Σάββατο 27 Μαΐου 2017


Στα πρώτα δύσκολα χρόνια στη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε σε συνέντευξή της η διάσημη ηθοποιός Σάρα Τζέσικα Πάρκερ.

Όπως είπε τα πρώτα χρόνια που μετακόμισε στο «Μεγάλο Μήλο» η ζωή της οικογένειάς την ήταν ένας αγώνας.

«Νομίζω, η οικογένειά μου, σκεφτόταν να μετακομίσουμε στη Νέα Υόρκη και πραγματικά ήταν κάτι που δεν μπορούσε να το αντέξει. Ακόμα και τότε ήταν κάτι δύσκολο, που τώρα μοιάζει σαν “ουάου, δεν μπορούμε να το αντέξουμε” παρόλο που τότε ήταν πιο εύκολο», δήλωσε το αστέρι του Sex and the City, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Vulture.

Ένα δύσκολο όνειρο, αυτό της μετακόμισης στη Νέα Υόρκη έγινε πραγματικότητα όταν η οικογένεια διάβασε ένα άρθρο σε ένα περιοδικό για το νησί Ρούσβελτ και τις σχετικά προσιτές επιλογές για σπίτια.

«Το νησί του Ρούσβελτ βρισκόταν σε περίοδο ανάπτυξης και υπήρχε ένα μεγάλο κομμάτι του εκείνο το χρονικό διάστημα που επιδοτούνταν η στέγαση. Το άρθρο αυτό επικεντρώνονταν στο γεγονός ότι μπορούσες να ζήσεις στο Μανχάταν σε τιμές σπιτιών που υπήρχαν έξω από την πόλη».

Η ηθοποιός γεννήθηκε στο Οχάιο, όπου και ξεκίνησε την καριέρα της στην οθόνη σε μικρή ηλικία, κάνοντας εμφανίσεις μετά το σχολείο στο «The Little Match Girl» για το NBC.

Μόλις η οικογένεια Πάρκερ αποφάσισε να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, ζήτησαν ένα διαμέρισμα σε μία από τις επιδοτούμενες κατοικίες και τους χορηγήθηκε ένα. «Φορτώσαμε όλα μας τα πράγματα σε ένα λεωφορείο», δήλωσε η Πάρκερ προσθέτοντας ότι η μητέρα της εκείνη την εποχή ήταν έγκυος στο έβδομο παιδί της.

«Όταν φτάσαμε στη Νέα Υόρκη ανακαλύψαμε ότι το διαμέρισμα δεν ήταν έτοιμο ακόμα», θυμάται η ηθοποιός. Η οικογένεια έπρεπε άμεσα να βρει ένα μέρος για ζήσει, έτσι βρήκαν δύο δωμάτια που μπορούσαν να πληρώσουν στο Holiday Inn στο Γιόνκερς.

«Τελικά βρήκαμε και νοικιάσαμε στο Dobbs Ferry και μείναμε εκεί για περίπου επτά μήνες και στη συνέχεια μετακομίσαμε στο σπίτι στο νησί Ρούσβελτ, όπου όμως δεν μείναμε περισσότερο από έναν χρόνο», είπε.

Παρόλο που τα πρώτα χρόνια τα οικονομικά της οικογένειας δεν ήταν σε καλή κατάσταση, η μητέρα της την ενθάρρυνε να ακολουθήσει τα όνειρά της και να γίνει ηθοποιός.

«Δεν είχαμε άνεση χρημάτων, αλλά η μητέρα μου ήταν πολύ εργατική και αγαπούσε τις τέχνες», είπε και πρόσθεσε: «Ένιωθε ότι ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και ακόμα κι αν δεν είχαμε τίποτα άλλο παρά μόνο το φαγητό μας και το σπίτι, το επόμενο πιο σημαντικό έξοδο στη λίστα των οικογενειακών εξόδων ήταν να εισάγει τα παιδιά της στις τέχνες».

Περισσότερες νύχτες αϋπνίας θα φέρει η κλιματική αλλαγή στο μέλλον. Καθώς το θερμόμετρο του πλανήτη θα ανεβαίνει και οι νύχτες σταδιακά θα γίνονται πιο ζεστές από ό,τι συνήθως, οι διαταραχές ύπνου θα αυξηθούν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, την πρώτη που αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νικ Ομπράντοβιτς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", εκτιμούν ότι περισσότερο θα πληγεί ο ύπνος των ηλικιωμένων και των πιο φτωχών (που δεν έχουν τα μέσα να δροσισθούν με τεχνητό τρόπο όπως το αιρ-κοντίσιον).

Η μελέτη εκτιμά ότι σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, αν δεν αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή, έως το 2050 θα χάνονται κάθε χρόνο μερικά εκατομύρια έξτρα νύχτες ύπνου, μία απώλεια που έως το 2100 θα έχει αυξηθεί σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια νύχτες αϋπνίας.

Η μελέτη εκτιμά ότι σήμερα μία αύξηση της θερμοκρασίας της νύχτας κατά ένα βαθμό Κελσίου «μεταφράζεται» σε τρεις νύχτες ανεπαρκούς ύπνου ανά 100 ανθρώπους το μήνα.

Αν συνεπώς, σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, για ένα συνεχόμενο μήνα οι μέσες νυχτερινές θερμοκρασίες είναι αυξημένες κατά ένα βαθμό Κελσίου σε σχέση με τις συνήθεις για την εποχή, τότε όλος ο πληθυσμός μέσα στο μήνα θα έχει συνολικά εννέα εκατομμύρια πρόσθετες νύχτες ανεπαρκούς ύπνου ή 110 εκατομμύρια έξτρα νύχτες ανεπαρκούς ύπνου ετησίως.

Όπως είναι αναμενόμενο, η απώλεια ύπνου θα είναι σχεδόν τριπλάσια τους πιο ζεστούς μήνες του καλοκαιριού σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο.

Το πρόβλημα αναμένεται να είναι δύο φορές σοβαρότερο για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών και τρεις φορές πιο σοβαρό για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 50.000 δολαρίων (στις ΗΠΑ).

Αν δεν μπει «φρένο» στην κλιματική αλλαγή, η μελέτη εκτιμά ότι εξαιτίας των υψηλότερων θερμοκρασιών έως το 2050 η αϋπνία θα διπλασιασθεί, καθώς θα υπάρχουν κατά μέσο όρο όχι τρεις αλλά έξι πρόσθετες νύχτες ανεπαρκούς ύπνου ανά 100 άτομα το μήνα, ενώ έως το 2100 η απώλεια θα έχει αυξηθεί περαιτέρω σε 14 έξτρα νύχτες αϋπνίας ανά 100 άτομα ανά μήνα.

«Ο ύπνος έχει δειχθεί από προηγούμενες μελέτες ότι αποτελεί βασικό συστατικό της ανθρώπινης υγείας. Ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να κάνει κάποιον πιο ευάλωτο στις χρόνιες ασθένειες, καθώς επίσης να βλάψει την ψυχολογική ευεξία του και τις νοητικές λειτουργίες του», δήλωσε ο Ομπράντοβιτς.

Ήδη περίπου ένας στους τρεις ενήλικες δυσκολεύεται να κοιμηθεί, μια κατάσταση που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του (εξασθένηση ανοσοποιητικού συστήματος, αύξηση κινδύνου για καρδιοπάθεια, διαβήτη, κατάθλιψη κ.α.).

Στο μέλλον οι καυτές νύχτες θα κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα...

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρόεδρος Φιλιππίνων σε στρατιώτες: Βιάστε τρεις γυναίκες, αναλαμβάνω την ευθύνη
Γνωστός για τις -τουλάχιστον- εριστικές δηλώσεις του, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε κατάφερε να προσελκύσει για μία ακόμη φορά την προσοχή επάνω του, λέγοντας στους στρατιώτες που «εφαρμόζουν τον στρατιωτικό νόμο» στην επαρχία Μιντανάο, ότι μπορούν να βιάσουν ακόμη και τρεις γυναίκες, καθώς ο ίδιος είναι πρόθυμος να αναλάβει την ευθύνη, άρα να μην τιμωρηθούν.
Ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος των Φιλιππίνων επισκέφθηκε την περιοχή που διεξάγονται οι μάχες του κυβερνητικού στρατού με ομάδες τζιχαντιστών, λίγα 24ωρα μετά την απόφασή του να κηρύξει στην επαρχία Μιντανάο την επιβολή στρατιωτικού νόμου.
Ο Ντουτέρτε, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν διεθνή Μέσα, είπε στους στρατιώτες «αν έχετε βιάσει τρεις, θα το αναλάβω εγώ, αυτά είναι για μένα. Εσείς κάντε τη δουλειά σας (σ.σ. δηλαδή τη μάχη με τους τζιχαντιστές) και αφήστε τα υπόλοιπα πάνω μου».
«Η περιοχή βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο και οι συνέπειες, αλλά και οι διακλαδώσεις βαραίνουν εμένα και μόνο εμένα», πρόσθεσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, ο οποίος, με αυτόν τον... περίεργο τρόπο, θέλησε να δώσει στους στρατιώτες του να καταλάβουν, ότι πάνω από ο,τιδήποτε βρίσκεται η επίτευξη του στόχου, δηλαδή η νίκη απέναντι στους τζιχαντιστές που θέλησαν να καταλάβουν το νησί Μιντανάο.

 
Βραζιλία: Ανακάλυψαν εντυπωσιακό σμαράγδι άνω των 272 κιλών - Ο πελώριος λίθος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα πρόκειται να εκτεθεί σε μουσεία.
Μια εκπληκτική ανακάλυψη έγινε στη βορειοανατολική πολιτεία Μπάχια της Βραζιλίας όπου ανθρακωρύχοι βρήκαν ένα πελώριο σμαράγδι ύψους 1,3 μ. και βάρους άνω των 272 κιλών. Ο πελώριος πολύτιμος λίθος ανακαλύφθηκε πριν από περίπου είκοσι μέρες, σύμφωνα με τον Πάουλο Σαντάνα, της Εθνικής Υπηρεσίας Παραγωγής Ορυκτών.
Η αξία του πετρώματος παραμένει άγνωστη, ενώ όπως έγινε γνωστό, πωλήθηκε στον ιδιοκτήτη ορυχείου της περιοχής. Ο δικηγόρος του αγοραστή, Μάρθιο Γιαντίρ, δήλωσε τηλεφωνικά ότι πρόθεση του ιδιοκτήτη του πολύτιμου λίθου είναι να τον εκθέσει σε μουσεία και βιβλιοθήκες. Σύμφωνα με τον κ. Σαντάνα, ο εν λόγω λίθος είναι το δεύτερο μεγάλο σμαράγδι που βρέθηκε στην περιοχή.
Εκείνο το σμαράγδι ήταν κατά 22 κιλά βαρύτερο και η αξία του προσέγγιζε τα 300 εκατομμύρια δολάρια όταν βρέθηκε το 2001.
Πηγή: www.kathimerini.gr

 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!