Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017


Ένα κάστρο 3.000 ετών εντοπίστηκε στον βυθό της λίμνης Βαν, στην ομώνυμη επαρχία της ανατολικής Τουρκίας.
Η Βαν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Μέσης Ανατολής και το κάστρο ήρθε στο «φως» έπειτα από έρευνες δέκα ετών που πραγματοποιούν στην περιοχή ακαδημαϊκοί και ερευνητές του πανεπιστημίου Van Yüzüncü Yıl.
Οι δύτες της επιστημονικής ομάδας αναζητούσαν τα τελευταία χρόνια το Τέρας της Λίμνης Βαν, ένα μυθικό πλάσμα παρόμοιο με εκείνο της Λίμνης Λοχ Νες, όταν βρέθηκαν μπροστά στο εντυπωσιακό κάστρο που βρίσκεται σε βάθος 451 μέτρων.
«Το γεγονός ότι βρήκαμε αυτό το υποθαλάσσιο κάστρο, αποτελεί ένα θαύμα. Τώρα θα έρθουν εδώ αρχαιολόγοι προκειμένου να εξετάσουν την ιστορία του και να μας δώσουν πληροφορίες για αυτό. Εμείς εντοπίσαμε τη ακριβή τοποθεσία του κάστρου και το φωτογραφίσαμε, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο στην έρευνά μας. Τώρα πια πιστεύουμε ότι ανακαλύψαμε μία νέα περιοχή για να μελετήσουν οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί» δήλωσε ο φωτογράφος Tahsin Ceylan, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα ακαδημαϊκών και δυτών.
Τα απομεινάρια του κάστρου, καλύπτουν μια περιοχή ενός χιλιομέτρου και είναι σε πολύ καλή κατάσταση, με την ομάδα των ερευνητών να αναφέρει πως τα πέτρινα τείχη του φτάνουν σε κάποια σημεία τα 3-4 μέτρα ύψος. Πιστεύουν δε πως το κάστρο έχει διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του, εξαιτίας της αλκαλικότητας του νερού της λίμνης.
Πιστεύεται ότι το κάστρο κατασκευάστηκε την Εποχή του Σιδήρου, απομεινάρι του πολιτισμού των Ουράρτου, γνωστού και ως Βασιλείου του Βαν, το οποίο κυριάρχησε στην περιοχή από τον 9ο έως τον 6ο αιώνα π.Χ.
Η στάθμη των νερών της λίμνης Βαν, την οποία οι άνθρωποι που είχαν εγκατασταθεί τριγύρω της ονόμαζαν «Ανώτερη Θάλασσα», παρουσίασε μεγάλες διακυμάνσεις τα τελευταία χιλιάδες χρόνια, πριν πάρει την μορφή που έχει σήμερα. «Kαθώς η στάθμη των νερών ανέβαινε, οι άνθρωποι εγκατέλειπαν τις εγκαταστάσεις που είχαν χτίσει. Αν και οι περισσότερες από αυτές είναι ερείπια, εξακολουθούν να υπάρχουν. Είναι χρέος μας να τις προστατεύσουμε. Άλλα κάστρα στη χώρα έχουν καταστραφεί, όμως αυτό, που ήταν κρυμμένο μέσα στη λίμνη διατηρήθηκε», λέει ο Mustafa Akkuş, ακαδημαϊκός στο πανεπιστήμιο Van Yüzüncü Yıl.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακάλυψη του κάστρου συσχετίστηκε από πολλούς με τη Χαμένη Ατλαντίδα, η οποία τοποθετείται σύμφωνα με τους αρχαιολόγους στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Η Ατλαντίδα αναφέρθηκε πρώτη φορά από τον Πλάτωνα το 350 π.Χ., ο οποίος περιέγραψε ένα μυστηριώδες νησί που κατά τα φαινόμενα εξαφανίστηκε. Μερικοί πιστεύουν ότι το νησί της Ατλαντίδας δεν είναι άλλο από την Σαντορίνη, όπου μία τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη έγινε η αιτία για να αφανιστεί ο Μινωικός Πολιτισμός που άνθησε μεταξύ του 3650 π.Χ. και του 1400 π.Χ.

Τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη παρουσίασε το περιοδικό Forbes ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και τρεις Έλληνες.
Πιο συγκεκριμένα πλουσιότερος Έλληνας, (814η θέση) για το 2017 είναι ο Φίλιππος Νιάρχος, με περιουσία περί τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το Forbes, ο κ. Νιάρχος είναι από τους πλουσιότερους εφοπλιστές του κόσμου, αλλά και κάτοχος μια πολύ σπουδαίας συλλογής έργων τέχνης.
Το 1989 από μια δημοπρασία προστίθεται στη συλλογή του το «Yo, Picasso» αντί 48 εκατ. -σημερινών- ευρώ. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Φίλιππος Νιάρχος «χτυπάει» μια αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ για 71 εκατ. ευρώ
Δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας (973η θέση) είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο κ. Μυστακίδης, με ελληνική και βρετανική υπηκοότητα είναι διευθυντής και μέτοχος (3%) της εταιρείας μεταλλευμάτων Glencore. Το 1994 με τους συνεταίρους του στην Glencore, ανέλαβε το τμήμα που ασχολείται με το trading ψευδαργύρου, χαλκού και μολύβδου, κερδίζοντας τη φήμη του καλύτερου διαχειριστή επενδύσεων σε βιομηχανικά μέταλλα παγκοσμίως.
Η Glencore είναι ένας κολοσσός στον χώρο των παραγώγων, ελέγχοντας σήμερα ένα αναλογικά τεράστιο τμήμα των διεθνών συναλλαγών επί ενεργειακών προϊόντων παράλληλα με ένα τεράστιο δίκτυο εταιρειών που παράγουν τις σχετικές πρώτες ύλες
Στην 1098η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη (τρίτος πλουσιότερος Έλληνας) βρίσκεται επίσης το όνομα του εφοπλιστή Σπύρου Λάτση,
Ο κ. Λάτσης διαθέτει, εκτός από 12 μεγάλα πετρελαιοφόρα και πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, καθώς και επενδύσεις στην ελβετική τράπεζα «EFG International», στον ενεργειακό όμιλο «Ελληνικά Πετρέλαια» και στην εταιρεία ανάπτυξης, επένδυσης και διαχείρισης ακινήτων «Lamda Development».

Σε αναγκαστική «πρόωρη εμμηνόπαυση» περνάνε οι στρατιωτίνες του δικτάτορα Κιμ μετά την επταετή υπηρεσία τους στον στρατό της Βόρειας Κορέας σύμφωνα με την βρετανική εημερίδα Independent.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε στέλεχος που θήτευσε στην γυναικεία «πτέρυγα» του στρατού του Κιμ Γιονγκ Ουν. Σύμφωνα με την μαρτυρία της που καταγράφηκε και στο κρατικό δίκτυο BBC: «Οι γυναίκες στο στρατό της Βόρειας Κορέας εκπαιδεύονται τόσο σκληρά ώστε να σταματήσουν την εμμηνόρροια»
«Οι γυναίκες στρατιώτες έχουμε υποστεί εκτεταμένη σεξουαλική βία και παρενόχληση» δήλωσε η Lee So Yeon και πρόσθεσε και παράλληλα αναγκαζόμαστε να καθαρίζουμε και να μαγειρεύουμε όταν οι άνδρες συνάδελφοι μας δεν έκαναν απολύτως τίποτα.»
«Μετά από έξι μήνες έως ένα έτος υπηρεσίας, δεν θα υποχωρούσαμε πλέον λόγω του υποσιτισμού και του αγχωτικού περιβάλλοντος», δήλωσε στο BBC και όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ: «Μία γυναίκα που μίλησε δεν είχε εμμηνόρροια για δύο χρόνια»
Σύμφωνα με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες, οι στρατιωτίνες αναγκάζονταν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, να επαναχρησιμοποιούν αναλώσιμα υγιεινής από άλλες συναδέλφισσές τους
«Η χρήση – και η επαναχρησιμοποίηση – βασικών βαμβακερών μαξιλαριών κατά τη διάρκεια περιόδων ήταν κοινή» είπε η κ. Lee, «ενώ οι ντουζιέρες ήταν απλώς σωλήνες που συνδέονταν με ορεινά ρεύματα που μερικές φορές διοχέτευαν φίδια και βάτραχους στις εγκαταστάσεις κολύμβησης.»

Ένας δυσαρεστημένος πελάτης πήρε την εκδίκηση του σε κατάστημα πιτσαρίας Dominos, πληρώνοντας με μικρής αξίας κέρματα το γεύμα του.
O πελάτης παρέλαβε την πίτσα από τον ντελιβερά, ο οποίος βιαστικός παρέδωσε την πίτσα και έφυγε χωρίς να πληρωθεί.
Την επόμενη μέρα, ο πελάτης έλαβε σωρεία τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων για την πληρωμή της πίτσας που παρέλαβε. Όμως ο πελάτης δεν κατάφερε να πληρώσει άμεσα την πίτσα λόγω υποχρεώσεών του, με το θέμα να έχει φτάσει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Έτσι ο δυσαρεστημένος πελάτης, που βρέθηκε μπλεγμένος σε μία υπόθεση χωρίς ο ίδιος να ευθύνεται, βρήκε τον ιδανικό τρόπο να εκδικηθεί το κατάστημα για τον ανεύθυνο ντελιβερά, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν βιαστικός διότι θεώρησε ότι ο πελάτης είχε προπληρώσει μέσω κάρτας την πίτσα.
Ο πελάτης πήγε στο κατάστημα της Domino’s pizza, πληρώνοντας το γεύμα του αξίας £25.74 με 1,287 δίλεπτα κέρματα, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους να μετρήσουν ένα ένα και προσεχτικά το ποσό.

Το Facebook ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του αρχιμαφιόζου Τοτό Ριίνα για το ότι έσβησε συλλυπητήρια μηνύματα που είχαν αναρτήσει χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης μετά τον θάνατο του αρχηγού της Κόζα Νόστρα, αναφέρουν με έμφαση τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
O Ριίνα πέθανε σε νοσοκομείο της πόλης Πάρμα την περασμένη Παρασκευή και ενταφιάστηκε σήμερα το πρωί στο Κορλεόνε της Σικελίας.
Όπως γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα La Repubblica, εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι «τα μηνύματα σβήστηκαν κατά λάθος» και πως τώρα, αναρτήθηκαν εκ νέου.
Η εκπρόσωπος του Facebook τόνισε ότι «τα συγκεκριμένα μηνύματα σβήστηκαν όταν κάποιοι χρήστες παραπονέθηκαν, διότι τα θεώρησαν αντίθετα στους κανόνες του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης» και ολοκλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για λάθος». Δεν έγινε, όμως, λεπτομερής αναφορά στην αιτία για την οποία τελικά αναρτήθηκαν και πάλι τα συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του αρχινονού της σικελικής μαφίας, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε 26 φορές ισόβια.
Η La Repubblica υπενθυμίζει μόνον ότι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Facebook, απαγορεύονται μηνύματα τα οποία μπορεί να στηρίζουν εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!