Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016


Ενα ακόμη άγνωστο είδος δεινοσαύρων εντόπισαν παλαιοντολόγοι. Πρόκειται για ένα σαρκοβόρο είδος που ήταν πραγματικά μια τρομερή δολοφονική μηχανή. Ενας εξολοθρευτής που σκορπούσε τον φόβο και τον τρόμο στις περιοχές που ζούσε.

Ασταμάτητος

Η ανακάλυψη έγινε σε έναν από τους… παραδείσους των παλαιοντολόγων, την Αργεντινή όπου ζούσαν πολλά και εντυπωσιακά σε μέγεθος και χαρακτηριστικά είδη.

Ο Murusraptor barrosaensis, όπως ονομάστηκε ο δεινόσαυρος ζούσε πριν από περίπου 80 εκ. έτη και είχε μήκος 6.5 μέτρων. Ανήκει στους Μεγαράπτορες, μια οικογένεια σαρκοβόρων ειδών δεινοσαύρων. Σύμφωνα τους ειδικούς ο M.barrosaensis είχε την πρωτοκαθεδρία της οικογένειας αυτής αφού ήταν το πιο μεγάλο σε μέγεθος είδος Μεγαράπτορα και ταυτόχρονα το πιο μοχθηρό και αποτελεσματικό στην εξόντωση άλλων ζώων.

Ο M.barrosaensis είχε μακριά άνω άκρα τα οποία έμοιαζαν και λειτουργούσαν ως… δρεπάνια ενώ διέθετε μια μεγάλη οδοντοστοιχία πριονωτών δοντιών πολλά εκ των οποίων ξεπερνούσαν σε μήκος τα οκτώ εκατοστά! Επίσης παρά το μεγάλο του μέγεθος οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο M.barrosaensis ήταν ιδιαίτερα ταχύς και επίμονος στο κυνήγι. Με απλά λόγια αν σε στόχευε ο M.barrosaensis μόνο με θαύμα θα μπορούσες να γλιτώσεις! Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS ONE».

Πηγή: tovima.gr

Εχει διαπιστωθεί ότι ένας από τους μεγαλύτερους «πνεύμονες» πάγων του πλανήτη, η Γροιλανδία, αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίες σοβαρό πρόβλημα συρρίκνωσης των παγετώνων της οι οποίοι παίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικολογική ισορροπία της Γης. Τα τελευταία νέα όμως είναι εξαιρετικά δυσάρεστα και δυσοίωνα αφού δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρωτοφανής απώλεια πάγων.

Εξαφανίζονται ταχέως

Τα δεδομένα της αποστολής Cryosat που παρατηρεί και χαρτογραφεί τους πάγους της Γης (κυρίως Γροιλανδίας και Ανταρκτικής) δείχνουν ότι την τριετία 2011-2014 η Γροιλανδία έχασε ένα τρισ. τόνους πάγου! Για να χαθούν ένα τρισ. τόνοι πάγων στην Γροιλανδία στο πρόσφατο παρελθόν χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια γεγονός που δείχνει την δραματική αύξηση του ρυθμού απώλειας των πάγων εκεί.

Τα ευρήματα των νέων παρατηρήσεων στη Γροιλανδία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» και δείχνουν ότι το λιώσιμο των πάγων εκεί από το 2011 και μετά οδηγεί σε ετήσια αύξηση των επιπέδων των υδάτων της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 75 χιλιοστά ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο των προηγούμενων δεκαετιών.

Το 2012 που η Γροιλανδία βίωσε το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων 120 ετών όπως ήταν επόμενο σημειώθηκε και η μεγαλύτερη απώλεια πάγων. Η κατάσταση στην Γροιλανδία θα έπρεπε να σημάνει παγκόσμιο συναγερμό αφού οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών φαίνεται ότι θα εμφανιστούν πολύ νωρίτερα από όσο εκτιμούν οι ειδικοί όμως οι πολιτικές ηγεσίες του πλανήτη δεν φαίνονται διατεθειμένες να λάβουν ουσιαστικές και δραστικές αποφάσεις.

Πηγή: tovima.gr

Αποτελεί μια από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Τον τελευταίο καιρό, το WhatsApp, η εφαρμογή που είναι ιδιοκτησίας του Facebook κάνει αλλαγές και αναβαθμίσεις για να προσφέρει περισσότερα στους χρήστες.

Μεταξύ άλλων υπάρχουν και κόλπα για να αλλάξετε τον τρόπο που στέλνετε τα μηνύματα. Ένα από αυτά αφορά τη γραμματοσειρά που μπορείτε να αλλάξετε ώστε τα μηνύματά σας να έχουν διαφορετική μορφή. Είναι ένα γρήγορος τρόπος να «παίξετε» με τις λέξεις και να στείλετε διαφορετικά μηνύματα.

Η εταιρεία διαχείρισης του WhatsApp λάνσαρε μια νέα γραμματοσειρά, που ονομάζεται FixedSys και ενεργοποιείται εύκολα με την προσθήκη ενός συγκεκριμένου χαρακτήρα πριν και μετά το μήνυμά σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε τρεις χαρακτήρες με στο σύμβολο «`» στη συνομιλία σας χωρίς τα εισαγωγικά. Για παράδειγμα μπορείτε να γράψετε «Τι κάνεις» και το μήνυμα θα σταλεί με διαφορετική γραμματοσειρά.

Ωστόσο αν χρησιμοποιείτε ένα iPhone τότε θα δυσκολευτείτε να βρείτε τον συγκεκριμένο χαρακτήρα και θα πρέπει να κατεβάσετε ένα νέο πληκτρολόγιο για να το κάνετε καθώς δεν υπάρχει στο προεπιλεγμένο πληκτρολόγιο του iOS. Οι χρήστες Android συσκευών δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στο να βρουν το συγκεκριμένο χαρακτήρα.

Σιγά-σιγά πάντως το WhatsApp εισάγει νέα χαρακτηριστικά για το στυλ γραψίματος των μηνυμάτων. Ήδη από το Μάρτιο, η εταιρεία κατέστησε δυνατό να γράψει κανείς μηνύματα με έντονους ή πλάγιους χαρακτήρες. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε αστερίσκο πριν και μετά από κάθε λέξη για έντονα γράμματα ή κάτω παύλα πριν και μετά από κάθε λέξη για πλάγια γραφή.

Πηγή: newsbeast.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!