Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Κενό γράμμα παραμένει ο αντικαπνιστικός νόμος στη χώρα μας, επτά χρόνια μετά την ψήφισή του. Στους περισσότερους κλειστούς δημόσιους χώρους το κάπνισμα...
επιτρέπεται ενώ ο νόμος εφαρμόζεται «αυστηρά» κυρίως σε δημόσιες υπηρεσίες και αποκλειστικά στους χώρους που συνωστίζονται πολίτες. Σε όλους τους άλλους χώρους, από τα δημόσια νοσοκομεία μέχρι τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης, οι πολίτες καπνίζουν ανενόχλητοι.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε ....συντονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών και σε συζήτηση του θέματος στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο νόμος αναφέρει τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής προστίμων. Συγκεκριμένα, εμπλέκεται η τοπική αυτοδιοίκηση, το λιμενικό, η δημοτική αστυνομία και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ), από την πλευρά του Υπουργείου. Για το λόγο αυτό απαιτείται διυπουργική συνεργασία και συντονισμός των πολλαπλών ελεγκτικών μηχανισμών.

ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Επτά χρόνια... στάχτη ο αντικαπνιστικός νόμος
Ήδη το ΣΕΥΥΠ προχώρησε με εντολή του υπουργείου Υγείας σε τακτικούς ελέγχους, σε χώρους υγειονομικής φροντίδας και συγκεκριμένα σε τρία δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, το «Ιπποκράτειο», τον «Ευαγγελισμό» και το «Μεταξά». Σύμφωνα με τα πορίσματα ελέγχου, υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Στους βασικούς χώρους ωστόσο όπου υπάρχουν ασθενείς, φαίνεται ότι υπάρχει μία τήρηση του νόμου. Αντίθετα, σε γραφεία, ακάλυπτους χώρους, εξωτερικούς χώρους, άδειους χώρους, ο νόμος δεν εφαρμόζεται συστηματικά.

Και ενώ οι καπνιστές πλέον αποτελούν την μειοψηφία - είναι λιγότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων - καπνίζουν παντού. Τα τελευταία χρόνια τα στατιστικά στοιχεία για τη χώρα μας δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική μείωση του καπνίσματος, ενώ ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί και η μείωση κατά 33%, που καταγράφεται στους νέους 15-24 χρονών. Ωστόσο, απαράδεκτα υψηλή παραμένει η συχνότητα του παθητικού καπνίσματος, καθώς οι καφετέριες, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, τα κέντρα διασκέδασης και τα σπίτια των καπνιστών αποτελούν χώρους σημαντικής έκθεσης των ατόμων στον καπνό.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι το άμεσο κόστος του καπνίσματος στη χώρα μας ανέρχεται στα 1,76 δισ. ευρώ (7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας συντηρητική εκτίμηση, πλέον ?10%) ενώ συνολικά η οικονομική επιβάρυνση εκτιμάται στα 3,27 δισ. ευρώ (1,5 - 1,7%% του ΑΕΠ). Επιπλέον, σύμφωνα με προγενέστερα στοιχεία, το κόστος της νοσοκομειακής φροντίδας, εξαιτίας του καπνίσματος, ήταν 554 εκατ. ευρώ ετησίως, απόρροια των 199.028 εισαγωγών σε νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), το κάπνισμα αυτό καθ’ αυτό είναι νόσος και μάλιστα η συχνότερη χρόνια νόσος του αναπτυγμένου κόσμου.
Πρόκειται για μια κατάσταση εθισμού την οποία μόνο το 3-5% των καπνιστών μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια. Τα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας(Ε.Π.Ε.), που λειτουργούν περισσότερο από 15 χρόνια σε όλη την Ελλάδα, έχουν παρακολουθήσει πολλές δεκάδες χιλιάδες καπνιστών με τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην Ευρώπη.

Δυστυχώς, λόγω της άγνοιας του κοινού για τα Ιατρεία, μόνο το 20% εκείνων που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα έχει τη δυνατότητα να κάνει μια οργανωμένη προσπάθεια, η οποία, όμως, συχνά δεν γίνεται με επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους. Παράλληλα, στοιχεία πρόσφατης έρευνας έδειξαν ότι υπάρχει λανθασμένη αντίληψη του κοινού σχετικά με το κόστος και τη διάρκεια της θεραπείας, ενώ καταγράφεται και πλήρης άγνοια για την αποτελεσματικότητά τους.

Προκειμένου, να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, η Ε.Π.Ε δημιούργησε τον ιστότοπο www.denkapnizo.org και ένα ενημερωτικό τηλεοπτικό μήνυμα σχετικά με τα Ι.Δ.Κ.»
Παράλληλα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία επεκτείνοντας τις δράσεις της στην πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία της χώρας, υλοποιεί το διαδραστικό πρόγραμμα «Πάρε Ανάσα», που περιλαμβάνει τραγούδια, παραμύθια και θεατρικά έργα. Στο πλαίσιο, μάλιστα, του προγράμματος θα ανέβει την Κυριακή, 11 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Σωτηρία η θεατρική παράσταση «Το Βατραχάκι που πήδηξε στο Βάλτο», με είσοδο ελεύθερη για τα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.
Εξι εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο

Περίπου 6 εκατ. θάνατοι, ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο και 650.000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλονται σε νοσήματα που σχετίζονται αιτιολογικά με το κάπνισμα, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που πεθαίνουν, κυμαίνεται μεταξύ 35 έως 69 ετών, με ένα σημαντικό ποσοστό των θανάτων να αφορά παθητικούς καπνιστές. Πιο συγκεκριμένα στη χώρα μας, το κάπνισμα αποτελεί τη βασική αιτία του 17% των θανάτων σε Έλληνες άνω των 30 ετών, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο, οι καπνιστές ανήκουν, σύμφωνα και με το αναθεωρημένο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, στις ομάδες υψηλού κινδύνου για λοιμώδη νοσήματα, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική νόσος, και ο εμβολιασμός έναντι αυτών αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ανεξαρτήτως ηλικίας. Μια μείωση της χρήσης των τσιγάρων κατά 2% θα μειώσει κατά 2,4 εκατ. τον αριθμό των καπνιστών στην Ευρώπη, με παράλληλη σημαντική μείωση της εμφάνισης νοσημάτων, που προκαλεί το κάπνισμα, μείωση του κόστους νοσηλειών και θεραπειών και επομένως σημαντικό όφελος από τη μείωση του κόστους υγείας που υπολογίζεται στα 506 εκατ. ευρώ.

Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι:

Σε 20΄, η αρτηριακή πίεση και η ταχυσφυγμία που οφείλονται στο κάπνισμα θα υποχωρήσουν.
Σε 8 ώρες, τα επίπεδα του CO θα μειωθούν και αυτά του οξυγόνου θα ξαναγίνουν φυσιολογικά.
Σε 48 ώρες, η πιθανότητα καρδιακής προσβολής θα αρχίσει να μειώνεται. Η νικοτίνη θα απομακρυνθεί από το σώμα. Η γεύση και η όσφρηση θα επανέλθουν.
Σε 72 ώρες, ο βήχας και τα φλέματα θα υποχωρήσουν σημαντικά. Η ενέργεια θα αυξηθεί.
Σε 1 χρόνο, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα μειωθεί κατά 50%. Η αναπνευστική λειτουργία θα είναι εμφανώς βελτιωμένη και θα συνεχίζεται η βελτίωση της καθώς θα περνούν οι μήνες και τα χρόνια.
Σε 5 χρόνια, ο κίνδυνος εγκεφαλικού θα εξισωθεί με αυτό των μη καπνιστών.
Σε 10 χρόνια, ο κίνδυνος καρκίνου θα εξισωθεί σχεδόν με αυτό των μη καπνιστών.
Σε 15 χρόνια, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα εξισωθεί με αυτό των μη καπνιστών.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Τουλάχιστον 20 άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό που πραγματοποίησαν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη κατά οχηματοπομπής κοντά στην πόλη Ράκα, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας.

Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εντατικοποιηθεί οι πολεμικές επιχειρήσεις της Δύσης κατά της αναφερόμενης πόλης, με έμφαση τόσο στην διεξαγωγή αεροπορικών βομβαρδισμών, όσο και χερσαίων επιχειρήσεων με την ουσιαστική πολεμική υποστήριξη των Κούρδων μαχητών.

http://www.thestival.gr 
Οι εμμονές των διασήμων
Θα πίστευε κανείς ότι αν έισαι επιτυχημένος επαγγελματικά, αναγνωρίσιμος και πολύ πλούσιος, σίγουρα θα δεν θα έκανες τη ζωή σου δύσκολη. Και όμως διάσημοι και πολύ πλούσιοι της showbiz έχουν παραδεχθεί ότι είναι εμμονικοί και προσπαθούν μέσω ψυχολογικής υποστήριξης να το ξεπεράσουν.
Leonardo DiCaprio

Ποιος θα φανταζόταν ότι ο 42χρονος αμερικανός ηθοποιός, που έχει εκπλήξει τους πάντες με τους πολλούς και διαφορετικούς ρόλους που έχει υποδυθεί, υποφέρει από ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Έχει εξομολογηθεί ότι «Κάποτε μου ήταν αρκετά δύσκολο να προσπεράσω ένα σημάδι τσίχλας χωρίς να το πατήσω. Πλέον, είμαι σε θέση να πω: “Εντάξει, καταντάει αστείο, σταμάτα να το κάνεις. Δεν χρειάζεται να γυρίσεις πίσω και να βάλεις το πόδι σου στο σημείο αυτό. Τίποτα κακό δεν πρόκειται να συμβεί”». Επίσης, έχει παραδεχθεί ότι την περίοδο των γυρισμάτων για την ταινία «The Aviator» είχε αφήσει επίτηδες ανεξέλεγκτες τις εμμονές του, προκειμένου να είναι πιο πειστικός στον ρόλο του. Δυστυχώς, μετά χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός και να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια μέχρι να θέσει και πάλι υπό έλεγχο τους καταναγκασμούς του.
Julianne Moore
Βασανιστική δραστηριότητα είναι το... περπάτημα για την 56χρονη αμερικανίδα ηθοποιό. Στο μυαλό της αποτελεί ένα είδος ιεροτελεστίας, που πρέπει να ξεκινά πάντα συγκεκριμένη ώρα και να γίνεται με συγκεκριμένο ρυθμό, ώστε όταν φτάνει στις διαβάσεις πεζών τα φανάρια να είναι πάντα πράσινα. «Κάποτε η κατάσταση ήταν δραματική. Από τότε που απέκτησα τα παιδιά μου έπαψα να βασανίζω τον εαυτό μου τόσο πολύ», αποκαλύπτει η ηθοποιός.
David Beckham
Από τη λίστα των διασήμων με εμμονές δεν λείπει ούτε ο David Beckham. Ο βρετανός ποδοσφαιριστής θέλει τα πάντα γύρω του να είναι σε τέλεια διάταξη και να σχηματίζουν ζεύγη.
Το άθροισμα αντικειμένων που δίνει μονό αριθμό, καθώς και οτιδήποτε δεν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο, του προκαλεί απίστευτο άγχος και γι’ αυτό σπεύδει αμέσως να τα τακτοποιήσει. Για παράδειγμα, δεν θα αφήσει ποτέ πάνω στο τραπέζι 3 βιβλία. Σε αυτήν την περίπτωση, θα προσθέσει ή θα αφαιρέσει ένα.
Daniel Radcliffe
Κανείς δεν φανταζόταν ότι ο 27χρονος άγγλος ηθοποιός, που έκλεψε τις καρδιές μικρών και μεγάλων υποδυόμενος τον Harry Potter, θα ομολογούσε πως από μικρός παρουσίαζε ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. «Από 5 ετών ένιωθα την ανάγκη να επαναλαμβάνω από μέσα μου κάθε φράση που έλεγα δυνατά. Θυμάμαι, επίσης, ότι μου έπαιρνε περίπου 5΄ μέχρι να σβήσω οριστικά το φως». Σήμερα δηλώνει ελεύθερος από όλα αυτά.
Billy Bob Thornton
Οι καταναγκασμοί του τον ωθούν να προβαίνει σε συγκεκριμένες πράξεις. Για παράδειγμα, δεν νιώθει ήρεμος αν καθημερινά δεν ανοιγοκλείσει το γραμματοκιβώτιο 3 φορές. Επίσης, παραδέχεται ότι έχει μανία με τους αριθμούς, ενώ έχει αποκαλύψει ότι οι εμμονές του τον ενέπνευσαν να γράψει το τραγούδι «Always Countin’». Ο εκκεντρικός ηθοποιός και μουσικός αποδίδει την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά του στην κακοποίηση που βίωσε κατά την παιδική του ηλικία.
Megan Fox
Το δείπνο σε ένα εστιατόριο μπορεί για κάποιους να είναι απόλαυση, για τη Megan Fox όμως είναι εφιάλτης. Η 30χρονη αμερικανίδα ηθοποιός αποφεύγει να τρώει έξω, γιατί, όπως λέει, «… μου φαίνεται αδιανόητο ότι θα χρησιμοποιήσω σερβίτσιο και μαχαιροπίρουνα που έχουν χρησιμοποιηθεί από χιλιάδες άλλους ανθρώπους και έχουν μολυνθεί με εκατομμύρια μικρόβια».
Cameron Diaz

Εμμονή με τα μικρόβια και την καθαριότητα έχει και η 44χρονη αμερικανίδα ηθοποιός. Δεν ακουμπά πόμολα και διακόπτες, γιατί θεωρεί ότι αποτελούν εστίες μικροβίων. Όταν βρίσκεται σε δημόσιους χώρους, ανοίγει τι
ς πόρτες με τους αγκώνες της, ενώ στο σπίτι της καθαρίζει
τα πόμολα τόσο συχνά και με υπερβολικά σχολαστικό τρόπο, ώστε το χρώμα τους ξεθωριάζει
γρήγορα. Η ίδια, πάντως, παραδέχεται ότι «… παλιότερα η κατάσταση ήταν χειρότερη. Πλέον, έχω βελτιωθεί αρκετά».

e-radio.gr
O Cristiano Ronaldo είναι ο πιο πλούσιος αθλητής στον κόσμο
Ούτε το forbes δεν μπορούσε να φανταστεί πως τους αστέρες του ΝBA και το Golf θα ξεπεράσουν οι αθλητές από το χώρο του ποδοσφαίρου! Από τον Michael Jordan και τον Tiger Woods στον Cristiano Ronaldo και τον Lionel Messi.
Οι απίθανες τηλεοπτικές συμφωνίες, οι χορηγοί, το Champions League και η εισροή πάμπλουτων στο χώρο του ποδοσφαίρου εκτόξευσε τις αμοιβές των παικτών στα ύψη!
Ο Πορτογάλος σταρ και ο Αργεντίνος μάγος βρέθηκαν στην κορυφή του Forbes για τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές τις εννέα από τις δέκα τελευταίες φορές!
Για τέταρτη διαδοχική φορά ο Cristiano είναι Νο1, αφού τα 93 εκατ. δολάρια που είχε έσοδα δεν τα αγγίζει κανείς! Από αυτά, ο Πορτογάλος κέρδισε 58 εκατ. από μισθούς, μπόνους!!! Ο LeBron εισέπραξε από το Κλίβελαντ 31 εκατ. δολάρια.
Οι πέντε πρώτοι της κατάταξης των καλύτερα αμειβόμενων παικτών του κόσμου για το 2017 είναι οι εξής:
1.Cristiano Ronaldo (Ρεάλ Μαδρίτης): 83 εκ. ευρώ
2.Lionel Messi (Μπαρτσελόνα): 71 εκ.
3.Neymar (Μπαρτσελόνα): 33 εκ.
4.Gareth Bale (Ρεάλ Μαδρίτης): 30.5 εκ.
5.Zlatan Ibrahimovic (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ): 28.7 εκ.

 
9χρονη παρακολουθούσε ποpνο στο σχολείο «για να μάθει τι της έκανε ο μπαμπάς το βράδυ»
Με μια πρωτοφανή υπόθεση βρέθηκαν αντιμέτωποι οι αστυνομικοί του Τέξας, όταν ενημερώθηκαν από Δημοτικό Σχολείο για ένα κορίτσι 9 ετών, το οποίο παρακολουθούσε ποpνό, «για να δει τι της έκανε ο μπαμπάς της το προηγούμενο βράδυ», όπως αποκάλυψε η ίδια.
Το 9χρονο κοριτσάκι είπε ότι «ο μπαμπάς της το έκανε αυτό όλο το βράδυ». Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρχές και με συνοπτικές διαδικασίες συνελήφθη ο ύποπτος 31χρονος πατέρας, Άντονι Γκαράι. Η ιστορία έχει συγκλονίσει την κοινωνία του Σαν Αντόνιο στο Τέξας και όχι μόνο, καθώς θεωρείται πρωτοφανής ως προς τον τρόπο που αποκαλύφθηκε.
Το μικρό παιδί είπε στους δασκάλους της ότι ο πα-τέρας της δεν την άφησε να κοιμηθεί το βράδυ. Ο φερόμενος ως δράστης κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ ορίστηκε εγγύηση 75.000 δολαρίων. Το παιδί τέθηκε αμέσως υπό την επιτήρηση ανηλίκων θυμάτων βιασμού.
Ο εισαγγελέας διέταξε την επείγουσα εξέταση του κοριτσιού από ιατρική ομάδα και τη λήψη δειγμάτων DNA, ούτως ώστε να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες η έρευνα και να βγει στο φως όλη η αλήθεια. Το αδίκημα του παιδικού βιασμού επιφέρει τουλάχιστον 25 χρόνια κάθειρξη στη συγκεκριμένη Πολιτεία, ενώ θα γίνει έρευνα για το πόσες φορές είχε συμβεί κάτι ανάλογο το προηγούμενο διάστημα.
Σε συνέντευξη που έδωσε η 9χρονη σε ειδικό των αμερικανικών αρχών, είπε ότι όλες οι πράξεις έγιναν στο σπίτι τους.

 

Περίπου 3.000 ευρώ σε καθέναν επιδίκασε, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το Ειρηνοδικείο Αθηνών με τις υπ΄αριθ. 608/2017 και 619/2017 αποφάσεις του, σε υπαλλήλους του δήμου Αθηναίων για την αναδρομική (2014 έως 2016) διεκδίκηση των Δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και επιδομάτων αδείας που είχαν καταργήσει οι μνηνονιακοί νόμοι. Όπως είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, πρόκειται για δύο αγωγές που είχαν κατατεθεί από εργαζόμενους ΙΔΑΧ του δήμου Αθηναίων και είχαν εκδικαστεί στις 10 Ιανουαρίου 2017. Ήδη, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, έχει κατατεθεί και τρίτη αγωγή για την οποία, όμως, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση.
Μάλιστα, μετά την ψήφιση σχετικής ρύθμισης από την Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, τα χρήματα μπορούν να είναι άμεσα καταβλητέα, καθώς δίνεται η δυνατότητα στις δημοτικές Αρχές να παραιτηθούν από την άσκηση ενδίκων μέσων και άρα να μην προσφύγουν σε ανώτερο βαθμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι, πλέον, στο χέρι του δήμου Αθηναίων να μην χρησιμοποιήσει αυτή την δυνατότητα που του δίνει ο νόμος.
Η ενημέρωση των εργαζόμενων
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σχετική ενημέρωσή του προς τα μέλη του το ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, «με τις αποφάσεις υπ΄αριθ. 608/2017 και 619/2017 του Ειρηνοδικείου Αθηνών δικαιώθηκαν συνάδελφοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου».
Παράλληλα, σύμφωνα με το Σωματείο έχουν επίσης δικαιωθεί και εξοφληθεί εργαζόμενοι των δήμων Φυλής, Λαμίας και Βόλβης, ενώ οι δήμοι Κηφισιάς και Πετρούπολης δήλωσαν ανάκληση των Εφέσεών τους,οπότε θα εξοφληθούν και οι εργαζόμνοι των συγκεκριμένων δήμων.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, τόσο το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας όσο και το Ειρηνοδικείο Λαμίας με   ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ  τους άνοιξαν «παράθυρο» για την επιστροφή των καταργημένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και Επίδομα Αδείας σε δημοσίους υπαλλήλους.
Μάλιστα το περασμένο Ιανουάριο το συγκεκριμένο Σωματείο σε ανακοίνωσή τους προς τα μέλη του  έκανε αναφορά σε δημοσίευμα της aftodioikisi.gr υπό τον τίτλο: «Έτσι μπορούν να διεκδικήσουν αυξήσεις οι δημοτικοί υπάλληλοι (ρύθμιση)».
Ποιο είναι το καλύτερο και το χειρότερο κοινωνικό δίκτυο για την ψυχική υγεία των νέων;
Το καλύτερο και το χειρότερο κοινωνικό δίκτυο για την ψυχική υγεία των νέων έφερε πρόσφατα στο φως μια έρευνα της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας.
Το δείγμα της έκθεσης βασίστηκε σε 1.479 νέους, ηλικίας από 14 έως 24 ετών. Σε αυτήν την έρευνα οι ερωτήσεις επικεντρλώθηκαν στον ρόλο που παόζουν τα κοινωνικά δίκτυα στην ψυχική τους υγεία, όπως αναφέρει το BBC.
Οι νέοι απάντησαν στις ερωτήσεις και τα αποτελέσματα έδειξαν ποιες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων τους προκαλούν μεγαλύτερη χαρά και ευχάριστη διάθεση και ποια μοναξιά, φόβο, κατάθλιψη και άγχος.
Με βάση λοιπόν συνολικά 14 κριτήρια, την θέση του καλύτερου κοινωνικού δικτύου έλαβε το YouTube. Στην τελευτάια θέση, ως το χειρότερο κοινωνικό δίκτυο για την ψυχική υγεία ήρθε το Instagram, κάτι που αποδεικνύει τις ήδη υπάρχουσες υποψίες για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στους νέους, η «τελειότητα» της ζωής και των σωματικών αναλογιών αρκετών χρηστών.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι «τα κοινωνικά μέσα μπορεί να τροφοδοτούν μια κρίση ψυχικής υγείας», παράλληλα όμως αναγνώρισε ότι μπορούν να λειτουργήσουν και με ωφέλιμο τρόπο.
Μετά το YouTube, στην δεύτερη καλύτερη θέση βρέθηκε το Twitter, τρίτο το Facebook (που ουσιαστικά είναι στην μέση), τέταρτο το Snapchat και τελυταίο, το Instagram.
Η επικεφαλής της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας Σίρλεϊ Κράμερ τόνισε πως «είναι ενδιαφέρον ότι το Instragram και το Snapchat θεωρούνται τα χειρότερα για την ψυχική υγεία και ευεξία, καθώς και οι δύο πλατφόρμες δίνουν μεγάλη έμφαση στην εικόνα, πράγμα που φαίνεται πως ενισχύει τα αισθήματα ανεπάρκειας και άγχους στους νέους».

 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!