Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Βουτιά στην πισίνα: Τι να προσέξειςΩραιότατη, και βολικότατη, λύση όταν η παραλία είναι μακριά/ η κίνηση πολλή/ το budget για βενζίνη δε φτάνει, η πισίνα εγκυμονεί κινδύνους που ναι μεν δεν χρειάζεται να μας πανικοβάλουν, δεν είναι όμως και εντελώς αμελητέοι.

Εν αρχή ην το χλώριο

«Ο απολυμαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται συνήθως στις πισίνες είναι το χλώριο, το οποίο απορροφάται από το δέρμα σε μεγάλες ποσότητες» εξηγεί στο Iatronet.gr ο Ευάγγελος Γκικόντες, μαιευτήρας-χειρούργος γυναικολόγος. «Έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι το χημικό αυτό ενοχοποιείται για διάφορες μορφές καρκίνου, για δερματοπάθειες, καρδιοπάθειες και για αναπνευστικά προβλήματα. Όμως, χωρίς τη χλωρίωση του νερού οι χρήστες κινδυνεύουν από πλήθος μολύνσεων, ιδιαίτερα όταν οι πισίνες είναι πολυσύχναστες. Έτσι έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένα όρια που κρίνονται ασφαλή για την υγεία του ανθρώπου, τα οποία πρέπει να τηρούνται με ευλάβεια.

»Ο έλεγχος για την ύπαρξη χλωρίου στο νερό είναι πολύ απλός και μπορεί να γίνει από τον καθένα. Αρκεί η ανάμειξη ενός χημικού δείκτη για την ανίχνευση χλωρίου (ο οποίος πωλείται σε συγκεκριμένα φαρμακεία) με το νερό της πισίνας σε ένα διάφανο σκεύος, όπου η ύπαρξη χλωρίου θα προκαλέσει χρωματισμό του νερού. Με τον ίδιο απλό τρόπο μπορεί να διαπιστωθεί και η απορρόφηση του χλωρίου από το δέρμα. Η βύθιση του χεριού στο σκεύος με το νερό προτού προστεθεί σε αυτό ο χημικός δείκτης, θα αποτρέψει τον χρωματισμό του και το νερό θα παραμείνει διαφανές.

»Ωστόσο, η πρόκληση προβλημάτων υγείας από το χλώριο δεν είναι συχνή και εξαρτάται από την κατάσταση υγείας του ανθρώπου και του ανοσοποιητικού του συστήματος. Σημειωτέον όμως ότι η διαδικασία μεταβολισμού από τον οργανισμό του χλωρίου που απορροφάται από το δέρμα ενδέχεται να προκαλέσει την πτώση του ανοσοποιητικού».

Τι γίνεται με τις μυκητιάσεις;

«Το χλώριο σκοτώνει όλα τα μικρόβια και… προσπαθεί να σκοτώσει και τους μύκητες» εξηγεί ο κ. Γκικόντες. «Μελέτες in vitro (εργαστηριακές) δείχνουν ότι πράγματι σκοτώνονται οι μύκητες αλλά στην πραγματικότητα οι γυναίκες που κολυμπούν σε μολυσμένες πισίνες δύνανται να προσβληθούν από αυτούς.

»Οι μυκητιάσεις θεωρητικά δεν είναι επικίνδυνες, στην πράξη όμως είναι. Για παράδειγμα, ο μύκητας Candida albicans υπάρχει φυσιολογικά στους περισσότερους ανθρώπους και ελέγχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και τη βακτηριακή χλωρίδα που υπάρχει στο έντερο. Μια αύξηση της αποικίας του μύκητα, που μπορεί να προκληθεί από εξωτερική προσβολή του οργανισμού από τον candida albicans, μειώνει τα βακτήρια που τον καταπολεμούν, προκαλώντας πτώση του ανοσοποιητικού.

»Αποτέλεσμα της υπερανάπτυξης του συγκεκριμένου μύκητα είναι η εκδήλωση συμπτωμάτων, υποτροπιάζουσες και επίμονες λοιμώξεις, αλλά και πιο περίπλοκες καταστάσεις σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς με aids ή καρκίνο. Σε μια μη επαρκώς χλωριωμένη πισίνα δεν είναι απίθανο να προσβληθεί κάποιος από αυτόν, όπως άλλωστε και από βακτηριακές λοιμώξεις (καμπυλοβακτηρίδιο, Ε.coli) και σπανιότερα από παρασιτικές (κρυπτοσπορίδιο).

»Επίσης, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ατόμων που μολύνονται από κάποιο στέλεχος του ιού HPV και εμφανίζουν τις λεγόμενες μυρμηγκιές. Είναι όμως πάρα πολύ σπάνιο να προσβληθεί από στέλεχος του ιού που προκαλεί κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα».

Τι κάνουμε, λοιπόν;

- Οπωσδήποτε ντους προτού μπούμε στην πισίνα
- Αν έχουμε μαζί πιτσιρίκια, φροντίζουμε να πηγαίνουν συχνά στην τουαλέτα
- Πλένουμε προσεκτικά τα χέρια μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα
- Ντους όταν βγούμε από την πισίνα, για να απομακρύνουμε το χλώριο από το δέρμα
- Δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακό και προϊόντα μακιγιάζ πριν μπούμε στην πισίνα
- Δεν βουτάμε στην πισίνα αν υποφέρουμε από οποιαδήποτε λοίμωξη
- Δεν περπατάμε ξυπόλητοι γύρω από την πισίνα
Μπορώ να φτιάξω υγιεινές τηγανιτές πατάτες;Έχουμε δει κάπου γραμμένη την φράση “Να ‘ναι οι μέρες μας γ*μάτες, σαν τηγανιτές πατάτες”. Και συμφωνούμε, και ελπίζουμε, και στηρίζουμε. Επειδή είναι όντως πολύ γ*μάτες οι τηγανιτές πατάτες. Αλλά.

Αλλά είναι και γεμάτες λιπαρά, μας φορτώνουν με πολύ περισσότερες θερμίδες απ’ όσες χρειαζόμαστε, και η διατροφική τους αξία δεν είναι υψηλή. Αλλά επειδή δεν μας αξίζει να στερούμαστε όμορφα πράγματα, εμείς αποφασίσαμε να τις φτιάξουμε αλλιώς, και να τις κάνουμε πιο υγιεινές. Πώς θα το καταφέρουμε;

Τις ψήνουμε, δεν τις τηγανίζουμε
Όταν τηγανίζουμε οτιδήποτε, του προσθέτουμε τεράστια ποσότητα από λιπαρά, τα οποία προέρχονται από το λάδι που χρησιμοποιούμε. Εκτός του ότι αυτά τα λιπαρά απορροφώνται όλα από τις τροφές, και τις κάνουν πολύ βαριές, τα τηγανισμένα λίπη είναι ακόμα πιο επικίνδυνα για την υγεία μας. Συνεπώς, διαλέγουμε μόνο ελαιόλαδο, και δεν χρησιμοποιούμε πάνω από δύο κουταλιές της σούπας για να αλείψουμε τις πατάτες μας. Έπειτα, τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 45 λεπτά, ή μέχρι να έχουν γίνει τραγανές.

Δεν χρησιμοποιούμε καν λάδι
Ένας τρόπος για να κόψουμε ακόμα περισσότερες θερμίδες, και πρακτικά όλα τα λιπαρά από τις πατάτες μας, είναι να αφαιρέσουμε εντελώς το λάδι. Αντιθέτως, χρησιμοποιούμε χτυπημένα ασπράδια αυγών, στα οποία έχουμε ρίξει τα αγαπημένα μας μπαχαρικά, ή λίγο ζωμό λαχανικών. Οι οδηγίες ψησίματος είναι ίδιες.

Κομμένο το αλάτι
Ναι, το ξέρουμε, το αλάτι είναι στην ουσία το 50% του λόγου που απολαμβάνουμε κάθε fast food. Κι αυτό μπορεί να αλλάξει. Το πολύ αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών, που μεταφράζεται σε αίσθηση πρηξίματος μετά το γεύμα, αλλά και σε αρκετά προβλήματα υγείας στο μέλλον, αν το καταναλώνουμε χωρίς μέτρο. Δοκιμάστε να δώσετε τέλεια γεύση στις πατάτες σας χρησιμοποιώντας μυρωδικά ή μπαχαρικά. Το σκόρδο, η ρίγανη και η πάπρικα ταιριάζουν πολύ μαζί τους, όπως και το δενδρολίβανο. Μάλιστα, αν χρησιμοποιείτε γλυκοπατάτες, μπορείτε να βάλετε και πιο γλυκά μπαχαρικά, όπως η κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Ας το αναλύσουμε, όμως, λιγάκι αυτό…

Τι συμβαίνει με τις γλυκοπατάτες;
Συμβαίνει ότι είναι μια σούπερ υγιεινή εναλλακτική, που περιέχει λιγότερες θερμίδες αλλά σημαντικά περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά—όπως και πιο γερή δόση από φυτικές ίνες. Η γεύση τους είναι διαφορετική, αλλά δένει καλύτερα με περισσότερα μπαχαρικά, άρα οι γευστικοί πειραματισμοί σας μπορούν να είναι ατελείωτοι.

Δοκιμάζουμε κάτι διαφορετικό
Οι πατάτες δεν είναι το μόνο τρόφιμο που μπορούμε να απολαύσουμε σε τέτοια μορφή. Για την ακρίβεια, κάθε λαχανικό που είναι ρίζα μπορεί να μαγειρευτεί με τον ίδιο τρόπο στον φούρνο, και να φτιάξει πεντανόστιμα και υγιεινά τσιπς, όπως τα καρότα και τα ραπανάκια. Αλλά μην περιορίζεστε. Δοκιμάστε κι άλλα λαχανικά, και δεν θα χάσετε. Τα κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες, για παράδειγμα, είναι ιδανικά για αυτή τη δουλειά.

Αντίο κέτσαπ
Τι είναι η πατάτα, τι είναι το dip της; Και έχουμε συνηθίσει να τις βουτάμε σε κέτσαπ ή σε μαγιονέζα. Μετάφραση: Έχουμε συνηθίσει να τις βουτάμε είτε σε ζάχαρη, είτε σε λιπαρά. Αν λοιπόν είστε από εκείνους που χρειάζονται και κάτι να συνοδεύει τις πατάτες τους, φτιάξτε ένα νόστιμο dip στο σπίτι, χρησιμοποιώντας υγιεινά υλικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε μια πηχτή, λίγο καυτερή σάλτσα με φρέσκες ντομάτες, ένα μπολ με guacamole (πάντα λέμε ναι στο guacamole), ή ακόμα και ένα ελαφρύ dip με γιαούρτι και λίγη μουστάρδα.
Οι ωραιότερες παραλίες της Λευκάδας
Το Πόρτο Κατσίκι
Getty Images
Η πιο αναγνωρίσιμη εικόνα της Λευκάδας, με νερά τόσο τιρκουάζ που νιώθεις σαν να κολυμπάς σε πισίνα, και μεγάλα λευκά βότσαλα που πονάνε λίγο μέχρι να μπεις –αλλά κάνουν το τιρκουάζ του νερού ακόμα εντυπωσιακότερο, οπότε χαλάλι.
Οι Εγκρεμνοί
Getty Images
Αντέχεις να κατέβεις 350 σκαλιά; Για αυτό το τιρκουάζ, όλα τα αντέχεις. Δύο χιλιόμετρα αμμουδιάς, προστατευμένα από ολόλευκα βράχια, σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία της Μεσογείου.
Το Κάθισμα
Getty Images
Νερά τόσο τιρκουάζ που μοιάζουν ψεύτικα, ψιλό βοτσαλάκι, απέραντη έκταση και φουλ οργάνωση, σε μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Λευκάδας.
Το Αγιοφύλλι
Ένας τόσος δα βοτσαλωτός κολπίσκος κρύβει τα πιο διάφανα, τιρκουάζ νερά του νησιού. Στο Αγιοφύλλι θα φτάσετε είτε ακολουθώντας το μονοπάτι από τη Βασιλική, είτε με καραβάκι.
Τα Πευκούλια
Getty Images
Μια από τις ωραιότερες αμμουδιές του νησιού, έρχεται "σετάκι" με ένα εντυπωσιακό πευκοδάσος που φτάνει ως το κύμα, και κρυστάλλινα σμαραγδένια νερά.
Ο Μύλος
Getty Images
Ανοιχτόχρωμμη άμμος, βαθιά τιρκουάζ νερά, πρόσβαση μόνο από μονοπάτι (ή με καραβάκι) και τοπίο που θυμίζει έντονα τον κεφαλλονίτικο Μύρτο... στη λευκαδίτικη βερσιόν του
Η Βασιλική
Getty Images
Η χαρά των οπαδών του κάθε είδους surf (αλλά κυρίως του windsurf και του kitesurf) η Βασιλική με τα σχεδόν μόνιμα κύματά της έχει και απάνεμο σημείο, στη δυτική της πλευρά, αν θέλεις να απολαύσεις τις απλωτές σου σκέτες, χωρίς σανίδα
Η Αμμούσα
Μικρούλα, βοτσαλωτή και ήσυχη, με υπέροχα νερά. Βρίσκεται πολύ κοντά στην αγαπημένη των surfers Βασιλική.
Ο Μικρός Γιαλός
Getty Images
Εκεί στο Νότο, πολύ κοντά στον Πόρο, ο Μικρός Γιαλός είναι βοτσαλωτός και απάνεμος, με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά.
Το Αβαλί
Getty Images
Μία από τις τρεις παραλίες του Καλαμιτσίου (οι άλλες είναι η Μεγάλη Πέτρα και τα Καβαλικευτά) έχει τα χαρακτηριστικά τιρκουάζ νερά της δυτικής ακτής, χοντρή άμμο και ψιλό βοτσαλάκι, και ονειρική ησυχία


Η Opel, πριν από ένα χρόνο ανέβηκε στο άρμα του γαλλικού ομίλου PSA. Η γερμανική φίρμα αποτελεί τμήμα του ομίλου που κατέχει τις μάρκες Peugeot, Citroen και DS. Οι νέοι ιδιοκτήτες της μάρκας, που έχει βαθιές ρίζες και στην ελληνική αγορά, εφάρμοσαν ένα δραστικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και περικοπών που αποσκοπεί στη μείωση της ζημιάς που εμφανίζει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, όσα χρόνια η Opel αποτελούσε μέρος του χαρτοφυλακίου της General Motors, κατέγραφε μεγάλες ζημιές στον ισολογισμό της, κυρίως λόγω της λανθασμένης πολιτικής που ακολουθούσε ο αμερικανικός κολοσσός, σε καίριους τομείς. Η νέα εποχή για την γερμανική φίρμα, ξεκίνησε με θετικά αποτελέσματα στη δραστηριότητα της. Η εταιρεία παρουσίασε κέρδη εξαμήνου 502 εκατομμύρια ευρώ.

Μαζί με τους εταίρους της, η διοίκηση της Opel έχει συνάψει συμφωνίες για το μέλλον όλων των ευρωπαϊκών εργοστασίων, που θα οδηγήσουν σε προϊοντικές ανακατατάξεις και μαζικές επενδύσεις στα εργοστάσια. Για παράδειγμα, το νέο Corsa – που θα παράγεται και σε ηλεκτρική έκδοση – θα κατασκευάζεται αποκλειστικά στο ισπανικό εργοστάσιο της Zaragoza. Η επόμενη γενιά του Vivaro θα συναρμολογείται στο Luton, Αγγλία, από το 2019. Το Grandland X SUV θα κατασκευάζεται στο Eisenach από τα μέσα της επόμενης χρονιάς – συμπεριλαμβανομένης μιας υβριδικής έκδοσης που θα ακολουθήσει μέχρι το 2020. Νέες προϊοντικές ανακατατάξεις ανακοινώθηκαν επίσης για τα εργοστάσια κινητήρων και κιβωτίων στο Tichy (Πολωνία), Aspern (Αυστρία) και Szentgotthard (Ουγγαρία).

Η επιτυχής ένταξη της εταιρείας στο Groupe PSA αντικατοπτρίζεται επίσης στη μηχανολογική οργάνωση. Το μηχανολογικό κέντρο του Rüsselsheim παίζει σημαντικό ρόλο, φέρνοντας τα ατού της εταιρείας στο παγκόσμιο δίκτυο εξέλιξης του ομίλου. Με 15 Centers of Competence (Κέντρα Εξειδίκευσης) αρμόδια σε διάφορους τεχνολογικούς τομείς, όπως την εξέλιξη ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων και την επόμενη γενιά τετρακύλινδρων βενζινοκινητήρων, το Μηχανολογικό Κέντρο του Rüsselsheim αναλαμβάνει παγκόσμια ευθύνη για ολόκληρο το Groupe PSA. Οι ικανότητες των διαφόρων ομάδων εξειδίκευσης αλληλοσυμπληρώνονται άριστα μέσα σε ένα παγκόσμιο δίκτυο – προς όφελος και των πέντε μαρκών του group (Opel, Vauxhall, Peugeot, Citroën και DS Automobiles). Επιπλέον, όλα τα νέα οχήματα Opel θα αναπτύσσονται στο μέλλον στο Rüsselsheim.

Η συνεργασία μεταξύ των ομάδων εξέλιξης είναι ευπρόσδεκτη από τους πελάτες. Με τα μοντέλα Crossland X, Mokka X και Grandland X, η εταιρεία αποκτά μία ισχυρή θέση στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των SUV, ενώ ηγείται και της Ευρωπαϊκής κατηγορίας SUV B. Οι μάρκες Opel και Vauxhall συμβάλλουν στην επιτυχημένη προϊοντική επέλαση μοντέλων SUV του Groupe PSA με την Οικογένεια X. Το πρώτο εξάμηνο του 2018, τα μοντέλα αυτά είχαν μερίδιο 167.200 οχημάτων επί των πωλήσεων και των δύο μαρκών.

Μετά το σπορ Insignia GSi, η εταιρεία θα λανσάρει επίσης μία έκδοση GSi του Corsa το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Η νέα, επιβατική έκδοση Combo Life και το επαγγελματικό Combo θα επιταχύνουν ομοίως την άνοδο. Του χρόνου, θα ακολουθήσει το νέο Corsa – συμπεριλαμβανομένης μιας αμιγώς ηλεκτρικής έκδοσης με μπαταρία το 2020, που σημαίνει ότι η Opel θα έχει ήδη τέσσερα ηλεκτρικά / plug-in υβριδικά οχήματα στη γκάμα της το 2020. Μέχρι το 2024, όλες οι σειρές ευρωπαϊκών επιβατικών οχημάτων θα διαθέτουν μία αμιγώς ηλεκτρική έκδοση με μπαταρία, ή μία plug-in υβριδική. Αυτό θα υλοποιηθεί με την άμεση χρήση των πολύ-ενεργειακών πλατφορμών του Groupe PSA.

Με νέους εισαγωγείς σε Μαρόκο, Τυνησία, Ν. Αφρική και Λίβανο, η εταιρεία προχωρά αποφασιστικά με σκοπό να διπλασιάσει τις πωλήσεις της εκτός Ευρώπης μέχρι το 2020. Μοντέλα της Opel θα συναρμολογούνται στη Ναμίμπια από το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, πάνω από το δέκα τοις εκατό του όγκου πωλήσεων της Opel θα κατασκευάζονται εκτός της Ευρώπης.
Γιατί είχαμε τόσες βροχές φέτος;Όσο και αν διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, τον φετινό Ιούλιο φυσιολογικό δεν μπορείς να τον πεις –οι καταιγίδες που έπληξαν τον βορρά της Αττικής τις τελευταίες μέρες, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες, ήταν μόνο το κερασάκι στην τούρτα των βροχών σχεδόν κάθε εβδομάδας του Ιουλίου.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Και γιατί, ενώ εδώ στα καθ’ ημάς συμβαίνει αυτό, η βόρεια Ευρώπη ψήνεται στους 30 βαθμούς που θεωρεί καύσωνα; Η σύντομη απάντηση είναι –όπως πιθανότατα μαντέψατε− «επειδή κλιματική αλλαγή».

Ήδη από τις αρχές του φετινού Ιουνίου, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν πως οι υψηλές θερμοκρασίες θα φέρουν καταιγίδες αυτό το καλοκαίρι: Ο διδάκτωρ μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας είχε μάλιστα κάνει λόγο για ισχυρές βροχοπτώσεις και πιθανότατα, ανεμοθύελλες, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά έναν βαθμό Κελσίου, η οποία έχει προκαλέσει το λιώσιμο των πάγων στους πόλους της Γης, προκαλεί ένα ντόμινο καιρικών εξελίξεων όπως είναι ο καύσωνας της Σκανδιναβίας και οι δικές μας βροχές τον Ιούλιο.

Βροχερά καλοκαίρια έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα, με πιο πρόσφατα παραδείγματα εκείνα του 2011 και του 2013, και στις δύο αυτές περιπτώσεις, όμως, οι βροχές σημειώνονταν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τον Ιούνιο, και όχι τον Ιούλιο.

Όπως, πάντως, προβλέπει η αμερικανική The Weather Company, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι και τον Οκτώβριο: Συγκεκριμένα, στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου, οι θερμοκρασίες θα είναι πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, με εξαίρεση την Ιβηρική και το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης.

Η αστυνομία του Μπαγκλαντές ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε έναν γνωστό φωτορεπόρτερ, τον Σαχιντούλ Αλάμ, για «προκλητικές δηλώσεις» τις οποίες φέρεται να έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera αναφορικά με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα εδώ και μία εβδομάδα.
Δεκάδες χιλιάδες μαθητές κλείνουν τις τελευταίες ημέρες ένα μέρος της πρωτεύουσας Ντάκα ζητώντας καλύτερη ασφάλεια στους δρόμους μετά τον θάνατο δύο εφήβων οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν ένα ιδιωτικής εταιρείας λεωφορείο που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα παρέσυρε μια ομάδα μαθητών στις 29 Ιουλίου.
Οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του Μπανγκλαντές και οι αρχές διέκοψαν το ίντερνετ σε πολλά μέρη, σύμφωνα με αξιωματούχους και τοπικά μέσα ενημέρωσης, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι κινητοποιήσεις.
Το Σάββατο περίπου εκατό διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει το πλήθος.
Χθες Κυριακή ξέσπασαν κι άλλα επεισόδια όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν πορεία προς τα κεντρικά γραφεία του κόμματος της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα στη Ντάκα.
Περίπου είκοσι αστυνομικοί με πολιτικά πήγαν χθες στο σπίτι του Αλάμ, 63 ετών, για να τον συλλάβουν, λίγες ώρες αφού παραχώρησε συνέντευξη στο al Jazeera, σύμφωνα με τον συνεργάτη του Αμπίρ Αμπντουλάχ.
«Οδηγήθηκε σήμερα νωρίς το πρωί στο γραφείο μας. Τον ανακρίνουμε διότι έδωσε ψευδείς πληροφορίες σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και για τις προκλητικές του δηλώσεις», δήλωσε ο Μόσιουρ Ράχμαν αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Στη διάρκεια της 40χρονης καριέρας του ο Αλάμ έχει εργαστεί για πολλά ξένα μέσα, όπως η εφημερίδα New York Times, το περιοδικό Time και το National Geographic.
Τις τελευταίες ημέρες καλύπτει εκτενώς τις διαδηλώσεις και έχει αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Facebook διάφορα σχόλια για τα γεγονότα.
Στο μεταξύ σήμερα το υπουργικό συμβούλιο του Μπαγκλαντές ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την επιβολή της εσχάτης των ποινών για τους υπαίτιους θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων.
«Στην τροποποίηση προτείνεται να επιβάλλεται η εσχάτη των ποινών, αν υπάρχει θάνατος από το ατύχημα», ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Μέχρι στιγμής η ανώτατη ποινή που επιβάλλεται είναι τρία χρόνια φυλάκιση. Πουθενά στον κόσμο δεν επιβάλλεται η θανατική ποινή για τα τροχαία δυστυχήματα.
Ο Σέιχ Σάφι, ένας φοιτητής στο πολυτεχνείο της Ντάκα που έχασε τον αδελφό του σε τροχαίο το 2015, εξήγησε ότι ένα από τα προβλήματα είναι ότι οι οδηγοί ιδιωτικών λεωφορείων δεν λαμβάνουν κανονικό μισθό, αλλά πληρώνονται με ποσοστά βάσει των επιβατών που έχουν εξυπηρετήσει. Αυτό τους αναγκάζει να εργάζονται πολλές ώρες.
«Αίτημά μας είναι οι ιδιοκτήτες (…) να τους επιτρέπουν να εργάζονται για 10 ώρες το ανώτατο. Πρέπει να καταργηθεί το μέτρο των ποσοστών», κατήγγειλε ο Σάφι που τραυματίστηκε στις διαδηλώσεις του Σαββάτου.

Η Γη κινδυνεύει να μπει σε μια αμετάκλητη φάση «θερμοκηπίου» 7 Αυγούστου 2018 - 07:37 Ο πλανήτης Γη διατρέχει κίνδυνο να εισέλθει σε μια φάση συνθηκών «θερμοκηπίου», με τον μέσο όρο των θερμοκρασιών παγκοσμίως να είναι 4 ως 5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερος, ακόμη κι αν οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη οι οποίοι ορίστηκαν στη συμφωνία του Παρισιού επιτευχθούν, προειδοποίησαν επιστήμονες σε μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε εν μέσω κυμάτων καύσωνα -η θερμοκρασία ανέβηκε πάνω από τους 40 ° Κελσίου φέτος σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης- ξηρασίας και δασικών πυρκαγιών, ανάμεσά τους αυτές του Ιουλίου στην Ελλάδα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 91 ανθρώπους. Περίπου 200 χώρες συμφώνησαν στο Παρίσι να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το επίπεδο της προβιομηχανικής εποχής- το όριο αυτό θεωρείται κρίσιμο για να αποφευχθεί μια δραματική κλιματική αλλαγή. Όμως δεν είναι σαφές εάν το κλίμα της γης μπορεί να παραμείνει σταθερό και ασφαλές 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, ή εάν αυτό το σενάριο θα πυροδοτήσει άλλες διεργασίες και τελικά την υπερθέρμανση του πλανήτη, ακόμη και σε περίπτωση που ο κόσμος φρενάρει ή σταματήσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τη μελέτη. Σήμερα, ο παγκόσμιος μέσος όρος της θερμοκρασίας υπολογίζεται ότι ξεπερνά κατά 1 βαθμό Κελσίου το επίπεδο της προβιομηχανικής εποχής κι ανεβαίνει με ρυθμό 0,17 ° Κελσίου ανά δεκαετία. Επιστήμονες ινστιτούτων και πανεπιστημίων της Στοκχόλμης, της Κοπεγχάγης, του Πότσδαμ αλλά και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας θεωρούν πως είναι πολύ πιθανό, αν ξεπεραστεί ένα κρίσιμο όριο, να υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και διεργασίες που θα οδηγήσουν σε βίαιες αλλαγές του κλίματος της Γης. Τέτοιες διεργασίες είναι: η τήξη των στρωμάτων μόνιμου πάγου· η απώλεια των υδριτών μεθανίου από τους βυθούς των ωκεανών· η χαμηλότερη απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από τη γη και τους ωκεανούς· η απώλεια μεγάλων στρωμάτων πάγου στην Αρκτική και στην Ανταρκτική. Όλα αυτά μπορεί να αρχίσουν να ανατρέπονται σαν «σειρά από ντόμινο», προειδοποιεί ο Γιόχαν Ρόκστρεμ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) και εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου της Στοκχόλμης για την Ανθεκτικότητα. «Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, ή αδύνατο, να σταματήσουμε όλα τα ντόμινο πριν ανατραπούν. Ολόκληρα τμήματα της Γης μπορεί να ερημοποιηθούν, να γίνουν μη κατοικήσιμα, εάν η «Γη-Θερμοκήπιο» γίνει πραγματικότητα», συμπλήρωσε. Για να αποφευχθεί η μετατροπή του πλανήτη σε «θερμοκήπιο» δεν αρκεί η μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο, τονίζεται στη μελέτη. Προτείνεται η καλύτερη διαχείριση των δασών, των αγροτικών καλλιεργειών και των καλλιεργούμενων εδαφών· η προστασία της βιοποικιλότητας· και η ανάπτυξη τεχνολογιών για την αφαίρεση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Ερωτηθέντες για την έρευνα, ειδικοί σημείωσαν ότι η ανεξέλεγκτη υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι βέβαιη μεν, αλλά ούτε μπορεί να αποκλειστεί. «Μιλώντας με το καλοκαίρι του 2018 στο φόντο, ασφαλώς δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πρόκειται για λαθεμένο συναγερμό: τους βλέπουμε τους λύκους πλέον», σχολίασε ο Φιλ Ουίλιαμσον, ερευνητής για το κλίμα στο University of East Anglia. Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ TagsΓΗΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ facebook Facebook googleplus GooglePlus twitter Twitter linkedin Linkedin linkedin Telegram ΚΟΣΜΟΣ, ΓΗ, ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ


Ο πλανήτης Γη διατρέχει κίνδυνο να εισέλθει σε μια φάση συνθηκών «θερμοκηπίου», με τον μέσο όρο των θερμοκρασιών παγκοσμίως να είναι 4 ως 5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερος, ακόμη κι αν οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη οι οποίοι ορίστηκαν στη συμφωνία του Παρισιού επιτευχθούν, προειδοποίησαν επιστήμονες σε μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε εν μέσω κυμάτων καύσωνα -η θερμοκρασία ανέβηκε πάνω από τους 40 ° Κελσίου φέτος σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης- ξηρασίας και δασικών πυρκαγιών, ανάμεσά τους αυτές του Ιουλίου στην Ελλάδα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 91 ανθρώπους.
Περίπου 200 χώρες συμφώνησαν στο Παρίσι να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το επίπεδο της προβιομηχανικής εποχής- το όριο αυτό θεωρείται κρίσιμο για να αποφευχθεί μια δραματική κλιματική αλλαγή.
Όμως δεν είναι σαφές εάν το κλίμα της γης μπορεί να παραμείνει σταθερό και ασφαλές 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, ή εάν αυτό το σενάριο θα πυροδοτήσει άλλες διεργασίες και τελικά την υπερθέρμανση του πλανήτη, ακόμη και σε περίπτωση που ο κόσμος φρενάρει ή σταματήσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τη μελέτη.
Σήμερα, ο παγκόσμιος μέσος όρος της θερμοκρασίας υπολογίζεται ότι ξεπερνά κατά 1 βαθμό Κελσίου το επίπεδο της προβιομηχανικής εποχής κι ανεβαίνει με ρυθμό 0,17 ° Κελσίου ανά δεκαετία.
Επιστήμονες ινστιτούτων και πανεπιστημίων της Στοκχόλμης, της Κοπεγχάγης, του Πότσδαμ αλλά και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας θεωρούν πως είναι πολύ πιθανό, αν ξεπεραστεί ένα κρίσιμο όριο, να υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και διεργασίες που θα οδηγήσουν σε βίαιες αλλαγές του κλίματος της Γης.
Τέτοιες διεργασίες είναι: η τήξη των στρωμάτων μόνιμου πάγου· η απώλεια των υδριτών μεθανίου από τους βυθούς των ωκεανών· η χαμηλότερη απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από τη γη και τους ωκεανούς· η απώλεια μεγάλων στρωμάτων πάγου στην Αρκτική και στην Ανταρκτική.
Όλα αυτά μπορεί να αρχίσουν να ανατρέπονται σαν «σειρά από ντόμινο», προειδοποιεί ο Γιόχαν Ρόκστρεμ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) και εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου της Στοκχόλμης για την Ανθεκτικότητα.
«Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, ή αδύνατο, να σταματήσουμε όλα τα ντόμινο πριν ανατραπούν. Ολόκληρα τμήματα της Γης μπορεί να ερημοποιηθούν, να γίνουν μη κατοικήσιμα, εάν η «Γη-Θερμοκήπιο» γίνει πραγματικότητα», συμπλήρωσε.
Για να αποφευχθεί η μετατροπή του πλανήτη σε «θερμοκήπιο» δεν αρκεί η μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο, τονίζεται στη μελέτη. Προτείνεται η καλύτερη διαχείριση των δασών, των αγροτικών καλλιεργειών και των καλλιεργούμενων εδαφών· η προστασία της βιοποικιλότητας· και η ανάπτυξη τεχνολογιών για την αφαίρεση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Ερωτηθέντες για την έρευνα, ειδικοί σημείωσαν ότι η ανεξέλεγκτη υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι βέβαιη μεν, αλλά ούτε μπορεί να αποκλειστεί.
«Μιλώντας με το καλοκαίρι του 2018 στο φόντο, ασφαλώς δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πρόκειται για λαθεμένο συναγερμό: τους βλέπουμε τους λύκους πλέον», σχολίασε ο Φιλ Ουίλιαμσον, ερευνητής για το κλίμα στο University of East Anglia.

Αν οι πληροφορίες αληθεύουν, τότε το Facebook κνδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε σκάνδαλο που όμοιό του δεν έχει ξαναπλήξει τον κολοσσό των social media.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, το Facebook έχει έλθει σε συνεννόηση με μεγάλες τράπεζες, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία των λογαριασμών των χρηστών του.
Τα στοιχεία που το Facebook ζητά από τις τράπεζες αφορούν στις συναλλαγές των πελατών τους, τα υπόλοιπα των λογαριασμών και συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το Facebook με τη σειρά του θα δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να έχουν ειδικά προνόμια στο Messenger, την εφαρμογή μηνυμάτων του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
Το Facebook δεσμεύεται ότι δεν θα χρησιμοποιεί τα στοιχεία αυτά για διαφημιστικούς σκοπούς, ούτε θα τα μοιράζεται με τρίτους, ωστόσο, μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, τέτοιες δεσμεύσεις ακούγονται κούφιες.
Υπνεθυμίζεται ότι το Facebook -και όχι μόνο- βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες στο στόχαστρο τόσο για την ποσότητα προσωπικών δεδομένων των χρηστών του που αποθηκεύει, όσο και για την ασφάλεια αυτών των δεδομένων.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!