Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016


Όταν ακούμε για μεγάλα και επιβλητικά φαράγγια, το μυαλό μας πηγαίνει αυτομάτως στο Grand Canyon. Η τεράστια αυτή χαράδρα στην Αριζόνα των Η.Π.Α., λέγεται πως είναι η μεγαλύτερη του κόσμου και σε ορισμένα σημεία της το βάθος της φτάνει τα 1600 μέτρα!
Φαίνεται όμως ότι ήρθε η ώρα το Grand Canyon να χάσει...τα σκήπτρα του, μια και κάτω από το παγωμένο κάλυμμα της Ανταρκτικής βρίσκεται καλά κρυμμένο ένα σύστημα φαραγγιών το οποίο υπολογίζεται πως έχει μήκος 1.000 χιλιομέτρων και βάθος 1 χιλιομέτρου!
Σύμφωνα με μελέτη των δορυφορικών δεδομένων της NASA από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ανταρκτική διαθέτει το μεγαλύτερο φαράγγι στον κόσμο, μόνο που αυτό βρίσκεται κάτω από τους πάγους. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το δίκτυο φαραγγιών συνδέεται και με μία άγνωστη μέχρι σήμερα λίμνη, επίσης κάτω από τον πάγο.
«Οι επιστήμονες της Ανταρκτικής το έχουν από καιρό αναγνωρίσει λόγω του τρόπου με τον οποίο κινείται ο πάγος. Το τοπίο κάτω από το στρώμα πάγου είχε διακριτικά αντανακλαστεί στην τοπογραφία της επιφάνειας του φύλλου πάγου. Όμως αυτά τα τεράστια βαθιά φαράγγια και η πιθανή μεγάλη λίμνη είχαν αγνοηθεί εντελώς», δήλωσε ο Dr. Neil Ross, συγγραφέας της ερευνητικής εργασίας για την ανακάλυψη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Geology».
Ο επικεφαλής ερευνητής του προγράμματος Dr. Stewart Jamieson, τόνισε: «Η ανάλυσή μας παρέχει την πρώτη απόδειξη ότι ένα τεράστιο φαράγγι και μια πιθανή λίμνη υπάρχουν κάτω από τον πάγο στην Princess Elizabeth Land. Είναι εκπληκτικό να σκεφτεί κανείς ότι τέτοια μεγάλα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει την ανίχνευση για τόσο πολύ καιρό».
Το επόμενο βήμα για την ομάδα των επιστημόνων είναι να αναλύσουν τα αποτελέσματα μιας εναέριας έρευνας, η οποία αυτή τη στιγμή λαμβάνει στοχευμένες μετρήσεις ραδιο-ηχώ ήχων σε όλο το θαμμένο τοπίο. Όταν η έρευνα ολοκληρωθεί θα επιβεβαιωθεί και η ανακάλυψη με άμεσες μετρήσεις.
echoes.gr

Ο καλός χιονάνθρωπος θέλει τα μαθηματικά του! Αυτό σκέφτηκε μια ομάδα βρετανών ειδικών από το Πανεπιστήμιο Νότιγχαμ Τρεντ (NTU) και σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες και το αφράτο χιόνι αποφάσισαν να δημιουργήσουν την μαθηματική εξίσωση για τον τέλειο χιονάνθρωπο.

Η εξίσωση, η οποία εκ πρώτης όψης, θυμίζει από μόνη της χιονάνθρωπο, παροτρύνει τους επίδοξους «γλύπτες» του χιονιού να φτιάξουν έναν χιονάνθρωπο ύψους 1,62μ., τοποθετώντας τρεις μπάλες την μία πάνω στην άλλη.



Εξίσωση «θάρρους»

Πρόσφατη μελέτη βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας More Than είχε δείξει ότι παρά το γεγονός ότι το 92% των πολιτών δηλώνει ότι τους αρέσει να φτιάχνουν χιονάνθρωπους, με το 87% ωστόσο να θεωρεί ότι δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα για κάτι τέτοιο.

Θέλοντας να τονώσει την αυτοπεποίθηση των Βρετανών, η εταιρεία ζήτησε από τον δρΤζέιμς Χιντ και την ομάδα του να δημιουργήσουν την μαθηματική εξίσωση για τον τέλειο χιονάνθρωπο.

Ο τύπος των ειδικών αξιολογεί την «τελειότητα» του χιονάνθρωπου μέσω των διαστάσεων, της ποιότητας του χιονιού και των αξεσουάρ που «φοράει», ενώ ο παράγοντας «φ», όπως τον βάφτισαν οι ερευνητές, αποτελεί τον δείκτη της συνολικής εμφάνισής του.

Παγωμένα χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πέρα από ύψος 1,62μ. ο τέλειος χιονάνθρωπος πρέπει να αποτελείται από τρεις μπάλες διαμέτρου 30 εκ. για το κεφάλι, 50 εκ. για τον κορμό και 80 εκ. για την βάση του. Οι συγκεκριμένες διαστάσεις αποτελούν, κατά τους ίδιους, τον χρυσό κανόνα της επιτυχίας.

Ακόμα, ο χιονάνθρωπος οφείλει να έχει χέρια από κλαράκια και να είναι κατασκευασμένος από φρέσκο χιόνι.

Τα μάτια του δεν πρέπει να έχουν απόσταση μεγαλύτερη από 5 εκ. μεταξύ τους,, ενώ η καροτένια μύτη του θα πρέπει να έχει μήκος 4 εκ.

Τέλος, ο μοδάτος χιονάνθρωπος οφείλει να φοράει τρία αξεσουάρ - καπέλο, κασκόλ και γάντια -, αλλά και φέρει τρία κουμπιά στο μπροστινό μέρος του κορμού του τοποθετημένα σε ίση απόσταση μεταξύ τους.

Οι επιστήμονες αναφέρουν μάλιστα ότι ο Όλαφ, ο γνωστός χιονάνθρωπος από την ταινία της Ντίσνεϊ, Frozen, δεν ακολουθεί τις ιδανικές αναλογίες. Κάτι τέτοιο παρόλα αυτά δεν φάνηκε να επηρεάζει τη δημοτικότητά του στους μικρούς θαυμαστές του.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Η Μάιλι Σάιρους εθεάθη να φοράει δαχτυλίδι αρραβώνων εξερχόμενη στις 17 Ιανουαρίου από το αεροδρόμιο JFK στη Νέα Υόρκη, πυροδοτώντας τις φήμες που την θέλουν ξανά επίσημα ζευγάρι με τον Λίαμ Χέμσγουορθ.

Συνοδευόμενη από τον σωματοφύλακα της και προσπαθώντας να καλύψει με τα χέρια της το πρόσωπο της από τα φλας και τους θαυμαστές έδειξε άθελα της ένα εντυπωσιακό όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες δαχτυλίδι αρραβώνων το οποίο της είχε προσφέρει πάλι το 2012 ο Χέμσγουορθ στην πρώτη πρόταση γάμου.



Δύο χρόνια μετά τον χωρισμό τους, το ζευγάρι πέρασε τις γιορτές μαζί με τους συγγενείς του καλού της στην Αυστραλία.

Φίλη της Σάιρους αποκάλυψε στο περιοδικό Life & Style ότι η ποπ σταρ ανυπομονεί να γίνει κα Χέμσγουορθ όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μάλιστα θέλει μεγάλο γάμο!



ΠΗΓΗ: mad.tv

Στην Περιφέρεια της Basilicata της επαρχίας Matera στη Νότια Ιταλία, υπάρχει μια πόλη ερημωμένη η οποία κατοικήθηκε τον 8ο αιώνα από Έλληνες αποίκους. Το όνομα αυτής Craco. Μεσαιωνική πόλη, χτισμένη σε λόφους πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Cavone, με εδάφη ιδανικά για την καλλιέργεια σίτου.
Την εποχή εκείνη βέβαια είχε την ονομασία Montedoro και μέχρι το 1891 οι κάτοικοί της έφταναν τους 2.000. Δυστυχώς, οι αγροτικές εργασίες δεν επέφεραν τα αναμενόμενα και ο πληθυσμός της πόλης άρχισε σταδιακά να την εγκαταλείπει. Μεταξύ του 1892 και του 1922 πάνω από 1.300 άτομα είχαν μεταναστεύσει στη Βόρειο Αμερική.
Διάφορες σεισμικές δονήσεις αλλά και άλλες φυσικές καταστροφές, όπως επίσης και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έδωσαν στο Craco το τελειωτικό χτύπημα. Οι περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη και το 1963 η Ιταλική Κυβέρνηση έδωσε εντολή να μεταφερθούν οι εναπομείναντες κάτοικοι σε μια κοντινή κοιλάδα με το όνομα Craco Peschiera.

Η πόλη (που διαθέτει σπουδαίο αρχαιολογικό ενδιαφέρον) θυμίζει πλέον “πόλη-φάντασμα” και οι τάφοι οι οποίοι ανακαλύφθηκαν υποδηλώνουν την έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου.
Πλέον το ελληνικό χωριουδάκι προσελκύει τουρίστες ως αρχαιολογικός χώρος.
Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του Craco έχει αποτελέσει το φόντο για γυρίσματα σημαντικών κινηματογραφικών ταινιών όπως για παράδειγμα ο "Βασιλιάς Δαυίδ" με τον Richard Gere, τα "Πάθη του Χριστού" του Mel Gibson ενώ έγιναν και γυρίσματα για την ταινία James Bond  “Quantum of Solace”.
echoes.gr
Στην αποκάλυψη πως κάποτε έφτασε στα όρια της κατάθλιψης, εξαιτίας ενός χωρισμού, προχώρησε η Πηνελόπη Πλάκα, μιλώντας σε συνέντευξη της στη Σάσα Σταμάτη για την εφημερίδα Freddo.

Έχεις πληγωθεί από σχέση;

Φυσικά. Έχω φτάσει στα όρια της κατάθλιψης. Χώρισα και ήθελα να μείνω μόνη μου, να είμαι σπίτι μου, να έχω κλειστά τα παντζούρια και να κοιτάω μια γωνία στο ταβάνι. Το μόνο που έκανα ήταν να δουλεύω. Το θεώρησα και εργασιοθεραπεία. Συνειδητά αποφάσισα να είμαι πολύ μόνη μου τότε. Είχα αποκοπεί από φίλους, γνωστούς, από παρέες για να αυτοτιμωρήσω τον εαυτό μου. Είμαι και Σκορπιός, είμαι και λίγο… τρελή. Είχα επενδύσει σε έναν άνθρωπο και τελικά δεν ήταν αυτό που η δική μου ψυχούλα πίστευε. Ήμουν μικρή, δεν είχα αναπτύξει τις άμυνές μου και έπεσα με τα μούτρα. Τώρα το σκέφτομαι και είναι αστείο.

http://www.thestival.gr


Οι τρύπες που έχουν στρογγυλεμένες άκρες έχουν πιο δυνατή δομή και δεν σπάνε εύκολα. Επίσης, δεν κάνουν ρωγμές αν ασκηθεί έντονη πίεση επάνω τους. Όταν λέμε στρογγυλεμένες άκρες, φανταστείτε το εξής για να καταλάβετε: Κάνουμε μία τρύπα στη γωνία ενός γυαλιού, αλλά το γυαλί μας στη γωνία του δεν σχηματίζει γωνία 90 μοιρών, αλλά κάνει καμπύλη… Σε μια καμπίνα αεροπλάνου, αν ένα παράθυρο ραγίσει, θα δημιουργήσει έκρηξη λόγω της αποσυμπίεσης!
Η σοβαρότητα αυτού του προβλήματος έγινε αντιληπτή για πρώτη φορά όταν το πρώτο εμπορικό αεροσκάφος, το De Havilland Comet της Βρετανίας, συνετρίβη 3 φορές από τη μέρα που βγήκε στην κυκλοφορία, το 1952! Ο λόγος και στις 3 περιπτώσεις ήταν η αλλοίωση των μετάλλων. Και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αλλοίωσης, που άγγιζε το 70%, προήλθε από τις γωνίες των μεγάλων παραλληλόγραμμων παραθύρων του… Όπως εξηγεί το Real Engineering: “Η πίεση εξαπλώνεται ομαλά μέσα σε ένα υλικό, αν όμως τοποθετηθεί ένα εμπόδιο στην πορεία της, αναγκάζεται να αλλάξει κατεύθυνση με αποτέλεσμα η πίεση να συσσωρεύεται σε ορισμένες περιοχές (stress concentration)”. Έτσι λοιπόν ο σχεδιασμός των παραθύρων άλλαξε άμεσα, παίρνοντας το γνωστό, οικείο οβάλ σχήμα που έχουν σήμερα.
Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στον Λευκό Πύργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τα φαρμακεία της πόλης θα μείνουν κλειστά από τις 11.00 έως τις 14.00.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του να μην χειρουργήσουν, να μην εξετάσουν ασθενείς και να μην ανοίξουν τα ιατρεία τους από τις 11.00 έως τις 15.00 προκειμένου να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη διαμαρτυρία.

http://www.thestival.gr

Ένας Βρετανός είναι νομικά υποχρεωμένος να ενημερώσει τουλάχιστον ένα 24ωρο νωρίτερα την τοπική αστυνομία εάν σχεδιάζει να κάνει σεξ, παρέχοντας μάλιστα τα λεπτομερή στοιχεία της υποψήφιας παρτενέρ του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sun, εις βάρος του συγκεκριμένου άνδρα από την περιοχή Γιορκ (του οποίου το όνομα δεν μπορεί να αποκαλυφθεί για ευνόητους λόγους) έχει εκδοθεί μια προσωρινή Εντολή Σεξουαλικού Κινδύνου (Sexual Risk Order-SRO), η οποία επιβάλλει κάποιους περιορισμούς που διέπουν τη σεξουαλική του δραστηριότητα.

Με βάση αυτήν την εντολή, ο Βρετανός θα πρέπει να ειδοποιεί έγκαιρα τις αρχές για τα σχέδιά του να έρθει σε ερωτική επαφή με την παρτενέρ της επιλογής του, παρέχοντας μάλιστα το όνομά της, τη διεύθυνσή της και την ημερομηνία γέννησής της στον αρμόδιο αστυνομικό. Επίσης θα πρέπει να ενημερώνει την αστυνομία κάθε φορά που αποκτά μια καινούργια συσκευή που μπορεί να συνδεθεί online.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, παρόλο που η συγκεκριμένη εντολή είναι προσωρινή, το δικαστήριο θα συνεδριάσει το Μάιο για να αποφασίσει εάν θα παρατείνει την SRO για δύο ακόμη χρόνια. Όσο για τις κυρώσεις που αντιμετωπίζει κάποιος αν παραβιάσει μια τέτοια εντολή, αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν μέχρι και ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Σύμφωνα με τη Sun, οι συγκεκριμένες εντολές εκδίδονται εις βάρος ατόμων που θεωρούνται μεν επικίνδυνα για τη διάπραξη ενός αδικήματος, αλλά δεν έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα. Κατά την άποψη της Sarah Green, εκπρόσωπο της οργάνωσης End Violence Against Women, οι SRO συμβάλλουν στον να προστατευθούν πιθανά θύματα.

http://www.seleo.gr 
Με απώλειες της τάξης του 4% κινούνται σήμερα οι τιμές του «μαύρου» χρυσού στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι η παραγωγή πετρελαίου ανήλθε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον περασμένο μήνα, χάνοντας μεγάλο μέρος των κερδών που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα. 

Το αργό μπρεντ υποχωρούσε κατά 1,35 δολάρια στα 30,83 δολάρια το βαρέλι στις 10:51 ώρα Ελλάδας, καταγράφοντας απώλειες άνω του 4% από την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής, όταν το μπρεντ ενισχύθηκε κατά 10%.

Το αμερικανικό αργό κινείτο 1,15 δολάρια χαμηλότερα στα 31,04 δολάρια το βαρέλι.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι η παραγωγή πετρελαίου ανήλθε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι πετρελαιοπηγές στην κεντρική και νότια χώρα παρήγαγαν έως και 4,13 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

«Τα νέα ότι το Ιράκ μάλλον κατέγραψε ένα ακόμη ρεκόρ έρχεται να προστεθεί στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την υπερβάλλουσα προσφορά», σχολίασε ο Χανς βαν Κλιφ, οικονομολόγος στην ABN Amro στο Άμστερνταμ.

http://www.fpress.gr


Η θεωρία ότι ο Ιησούς Χριστός είχε παντρευτεί την Μαρία τη Μαγδαληνή και είχε παιδιά μαζί της δεν είναι καινούργια. Κατά καιρούς διάφοροι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει την συγκεκριμένη θεωρία βασιζόμενοι στο λεγόμενο «χαμένο ευαγγέλιο», προκαλώντας τη «μήνιν» της Εκκλησίας. Ωστόσο η θεωρία επαναφέρθηκε και πάλι στο προσκήνιο από δύο επιστήμονες οι οποίοι όπως μεταδίδει η Independent, επικαλούμενη τους Sunday Times, μετέφρασαν το «χαμένο Ευαγγέλιο» το οποίο βρισκόταν στην Βρετανική Βιβλιοθήκη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «χαμένο Ευαγγέλιο» φέρεται να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς. Ο καθηγητής Μπάρι Γουίλσον και ο συγγραφέας Σίμχα Γιακόμποβιτς χρειάστηκαν μήνες ολόκληρους για να μεταφράσουν το κείμενο. Όπως μάλιστα ισχυρίζονται, ο Ιησούς όχι μόνο είχε παιδιά με την Μαρία τη Μαγδαληνή αλλά και η Παρθένος Μαρία δεν ήταν η μητέρα αλλά η σύζυγός του.
Μέχρι στιγμής η θεωρία αυτή δεν θεωρείται ως αξιόπιστη στους θρησκευτικούς κύκλους και αρκετοί την κατατάσσουν στη σφαίρα των θεωριών συνωμοσίας όπως και ανάλογες θεωρίες για τους εξωγήινους κτλ.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι το «χαμένο Ευαγγέλιο» δεν είναι το πρώτο κείμενο που αναφέρει ότι ο Χριστός είχε παιδιά με τη Μαρία τη Μαγδαληνή και αναφέρει τις περιπτώσεις των Νίκου Καζαντζάκη και Dan Brown.
Για τον Νίκο Καζαντζάκη γίνεται αναφορά στο βιβλίο του «Ο τελευταίος πειρασμός», ενώ για τον Dan Brown το βιβλίο του ο «Κώδικας Ντα Βίντσι». Σύμφωνα με το δημοσίευμα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει σχετική συνέντευξή τύπου όπου θα δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες από το «χαμένο Ευαγγέλιο».
Πηγή: huffingtonpost.gr
Ο Όλυμπος του «Κόκκινου» πλανήτη είναι τόσο μεγάλος, που η κορυφή του δεν είναι ορατή αν κάποιος τον κοίταζε από το έδαφος...
Πρόκειται για ένα ηφαιστειακό βουνό ύψους 27 χιλιομέτρων, δηλαδή τρεις φορές ψηλότερο από το Έβερεστ. Το σύμπλεγμα της καλντέρας του έχει πλάτος 85 και βάθος 3 χιλιόμετρα, ενώ η βάση του βουνού έχει μήκος 550 χιλιόμετρα. Η ηλικία του βουνού- ηφαιστείου υπολογίζεται στα 2 εκατομμύρια χρόνια!

Το εντυπωσιακό είναι ακόμα ότι ουσιαστικά είναι αδύνατο για κάποιον που στέκει στην επιφάνεια του πλανήτη να δει από μακριά την πλήρη σιλουέτα του βουνού, γιατί λόγω της καμπυλότητας του πλανήτη, της τεράστιας έκτασης του ηφαιστείου αλλά και της μικρής του κλίσης (2,5 μέχρι 5 μοίρες) το βουνό κρύβει το ίδιο του το σχήμα – μόνο οι γκρεμοί που το πλαισιώνουν θα ήταν ορατοί. Ο μοναδικός τρόπος για να δει κανείς έστω μέρος του βουνού, είναι να σταθεί στο ψηλότερο σημείο της κορυφής του κρατήρα του. Και πάλι όμως, το μεγαλύτερο μέρος του κρατήρα θα χάνεται πίσω από τον ορίζοντα





Εσφαλμένη πάντως είναι η εντύπωση ότι η κορυφή του Ολύμπου φθάνει πάνω από τις παρυφές της ατμόσφαιρας του Άρη και βρίσκεται μέσα στο διάστημα.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr



Οι τσέπες στα τζιν παντελόνια είναι συνήθως πέντε. Δύο στη πίσω πλευρά, δύο πλαϊνές αλλά υπάρχει και εκείνη η πέμπτη… Η ορθογώνια, που φαίνεται να «ξεπηδά» μέσα από την δεξιά, πλαϊνή. Τι εξυπηρετεί όμως αυτή η «κλασσική» πλέον πέμπτη τσέπη που φαίνεται μας σύστησε ο Levi Strauss και αντέγραψαν οι περισσότεροι σχεδιαστές jeans;
Προφανώς την ίδια απορία έχουν και άλλοι. Έτσι κάποιοι σκέφτηκαν να θέσουν το ερώτημα στο Quora και αμέσως ειδικοί επί των jeans έσπευσαν να δώσουν τη δική τους απάντηση.
Η χρήστης Renata Janoskova φαίνεται πως είχε τη σωστή: η πέμπτη τσέπη, είναι «τσέπη ρολογιού» (watch pocket), κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από το μέγεθός της- ή τουλάχιστον το αρχικό, κλασικό μέγεθος, αφού πλέουν υπάρχουν αρκετές παραλλαγές.
Όπως εξήγησε κ.Janoskova ο Levi Strauss, έραψε αυτήν τσέπη για να διευκολύνει τους cowboys: «οι γελαδάρηδες συνήθως τοποθετούσαν τα ρολόγια τους στην άκρη μιας αλυσίδας και τα τοποθετούσαν στην τσέπη του γιλέκου. Προκειμένου να μην σπάνε, ο Levis εισήγαγε αυτή την μικρή τσέπη».
Πηγή: huffingtonpost.gr

Τομάτα και αβοκάντο, βρώμη και πορτοκάλι, μήλο και μαύρη σοκολάτα, ψάρι και σκόρδο, γιαούρτι και αμύγδαλα. Αυτά είναι μερικά από τα πιο «δυναμικά» διατροφικά ντουέτα που μπορείτε να επιλέξετε όχι μόνο για μοναδική γεύση αλλά και για υψηλή διατροφική αξία.
Υπάρχουν όμως και μερικά ντουέτα που δεν «δένουν» και πολύ καλά, κυρίως επειδή ο συνδυασμός δύο συγκεκριμένων διατροφικών στοιχείων οδηγεί στο φούσκωμα, στην απότομη αύξηση του σακχάρου ή στην ελλιπή απορρόφηση πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.
Δείτε ποια είναι τα διατροφικά ντουέτα που πρέπει να αποφεύγετε και γιατί.
1. Μαύρο τσάι + γάλα
Το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν ενάντια στη φλεγμονή. Ωστόσο, η προσθήκη γάλακτος στο τσάι, μια κλασική βρετανική συνήθεια που πολλοί αγαπούν, είτε πρόκειται για γάλα αγελάδος είτε για γάλα σόγιας, εξουδετερώνει τη θετική επίδραση των αντιοξειδωτικών. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος δεσμεύονται με τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού κι έτσι δεν απορροφώνται από τον οργανισμό. Παράλληλα, η καφεΐνη που υπάρχει στο τσάι μειώνει τα επίπεδα απορρόφησης του ασβεστίου από το γάλα.
2. Λευκό ψωμί + μαρμελάδα
Το ψωμί με μαρμελάδα είναι ένα παραδοσιακό πρωϊνό για μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, οι απλοί υδατάνθρακες στο λευκό ψωμί οδηγούν σε απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και το ίδιο και η μαρμελάδα, λόγω της ζάχαρης που περιέχει. Ο οργανισμός καταπονείται για να επαναφέρει στο φυσιολογικό τα επίπεδα του σακχάρου, καθώς πρέπει το πάγκρεας να απελευθερώσει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης. Αυτή η αυξομείωση συνοδεύεται από απότομη άνοδο και πτώση στα επίπεδα ενέργειας.
3. Σαλάτα + σάλτσα χωρίς λιπαρά
Εάν προτιμήσετε μια σαλάτα για μεσημεριανό ή βραδινό προκειμένου να αποφύγετε τις πολλές θερμίδες, λογικό είναι να θέλετε να τη συνδυάσετε με μια ελαφριά σάλτσα χωρίς πολλά λιπαρά. Ωστόσο, η τακτική αυτή είναι λάθος, καθώς τα λιπαρά διευκολύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των λαχανικών από τον οργανισμό. Μια απλή λύση είναι να προσθέσετε στη σαλάτα λίγο ελαιόλαδο ή μια ελαφριά σάλτσα με γιαούρτι και μουστάρδα.
4. Αλκοολούχα ποτά + καφές
Πολλοί επιλέγουν να πιούν έναν καφέ προκειμένου να αντισταθμίσουν τη νύστα ή τη ζάλη του ποτού, όμως η τόνωση που δίνει ο καφές καλύπτει επιφανειακά την επίδραση του αλκοόλ κι έτσι δεν γίνεται αντιληπτή η πραγματική κατάσταση μέθης στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός. Το ίδιο ισχύει όταν συνδυάζεται ένα αλκοολούχο ποτό με ένα ενεργειακό ποτό που περιέχει καφεΐνη. Το αποτέλεσμα; Ένας μεθυσμένος οδηγός που νομίζει ότι είναι σε θέση να χειριστεί το αυτοκίνητό του.
5. Φακές + κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί περιέχει σύνθετες ουσίες που ονομάζονται τανίνες. Όταν οι τανίνες αναμειγνύονται με σίδηρο που προέρχεται από φυτικά προϊόντα, όπως ο σίδηρος που περιέχουν οι φακές και η σόγια, μειώνεται η απορρόφηση του πολύτιμου μετάλλου.
6. Μπέργκερ + μπύρα
Τα αλκοολούχα ποτά δεν πρέπει να συνδυάζονται με ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά. Τόσο το αλκοόλ όσο και τα λιπαρά περνούν από το συκώτι. Ο οργανισμός δίνει «προτεραιότητα» στην επεξεργασία του αλκοόλ, καθώς το αναγνωρίζει ως τοξίνη, κάτι που συνεπάγεται ότι τα λιπαρά κυκλοφορούν στο μεταξύ στο αίμα κι έτσι είναι πιο πιθανό να αποθηκευτούν στο λιπώδη ιστό. Παράλληλα, η μεγάλη ποσότητα λιπαρών επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης, γι’ αυτό και ένα «βαρύ» γεύμα συνοδεύεται παραδοσιακά από πολύωρο φούσκωμα.
Πηγή: prevention.com
Μια μητέρα και η κόρη της παίρνουν ένα ταξί.Είναι βράδυ και στον δρόμο βλέπουν μερικές πόρνες.Η μικρή περίεργη,ρωτάει:"Μαμά,γιατί αυτές οι γυναίκες είναι εκεί τέτοια ώρα;Τι κάνουν;"
Η μητέρα για να μην δίνει πολλές εξηγήσεις στην μικρή,λέει:"Είναι γυναίκες που περιμένουν τους άντρες τους,που μάλλον δουλεύουν εδώ γύρω".
"Μα όχι,κυρία",την διακόπτει ο ταξιτζής,"αφού ξέρετε την αλήθεια,πως αυτές οι γυναίκες είναι πουτάνες!"
Η μικρή το βουλώνει,αλλά μετά από λίγο ξαναρωτάει:"Μαμά,αυτές οι γυναίκες μπορούν να κάνουν παιδιά;"
"Φυσικά καλή μου",απαντάει αμέσως η μητέρα."Έτσι γεννιούνται οι ταξιτζήδες!"...

Σε μείωση διδάκτρων θα προχωρήσει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), παράλληλα με την ανανέωση των προγραμμάτων του, την αύξηση των θέσεών τους, τη συνεργασία με τα συμβατικά πανεπιστήμια της χώρας και, ευρύτερα, τις κινήσεις εξωστρέφειας που ήδη έχει ξεκινήσει. Οι αλλαγές αυτές έρχονται να προστεθούν στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας και της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΠ να καταργηθεί η κλήρωση ως τρόπος επιλογής των φοιτητών και η επιλογή να γίνεται με βάση κοινωνικά κριτήρια τα οποία θα μοριοδοτούνται. Ως πρώτο μήνυμα για τη νέα «σελίδα» του ΕΑΠ, θα πρέπει να ερμηνευθεί η αλλαγή του λογοτύπου του.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΠ, Βασίλης Καρδάσης, μιλώντας στην «Καθημερινή», ανέφερε ότι σχεδιάζονται μειώσεις στα δίδακτρα κάθε θεματικής ενότητας σπουδών, όχι όμως οριζόντιες αλλά υπό τη μορφή… αντισταθμιστικού οφέλους. Τώρα, για κάθε θεματική ενότητα στα προπτυχιακά προγράμματα οι φοιτητές καταβάλλουν 500 ευρώ (για τη λήψη πτυχίου υπάρχουν 12 ενότητες), και στα μεταπτυχιακά 650 ευρώ. Οι φοιτητές θα μπορούν να έχουν bonus στα ποσά αυτά εάν επιλέξουν να πάρουν το εκπαιδευτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή και όχι έντυπη, κάτι που ουσιαστικά περιορίζει το λειτουργικό κόστος του ΕΑΠ και η ωφέλεια θα μετακυλίεται στους φοιτητές. Παράλληλα, θα γίνει επικαιροποίηση του υπάρχοντος διδακτικού υλικού και ανάπτυξη νέου, αφού βρεθούν κονδύλια.
Παράλληλα, θα γίνει άνοιγμα σε μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών. Συγκεκριμένα, σήμερα το ΕΑΠ οργανώνει 6 προπτυχιακά προγράμματα στα οποία οι φοιτητές επιλέγονται με κλήρωση και 28 μεταπτυχιακά για τα οποία η επιλογή γίνεται με ακαδημαϊκά κριτήρια. Και η ζήτηση για τα 32 προγράμματα είναι πάντα μεγάλη. Ενδεικτικά, για τις συνολικά 10.000 θέσεις (χωρίς τις 768 θέσεις ειδικών κατηγοριών) στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 υπεβλήθησαν 27.341 αιτήσεις, δηλαδή ένας στους τρεις πήρε το εισιτήριο. Για το 2015-16 οι αιτήσεις ήταν περί τις 40.018, για το 2014-15, 39.582 και για το 2013-14 κατετέθησαν 41.904 αιτήσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καρδάση, στα πέντε από τα έξι προπτυχιακά προγράμματα υπάρχουν κενές θέσεις, διότι κάποιοι από τους τυχερούς της κλήρωσης τελικά δεν σπουδάζουν. Το γεγονός ενισχύει το επιχείρημα υπέρ της κατάργησης της κλήρωσης και της υιοθέτησης κριτηρίων για την επιλογή των σπουδαστών (θα δοθεί βάρος σε κοινωνικά κριτήρια όπως για ανέργους, ενώ έχουν αποκλειστεί κριτήρια που σχετίζονται με τον βαθμό του Απολυτηρίου). Βέβαια, η κλήρωση εξασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας επιλογής, την ίδια στιγμή που τα πτυχία του ΕΑΠ αποτελούν μέσο αναβάθμισης προσόντων των κατόχων τους και τα αξιοποιούν πολλοί δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι που δεν ενδιαφέρονται για τη γνώση αλλά για τα «bonus» που προσφέρει το πτυχίο.
Από την άλλη, αντικείμενο μελέτης αποτελούν η ανανέωση των προγραμμάτων, η οργάνωση προγραμμάτων μικρής διάρκειας (θερινών κ.ά.) και ο σχεδιασμός νέων θεματικών ενοτήτων, ενώ προγραμματίζεται και ανανέωση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Με βάση τα στοιχεία του ΕΑΠ, το μόνιμο διδακτικό ερευνητικό προσωπικό του πανεπιστημίου είναι σήμερα 48 άτομα, και το Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΣΕΠ) 1.970 άτομα. Στην επιλογή για τις θέσεις ΣΕΠ, στόχος είναι να τις καταλάβουν νέοι επιστήμονες και όσοι έχουν κύρια αποκλειστική απασχόληση το ΕΑΠ (αυτό θα αποτελέσει τροχοπέδη για μόνιμους πανεπιστημιακούς σε άλλα ΑΕΙ).
kath 2401 eap
Βέβαια, παρόλα αυτά «αγκάθι» παραμένει η μη απόκτηση αυτοδυναμίας από το ΕΑΠ. Ο Ενιαίος Φορέας Μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι υπαναχώρησε στο ζήτημα της αυτοδυναμίας, παρά την ψήφιση, επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, της νομοθεσίας που επιβάλλει την εκλογή διοίκησης και την ισότιμη αντιμετώπιση του ΕΑΠ με τα άλλα ΑΕΙ της χώρας. Οπως λένε οι καθηγητές του ιδρύματος και η ΠΟΣΔΕΠ, «η αυτοδιοίκηση του ΕΑΠ εξαρτάται από την αποκλειστική θέληση της εκάστοτε διορισμένης διοικούσας επιτροπής να συντάξει τον απαιτούμενο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, πράγμα που δεν υπήρξε ως προαπαιτούμενο στα άλλα ΑΕΙ της χώρας».
Πηγή: «Καθημερινή»
Τέλη κυκλοφορίας με το τρίμηνο ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονιμικών σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα. Με αυτό τον τρόπο θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε ιδιοκτήτες ΙΧ που κατέθεσαν τις πινακίδες τους.

Το σχέδιο έχει ως εξής: Πινακίδες με το τρίμηνο. Τις παίρνεις τον Ιούνιο, τις επιστρέφεις αρχές Σεπτέμβρη. Έχεις το Ι.Χ το οποίο πλέον δεν έχεις τη δυνατότητα να συντηρήσεις όλο το χρόνο, αλλά μπορείς να μεταφέρεις την οικογένειά σου μέχρι το χωριό για να ξεσκάσεις λίγο το καλοκαίρι. Μετά το ξαναπαρκάρεις...

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έχει δεχθεί εισηγήσεις για κατάθεση νομοθετικής διάταξης η οποία θα δίνει την δυνατότητα ανάκτησης πινακίδων για ορισμένους μόνο μήνες του 2016, για ένα τρίμηνο για παράδειγμα, με την καταβολή του ενός τετάρτου των ετήσιων φορολογικών επιβαρύνσεων.

Για παράδειγμα εάν ένας ιδιοκτήτης ΙΧ επιβαρύνεται με ετήσια τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελούς διαβίωσης 2.000 ευρώ και κατέθεσε τις πινακίδες, θα μπορεί να τις ανακτήσει τους τρεις του καλοκαιριού καταβάλλοντας 500 ευρώ.

Συνεργάτες του υπουργού επισημαίνουν ότι με την διάταξη αυτή που θα έχει ισχύ μόνο για φέτος, μπορεί να δοθεί ανάσα τόσο στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να παρκάρουν μόνιμα τα ΙΧ τους γα να γλιτώσουν τους φόρους, όσο και στα δημόσια έσοδα, τα οποία μόνο ενίσχυση μπορούν να δεχθούν από ένα τέτοιο μέτρο.

Τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για το 2016, ήταν αυξημένα κατά 8,283 εκατ. ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τα αυτοκίνητα στα οποία αντιστοιχούν τα νέα τέλη κυκλοφορίας ήταν αυξημένα κατά 100.578 σε σχέση με τα αντίστοιχα για το 2015.

http://www.fpress.gr


Στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη χιονόνερο καθώς και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινα. Παγετός στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ολικός στα βόρεια.
Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη
καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά της Μακεδονίας τις πρωινές ώρες.
άνεμοι: μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.
θερμοκρασία: από -10 (μείον 10) έως 7 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους ολικός παγετός (η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας).

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
καιρός: λίγες νεφώσεις, στα νότια τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.
άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά βορείου 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
θερμοκρασία: από -1 (μειον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου, στην Ηπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: λίγες νεφώσεις στα ανατολικά τοπικά αυξημένες με χιονόνερο η ασθενείς χιονοπτώσεις στις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική στερεά.
άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά και νότια 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 1 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με χιονόνερο. τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και βόρεια, όπου θα σημειωθεί χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά βελτίωση το βράδυ
ανέμου: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
θερμοκρασία: από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
θερμοκρασία: από -5 (μείον 5) έως 07 βαθμούς Κελσίου.
Αν όλες οι προσπάθειές σας για απώλεια βάρους έχουν πέσει στο κενό, πριν απελπιστείτε τελείως και τα παρατήσετε, δοκιμάστε τη μέθοδο αδυνατίσματος με μέλι.

Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε, είναι να συνδυάσετε σε ρόφημα το μέλι με κανέλα και λεμόνι.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα επιστημονικής έρευνας, όταν το μέλι δοκιμάστηκε σε υπέρβαρους ασθενείς, όχι μόνο βοήθησε στην απώλεια βάρους, αλλά απέτρεψε παράλληλα την αύξησή του, ενώ παρείχε προστασία και από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς διαλύει τα λιπώδη κύτταρα και μειώνει τη χοληστερόλη.

Παράλληλα, η κανέλα Κεϋλάνης βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης, βελτιώνει την ικανότητα της ινσουλίνης να μεταβολίζει το σάκχαρο στο αίμα, αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, μειώνει την αρτηριακή πίεση και διαφυλάσσει και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Έχει, επίσης, διαπιστωθεί ότι μειώνει το σωματικό λίπος και βελτιώνει τα επίπεδα της άλιπης μάζας σώματος, αφού βοηθά στην αποδοτικότερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Το λεμόνι περιέχει ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες περιέχουν hesperidin, naringen, eriocitrin και diosmin. Ερευνητές αναφέρουν ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο λεμόνι έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση, την ικανότητα να μπλοκάρουν την αύξηση του σωματικού βάρους, να μειώνουν το δείκτη μάζας σώματος και να βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.


Πώς θα φτιάξετε το ρόφημα
Θα χρειαστείτε:
- 1/4 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη
- μισό ξύλο κανέλα
- 1 κουταλάκι μέλι (προτιμήστε οργανικό μέλι)
- χυμό από φρέσκο λεμόνι
- 1 κούπα βραστό νερό

Ανακατέψτε την κανέλα στο βραστό νερό και αφήστε τη να κρυώσει. Προσθέστε μέλι, χυμό από φρέσκο λεμόνι και ανακατέψτε.

Πίνετε μια κούπα το πρωί με άδειο στομάχι και μια κούπα πριν τον ύπνο με άδειο στομάχι. Το ρόφημα μπορείτε να το πίνετε συνοδευτικά σε κάθε δίαιτα που ακολουθείτε.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!