Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Καφέ αρκούδα
Η άφιξη των προγόνων του ανθρώπου (Homo sapiens) στην Ευρώπη πριν περίπου 50.000 χρόνια έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σταδιακή εξαφάνιση της αρκούδας των σπηλαίων. Μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι κυνήγησαν συστηματικά τις αρκούδες και τις έδιωξαν από τα σπήλαια, με συνέπεια αυτές να έχουν εξαφανιστεί πια πριν περίπου 24.000 χρόνια, σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές πιέσεις λόγω της νέας εποχής των πάγων και της μείωσης των διαθέσιμων πηγών διατροφής.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια παλαιογενετικής Βερένα Σόινεμαν του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και το New Scientist, ανέφεραν ότι «η δραματική μείωση του πληθυσμού της αρκούδας των σπηλαίων, που άρχισε πριν 40.000 χρόνια, συνέπεσε με την άφιξη των ανατομικά σύγχρονων ανθρώπων στην Ευρώπη. Είναι η πιο σαφής ένδειξη που έχουμε έως τώρα ότι οι άνθρωποι έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην εξαφάνιση της αρκούδας».
Οι αρκούδες των σπηλαίων (Ursus spelaeus) ήταν ένα είδος που ζούσε στην Ευρώπη και στην Ασία, έχοντας κοινό πρόγονο με τη σημερινή καφέ αρκούδα. Μαζί με τα μαμούθ, τα λιοντάρια, τους ρινόκερους και τους βίσωνες, αποτελούσαν εμβληματικά ζώα της προϊστορικής Ευρώπης και απεικονίζονται συχνά σε βραχογραφίες. Ήσαν κυρίως φυτοφάγες και απολιθώματα τους βρίσκονται συχνά σε σπήλαια, γι' αυτό έχουν πάρει αυτό το όνομα, καθώς πιθανότατα δεν χρησιμοποιούσαν τα σπήλαια μόνο ως τόπο χειμερίας νάρκης, αλλά και για να διαβιώνουν εκεί, κάτι που έκαναν επί τουλάχιστον 100.000 χρόνια.
Οι ερευνητές ανέλυσαν μιτοχονδριακό DNA από οστά 59 αρκούδων που βρέθηκαν σε 14 σπήλαια σε Ελβετία, Πολωνία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Σερβία. Η γενετική μελέτη των οστών δείχνει ότι οι πληθυσμοί τους είχαν μεγαλύτερη πολυμορφία από ό,τι πιστευόταν έως τώρα, καθώς επίσης ότι οι αρκούδες είχαν καταφέρει αρκετά καλά να τα βγάλουν πέρα έως πριν 40.000 χρόνια τόσο με το κρύο και τις άλλες δύσκολες συνθήκες του περιβάλλοντος, όσο και με τη μακρά συμβίωση τους με τους Νεάντερταλ.
Ώσπου εμφανίστηκαν στο προσκήνιο οι άνθρωποι που εποφθαλμιούσαν τα ίδια σπήλαια. Έχοντας πλέον «γείτονες» τους ανθρώπους, αρκούδες και Νεάντερταλ αργά ή γρήγορα είχαν την ίδια τύχη…
Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ
kalokairi-karpouzi

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας φτιάχνει μια ωραία, δροσερή φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής κι εμείς απολαμβάνουμε τα οφέλη τους στην υγεία και το ανοσοποιητικό μας, τώρα που βρίσκονται στην ακμή τους, προτιμώντας τα πάντα βιολογικά και πλένοντάς τα πάντα σωστά πριν την κατανάλωση.

Καρπούζι
Περιέχει μόλις 46 θερμίδες σε ποσότητα ενός φλιτζανιού, έχει 92% περιεκτικότητα σε νερό που σημαίνει ότι είναι άκρως ενυδατικό για το καλοκαίρι και σε συνδυασμό με τις φυτικές του ίνες μας δημιουργεί αίσθημα κορεσμού ώστε να μην τσιμπολογάμε, ενώ βελτιώνει την πέψη. Ακόμη μας παρέχει περίπου το 20% της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε καθημερινά για γερό ανοσοποιητικό, το 18% της βιταμίνης Α που κάνει καλό στην όραση, το 5% του καλίου που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, το 4% του μαγνησίου και μικρή ποσότητα βιταμινών Β. Το λυκοπένιό του, επίσης έχει αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Μαζί με το μέσα, προσέχει και το έξω μας, αφού οι βιταμίνες Α και C είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Εκτός από σκέτο ή σε φρουτοσαλάτα, μπορείτε να το προσθέσετε στη σαλάτα σας ή να το δοκιμάσετε ψητό με τζίντζερ και μέλι.
Πεπόνι
Άλλο ένα δροσερό και αρωματικό φρούτο του καλοκαιριού, το πεπόνι μας παρέχει 64 θερμίδες σε ποσότητα ενός φλιτζανιού και περίπου τη μισή ποσότητα βιταμίνης C που χρειαζόμαστε την ημέρα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Το κάλιο και το μαγνήσιο δεν λείπουν από τα θρεπτικά του στοιχεία, γι’ αυτό άλλωστε συμβάλλει στην ισορροπία των υγρών του οργανισμού και της αρτηριακής πίεσης, όπως και στην υγεία των οστών. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, συμβάλλει και στην απομάκρυνση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, ενώ είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες και νερό, απαραίτητο για το καλοκαίρι. Η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη του κάνουν, επίσης, καλό στην όραση, ενώ όπως και το καρπούζι συμβάλλει στην υγεία του δέρματος, χάρη στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Α. Δοκιμάστε το σε κρύες σούπες, σαλάτες, αξιοποιήστε τον πουρέ του σε γλυκά, συνδυάστε το με κότατζ στο πρωινό και απολαύστε το.
Κεράσι
Τα κεράσια, εκτός από γλυκό σνακ, είναι σούπερ αντιοξειδωτικά και αποτελούν σύμμαχό μας ενάντια στον καρκίνο και άλλες παθήσεις που συνδέονται με τη γήρανση του οργανισμού. Η αντιοξειδωτική τους δράση βοηθά και στην αρθρίτιδα αλλά και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις, καθώς το αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο έχει συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο σχετίζεται με την ρευματοειδή αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα και με χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής. Το αντιοξειδωτικό ανθοκυανίνη βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου του αίματος σε άτομα με διαβήτη, ενώ τα οφέλη της κατανάλωσης κερασιών επεκτείνονται και στην καρδιά, με τα ξινοκέρασα να παρουσιάζουν παρόμοια καρδιαγγειακά οφέλη όπως τα φάρμακα που ρυθμίζουν το λίπος και τη γλυκόζη σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο. Ακόμη, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και ενισχύουν τη μνήμη. Τέλος, λόγω του ότι τα κεράσια είναι πηγή μελατονίνης, ο χυμός τους πριν τον ύπνο φαίνεται πως βοηθά τη διάρκεια και την ποιότητά του.
Φράουλα
Ανήκει στην οικογένεια των μούρων και αποτελεί κι αυτή ένα αντιοξειδωτικό φρούτο με αντικαρκινική δράση, που ωφελεί την καρδιά, τον εγκέφαλο, την επιδερμίδα και δίνει μεγάλη ώθηση στο ανοσοποιητικό, χάρη στην υψηλή της περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Η κατανάλωση φράουλας μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, χάρη στο χαμηλό γλυκαιμικό της δείκτη, ενώ η περιεκτικότητά της σε κάλιο και μαγνήσιο και το χαμηλό νάτριο που περιέχει βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η φράουλα δρα και κατά της φλεγμονής στον οργανισμό και μπορεί να βοηθήσει στην οστεοαρθρίτιδα, ενώ χάρη στις φυτικές της ίνες, συμβάλλει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Σταφύλι
Το απολαμβάνουμε για μικρή περίοδο του έτους, γι’ αυτό πρέπει να φροντίσουμε να λάβουμε όσο περισσότερο γίνεται τα οφέλη του, τα οποία είναι πολλά. Σε ποσότητα ενός φλιτζανιού μας παρέχει πάνω από το 20% βιταμίνης C και βιταμίνης Κ, βοηθώντας στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, στην υγεία των οστών και στην πήξη του αίματος. Το αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο, που συναντάται κυρίως στη φλούδα του, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν σε οξειδωτικό στρες και σχετίζονται με ασθένειες όπως διαβήτης, καρκίνος και καρδιοπαθειες. Να θυμάστε ότι το κόκκινο σταφύλι περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών, λόγω της ανθοκυανίνης που του χαρίζει το χρώμα του, ενώ γενικότερα τα σταφύλια περιέχουν βήτα καροτίνη, κερσετίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο και ελλαγικό οξύ που είναι επίσης αντιοξειδωτικά.
Ροδάκινο
Ένα μετρίου μεγέθους φρούτο μας παρέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών, διαλυτών και αδιάλυτων, βοηθώντας στην πέψη και την υγεία του εντέρου. Η φλούδα και η σάρκα του είναι πλούσια σε καροτενοειδή και καφεϊκό οξύ, δύο είδη αντιοξειδωτικών με αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ γενικότερα, το ροδάκινο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που μειώνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Έρευνες έχουν δείξει, επίσης ότι η κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει την εμφάνιση αλλεργικών συμπτωμάτων, εμποδίζοντας την απελευθέρωση ισταμίνων στο αίμα και όπως και τα υπόλοιπα καλοκαιρινά φρούτα, συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και του δέρματος
Βερίκοκο
Ένα φρέσκο βερίκοκο μας παρέχει λιγότερες από 20 θερμίδες και ταυτόχρονα βιταμίνες Α και Ε που κάνουν καλό στην υγεία των ματιών, όπως επίσης και κάλιο που δρα ως ηλεκτρολύτης και ωφελεί στη ρύθμιση των υγρών του οργανισμού και της αρτηριακής πίεσης. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που σημαίνει ότι είναι άκρως ενυδατικά και ιδανικά για την εποχή και σύμφωνα με κάποιες έρευνες, φαίνεται να έχουν προστατευτική δράση στο συκώτι, λόγω του αντιοξειδωτικού τους περιεχομένου. Οι διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές τους ίνες κάνουν καλό στο πεπτικό, με το υψηλό τους περιεχόμενο σε διαλυτές να βοηθά στο σάκχαρο του αίματος και τη χοληστερίνη. Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.grwww.notanordinarymum.gr
FBpage: Getactive

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!