Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Οι τέσσερις τύποι πότη: Εσύ σε ποιον ανήκεις;
Αν και υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους πίνει κανείς, οι επιστήμονες έχουν σχηματίσει ένα συγκεκριμένο μοντέλο που εξηγεί τα κίνητρα πίσω από την κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με αυτό, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα The Conversation, πίνουμε γιατί περιμένουμε ότι είτε θα αυξήσει τα θετικά μας συναισθήματα είτε θα μειώσει τα αρνητικά μας συναισθήματα. Επίσης, τα κίνητρα συνδέονται με εσωτερικές ανταμοιβές, όπως η ενίσχυση των προσωπικών συναισθημάτων ή εξωτερικές ανταμοιβές όπως η κοινωνική έγκριση.
Σύμφωνα με το μοντέλο, λοιπόν, υπάρχουν τέσσερις τύποι πότη:
1. Πίνεις σε κοινωνικές περιστάσεις
Το λεγόμενο social drinking είναι ο πιο συχνός τύπος πότη και αναφέρεται σε εκείνους που πίνουν για να μεγιστοποιήσουν τη διασκέδαση με τους φίλους τους ή για να γιορτάσουν κάτι. Συνήθως το συγκεκριμένο κίνητρο συνδέεται με μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.
2. Πίνεις γιατί πίνουν οι άλλοι
Σε αυτές τις περιπτώσεις, είσαι συνήθως ο τύπος που τριγυρνά με ένα ποτήρι στο χέρι για ώρες, ώστε να νιώθεις ότι «ταιριάζεις». Πιθανότατα πίνεις λιγότερο κι από τους κοινωνικούς πότες.
shotss.jpg
3. Πίνεις για ενίσχυση της ψυχικής σου κατάστασης
Αυτός ο τύπος μοιάζει πολύ με τον τύπο του κοινωνικού πότη, αλλά με τη διαφορά ότι σε αυτή την περίπτωση η προσωπικότητα του ατόμου είναι εξωστρεφής, αυθόρμητη κι επιθετική. Επίσης, τις περισσότερες περιπτώσεις αφορά άνδρες. Το κίνητρο σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απλά να περάσεις καλά, αλλά να μεθύσεις και γενικά να βρεθείς σε ακραίες καταστάσεις.
dd.jpg
4. Πίνεις για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματά σου
Σε αυτή την περίπτωση ο πότης χρησιμοποιεί το αλκοόλ για να μειώσει τα αρνητικά συναισθήματα, που σχετίζονται με πραγματικά ή μη προβλήματα της ζωής του. Αυτός ο τύπος πότη συχνά συνδέεται με διαταραχές άγχους και κατάθλιψη.

Ούτε καν κατάλαβαν πώς βρέθηκαν εκτός αεροπλάνου μία νεαρή Βρετανίδα μαζί με τον φίλο της, οι οποίοι επρόκειτο να ταξιδέψουν από το Μπέρμιγχαμ στο Ντουμπάι.
Αιτία, ένα σχόλιο που έκανε η 24χρονη στο αγόρι της λίγο πριν αναχωρήσει η πτήση τους, στο οποίο ανέφερε ότι είχε πόνους περιόδου.
Δυστυχώς για τη νεαρή Beth Evans, ένα μέλος του πληρώματος έτυχε να ακούσει τη συζήτηση του ζευγαριού και, λίγη ώρα αργότερα, ζητήθηκε από τους δύο αποσβολωμένους Βρετανούς να κατέβουν από το αεροσκάφος.
Η δικαιολογία που πρόβαλε το πλήρωμα ήταν ότι δεν υπήρχε γιατρός στο αεροσκάφος που θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη της φροντίδας της, εάν χρειαζόταν, και επομένως δεν μπορούσαν να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη.
Μάταια η κοπέλα προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι ο πόνος περιόδου ήταν κάτι το τελείως φυσιολογικό για εκείνη, τονίζοντας μάλιστα ότι θα έφτανε μόλις στο 1 σε μια κλίμακα μέχρι το 10, η οποία περιγράφει την ένταση των συμπτωμάτων της δυσμηνόρροιας. Το πλήρωμα ήταν ανυποχώρητο και έτσι το ζευγάρι αναγκάστηκε να αποβιβαστεί από το αεροσκάφος, καταβάλλοντας επιπλέον 300 λίρες (από τις 400 που είχαν ήδη πληρώσει έκαστος) για να κλείσουν εισιτήριο στην επόμενη πτήση.
Μιλώντας στη Sun, ο 26χρονος Joshua Moran χαρακτηρίζει την εμπειρία άκρως τραυματική και ντροπιαστική για την κοπέλα του. Όπως τονίζει, η αεροσυνοδός την πλησίασε και άρχισε να τη ρωτά επίμονα και με δυνατή φωνή για την περίοδό της. Όπως τόνισε, το πλήρωμα τους φέρθηκε με μεγάλη αγένεια και η απομάκρυνσή τους από το αεροσκάφος ήταν τελείως αυθαίρετη και αναίτια.
Πάντως το ζευγάρι δύσκολα θα μπορέσει να βρει το δίκιο του, αφού η Emirates δηλώνει ρητά στους όρους της ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να απαγορεύσει σε έναν επιβάτη να ταξιδέψει εάν κριθεί ότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του ή για την υγεία των συνεπιβατών του.
Άρχισε να ψάχνει τα ετεροθαλή αδέρφια της και βρήκε... 40
Όποιος ψάχνει βρίσκει! Το ρητό φαίνεται να ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της Κιάνι Αρόγιο από το Ορλάντο της Φλόριντα, η οποία ξεκίνησε στα 21 της χρόνια να ψάχνει για τα ετεροθαλή αδέρφια της.
«Μεγάλωσα με τη μητέρα μου και μου είχε πει από μικρή ότι ο πατέρας μου ήταν δότης σπέρματος» είπε η ίδια στην εφημερίδα Metro.
aro.jpg

Έτσι όταν μεγάλωσε αρκετά για να μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία, άρχισε να ψάχνει για τα αδέρφια της και βρήκε σαράντα. Η πρώτη που εντόπισε ήταν η 20χρονη Τζοάννα, που μένει πολύ κοντά στο σπίτι της. «Αν και δεν γνωριζόμαστε καθόλου, το γεγονός ότι έχουμε τον ίδιο πατέρα δημιουργεί έναν ιδιαίτερο δεσμό» λέει.
Όμως από τα συνολικά 40 παιδιά, μόνο οι 30 δέχτηκαν να τη συναντήσουν.
Πάντως, η Αρόγιο γνώρισε και τον ίδιο τον πατέρα της, με τη συναίνεση της μητέρας της, Ρουθ, όταν ήταν 18 ετών.
10+1 απίστευτα γεγονότα που πιθανόν δεν γνωρίζετε
Μικρές πληροφορίες, για κάποιους άχρηστες για κάποιους άλλους ενδιαφέρουσες, που φέρνει στο προσκήνιο το bored panda.
factrepublic1
Το 2009 στέλεχος εταιρείας πληροφορικής στη Ν. Αφρική παραπονέθηκε ότι τα πληροφοριακά στοιχεία δεν μπορούν να ταξιδέψουν μέσω του ASDL πιο γρήγορα από ένα ταχυδρομικό περιστέρι. Πράγματι, ο Γουίνστον το περιστέρι έχοντας στο πόδι του δεμένο ένα memory stick 4gb έκανε δύο ώρες για να το μεταφέρει σε μία απόσταση 60 μιλίων. Μέσα στην ίδια ώρα το ASDL είχε στείλει μόλις το 4% των στοιχείων!
factrepublic2
Ο Charles Joughin, επικεφαλής φούρναρης στον Τιτανικό, βοήθησε τους επιβάτες να επιβιβαστούν στις σωστικές λέμβους (αναγκάζοντας δια της βίας και αυτούς που δεν ήθελαν πιστεύοντας ότι το πλοίο ήταν το πιο ασφαλές μέρος), ήπιε μισό μπουκάλι αλκοόλ, έπειτα πέταξε στη θάλασσα ξύλινες καρέκλες ώστε να μπορεί κάποιος ναυαγός να βοηθηθεί να μείνει στην επιφάνεια, καβάλησε την εξωτερική πλευρά του πλοίου καθώς αυτό βυθιζόταν και στο τέλος επιβίωσε!
factrepublic3
Οι Anonymous έστειλαν χιλιάδες μαύρα έγγραφα με φαξ στην εκκλησία της Σαιεντολογίας για να τελειώσουν το μελάνι τους
factrepublic4
Ο Κιάνου Ριβς συχνά δέχεται να συμμετάσχει σε μία ταινία με λιγότερα χρήματα προκειμένου οι παραγωγοί να μπορούν να κλείσουν και άλλο σημαντικό ηθοποιό στο καστ. Στην ταινία «Ο Συνήγορος του Διαβόλου» μείωσε την αμοιβή του κατά μερικά εκατομμύρια δολάρια προκειμένου η παραγωγή να μπορεί να πληρώσει τον Αλ Πατσίνο. Έκανε το ίδιο για την ταινία «Οι αντικαταστάτες» προκειμένου να εργαστεί μαζί με τον Τζιν Χάκμαν.
factrepublic5
Κάποτε η Αντζελίνα Τζολί είχε προσπαθήσει να προσλάβει εκτελεστή προκειμένου να τη σκοτώσει. Και αυτό καθώς ένοιωθε πως μία δολοφονία θα ήταν πιο εύκολο για την οικογένεια της παρά εάν αυτοκτονούσε! Ο επίδοξος εκτελεστής ωστόσο κατάφερε να την μεταπείσει ζητώντας της να περιμένει ένα μήνα...
factrepublic6
Το 1986 ένας αγρότης από την Καλιφόρνια με το όνομα Mike Yurosek ήταν ανήσυχος γιατί δεν μπορούσε να πουλήσει τα ακανόνιστα σε μέγεθος και βάρος καρότα που παρήγαγε. Έτσι άρχισε να τα κόβει και να τα λειαίνει. Τους έδωσε και το όνομα «baby cut». Πριν από την «εφεύρεση» των «baby» καρότων, κάθε Αμερικάνος έτρωγε 2,7 κιλά καρότου ετησίως. Σήμερα τρώει σχεδόν 5 κιλά.
factrepublic7

Ο πιο πετυχημένος πιρατής όλων των εποχών ήταν μία Κινέζα πόρνη με το όνομα Τσινγκ Σι. Είχε υπό τις διαταγές της στόλο άνω των 1.800 πλοίων και 200.000 πειρατών. Οι αυτοκρατορίες της Βρετανίας, της Πορτογαλίας και της δυναστείας Τσινγκ δεν κατάφεραν να την υποτάξουν. Αυτή επέβαλε τον Κώδικα των Πειρατών. Της χορηγήθηκε αμνηστία και αποσύρθηκε απ' την ενεργό δράση διαθέτοντας μεγάλη περιουσία.
factrepublic8
Αντί να χαρίσει χρήματα, η Toyota βοήθησε την κοινωνική τράπεζα φαγητού της Νέας Υόρκης να βελτιώσει την επάρκεια της. Ως αποτέλεσμα η ουρά αναμονής για το συσσίτιο που παρείχε μειώθηκε στα 18 λεπτά από 90 λεπτά που ήταν πριν
factrepublic9
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο χρηματοδότησε την εκπαίδευση ενός αγοριού 7 ετών που είχε καταφέρει να επιβιώσει απ' το τρομερό τσουνάμι το 2004 στην Ινδονησία. Το αγόρι είχε βρεθεί 21 ολόκληρες μέρες μετά το τσουνάμι, μόνο του και φορώντας την ποδοσφαιρική φανέλα της εθνικής Πορτογαλίας. Το αγόρι έγινε ποδοσφαιριστής και πέρυσι υπέγραψε συμβόλαιο με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας.
factrepublic10

Εάν αποκοιμηθείς στο κινηματογραφικό σετ του Κουέντιν Ταραντίνο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων τότε κινδυνεύεις να δεις φωτογραφία τον εαυτό σου με ένα τεράστιο δονητή στο πρόσωπο. Η φωτογραφία μάλιστα θα είναι ανηρτημένη στον «τοίχο της ντροπής» που φτιάχνει ο σκηνοθέτης. Εάν υποπέσεις δεύτερη φορά στο ίδιο σφάλμα τότε η φωτογραφία γίνεται τεραστίων διαστάσεων και ξαναμπαίνει στον τοίχο. Την τρίτη φορά τυπώνεται πάνω σε t-shirts που φοράει όλο το κινηματογραφικό συνεργείο!
factrepublic11
Ο πρώην Πρόεδρος της Λιβερίας Charles King κατέχει το ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη νοθεία σε εκλογική διαδικασία. Κέρδισε τις εκλογές του 1927 με 234.000 ψήφους όταν στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας τότε ήταν εγγεγραμμένοι μόλις 15.000!

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required

Ένα νέο εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα ήρθε στο φως, στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για ένα ακέφαλο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, το οποίο βρέθηκε στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας, κοντά στο Κρηναίο Οικοδόμημα. Τη νέα ανακάλυψη έκανε γνωστή ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Γιάννης Μυλόπουλος, με ανάρτησή του στο facebook, δημοσιεύοντας και τη σχετική φωτογραφία.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, πρόκειται για το πιο πρόσφατο εύρημα ανάμεσα στα 300.000 που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Μπορεί τα KFC στην Ελλάδα να έχουν μόλις 6 καταστήματα, όμως το ίδιο δεν συμβαίνει στην Μεγάλη Βρετανία. Εκεί είναι πολλά περισσότερα, αλλά τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα. Ίσως το μεγαλύτερο που θα μπορούσε να υπάρξει…
Και αυτό γιατί η εταιρία έμεινε από κοτόπουλο. Ναι, καλά διαβάσατε… Έμεινε από κοτόπουλο, με αποτέλεσμα να μπει λουκέτο προσωρινά σε περίπου 720 από τα 900 που διατηρούν εκεί.
Ο λόγος που η πασίγνωστη αλυσίδα έφτασε σε αυτό το σημείο, είναι επειδή άλλαξε προμηθευτή και υπήρξε ένα πρόβλημα με την παράδοση των παραγγελιών στα περισσότερα καταστήματα. Κάτι που ανάγκασε πολλούς ιδιοκτήτες να κολλήσουν στην είσοδο ανακοινώσεις σαν και αυτή…
Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, η εταιρία δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, καθώς δεν «παίζει» με την ποιότητα του φαγητού. Για αυτό και έχει online ενημέρωση για το ποια μαγαζιά είναι ανοιχτά και ποια όχι…
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!