Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015


Ένας στους τρεις υπόγειους ταμιευτήρες νερού εξαντλείται με ρυθμούς ταχύτερους από αυτούς που αναπληρώνεται, ενώ δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια τις ποσότητες νερού που έχουν απομείνει στο εσωτερικό τους.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα των δίδυμων δορυφόρων GRACE της NASA, οι οποίοι μετρούν την ένταση του βαρυτικού πεδίου σε όλο τον πλανήτη, για να εξετάσουν τους 37 μεγαλύτερους υδροφόρους ορίζοντες της Υφηλίου.

Ανακάλυψαν ότι οκτώ από αυτούς εξαντλούνται δίχως να αναπληρώνονται με φυσικό τρόπο, ενώ πέντε, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Κοιλάδας της Καλιφόρνια δέχονται πολύ “ισχυρές πιέσεις” χωρίς να αναπληρώνονται επαρκώς.

Σημαντικές πιέσεις δέχονται επίσης οι υδροφόροι ορίζοντες στη Σαουδική Αραβία, την Ινδία, το Πακιστάν και τη βόρεια Αφρική. Ειδικότερα, η μέγιστη επιβάρυνση καταγράφεται στην Αραβική Χερσόνησο, της οποίας ο υπόγειος ταμιευτήρας αποτελεί σημαντική πηγή νερού για 60 εκατομμύρια ανθρώπους. Στη δεύτερη θέση είναι η λεκάνη του Ινδού ποταμού στη βορειοδυτική Ινδία και το Πακιστάν και στην τρίτη θέση η λεκάνη Μούρζουκ-Ντιάντο στη βόρεια Αφρική.

Οι προηγούμενες μελέτες των υπόγειων υδάτων βασίζονταν σε στατιστικές αναλύσεις και εστίαζαν στις αντλούμενες ποσότητες. Αυτές οι περιορισμένες εκτιμήσεις είχαν τεράστιο εύρος στατιστικού λάθος για να χρησιμοποιηθούν στη διαχείριση των υδάτων. Για παράδειγμα, παλαιότεροι υπολογισμοί για την επάρκεια του Υδροφορέα της Βορειοδυτικής Σαχάρας κυμαίνονταν από 10 έως 21.000 χρόνια.

Στην πρόσφατη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικά στοιχεία της NASA σε βάθος 11 ετών μαζί με άλλους παράγοντες όπως ο πληθυσμός, το κλίμα και η τοπική χρήση του νερού.

Οι δίδυμοι δορυφόροι GRACE -γνωστοί ως Gravity Recover και Climate Experiment- περιστρέφονται γύρω από τη Γη μετρώντας τη βαρυτική επίδραση του νερού. Οι διαφορές στις μετρήσεις δείχνουν πόσο νερό κερδίζουν ή χάνουν οι υδροφόροι ορίζοντες.

Οι ερευνητές καταθέτουν την άποψη ότι τα αποθέματα των υπόγειων υδάτων είναι πολύ λιγότερα από αυτό που πιστεύαμε, ενώ επισημαίνουν ότι θα πρέπει να γίνουν επιτόπιες γεωτρήσεις και έρευνες για να διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθός τους.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να ερευνούμε τους υδροφόρους ορίζοντες σαν να είχαν την ίδια αξία με τα αποθέματα πετρελαίου» λέει ο Τζέι Φαμιγκλιέτι, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν και ερευνητής του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA. «Πρέπει να ανοίγουμε γεωτρήσεις για νερό με τον ίδιο τρόπο που ανοίγουμε γεωτρήσεις για άλλους πόρους» προσθέτει.

Δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση καθώς οι υδροφόροι ορίζοντες συχνά βρίσκονται βαθιά, κάτω από παχιά στρώματα εδάφους. Σε ξηρότερες περιοχές, τα υπόγεια ύδατα μπορεί να βρίσκονται στα 600 μέτρα κάτω από το έδαφος.

“Διαθέτουμε την τεχνολογία, αλλά χρειαζόμαστε τους πόρους για αυτή την εξερεύνηση” αναφέρει η Αλεξάντρα Ρίτσυ, ερευνήτρια του πανεπιστημίου.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν επιστήμονες της NASA, του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας, του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Water Resources Research, μια επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής.

Πηγή: econews.gr

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι θα συνέβαινε εάν η Γη σταματούσε κάποια στιγμή να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της; Θα ήταν σαν να ταξιδεύατε με ταχύτητα 1000 χιλιομέτρων ανά ώρα και το όχημά σας να σταματούσε αστραπιαία: θα πεθαίνατε ακαριαία. Αλλά είτε το πιστεύετε είτε όχι τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα… Συνοπτικά:

-Το σώμα σας θα πετούσε προς ανατολάς ως άμορφη μάζα αποτελούμενο από μύες και οστά με ταχύτητα 465 μέτρων ανά δευτερόλεπτο εάν βρίσκεστε κοντά στη ζώνη του Ισημερινού ή με ταχύτητα 368 μέτρων ανά δευτερόλεπτο αν ζείτε στο Βόρειο Ημισφαίριο.

-Επειδή η περιστροφή της Γης είναι μικρότερη όσο οδεύουμε προς τους πόλους, οι άνθρωποι που βρίσκονται πολύ κοντά στους πόλους ίσως επιζήσουν. Μόνο στην αρχή.

-Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν με αεροπλάνα θα ζήσουν για μερικά δευτερόλεπτα στην αρχή για να πεθάνουν από τις γιγάντιες καταιγίδες που θα ξεσπάσουν μετά τη διακοπή της περιστροφής.

-Η ταχύτητα του ανέμου, μεγαλύτερη από αυτή του ωστικού κύματος μιας ατομικής βόμβας θα ήταν τέτοια που θα προκαλούσε ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε όλο τον πλανήτη.

-Ο άνεμος θα προκαλούσε επίσης πρωτοφανή αποσάθρωση σε ο,τιδήποτε βρίσκεται στον φλοιό της Γης.

-Οι ωκεανοί θα ανυψώνονταν ως γιγάντια κύματα τσουνάμι και αυτός ο τεράστιος υδάτινος όγκος θα μετακινιόταν προς τους πόλους όπως φαίνεται και στην παρακάτω προσομοίωση:This is what would happen if Earth stopped spinning right now

-Ο περιστρεφόμενος μεταλλικός πυρήνας στο κέντρο της Γης θα σταματούσε επίσης. διακοπή της περιστροφής θα απενεργοποιούσε το προστατευτικό μαγνητικό πεδίο της Γης. Ραδιενεργή ακτινοβολία από τον Ήλιο θα σκότωνε ότι θα περπατούσε ακόμα στον πλανήτη μας.

-Επιπλέον, η μισή Γη θα ήταν μονίμως εκτεθειμένη στην ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες. Το άλλο μισό του πλανήτη θα πάγωνε.

Η ζωή στη Γη δεν θα μπορούσε ποτέ να αναγεννηθεί μετά από κάτι τέτοιο. Ποτέ.

perierga.gr

Αρχές της Καμπότζης εκπαιδεύουν μία ομάδα αρουραίων, εισηγμένων από την Αφρική, για να εντοπίζουν μέσω όσφρησης νάρκες που έχουν απομείνει από τον εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Οι 15 αρουραίοι, με βάρος έως και 1,2 κιλά, είχαν εισαχθεί από την Τανζανία τον Απρίλιο, με τη βοήθεια μίας βελγικής μη-κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία εκπαιδεύει αρουραίους για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με τον Χενγκ Ρατάνα, γενικό διευθυντή του Κέντρου Ναρκαλιευτικών Ενεργειών Καμπότζης (CMAC).

«Αν οι αρουραίοι περάσουν τα τεστ, θα τους χρησιμοποιήσουμε συστηματικά, αλλιώς θα τερματίσουμε το πρόγραμμα», δήλωσε ο Ρατάνα και πρόσθεσε ότι οι αρουραίοι έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τον εντοπισμό ναρκών, καθώς και την ανίχνευση της φυματίωσης, σε διάφορες αφρικανικές χώρες, όπως η Τανζανία, η Μοζαμβίκη και η Αγκόλα.

Οι ειδικοί σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τις δοκιμές σε πραγματικά ναρκοπέδια μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο ένα από τα τρωκτικά έχει ήδη πεθάνει, πιθανώς λόγω της αλλαγής του κλίματος.

Ο πολυετής εμφύλιος που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, άφησε την ασιατική χώρα ως μία από τις πιο βομβαρδισμένες και ναρκοθετημένες χώρες του κόσμου, ενώ ο πληθυσμός ακόμα και σήμερα μαστίζεται από τη φτώχεια.

Ομάδες πυροτεχνουργών δουλεύουν συνεχώς προσπαθώντας να εντοπίσουν και να αφοπλίσουν τις νάρκες που δεν έχουν εκραγεί, οι οποίες από το 1979 έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 20.000 ανθρώπων και έχουν τραυματίσει σχεδόν 40.000.

Σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία, το 2014 σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από νάρκες 154 άνθρωποι, ενώ το προηγούμενο έτος 111.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Έπειτα από 13 χρόνια παρουσίας στην homepage της ιστοσελίδας της σε εξέχουσα θέση, η Apple αποφάσισε να “κατεβάσει” τα iPod και να τα αντικαταστήσει με τη νέα μουσική υπηρεσία Apple Music αμέσως μετά τα επίσημα αποκαλυπτήρια στη WWDC 2015.

Η εν λόγω κίνηση έρχεται να αποτελειώσει την οικογένεια των iPod, που τα τελευταία χρόνια βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται σημαντικά τρίμηνο με τρίμηνο. Μεγάλη ευθύνη σε αυτό έχουν φυσικά και οι συνεχώς αυξανόμενες πωλήσεις των iPhone και των smartphones γενικότερα, που τείνουν να εξαφανίσουν την ανάγκη ξεχωριστής συσκευής για μουσική.

Θυμίζουμε επίσης ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η Apple απέσυρε από την αγορά το iPod Classic ενώ από το 2012 δεν έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές αναβαθμίσεις σε κάποια από τα iPod.

Tα iPod πάντως για την ώρα συνεχίζουν να πωλούνται κανονικά, απλά στο εξής μπορείς κανείς να τα βρει μόνο στο Store ή κάτω κάτω στη σελίδα του Apple Music.

Πηγή: macuser.gr


Ο Βρετανός ποπ σταρ Robbie Williams «έβαλε φωτιά» στο Terra Vibe Park στη Μαλακάσα, το βράδυ του Σαββάτου, με την πληθωρική του παρουσία, το εκκεντρικό του ντύσιμο και τις μοναδικά εκφραστικές του ερμηνείες.

Ο κόσμος που βρέθηκε στη Μαλακάσα - που άγγιζε τα 30.000 άτομα - απόλαυσε ένα υπερθέαμα το οποίο συμπεριλάμβανε άρτια μουσική απόδοση και παρουσία, αλλά και αναπάντεχα οπτικά εφέ. Τραγουδώντας το «Let me entertain you», ο διεθνής σταρ «ξεχύθηκε» στη σκηνή και συστήθηκε στο κοινό, μέσα σε ένα κατακόκκινο φόντο, φορώντας σμόκιν.  Ο Robbie Williams μάγεψε το κοινό με το στυλ, την κίνηση, τη θεατρική του παρουσία και την ιδιαίτερη επαφή που απέκτησε μαζί του. Από τις 22:30 μέχρι τις 00:30 ο κόσμος δεν σταμάτησε να τραγουδά και να χορεύει.

Πάνω σε ένα διάδρομο 15 μέτρων, ερμήνευε και χόρευε συμπαρασύροντας το κοινό να συμμετάσχει στο σόου του, τραγουδώντας και χορεύοντας. Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της συναυλίας, ο 41χρονος περφόρμερ, ανέβασε στη σκηνή μια νεαρή θαυμάστριά του, η οποία τραγούδησε ένα κομμάτι μαζί του, ενώ ο ίδιος δεν παρέλειψε να εκφράσει τον θαυμασμό του για τις Ελληνίδες. Στη σκηνή ανέβηκε και ο πατέρας του Robbie Williams, ο οποίος τραγούδησε μαζί με το γιο του, πιασμένοι χέρι - χέρι.

Μια συγγνώμη και μια υπόσχεση

Ο διάσημος σούπερ σταρ διευκρίνισε, ότι παρά την τόση ενέργεια που διαθέτει δεν παίρνει ναρκωτικά. Δήλωσε απόλυτα ενθουσιασμένος με το κοινό και ... ζήτησε συγγνώμη που δεν είχε έρθει νωρίτερα στην Ελλάδα. Έτσι, στην παρθενική του εμφάνιση σε ελληνικό έδαφος, ο καλλιτέχνης υποσχέθηκε μια επόμενη εμφάνισή του στη χώρα μας σε 18 μήνες από σήμερα.

Ο Robbie Williams - του οποίου η περιοδεία ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο στη Νέα Ζηλανδία - θεωρείται ο πιο πετυχημένος σόλο καλλιτέχνης όλων των εποχών στην Μεγάλη Βρετανία και ο πιο πετυχημένος μη - λατινογενής καλλιτέχνης στην Λατινική Αμερική. Το 2006 μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες όταν πούλησε 1,6 εκ. εισιτήρια για την επερχόμενη περιοδεία του, σε μία μόνο ημέρα.

Στην κατοχή του έχει επίσης 17 BRIT Awards, περισσότερα από κάθε άλλον, και 8 ECHO Awards. Από το 2003, κατοικεί στο Λος Άντζελες. Το 2010, παντρεύτηκε την Αμερικανή ηθοποιό Αΐντα Φίλτζ.

naftemporiki.gr

Το 7 χιλιόμετρα μήκους και 1,5 χιλιόμετρο πλάτους νησί Κάνα της Σκωτίας ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα με μια… περίεργη επικαιρότητα. Μετά το 2013 και την είδηση για την επιχείρηση εξόντωσης κουνελιών, αφού στο μικρό αυτό νησί υπήρχαν πάνω από 16 χιλιάδες κουνέλια που έσκαβαν τα νεκροταφεία και ξέθαβαν οστά, έρχεται άλλο ένα περίεργο γεγονός να ταράξει τα νερά. Στο νησί πραγματοποιήθηκε κλοπή. Γιατί αυτό είναι αξιοπερίεργο; Σκεφτείτε ότι η τελευταία πράκη κλοπής συνέβη στο νησί πριν από 50 ολόκληρα χρόνια πλήρους εντιμότητας.
Στόχος ήταν ένα καινούριο παντοπωλείο, από το οποίο οι κλέφτες απέσπασαν λίγα μετρητά, καλλυντικά, γλυκά και έξι μάλλινα σκουφιά, με αποτέλεσμα ακόμη και τα κλοπιμαία να είναι αρκετά…ασυνήθιστα. Η διάρρηξη πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα 20 κτήρια του νησιού, με την εκπρόσωπο της κοινότητας να δηλώνει ότι οι κλέφτες απέσπασαν, μεταξύ άλλων, σοκολάτες και μπισκότα.
Το νησί δε διαθέτει αστυνομικό τμήμα, αφού απ’ ό,τι φαίνεται δεν υπήρχε λόγος μετά από τόσα χρόνια ησυχίας, πλέον, όμως, εξετάζεται η λήψη μέτρων ασφαλείας στο νησί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα προσλάβουν security, αλλά ότι απλώς θα πρέπει να κλειδώνουν τις πόρτες, αφού μέχρι τώρα οι κάτοικοι συνήθιζαν να αφήνουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους, για να μπορεί κανείς να ψωνίσει, αφήνοντας το απαραίτητο αντίτιμο, οποιαδήποτε ώρα της μέρας.
Πάντως, και η τελευταία κλοπή που είχε πραγματοποιηθεί στο νησί τη δεκαετία του ’60 ήταν εξίσου αλλόκοτη, αφού το αντικείμενο κλοπής ήταν μια…ξύλινη πινακίδα.
clickatlife.gr
«Ήταν καλή ηθοποιός, αλλά πάνω απ' όλα επιχειρηματίας. Η Αλίκη θυσίαζε τα πάντα για το σταριλίκι της. Ήταν σταρ. Όταν έπαιξα για πρώτη και τελευταία φορά στον κινηματογράφο μαζί της, με εκμηδένισε", δήλωσε για την Αλίκη Βουγιουκλάκη ο ηθοποιός Δημήτρης Καλλιβωκάς και περιέγραψε ένα περιστατικό:

"Ήταν στην ταινία 'Ο Μιμίκος και η Μαίρη'. Η εποχή που δεν είχαν ξεχωρίσει ακόμη ποιοι ήταν αστέρες και μεγάλοι ηθοποιοί και ποιοι μέτριοι ή κακοί. Ήμασταν όλοι το ίδιο. Κάναμε λοιπόν μαζί ένα ντουέτο. Η μηχανή τραβάει πρώτα τα δικά της πλάνα, επειδή το ζήτησε, μετά γενικά πλάνα και όταν έρχεται η στιγμή να κάνουμε τα δικά μου μαζί της, εκείνη δηλώνει άρρωστη και σηκώνεται και φεύγει. Και ξαναλέω. Μόλις είχε πρωτοβγεί η Αλίκη. Ύστερα από χρόνια παίξαμε πάλι μαζί. Στο θέατρο η Αλίκη ήταν υπόδειγμα ηθοποιού. Τρομερός χαρακτήρας», εξήγησε στην Espresso.

http://www.thestival.gr

Είναι μια υπόθεση του τύπου Δαβίδ εναντίον Γολιάθ: Εξοργισμένος με τις ρυθμίσεις ασφάλειας του Facebook , ένας φοιτητής Νομικής από την Αυστρία εκμεταλλεύτηκε τη νομοθεσία και απαίτησε από την υπηρεσία να του παραδώσει όλα τα δεδομένα που τον αφορούν.
Δεν περίμενε όμως ότι θα λάβει ένα ολόκληρο CD με 1.222 αρχεία PDF, των οποίων η συνολική έκταση πλησιάζει το Πόλεμος και Ειρήνη του Τολστόι.
Μέσα στο δισκάκι, ο 24χρονος Μαξ Σρεμς βρήκε έναν ωκεανό προσωπικών δεδομένων, όπως όλα τα «like», όλα τα αιτήματα φιλίας που είχε αποστείλει και δεχτεί και όλες τις φωτογραφίες που είχε αναρτήσει τα προηγούμενα χρόνια.
Έμεινε μάλιστα έκπληκτος όταν εντόπισε πολλά δεδομένα που είχε διαγράψει από το προφίλ του. «Όταν διαγράφεις κάτι από το Facebook, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να τα αποκρύπτεις από τον εαυτό σου» σχολιάζει ο Σρεμς στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σοκαρισμένος από τον όγκο και τον πλούτο των δεδομένων που συλλέγει το Facebook, ο Σρεμς ξεκίνησε την πρωτοβουλία Europe vs Facebook, η οποία έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις «ασαφείς και αντιφατικές» πολιτικές προστασίας δεδομένων.
Νομικό δικαίωμα
Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι χρήστες διαδικτυακών υπηρεσιών έχουν το «δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα που τους αφορούν», βάσει της Οδηγίας 95/56/EC.
Το μέτρο αυτό επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τη νομιμότητα της συλλογής δεδομένων και της εμπορικής τους αξιοποίησης.
Αφότου έλαβε το επίμαχο CD, εκμεταλλευόμενος την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο Μαξ Σρεμς άρχισε να υποψιάζεται ότι το Facebook δεν του είχε παραδώσει όλα τα δεδομένα που τον αφορούν.
Όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να βρει την άκρη με τις αυστριακές αρχές, απευθύνθηκε στον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, όπου βρίσκονται τα ευρωπαϊκά γραφεία του Facebook.
Ο Σρεμς περιμένει τώρα απαντήσεις για τις 22 καταγγελίες που υπέβαλε, μαζί με το πόρισμα της έκθεσης που είχε ξεκινήσει νωρίτερα ο Ιρλανδός επίτροπος.
Για τον Αυστριακό φοιτητή, βασικό ζητούμενο είναι να καταλάβουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις του Διαδικτύου ότι πρέπει να σέβονται την ιδιωτικότητα των Ευρωπαίων χρηστών:
«Πρόκειται για πολιτισμικό σοκ» λέει ο ίδιος. «Οι Αμερικανοί δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της προστασίας δεδομένων. Για αυτούς, τα δικαιώματα ανήκουν σε αυτόν που έχει τα δεδομένα. Στην ηπειρωτική Ευρώπη, όμως, δεν βλέπουμε έτσι τα πράγματα».
xr foto
Η τσατσά άνοιξε την πόρτα του οίκου ανοχής και αντίκρισε ένα ηλικιωμένο Εβραίο.
Τα ρούχα του ήταν ατημέλητα και φαινόταν πεινασμένος και ταλαιπωρημένος.
«Μπορώ να σας βοηθήσω;» ρώτησε η τσατσά.
«Θέλω την Νατάσσα» αποκρίθηκε το χουφταλάκι.
«Καλέ μου κύριε, η Νατάσσα είναι το πιο ακριβό μας κορίτσι, να προτείνω κάποια άλλη;»
«Όχι πρέπει οπωσδήποτε να συναντηθώ με την Νατάσσα»
Τη στιγμή εκείνη εμφανίστηκε η Νατάσσα και του ανακοίνωσε ότι χρεώνει 1000 ευρώ την βίζιτα.
Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο γέρος έβγαλε από την τσέπη του δέκα κολλαριστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ.
Πήγαν λοιπόν στο δωμάτιο για μια ώρα, και στη συνέχεια ο μπάρμπας αποχώρησε ήρεμα.
Το επόμενο βράδυ ο γεροτσιφούτης επέστρεψε για την Νατάσσα.
Η Νατάσσα του είπε ότι κανείς δεν έχει πάει μαζί της δύο βραδιές στη σειρά, και του διευκρίνισε ότι δεν δέχεται εκπτώσεις, η ταρίφα παραμένει 1000 ευρώ.
Ο γέρος της έδωσε τα χρήματα και αποσύρθηκαν στο ιδιαίτερο δωμάτιο….σε μια ώρα αποχώρησε ήρεμα.
Κανείς δεν πίστεψε τα μάτια του όταν ο κωλόγερος εμφανίστηκε για τρίτη συναπτή βραδιά.
Της παρέδωσε πάλι 1000 ευρώ και πήγαν στο δωμάτιο για τα σχετικά.
Στο τέλος της επίσκεψης, ή Νατάσσα έπιασε κουβέντα με τον γέρο:
«Κανείς δεν με έχει επισκεφτεί για τρεις συνεχόμενες βραδιές…αλήθεια, από πού είσαι;»
«Από το Κίεβο» αποκρίθηκε.
«Σοβαρά; Η αδελφή μου η Όλγα μένει στο Κίεβο».
«Το ξέρω» είπε ο Εβραίος, «Μου έδωσε 3000 ευρώ να σου δώσω».

Ληστές έκλεψαν μπισκότα αξίας 27.000 ευρώ
Ληστές έκλεψαν μπισκότα αξίας περισσότερων από 20.000 βρετανικών λιρών (περίπου 27.000 ευρώ) από εργοστάσιο παρασκευής γλυκισμάτων στη Νότια Ουαλία.

Οι ληστές εισέβαλλαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο εργοστάσιο και διέφυγαν με ένα φορτηγό γεμάτο μπισκότα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αστυνομικοί σταμάτησαν ένα φορτηγό κοντά στο Μάντσεστερ, σε μεγάλη απόσταση από το σημείο του εγκλήματος και ότι το περιστατικό σχετίζεται με τη ληστεία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις για το γλυκό αυτό έγκλημα, αναφέρει η εφημερίδα Telegraph.
in.gr

Το κουτσομπολιό έχει ζωτική σημασία για την επιβίωση και μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο, υποστηρίζει ένας διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Παρότι πολλοί το θεωρούν μία αήθη συνήθεια, ο καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας δρ Ρόμπιν Ντάνμπαρ πιστεύει ότι είναι ένα χαρακτηριστικό που μας ξεχωρίζει από τα ζώα και το οποίο χρειαζόμαστε για την επιβίωσή μας.

Όπως εξήγησε στο Φεστιβάλ Επιστήμης του Τσέλτεναμ, το κουτσομπολιό επιτρέπει τη μετάδοση σημαντικών πληροφοριών, μας βοηθεί να δενόμαστε με την οικογένεια και τους φίλους μας, και ευνοεί την μακροβιότητα.

«Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες μακροζωίας είναι το μέγεθος του κοινωνικού δικτύου μας», είπε. «Μπορεί μάλιστα να είναι ο σημαντικότερος όλων, με εξαίρεση ίσως το κάπνισμα, ενώ ασκεί τεράστια επίδραση στην ευτυχία και στην ευεξία μας».

Το πρόβλημα, συνέχισε, είναι πως θα διατηρηθεί το κοινωνικό δίκτυο. «Η γλώσσα εξελίχθηκε για να ενημερωνόμαστε, να λέμε ιστορίες που είναι σημαντικές για την συνοχή της κοινότητας στην οποία ζούμε και για να διατηρούμε ζωντανή την επικοινωνία εντός του κοινωνικού δικτύου μας», είπε.

«Το κουτσομπολιό δεν είναι τίποτε άλλο παρά συζητήσεις με τους άλλους, οι οποίες μας διατηρούν ενημερωμένους για τον κοινωνικό κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε.

»Επομένως, μάς κάνει απλώς ανθρώπους. Με αρνητικό τρόπο, δηλαδή για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, το κουτσομπολιό δεν εμφανίστηκε παρά τον 18ο αιώνα».

Αντί, επομένως, να νιώθουμε τύψεις όταν κουτσομπολεύουμε (δίχως να λέμε ψέματα) τους άλλους, θα έπρεπε να το αποδεχθούμε ως σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, το οποίο μας βοηθεί να ζήσουμε περισσότερο, κατέληξε ο δρ Ντάνμπαρ.

Η ποσότητα επίσης μετράει

Σημαίνουν άραγε όλ’ αυτά ότι πρέπει από το πρωί έως το βράδυ να κουτσομπολεύουμε τους πάντες και τα πάντα;

Η απάντηση είναι αρνητική, κατά την δρα Τζένιφερ Κόουλ, λέκτορα στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, η οποία έχει πραγματοποιήσει μελέτες για το κουτσομπολιό και τις απόψεις μας γι’ αυτό.

«Η ποσότητα του κουτσομπολιού έχει μεγάλη σημασία», είπε. «Αν και δυσπιστούμε προς όσους κουτσομπολεύουν πάρα πολύ, είμαστε επιφυλακτικοί και με όσους δεν κουτσομπολεύουν καθόλου.

«Η κοινωνική σύνδεση είναι πολύ σημαντική και γι’ αυτό έχει σημασία το κουτσομπολιό, αρκεί να είναι περιορισμένο και όχι ανεξέλεγκτο».

tanea.gr

Ο Παρθενώνας, ο πύργος της Πίζας, το Ταζ Μαχάλ, οι Πυραμίδες και το Κολοσσαίο αποτελούν μερικά από τα διασημότερα αρχαιολογικά μνημεία. Πώς όμως κατασκευάστηκαν εφόσον δεν υπήρχε η σύγχρονη τεχνολογία;
Η ομάδα των Able Skills δημιούργησε ένα εκπληκτικό infographic που απαντάει σε αυτήν ακριβώς την ερώτηση.
Ξεκινώντας με χρονολογική σειρά εξηγεί τα στοιχεία κατασκευής των πυραμίδων, του Παρθενώνα, του Κολοσσαίου, του Πύργου της Πίζας και πολλών ακόμη αρχιτεκτονικών μνημείων.
Χθες, η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων, έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις και ξεκαθάρισε τη θέση της: «ξεκινάμε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων» είπε. Αν πιστεύετε ότι οι έλεγχοι θα αποδώσουν, τότε καλό είναι να σπεύσετε. Διότι αν βρεθείτε στη λίστα με τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, η ασφάλιση θα σας κοστίσει –στην καλύτερη περίπτωση- 250 ευρώ παραπάνω, δηλαδή για τις περιπτώσεις ενός μικρού παλαιού οχήματος, περίπου τα διπλά λεφτά. Στη χειρότερη περίπτωση, το κόστος θα τριπλασιαστεί ενώ εσείς μπορεί να μείνετε χωρίς δίπλωμα ακόμη και για δύο χρόνια.

Οι επιστολές

Κατ’ εφαρμογή του νόμου, η ΓΓΔΕ θα αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές –ηλεκτρονικές ή έντυπες- στους οδηγούς. Σε αυτές, θα αναφέρεται ότι οι οδηγοί έχουν στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο οκτώ ημερών μέσα στο οποίο θα πρέπει:

1. Είτε να αμφισβητήσουν το «εύρημα» των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων προσκομίζοντας το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που θα αποδεικνύει ότι έχουν ανταποκριθεί στην υποχρέωσή τους

2. Είτε να σπεύσουν να ασφαλίσουν το όχημά τους πληρώνοντας, εκτός από το κόστος της ασφάλειας και ένα παράβολο υπέρ του δημοσίου της τάξεως των 250 ευρώ.

Οσοι δεν ανταποκριθούν, θα βρουν το όνομά τους σε δεύτερο κατάλογο τον οποίο θα συντάξει η ΓΓΔΕ. Αυτή τη φορά, ο κατάλογος θα αποσταλεί στην Αστυνομία προκειμένου αυτή με τη σειρά της να επιβάλλει πρόστιμο (από 250 έως 1000 ευρώ ανάλογα με το είδος του οχήματος).

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος που προβλέπει τη διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με στόχο τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, έχει ψηφιστεί από τον Απρίλιο του 2013.

Πρόστιμα και συνέπειες

Η πλήρης εφαρμογή του νόμου, θα υποχρεώσει τους οδηγούς των ανασφάλιστων οχημάτων να διαθέσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα στο επόμενο διάστημα. Αν για παράδειγμα προκύψει ότι τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα είναι περίπου 800.000, τότε για την ασφάλιση αυτών των οχημάτων, θα πρέπει να καταβληθούν περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Αν προστεθούν και τα παράβολα υπέρ του δημοσίου (250 ευρώ) το ποσό εκτοξεύεται πάνω από τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου τα μισά χρήματα θα καταλήξουν στα ταμεία των ασφαλιστικών εταιρειών, και τα υπόλοιπα στα ταμεία του δημοσίου.
Για όσους δεν προσέλθουν εντός της προθεσμίας να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους, προβλέπονται οι ακόλουθες ποινές:

- Αφαίρεση του διπλώματος, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων για δέκα ημέρες

- Αν το όχημα εμπλακεί σε ατύχημα, οι πινακίδες και η άδεια αφαιρούνται επί τόπου για δύο χρόνια (ή τρία χρόνια σε περίπτωση που υπάρξει υποτροπή). Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού σήματος ασφάλισης.

- Χρηματικό πρόστιμο, το οποίο βεβαιώνεται με πράξη της αστυνομίας. Διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, στα πεντακόσια 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα και στα 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Το παραπάνω χρηματικό πρόστιμο εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Δηλαδή, αν δεν πληρωθεί από τη στιγμή που θα βεβαιωθεί από την αστυνομία, η οφειλή θα μεταφέρεται στην εφορία προκειμένου να «φορτωθεί» στον ΑΦΜ του οδηγού.

http://www.fpress.gr


Υπάρχουν στο σώμα μας τρία διαφορετικά είδη λίπους και καθένα από αυτά έχει διαφορετική λειτουργία. Λίγο περισσότερο από το ένα ή το άλλο μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά τόσο στο μεταβολισμό και την εμφάνισή μας όσο και στην υγεία μας.
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες μελετούν εντατικά τα διαφορετικά είδη λίπους και τις ιδιαίτερες μοριακές ιδιότητες που έχει καθένα από αυτά.
Το καφέ λίπος θεωρείται «καλό», καθώς βοηθά τον οργανισμό να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, άρα περισσότερες θερμίδες. Έτσι, βοηθά να παραμείνουμε στο ιδανικό μας βάρος. Από την άλλη, το «κακό» λευκό λίπος αποθηκεύει θερμίδες. Είναι τα αποθέματα ενέργειας που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας σε περίπτωση ανάγκης. Το λευκό λίπος, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς, συνδέεται με ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η κατάθλιψη, και φυσικά με το αυξημένο σωματικό βάρος.
Ποιες είναι οι ενδείξεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ποιο είδος λίπους έχετε στο σώμα σας;
- ΕΑΝ: Καταφέρνετε να κάψετε εύκολα θερμίδες, έχετε υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και συνήθως δεν παίρνετε βάρος το χειμώνα
- Έχετε στο σώμα σας περισσότερο καφέ λίπος
Ο καφέ λιπώδης ιστός βοηθά να μετατρέπονται οι τροφές σε θερμική ενέργεια. Όταν ενεργοποιείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες, το καφέ λίπος λειτουργεί σαν μυς, καταναλώνοντας θερμίδες ως καύσιμο. Ένας ενήλικας με φυσιολογικό ή χαμηλό βάρος έχει στο σώμα του περίπου 5 με 7 κιλά καφέ λίπος. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για να καταναλωθούν 250 θερμίδες μέσα σε 3 ώρες όταν ενεργοποιείται το καφέ λίπος. Το καφέ λίπος βοηθά επίσης στη ρύθμιση του σακχάρου και αποτρέπει τη συσσώρευση επιπλέον λίπους όταν τρώμε παραπάνω απ’ ότι συνήθως.
- ΕΑΝ: Παίρνετε ή χάνετε εύκολα βάρος με τη γυμναστική
- Έχετε στο σώμα σας περισσότερο μπεζ λίπος
Το μπεζ λίπος είναι ένα «ουδέτερο» είδος λίπους που ανακαλύφθηκε πριν δύο μόλις χρόνια. Είναι δύσκολο να μελετηθεί, επειδή αποτελεί μείγμα καφέ και λευκού λίπους και εντοπίζεται στο σώμα σε μικρά αποθέματα κοντά στο κόκκαλο της κλείδας και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης.
- ΕΑΝ: Έχετε «σωσίβιο» ή παχουλά οπίσθια
- Έχετε στο σώμα σας περισσότερο υποδόριο λευκό λίπος
Αυτό το είδος λίπους, όπως υποδεικνύει και το όνομά του, βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Βρίσκεται σε ολόκληρο το σώμα και μπορούμε να το πιάσουμε, καθώς «περισσεύει» στα διάφορα σημεία του σώματος. Το υποδόριο λίπος δεν είναι πάντα επικίνδυνο, ειδικά αν συσσωρεύεται στους μηρούς και τους γοφούς.
- ΕΑΝ: Έχετε σκληρή, στρογγυλή κοιλιά
- Έχετε στο σώμα σας περισσότερο σπλαγχνικό λευκό λίπος
Είναι το πιο επικίνδυνο λίπος, καθώς βρίσκεται βαθιά στο σώμα και περιβάλλει τα ζωτικά όργανα. Το σπλαγχνικό λευκό λίπος απελευθερώνει τοξικές ουσίες που ονομάζονται λιποκίνες, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο πολλών επικίνδυνων παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης, ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ.
Πηγή: onmed.gr
Υπολογίζεται ότι σε ποσοστό 50-80% τα ασθματικά παιδιά εκδηλώνουν συμπτώματα άσθματος πριν την ηλικία των 5 ετών.

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή των αεραγωγών. Στα παιδιά που έχουν γενετική προδιάθεση για την εκδήλωση άσθματος όταν έρθουν σε επαφή με κάποιο εκλυτικό παράγοντα αρχίζει μια φλεγμονώδης διεργασία στους βρόγχους που προηγείται αρκετά της εμφάνισης συμπτωμάτων.

Οι βρόγχοι των ασθματικών παιδιών λόγω της φλεγμονής, σταδιακά εμφανίζουν οίδημα και αυξημένες βλεννώδεις εκκρίσεις, ενώ είναι υπεραντιδραστικοί, δηλαδή όταν έρθουν σε επαφή με εκλυτικούς παράγοντες προκαλείται σύσπαση των μυϊκών ινών τους (βρογχόσπασμος).

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι το ασθματικό παιδί έχει περισσότερο στενωμένους βρόγχους από τα μη πάσχοντα παιδιά, λόγω του χρόνιου οιδήματος και της αυξημένης βλέννης, ακόμα και όταν δεν έχει εμφανή συμπτώματα, όπως βήχα ή δύσπνοια.

Όταν το παιδί έρθει σε επαφή με κάποιο εκλυτικό αίτιο (άσκηση, αλλεργιογόνα) επέρχεται βρογχόσπασμος, ο οποίος σε πολύ μικρό διάστημα στενεύει ακόμα περισσότερο τους βρόγχους του, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται βήχας, συρίττουσα αναπνοή, δύσπνοια και αύξηση του ρυθμού των αναπνοών (κρίση βρογχικού άσθματος).

Τα παιδιά με άσθμα συνήθως έχουν γονείς ή στενούς συγγενείς με άσθμα, ατοπική δερματίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα ή άλλα αλλεργικά νοσήματα.

Οι συχνότεροι εκλυτικοί παράγοντες στα παιδιά είναι:

-λοιμώξεις αναπνευστικού (συχνότερα οι ιογενείς)
-αλλεργιογόνα (τροφικά και περιβαλλοντικά)
-χημικές ουσίες (καπνός τσιγάρου, μόλυνση περιβάλλοντος)
-άσκηση (το έντονο κλάμα ή γέλιο είναι ισοδύναμο άσκησης σε βρέφη και νήπια)
-στρες

Η διάγνωση του βρογχικού άσθματος στα παιδιά βασίζεται στο ιστορικό και την κλινική εξέταση του ασθενούς, ενώ επιβεβαιώνεται σε μεγαλύτερα παιδιά με τη σπιρομέτρηση προ και μετά βρογχοδιαστολή ή και τα τεστ πρόκλησης. Βοηθητικά για την επιβεβαίωση του αλλεργικού υπόβαθρου μπορούν να γίνει έλεγχος με δερματικά τεστ ή ειδικές εξετάσεις αίματος για τα συνήθη αλλεργιογόνα.

Ιδιαιτερότητες και δυσκολίες στη διάγνωση του άσθματος εμφανίζονται κυρίως στις ηλικίες κάτω των 5 ετών.
Η θεραπεία του βρογχικού άσθματος έχει ως στόχο τον έλεγχο της νόσου με την ελάχιστη φαρμακευτική δόση που εξασφαλίζει τον επαρκή έλεγχο. Ελεγχόμενο θεωρείται το άσθμα όταν το παιδί δεν έχει κάνει κρίση τον τελευταίο χρόνο, δεν χρειάζεται βρογχοδιασταλτικά φάρμακα για τα συμπτώματα του πάνω από 2 φορές την εβδομάδα, δεν έχει νυκτερινά συμπτώματα και έχει φυσιολογική δραστηριότητα χωρίς περιορισμούς από τη νόσο.

Η πρόγνωση του παιδικού άσθματος από μελέτες που έχουν γίνει και στην Ελλάδα είναι αρκετά καλή αφού 60% των παιδιών που εμφάνισαν άσθμα σε προσχολική ηλικία ήταν ασυμπτωματικά στα επτά έτη ενώ μόνο το 7% αυτών είχαν συμπτώματα σε ηλικία 18 ετών.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι τα ασθματικά παιδιά, ιδίως όταν είναι υπό αγωγή και το άσθμα τους ελέγχεται πλήρως, δεν πρέπει να υποβάλλονται σε παράλογες απαγορεύσεις, ενώ είναι σε θέση να συμμετέχουν στην πλειοψηφία των δραστηριοτήτων των συνομηλίκων τους.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!