Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018


Το ουίσκι «Fireball Cinnamon Whiskey» πλασάρεται με την υπόσχεση ότι «όποιος το γευτεί θα ταξιδέψει στον ουρανό, εξαιτίας της μοναδικής γεύσης του και παράλληλα θα καεί στην κόλαση, από την ζέστη που θα πλημμυρίσει το σώμα του».
Όμως, όπως φαίνεται οι «αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων και των ποτών» σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες δεν συμμερίζονται την εξαιρετική φαντασία του διαφημιστή του συγκεκριμένου ουίσκι, αφού οι αρμόδιες αρχές σε Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία, διέταξαν την απόσυρση του ουίσκι, μετά από ελέγχους που έδειξαν ότι περιέχει την χημική ουσία προπυλενογλυκόλη σε ποσοστά μεγαλύτερα από το επιτρεπόμενο όριο για την Ευρώπη, με βάση τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Το χημικό αυτό στοιχείο εμπεριέχεται σε φαρμακευτικά προϊόντα, σε τρόφιμα, καλλυντικά, αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά, αλλά χρησιμοποιείται και ως αντιψυκτικό στην αυτοκινητοβιομηχανία και στις μηχανές των αεροσκαφών, εξαιτίας της ιδιότητάς του να μειώνει την πήξη του νερού. Επίσης, το χημικό αυτό συστατικό το συναντάμε σε ποσοστό μεγαλύτερο από 70% στα ανταλλακτικά φίλτρα των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Που εντοπίζεται επομένως το πρόβλημα; Στις ΗΠΑ η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και των Φαρμάκων (FDA), θεωρεί ασφαλή την ποσότητα του χημικού αυτού στοιχείου σε αναλογία 50 γραμμαρίων ανά κιλό, κάτι που στην Ευρώπη δεν θεωρείται αποδεκτό και ασφαλές.
Η εταιρεία που παράγει το «Fireball Cinnamon Whiskey» δήλωσε για την απόσυρση του προϊόντός της από τα ράφια καταστημάτων ευρωπαϊκών χωρών, ότι δυστυχώς παρτίδες του αλκοολούχου ποτού που επρόκειτο να αποσταλούν στη βόρεια Αμερική, ταξίδεψαν από λάθος στην Ευρώπη.
Η εταιρεία δήλωσε ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες θα επιστρέψουν στα ράφια των ευρωπαϊκών χωρών τα κατάλληλα μπουκάλια ουίσκι με την σωστή περιεκτικότητα σε προπυλενογλυκόλη, ενώ για τις παρτίδες που έχουν σταλεί στη βόρειο Αμερική δεν υπάρχει πρόβλημα ανάκλησης του προϊόντος.

Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της αλβανικής ενημερωτικής πύλης www.infoshqip.com, που αναφέρεται σε «λεπτομέρειες» της επικείμενης συμφωνίας Αθηνών-Σκοπίων για την ονομασία,  επικαλούμενο μάλιστα «αξιόπιστες ελληνικές πηγές».
Σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα, η επίσημη  ονομασία που έχει συμφωνηθεί είναι «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και εν συντομία «Νέα Μακεδονία». Η συμφωνία προβλέπει, επίσης,  λύσεις σε ζητήματα εκκλησιαστικά, γλώσσας και ταυτότητας, όχι μόνο των Σκοπιανών αλλά και των Ελλήνων Μακεδόνων
 Το όνομα των Σκοπίων θα αναφέρεται στα σλαβικά, αγγλικά, ελληνικά και αλβανικά. Συγκεκριμένα : ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Република Нова Македонија (мк-кир)
Republika Nova Makedonija(mk-lat)
Republic of New Macedonia(eng)
Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας(gr)
Dimokratia tis Nea Makedonia(gr-lat)
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ
Нова Македонија – Nova Makedonija (mk)
New Macedonia (eng)
Νέα Μακεδονία (gr)
ΓΛΩΣΣΑ
Sovremen Makedonski jazik (мк)
Modern Macedonian/Makedonski (eng)
Σλαβομακεδονική γλώσσα – Slavomakedoniki glossa (gr)
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ – ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Македонско (мк)
New Macedonian (eng)
Νεομακεδονική (gr)
ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Нова Македонска Православна Црква–Охридска Архиепископија (мк)
New Macedonian Orthodox Church–Ohrid Archbishopric (eng)
Ορθόδοξη Εκκλησία της Νέα Μακεδονίας-Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας (gr)
Το επίμαχο δημοσίευμα:

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η «Εθνική Ταυτότητα» θα υπόκειται σε διαπραγματεύσεις της συμφωνίας και θα είναι:
Македонец/Македонка/Македонци (мк)
Ethnic Macedonian/Ethnic Macedonians (eng)
Σλαβομακεδόνες/Slavomakedones (gr)
Παράλληλα προσδιορίζονται και οι Μακεδόνες της Ελλάδας για το πώς θα τους αποκαλούν οι Σκοπιανοί, αλλά και διεθνώς. Συγκεκριμένα:
Μακεδονική / Μακεδονικό – Μακεδόνες / Makedones (gr)
Greek Macedon/Greek Macedons (eng)
Грчки македон / Грчки македони (мк)
Όπως επισημαίνει  το «InfoShqip.com» πρόκειται για ανεπίσημο έγγραφο με πληροφορίες από ελληνικές πηγές (Πληροφορίες από www.echedoros-a.gr). Αναλυτές στα Σκόπια δεν θεωρούν τυχαία τη συγκεκριμένη δημοσίευση, την ώρα που ο Αλβανός  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων  Μπουγιάρ Οσμάνι, επισκέπτεται την Αθήνα.

Θυμάστε τον διάσημο, ακριβό καφέ Kopi Luwak που οι κόκκοι του καφέ προέρχονται από τα περιττώματα του νυκτόβιου αιλουροειδούς Luwak; Καιρός να γνωρίσετε και τον Black Ivory Coffee από περιττώματα ελέφαντα!
Στην Ταϊλάνδη που λέτε, ακολουθούν μια διαδικασία παρόμοια με της Ινδονησίας με τα αιλουροειδή Luwak, με τη διαφορά ότι εκεί τους κόκκους καφέ τους τρώνε -και στη συνέχεια τους αποβάλλουν δια της φυσικής οδού- ελέφαντες. Και σε αυτή την περίπτωση τη γευστική πινελιά στον καφέ κάνουν τα ένζυμα στο στομάχι του ζώου, που κάνουν τους κόκκους να χάνουν την οξύτητα τους και να αποκτούν πιο ήπια γεύση.
Βέβαια, μπορεί τα Luwak να αγαπούν πολύ τον καφέ και να τρώνε τα ίδια τους κόκκους, επιλέγοντας τους πιο ώριμους και μυρωδάτους, στην περίπτωση των ελεφάντων πάλι, μάλλον δεν είναι και η πρώτη τους επιλογή, μιας και οι εκτροφείς αναγκάζονται να τους αναμείξουν με μπανάνες και ρύζι.
Όσο για την τσιμπημένη του τιμή, που ξεπερνάει τα 1.000€ το κιλό, οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή του είναι πολύ μικρή σε σχέση με το πόσο καφέ χρειάζεται να καταναλώσουν οι ελέφαντες. Για την ακρίβεια, ένας ελέφαντας πρέπει να φάει περί τα 33 κιλά κόκκων για να παραχθεί μόλις 1 κιλό καφέ που μπορεί να καταναλωθεί κανονικά ως ρόφημα!

Τώρα, πώς αποφασίζει κάποιος να ταΐσει ένα ζώο με κόκκους καφές και στη συνέχεια να περιμένει να αποβάλλει τα περιττώματα του για να τα επεξεργαστεί για να παράξει καφέ και το κυριότερο, πώς υπάρχουν κάποιοι πρόθυμοι να πληρώσουν ένα τόσο μεγάλο ποσό για να πιουν τους συγκεκριμένους καφέδες, δεν μπορούμε να το απαντήσουμε, ούτε καν να το κατανοήσουμε!

Στη Σερβία παράγουν ένα σπάνιο τυρί, το pule, που γίνεται με γάλα γαϊδούρας και με μυστική συνταγή που τους δίνει το ακριβότερο τυρί του κόσμου, μιας και η τιμή του αγγίζει τα 1.000€ το κιλό!
Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και συχνότερα για το πόσο ωφέλιμο είναι το γάλα γαϊδούρας, το οποίο συγκρινόμενο με άλλα γάλατα έχει ελάχιστο λίπος και υψηλή περιεκτικότητα σε λυσοζύμη, ένα ένζυμο με αντιμικροβιακή δράση και θρεονίνη ένα αμινοξύ που βοηθά στη σωστή πέψη και στη δημιουργία κολλαγόνου, ενώ περιέχει και βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, D, και E. Μάλιστα, αυτές οι ευεργετικές του ιδιότητες το καθιστούν ιδανικό προϊόν και για την κοσμετολογία, με πολλά προϊόντα όπως κρέμες και σαπούνια να φτιάχνονται με γάλα γαϊδούρας. Τυχαία νομίζετε η Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο σε γάλα γαϊδούρας για να διατηρήσει την ομορφιά της;
Ο Slobodan Simić, λοιπόν, είχε πριν μερικά χρόνια την απίστευτη ιδέα να αξιοποιήσει διαφορετικά το γάλα που έπαιρνε από τα γαϊδουράκια του στη φάρμα του στην Zasavica, ένα χωριό 50 μίλια δυτικά της πρωτεύουσας της Σερβίας. Ξεκίνησε έτσι την παραγωγή τυριού και εγένετο το pule, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο τυρί. Ο ίδιος δε κρατάει τη συνταγή για το τυρί του επτασφράγιστο μυστικό.
Κι αν αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο ακριβό, ο λόγος είναι η πολύ μικρή ποσότητα γάλακτος που παράγουν τα ζώα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν φτάνει την ποσότητα που παράγουν για παράδειγμα οι αγελάδες και οι κατσίκες. Αν αναλογιστούμε δε ότι για 1 κιλό τυριού απαιτούνται 25 λίτρα φρέσκου γάλακτος, καταλαβαίνουμε γιατί η παραγωγή είναι περιορισμένη και το κόστος αυξημένο και απαγορευτικό για τους περισσότερους.

Η Σελίν Ντιόν ευχαρίστησε τους θαυμαστές της για την αφοσίωσή τους, σε δύο βίντεο που μαγνητοσκόπησε στα αγγλικά και στα γαλλικά καθώς τελειώνει η χρονιά.

Η 49χρονη τραγουδίστρια από το Κεμπέκ απευθύνθηκε κυρίως σε αυτούς που πήγαν να την ακούσουν στη σκηνή του Λας Βέγκας, όπου η διάσημη καλλιτέχνης διαμένει από το 2011, αλλά και στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της περιοδείας της φέτος το καλοκαίρι.

"Μια ακόμη χρονιά τελειώνει και για μένα δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από αυτήν για να σας ευχαριστήσω για την αφοσίωσή σας. Ήρθατε στο Λας Βέγκας για να παρακολουθήσετε την παράστασή μας, ταξιδέψατε στην Ευρώπη για να δείτε την περιοδεία μας το καλοκαίρι που μας πέρασε. Τραγουδήσατε, γελάσατε, χορέψατε μαζί μας. Χωρίς εσάς, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό που μας αρέσει να κάνουμε", αναφέρει στο βίντεο.

Χιόνι κάλυψε για τρίτη φορά τα τελευταία 37 χρόνια την Έρημο Σαχάρα χαρίζοντας ένα μαγικό θέαμα.
Ειδικότερα, χιόνι ύψους 40 εκατοστών κάλυψε τους αμμόλοφους της πόλης Άιν Σέφρα στην Αλγερία, μετά από μια έντονη καταιγίδα που έπληξε την περιοχή την Κυριακή.
Ο φωτογράφος Karim Bouchetata που απαθανάτισε το μοναδικό τοπίο δήλωσε: «Ήμασταν πραγματικά έκπληκτοι όταν ξυπνήσαμε και είδαμε το χιόνι. Έμεινε άθικτο κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας και άρχισε να λιώνει περίπου στις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής».
Το 2016, η πόλη που είναι γνωστή σαν «Η πύλη προς την έρημο» «βούλιαξε» από το χιόνι λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Η κακοκαιρία προκάλεσε χάος στην πόλη, οι δρόμοι ήταν ολισθηροί, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλά ατυχήματα.
Τον Ιανουάριο του 2017 υπήρξε νέα χιονόπτωση και τα παιδιά έφτιαχναν χιονάνθρωπους και έκαναν σκι στους αμμόλοφους!
Πριν από αυτό, η τελευταία φορά που είχε χιονίσει στην πόλη Άιν Σέφρα ήταν στις 18 Φεβρουαρίου 1979, έπειτα από μια χιονοκαταιγίδα που διήρκεσε μόλις μισή ώρα.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!