Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ποιός από εμάς δεν θα ήθελε να έχει (όσα χρόνια και αν περάσουν) νεανική εμφάνιση, καλλίγραμμη σιλουέτα, λαμπερό δέρμα και κοφτερό μυαλό; Και όλα αυτά χωρίς επισκέψεις σε πολυτελή ιατρεία και χωρίς χαπάκια που υπόσχονται θαύματα;
Το μυστικό της αντιγήρανσης έχει… φυσική προέλευση και δεν κοστίζει ακριβά. Υπάρχουν τροφές που βοηθούν σημαντικά στην αναζωογόνηση του δέρματος αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις καταπολεμούν ανεπιθύμητες ασθένειες και συμπτώματα.
Βάλτε στη διατροφή σας τα παρακάτω και αισθανθείτε νέοι, δυνατοί και γεμάτοι ενέργεια.
Μύρτιλα (Blueberries): Αυτά τα νοστιμότατα μικρά σκουρόχρωμα μούρα, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες. Αποτελούν σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών που ωφελούν την επιδερμίδα, το μυαλό και τον εγκέφαλο. Υπάρχουν και κάποιες ενδείξεις πως τα μύρτιλα μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος.
Φιστίκια: Γενικά οι ξηροί καρποί κάνουν καλό στον οργανισμό μας και τα φιστίκια, εκτός του ότι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, έχουν και κάτι ακόμα ωφέλιμο για εμάς. Το εξωτερικό τους κέλυφος. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ξηροί καρποί με κέλυφος, έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες, σε σχέση με τους χωρίς κέλυφος καρπούς.
Σολομός: Πλούσιος σε λιπαρά οξέα Ωμέγα 3,που δρουν προστατευτικά για την καλή υγεία του δέρματος, τη λειτουργία του μυαλού, των ματιών, της καρδιάς κ.ά.
Γιαούρτι: Το αγαπημένο μας επιδόρπιο διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών και χαμηλή ποσότητα ζάχαρης. Επίσης, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε λακτόζη, διευκολύνει την πέψη, ενώ τα προβιοτικά ενισχύουν την καλή υγεία του οργανισμού μας.
Καφές: Όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν πως ο καφές (χωρίς πολύ ζάχαρη και γάλα) μειώνει το ρίσκο του διαβήτη τύπου 2 ακόμη και τη νόσο Πάρκινσον ενώ μας προστατεύει και από καρδιακά προβλήματα.
Βρώμη: Είναι γνωστό πως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, η πρόσληψη των οποίων συμβάλλει στην αποτροπή απότομης αύξησης του βάρους.
Κόκκινο κρασί: Περιέχει ρεσβερατρόλη που είναι ένα ισχυρό για τον οργανισμό μας αντιοξειδωτικό. Η ρεσβερατρόλη μπορεί να προστατέψει από τον «θάνατο» τα κύτταρα της καρδιάς και του εγκεφάλου.
Σπανάκι: Ένα θρεπτικό «υπερόπλο» που περιέχει λουτεΐνη, η οποία όπως αποδείχθηκε έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.
Κανέλλα: Μειώνει σημαντικά την άνοδο της ινσουλίνης, ιδίως μετά από κάθε γεύμα. Αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθά και στην κακοσμία του στόματος.
Καλαμπόκι: Οι σπόροι του περιέχουν μια ένωση φυτικών ινών που αποτρέπουν την εμφάνιση του καρκίνου. Ειδικότερα η εξαφωσφορική ινοσιτόλη (IP6), αποτρέπει την διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.
Δημητριακά ολικής άλεσης:  Μελέτες πάντως έχουν δείξει ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης, έχουν την ικανότητα να διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τη χοληστερόλη.
Μαύρη σοκολάτα: Κάνει καλό στην καρδιά αφού βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης LDL, ενώ παράλληλα αυξάνει την χοληστερόλη HDL. Οι ειδικοί προτρέπουν να καταναλώνουμε περίπου 30 γρ. μαύρης σοκολάτας ημερησίως.
Γλυκοπατάτες: Πλούσιες σε λυκοπένιο, που βοηθά σημαντικά στην προστασία του δέρματος από την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και σε βιταμίνη C, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παραγωγή κολλαγόνου και την καλή υγεία της επιδερμίδας.
Πράσινο τσάι: Έχει τη δυνατότητα να «αναδομεί» το DNA και να εμποδίζει την κυτταρική συρρίκνωση, στο πέρασμα του χρόνου. Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι πίνουν 3 κούπες πράσινο τσάι την ημέρα δείχνουν κατά πολύ νεότεροι.
Πέστροφα: Το υγιές λίπος της πέστροφας προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού και συμβάλλει στη μακροζωία. Τα λιπαρά οξέα της πέστροφας, καταπολεμούν την κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες).
Κουρκουμίνη: Είναι ένα σημαντικό φυτικό αντικαρκινικό βότανο αφού εμποδίζει την κυκλοφορία των καρκινικών κυττάρων στα αιμοφόρα αγγεία.
Αν λοιπόν βάλουμε στη διατροφή μας τα παραπάνω και φροντίσουμε να ασκούμαστε λίγες ώρες την εβδομάδα, θα κάνουμε το καλύτερο δώρο στον εαυτό μας.
echoes.gr

Με έμφαση στις απολύσεις ξεκινά η εβδομάδα. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΙ , εξήγησε ότι οι 15.000 απολύσεις που προβλέπονται για το 2013 και 2014 θα προέλθουν από την αποχώρηση εκατοντάδων επιόρκων («χιλιάδες περιπτώσεις εξετάζονται«), από τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας («θα φύγουν όσοι δεν έχουν τα προσόντα να τοποθετηθούν σε άλλη θέση«) και από τον «ξαφνικό θάνατο» ΝΠΙΔ. Ως προς αυτό διευκρίνισε ότι στο στενό δημόσιο τομέα, αν καταργηθεί μία υπηρεσία, ο υπάλληλος τίθεται σε διαθεσιμότητα. Στην περιφέρεια του Δημοσίου, αν καταργηθεί ένας οργανισμός, καταργείται αυτομάτως και η θέση. «Θα προηγηθεί αξιολόγηση» διαβεβαίωσε τονίζοντας ότι «το περιττό προσωπικό θα φύγει, γιατί το πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος«.
Κατά τα άλλα, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης τα εξής:
-Δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται στο Παρίσι και να παίζει θέατρο ο πρύτανης του ΕΚΠΑ την ώρα που δεκάδες χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται σε απελπισία. Αν το είχε κάνει πολιτικός αυτό θα τον είχατε κάνει με τα κρεμμιδάκια.
-Επείγει να ανοίξουν οι διοικητικές υπηρεσίες στα ΑΕΙ για να γίνει σωστά η μοριοδότηση των υπαλλήλων και να ελεγχθούν τα στοιχεία που αναφέρονται στην απογραφή.
-Ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ που θα βγουν σε διαθεσιμότητα δεν πρόκειται να αλλάξει.
-Θα ελέγξουμε το πόθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν βγάλει στο εξωτερικό περισσότερα από 100.000.
-Τα συνήθη υποζύγια είναι υπεφορολογημένα. Είμαστε κακοφορολογημένοι. Πληρώνουν περισσότερα αυτοί τους οποίους μπορούμε να βρούμε.
-Θα επιταχύνουμε προσλήψεις αναγκαίες στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
-Η πρώτη κατοικία αυτών που δεν μπορούν να πληρώσουν θα προστατευθεί. Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο νόμο για να πληρώσουν αυτοί που μπορούν και κρύβονται πίσω από την απαγόρευση των πλειστηριασμών.
Ακολουθεί ανακοίνωση του ΥΠΔΜ
Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε σήμερα Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, συνέντευξη στo ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΙ», στο δημοσιογράφο, Άρη Πορτοσάλτε.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη:
Αν είχαμε συμφωνήσει σε όλα με την τρόικα θα είχε κλείσει η διαπραγμάτευση – υπάρχει δομική διαφωνία. Είμαι κατά της δραματοποίησης των διαφωνιών, πρέπει να υπάρξει μια λογική λύση.
Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεν έχουμε εκκρεμότητες αυτή τη στιγμή. Στα τέλη Ιουνίου ήμασταν ασυνεπείς ως προς τη συμφωνία να θέσουμε 12.500 υπαλλήλους σε κινητικότητα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε και εκπληρώσαμε τη συγκεκριμένη υποχρέωση.
Για το δεύτερο κύμα κινητικότητας έχουμε πάρει μια άτυπη παράταση 2 – 3 μηνών.
Είναι μια σύνθετη διαδικασία η διαδικασία της κινητικότητας: Πρέπει να εντοπιστούν πλεονάζουσες θέσεις, να αξιολογηθούν, να μοριοδοτηθούν οι υπάλληλοι.
Η κινητικότητα μπορεί να είναι ένα εργαλείο καλύτερης διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού του Δημοσίου. Παράδειγμα η δημοτική αστυνομία – οι εργαζόμενοι σήμερα τοποθετούνται σε υπηρεσίες όπου μπορούν να προσφέρουν καλύτερα.
Μιλάμε εξαρχής με ειλικρίνεια, έστω και αν οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε είναι δύσκολες και σκληρές. Έχουμε συμφωνήσει να γίνουν συνολικά 15.000 απολύσεις και αυτές θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2014. Οι πρώτοι που θα φύγουν είναι όσοι έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα ή έχουν μπει στο Δημόσιο έχοντας προσκομίσει πλαστά πιστοποιητικά.
Από τους ελέγχους που έχουμε κάνει στη Δημοτική Αστυνομία έχουμε εντοπίσει 45 εργαζόμενους με πλαστά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας.
Η άποψη μου είναι ότι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ δεν είναι κατάλληλος να ασκήσει τα καθήκοντά του. Δεν είναι δυνατόν τα πανεπιστήμια να είναι κλειστά και ο πρύτανης να είναι στο Παρίσι και να παίζει θέατρο.
Εικάζω ότι υπάρχουν περιπτώσεις διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστημίων που δήλωσαν έντιμα τα στοιχεία τους και μπήκαν στη διαθεσιμότητα επειδή κάποιοι επιτήδειοι δήλωσαν για παράδειγμα ότι μπήκαν με ΑΣΕΠ ενώ δεν είχαν μπει. Πρέπει να ανοίξουν άμεσα τα πανεπιστήμια και να υπάρχει πλήρης πρόσβαση στους φακέλους όλων των υπαλλήλων.
Για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αν καταργηθεί μια θέση ο υπάλληλος μπαίνει σε διαθεσιμότητα. Στις περιπτώσεις των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, η κατάργηση μιας θέσης σημαίνει αυτόματα και απομάκρυνση.
Υπάρχουν οργανισμοί που έχουν προέλθει από διαδικασίες συγχωνεύσεων και όπου αθροίστηκε το προσωπικό και δεν υπήρξε καμία αξιολόγηση. Τα αρμόδια Υπουργεία έχουν αναλάβει να διενεργήσουν διαδικασίες αξιολόγησης.
Οι 11.000 απολύσεις του 2014 θα προκύψουν μέσα από την ολοκλήρωση της διαθεσιμότητας – από εκείνους δηλαδή που δεν θα απορροφηθούν τελικά, από την αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και από την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών
Οι απολύσεις αφορούν στο 2% των δημοσίων υπαλλήλων. Πρέπει να ασχοληθούμε με το υπόλοιπο 98%. Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο κινητικότητα και απολύσεις.
Για κάθε μία απόλυση έχουμε τη δυνατότητα να προσλαμβάνουμε ένα νέο στο Δημόσιο.
Αυτοί που πληρώνουν φόρους συστηματικά στην Ελλάδα, τα συνήθη υποζύγια, είναι υπερφορολογημένοι. Η προσπάθεια που γίνεται συστηματικά από όλες τις κυβερνήσεις να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να γίνει πιο δίκαιη κατανομή των βαρών δεν έχει πετύχει στο βαθμό που θα έπρεπε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως Υπουργείο είναι να ενισχύσουμε τη στελέχωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Η πρώτη κατοικία όσων δεν μπορούν να πληρώσουν θα προστατευθεί. Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο νόμο ώστε εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν να μην προστατεύονται.
Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας. Η κυβέρνηση δεν θα πέσει. Αν είναι να πέσει η κυβέρνηση, προτιμώ να πέσει μαχόμενη.
aftodioikisi.gr
Ρύθμιση-σωσίβιο για τους υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Εθνος«, μόνιμοι υπάλληλοι και υπάλληλοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου μπορούν να σωθούν εφόσον ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελούσιας κινητικότητας.
Θα αποφύγουν, δηλαδή, τις απολύσεις εφόσον μπουν στη διαδημοτική κινητικότητα και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν κονδύλια για τη μισθοδοσία τους.
Η σχετική διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών αφορά σε μόνιμους υπαλλήλους των δήμων και σε όσους εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε δήμους και περιφερειακές ενώσεις δήμων.
Για να είναι επιτυχημένο το μέτρο της κινητικότητας στην εφαρμογή του και να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή περισσότεροι υπάλληλοι το κλειδί είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, να υπάρχουν ανά δήμο και τα κατάλληλα κονδύλια για την κάλυψη της μισθοδοσίας των νέων θέσεων.
Ωστόσο, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει κολλήσει στη διαφωνία των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών με τους δημάρχους για τη συμμετοχή στη διαδικασία και του ΑΣΕΠ, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν οι αιρετοί.
aftodioikisi.gr
Το φαγητό στη μέση της νύχτας χαλάει τα δόντια, προειδοποιούν Δανοί ερευνητές. Εξετάζοντας τους ιατρικούς φακέλους 2.217 εθελοντών, διαπίστωσαν πως τα δόντια χαλάνε πολύ πιο γρήγορα όταν τρώει κανείς νύχτα – ίσως διότι το βράδυ μειώνεται κατακόρυφα η παραγωγή σιέλου.

Το σάλιο είναι απαραίτητο για να απομακρύνονται τα υπολείμματα της τροφής από το στόμα και το βράδυ του η παραγωγή του μειώνεται, διότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι προγραμματισμένος να τρώει νύχτα, εξηγούν στην επιθεώρηση «Eating Behaviours».

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από τις ΗΠΑ για να εξετάσουν τους φακέλους των εθελοντών, οι 173 εκ των οποίων (το 8%) ήταν νυκτερινοί καταναλωτές φαγητού.

Αυτό σημαίνει ότι προσλάμβαναν το 25% ή περισσότερο των ημερήσιων θερμίδων τους τσιμπολογώντας μετά το βραδινό γεύμα και πριν μπουν για ύπνο ή ξυπνούσαν στη μέση της νύχτας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για να τσιμπήσουν κάτι.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία έξι συνεχόμενων ετών, αναδύθηκε ένα πολύ σημαντικό εύρημα: οι νυκτερινοί καταναλωτές φαγητού είχαν χάσει πολύ περισσότερα δόντια απ’ ό,τι οι υπόλοιποι – και το εύρημα αυτό δεν επηρεαζόταν από τις καπνιστικές συνήθειές τους, την ηλικίας τους, την κατανάλωση τροφίμων με υδατάνθρακες ή άλλους παράγοντες.

Αν και οι οδοντίατροι δεν μπορούν να πείσουν τους ασθενείς τους να σταματήσουν να τρώνε στη μέση της νύχτας, η δρ Τζένιφερ Λούντγκρεν και οι συνεργάτες της τονίζουν πως έστω πρέπει να τους προειδοποιούν ότι έχουν θέμα.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τη νύχτα που το στόμα είναι πιο ξερό, τα υπολείμματα του φαγητού παραμένουν πολύ περισσότερο στα δόντια, εντείνοντας τις επιπτώσεις των οξέων και των σακχάρων που περιέχουν τρόφιμα και ροφήματα.

Μία λύση θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι το καλό βούρτσισμα των δοντιών μία ώρα έπειτα από την κατανάλωση φαγητού, αλλά μελέτες δείχνουν πως πολλοί δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους ούτε μία φορά την μέρα – πόσο μάλλον μέσ’ τη νύχτα...

Πηγή: tanea.gr
Το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων που έχουν τρεις ζημιογόνες χρήσεις και την απόλυση των υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτές επιβεβαίωσε μιλώντας στο ρ/σ βήμα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
«Υπάρχει η νομοθεσία του Καλλικράτη. Οι εταιρείες των δήμων που έχουν τρεις ζημιογόνες χρήσεις κλείνουν. Δεν είναι κάτι καινούργιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης. Και πρόσθεσε, όταν ερωτήθηκε για το προσωπικό: «Το προσωπικό απολύεται η αν υπάρχουν ανάγκες μεταφέρονται στους δήμους». Έφερε δε ως παράδειγμα τις ΔΕΥΑ, τονίζοντας ότι ένα μία εταιρεία ύδρευσης είναι ζημιογόνα είναι αυτονόητο ότι οι λειτουργίες της θα μεταφερθούν στον κεντρικό δήμο.
Ο κ. Μιχελάκης δεν θέλησε να αναφερθεί σε αριθμό μετακινήσεων ή απολύσεων στους δήμους τονίζοντας ότι «θα μπορεί να μιλήσει για αιρθμούς όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στα τέλη του χρόνου, αρχές του επόμενου. Εκεί θα δούμε που έχουμε ελλείψεις και που πλεόνασμα», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.
aftodioikisi.gr
Οι επιπτώσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αναφορικά με τα μέσα θέρμανσης το χειμώνα, αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πολλές φορές εκτός από εμφανής και ιδιαίτερα επιβαρυντική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εκτεταμένη καύση ξύλων σε τζάκια καθ' όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου του 2012 – 2013.
Όπως λέει ο Βαγγέλης Γερασόπουλος, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών, καμία ανθρωπογενής καύση δεν μπορεί να είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον.
“Πρέπει όμως να δούμε όλο τον κύκλο ζωής ενός καυσίμου για να εξάγουμε συμπεράσματα. Συγκρίνοντας το φυσικό αέριο με το πετρέλαιο, συμπεραίνουμε ότι η εκπομπή θερμοκηπικών αερίων είναι σχεδόν ισοδύναμη σε επικινδυνότητα. Παρόλ' αυτά, το φυσικό αέριο εκπέμπει κατά 30% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με το πετρέλαιο”, διευκρινίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών.
“Στα θερμοκηπικά αέρια θα είχαμε μεγάλο όφελος από την καύσιο βιοκαυσίμων επειδή παράγονται από τα φυτά”.

Το φυσικό αέριο λίγότερο 4 με 5 φορές λιγότερο τοξικό σε σχέση με το πετρέλαιο

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι βέβαιο, σύμφωνα με τον κύριο Γερασόπουλο, ότι σε επίπεδο τοξικότητας το αέριο πλεονεκτεί. Είναι, όπως λέει, γύρω στις 4 με 5 φορές λιγότερο τοξικό σε σχέση με το πετρέλαιο σε εκπομπές οργανικών ρύπων, βενζολίου ή άλλων αερίων και 10 φορές λιγότερο τοξικό στην εκπομπή μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.
“Ως προς τη συμβολή προς τη φωτοχημεία και την όξινη βροχή είναι ισοδύναμα, αλλά έχουν χαμηλές εκπομπές σε σχέση με άλλα καύσιμα. Σε ό, τι αφορά στο φαινόμενο του ευτροφισμού (όταν κάποια αέρια εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα και στη συνέχεια καταλήγουν σε κλειστές θαλάσσιες μάζες, λίμνες, σκιάζοντας την επιφάνεια του υδάτινου όγκου με αποτέλεσμα να πεθαίνει περισσότερη άγλη και πλαγκτον. Το αποτέλεσμα είναι η έλλειψη οξυγόνου και ο θάνατος των ψαριών), το φυσικό αέριο έχει σαφές προβάδισμα και είναι πιο φιλικό”, σημειώνει ο κύριος Γερασόπουλος.

Το φανόμενο της αιθαλομίχλης

Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης “προερχόταν αποκλειστικά από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες. Η καύση ξυλείας τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα. Όχι τόσο όταν καίγονται και παρατηρούμε το φαινόμενο, αλλά και νωρίτερα. Εκτός από την αιθαλομίχλη, εμφανίζεται και αύξηση της υλοτόμησης δασών”, όπως εξηγεί ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου.

“Η αιθαλομίχλη είναι υπεύθυνη για εκπομπές πολύ μικρών σωματιδίων . Οι συγκεντρώσεις σωματιδίων είναι στο 80% οργανικές ενώσεις, οι οποίες ευθύνονται για αρκετά προβλήματα υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό. Αν απαντήσουμε στο τι μπορεί να προκαλέσει η αιθαλομίχλη, οι συχνότερες επιπτώσεις είναι άσθμα, βροχίτιδα, πνευμονία, αύξηση της θνησιμότητας, καρδιαγγειακά νοσήματα κυρίως σε ευπαθείς ομάδες”.
Αν προσπαθούσε κανείς να ανακαλύψει ποια καύσιμη ύλη είναι η λιγότερο επιβλαβής, η απάντηση προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. “Το πιο επιβλαβές θερμαντικό σώμα είναι το τζάκι και το καλύτερο το φυσικό αέριο σε ό, τι αφορά στην εκπομπή σωματιδίων. Σε τέσσερις ώρες καύσης το φυσικό αέριο εκπέμπεει 0,2 γραμμάρια μικροσωματιδίων, το πετρέλαιο 2 γραμμάρια, το πέλλετ καίει από 5 έως 20 γραμμάρια και το τζάκι 150 γραμμάρια μικροσωματιδίων”, αναλύει ο κύριος Γερασόπουλος.

Πώς αποφεύγουμε την αύξηση εκπομπής βλαβερών ρύπων

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουμε σωστά ρυθμισμένους καυστήρες, οι οποίοι χρειάζονταιέλεγχο και συντήρηση κάθε χρόνο πριν τη χρήση. Στα τζάκια πρέπει να προσέχουμε την ποιότητα του ξύλου, ώστε να μην έχει υγρασία.
“Η καύση επεξεργασμένου ξύλου είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον, ενώ εκπέμπονται πολύ μεγαλύτερες τοξικές ενώσεις. Ένας κακοσυντηρημένος καυστήρας επηρεάζει τόσο στο επίπεδο κατανάλωσης, αλλά και εκπομπών ρύπων. Στη Γερμανία υπάρχουν ειδικές επιτροπές που ελέγχουν τα τζάκια και αναλαμβάνουν την έκδοση πιστοποιητικών για οικιακή χρήση”, λέει ο κύριος Γερασόπουλος.

Η λύση στην αιολική και ηλιακή ενέργεια

Συμπληρώνει μάλιστα ότι με βάση την υποχρέωση που έχουμε αναλάβει απέναντι σε διεθνείς συνθήκες, μέχρι το 2020 πρέπει να έχουμε μειώσει κατά 20% τις εκπομπές. Βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό παρά το γεγονός ότι ευνοούμαστε και στα δύο λόγω του κλίματος στην Ελλάδα. “Στήνοντας τον μηχανισμό παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας, μειώνουμε κατά πολύ την παρέμβαση μας στη φύση, αντί της εξαγωγής λιγνήτη κλπ.”, σημειώνει.

Η χρήση βιοκαυσίμων

“Συζητούμε κυρίως τα βιοκαύσιμα”, λέει ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου. “Παρόλ' αυτά δεν έχουν μεγάλη διεισδιτηκότητα”, συνεχίζει. “Ωστόσο υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σε σχέση με τη συνολική ισορροπία των επιδράσεων. Ναι μεν πρόκειται για φυτά με μικρές εκπομπές και θερμοκηπικά αέρια. Όμως για να τα καλλιεργήσει κανείς χρειάζονται αρκετά λιπάσματα και κατ' επέκταση έχουμε την εκπομπή θερμοκηπικών αερίων”.

Αύξηση στα επεισόδια εκπομπής βλαβερών ρύπων τα τελευταία χρόνια

Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, από το 2008 και μετά παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των ρύπων, η οποία παρατηρήθηκε και τα προγηούμενα χρόνια με τη χρήση καταλύτη στα αυτοκίνητα. Το γεγονός έχει να κάνει με την καταστολή κάποιων δραστηριοτήτων, όπως μικρότερη χρήση οχημάτων, αλλά και μικρότερος κύκλος εργασιών από βιομηχανικές μονάδες.
Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει ο κύριος Γερασόπουλος, υπήρξε αλλαγή συνηθειών στην καύση υλικών. “Χρησιμοποιήσαμε ξύλα και είδαμε σημαντικά επεισόδια εκπομπής ρύπων. Χαρακτηριστικό φαινόμενο η αιθαλομίχλη. Ανάλογα φαινόμενα επεισοδίων μπορεί να έχουν σοβαρότερες επιπτώσεις γιατί σημειώνονται πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις ρύπων και οι συνέπειες είναι οξύτατες και πιο άμεσες”. Φέρνει ως παράδειγμα έναν εργαζόμενο σε πυρηνικό αντιδραστήρα, ο οποίος λαμβάνει μικροποσότητες ραδιενέργειας σε διάστημα 15ετίας, χωρίς άμεσες επιπτώσεις στον οργανισμό. Αντιθέτως, όπως λέει “αν υπάρξει διαρροή σε τρεις ώρες έχουμε τελειώσει”.
Τονίζει πάντως, ότι μελλοντικά θα αναγκαστούμε να εντάξουμε τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας στη ζωή μας, με δεδομένη την έλλειψη αποθεμάτων, στους παραδοσιακούς ενεργειακούς πόρους. Με την προϋπόθεση πάντα, ότι θα φροντίσουμε ή θα αναγκαστούμε να δημιουργήσουμε και τις ανάλογες υποδομές.
news.gr
Με την επικείμενη διάλυση του ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ χάνουν και τα τελευταία δικαιώματά τους για δωρεάν περίθαλψη.

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μετά τις ριζικές αλλαγές που προετοιμάζονται για τον ΕΟΠΥΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα βρεθούν ξεκρέμαστοι και θα χάσουν το μοναδικό «αποκούμπι» τους, που ήταν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), τα οποία θα ενταχθούν πιθανότατα στην ομπρέλα των Υγειονομικών Περιφερειών, λειτουργώντας – τουλάχιστον με τις μέχρι τώρα πληροφορίες – όπως τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ (ΠΟΕ-ΕΟΠΥΥ) στην καμπάνια ενημέρωσης που έχουν ξεκινήσει προς τους Δημάρχους, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ με την εφαρμογή των σχεδίων της κυβέρνησης που προβλέπει κλείσιμο και συγχωνεύσεις ιατρείων και μονάδων του ΕΟΠΥΥ, απολύσεις γιατρών ΕΟΠΥΥ, κινητικότητα εργαζομένων και βασικό εγγυημένο επίπεδο παροχών υγείας, οι ασφαλισμένοι, κινδυνεύουν να χάσουν από το νέο χρόνο τις εξής δωρεάν παροχές:

• Δωρεάν συνταγογράφηση.
•  Δωρεάν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.
•  Δωρεάν πλήρη βιοχημικό και ορμονολογικό έλεγχο.
•  Δωρεάν ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές.
•  Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις, test pap, παρακολούθηση εγκύων.
•  Δωρεάν φυσικοθεραπείες και κατ' οίκον για τους κλινήρεις.
•  Δωρεάν προληπτική οδοντιατρική στα σχολεία.
•  Δωρεάν οδοντοστοιχίες, μεταλλικούς σκελετούς και ορθοδοντικά μηχανήματα για παιδιά.
•  Δωρεάν εμβόλια για παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους.

Η αλλαγή του ΕΟΠΥΥ σε πάροχο υπηρεσιών υγείας που θα λειτουργεί με βάση το μοντέλο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, «είναι ο προθάλαμος για να καταργηθούν όλες οι δημόσιες δομές και να αρχίσει η υλοποίηση της άλλης άποψης των «σοφών», που σχεδιάζουν με μόνο κριτήριο τη μνημονιακή περικοπή», αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΕΟΠΥΥ Αθήνας Παναγιώτης Ψυχάρης.
Μάλιστα, ο κ. Π. Ψυχάρης προβλέπει ότι οι εξελίξεις που δρομολογούνται για τον ΕΟΠΥΥ και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, θα οδηγήσουν σε μαζικά κλεισίματα ιατρείων.

«Η αφελής άποψη, συνεχίζει, οτι θα αρχίσουν συλλογικές διαπραγματεύσεις προς όφελος και των γιατρών είναι χωρίς λογική. Η αγορά  υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς φυσικά πρόσωπα δεν θα υφίσταται σε καμμία περίπτωση. Και γιατί άλλωστε; Η προσφορά πακέτων από μεγάλες αλυσίδες ιδιωτικών παρόχων υγείας θα είναι μη ανταγωνίσιμη οδηγώντας σε κλείσιμο χιλιάδες ιδιωτικά ιατρεία. Οι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε καμμία δημόσια δομή, θα «επιλέγουν» αναγκαστικά ανάμεσα σε ολιγοπώλια υγείας και έτσι το μονοψώνιο «ΕΟΠΥΥ» θα έχει επιτελέσει τον άκρως νομοτελειακό του στόχο, την αγορά υπηρεσιών.  Μπορεί κάλλιστα να ονομάζεται και ΕΟΑΥΥ(Εθνικός Οργανισμός Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας).

Παράλληλα λόγω χαμηλής κοστολόγησης θα θεσμοθετηθεί ο ασφαλισμένος να πληρώνει συμμετοχή μεγαλύτερη από ό,τι σήμερα για εξετάσεις καθώς και συμμετοχή για την επίσκεψη σε γιατρό του ιδιωτικού κέντρου».

http://www.onmed.gr

Δραματικές επιπτώσεις στην περιουσία των Ελλήνων προκαλεί, τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη βουτιά στις αξίες των ακινήτων. Χιλιάδες διαμερίσματα και επαγγελματικοί χώροι που είχαν αγοραστεί πριν από μερικά χρόνια με τους κόπους μιας ζωής, σήμερα έχουν απαξιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές.
Ειδικά σε περιοχές του κέντρου, υπάρχουν ολόκληρες γειτονιές οι οποίες μοιάζουν με «νεκροταφεία» διαμερισμάτων. Πολυκατοικίες έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί ή στην καλύτερη περίπτωση από τα συνολικά 20-30 διαμερίσματα να κατοικείται το 10%. Τα πωλητήρια έχουν πολλαπλασιαστεί με τους ιδιοκτήτες να προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν ακόμη και σε τιμές που προκαλούν σοκ.
Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, έχει «σπάσει» και το όριο των 10.000 ευρώ για την αγορά ενός σπιτιού και αυξάνονται οι αγγελίες για πωλήσεις ακόμη και κάτω από… 5.000 ευρώ! Δηλαδή τα ετήσια έσοδα από την ενοικίαση διαμερίσματος με 400 ευρώ τον μήνα. Ή ακόμη και το κόστος μηνιαίας μίσθωσης ενός πολυτελούς διαμερίσματος στα βόρεια προάστια. Ωστόσο, και για τόσο χαμηλές τιμές δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι καθώς τα συγκεκριμένα σπίτια μένουν απούλητα επί μήνες. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις όπου σπίτια των 10.000 ευρώ βγαίνουν σε… προσφορά με μείωση τιμών 50%.
Οι αγγελίες που ακολουθούν είναι πραγματικές, έχουν αλιευθεί από κτηματομεσιτικά γραφεία και καταγράφουν την δραματική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες. Πρόκειται για σπίτια 30 – 50 ετών τα οποία, πάντως, βρίσκονται σε καλή κατάσταση και με ελάχιστα χρήματα μπορούν να ανακαινιστούν.
  • Στην Κυψέλη ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 18 τ.μ. του 1970 με ανακαίνιση το 2008 έχει τιμή 4.800 ευρώ.
  • Στο Παγκράτι, γκαρσονιέρα 25 τ.μ. με φυσικό αέριο σε ανακαινισμένη. πολυκατοικία δίνεται 5.500 ευρώ ή 220 ευρώ/τ.μ. αλλά από τον Μάιο είναι απούλητη.
  • Στην Πλατεία Αμερικής, διαμερίσμα 23 τ.μ. προσφέρεται από τον Ιανουάριο αντί 5.000 ευρώ.
  • Στην οδό Αγίου Μελετίου, διαμέρισμα 38 τ.μ. με κήπο 65 τ.μ. σε κακλή κατάσταση προσφέρεται από τον Φεβρουάριο αντί 7.500 ευρώ ή 197 ευρώ/τ.μ.
  • Στο Νέο Κόσμο, σε ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 26 τ.μ. έγινε μείωση 2.000 ευρώ και πωλείται 6.000 ευρώ
  • Στη Νεάπολη, υπόγειο διαμέρισμα 53 τ.μ. με αποθήκη πωλείται 10.000 ευρώ έχοντας μειωθεί πρόσφατα κατά 5.000 ευρώ.
  • Εκπτωση 10.000 ευρώ έγινε σε στούντιο 5ου ορόφου 15 τ.μ. στους Αμπελόκηπους, κατασκευής 1977 και πωλείται 10.000 ευρώ.
  • Στην Κυψέλη, στούντιο/γκαρσονιέρα υπερυψωμένου ισογείου με δρίυνο πάτωμα, πωλείται 8.000 ευρώ
  • Γκαρσονιέρα 7ου ορόφου 12 τ.μ. στην Πλατεία Αττικής πωλείται 6.500 ευρώ.
  • Διαμέρισμα 55 τ.μ. στα Χανιά, κατασκευής 1965 πωλείται 5.000 ευρώ
Πηγή: Ημερησία
Άρθρο του δικηγόρου Θάνου Πέτσου
Με αφορμή την είδηση της ιστοσελίδας σας περί πρόθεσης της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του τραπεζικού κλάδου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), θα ήθελα να επισημάνω μια νομική παράμετρο στις συμβάσεις στεγαστικών δανείων του Ταμείου με τους δημοσίους υπαλλήλους, που έχει κατά τη γνώμη μου αμεληθεί.
Όπως είναι γνωστό το ΤΠΔ από την ίδρυση του είχε ως σκοπό τη στήριξη της στεγαστικής πολιτικής με τη χορήγηση δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας από υπαλλήλους ή συνταξιούχους του Δημοσίου,  Ν.Π.Δ.Δ. και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, ενώ για το σκοπό αυτό του παρασχέθηκε η νομική δυνατότητα να παρακρατά τη μηνιαία δόση του δανείου από τον μισθό του δανειζόμενου υπαλλήλου, προνόμιο που σχεδόν εξάλειφε τον κίνδυνο επισφαλειών.
Σήμερα, λοιπόν, μετά τις δραματικές μειώσεις αποδοχών, που έχουν υποστεί οι δανειολήπτες - δημόσιοι υπάλληλοι, τυγχάνει εφαρμογής, κατά κύριο λόγο στις συμβάσεις στεγαστικών δανείων, η γενική ρήτρα του άρθρου 288 του Αστικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο κάθε σύμβαση πρέπει να εκτελείται σύμφωνα με την αρχή της καλής πίστης και αφού ληφθούν υπόψη τα συναλλακτικά ήθη.
Πράγματι, ιστορικά, με κύρια βάση το άρθρο 288 του Αστικού Κώδικα, τα ελληνικά δικαστήρια είχαν δεχτεί και αποφασίσει την αναπροσαρμογή συμβάσεων υπό συνθήκες ακραίας μεταβολής της θέσης των δύο πλευρών, όπως σε περιπτώσεις μεγάλης υποτίμησης του νομίσματος, πχ. η περίφημη υποτίμηση της δραχμής από τον τότε Υπουργό Οικονομικών, Σπ. Μαρκεζίνη, το 1953. Τα δικαστήρια δέχτηκαν, λοιπόν, ερμηνεύοντας τη γενική αρχή του αστικού δικαίου περί καλής πίστης, σε συγκεκριμένες υποθέσεις, ότι το μίσθωμα (ενοίκιο) που είχε αρχικά συμφωνηθεί να καταβάλει ο μισθωτής (ενοικιαστής) έπρεπε να αναπροσαρμοστεί μετά από την υποτίμηση του νομίσματος, καθώς η συμφωνημένη ποσότητα χρημάτων προ της υποτίμησης δεν αντικατόπτριζε πλέον την εμπορική αξία του ακινήτου.
Αντίστοιχα, σήμερα, σε συνθήκες σκληρής εσωτερικής υποτίμησης, έχουμε την ιδιάζουσα σχέση μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και των δανειοληπτών του, οι οποίοι όμως ταυτόχρονα φέρουν την ιδιότητα του δημόσιου υπαλλήλου. Την ίδια στιγμή, ο δανειστής είναι, έστω κι εμμέσως, και ο εργοδότης των δανειοληπτών, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο.
Το Ελληνικό Δημόσιο, λοιπόν, αν και ως εργοδότης επέβαλε στους απασχολουμένους του συντριπτικές μειώσεις των εισοδημάτων τους, (π.χ. στην περίπτωση εκπαιδευτικού με δωδεκαετή υπηρεσία υπήρξε σωρευτικά μείωση αποδοχών ποσοστού άνω του 40% από το 2010 έως σήμερα, μη υπολογιζόμενης της επικείμενης κατάργησης των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας), ωστόσο την ίδια στιγμή, ως δανειστής των εργαζομένων του, δεν δέχεται καμία ουσιαστική και δίκαιη αναπροσαρμογή των δικών του απαιτήσεων του, με βάση τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.
Είναι σαφές ότι οι ρυθμίσεις για μείωση της παρακρατούμενης δόσης των δανείων χωρίς άφεση (διαγραφή) μέρους του χρέους ή για απλή χρονική μετάθεση αποπληρωμής μέρους των υποχρεώσεων δεν αποκαθιστούν βεβαίως την πρόδηλη ανισορροπία δικαίου μεταξύ των δύο συμβαλλομένων πλευρών. Αντίθετα, με τις προτεινόμενες, δήθεν «σωτήριες» ρυθμίσεις, οι δανειολήπτες-δημόσιοι υπάλληλοι «υποδουλώνονται» στο βωμό της εξυπηρέτησης μιας μακρόχρονης, πέραν της αρχικά συμφωνημένης διάρκειας, αποπληρωμής του δανείου τους, ενώ ταυτόχρονα δεν διαφαίνεται καμία ρεαλιστική, μελλοντική προοπτική αποκατάστασης των εισοδημάτων τους. Με αυτό τον τρόπο, δυσχεραίνεται σφοδρότατα η θέση των δανειοληπτών-δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο χωρίς καμία προσωπική τους ευθύνη, αλλά με ευθύνη του ίδιου τους του δανειστή-εργοδότη, του Ελληνικού Δημοσίου.
Είναι σημαντικό να τονιστεί μια ακόμη ιδιαιτερότητα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα που υπέστησαν τις απώλειες του «κουρέματος» των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν, καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών και διαρκούσης της κρίσης, αποκομίζει κέρδη εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, τα δε κέρδη αυτά αποφασίστηκε πρόσφατα να κατευθύνονται κατά ποσοστό 100% πλέον προς το Ελληνικό Δημόσιο (βλ. την με αριθμό  2/23677/0094/5-4-2011 απόφαση του Υπ. Οικονομικών), ενώ παλαιότερα το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε μόλις 60%.
Συγκεκριμένα, για το έτος 2009 το ΤΠΔ ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 166 εκατομ. ΕΥΡΩ, το έτος 2010 καθαρά κέρδη 81 εκατομ. ΕΥΡΩ και για το 2011, 10 εκατομ. ΕΥΡΩ, κι αυτό παρά τις χιλιάδες των αιτήσεων ρύθμισης που δέχεται από δημόσιους υπαλλήλους που αδυνατούν να επιβιώσουν εξυπηρετώντας το δάνειο τους. Πρόκειται για υπαλλήλους, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία, έχουν μια και μόνο δανειακή υποχρέωση, αυτή προς το ΤΠΔ, την οποία και ανέλαβαν λαμβάνοντας υπόψη τη μισθολογική τους κατάσταση, χωρίς να ήταν ανθρωπίνως δυνατό να προβλεφθεί η μετέπειτα ραγδαία υποβάθμιση των εισοδημάτων τους. Τη μισθολογική τους κατάσταση έλαβε υπόψη του και το ΤΠΔ κατά την έγκριση του δανείου, ενώ συνέδεσε την αποπληρωμή του από την παρακράτηση του μισθού του υπαλλήλου.
Κατά συνέπεια, η εφαρμογή της ρήτρας του αρ. 288 ΑΚ τουλάχιστον στις συμβάσεις στεγαστικών δανείων που έλαβαν δημόσιοι υπάλληλοι από το ΤΠΔ επιβάλλει τη δικαστική αναπροσαρμογή των συμβάσεων αυτών μέσω της διαγραφής του άληκτου κεφαλαίου ή της μείωσης του κατά κανόνα σταθερού επιτοκίου, σε ποσοστό ανάλογο της μείωσης των αποδοχών καθενός από τους δημόσιους υπαλλήλους, αφού ληφθεί βεβαίως υπόψη εξατομικευμένα και η γενικότερη περιουσιακή τους κατάσταση (π.χ. εισοδήματα από άλλες πηγές). Η ρήτρα του αρ. 288 ΑΚ σαφώς δεν μπορεί να αφορά υπερχρεωμένους και με άλλους είδους πιστωτικές υποχρεώσεις υπαλλήλους, στους οποίους προσιδιάζει περισσότερο η διαδικασία των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων (Ν. 3869/2010, νόμος «Κατσέλη»), αν και είναι λίαν αμφισβητούμενο νομικά κατά πόσο αυτή μπορεί να καταλάβει τις υποχρεώσεις προς το ΤΠΔ.
Το συμπέρασμα είναι ότι το ΤΠΔ δεν είναι ένα οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα, αλλά αντίθετα στη σχέση του με τους δημόσιους υπαλλήλους παρουσιάζει πολύ σημαντικές ιδιαιτερότητες που επιβάλλεται να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταβίβαση του. Είναι ωστόσο βέβαιο ότι η διεκδίκηση της περιγραφόμενης δίκαιης αναπροσαρμογής εκ μέρους των δημοσίων υπαλλήλων θα δυσχερανθεί με την επικείμενη πώληση του τραπεζικού κλάδου του Ταμείου. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστη παρατήρηση, το Ελληνικό Δημόσιο να κερδίζει από την προσωπική δυστυχία των υπαλλήλων του, που το ίδιο, με ευθύνη του, τους έχει επιβάλλει.
Στη διάθεση σας για ότι περαιτέρω πληροφορίες
 Θάνος Χρ. Πέτσος
Δικηγόρος Θεσσαλονίκης
LL.M. Kent
T.K. 54622, Ικτίνου 3
Τηλ: +30 2310 222808 6974720247
Fax: +30 2310 284156
email: thanospetsos@ymail.com
voria.gr

ο νέο trend στα ξενοδοχεία είναι τα cube hotels. Πρόκειται για ξενοδοχεία που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Ποιο είναι αυτό; Είναι όλα χτισμένα σε σχήμα κύβου. Ξεκίνησε από την Ισπανία και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Από τη βόρεια Σουηδία μέχρι τη μακρινή Αυστραλία και την παγωμένη Ρωσία.

Η μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών trivago συγκέντρωσε και παρουσιάζει πέντε «κυβικά» ξενοδοχεία, στολίδια μινιμαλισμού, πρωτοτυπίας και αρχιτεκτονικής. Απολαύστε τα!

Longitude 131˚, Ayers Rock, Αυστραλία


Το ξενοδοχείο Longitude 131˚ είναι μια συλλογή από 15 πολυτελείς σκηνές, κυβικού σχήματος που βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Uluru-Kata Tjuta, το οποίο είναι διάσημο για το ειδυλλιακό αξιοθέατο Ayers Rock.
Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου μπορούν να απολαύσουν τη μαγευτική θέα της ανατολής και δύσης του ήλιου από τον ύψους 348 μέτρων αμμόλοφο.

Αν και η οροφή των δωματίων από λευκό καμβά δίνουν την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεστε σε κάμπινγκ, κάθε δωμάτιο είναι εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις πεντάστερου ξενοδοχείου.
Δειοπνήστε κάτω από τα αστέρια, στο εστιατόριo Table 131˚, το οποίο προσφέρει 3 πιάτα τυπικής Αυστραλιανής κουζίνας πάντα συνοδευμένα από άριστης ποιότητας κρασιά της περιοχής.

St Martins Lane, Λονδίνο


Αν και το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι ελαφρώς διαφορετικό από το concept των cube hotels, το St Martins Lane στο Λονδίνο έχει αρκετές ομοιότητες με τα κυβικά ξενοδοχεία.
Κάθε δωμάτιο είναι γεμάτο παράθυρα από το πάτωμα μέχρι την οροφή και το εξωτερικό του ξενοδοχείου είναι μια «μικρογραφία» του κύβου του Ρούμπικ.

Η θέση του είναι κάτι παραπάνω από βολική καθώς βρίσκεται στην καρδιά του Δυτικού Λονδίνου ανάμεσα από το Covent Garden και την πλατεία Leicester. Αυτοχαρακτηρίζεται και όχι άδικα ως urban θέρετρο καθώς οι επισκέπτες του μπορούν να απολαύσουν μια σειρά ανέσεων και gourmet εστιατορίων από Ασιατική κουζίνα μέχρι και Κουβανέζικη.
Η γυάλινη κίτρινη είσοδος του θα σας μαγέψει και το in design εσωτερικό του θα σας αφήσει άναυδους. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το διάσημο light bar του ξενοδοχείου όπου μπορείτενα δοκιμάσετε μια πληθώρα κοκτέιλς.

Aire de Bárdenas, Tudela, Ισπανία 


Μια λέξη μπορεί να χαρακτηρίσει το ξενοδοχείο Aire de Bárdenas. Οφθαλμαπάτη, εξαιτίας των αντανακλάσεων φωτός. Βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Bárdenas Reales, ένα πάρκο 150 τετραγωνικών μέτρων, γεμάτο αμμόλοφους και φαράγγια.
Απολαύστε τον απογευματινό σας περίπατο στην περιοχή που ενώ ομοιάζει με έρημος, εντούτοις συνδυάζει τη μαγεία της ερήμου και του φυσικού πλούτου.

Όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου έχουν μίνιμαλ διακόσμηση, είναι ευρύχωρα και μερικά από αυτά έχουν ιδιωτική ταράτσα και τζακούζι. Αν είστε χορτοφάγος θα λατρέψετε το εστιατόριο του ξενοδοχείου που σερβίρει μόνο φρέσκα τοπικά προϊόντα.

Sleepbox, Moscow, Ρωσία


Δε γίνεται να μην αναφερθεί κανείς στο ξενοδοχείο,επιτομή των cube hotels, Sleepbox στη Μόσχα. Οι παροχές του είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές, free Wi-Fi, LED τηλεοράσεις, τοίχους που δεν αφήνουν να περάσει ο ήχος και ένα lobbyγεμάτο IPads για να τα χρησιμοποιήσουν για τις ανάγκες τους οι επισκέπτες.
Αυτό που το κάνει ξεχωριστό και ιδιαίτερα αγαπητό στους επισκέπτες είναι η προσιτή του τιμή, καθώς κατά μέσο όρο, το κάθε δωμάτιο, με όλες αυτές τις ανέσεις στοιχίζει 60 ευρώ.

Η τοποθεσία του είναι ιδανική, καθώς βρίσκεται στο κέντρο, 3 λεπτά από το σταθμό Belorusskiy και δέκα λεπτά με το μετρό από το Κρεμλίνο.

Treehotel, Harads, Σουηδία


Μια επίσκεψη στο Treehotel είναι μια εμπειρία από εκείνες, που μένουν χαραγμένες για πάντα στο μυαλό. Ένα cube ξενοδοχείο ξεχωριστό από τα άλλα, καθώς είναι καθόλα γυάλινο, σχεδόν αόρατο και το αγκαλιάζουν οι κορυφές πανύψηλων δέντρων.
Το Treehotel βρίσκεται στην καρδιά της Λαπωνίας και αποτελείται από 6 tree houses, όλα σχεδιασμένα από την ελίτ των αρχιτεκτόνων της Σουηδίας.

Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα από μια πληθώρα κατασκευών όπως τη φωλιά του πουλιού και το UFO, καθώς απολαμβάνουν τη μαγευτική θέα του ποταμού Lule.
Μερικά από τα σπορ που μπορείτε να κάνετε όσο βρίσκεστε εκεί είναι snowboard, kayak, ψάρεμα και ορειβασία. Μη ξεχάσετε όσο απολαμβάνετε τη θέα από το γυάλινο κύβο σας, να προσπαθήσετε να αγκαλιάσετε έστω και μια αχτίδα από το βόρειο Σέλας.
news.gr
Η κυβέρνηση επιβάλλει παρασκηνιακά αυξημένη μοριοδότηση σε ορισμένους - Μετατάξεις δημοτικών αστυνομικών - 20 μόρια παραπάνω σε όσους μπήκαν τελευταίοι.
Στον αστερισμό της αναξιοκρατίας μπαίνουν οι μετατάξεις των δημοτικών αστυνομικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Το θέμα αφορά 3.042 εργαζόμενους και δείχνει το βόλεμα «κυβερνητικών» παιδιών σε θέσεις «φιλέτα».
Με υπόγειες διεργασίες που οδηγούν στην απόλυση 184 και σε μετάταξη πολλούς άλλους, η κυβέρνηση δείχνει πώς αντιλαμβάνεται την αξιοκρατία.
Με παρασκηνιακές διεργασίες, ο Κ. Μητσοτάκης δίνει αντισυνταγματικό προβάδισμα 20 μορίων σε όσους δημοτικούς αστυνομικούς μπήκαν στο σώμα το 2010 (με την προκήρυξη του 2009).
efsyn.gr
Τα τελευταία 20 χρόνια η Νότια Κορέα μεταμορφώθηκε γρήγορα από μια χώρα αποταμιευτών, σε ένα έθνος σπάταλων δανειοληπτών. Η χώρα κατέχει σήμερα το υψηλότερο ποσοστό πιστωτικών καρτών ανά κάτοικο στον κόσμο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Κορέας που σχολιάζει το Bloomberg Businessweek, παρουσιάζοντας πενταπλάσιο αριθμό πιστωτικών καρτών σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Οικονομολόγοι που παρακολουθούν το χρέος των νοικοκυριών της χώρας, διαπίστωσαν ότι το 1990 οι Κορεάτες αποταμίευαν κατά μέσο όρο το 22,2% του καθαρού τους εισοδήματος. Έως το 2012, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 3,4%. Ο λόγος του χρέους των νοικοκυριών προς το διαθέσιμο εισόδημα το ίδιο έτος διαμορφώθηκε στο 160 - υψηλότερο από τον αντίστοιχο των ΗΠΑ το 2007, πριν σκάσει η φούσκα των ακινήτων.

Το Bloomberg σημειώνει πως παρότι η Σεούλ θεωρείται το σπίτι του περίφημου «Gangnam Style», του τραγουδιού του Psy που διακωμωδεί την εμμονή που έχουν με το στυλ τους οι κάτοικοι της πόλης και η ασιατική Μέκκα της πλαστικής χειρουργικής, η έξαρση του υπερβολικού καταναλωτισμού δεν εξηγεί γιατί οι συνήθειες των Κορεατών άλλαξαν τόσο γρήγορα.

Ο Young- Sik Jeong, ερευνητής-συνεργάτης του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Samsung της Σεούλ, εκτιμά ότι τα ενυπόθηκα δάνεια αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα του χρέους των νοικοκυριών της Κορέας, ενώ και το υψηλό κόστος στέγασης σημαίνει ότι τα δάνεια διογκώνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Τα δεδομένα που συλλέγονται από το McKinsey Global Institute δείχνουν ότι η μέση τιμή κατοικίας στην Κορέα ισοδυναμεί με 7,7 φορές το μέσο εισόδημα. Στις ΗΠΑ, ο λόγος αυτός φτάνει στο 3,5.

Η έκρηξη του χρέους είναι δυνατή, επειδή πλέον τα δάνεια είναι άμεσα διαθέσιμα. «Ήταν πολύ δύσκολο για τα νοικοκυριά να δανείζονται χρήματα τη δεκαετία του 1990», λέει ο Jeong. Τώρα είναι πολύ πιο εύκολο για τις οικογένειες για παίρνουν δάνειο από την τράπεζα και πολλές πιστωτικές κάρτες.
news.gr
Μια απίστευτη επίδειξη 2 πυροσβεστών κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι οποίοι βγάζουν μια τεράστια σκάλα από το πυροσβεστικό όχημα, την κουβαλούν τρέχοντας μια απόσταση περίπου 25 μέτρων και ανεβαίνουν στον 3ο όροφο ενός κτηρίου! Όλα αυτά μέσα σε 14 δευτερόλεπτα.








http://www.picantiko.gr 
Η κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου πέρα από το γεγονός ότι η συσκευή έχει αξία, το σημαντικότερο είναι ότι χάνεις όλα τα τηλέφωνα των φίλων και γνωστών που είχες καταχωρισμένα εκεί, αφού πολύ λίγοι είναι εκείνοι που τα αποθηκεύουν και κάπου αλλού πέρα από το κινητό. Κάπως έτσι σκέφτηκε μάλλον και ο Κινέζος κλέφτης ενός i-Phone από έναν μπάρμαν στην επαρχία Χουάν, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ κάθισε με επιμονή και αντέγραψε στο χαρτί τις 1.000 και πλέον επαφές που είχε στο κινητό του και στη συνέχεια τους τις έστειλε! 11 ολόκληρες σελίδες με ονόματα και αριθμούς τηλεφώνου έτσι για να εξιλεωθεί κάπως στα μάτια του…
perierga.gr - Του έκλεψε το i-Phone και του επέστρεψε χειρόγραφα 11 σελίδες επαφών!
Όταν ο ιδιοκτήτης ανακάλυψε την κλοπή έγινε έξω φρενών και έστειλε από το κινητό ενός φίλου ένα μήνυμα στον κλέφτη, απειλώντας τον και ζητώντας του να βρει τη διεύθυνσή του από το κινητό και να του το στείλει πίσω γιατί είχε μέσα σημαντικές επαφές και τηλέφωνα που δεν τα είχε αλλού. Μετά από τρεις μέρες έλαβε έναν φάκελο, χωρίς το τηλέφωνο φυσικά, αλλά με όλες τις πολύτιμες επαφές του σε χειρόγραφες σελίδες.

perierga.grperierga.gr - Του έκλεψε το i-Phone και του επέστρεψε χειρόγραφα 11 σελίδες επαφών!

Ενα δημοσιογραφικό γραφείο θα στηθεί στις 5 Δεκεμβρίου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι, στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Οι κάτοικοι της πόλης θα μπορούν για λίγες ώρες να γίνουν δημοσιογράφοι, φωτογράφοι σκιτσογράφοι αλλά και γραφίστες.

Πρόκειται για μια εκδήλωση με τίτλο «ΕΘΕΛΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ» που διοργανώνουν η «Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» και το «Thess-Δίκτυο, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης».

Καθένας και καθεμία θα μπορεί να επισκεφτεί το ιδιότυπο αυτό «γραφείο» στην Αριστοτέλους και να δώσει ένα άρθρο, μια φωτογραφία, ένα σκίτσο, μια γελοιογραφία, μια ιστορία ή ένα σχόλιό του, αρκεί να αφορούν τον εθελοντισμό.

Τα κείμενα, οι φωτογραφίες, τα σκίτσα και οι γελοιογραφίες που θα συγκεντρωθούν, θα φιλοξενηθούν σε μια ξεχωριστή έντυπη έκδοση, η οποία θα μοιραστεί την επόμενη ημέρα στην πόλη.

Από το 1985, ο ΟΗΕ έχει καθιερώσει την 5η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη.

Μία σειρά απίστευτων σκηνών από την προετοιμασία των κινεζικών στρατευμάτων για την παρέλαση της 60ής επετείου της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τον Οκτώβριο του 2009. Oι εικόνες σε πολλές περιπτώσεις ανατριχιάζουν από την σκληρότητα της εκπαίδευσης.
Η χρησιμοποίηση…καρφιτσών (!) στη βάση του λαιμού των στρατιωτών για να έχουν το κεφάλι στο σωστό ύψος, η πολύωρη έκθεση στον ήλιο μέχρις σημείου που να αποτυπώνεται στο σχέδιο της φανέλας στο σώμα από τις ηλιακές ακτίνες, η μέτρηση της απόστασης της μύτης (!) μεταξύ των στρατιωτών και πολλά άλλα.
Είναι γεγονός ότι η εκπαίδευση στις κινεζκές ένοπλες δυνάμεις, ξεπερνάει τα άνθρώπινα όρια πολλές φορές, τουλάχιστον σε σχέση με τα δυτικά πρότυπα.
perierga.gr
Θέλεις να βρεις δουλειά σε κάποια μεγάλη επιχείρηση; Εχεις Facebook και Linked-in; Τότε οι πιθανότητες είναι περισσότερες. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται αυτοί που (ενίοτε) προσλαμβάνουν...

Στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, με έμφαση στο LinkedIn, έχουν στραφεί πλέον και οι ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να αναζητήσουν και να προσελκύσουν στελέχη αλλά και να προωθήσουν την εταιρεία τους ως έναν χώρο εργασίας με καλές συνθήκες.
Επίσης οι περισσοτερες επιχειρήσεις που θέλουν να προσλάβουν εργαζομένους, θέλουν να γνωρίζουν τα υποψήφια στελέχη τους μέσω των social media.
Oπως προέκυψε από έρευνα  σε 106 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (από τις οποίες 59% ήταν πολυεθνικές, 44% δραστηριοποιούνται στο χώρο των υπηρεσιών, 17% στη βιομηχανία και 24,5% στο εμπόριο) της εταιρίας ALba που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Συνδέσμου Διοίκησης  Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΑΔΕ):
  • το 89% των εταιρειών του δείγματος μας δηλώνουν ότι κάνουν κάποια χρήση των social media.
  • η πλειοψηφία (43%) ξεκίνησαν να τα χρησιμοποιούν πιο ενεργά τα τελευταία δύο χρόνια.
Πρώτο σε χρήση το LinkedIn και ακολουθούν το facebook, τα εταιρικά blogs, το YouTube, το Twitter και το Yammer ενώ εξαιρετικά περιορισμένη είναι η χρήση μέσων όπως το Pinterest και το Instagram.
-Πρώτα στη χρήση των social media έρχονται τα τμήματα Marketing (53%) ενώ τα τμήματα HR έρχονται δεύτερα με ικανοποιητικά ποσοστά χρήσης (34%).
-Στόχος της χρήσης των social media είναι:
(α) Η αναζήτηση και προσέλκυση στελεχών (κυρίως μέσω LinkedIn),
(β) η προώθηση του employer brand της εταιρείας (μέσω κυρίως LinkedIn & Facebook καθώς και YouTube & Twitter)
(γ) η διασταύρωση πληροφοριών του βιογραφικού υποψηφίου (μέσω LinkedIn & Facebook)
  • 46% των εταιρειών έχουν εντάξει τη γνώση των social media στα κριτήρια επιλογής junior στελεχών στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού.

http://www.fpress.gr 
Γεύσεις εκτός συνόρων, με τη μακρινή Κίνα να έχει την τιμητική της, παρουσιάζονται σήμερα και αύριο στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Food Festival, που διοργανώνεται φέτος για τρίτη χρονιά.
Η Διεθνής Αγορά (International Agora) θα συναντηθεί και θα δεθεί με τις γεύσεις της Ελληνικής Αγοράς (Greek Agora) που στήνεται για δεύτερο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο στον ίδιο χώρο.
Η διήμερη Agora θα λειτουργεί από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Οι αρχιμάγειρες της Λέσχης Βορείου Ελλάδος θα έχουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν σε ξεχωριστό χώρο που έχει προετοιμαστεί γι αυτό το σκοπό, ζεστά και γνωστά κινέζικα πιάτα για όλους τους επισκέπτες.
Στο φουαγιέ του δημαρχείου θα υπάρχουν και άλλες διεθνείς γεύσεις που πέρασαν από την πολυεθνική Θεσσαλονίκη ή συναντώνται στην πόλη τα τελευταία χρόνια.
Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα εκτός από το να γευτούν, να αγοράσουν απευθείας από τους επιχειρηματίες, εισαγωγείς και ιδιοκτήτες καταστημάτων που διαθέτουν τρόφιμα ξένης ετικέτας στην Θεσσαλονίκη.
Στο μεταξύ και φέτος θα πραγματοποιηθεί το πρότζεκτ “Τα παιδιά στην Κουζίνα” για μαθητές σχολείων, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία με βιωματικό τρόπο να γνωρίσουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής δημιουργώντας και δοκιμάζοντας τις ικανότητές τους συντροφιά με ειδικούς.
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται από Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στη γραμματεία του Thessaloniki Food Festival.
Εκτός από τη δυνατότητα που παρέχουν τα εργαστήρια στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους σ ένα μάθημα-δημιουργικό παιχνίδι, μπορούν να δοκιμάσουν το αποτέλεσμα, ενώ τους δίνεται και η ευκαιρία να μιλήσουν και να παρουσιάσουν προϊόντα που θα επιθυμούσαν να καταναλώνουν στο κυλικείο του σχολείου τους.
Περισσότερες πληροφορίες για το Thessaloniki Food Festival μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http: //foodfestival.thessaloniki.gr
aftodioikisi.gr
Κινδυνολογούν οι Financial Times σε άρθρο του Wolfgang Münchau σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης αλλά και την έκβαση του ελληνικού ζητήματος, με φόντο το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία.

Αναφερόμενους στους σκοπέλους που πρέπει να αντιμετωπίσει η ευρωζώνη γράφει χαρακτηριστικά για τη χώρα μας πως οι ενέσεις προς την Ελλάδα είτε με την επιμήκυνση δανείων είτε με χαμηλά επιτόκια δεν πρόκειται να έχουν αντίκρυσμα καθώς το χρέος παρά τις προβλέψεις και τον στόχο του 124% του ΑΕΠ δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 160%. Αυτό όπως αναφέρουν οδηγεί είτε σε χρεοκοπία είτε σε δραχμή είτε και στα δύο.

«Ας πάρουμε ένα απλό δείγμα από τις ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2020. Η ΕΕ και το ΔΝΤ στηρίζουν όλα τα δεδομένα του προγράμματος διάσωσης στο στόχο να είναι 124% του ΑΕΠ.

Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ή θα χρεοκοπήσει ή θα εξέλθει από το ευρώ ή και τα δύο. Η τακτική της ΕΕ να εθελοτυφλεί και να δίνει παρατάσεις στα δάνεια με μεγαλύτερες διάρκειες και χαμηλότερα επιτόκια, φτάνει στο φυσικό της τέλος», είναι το χαρακτηριστικό απόσπασμα των Financial Times.

http://aftodioikisi.gr 
H εικόνα που βλέπετε με το ελληνικό δημόσιο πριν και μετά τη κρίση, κυκλοφορεί και κάνει θραύση στα social media…




makeleio.gr
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου το μη κερδοσκοπικό σωματείο Σώμα Φίλων ΑμεΑ «Δράση για το Κάτι Άλλο » και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός "You in Europe", ενώνουν τις δυνάμεις τους. προκειμένου να στήσουν μια μεγάλη γιορτή για τη διαφορετικότητα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης!

Τι θα κάνουμε?

Διαδραστικά δρώμενα και υπαίθρια παιχνίδια με την συμμετοχή του κοινού αλλά και πλήθους εθελοντών, καθώς και μια θεατρική παράσταση από εθελοντές και άτομα με αναπηρία!

Συγκεκριμένα:

Στις 3 Δεκεμβρίου το πρωί (11:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ.) θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά δρώμενα (flash mobs) σε τρία κεντρικά σημεία της πόλης (πλατεία Αριστοτέλους, πεζόδρομος Ικτίνου, πεζόδρομος Αγίας Σοφίας) προσκαλώντας κοινό και περαστικούς στην μεγάλη εκδήλωση που θα στηθεί το βράδυ.

Στις 3 Δεκεμβρίου το απόγευμα (18:00 – 21:00) θα πραγματοποιηθούν υπαίθρια παιχνίδια και θεατρική παράσταση όπου εθελοντές, άτομα με αναπηρία και περαστικοί θα παίξουμε, θα γελάσουμε, θα έρθουμε πιο κοντά και θα ξαναγίνουμε όλοι παιδιά.

Αποκορύφωμα της βραδιάς θα είναι η 20λεπτη θεατρική παράσταση με θέμα τη διαφορετικότητα!
Πρόκειται για μια κοινωνική δράση με συγκεκριμένο μήνυμα και σκοπό να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά στα άτομα με αναπηρία, γιορτάζοντας την αξία του να είσαι διαφορετικός – ξεχωριστός – μοναδικός!

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, να συμμετέχουν στην μεγάλη αυτή γιορτή, το απόγευμα τις Τρίτης 3 Δεκεμβρίου από τις 6:00μ.μ.

http://www.thestival.gr
Από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου αρχίζει το χριστουγεννιάτικο ωράριο των καταστημάτων. Τις τρεις τελευταίες Κυριακές του χρόνου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή προτείνεται λειτουργία από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, τα Σάββατα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα (εκτός από το Σάββατο 14/12 που προτείνεται λειτουργία μέχρι τις 4 το απόγευμα) και τις τρεις τελευταίες Κυριακές από τις 11 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Το εορταστικό ωράριο για την Τρίτη 24 (Παραμονή Χριστουγέννων) και την Τρίτη 31 (παραμονή Πρωτοχρονιάς) είναι από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Την Τετάρτη 25 και Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013 και την Τετάρτη 1 και την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της απασχόλησης του προσωπικού κατά την Κυριακή 22/12/2013.
Από την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014 επανέρχεται το κανονικό ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων του λεκανοπεδίου Αττικής.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι για την εργασία της Κυριακής 15/12/2013 θα δοθεί εκ περιτροπής στο προσωπικό μια ημέρα αναπληρωματικής ανάπαυσης.
aftodioikisi.gr
Νωρίς νωρίς θα σταματούν οι έλεγχοι της εφορίας, ώστε να αποφεύγονται οι υπερωρίες. Στο απυρόβλητο τα νυχτερινά κέντρα. Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα

Στις 10 το βράδυ, θα ολοκληρώνονται οι έλεγχοι της εφορίας, καθώς δεν υπάρχουν κονδύλια για νυχτερινούς ελέγχους!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ”Καθημερινής”, εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει ελέγχους μέχρι τη συγκεκριμένη ώρα, καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν εγκρίνει προς το παρόν υπερωρίες για νυχτερινούς ελέγχους.

Αυτό σημαίνει ότι νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια, θα μπορούν να φοροδιαφεύγουν άνετα και χωρίς προβλήματα, αφού κανείς δεν θα τους ελέγχει.

Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τον τελευταίο καιρό τα φορολογικά έσοδα, πάνε καλά και το οικονομικό επιτελείο είναι αισιόδοξο ότι θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τη φοροδιαφυγή:

*Αγροτικός τομέας: Σε έλεγχο σε μία ΔΟΥ βρέθηκαν 380 αγρότες (σε σύνολο 430), οι οποίοι δήλωναν πλασματικό ΦΠΑ. Για παράδειγμα ένας αγρότης δήλωνε στον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι διαθέτει 10 στρέμματα. Στη φορολογική του δήλωση συμπλήρωνε επιστροφή ΦΠΑ 23.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε δαπάνες 100.000 ευρώ οι οποίες αναλογούν σε 100 στρέμματα. Και για τις 380 περιπτώσεις η ΔΟΥ δεν επέστρεψε ΦΠΑ που ανήλθε σε 2,5 εκατ. ευρώ ενώ ξεκίνησε έλεγχο:

Των ιδίων των αγροτών, όπου διαπιστώθηκε πρόσθετο εισόδημα ύψους άνω των 15 εκατ. ευρώ και βεβαίωσε φόρους άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Για να διαπιστώσει τα πλαστά – εικονικά τιμολόγια που έχουν εκδοθεί από σούπερ μάρκετ και έχουν λάβει οι αγρότες.

*Ανακυκλωτές scrap: Σε έλεγχο που διενεργήθηκε από μία εφορία εντοπίστηκε κύκλωμα 6 ανακυκλωτών μετάλλων scrap, οι οποίοι πωλούσαν τα μέταλλα μεταξύ τους, με σκοπό να εμφανίζουν ότι έχουν συναλλαγές, ενώ στην πραγματικότητα απλά εξέδιδαν πλαστά-εικονικά τιμολόγια σε τρίτους. Το συνολικό ποσό που διακινήθηκε ανήλθε σε 11 εκατ. ευρώ κατά το 2011. Τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ

*Πώληση ακινήτων: Σε έλεγχο που διενεργήθηκε από άλλη εφορία της χώρας εντοπίστηκαν 4 μηχανικοί, οι οποίοι πωλούσαν διαμερίσματα, χωρίς να έχουν προχωρήσει σε έναρξη δραστηριότητας ως εργολάβοι και εμφανίζονταν ότι πωλούσαν άνω των 3 διαμερισμάτων μέσα σε ένα έτος, τις οποίες δήλωναν ως ιδιωτικές κατοικίες τους. Σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς βρέθηκαν συνολικά ποσά άνω των 30 εκατ. ευρώ. Ενας εξ αυτών είχε στον λογαριασμό του 12 εκατ. ευρώ και δήλωνε εισόδημα 250.000 ευρώ. Μόλις η εφορία του βεβαίωσε το εισόδημα των 12 εκατ. ευρώ, αυτός προσέφυγε στην επιτροπή επανεξέτασης, που σημαίνει ότι πλήρωσε ήδη 6 εκατ. ευρώ προσπαθώντας να γλιτώσει το υπόλοιπο ποσό.

*Πλειστηριασμοί ακινήτων: Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013 έχουν διενεργηθεί 13.597 προγράμματα πλειστηριασμού ακινήτων για φορολογούμενους που οφείλουν περισσότερα από 100.000 ευρώ στο Δημόσιο. Μόνο τον Οκτώβριο η εφορία έβγαλε σε πλειστηριασμό 1.553 ακίνητα (διαμερίσματα, μαγαζιά, οικόπεδα κ.ά.) από 1.190 τον Σεπτέμβριο.

*Ποινικές διώξεις – κατασχέσεις: Στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου ασκήθηκαν πάνω από 156.000 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος όσων χρωστούν στην εφορία.

*Κατασχέσεις εις χείρας τρίτων: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι εφορίες είχαν διατάξει 74.540 κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, ενοικίων, μισθών κ.λπ. Οι περισσότερες έχουν γίνει από τη ΔΟΥ Β΄ Ηρακλείου με 1.052 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» τον Οκτώβριο και ακολουθούν η ΦΑΕΕ Πειραιά με 793, η ΔΟΥ Κοζάνης με 592 και η ΔΟΥ Καλαμάτας με 588.

http://www.4news.gr
Η κυβέρνηση της Ισλανδίας ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την ελάφρυνση των χρεών των νοικοκυριών που έχουν συνάψει στεγαστικά δάνεια, η οποία θα φθάνει μέχρι λίγο παραπάνω από τα 24.000 ευρώ για το καθένα από αυτά.

Το σχέδιο αυτό ήταν η κύρια υπόσχεση του (κεντρώου) Κόμματος της Προόδου του πρωθυπουργού Σιγκμουντούρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, νικητή των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου με τον συντηρητικό σύμμαχό του, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας.

Έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων, η κυβέρνηση συνασπισμού παρουσίασε τα μέτρα, εκτιμώμενου κόστους 150 δισεκατομμυρίων κορωνών (άνω των 900 εκατομμυρίων ευρώ) για τέσσερα χρόνια.

Το κυριότερο μέτρο είναι η μείωση του κεφαλαίου του δανείου για τα νοικοκυριά που πήραν στεγαστικό δάνειο διασυνδεδεμένο με τον πληθωρισμό (που είναι η πλειονότητα των περιπτώσεων) ανεξαρτήτως εισοδήματος. Αυτή η ελάφρυνση των δανείων, που εξαρτάται από το ύψος του δανειζόμενου ποσού, έχει ανώτατο όριο τα τέσσερα εκατομμύρια κορώνες (24.000 ευρώ).

Στην πράξη, οι τράπεζες στην Ισλανδία χορηγούσαν μόνο δάνεια διασυνδεμένα με τον πληθωρισμό πριν από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008. Η βαθιά χρηματοπιστωτική κρίση που πέρασε η χώρα είχε ως αποτέλεσμα την καταβύθιση της ισλανδικής κορώνας, τροφοδοτώντας έναν πληθωρισμό που εκτόξευσε στα ύψη τα χρέη των νοικοκυριών.

"Τώρα, τα δάνεια των νοικοκυριών ισοδυναμούν με το 108% του ΑΕΠ, που είναι υψηλό σε διεθνές επίπεδο (..). Το μέτρο θα ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και θα ενθαρρύνει την αποταμίευση", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τη χρηματοδότηση του σχεδίου.

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο πρωθυπουργός είχε πει πως το σχέδιο δεν αναμένεται να αυξήσει το δημόσιο χρέος. Αρχικά είχε υποσχεθεί μια αφαίμαξη των ξένων πιστωτών των ισλανδικών τραπεζών, κάτι που πολλοί οικονομολόγοι είχαν θεωρήσει ανεφάρμοστο, στη συνέχεια είχε αφήσει να πλανάται η αβεβαιότητα σχετικά με την πηγή των απαραίτητων πόρων.

Η ελάφρυνση των δανείων αναμένεται να αρχίσει "προς τα μέσα του 2014", διευκρίνισε η κυβέρνηση.

http://www.newsit.gr 
Στις 2 Δεκεμβρίου 1915 ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει τη γενική Θεωρία της σχετικότητας, Ενώ το 1971 το σοβιετικό διαστημικό όχημα «Άρης 3» γίνεται το πρώτο που προσεδαφίζεται στον Άρη.

1409 – Αρχίζει τη λειτουργία του το Πανεπιστήμιο της Λειψίας.

1697 – Ανοίγει στο Λονδίνο ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου.

1755 – Ο δεύτερος φάρος του Έντιστοουν στην Αγγλία καταστρέφεται από πυρκαγιά.

1804 – O Ναπολέων Βοναπάρτης στέφεται αυτοκράτορας της Γαλλίας στην Παναγία των Παρισίων.

1805 – Ναπολεόντειοι πόλεμοι: τα γαλλικά στρατεύματα, υπό τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, πετυχαίνουν μεγάλη νίκη εναντίον των ενωμένων ρωσικών και αυστριακών στρατευμάτων στη Μάχη του Άουστερλιτς.

1823 – Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζέιμς Μονρόε σε ομιλία του στο Κογκρέσο εισηγείται την αμερικανική ουδετερότητα στις μελλοντικές ευρωπαϊκές διαμάχες, θέση γνωστή ως Δόγμα Μονρόε. Την ίδια ημέρα πρότεινε στο Αμερικανικό Κογκρέσο την αποστολή Αμερικανού πρεσβευτή στην υπό επανάσταση ευρισκόμενη Ελλάδα.

1845 – Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζέιμς Νοξ Πολκ ανακοινώνει στο Κογκρέσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επεκταθούν επιθετικά στη Δύση.

1851 – Ο Ναπολέων Γ΄ καταλύει με πραξικόπημα τη Δεύτερη Γαλλική Δημοκρατία και γίνεται δικτάτορας.

1877 – O Γάλλος φυσικός Λουί Πολ Καγιετέ υγροποιεί το οξυγόνο. Αργότερα ο ίδιος θα καταφέρει να υγροποιήσει το υδρογόνο, το άζωτο και τον ατμοσφαιρικό αέρα.

1901 – Κυκλοφορούν στην αγορά τα ξυραφάκια «Ζιλέτ» στις ΗΠΑ.

1915 – Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει τη γενική Θεωρία της σχετικότητας.

1942 – Στις ΗΠΑ, ο Ιταλός φυσικός Ενρίκο Φέρμι παράγει την πρώτη πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση στο πανεπιστήμιο του Σικάγο στο Ιλινόις.

1952 – Προβάλλεται , στο Κολοράντο των ΗΠΑ, για πρώτη φορά στην τηλεόραση η γέννηση ενός παιδιού.

1956 – Ο Τσε Γκεβάρα φτάνει με τον Φιντέλ Κάστρο και τους αντάρτες του στην Κούβα, όπου θα πολεμήσουν τον δικτάτορα Φουλσένσιο Μπατίστα.

1957 – Προβολή της ταινίας Ο Χριστός ξανασταυρώνεται του Ζιλ Ντασέν, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.

1971 – Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γίνονται ανεξάρτητο κράτος από το Ηνωμένο Βασίλειο .

1971 – Το σοβιετικό διαστημικό όχημα "Άρης 3" γίνεται το πρώτο που προσεδαφίζεται στον Άρη.

1975 – Το Λάος γίνεται Λαοκρατική δημοκρατία.

1975 – Εκδηλώνεται πειρατεία σε τρένο από 7 αντάρτες των Νότιων Μολούκων, με 3 νεκρούς στην Ολλανδία.

1977 – Προσωρινός πρόεδρος της ΕΔΗΚ εκλέγεται ο Ιωάννης Ζίγδης, μετά την παραίτηση του Γεωργίου Μαύρου.

1979 – Σε δημοψήφισμα που διεξάγεται στο Ιράν, ο Αγιατολάχ Χομεϊνί συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες.

1979 – Στη Λιβύη, 2.000 άτομα επιτίθενται εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ.

1979 – Ο Νίκος Γκάλης κάνει την πρώτη του εμφάνιση επί ελληνικού εδάφους με την ομάδα του Άρη.

1982 – Γίνεται στις ΗΠΑ η πρώτη εμφύτευση τεχνητής καρδιάς (Jarvic-71) στον οδοντίατρο Μπάρνι Κλαρκ.

1982 - Στην Ισπανία ορκίζεται ο νέος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Φελίπε Γκονσάλες.

1984 – Μεγάλες ποσότητες ισοκυανικού μεθυλίου και άλλων τοξικών ουσιών διέρρευσαν από το εργοστάσιο της Union Carvide κοντά στο Μποπάλ της Ινδίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 15.000 ανθρώπων και την πρόκληση αναπηριών σε περίπου 500.000.

1988 – Η Μπεναζίρ Μπούτο αναλαμβάνει πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός σε ισλαμικό κράτος (στο Πακιστάν).

1990 – Εκλέγεται πρόεδρος της Βοσνίας ο Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς.

1990 – Ο συνασπισμός του Χέλμουτ Κολ αναδεικνύεται νικητής στις πρώτες παγγερμανικές εκλογές από το 1932.

1990 – Τα στρατεύματα του Ιντρίς Ντεμπί εισέρχονται στο Τσαντ και ο ίδιος γίνεται ηγέτης της χώρας.

1990 – Εγκρίνεται με δημοψήφισμα το Σύνταγμα του Μπενίν.

1991 – Στη Συρία επανεκλέγεται πρόεδρος ο Χαφέζ αλ Άσαντ.

1991 – Η Μόσχα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

1993 – Υπογράφεται συμφωνία ανάμεσα στη γεωργιανή κυβέρνηση και στους αυτονομιστές στην Αμπχαζία, για τον τερματισμό των συγκρούσεων που σοβούσαν πάνω από ένα χρόνο.

1994 – Εκδίδεται από το Δημήτρη Ρίζο η εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος".

1994 – Βυθίζεται στη Σομαλία το πλοίο Ακίλε Λάουρο.

1996 – Ο Ζαχίντ Ναχαγιάν επανεκλέγεται πανηγυρικά στο αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

1999 – Αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κικ μπόξινγκ στο Κάορλε της Ιταλίας κερδίζει ο Νίκος Μέμμος, με ήττα από τον Άγγλο αντίπαλό του στην κατηγορία semi-contact. Στην κατηγορία Full contact ο Γιάννης Λατσόνας κερδίζει χάλκινο μετάλλιο.

1999 – Καταγράφεται στην Ελλάδα η πρώτη περίπτωση απόδοσης ποινικών ευθυνών για εργολάβους δημοσίων έργων (στην Κατερίνη-για την κατάρρευση του δρόμου Σκοτίνας –Λιτοχώρου).

2000 – Πραγματοποιείται η τελευταία συναυλία των «Smashing Pumpkins» στο Σικάγο.

2001 – Η εταιρεία Ένρον κηρύσσει πτώχευση. Αποτελεί τη μεγαλύτερη χρεωκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ.

2003 – Τέσσερα χάλκινα μετάλλια κατακτούν οι Έλληνες αθλητές στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Tαολού στην Aμβέρσα (Bέλγιο). O K. Oικονομίδης ήρθε 3ος στο κοντάρι, το νότιο σπαθί και την επίδειξη παραδοσιακής γροθιάς, ενώ ο Γ. Mπακαούρης στην επίδειξη παραδοσιακού όπλου.

2003 – Ο Αμερικανός φοιτητής Μάικλ Σάιφερ ανακαλύπτει τον μεγαλύτερο γνωστό πρώτο αριθμό του Μερσέν, μήκους 6.320.430 ψηφίων.

2004 – Αρχίζει η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δύναμή της, (EUFOR), 7 χιλιάδων στρατιωτών διαδέχεται επισήμως την πολυεθνή δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία.

2004 – Το έργο "Πηγή" του Γάλλου ντανταϊστή Μαρσέλ Ντισάν (1917) ανακηρύσσεται το πιο σημαίνον έργο σύγχρονης τέχνης. Το έργο απεικονίζει μια λεκάνη ουρητηρίου για λευκούς άνδρες. Τη 2η θέση στη σχετική ψηφοφορία Βρετανών ειδικών σε θέματα τέχνης έλαβε ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο "Δεσποινίδες της Αβινιόν" (1907) και την 3η το έργο του Άντι Γουόρχολ "Marilyn Diptych" (1962).

2005 – Κυκλοφορεί στην Ευρώπη το Microsoft Xbox 360.

http://www.enikos.gr 
Νέες, αναθεωρημένες επί τω βελτίω, προβλέψεις, σχετικά με την πορεία του τουρισμού το 2014 αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας μέσα στις προσεχείς ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνουν λόγο για αφίξεις της τάξης των 19,5 εκατομμυρίων το επόμενο έτος, έναντι 18,5 εκατομμυρίων, που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Υπενθυμίζεται ότι είχε μεσολαβήσει μια ενδιάμεση εκτίμηση, η οποία έκανε λόγο για 19 εκατομμύρια επισκέπτες τη χρονιά που έρχεται, αλλά όλα δείχνουν ότι η τελική εικόνα θα είναι πολύ καλύτερη.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την πορεία των έως τώρα προκρατήσεων, η οποία είναι καλύτερη από κάθε άλλη φορά, αλλά και από τις προβλέψεις που κάνουν τουριστικοί παράγοντες, εντός και εκτός συνόρων.

Το γεγονός ότι η ρευστότητα εξακολουθεί να κυριαρχεί στις χώρες της Βόρειας Αφρικής παίζει ασφαλώς το ρόλο του σε αυτή την θετική για την Ελλάδα εξέλιξη, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχει και συνέχεια.

Έτσι, δεν αποκλείεται, τη μεθεπόμενη σεζόν, να σπάσει και το ιστορικό ρεκόρ των 20 εκατομμυρίων αφίξεων, που μέχρι πρότινος φάνταζε σχεδόν εξωπραγματικό...
voria.gr
Έχουν περάσει σχεδόν δυόμιση εβδομάδες από τη συμφωνία μεταξύ των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών από τη μια πλευρά και της ΚΕΔΕ για την εθελοντική κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων αλλά ακόμη δεν έχουν λυθεί καν τα τυπικά (σ.σ. ψήφιση σχετικής διάταξης από τη Βουλή), ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.

Κι αυτό την ώρα που ακόμη και με την άτυπη παράταση που (λέει ότι) έχει πάρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, τα περιθώρια για τις 12.500 διαθεσιμότητες (εκ των οποίων οι 5 έως 6.000 από τους ΟΤΑ) είναι ασφυκτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η υπόθεση της εθελοντικής κινητικότητας δεν προχωράει καθώς υπάρχει έντονη διαφωνία των δύο υπουργείων με τους δημάρχους για την εμπλοκή του ΑΣΕΠ. Οι μεν κύριοι Μητσοτάκης και Μιχελάκης θέλουν η διαδικασία της εθελοντικής κινητικότητας να πραγματοποιηθεί με την ενεργό συμμετοχή του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού οι δε αιρετοί δεν το επιθυμούν σε καμία περίπτωση.

Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι:

-          Θα καθυστερήσει πολύ η διαδικασία.
-          Με τον τρόπο αυτό είναι πιθανόν ορισμένοι υπάλληλοι αντί να μετακινηθούν να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
-          Δεν θα το δεχθούν οι ίδιοι οι υπάλληλοι με αποτέλεσμα να μην πετύχει η εθελοντική κινητικότητα που βασίζεται στη βούληση των ίδιων των εργαζόμενων να μετακινηθούν.

Οδηγούμαστε σε υποχρεωτική κινητικότητα-διαθεσιμότητα

Τονίζουν δε ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει με πολύ απλό τρόπο καθώς πρόκειται στην ουσία για μετατάξεις που θα «βαπτιστούν» κινητικότητα- διαθεσιμότητα: Δηλαδή, για παράδειγμα αν ο Δήμος Αθηναίων έχει πλεονάζον προσωπικό που επιθυμεί να ενταχθεί σε κινητικότητα στην ειδικότητα των ηλεκτρολόγων και γειτονικοί δήμοι έχουν έλλειψη προσωπικού σε αυτή την ειδικότητα να μπορούν να μετακινηθούν με μία απλή απόφαση των δύο δημάρχων (πιθανόν και του δημοτικού συμβουλίου) εφόσον ο δήμος υποδοχής δεσμευθεί ότι διαθέτει τις αναγκαίες πιστώσεις. Όπως, μάλιστα, λένε δήμαρχοι στην aftodioikisi.gr, σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να μεταφερθούν ανάλογες πιστώσεις από τον ένα δήμο στον άλλο.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη και αν δεν βρεθεί λύση η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει προς τους αιρετούς ότι θα οδηγηθούμε στη διαδικασία της υποχρεωτικής κινητικότητας-διαθεσιμότητας.

http://aftodioikisi.gr 
Σε διαδικτυακή τροχιά μπαίνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος σχεδιάζει να διαθέσει δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο ίντερνετ στους πολίτες και επισκέπτες της πόλης.

Ήδη ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Χασδάι Καπόν έχει συντάξει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δωρεάν παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, υπηρεσίες δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο θα παρέχονται σε 80 σημεία στο κέντρο και στις περιφερειακές συνοικίες. Πρόκειται κυρίως για τουριστικά σημεία και δημόσιους χώρους αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα. «Στόχος είναι να παρέχεται δωρεάν wifi σε δημότες και τουρίστες σε 80 σημεία, τα πιο πολυσύχναστα, τις πλατείες και αυτά που επιλέγουν κυρίως οι τουρίστες» σημείωσε στη Voria.gr ο κ. Καπόν.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, οι πρώτες εφαρμογές θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου και θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2014.

Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, προωθείται και η διασύνδεση όλων των περιφερειακών κτηρίων του δήμου Θεσσαλονίκης. Από αυτή την κίνηση ο δήμος επιδιώκει να περιορίσει το κόστος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Μεταξύ των περιοχών όπου κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να «σερφάρουν» στο διαδίκτυο ελεύθερα θα είναι οι πλατείες Αριστοτέλους, Αγίας Σοφίας, Ιπποδρομίου, Συντριβανίου, Δημοκρατίας, Ελευθερίας, Εμπορίου, Κατούνη, Μοριχόβου, Δικαστηρίων, ΧΑΝΘ, καθώς και η κεντρική πλατεία της Τριανδρίας.
Ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ θα υπάρχει επίσης στις πλατείες Καούδη, Συνδίκα, Φαναριωτών, Αίνου, Ίριδος, Γοβατζιαδάκη, Γαλοπούλου, Κυπρίων Αγωνιστών, Δώδεκα Αποστόλων, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Παιδαγωγών, Μακεδονομάχων, Ανατολικής Θράκης, Μουσχουντή, Τυρολόης, Δημητρίων, Τερψιθέας, Ρομφέη, Λαοδηγήτριας, Αγίου Παντελεήμονα, Αγίου Γεωργίου, Πετρίδη, Παύλου Μελά, Μαρτύρων, Ελευθερίας και Μιλήτου.

Επίσης, στα γήπεδα του Άρη, του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή, στο Παλέ ντε Σπορ, στο Ποσειδώνιο, στο Ιβανώφειο, στο εθνικό κολυμβητήριο και στο γήπεδο του Αχιλλέα Τριανδρίας. Free wifi θα διατίθεται και στον Λευκό Πύργο, στις περιοχές του Ζωολογικού κήπου και του Μεγάρου Μουσικής, στο Θέατρο Κήπου, στον Κεδρηνό Λόφο, στο Θέατρο Γης, στους Κήπους του Πασά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο δημαρχιακό μέγαρο, στις φυλακές Επταπυργίου, στην είσοδο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, καθώς και στην παλιά και στη νέα παραλία.
Επιπλέον, στην περιοχή του σιδηροδρομικου σταθμού, στο δημοτικό πάρκιγκ, στη δυτική εισόδο, στα πάρκα της Νέας Ελβετίας, της Περραιβού, της Παπαναστασίου και του Αγίου Σπυρίδωνα στην Τριανδρία, στο πάρκο Ανθοκομικής και στο πάρκο της Κρήτης.
voria.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!