Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

 

Τη σκοτεινή και μυστηριώδη χοάνη που ονομάζεται και «Πηγάδι της Κόλασης» και έχει βάθος 112 μέτρα εξερεύνησαν σπηλαιολόγοι στην Υεμένη.

Η χοάνη σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, αναδίδει περίεργες οσμές και οι ντόπιοι θεωρούν πως εκεί βρίσκονται φυλακισμένα πνεύματα.

Στα «σπλάχνα» της, η Εξερευνητική Ομάδα Σπηλαίων του Ομάν (OCET) ανακάλυψε φίδια, κουφάρια ζώων και μαργαριτάρια σπηλαίων.

«Υπήρχαν φίδια, αλλά δεν σε ενοχλούσαν, εκτός αν τα ενοχλούσες εσύ» ανέφερε ο Μοχάμεντ αλ-Κίντι, καθηγητής Γεωλογίας στο Γερμανικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ομάνν.

Ο Κίντι ήταν μεταξύ των οκτώ έμπειρων σπηλαιολόγων που βυθίστηκαν στο εσωτερικό της επιβλητικής σπηλιάς, ενώ άλλοι δύο συνάδελφοί του παρέμεναν στη επιφάνεια.

«Το πάθος μάς οδήγησε να το κάνουμε αυτό και νιώθουμε πως είναι κάτι που θα αποκαλύψει ένα νέο θαύμα από την ιστορία της Υεμένης» σημείωσε ο ίδιος.

«Συλλέξαμε δείγματα νερού, πετρωμάτων, εδάφους και κάποια νεκρά ζώα, αλλά δεν τα έχουμε αναλύσει ακόμη» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως σύντομα θα δημοσιοποιηθεί σχετική έκθεση για τα ευρήματά τους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό τι υπήρχε στο μυστηριώδες σπήλαιο το οποίο υπολογίζεται «εκατομμύριων επί εκατομμυρίων» χρόνων, αφού κανείς δεν είχε καταφέρει να καταδυθεί στο εσωτερικό του.

 

Ηχηρό «καμπανάκι» χτυπά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την προστασία της υγείας εκατομμυρίων παιδιών, εφήβων αλλά και μελλοντικών μητέρων από την άτυπη επεξεργασία ηλεκτρονικών αποβλήτων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 18 εκατ. παιδιά και έφηβοι (μερικά έως και 5 ετών) αλλά και 13 εκατ. γυναίκες εργάζονται στον ανεπίσημο τομέα των απορριμμάτων θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ακόμα και αγέννητων βρεφών.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα παιδιά, συχνά εμπλέκονται από τους γονείς ή φροντιστές στην ανακύκλωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων επειδή τα χέρια τους είναι μικρά και πιο επιδέξια από αυτά των ενηλίκων. Άλλα ζουν, πηγαίνουν στο σχολείο ή παίζουν πολύ κοντά σε κέντρα ανακύκλωσης ηλεκτρονικών αποβλήτων, όπου υψηλά επίπεδα τοξικών ουσιών, όπως μόλυβδος και υδράργυρος, μπορεί να βλάψουν μέχρι και την πνευματική τους ικανότητα.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο «Children and Digital Dumpsites». Σύμφωνα με αυτήν, τα παιδιά που εκτίθενται στα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις τοξικές και χημικές ουσίες που περιέχουν, λόγω του μικρότερου μεγέθους τους, των λιγότερο ανεπτυγμένων οργάνων και του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξής τους.

Έτσι απορροφούν περισσότερους ρύπους αναλογικά με το μέγεθός τους και είναι λιγότερο ικανά να μεταβολίσουν ή να εξαλείψουν τοξικές ουσίες από το σώμα τους.

Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στην ανάκτηση πολύτιμων υλικών, όπως ο χρυσός και ο χαλκός, κινδυνεύουν να εκτεθούν σε πάνω από 1.000 επιβλαβείς ουσίες, όπως είναι ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το νικέλιο, τα βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

Για τις μέλλουσες μητέρες η έκθεση σε τοξικά απόβλητα μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ανάπτυξη των αγέννητων παιδιών τους για όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Συγκεκριμένα, μπορεί να παίξει ρόλο σε αρνητικές εκβάσεις κατά τον τοκετό, καθώς και σε χαμηλό βάρος και μέγεθος του μωρού.
Επίσης η έκθεση σε μόλυβδο από την ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων έχει σχετιστεί με μειωμένα αποτελέσματα νεογνικής νευρολογικής συμπεριφοράς, αυξημένα ποσοστά διαταραχής ελλειμματικής προσοχής, προβλήματα συμπεριφοράς, αλλαγές στην ιδιοσυγκρασία του παιδιού, δυσκολίες αισθητηριακής ολοκλήρωσης και μειωμένα γνωστικά και γλωσσικά αποτελέσματα.

Πρόσθετες αρνητικές συνέπειες στην παιδική υγεία είναι οι αλλαγές στη λειτουργία των πνευμόνων, βλάβες στο DNA, διαταραχή λειτουργίας του θυρεοειδούς και αυξημένος κίνδυνος για πλήθος σοβαρών και χρόνιων ασθενειών αργότερα στη ζωή, όπως καρκίνος και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ταχύτερη παραγωγή στην Ε.Ε

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ροή αποβλήτων και στην Ε.Ε., ενώ ανακυκλώνονται λιγότερα από το 40%. Τα απόβλητα που παράγουν οι ηλεκτρονικές συσκευές και ο ηλεκτρικός εξοπλισμός – από τα πλυντήρια ρούχων και τις ηλεκτρικές σκούπες έως τα έξυπνα τηλέφωνα και τους υπολογιστές – εμποδίζουν τις προσπάθειες της Ε.Ε. να μειώσει το οικολογικό της αποτύπωμα.

Οι μεγάλες οικιακές συσκευές, όπως τα πλυντήρια ρούχων και οι ηλεκτρικές κουζίνες, είναι οι πλέον συλλεγόμενες, αντιπροσωπεύουν δε πάνω από το ήμισυ του συνόλου των συλλεγόμενων ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Ακολουθούν ο εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (φορητοί υπολογιστές, εκτυπωτές), οι ηλεκτρονικές συσκευές ευρείας κατανάλωσης και τα φωτοβολταϊκά πάνελ (βιντεοκάμερες, λαμπτήρες φθορισμού), και οι μικρές οικιακές συσκευές (ηλεκτρικές σκούπες, τοστιέρες). Όλες οι άλλες κατηγορίες μαζί, όπως τα ηλεκτρικά εργαλεία και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αποτελούν μόλις το 7,2% των συλλεγόμενων ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Χαμηλό το ποσοστό ανακύκλωσης

Στην Ε.Ε. ανακυκλώνεται λιγότερο από το 40% του συνόλου των ηλεκτρονικών αποβλήτων, ενώ το υπόλοιπο δεν υπόκειται σε διαλογή. Οι πρακτικές ανακύκλωσης στα κράτη – μέλη ποικίλλουν: το 2017, η Κροατία ανακύκλωσε το 81,3% του συνόλου των αποβλήτων ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού, ενώ στη Μάλτα το ποσοστό ήταν 20,8%.

Ο απορριπτόμενος ηλεκτρονικός και ηλεκτρικός εξοπλισμός περιέχει δυνητικά επιβλαβή υλικά που ρυπαίνουν το περιβάλλον και αυξάνουν τους κινδύνους για τα άτομα που ασχολούνται με την ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων. Προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, η Ε.Ε. θέσπισε νομοθεσία για την πρόληψη της χρήσης ορισμένων χημικών ουσιών, όπως ο μόλυβδος.

Πολλά σπάνια ορυκτά, που είναι απαραίτητα για τη σύγχρονη τεχνολογία, προέρχονται από χώρες οι οποίες δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προκειμένου να αποφευχθεί η ακούσια στήριξη των ένοπλων συγκρούσεων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι βουλευτές του Ε.Κ. έχουν θεσπίσει κανόνες που απαιτούν από τους Ευρωπαίους εισαγωγείς ορυκτών σπάνιων γαιών να ελέγχουν το ιστορικό των προμηθευτών τους.

Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης

Τον Μάρτιο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία (ΣΔΚΟ), το οποίο συγκαταλέγει τη μείωση των αποβλήτων ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού στις βασικές του προτεραιότητες. Συγκεκριμένα η πρόταση περιγράφει άμεσους στόχους, όπως το «δικαίωμα επισκευής» και η βελτίωση της δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης εν γένει, η καθιέρωση κοινού φορτιστή και η θέσπιση συστήματος ανταμοιβής, ώστε να ενθαρρύνεται η ανακύκλωση ηλεκτρονικών ειδών.

Τον Φεβρουάριο του 2021, το Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία ζητώντας πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη μιας ουδέτερης ως προς τον άνθρακα, περιβαλλοντικά βιώσιμης, χωρίς τοξικές ουσίες και πλήρως κυκλικής οικονομίας έως το 2050, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων κανόνων ανακύκλωσης και δεσμευτικών στόχων για τη χρήση και την κατανάλωση υλικών έως το 2030.
Στον τομέα των ηλεκτρονικών αποβλήτων, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ε.Ε. να προωθήσει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των προϊόντων μέσω της επαναχρησιμοποίησης και της επισκευής τους.

 

Η χρονιά διενέργειας της νέας απογραφής του πληθυσμού της χώρας -συμπληρώνονται πλέον 10 χρόνια από την τελευταία απογραφή που έγινε το 2011- θα συνοδευτεί (σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις) από τρία ιδιαίτερα ανησυχητικά αρνητικά ρεκόρ: ιστορικό ρεκόρ στον αριθμό των θανάτων, «χαμηλό» δεκαετιών στον αριθμό των γεννήσεων και πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων.

Το 2021 είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό ότι θα αποδειχθεί μια από τις χειρότερες αν όχι η χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών όσον αφορά το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων. Δύο είναι οι πηγές ενημέρωσης που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα:
1. Τα στατιστικά στοιχεία του ληξιαρχείου. Τα στοιχεία που καλύπτουν το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου αλλά και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου κάνουν λόγο για 95.116 θανάτους έναντι 56.081 γεννήσεων. Δηλαδή, το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 39.035 άτομα ήδη από το 8μηνο. Για να γίνει αντιληπτή η επιδείνωση, αναφέρονται τα ακόλουθα ετήσια στοιχεία, με πηγή πάντοτε τη στατιστική του ληξιαρχείου:

Το 2020 είχαμε 131.839 θανάτους και 85.605 γεννήσεις. Δηλαδή το ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 46.234 άτομα.
Το 2019 είχαμε 125.755 θανάτους και 85.480 γεννήσεις με το ισοζύγιο να είναι αρνητικό κατά 40.275 άτομα.
Το 2018 είχαμε 120.886 θανάτους και 87.074 γεννήσεις, με το ισοζύγιο να είναι αρνητικό κατά 33.812 άτομα και
Το 2017 είχαμε 124.832 θανάτους και 89.484 γεννήσεις με αρνητικό επίσης ισοζύγιο.

Είναι προφανές από τα στοιχεία ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο διευρύνεται χρόνο με τον χρόνο. Και δεδομένου ότι φέτος, τέσσερις μήνες πριν τελειώσει ο χρόνος, έχει ήδη καταγραφεί σχεδόν το έλλειμμα της περσινής χρονιάς, το πιθανότερο είναι ότι θα σημειωθεί νέο αρνητικό ρεκόρ.

2. Η δεύτερη πηγή ανησυχίας είναι τα στοιχεία καταγραφής των θανάτων σε εβδομαδιαία βάση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Στις 31 πρώτες εβδομάδες της φετινής χρονιάς έχουν καταγραφεί 83.826 θάνατοι έναντι 76.567 θανάτων το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Δηλαδή καταγράφεται προς το παρόν μια αύξηση της τάξεως του 9,48%, ενώ από τις πρώτες εβδομάδες του β’ εξαμήνου προκύπτει μια κατακόρυφη αύξηση ανά εβδομάδα. Τα ποσοστά αύξησης είναι διψήφια. Ενδεικτικά στην 31η εβδομάδα (που είναι και η τελευταία για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε 3.860 θανάτους έναντι 2.714 θανάτων πέρυσι. Η αύξηση φτάνει στο 42,2%. Και από αυτή την πηγή ενημέρωσης προκύπτει ότι φέτος είναι πιθανό να σπάσει και το φράγμα των 140.000 θανάτων.

 

Έναν φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα και όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές θέλει να καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πρότεινε νομοθεσία για τη μείωση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η θύρα φόρτισης και η τεχνολογία ταχείας φόρτισης των συσκευών θα εναρμονιστούν. Η USB-C θα καταστεί η πρότυπη θύρα για όλα τα έξυπνα τηλέφωνα, τις ταμπλέτες, τις φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά κεφαλής, τα φορητά ηχεία και τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει τον διαχωρισμό της πώλησης φορτιστών από την πώληση ηλεκτρονικών συσκευών. «Τα παραπάνω μέτρα θα προσφέρουν ευκολία στους καταναλωτές και θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που συνδέεται με την παραγωγή και την απόρριψη των φορτιστών, υποστηρίζοντας έτσι την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση», επισημαίνει η Επιτροπή.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Ψηφιακή Εποχή, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, δήλωσε: «Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ταλαιπωρούνται ήδη πολύ καιρό από τους ασύμβατους φορτιστές, οι οποίοι σωρεύονται στα συρτάρια τους. Δώσαμε στον κλάδο άφθονο χρόνο για να βρει τις δικές του λύσεις και πλέον είναι καιρός να αναληφθεί νομοθετική δράση για έναν κοινού τύπου φορτιστή. Η δράση αυτή συνάδει με τις οικολογικές και τις ψηφιακές φιλοδοξίες μας και θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές και το περιβάλλον μας.»

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε: «Καθώς οι συσκευές αυξάνονται διαρκώς, πωλούνται όλο και περισσότεροι φορτιστές που δεν είναι εναλλάξιμοι ή δεν είναι απαραίτητοι. Θέτουμε τέλος σ’ αυτό. Με την πρότασή μας, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μοναδικό φορτιστή για όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές τους, γεγονός που θα προσφέρει σημαντική ευκολία και θα μειώσει τα απόβλητα.»

Η σημερινή πρόταση της Επιτροπής για τον ραδιοεξοπλισμό θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Μια μεταβατική περίοδος 24 μηνών από την ημερομηνία θέσπισης της οδηγίας θα δώσει στον κλάδο αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί πριν από την έναρξη της εφαρμογής της.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το 2020 στην αγορά της ΕΕ πωλήθηκαν περίπου 420 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Κατά μέσο όρο, οι καταναλωτές κατέχουν περίπου τρεις φορτιστές κινητών τηλεφώνων, εκ των οποίων χρησιμοποιούν δύο σε τακτική βάση. Οι απορριπτόμενοι και οι αχρησιμοποίητοι φορτιστές εκτιμάται ότι αποτελούν έως και 11.000 τόνους αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού ετησίως.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!