Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018


Η Ελβετία ψηφίζει αυτήν την Κυριακή για ένα θέμα εθνικής σημασίας που έχει διχάσει την χώρα: εάν θα επιδοτήσει τους κτηνοτρόφους, που αφήνουν τα κέρατα των αγελάδων και των κατσικών να αναπτύσσονται φυσιολογικά.
 Το δημοψήφισμα για την προστασία της «αξιοπρέπειας των εκτρεφόμενων ζώων» διεξάγεται έπειτα από πρωτοβουλία του 66χρονου αγρότη Αρμέν Καπόλ.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «το να ακούει» τις αγελάδες του ήταν η έμπνευσή του για την εκστρατεία που έκανε για 9 χρόνια προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον επιπλέον χώρο για βοσκή που χρειάζονται τα ζώα με κέρατα.
«Πρέπει να σεβόμαστε τις αγελάδες όπως είναι. Αφήστε ήσυχα τα κέρατά τους. Όταν τις κοιτάζει κανείς, εκείνες κρατούν το κεφάλι τους ψηλά και είναι υπερήφανες.
Όταν κόβουμε τα κέρατά τους, είναι θλιμμένες» σημείωσε ο αγρότης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, από το μικρό του αγρόκτημα στο βορειοδυτική Ελβετία.
Στα τρία τέταρτα των ελβετικών αγελάδων, που αποτελούν εθνικό σύμβολο και τουριστική ατραξιόν, αφαιρούνται τα κέρατα ή είναι γενετικά χωρίς κέρατα.
Ο Καπόλ λέει ότι τα κέρατα βοηθούν τις αγελάδες να επικοινωνήσουν και να ρυθμίσουν την θερμοκρασία του σώματός τους. Ζητάει από το ελβετικό κράτος μια ετήσια επιχορήγηση ύψους 190 ελβετικών φράγκων ανά αγελάδα με κέρατα για τους αγρότες.
Ο Ελβετός κτηνοτρόφος συνέλεξε πάνω από 100.000 υπογραφές για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα είναι αμφίρροπα.
Η εκστρατεία του αναμένεται να συγκεντρώσει τη στήριξη εκείνων που αντιτίθενται στην αφαίρεση των κεράτων από τα ζώα.
Οι επικριτές της μεθόδου υποστηρίζουν ότι είναι οδυνηρή και αφύσικη, όμως οι υποστηρικτές της την παρομοιάζουν με τη στείρωση των γατών ή των σκύλων επισημαίνοντας ότι πρόκειται για θέμα ασφαλείας.
«Στην Ελβετία, οι αγελάδες δεν έχουν μιλήσει ποτέ όσο τώρα» δήλωσε ο Καπόλ, η εναλλακτική προσέγγισή του οποίου τον έχει αναδείξει σε αστέρα των ΜΜΕ.
Την εκστρατεία του δεν την στηρίζει η κυβέρνηση, η οποία επισημαίνει ότι θα αποστραγγίσει έως και 30 εκατομμύρια φράγκα από τον ετήσιο προϋπολογισμό της για την αγροτική ανάπτυξη ύψους 3 δισεκατομμυρίων φράγκων.
«Στην Ελβετία είναι σύνηθες τα ζητήματα (που μας απασχολούν) να τίθενται ενώπιον του λαού για ένα δημοψήφισμα, κάθε σημαντικό ζήτημα ή λιγότερο σημαντικό ζήτημα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ελβετίας Τζόχαν Σνάιντερ- Άμαν.

Η πρωταγωνίστρια του ριάλιτι σόου «Keeping Up with the Kadashians», Κιμ Καρντάσιαν, η οποία ανοιχτά υποστήριξε τη Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 2016 αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του συζύγου της, Κάνιε Γουέστ στον Λευκό Οίκο και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια συζήτησης με τον Βαν Τζόουνς, στη Σύνοδο για τη Μεταρρύθμιση της Ποινικής Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που διοργάνωσαν το Variety και το Rolling Stone στο Λος Άντζελες.
«Αισθάνομαι ότι είναι πολύ παρεξηγημένος και ο χειρότερος στην επικοινωνία» είπε η Κιμ Καρντάσιαν. «Αλλά, όταν μιλάμε για αυτό, έχουμε παρόμοια πολιτική. Δεν είναι πολιτικός, στην πραγματικότητα, απλά συμβαίνει να του αρέσει η προσωπικότητα του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά δεν γνωρίζει από πολιτική» τόνισε.
«Έτσι, τον εκπαίδευσα πρόσφατα. Νομίζω ότι πραγματικά παρερμηνεύεται. Πάντα θα πει ότι εκείνος ήταν φιλικός μαζί του πριν και ότι είναι το ίδιο πρόσωπο και φιλικός μαζί του και τώρα» συνέχισε.
«Κι εγώ θα μπορούσα να συνυπάρξω με κάποιον ακόμη και να έχουμε διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Η μητέρα μου και ο πατριός μου το έκαναν. Είναι υπέροχο να είσαι διαφορετικός και να έχεις τη δική σου άποψη» ανέφερε η Κιμ Καρντάσιαν.
«Ξέρω ότι είναι πολύ συγκεχυμένο, επειδή όταν βλέπετε κάποιον να φορά ένα κόκκινο καπέλο, που γράφει [Make America great again] θα σκεφτείτε ότι το υποστηρίζει. Αλλά αγωνίζεται μόνο για την ελεύθερη σκέψη και για την ελευθερία να του αρέσει ένα άτομο, ακόμα κι αν δεν είναι δημοφιλής απόφαση», εξήγησε η σύζυγος του ράπερ.
Όταν ο Τζόουνς επισήμανε ότι η Καρντάσιαν λειτουργεί ως «μεταφράστρια» του Κάνιε Γουέστ εκείνη απάντησε: «Χρειάζεται έναν μεταφραστή, πραγματικά».
«Νομίζω ότι αυτό για το οποίο αγωνίζεται ο σύζυγός μου... είναι το δικαίωμα να του αρέσει αυτό που θέλει να του αρέσει... Ποτέ δεν είπε: "Εντάξει, ξέρω τι συμβαίνει με τη μετανάστευση"... Αν ήξερε πραγματικά, θα ένιωθε πολύ συμπόνια γι αυτό».
«Θα μπορούσα να είμαι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να τον διορθώνω» είπε. «Αλλά πιστεύω επίσης ότι οι άνθρωποι έχουν τα δικά τους ταξίδια. Ξέρω την καρδιά του, οπότε ξέρω ότι αυτό που προσπαθεί να πει μία μέρα θα βγει προς τα έξω».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!