Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016


Τάσεις κατάθλιψης και ροπή σε αυτοκτονικές σκέψεις καταγράφονται σε ένα σημαντικό αριθμό πιλότων, σύμφωνα με διεθνή έρευνα -η πρώτη του είδους της- που αποκαλύπτει ότι πάνω από ένας στους οκτώ πιλότους (14%) έχει συμπτώματα κατάθλιψης και ένας στους 25 (4%) κάνει σκέψεις αυτοκτονίας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε το 2015 διαδικτυακά.

Οι απαντήσεις των περίπου 1.850 πιλότων, από 50 διαφορετικές χώρες δόθηκαν ανώνυμα.

Είχε μόλις προηγηθεί η συντριβή στις Γαλλικές 'Αλπεις του αεροπλάνου της γερμανικής Germanwings, ο πιλότος του οποίου έπασχε από κατάθλιψη, όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόζεφ 'Αλεν, δημοσίευσαν την έρευνα στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας "Environmental Health".

«Βρήκαμε ότι πολλοί πιλότοι που τώρα πετάνε, έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και πιθανώς δεν αναζητούν θεραπεία, φοβούμενοι τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για την καριέρα τους. Υπάρχει ένα πέπλο μυστικότητας για θέματα ψυχικής υγείας στο πιλοτήριο, αλλά διεξάγοντας μια ανώνυμη έρευνα, καταφέραμε να παραμερίσουμε τους φόβους των πιλότων για στίγμα ή για επαγγελματικές διακρίσεις σε βάρος τους», δήλωσε ο 'Αλεν.

Περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κατάθλιψη, ωστόσο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λιγότεροι από τους μισούς προχωρούν σε κάποια αντικαταθλιπτική θεραπεία και αυτό αφορά εξίσου τους πιλότους.

Η μελέτη δείχνει ότι αναλογικά περισσότεροι άνδρες πιλότοι από ό,τι γυναίκες αναφέρουν «σχεδόν καθημερινά» απώλεια ενδιαφέροντος, αίσθημα προσωπικής αποτυχίας, δυσκολία συγκέντρωσης, προτίμηση να πεθάνουν παρά να ζήσουν κ.α. Πάντως οι γυναίκες πιλότοι είναι πιο πιθανό να έχουν διαγνωσθεί με κατάθλιψη, πιθανότατα γιατί επισκέπτονται συχνότερα το γιατρό.

Σε περίπου 140.000 υπολογίζονται οι ενεργοί πιλότοι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι μεταφέρουν πάνω από τρία δισεκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι αεροπορικές εταιρείες και οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές πρέπει να πάρουν πιο σοβαρά το ζήτημα της κατάθλιψης των πιλότων και της θεραπείας τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολεμήστε τον πόνο με ένα… μπαλάκι του τένιςΗ καθιστική ζωή ή η καθημερινή άσκηση μπορεί ενίοτε να μας προκαλέσουν διάφορες ενοχλήσεις σε συγκεκριμένα «ευαίσθητα» σημεία στο σώμα (γόνατα, μέση, αυχένα), οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στην δημιουργία «κόμπων» σε διάφορες περιοχές των μυών.

Η καθιστική ζωή ευθύνεται επίσης και για την βράχυνση – δηλαδή τη μείωση της ελαστικότητας συγκεκριμένων μυών – η οποία με τη σειρά της προκαλεί ενοχλήσεις ή/και πόνους σε διάφορες αρθρώσεις.

Αν έχετε κάνει εξετάσεις και δεν έχουν δείξει τίποτα, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε συγκεκριμένες τεχνικές που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, στο σπίτι, με μηδενικό κόστος.

Ή για την ακρίβεια με 2€, όσο δηλαδή κοστίζουν δύο μπαλάκια του τένις. Ναι, καλά διαβάσατε, το απόλυτο αξεσουάρ της… παραλίας μπορεί να κάνει θαύματα και να μας ανακουφίσει σε διάφορα «πονεμένα» σημεία.

Δείτε παρακάτω πως και έχετε κατά νου ότι οι κινήσεις θα πρέπει να γίνονται ελεγχόμενα και με μέτρια ένταση, έτσι ώστε να μην πονάμε.

Πόνος στο πέλμα

Το μπαλάκι βοηθά στο να χαλαρώσει η «καμάρα» και οι συνδετικοί της ιστοί. Κρατηθείτε από μια καρέκλα ή τοίχο για να είστε σταθεροί και κάντε την κίνηση που φαίνεται στο βίντεο, με το πέλμα σας.



Ενοχλήσεις στα γόνατα

Η μπάλα μπορεί να βοηθήσει στην διάταση των ιστών που λόγω βράχυνσης ενίοτε ευθύνονται για ενοχλήσεις στο γόνατο. Δείτε παρακάτω μια ακολουθία κινήσεων που θα σας ανακουφίσουν.


Πόνος/μούδιασμα στα ισχία

Συνήθως οφείλεται σε «σφιχτούς» μύες περιοχών όπως ο γλουτός, οι οποίοι… ταλαιπωρούνται από τις υπερβολικές ώρες καθισιού. Δείτε παρακάτω πώς θα τους χαλαρώσετε.


Πόνοι στην μέση

H κάτω περιοχή της πλάτης, είναι εκείνη που συνήθως ταλαιπωρείται από τις περισσότερες ενοχλήσεις. Χρησιμοποιώντας μία (ή και δύο μπάλες μέσα σε ένα διχτάκι ή μια κάλτσα) όπως δείχνει το παρακάτω βίντεο, μπορείτε να χαλαρώσετε τους μύες της περιοχής και να ανακουφιστείτε.


Πόνος στον αυχένα/πάνω μέρος της πλάτης

Εξίσου «δημοφιλής» περιοχής για ενοχλήσεις, είναι εκείνη που ξεκινά από το πίσω μέρος του λαιμού, και καταλήγει μέχρι σχεδόν τη μέση της σπονδυλικής μας στήλης. Χρησιμοποιώντας ένα ή και δύο μπαλάκια του τέννις, μπορείτε και πάλι να κάνετε… θαύματα.


Είναι περισσότεροι από τους κατοίκους της Πάτρας, του Ηρακλείου, του Βόλου ή του Πειραιά. Είναι μία ολόκληρη κοινωνία από μόνοι τους. Ζουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό. Εργάζονται ή και είναι άνεργοι.

Κάποιοι διαπρέπουν εκτός ελληνικών συνόρων, κάποιοι παλεύουν να τα βγάλουν πέρα. Άλλοι διοικούν υπουργεία και οργανισμούς και άλλοι μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις. Έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς.

Όλοι μαζί είναι η ζωντανή ιστορία του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας. Είναι οι απόφοιτοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μία κοινότητα με τεράστια -και μόνο λόγω αριθμητικού μεγέθους- δυναμική, που τα τελευταία τρία χρόνια ξεκίνησε μία οργανωμένη προσπάθεια να συνδέσει τα μέλη της μεταξύ τους, με το Πανεπιστήμιο και με την κοινωνία στην οποία ζουν και εργάζονται.

“Ο Σύλλογος των Αποφοίτων σήμερα περιλαμβάνει πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου των αποφοίτων του Πανεπιστημίου, περίπου 3.000 μέλη. Το ΑΠΘ από ιδρύσεώς του έχει χορηγήσει 350.000 πτυχία, όλων των τύπων.

Αν υπολογιστεί ότι ένα ποσοστό της τάξης 90% των αποφοίτων βρίσκονται εν ζωή, εν δυνάμει ο Σύλλογος θα μπορούσε να αριθμεί περισσότερα από 300.000 μέλη”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, απόφοιτος και ο ίδιος, το 1985, της Πολυτεχνικής Σχολής του Ιδρύματος.

“Πιστεύουμε ότι οι δράσεις των αποφοίτων πρέπει να αποβαίνουν καταρχήν προς όφελος των ίδιων, δημιουργώντας καλύτερη δικτύωση, ενδυναμώνοντας τις κοινωνικές σχέσεις, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υποστήριξης των νέων αποφοίτων και στήριξης του ίδιου του Πανεπιστημίου, μέσω της δημιουργίας συστήματος υπερηφάνειας”, επισήμανε ο κ.Μήτκας, προσθέτοντας, όμως, ότι στην Ελλάδα η κουλτούρα των αποφοίτων είναι διαφορετική από αυτή στα Πανεπιστήμια της Β.Αμερικής και της Μ.Βρετανίας, καθώς οι περισσότεροι δεν διατηρούν ενεργή σχέση με το Πανεπιστήμιο, αλλά βρίσκονται μέσα από παρέες παλιών συμφοιτητών και οργανώνουν συναντήσεις επετειακού χαρακτήρα, για να αναβιώσουν στιγμές από τα φοιτητικά τους χρόνια.

“Ανώριμες οι συνθήκες για αναζήτηση χορηγιών”

Η διάθεση για συμπόρευση προς όφελος των αποφοίτων και του Πανεπιστημίου ήταν ο λόγος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ.

Ο Σύλλογος των Αποφοίτων, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου και η Πρυτανεία αναζήτησαν από κοινού αυτό που διεθνώς αποκαλείται “Καλές Πρακτικές”.

Επιχείρησαν να τις αναλύσουν ο ομότιμος καθηγητής στο Ohio State University Χαρίσιος Μπουντούλας, ο καθηγητής στο University οf Southern California Κωνσταντίνος Σιούτας, ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ Γεώργιος Ζαλίδης και μέσω Skype ο Γεώργιος Κορφιάτης, καθηγητής στο Stevens Institute of Technology.

“Ακούσαμε πώς οι σύλλογοι βοηθούν οικονομικά τα Πανεπιστήμια, μέσα από αναζήτηση χορηγιών, όμως είναι ακόμη ανώριμες οι συνθήκες, για να βάλουμε εμείς τέτοιο ζήτημα”, δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ, Παντελής Σαββίδης.

“Εκείνο που επιδιώκουμε τώρα είναι να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας με την Πρυτανεία και το Συμβούλιο, ώστε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε το Πανεπιστήμιο, να στηρίξουμε τους αποφοίτους, μέσα από προγράμματα και μετεκπαιδεύσεις και να διατηρήσουμε την επαφή με την κοινωνία, με μεγάλη έμφαση σε ανοιχτές στο κοινό εκδηλώσεις”, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες από την πλευρά της Πρυτανείας ο κ.Μήτκας διευκρίνισε ότι τα επόμενα βήματα είναι να δημιουργηθεί μία πλήρης βάση δεδομένων με τα ονόματα και σημεία επαφής των αποφοίτων, να δημιουργηθούν παραρτήματα του συλλόγου αποφοίτων και σε άλλες πόλεις εντός και εκτός Ελλάδας και να ενταθεί η συνεργασία μεταξύ του Συλλόγου, του Πανεπιστημίου και του Συμβουλίου, ώστε οι δράσεις που πραγματοποιούνται να έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα.

“Η προσέλκυση πόρων και χορηγιών είναι το τελευταίο στάδιο. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και όφελος για το Πανεπιστήμιο θα είναι η αίσθηση ότι υπάρχει δίκτυο που τα μέλη του αλληλουποστηρίζονται, βοηθάει τους αποφοίτους και τους φοιτητές, στηρίζει και διαφημίζει το Πανεπιστήμιο και δημιουργεί κοινωνικές πολιτιστικές εκδηλώσεις ανοιχτές σε όλη την κοινωνία. Θέλουμε να δείξουμε να αποδείξουμε ότι απόφοιτοι του ΑΠΘ είναι παντού”, επισήμανε ο πρύτανης.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!