στην πλατεία Κυδαθηναίων βλέποντας Γερμανούς στρατιώτες της Βέρμαχτ να περιφέρονται στους φιλήσυχους δρόμους της πιο κουλ συνοικίας της Αθήνας. Τελικά οι Γερμανοί στρατιώτες δεν ήταν Γερμανοί αλλά  Ελληνες κομπάρσοι που συμμετείχαν στην καινούρια ταινία του Μανούσου Μανουσάκη «Ουζερί Τσιτσάνης». Φωτο: iefimerida
germanoi-plaka12

stratiwtes

Στην Πύλη Τρικάλων, δεν περιμένουν τους «θεσμούς». Η ανταλλακτική οικονομία πήρε το πάνω χέρι.
Το διαβάσαμε στην τοπική ιστοσελίδα trikalanews.gr και μας εντυπωσίασε: Τρικαλινός υδραυλικός εκλήθη προ ημερών να επιδιορθώσει ταλαίπωρο σιφόνι σε οικία του Δήμου Πύλης. Μιλάμε δηλαδή για αγροτική περιοχή που ξεκινάει από τα πεδινά του νομού Τρικάλων και φτάνει ως τα όρη λίγο έξω απ’ την Ελάτη. Πήγε λοιπόν ο άνθρωπος την έκανε τη δουλειά του και εισέπραξε και την αμοιβή του. Η οποία αμοιβή δεν ήταν ούτε σε ευρώ, ούτε σε δραχμές, ούτε σε κανένα άλλο νόμισμα. Ήταν σε αυγά!
Μια σακούλα αυγά έλαβε ο υδραυλικός και αποχώρησε ευχαριστημένος, μιας και για «ψιλοδουλειά» είχε κληθεί. Ειδάλλως, όπως σημειώνει το trikalanews.gr, θα είχε πάρει ολόκληρη την κότα.

Ενα μυστικό κρησφύγετο των Ναζί θεωρεί ότι ανακάλυψε μία ομάδα αρχαιολόγων που ερευνούσε ερείπια σε ζούγκλα στην Αργεντινή.
Οι πέτρινες κατασκευές βρέθηκαν στα σύνορα με την Παραγουάη, χαμένες μέσα στη βλάστηση. Εκεί εντόπισαν πέντε γερμανικά νομίσματα που κόπηκαν ανάμεσα στο 1938 και το 1941, ένα θραύσμα πορσελάνινου πιάτου που έχει την επιγραφή «Made in Germany» και ναζιστικά σύμβολα στους τοίχους.
«Δεν μπορούμε να δώσουμε άλλη εξήγηση στο γιατί κάποιος να είχε φτιάξει αυτές τις κατασκευές, που απαιτούσαν κόπο και έξοδα, σε ένα μέρος το οποίο εκείνη την εποχή ήταν απόλυτα μη προσβάσιμο, μακριά από την τοπική κοινότητα, με υλικά που δεν είναι συνηθισμένα στην τοπική αρχιτεκτονική», είπε ο Ντάνιελ Σάβελζον, επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Αιρες.
Ο ίδιος πέρασε μήνες εξερευνώντας το συγκεκριμένο σημείο στο πάρκο Teyu Cuare, στη βόρεια Αργεντινή. Ο τοπικός θρύλος λέει ότι ένα σπίτι στο δάσος εκεί ανήκε στον Μάρτιν Μπόρμαν, δεξί χέρι του Χίτλερ, αλλά ο Σάβελζον λέει ότι δεν βρήκαν στοιχεία που να το υποστηρίξουν αυτό.
Οι πέτρινες κατασκευές που βρέθηκαν όμως θεωρείται ότι είχαν δημιουργηθεί σαν κρησφύγετο για τους ηγέτες του Γ’ Ράιχ, στην περίπτωση που έπρεπε να διαφύγουν από τη Γερμανία. «Προφανώς, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί είχαν ένα μυστικό σχέδιο δημιουργίας καταφυγίων για τους ηγέτες τους στην περίπτωση ήττας. Σε μη προσβάσιμα μέρη, σε ερήμους, στα βουνά, σε ένα βράχο, ή σε μία ζούγκλα όπως αυτή», είπε ο Σάβελζον στην εφημερίδα Clarin της Αργεντινής. Συμπλήρωσε ότι τα ευρήματα δεν είναι ακόμη οριστικά, αλλά είναι πεπεισμένος για την ακρίβειά τους.
«Αυτό το σημείο είχε το επιπλέον πλεονέκτημα ότι θα επέτρεπε στους κατοίκους να βρεθούν στην Παραγουάη σε λιγότερο από δέκα λεπτά. Είναι ένα προστατευμένο μέρος, από το οποίο θα μπορούσαν να αμυνθούν και να ζήσουν ήσυχα».
Τελικά όμως, το κρησφύγετο δεν χρειάστηκε. Μετά από την πτώση των Ναζί, οι ηγέτες τους ήταν καλοδεχούμενοι στην Αργεντινή όπου τους επέτρεψαν να ζήσουν ανοιχτά, όπως αναφέρει ο Guardian. Χιλιάδες Ναζί, Κροάτες και Ιταλοί φασίστες έφτασαν εκεί με τις ευλογίες του προέδρου Χουάν Περόν.
iefimerida.gr
Αυτή η σύνοψη δεν είναι διαθέσιμη. Κάντε κλικ εδώ, για να δείτε την ανάρτηση.
Έφτασαν οι βαλίτσες του μέλλοντος!
Σε μερικά χρόνια από τώρα οι ταξιδιώτες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκεται η βαλίτσα τους μέσω συστημάτων GPS, θα μπορούν να φορτίσουν τις φορητές τους συσκευές με τις αποσκευές τους, οι οποίες θα τους προσφέρουν πολλές ακόμη ευκολίες, κάνοντας τη διαδικασία του ταξιδιού ακόμη πιο απολαυστική.
Τον ερχόμενο Αύγουστο αναμένεται να κυκλοφορήσει η βαλίτσα που ακούει στο όνομα «Trunkster» και η οποία χρηματοδοτήθηκε μέσω εκστρατείας στο Kickstarter. Δημιουργοί της οι Gaston Blanchet και Jesse Potash από τη Νέα Υόρκη, οι οποίοι θέλησαν να φτιάξουν την «απόλυτη βαλίτσα» έχοντας κουραστεί να ανοιγοκλείνουν φερμουάρ, να κολλάνε με ταινίες χερούλια που σπάνε εύκολα και να σέρνουν αποσκευές στο δρόμο γιατί τα ροδάκια δεν άντεξαν το βάρος.
Στη δική τους βαλίτσα η συρόμενη πόρτα ανοίγει με το πάτημα ενός κουμπιού.
Μάλιστα, στην τιμή των 563 ευρώ η βαλίτσα βγαίνει και με αφαιρούμενη μπαταρία, η οποία μπορεί να φορτίσει μια συσκευή έως και 9 φορές. Ακόμη, διαθέτει συσκευή GPS και ενσωματωμένη ψηφιακή ζυγαριά στη λαβή.
Τον Οκτώβριο σειρά έχει η carry-on βαλίτσα  Bluesmart, την οποία σχεδίασε μια ομάδα από τη Νέα Υόρκη και η οποία χρηματοδοτήθηκε μέσω εκστρατείας στη σελίδα Indiegogo.
Η βαλίτσα συνδέεται μέσω Bluetooth με το κινητό του χρήστη και μέσα από την αντίστοιχη εφαρμογή μπορεί ο χρήστης να την κλειδώσει, να την ξεκλειδώσει και να δει πόσο ακριβώς ζυγίζει.
Ειδικοί αισθητήρες «αντιλαμβάνονται» πότε ο ιδιοκτήτης απομακρύνεται από τη βαλίτσα και ενεργοποιείται το αυτόματο κλείδωμα.
Η τιμή της θα ξεκινά από τα 170 ευρώ.
Η γαλλική εταιρεία Delsey ετοιμάζει μια έξυπνη βαλίτσα, την οποία Pluggage. Η βαλίτσα θα διαθέτει μπαταρία για φόρτιση φορητών συσκευών, ενσωματωμένη ζυγαριά και θα ενημερώνει το χρήστη πού ακριβώς βρίσκεται και αν έχει αποθηκευθεί στο αεροσκάφος.
Η εταιρεία ζητά από το κοινό να τελειοποιήσει το προϊόν προτείνοντας τα χαρακτηριστικά που θα ήθελαν να δουν σε αυτό. Οι πρώτες έξυπνες βαλίτσες της εταιρείας αναμένεται να κυκλοφορήσουν το πρώτο μισό του 2016 στην τιμή των 563 ευρώ.
Με αυτές τις τιμές πάντως… όντως δε θα θέλεις να τις χάσεις!
news.gr
Το σώμα σας είναι ένα περίπλοκο δίκτυο διασυνδεδεμένων δομών και συστημάτων. Και όταν κάτι δεν λειτουργεί σωστά, ή όταν υπάρχει κάποια βλάβη στον οργανισμό, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα σε μέρη του σώματος ή με τρόπους που δεν φαντάζεστε.

Δείτε 6 συμπτώματα, τα οποία, αν και μοιάζουν "αθώα", μπορεί να κρύβουν πολύ σοβαρές ασθένειες ή παθήσεις:

Νύχια με λευκά σημάδια και ανώμαλη επιφάνεια
Τα λευκά, σκληρά και ανάγλυφα σημάδια στα νύχια σας μπορεί να είναι σημάδια ψωρίασης. Αν και πιθανώς να θεωρείτε ότι τα δερματικά εξανθήματα και οι ερεθισμοί είναι τα μόνα συμπτώματα της ψωρίασης, κάνετε λάθος. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Dermatology Research and Practice, η ψωρίαση επηρεάζει στο 80% με 90% των περιπτώσεων και τα νύχια. Μάλιστα, μερικοί άνθρωποι εκδηλώνουν πρώτα προβλήματα στα νύχια πριν καν υπάρξει κάποιο σημάδι στο δέρμα τους.

Εξογκώματα κάτω από το δέρμα
Τα μικρά ογκίδια ή εξογκώματα που εμφανίζονται κάτω από το δέρμα σας μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Dermatology. Αυτά τα εξογκώματα, τα οποία αποτελούνται από απλό ιστό και μπορεί να αυξηθούν σε όγκο όσο ένα καρύδι, εμφανίζονται συχνότερα στις αρθρώσεις, ειδικά στα χέρια και τους αγκώνες, αλλά, ευτυχώς, δεν είναι επώδυνα.

Λόξυγγας που επιμένει
Αν έχετε λόξυγγα που διαρκεί για 2 μέρες και πάνω, τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου στον πνεύμονα ή στον οισοφάγο, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από την Ταϊβάν. Το κεντρικό νευρικό σας σύστημα ελέγχει τον λόξυγγα και ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου και μερικοί τύποι καρκίνου επηρεάζουν αυτό το σύστημα.

Έχετε συχνά κρυάδες
Είναι φυσιολογικό να κρυώνετε, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι χαμηλή. Αλλά, αν νιώθετε κρυάδες ακόμα και με καλό καιρό και αυξημένη θερμοκρασία, τότε υπάρχει πιθανότητα να έχετε πρόβλημα υποθυρεοειδισμού. Όταν περιορίζονται οι λειτουργίες του σώματος που προκαλούν ενεργειακή καύση και παράγουν θερμότητα, μπορεί η αιτία να κρύβεται στην υπολειτουργία του θυρεοειδούς σας αδένα, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο του Southern Illinois στις ΗΠΑ.

Έχετε "λιγούρα" για πάγο
Αυτό είναι από τα πιο περίεργα σημάδια αναιμίας, δηλαδή έλλειψης σιδήρου στο αίμα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Medicine, το 44% των ασθενών με αναιμία εκδηλώνει "λιγούρες" για πάγο.

Σημάδια στη γλώσσα
Αν έχετε λευκά "μπαλώματα" στην γλώσσα σας τότε υπάρχει πιθανότητα να πάσχετε από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί το σώμα σας να επιτεθεί στον εαυτό του, όταν καταναλώνετε γλουτένη. Επίσης, τα σημάδια αυτά στην γλώσσα συνοδεύονται σε αυτή την περίπτωση συχνά από διάρροια, κόπωση, έμετο, ή απώλεια βάρους, σύμφωνα με μια ιταλική μελέτη σχετικά με την κοιλιοκάκη.

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!