Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015


Σύμφωνα με τον μελετητή και καθηγητή Ρόμπερ Τζέιμισον από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οι μελέτες σε ανθρώπους με χρόνια προβλήματα στα οστά και τις αρθρώσεις έχουν καταδείξει τη συσχέτιση του καιρού με τις σωματικές αντιδράσεις. Είναι τυπικό, εξηγεί, οι πόνοι να αρχίζουν πριν καν εκδηλωθεί η αλλαγή στον καιρό. Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο καθηγητής, ρευματολόγος Ντέιβιντ Μπορενστέιν από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο George Washington και πρώην πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας. Πώς εξηγείται το φαινόμενο;
Υπάρχουν αρκετές θεωρίες με κυρίαρχη εκείνη που δείχνει για υπαίτιο την αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση. Αν και οι περισσότεροι πιστεύουμε πως ο πόνος στα οστά και τις αρθρώσεις σχετίζεται με την εμφάνιση βροχής, οι έρευνες δείχνουν πως το πρόβλημα ξεκινά από τις αλλαγές στην βαρομετρική πίεση. Αν φανταστούμε τους ιστούς γύρω από τις αρθρώσεις ως ένα μπαλόνι, η υψηλή βαρομετρική πίεση πιέζει το σώμα εξωτερικά και δεν επιτρέπει στους ιστούς να επεκταθούν. Η χαμηλή πίεση του αέρα αντίθετα, δίνει στους ιστούς το περιθώριο της επέκτασης και της συνακόλουθης πίεσης στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα όσοι έχουμε ευαισθησία να αισθανόμαστε πόνο στα συγκεκριμένα σημεία.  Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στις καμπίνες των αεροπλάνων, όπου η χαμηλή πίεση αφήνει τους ιστούς «ελεύθερους» και αυτό γίνεται αντιληπτό από το πρήξιμο που παρατηρούμε στα πόδια μας μετά την ολοκλήρωση της πτήσης.
Η μετακόμιση σε θερμότερα κλίματα είναι η λύση; Οι ειδικοί πιστεύουν πως αυτό δεν είναι η λύση, αφού ακόμη και σε περιοχές όπου ο καιρός είναι πιο ήπιος, το πρόβλημα δεν εξαφανίζεται, αλλά σταδιακά ο οργανισμός συνηθίζει στις νέες συνθήκες και οι πόνοι επιστρέφουν, ως αποτέλεσμα των μικροαλλαγών που ούτως ή άλλως συμβαίνουν σε όλα τα περιβάλλοντα. Μια ακόμη παραπλάνηση που συμβαίνει είναι η εξής: συχνά, όταν ταξιδεύουμε σε περιοχές με ζεστό κλίμα, το κάνουμε στο πλαίσιο των διακοπών μας, που σημαίνει ότι κατά κύριο λόγο ξεκουραζόμαστε και δεν καταπονούμε το σώμα μας με τις συνήθεις δραστηριότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εσφαλμένα να πιστεύουμε πως το κλίμα είναι εκείνο που μας κάνει να μην πονάμε.
Άρα, τι μπορούμε να κάνουμε;
Πώς θα αποφύγουμε τον πόνο που εντείνεται, όταν ο καιρός αλλάζει; Μια ασφαλής λύση, κατά τους ειδικούς, είναι η αύξηση στα παυσίπονα, τις δύσκολες ημέρες. Ακόμη, προτείνουν:
Μείνετε ζεστοί. Ντυθείτε με πιο χοντρά ρούχα, αυξήστε την θερμοκρασία εντός του σπιτιού ή του χώρου εργασίας και φροντίστε να ζεσταίνετε πρώτα το αυτοκίνητό σας, προτού μπείτε σε αυτό για τις μετακινήσεις σας. Στη διάρκεια του ύπνου, μια ηλεκτρική κουβέρτα θα σας κρατήσει ζεστούς.
Κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό σας, χρησιμοποιήστε ζεστά επιθέματα στα ευαίσθητα σημεία.
Κινηθείτε. Πριν βγείτε από το σπίτι και εκτεθείτε στις εξωτερικές, καιρικές συνθήκες, κάντε μερικές ασκήσεις που θα μαλακώσουν και θα χαλαρώσουν τις αρθρώσεις σας.
Μην απελπίζεστε και θυμηθείτε ότι ο πόνος είναι παροδικός. Όταν ο καιρός χαλάει, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας σκεπτόμενοι ότι η αλλαγή είναι προσωρινή, το ίδιο και ο πόνος. Το σώμα μας έχει την τάση να προσαρμόζεται στις καιρικές αλλαγές, επομένως δώστε του τον χρόνο που χρειάζεται για να συνηθίσει  και στον πόνο να υποχωρήσει.
Πηγή: webmd

Έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη μέσα στη δεκαετία του 2030, καθώς συνεχίζεται αμείωτη η ανάπτυξη των τεχνολογιών που θα χρειασθούν για να γίνει πραγματικότητα η εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη.
Αυτό δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στα γραφεία της διαστημικής υπηρεσίας στην Ουάσιγκτον, με θέμα τα ερευνητικά πρότζεκτ που αφορούν την εξερεύνηση του Άρη από τον άνθρωπο.
Πρώην αστροναύτης και ο ίδιος, ο Μπόλντεν ανέφερε πως, πίσω στη δεκαετία του 1980, ονειρευόταν ότι θα έπαιρνε μέρος στο πρώτο ταξίδι στον Κόκκινο Πλανήτη. Τότε, πολλοί πίστευαν πως δεν θα χρειάζονταν περισσότερο από 30 χρόνια για αυτό το ταξίδι, πρόσθεσε.
Βέβαια, η εκτίμηση αποδείχθηκε υπεραισιόδοξη στην πορεία. Αντίθετα όμως, σύμφωνα με τον Μπόλντεν, σήμερα είναι απόλυτα ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η NASA, και το οποίο προβλέπει την πρώτη αποστολή μέσα στη μεθεπόμενη δεκαετία.
«Η αλήθεια είναι πως ακόμη απομένουν πολλά να γίνουν. Ωστόσο, θα πετύχουμε τον στόχο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε αυτά που πρέπει να γίνουν, συγκαταλέγεται η ολοκλήρων των δοκιμών της κάψουλας Orion και η ανάπτυξη του συστήματος προώθησης SLS (Space Launch System), το οποίο θα αναλάβει να μεταφέρει πληρώματα αστροναυτών σε μακρινούς προορισμούς, όπως ο Άρης.
Παρούσα στην εκδήλωση ήταν επίσης η υποδιευθύντρια της υπηρεσίας Ντάβα Νιούμαν. Από τη μεριά της, η Νιούμαν αναφέρθηκε στην πρόσφατη καλλιέργεια μαρουλιών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τα οποία δοκίμασαν οι αστροναύτες, ως ένα βήμα προς την ανάπτυξη συστημάτων που θα επιτρέπουν την παραγωγή τροφίμων μακριά από τη Γη.

MARS ONE/BRYAN VERSTEEG
Επιπλέον, δύο από τους αστροναύτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Σταθμό, ο Αμερικανός Σκοτ Κέλι και ο κοσμοναύτης Μίκαηλ Κορνιένκο, θα επιστρέψουν αφότου συμπληρώσουν έναν ολόκληρο χρόνο, με σκοπό να μελετηθούν οι πιθανές ψυχολογικές και βιολογικές επιπτώσεις από την παρατεταμένη παραμονή στο διάστημα. Τέτοιες δοκιμές είναι απαραίτητες πριν από την πρώτη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη, η οποία θα διαρκέσει πάνω από 500 ημέρες.

Η Νιούμαν μίλησε επίσης για το Mars Oxygen ISRU Experiment (MOXIE), ένα από τα επτά όργανα που θα διαθέτει το επόμενο ρομποτικό όχημα εξερεύνησης του Άρη. Το MOXIE θα απομονώνει διοξείδιο του άνθρακα από την αρειανή ατμόσφαιρα, για να το μετατρέψει σε καθαρό οξυγόνο και μονοξείδιο του άνθρακα.
Έτσι, θα δοκιμάσει στην πράξη μία ιδέα όχι μόνο για τον επιτόπου ανεφοδιασμό των αστροναυτών με οξυγόνο, αλλά και για την επιστροφή τους στη Γη, αφού το οξυγόνο είναι απαραίτητο για να μπορεί ένα διαστημόπλοιο να χρησιμοποιήσει τα καύσιμά του και επομένως να κινηθεί. «Για πρώτη φορά, θα παράγουμε οξυγόνο σε έναν άλλο πλανήτη», είπε χαρακτηριστικά.
«Πιθανότατα δεν υπάρχει πιο εντυπωσιακό επίτευγμα για τον άνθρωπο από το να περπατήσει στον Άρη», πρόσθεσε ο Μπόλντεν. «Δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα το καταφέρουμε».
naftemporiki.gr

Μέλη της τζιχαντιστικής ISIS εκτέλεσαν εννέα άνδρες και ένα αγόρι τους οποίους κατηγόρησε για ομοφυλοφιλία στην κεντρική και τη βόρεια Συρία, σύμφωνα με την οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, το οποίο συλλέγει αναφορές από τον συριακό εμφύλιο, ανέφερε πως επτά άνδρες εκτελέστηκαν στην πόλη Ραστάν της κεντρικής επαρχίας Χομς με την «κατηγορία της ομοφυλοφιλίας».

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ σκότωσαν επίσης δύο άνδρες και ένα αγόρι για τον ίδιο λόγο στην περιοχή Χρεϊτάν, στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου.

Σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν, οι εκτελέσεις έλαβαν χώρα δημόσια αλλά οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν όλες τις κάμερες που πιθανόν είχαν μαγνητοσκοπήσει τους φόνους.

Στα εδάφη που ελέγχονται από την ISIS, η ομοφυλοφιλία, η μαγεία, η πίστη στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ τιμωρούνται με την ποινή του θανάτου.

Στο παρελθόν, το ΙΚ είχε λιθοβολήσει και πετάξει από στέγες ανθρώπους που κατηγορούνταν για ομοφυλοφιλία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Στις 24 Αυγούστου, το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη άκουσε τις μαρτυρίες σύρων και ιρακινών ομοφυλοφίλων που είχαν υποστεί τις διώξεις του ISIS.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η τζιχαντιστική οργάνωση έχει εκτελέσει περισσότερους από 3.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους 1.800 άμαχους από τον Ιούνιο του 2014.
ΑΠΕ
O ράπερ Τουπάκ σκηνοθέτησε τον θάνατό του;
Μια απίστευτη αποκάλυψη –η εγκυρότητα της οποίας ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί ή διασταυρωθεί- κάνει εδώ και μερικές ημέρες τον γύρο του (μουσικού κυρίως) κόσμου.
Ένας συνταξιοδοτημένος αστυνομικός, ονόματι Ντέιβιντ Μάγερς, αποκάλυψε στους οικείους του, λίγο πριν πέσει σε κώμα, πως ο ράπερ Τουπάκ Σακούρ (ή 2Pac) τον πλήρωσε 1.5 εκατομμύρια δολάρια (πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ) προκειμένου να σκηνοθετήσει τον θάνατο του, το 1996.
Ο Μάγερς, που έκτοτε δεν έχει συνέλθει απ’ το κώμα, ισχυρίζεται πως η δολοφονία του 25χρονου ράπερ ήταν στημένη, και μάλιστα συνέβαλε και ο ίδιος σε αυτό.
«Ο κόσμος πρέπει να ξέρει τι έκανα. Ντρέπομαι που ξεπουλήθηκα με αντάλλαγμα τα χρήματα. Δεν μπορώ να πεθάνω χωρίς να πω την αλήθεια», φέρεται να έχει δηλώσει ο αστυνομικός.
Σύμφωνα με τον Μάγερς, περισσότεροι από 30 άνθρωποι δωροδοκήθηκαν με σημαντικά ποσά προκειμένου να βοηθήσουν τον Τουπάκ να σκηνοθετήσει τον θάνατό του: ανάμεσα σε αυτούς που δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε αυτή την -συνωμοσιολογικού επιπέδου- υπόθεση συμπεριλαμβάνονται γιατροί, ιατροδικαστές και αρκετοί μάρτυρες.
Όπως τόνισε ο Μάγερς, τα νήματα κινούσε ο Σουτζ Νάιτ, ο τέως ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας του Τουπάκ, που βρίσκεται στη φυλακή περιμένοντας να δικαστεί για δολοφονία.
Ο Νάιτ ήταν εκείνος που πρότεινε στον ράπερ να πληρώσει 50.000 δολάρια ώστε, μετά την υποτιθέμενη δολοφονία του, να μεταφερθεί άλλο πτώμα στο νεκροτομείο κι όχι ο ίδιος ο Σακούρ, ο οποίος θα συνέχιζε να ζει με άλλη ταυτότητα.
Ο Τουπάκ δολοφονήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1996 σε ένα κεντρικό δρόμο του Λας Βέγκας, όταν άγνωστοι τον πυροβόλησαν την ώρα που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του.
Η υπόθεση της δολοφονίας του δεν εξιχνιάστηκε ποτέ και αποτέλεσε πηγή θεωριών συνωμοσίας για πολλά χρόνια.
in.gr

Ένας μεθυσμένος άνδρας έχασε τη ζωή του στην Ινδία καθώς έπεσε σε μια τρύπα και εργάτες οδοποιίας κατασκεύασαν έναν… δρόμο από πάνω του, έγινε γνωστό σήμερα από τις αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με την αστυνομία της περιφέρειας Κάτνι, στο κρατίδιο Μάντια Πραντές της κεντρικής Ινδίας, ο 45χρονος επέστρεφε στο σπίτι του το βράδυ της Παρασκευής όταν, προφανώς επειδή ήταν σε κατάσταση μέθης, έπεσε στην τρύπα. Οι εργάτες που δούλευαν στην κατασκευή του δρόμου κάλυψαν την τρύπα με ρευστή πίσσα και χρησιμοποίησαν έναν οδοστρωτήρα για να ισιώσουν την επιφάνεια. Αργότερα, κάτοικοι της περιοχής είδαν το πουκάμισο του άνδρα και σήμερα τον ανέσυραν νεκρό από τον άρτι ασφαλτοστρωμένο δρόμο. “Το σώμα του στάλθηκε για νεκροτομή και η έρευνα είναι σε εξέλιξη” είπε ο επιθεωρητής Ν.Π. Τσοντάρι στο Reuters TV. Ο 45χρονος είχε πάει σε ένα τοπικό πανηγύρι και επέστρεφε στο σπίτι του αφού προηγουμένως είχε κάνει μια στάση σε μια κάβα, ανέφερε η εφημερίδα Times of India. Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν συλληφθεί ένας οδηγός και ένας εργάτης οδοποιίας.

 


Το Facebook γνωρίζει πολλά για εμάς, για το τι μας αρέσει. Οι πληροφορίες αυτές αντλούνται από τα Like που κάνουμε στο Facebook, τα Share, αλλά και ποια websites επισκεπτόμαστε εκτός Facebook. Τις πληροφορίες αυτές τις μοιράζεται με εταιρείες που θέλουν να διαφημιστούν, προκειμένου οι τελευταίες να προβάλλουν σε εμάς θέματα που μας ενδιαφέρουν.
Αυτά είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Αυτό που ίσως να μην είναι, είναι ο τρόπος με τον οποίο εμείς μπορούμε να επηρεάσουμε το είδος των διαφημίσεων που βλέπουμε στο Facebook. Δεν εννοούμε, φυσικά, να σταματήσουμε να κάνουμε Like και Share, αλλά κάτι πιο έξυπνο.
Ακολουθείστε τις οδηγίες για να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις στο Facebook.
Αρχικά κάντε κλικ στο τριγωνάκι που εμφανίζεται πάνω δεξιά στη σελίδα του Facebook και επιλέξτε [Settings-] Ρυθμίσεις. Στη σελίδα που εμφανίζεται πηγαίνετε κάτω αριστερά και επιλέγετε [Adverts-] Διαφημίσεις.
1
Στη σελίδα των Facebook Adverts, των Διαφημίσεων στο Facebook, η πρώτη επιλογή [Adverts based on my use of websites and apps –] “Διαφημίσεις ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιώ ιστότοπους και εφαρμογές” καθορίζει τις διαφημίσεις που βλέπετε με βάση τη δραστηριότητα σας εκτός Facebook. Αλλάζοντας τις ρυθμίσεις εδώ, μπορείτε να προσαρμόσετε το τι θα βλέπετε με βάση τη δραστηριότητα σας εκτός Facebook, όχι όμως και μικρότερο αριθμό διαφημίσεων.
Στην τρίτη ρύθμιση [Adverts based on my preferences –] “Διαφημίσεις με βάση τις προτιμήσεις μου” στην ίδια σελίδα μπορείτε να τροποποιήσετε τις προτιμήσεις σας στο Facebook και μαζί και με αυτές τα θέματα των διαφημίσεων που σας προβάλλονται. Η τροποποίηση αφορά το είδος και όχι τον αριθμό των διαφημίσεων, ενώ αν αφαιρέσετε όλες τις προτιμήσεις θα βλέπετε μεν διαφημίσεις, αλλά που πιθανόν να μην σας αφορούν, δηλαδή θα έχουν μικρότερη επιρροή σε εσάς.
2
Κάνοντας κλικ στο μπλε πλήκτρο [Visit Advert Preferences –] “Επισκεφτείτε τις διαφημιστικές προτιμήσεις” εμφανίζονται οι κατηγορίες που το Facebook θεωρεί ότι σας ενδιαφέρουν. Αυτές μπορείτε να τις τροποποιήσετε αφαιρώντας ή προσθέτοντας νέες και να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις που θέλετε στο δικό σας γούστο.
3
Πηγή: pcmag.com

Τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα γαλλικών δίνει με εγκύκλιό του στους δημοσίους υπαλλήλους το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2015 θα υλοποιηθεί κύκλος μαθημάτων, διάρκειας 24 ωρών, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο οποίος θα περιλαμβάνει τις θεματικές ενότητες που αναφέρονται στο επισυναπτόμενο σχετικό έγγραφο.
Επισημαίνεται ότι οι υποψηφιότητες θα πρέπει να αποσταλούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση grammateia@ydmed.gov.gr μέχρι την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015, προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος και να διαβιβαστούν έγκαιρα από την Υπηρεσία μας τόσο στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας όσο και στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ
ΕΠΙΠΕΔΑ

Προβλήματα φαίνεται να έχει η Jessica Alba με τη νέα της επαγγελματική δραστηριότητα. Η γνωστή ηθοποιός και μοντέλο εδώ και καιρό έχει μπει και στον χώρο των επιχειρήσεων, καθώς έχει δημιουργήσει εταιρεία οικολογικών προϊόντων την Honest Company.

Η εταιρεία μέσα σε λίγες εβδομάδες δέχτηκε δύο μηνύσεις από καταναλωτές για την ποιότητα των προϊόντων. Η πρώτη, αφορά καταγγελίες καταναλωτών ότι τα προϊόντα περιέχουν συνθετικά συστατικά και μη φυσικές ουσίες, ενώ τώρα φήμες θέλουν, μητέρες να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταγγείλουν ότι τα αντηλιακά προϊόντα της Alba, δεν προσφέρουν καμία προστασία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η ηθοποιός κρατάει το στόμα της κλειστό σχετικά με τις καταγγελίες και η εταιρεία δηλώνει ότι οι καταγγελίες είναι «αβάσιμες και χωρίς καμία αξία».

Πάντως κύκλοι κοντά στην ηθοποιό υποστηρίζουν ότι οι καταγγελίες άρχισαν όταν η Alba ανακοίνωσε ότι σύντομα θα μπει και στον χώρο των καλλυντικών.
Οι Ναζί «δεν βρίσκονταν κοντά» στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων
Δείγματα ουρανίου με τα οποία πειραματιζόταν τη δεκαετία του 1940 ο μεγάλος φυσικός Βέρνερ Χάιζενμπεργκ μαρτυρούν ότι η ναζιστική γερμανία δεν είχε πετύχει αυτοσυντηρούμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις και επομένως δεν βρισκόταν κοντά στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα.

Το γερμανικό πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, γνωστό ως Uranprojekt, ξεκίνησε το 1939, λίγους μήνες μετά την ανακάλυψη της ραδιενεργού διάσπασης από τον Ότο Χαν και τον Φριτς Στράσμαν στο Βερολίνο.

H εξέλιξη αυτή θορύβησε τις ΗΠΑ, ειδικά μετά την περιβόητη επιστολή που συνυπέγραφε ο Άλμπερτ Αϊνστάν και η οποία προειδοποιούσε τον αμερικανό πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ πως έπρεπε να βιαστεί για να προλάβει τους Γερμανούς.

Το αμερικανικό Πρόγραμμα Μανχάταν, το οποίο έδωσε τα πρώτα πυρηνικά όπλα, ξεκίνησε λίγο αργότερα το 1939 και σταδιακά επεκτάθηκε με το προσωπικό του να φτάνει τους 130.000 εργαζομένους.

Περίπου ένα χρόνο νωρίτερα, το 1938 στο Σικάγο, ο ιταλός φυσικός Ενρίκο Φέρμι πέτυχε για πρώτη φορά να προκαλέσει μια αυτοτροφοδοτούμενη αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία βρίσκεται στην καρδιά τόσο των πυρηνικών όπλων όσο και των αντιδραστήρων για την παραγωγή ενέργειας.

Μια τέτοια αντίδραση μπορεί να ξεκινήσει με ένα από τα ισότοπα του ουρανίου, το ουράνιο-235. Όταν βομβαρδιστεί με ηλεκτρόνια, το ουράνιο-235 μετατρέπεται σε ένα ασταθές άτομο ουρανίου-236, το οποίο διασπάται αυθόρμητα σε ελαφρύτερα στοιχεία και απελευθερώνει μεγάλα ποσά ενέργεια. Απελευθερώνει όμως και νετρόνια, τα οποία συνεχίζουν την αντίδραση από την αρχή. Η αντίδραση τροφοδοτεί έτσι τον εαυτό της.

Πίσω στη Γερμανία, ομάδα σημαντικών επιστημόνων όπως ο Βέρνερ Χάιζενμπεργκ πειραματιζόταν με το ουράνιο για την ανάπτυξη όπλων και αντιδραστήρων. Τα περισσότερα από τα δείγματά τους έπεσαν στα χέρια των Συμμάχων το 1945, έκτοτε όμως ήρθαν στην επιφάνεια κι άλλα.

Η νέα μελέτη εξετάζει τρία από αυτά τα νέα δείγματα: κονιορτοποιημένο ουράνιο από έναν «κύβο του Χάιζενμπεργκ» -ουσιαστικά έναν κύβο καθαρού ουρανίου· ένα μικρό τμήμα από έναν δεύτερο κύβο του Χάιζενμπεργκ· και μερικά τμήματα μιας «πλάκας του Βιρτζ» -μιας πλάκας ουρανίου που βαφτίστηκε προς τιμήν του Καρλ Βιρτς, συνεργάτη του Χάιζενμπεργκ.

Η τελευταία μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη γερμανική επιθεώρηση Angewandte Chemie, πραγματοποιήθηκε από τη διεθνή ομάδα της Μαρία Βαλένιους, ραδιοχημικού στο Κοινό Κέντρο Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ένα πρώτο βασικό μέλημα ήταν η επιβεβαίωση της προέλευσης των δειγμάτων. Οι ερευνητές υπολόγισαν την ηλικία τους μετρώντας τη μεταστοιχείωση ενός συγκεκριμένου ισοτόπου του ουρανίου στο στοιχείο θόριο. Η ανάλυση έδειξε ότι οι κύβοι παρήχθησαν το δεύτερο εξάμηνο του 1943, ενώ οι πλάκες είχαν προηγηθεί περίπου τρία χρόνια νωρίτερα. Αυτό βρίσκεται σε συμφωνία με αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο Χάιζενμπεργκ εργάστηκε αρχικά με πλάκες και αργότερα με κύβους.

Η ερευνητική ομάδα κατάφερε ακόμα και να προσδιορίσει την προέλευση των δειγμάτων: τα ισότοπα στροντίου και διάφορες σπάνιες γαίες στους κύβους και τις πλάκες μαρτυρούν ότι το ουράνιο προήλθε από την περιοχή του Γιάσιμοφ στην περιοχή της σημερινής Τσεχίας, η οποία βρισκόταν τότε υπό γερμανική κατοχή (όπως μάλιστα σχολιάζει το Forbes, η πόλη του Γιάσιμοφ επανευφηύρε έκτοτε τον εαυτό της ως λουτρόπολη που υδροδοτείται από τα παλιά ορυχεία ουρανίου.

Το μεγάλο ερώτημα όμως ήταν το εάν οι Γερμανοί είχαν πετύχει αυτοτροφοδοτούμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις. Αν αυτό είχε συμβεί, ο βομβαρδισμός του ουρανίου με νετρόνια θα είχε δημιουργήσει αυξημένες ποσότητες των ισοτόπων ουράνιο-236 (από ουράνιο-235) και πλουτώνιο-238 (από ουράνιο-238).

Η ανάλυση όμως έδειξε ότι τα δύο αυτά ισότοπα υπήρχαν στις συγκεντρώσεις που θα περίμενε κανείς να συναντήσει στο φυσικό ουράνιο. Και αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι είναι απίθανο να υπήρξε αλυσιδωτή αντίδραση.

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα σε ανακοίνωσή της, «τα πειραματικά αποτελέσματα υποστηρίζουν ιστορικές αναφορές ότι τα γερμανικά πειράματα δεν οδήγησαν σε αυτοτροφοδοτούμενη πυρηνική αντίδραση».

Όπως όλοι γνωρίζουν, οι πρώτες ατομικές βόμβες αναπτύχθηκαν στις ΗΠΑ και χρησιμοποιήθηκαν κατά της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι το 1945. Ήταν μια εξέλιξη στην οποία έπαιξε βασικό ρόλο ο Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, ο οποίος κέρδισε «άφεση αμαρτιών» μετά τον πόλεμο προκειμένου να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Μανχάταν.

Η Γερμανία φαίνεται ότι βρισκόταν πολύ πίσω στις πυρηνικές της προσπάθειες. Αν όμως είχε προλάβει τους Αμερικανούς, ο παγκόσμιος χάρτης θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετικός.

tanea.gr
app store malware
To Apple App Store μόλις αντιμετώπισε την πρώτη μεγάλης κλίμακας επίθεση από ένα malware, με την εταιρεία να λαμβάνει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή του. 
Το πρόβλημα υπήρχε σε διάφορες εφαρμογές, οι οποίες περιείχαν κακόβουλο κώδικα, το XCode Ghost, μία διαφορετική εκδοχή του XCode που υπάρχει στο λογισμικό της Apple και χρησιμοποιείται για την δημιουργία εφαρμογών τόσο για το iOS όσο και για τους Mac.
Μία από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς εφαρμογές που είχαν μολυνθεί με τον κακόβουλο κώδικα είναι η πλατφόρμα WeChat και άλλες εφαρμογές. Η ενσωμάτωση του λογισμικού αυτού στις διάφορες εφαρμογές έγινε από hackers, σύμφωνα με την Apple, η οποία έσπευσε να τονίσει ότι έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αποσοβήσει τους κινδύνους.
Η Apple ήρθε σε επαφή με τους developers και ανέπτυξε ένα εργαλείο, ώστε να είναι σίγουροι εκείνοι ότι χρησιμοποιούν την κατάλληλη εκδοχή του Xcode για τις δημιουργίες τους και όχι κάποια επικίνδυνη, μολυσμένη έκδοση όπως είναι το Xcode Ghost.
Μερικές από τις κακόβουλες λειτουργίες του Xcode Ghost ήταν να αντιγράφει URLs, να αντιγράφει δεδομένα περιήγησης, αλλά και να δημιουργεί διαλόγους phishing για να αντλήσει δεδομένα από τον χρήστη μίας συσκευής με λειτουργικό σύστημα iOS.
pestaola.gr


Προβλήματα στη λειτουργία του αντιμετωπίζει το Skype από το πρωί της Δευτέρας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Microsoft, έχει εντοπιστεί ένα πρόβλημα με τα status settings. Το πρόβλημα φαίνεται να επηρεάζει λογαριασμούς σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία, ενώ άλλες αναφορες κάνουν λόγο για όλο τον κόσμο. Σε πρακτικό επίπεδο, δεν είναι δυνατή η σύνδεση πολλών χρηστών. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι χρήστες που επηρεάζονται δεν είναι επίσης σε θέση να αλλάξουν το status τους, οι επαφές τους εμφανίζονται offline και δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν κλήσεις Skype.

Τα γραπτά μηνύματα αποστέλλονται κανονικά, ενώ σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την επίλυση του προβλήματος.

Μια από τις πιο ανθηρές βιομηχανίες του Διαδικτύου είναι αυτή του τζόγου. Εκτός από τον στοιχηματισμό στα σπορ εξαιρετικά δημοφιλές για τους απανταχού τζογαδόρους είναι το online πόκερ. Εκατομμύρια χρήστες παίζουν πόκερ στα αμέτρητα διαδικτυακά καζίνο με τα ποσά που διακινούνται να είναι τεράστια.

Οπως ήταν αναμενόμενο τα ιντερνετικά τραπέζια του πόκερ αποτέλεσαν πόλο έλξης των χάκερ ή για να είμαστε ακριβέστεροι κάποιων ψηφιακών απατεώνων.

Οπως έγινε γνωστό οι χάκερ μπορούν εδώ και κάποιο διάστημα να συμμετέχουν κανονικά ως παίκτες σε ένα παιχνίδι πόκερ με άλλους χρήστες αλλά χάρις σε ένα πρόγραμμα που έχουν αναπτύξει μπορούν να βλέπουν τα φύλλα των άλλων παικτών και άρα να ποντάρουν αναλόγως.

Το πρόγραμμα-κλέφτης

Το κακόβουλο πρόγραμμα ονομάζεται Odianor και εντοπίστηκε από ειδικούς της αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικής ασφάλειας που έχει αναπτύξει το Eset, ένα πολύ γνωστό εργαλείο αναζήτησης κακόβουλων προγραμμάτων. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας το Odianor άρχισε να… μολύνει μαζικά τους υπολογιστές των παικτών πόκερ από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Ομως το πιο ανησυχητικό στοιχείο που εντόπισαν τα μέλη της ομάδας που βρίσκεται πίσω από το Eset είναι ότι το κακόβουλο λογισμικό φαίνεται ότι έκανε την εμφάνιση του τον περασμένο Μάρτιο και έκτοτε οι δημιουργοί του το αναβαθμίζουν με νέες πιο βελτιωμένες εκδόσεις του. Αρα είναι άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αλλά και των ποσών που έχουν καταφέρει να αποκομίσουν οι χάκερ με αυτόν τον τρόπο.

Οι ειδικοί στα συστήματα ασφαλείας συμβουλεύουν τους επισκέπτες των online καζίνο να έχουν πιστοποιημένα και με τις όλες τις τελευταίες ενημερώσεις προγράμματα που εμποδίζουν την διείσδυση στους υπολογιστές τους ιών και κακόβουλων προγραμμάτων.

Πηγή: tovima.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!