Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Απόπειρα αυτοκτονίας έκανε η Sinead O'Connor
Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε εσπευσμένα η διάσημη τραγουδίστρια Σινέντ Ο' Κόνορ, η οποία ανάρτησε στο facebook ένα σημείωμα αυτοκτονίας, αναφέροντας ότι έχει πάρει υπερβολική δόση ναρκωτικών.
«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποκτήσεις τον σεβασμό» έγραψε χαρακτηριστικώς στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Η αστυνομία εισέβαλε στο δωμάτιο ξενοδοχείου όπου διέμενε η καλλιτέχνης και ουσιαστικά πρόλαβε τα χειρότερα.
Η Ο’ Κόνορ, η οποία έγινε διάσημη με το τραγούδι της «Nothing Compares 2U», στη δεκαετία του 1990, έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Οπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», από δωμάτιο ξενοδοχείου, το οποίο είχε κλείσει με άλλο όνομα, ποστάρισε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook το σημείωμα που προκάλεσε έντονη ανησυχία στους θαυμαστές της. «Υπάρχουν τόσα πολλά που περιμένουν από μια γυναίκα να αντέξει», έγραφε επίσης σε αυτό.

Μητέρα τεσσάρων παιδιών, η Ο' Κόννορ η οποία είχε υποβληθεί τον περασμένο Αύγουστο σε υστερεκτομή, έγραψε επίσης πως «έκλαιγε και ούρλιαζε επί εβδομάδες» και πως «οι τελευταίες δύο βραδιές με τελείωσαν» για να ολοκληρώσει το σπαραχτικό της μήνυμα:
«Πήρα υπερβολική δόση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να κερδίσω το σεβασμό. Δεν είμαι στο σπίτι μου, είμαι σε ένα ξενοδοχείο κάπου στην Ιρλανδία, με άλλο όνομα. Αν δεν έκανα αυτή την ανάρτηση, τα παιδιά μου και η οικογένειά μου δεν θα το μάθαιναν καν. Θα μπορούσα να ήμουν νεκρή εδώ για εβδομάδες και κανείς να μην το μάθει. Είμαι τόσο φρικτή μητέρα και άτομο, που έχω μείνει μόνη μου».

Οι τραγανές ψητές πατάτες και το πολύ φρυγανισμένο ψωμί περιέχουν υψηλά επίπεδα μίας επικίνδυνης χημικής ουσίας, προειδοποιεί η βρετανική Αρχή τροφίμων.

Σε αναλύσεις που πραγματοποίησε σε 50 νοικοκυριά ανακάλυψε ότι κανένας καταναλωτής δεν ήξερε πως παραψήνοντας τις πατάτες στον φούρνο ή στο τηγάνι και το ψωμί στην τοστιέρα ή την φρυγανιέρα, υπήρχε κίνδυνος για την υγεία του.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Απέξω φαίνεται σαν μια τεράστια γκρίζα αποθήκη. Από μέσα όμως υπάρχει μια διαφορετική, φουτουριστική αίσθηση. Εδώ έχει την έδρα του, ο κόμβος υψηλής τεχνολογίας της Λούλια, στη βόρεια Σουηδία. Είναι το πρώτο κέντρο συλλογής δεδομένων του Facebook, εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.

Εγκαινιάστηκε το 2011 και βρίσκεται δίπλα σε ένα αρχιπέλαγος νησιών, μέσα σε ένα πευκοδάσος, κοντά σε λίμνες. Ο Αρκτικός Κύκλος βρίσκεται πολύ κοντά.

Το Facebook έχει τέσσερα γιγάντια κέντρα δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά η καθημερινή ανάγκη για τη συγκέντρωση ακόμη περισσότερων δεδομένων οδήγησε στη δημιουργία αυτού του κέντρου στη Σουηδία.

«Έχουμε βάλει τα ελάχιστα στην πρόσοψη και δεν υπάρχει τίποτε πέρα από τα αναγκαία. Υπάρχουν νέα σχέδια σέρβερ στους οποίους ο αέρας κυκλοφορεί χωρίς δυσκολία και επιτρέπει στους τεχνικούς μας να τους επιδιορθώνουν πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα. Και αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τυπικά μόνο έναν τεχνικό, για όλους τους 25.000-45.000 σέρβερ που έχουμε εδώ στη Λούλια» αναφέρει ο Νάιαλ ΜακΈντεγκαρτ, επικεφαλής των κέντρων δεδομένων του Facebook για τις Ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Facebook, το κέντρο δεδομένων της Λούλια είναι ενεργειακά ανεξάρτητο. Οι θερμοκρασίες στην περιοχή φτάνουν το χειμώνα στους -20 βαθμούς Κελσίου. Ο παγωμένος αέρας από τον εξωτερικό χώρο εισέρχεται στο εσωτερικό και λειτουργεί ως φυσικό κλματιστικό που αντισταθμίζει τον ζεστό αέρα που παράγουν οι σέρβερ. Πρόκειται για μια φιλική προς το περιβάλλον κατασκευή, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρίας.

«Η τοποθεσία εδώ στην Λουλέα είναι μοναδική. Υπάρχουν δύο εντελώς ανεξάρτητα δίκτυα ηλεκτρικής ισχύος, που τροφοδοτούνται από υδροηλεκτρική ενέργεια. Άρα η ενέργεια που τροφοδοτεί ό,τι βλέπετε γύρω σας, τον εξοπλισμό και όλο το κέντρο δεδομένων είναι 100% καθαρή» επισημαίνει ο Νάιαλ ΜακΈντεγκαρτ.

Η περιοχή έχει επιλεγεί για την ενεργειακή της αυτονομία. Πριν από έναν αιώνα, η Σουηδία έκτισε εδώ μια σειρά από υδροηλεκτρικά φράγματα για να παράσχει ενέργεια στα πολλά εργοστάσια σιδήρου, χάλυβα και χαρτιού που υπήρχαν παλιότερα στην περιοχή. Το συγκεκριμένο κέντρο δεδομένων του Facebook καταναλώνει ενέργεια αντίστοιχη με μια χαλυβουργία.

Οι εκπρόσωποι του WWF θεωρούν πολύ σημαντικό ότι όλη η ισχύς του κέντρου προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προσθέτουν επίσης ότι τα κέντρα δεδομένων βοηθούν στη μείωση των εκπομπών και για άλλους λόγους. Ο Στέφαν Χένινγκσον, ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής μας εξηγεί:

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα δεδομένα και τα κέντρα δεδομένων και οι έξυπνες τεχνολογικά κοινωνίες που έχουμε φτιάξει, μας βοηθούν επίσης να μειώσουμε τις εκπομπές μας. Εν μέρει επειδή μπορούμε να επικοινωνήσουμε περισσότερο και να συνεννοηθούμε καλύτερα, ακόμη κι αν βρισκόμαστε σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Επίσης επειδή μπορούμε πλέον να κάνουμε διασκέψεις μέσω βίντεο, έχει μειωθεί δραστικά η ανάγκη για ταξίδια».

Οι αριθμοί του Facebook σοκάρουν: η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έχει κάθε μέρα 350 εκατομμύρια νέες φωτογραφίες, 4.5 δις likes και 10 δις μηνύματα. Μπορεί το post που μόλις κάνατε, να έχει αποθηκευτεί εδώ στη Λούλια, στο πιο φιλικό προς το περιβάλλον κέντρο δεδομένων του πολυεθνικού γίγαντα.

ΠΗΓΗ: euronews.com

Μια ομάδα γεωλόγων ανακάλυψαν ακόμη ένα παγετώνα που συρρικνώνεται στο βουνό Μόντε Ρόζα, στα σύνορα Ιταλίας και Ελβετίας.

Σε λίγες δεκαετίες, σύμφωνα με τις προβλέψεις δεν θα υπάρχει πια. Το Μόντε Ρόζα είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Άλπεων.

Ένας παράδεισος για τους σκιέρ και όσους κάνουν snowboard. Είναι όμως και καλό σημείο για να παρατηρήσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

«Έχουμε παρατηρήσει μια σημαντική μείωση της πυκνότητας του πάγου, μερικά μέτρα το χρόνο. Φέτος όμως μιλάμε για 10 εκατοστά την ημέρα» επισημαίνει ο γεωλόγος από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τζιοβάνι Μορτάρα.

Μερικοί παγετώνες στην περιοχή έχουν εξαφανιστεί εντελώς τις τελευταίες δεκαετίες και οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές.

«Δεν υπάρχει μόνο ένα πιθανό σενάριο για το μέλλον. Το πιο αισιόδοξο είναι, ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά ένα βαθμό, ή λιγότερο από ένα βαθμό στα επόμενα 100 χρόνια.

Η πιο δραματική εκδοχή είναι ότι θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη αύξηση, κατά μέσο όρο πέντε βαθμούς, που είναι τεράστιο νούμερο.

Η επίπτωση στους παγετώνες με το καλό ή με το κακό σενάριο θα είναι πολύ σημαντική και θα οδηγήσει σε εξαφάνιση τους αλπικούς παγετώνες» Σίλβιο Σένο, γεωλόγος από το Πανεπιστήμιο της Πάβια.

Το λιώσιμο των πάγων προκαλεί ήδη σοβαρά προβλήματα: μεγάλη μείωση του φρέσκου νερού και συνεχόμενες πτώσεις βράχων.

ΠΗΓΗ: euronews.com

 

Το φτέρνισμα είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της οδήγησης, αφού κάνει τα μάτια να κλείνουν παροδικά με συνέπεια να αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος τροχαίου, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.
Όπως έδειξε, για τον έναν στους τρεις ενήλικες η οδήγηση είναι η χειρότερη στιγμή για να φταρνιστούν, με το 7% να έχουν πάθει τροχαίο εξαιτίας του φτερνίσματος.

Αν και πολυάριθμες μελέτες έχουν ασχοληθεί με τους κινδύνους που κρύβει για τους οδηγούς η χρήση κινητού τηλεφώνου και η αποστολή SMS, λίγες έχουν εστιασθεί στις επιδράσεις του φταρνίσματος, λένε οι ειδικοί.

Ωστόσο πέρυσι, έρευνα του Halfords Autocentres, ενός βρετανικού ομίλου συνεργείων αυτοκινήτων, είχε δείξει ότι στη Βρετανία το φτέρνισμα ευθύνεται σε εβδομαδιαία βάση για 2.500 τροχαία τον χειμώνα που αφθονούν οι ιώσεις του αναπνευστικού.

Και αυτό, διότι ένας οδηγός που κινείται με ταχύτητα 90 χιλιομέτρων την ώρα, διανύει κάθε φορά που φταρνίζεται 15 μέτρα με κλειστά μάτια.

Στη νέα δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας φυτικών προϊόντων Olbas,συμμετείχαν 2.000 εθελοντές.

Πάνω από ένας στους τέσσερις (το 28%) είπαν ότι φταρνίζονται πολλές φορές στη σειρά, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο τους κινδύνους κατά την οδήγηση.

Κατά τα άλλα, το 60% δήλωσαν ότι συνηθίζουν να φταρνίζονται στην παλάμη τους - συνήθεια που ευνοεί την εξάπλωση των ιώσεων, αφού τα χέρια μολύνονται και μεταδίδουν τους ιούς σε ό,τι αγγίξουν στην συνέχεια.

Ακόμα χειρότερα, όμως, το 27% είπαν ότι... σκουπίζουν στη συνέχεια τα χέρια στα ρούχα τους - ή στα ρούχα του... διπλανού τους, όταν ατυχώς δίπλα τους βρίσκεται ένα πολύ οικείο τους πρόσωπο!

Η συντριπτική πλειονότητα (το 94%), εξ άλλου, είπαν ότι προσπαθούν να «πνίξουν» το φτέρνισμά τους ενώπιον των άλλων γιατί ντρέπονται, και έτσι φταρνίζονται ελεύθερα μόνο όταν είναι μόνοι ή όταν πιστεύουν πως κανείς δεν τους ακούει.

Όσον αφορά, τέλος, τις περιστάσεις κατά τις οποίες προσπαθούν να αναστείλουν το αντανακλαστικό του φτερνίσματος, οι συχνότερες είναι στη διάρκεια του φαγητού (16%), στη διάρκεια του σεξ (10%), όταν βάζουν μέικ άπ (6%) και όταν παρευρίσκονται σε επαγγελματικές συναντήσεις (6%).

Που οφείλεται
Γιατί, όμως, φτερνιζόμαστε; «Το φτέρνισμα είναι ένα αντανακλαστικό που αναπτύσσεται όταν κάτι ερεθίσει τον βλεννογόνο της μύτης και ο οργανισμός προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτό τον ερεθισμό», εξήγησε ο δρ Ρότζερ Χέντερσον, οικογενειακός γιατρός στο Νιούπορτ της Αγγλίας και ιατρικός συνεργάτης σε πολλές βρετανικές εφημερίδες.

«Ο ερεθισμός ενεργοποιεί μία αλυσίδα αντιδράσεων που αρχίζει με τους πνεύμονες να συστέλλονται απότομα και να στέλνουν μία μάζα αέρα προς τα πάνω.

»Ο λαιμός με το στόμα κλείνουν σε αντίδραση αυτής της απότομης μετακίνησης, με συνέπεια να βγαίνει ορμητικά ο αέρας από τη μύτη με ταχύτητα έως και 160 χιλιομέτρων την ώρα. Και αυτό είναι το φτάρνισμα».

Το πόσο δυνατό θα είναι εξαρτάται από παράγοντες όπως το μέγεθος των πνευμόνων και της τραχείας, καθώς και τη δύναμη των μυών του θώρακα και του λαιμού, κατέληξε.

Πηγή: tanea.gr


Μετά τις συνεχής παρεμβάσεις της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ το Ελεγκτικό Συνέδριο ανακάλεσε προηγούμενη αρνητική πράξη που αφορούσε την μη διατήρηση της υπερβάλλουσας μείωσης σε μετατασσόμενο υπάλληλο του Δήμου Ροδίων, αναγνωρίζοντας «ότι η απώλεια όλου του ποσού της υπερβάλλουσας μείωσης από τους ανωτέρω υπαλλήλους θα αποτελούσε εξαιρετικά άδικη συνέπεια της μετάταξης ή μεταφοράς τους».
Όπως είναι γνωστό με την Ελ.Συν. Κλιμ.Τμ1 Πράξη 135/2015 κρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ότι η παροχή του άρθρου 29 του ν. 4024/2011 αποτελεί μέρος των αποδοχών της θέσης προέλευσης των μετατασσόμενων υπαλλήλων, η οποία, ως προσωπική διαφορά, δεν διατηρείται στις αποδοχές της θέσης τους στον φορέα υποδοχής τους. Tην ίδια άποψη για την τύχη της προσωπικής διαφοράς μετά από μετατάξη υπαλλήλου είχε εκφράσει και το Υπ. Οικονομικών με το ΓΛΚ 2/3057/ΔΕΠ/23.03.2015 έγγραφό του.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το dimosnet.gr, με τη νεότερη Ελ.Συν.Τμ.1 Πράξη 122/2015, η ανωτέρω πράξη ανακαλείται και ερμηνεύεται διαφορετικά το θέμα της διατήρησης ή μη της παροχής του άρθρου 29 του Ν.4024/2011. Ειδικότερα, κρίνεται ότι οι μετατασσόμενοι υπάλληλοι από οποιονδήποτε φορέα σε άλλο φορέα του δημόσιου τομέα, δικαιούνται να λάβουν τόσο ποσό υπερβάλλουσας μείωσης όσο δικαιούνται και οι υπάλληλοι της θέσης του φορέα υποδοχής με τα ίδια έτη υπηρεσίας που ανήκουν στην ίδια κατηγορία, στην περίπτωση που στη θέση του φορέα προέλευσης δικαιούνταν μεγαλύτερο ποσό, με συνέπεια να χάνουν το υπερβάλλον ποσό, καθόσον αυτό αποτελεί μη διατηρητέα προσωπική διαφορά κατά την έννοια των προαναφερθεισών διατάξεων του ν. 3845/2010. Τούτο, διότι η απώλεια όλου του ποσού της υπερβάλλουσας μείωσης από τους ανωτέρω υπαλλήλους θα αποτελούσε εξαιρετικά άδικη συνέπεια της μετάταξης ή μεταφοράς τους.
Συνεπώς, τα χρηματικά εντάλματα, στο μέτρο που το ποσό της καταβαλλόμενης με αυτά υπερβάλλουσας μείωσης στους υπαλλήλους ισούται με το ποσό της υπερβάλλουσας μείωσης που καταβάλλεται από το Δήμο, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4024/2011, σε υπαλλήλους του ίδιου Δήμου που υπηρετούν σε θέση και κατηγορία αντίστοιχη με αυτή στην οποία μετατάχθηκαν και υπηρετούν οι φερόμενοι ως δικαιούχοι των ενταλμάτων αυτών, πρέπει να θεωρηθούν.
Δείτε ολόκληρη την απόφαση ΕΔΩ  (αρχείο doc)

Λήγει σήμερα η προθεσμία για να περάσουν από ΚΤΕΟ, όσα οχήματα συμπλήρωσαν εξάμηνο χωρίς να έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο από την 1/1/2015 έως και τις 14/9/2015, καταβάλλοντας μειωμένο τέλος εκπρόθεσμης προσέλευσης.
Έτσι λοιπόν, από την 1 Δεκεμβρίου, οι ιδιοκτήτες οχημάτων που περνούν καθυστερημένα από τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ, θα πληρώνουν το πλήρες (αναλογούν) πρόστιμο ενώ από την 1η Ιανουαρίου θα τους επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.
Αναλυτικότερα, από την Δ/νση Ελέγχου Οχημάτων & Εγκαταστάσεων της Γενικής Δ/νσης Οδικής Ασφάλειας εν όψει της καταληκτικής προθεσμίας της 31ης Δεκεμβρίου 2015 υπενθυμίζονται, τα ακόλουθα:
  1. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων για τα οποία παρήλθε εντός του διαστήματος από 1-1-2015 έως 14-9-2015 χρονικό διάστημα 6 μηνών από την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης διενέργειας περιοδικού τεχνικού ελέγχου, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την διάταξη του νόμου περί καταβολής μειωμένου τέλους εκπρόθεσμης προσέλευσης, μπορούν να προσκομίζονται σε ΚΤΕΟ για τη διενέργεια του ελέγχου έως τις 30 Νοεμβρίου 2015.
  2. Όσοι από αυτούς προσκομίσουν τα οχήματά τους σε ΚΤΕΟ μετά την 30-11-2015 και έως τις 31-12-2015, θα καταβάλλουν το πλήρες (αναλογούν) πρόσθετο ειδικό τέλος. Εφόσον δε, παρέλθει και η ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2015, τότε θα τους επιβληθεί και το διοικητικό πρόστιμο των 150 ευρώ, το οποίο βεβαιώνεται στη Φορολογική Διοίκηση.
Τα παραπάνω ισχύουν και για τους ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι δεν τήρησαν τις πρώτες δύο προθεσμίες για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση περί καταβολής μειωμένου πρόσθετου τέλους, δηλαδή :
α) την προθεσμία της 20ης Οκτωβρίου 2015, οι ιδιοκτήτες οχημάτων για τα οποία το χρονικό διάστημα των 6 μηνών είχε παρέλθει έως τις 30-06-2014
β) την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου 2015, οι ιδιοκτήτες οχημάτων για τα οποία το χρονικό διάστημα των 6 μηνών είχε παρέλθει εντός του χρονικού διαστήματος από 01-07-2014 έως 31-12-2014
Τέλος, τα οχήματα για τα οποία το χρονικό διάστημα των 6 μηνών έχει παρέλθει μετά τις 14 Σεπτεμβρίου 2015, όχι μόνο δεν τυγχάνουν μειωμένου πρόσθετου τέλους, αλλά τους επιβάλλεται και το διοικητικό πρόστιμο των 150 ευρώ.
aftodioikisi.gr
Εορταστικό ωράριο Χριστουγέννων: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Από το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015, θα ξεκινήσει το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων. Το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών έχει, ως εξής:

Σάββατο 12.12.2015       09:00 - 18:00
Κυριακή 13.12.2015       11.00 - 18.00
Δευτέρα  14.12.2015       09.00 - 21.00
Τρίτη     15.12.2015        09.00 - 21.00
Τετάρτη 16.12.2015         09.00 - 21.00
Πέμπτη 17.12.2015          09.00 - 21.00
Παρασκευή 18.12.2015     09.00 - 21.00
Σάββατο     19.12.2015     09.00 - 18.00
Κυριακή    20.12.2015    11.00 - 18.00
Δευτέρα  21.12.2015        09.00 - 21.00
Τρίτη     22.12.2015         09.00 - 21.00
Τετάρτη   23.12.2015        09.00 - 21.00
Πέμπτη   24.12.2015         09.00 - 18.00
Παρασκευή  25.12.2015         ΑΡΓΙΑ
Σάββατο      26.12.2015           ΑΡΓΙΑ
Κυριακή       27.12.2015  11.00 - 18.00
Δευτέρα  28.12.2015           09.00 - 21.00
Τρίτη     29.12.2015           09.00 - 21.00
Τετάρτη 30.12.2015            09.00 - 21.00
Πέμπτη 31.12.2015             09.00 - 18.00
Παρασκευή 01.01.2016           ΑΡΓΙΑ
Το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της κυριακάτικης λειτουργίας τους.

Αν είστε από τους ανθρώπους που θεωρούν ότι είναι ευκολότερο να τους πάρει ο ύπνος με την τηλεόραση ανοιχτή, πρέπει να ξέρετε ότι αυτό διαταράσσει τη σωστή διαδικασία του ύπνου και επηρεάζει τη γενικότερη υγεία σας.   Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι πρέπει να κοιμόμαστε σε δωμάτια χωρίς φως, αναφέρει το boro. Όταν ο ήλιος ανεβαίνει ψηλά, οι υποδοχείς του φωτός στον αμφιβληστροειδή στέλνουν σήμα ότι είναι καιρός να ξυπνήσουμε και εμποδίζεται η δημιουργία μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου.  Όταν νυχτώνει, η κατάσταση είναι διαφορετική. Απελευθερώνεται μελατονίνη και το σώμα λαμβάνει σήμα ότι είναι ώρα να κοιμηθεί. Ωστόσο, αν είστε εκτεθειμένοι σε μια ισχυρή πηγή φωτός, όπως η τηλεόραση, θα είστε ανήσυχοι επειδή το φως διαταράσσει τις βασικές λειτουργίες του σώματος καθώς και την είσοδο στη φάση του ύπνου.  Ως αποτέλεσμα θα νιώθετε υπνηλία και θα έχετε κακή διάθεση όταν ξυπνάτε. Γι’ αυτό λοιπόν καλό θα ήταν να αποφύγετε αυτή τη συνήθεια!
Ποιοι και πότε θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων
Με την αντίστροφη μέτρηση προς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά να έχει ήδη ξεκινήσει, πως και πως φαίνεται να αναμένουν το δώρο Χριστουγέννων όσοι το δικαιούνται.
Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, αν δηλαδή αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Μαΐου μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Έτσι λοιπόν, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη αυτή τη χρονική περίοδο δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που ισούται με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς τους που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, είτε γιατί απολύθηκαν, δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.
Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια ανάλογα με το πώς αμείβονται για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.
Tο Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους και υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Αποχή λόγω τοκετού ή σπουδών, είναι χρόνοι που συνυπολογίζονται για την καταβολή του δώρου. Αντιθέτως οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα, για συνδικαλιστική δραστηριότητα, ή απεργούσε, είναι χρόνος που δεν συνυπολογίζεται.
Οι εργαζόμενοι που δικαιούνται και δεν παίρνουν το δώρο τους, θα πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη.
NEWS.GR

Συνδυάζει βουνό, θάλασσα, κουλτούρα, πολλά αξιοθέατα και βρίσκεται “κρυμμένη” σε μια γωνία της Μεσογείου.
Στις μαγευτικές ακτές του Μαυροβουνίου, το φιόρδ του Kotor με την ομώνυμη μεσαιωνική πόλη αποτελεί πραγματικά “τροφή” για το βλέμμα!
Με πληθυσμό που αγγίζει περίπου τους 15.000 κατοίκους, η ιστορία της πόλης αυτής μας γυρίζει πίσω στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Πρόκειται για τη διασημότερη ίσως πόλη του Μαυροβουνίου την οποία αποκαλούν και “Νύμφη της Αδριατικής”, με απότομες δαντελωτές ακτές που καταλήγουν σε πεντακάθαρα γαλάζια νερά, μεσαιωνικά τείχη και ενετικά παλάτια.
Η παλιά πόλη του Kotor είναι ένας τριγωνικός παραμυθένιος οικισμός γεμάτος καλντερίμια, πέτρινες εκκλησίες, παλάτια, παραδοσιακά ταβερνάκια, κουκλίστικα cafe, ανοιχτές αγορές και πλατείες με μεσαιωνικά μνημεία. Φυσικά υπάρχουν και ιστορικά κτίσματα τα οποία στεγάζουν γραφεία, μέγαρα, αλλά και σπίτια απλών ανθρώπων που εξακολουθούν να κατοικούν εκεί.
Την παλιά πόλη περιβάλλουν εντυπωσιακά, δαιδαλώδη τείχη και η είσοδος σε αυτήν γίνεται από τρεις πύλες: την κεντρική Πύλη της Θάλασσας, τη βόρεια Πύλη του Ποταμού και τη νότια Πύλη Gurdic.Τα τείχη τα βράδια φωτίζονται δίνοντας έναν παραμυθένιο αέρα στην πόλη.
Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO και αναπτύσσεται συνεχώς τουριστικά προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο, πολλοί από τους οποίους καταφθάνουν με κρουαζιερόπλοια.
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το Kotor γεμίζει ασφυκτικά από κόσμο και ίσως η καλύτερη εποχή για να απολαύσει κάποιος τη μαγεία του είναι αρχές καλοκαιριού και φθινοπώρου.
echoes.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!