Κυριακή 18 Ιουνίου 2017


Οι αριστερόχειρες είναι γενικά καλύτεροι από τους δεξιόχειρες στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων και όσο πιο δύσκολο είναι το πρόβλημα, τόσο μεγαλύτερη είναι η υπεροχή των αριστερόχειρων, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, με επικεφαλής τον Τζιοβάνι Σάλα του Τμήματος Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας "Frontiers in Psychology", πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων με πάνω από 2.300 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, οι οποίοι κλήθηκαν να λύσουν μαθηματικά προβλήματα με διαφόρους βαθμούς δυσκολίας.

Διαπιστώθηκε ότι οι αριστερόχειρες και οι δεξιόχειρες έχουν σε γενικές γραμμές παρόμοιες επιδόσεις, όταν τα προβλήματα (π.χ. αριθμητικής) είναι σχετικά απλά.

Όταν, όμως, τα πράγματα δυσκολεύουν, τότε οι αριστερόχειρες υπερτερούν, κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα στα αγόρια που γράφουν με το αριστερό χέρι.

Ο μέσος αριστερόχειρας είναι καλύτερος από τον μέσο δεξιόχειρα στην επίλυση απαιτητικών μαθηματικών προβλημάτων.

Επιπλέον, οι «ακραίοι» δεξιόχειρες -που χρησιμοποιούν μόνο το δεξί χέρι για να γράψουν, να σχεδιάσουν, να πετάξουν κάτι κ.α.- είχαν κατά μέσο όρο χειρότερες επιδόσεις σε όλα τα μαθηματικά τεστ, σε σχέση με τους «μετριοπαθείς» δεξιόχειρες (που κατά καιρούς χρησιμοποιούν και το αριστερό) και τους αριστερόχειρες.

Η πεποίθηση ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο ταλέντο και στην αριστεροχειρία είναι παλιά, τουλάχιστον από την εποχή του αριστερόχειρα Λεονάρντο ντα Βίντσι, αν όχι του επίσης αριστερόχειρα Αριστοτέλη.

Ο Αμαντέους Μότσαρτ, η Μαρί Κιουρί, ο Μαρκ Τουέιν, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο «μάγος» της μπάλας Λιονέλ Μέσι ανήκουν στην ομάδα των αριστερόχειρων.

Εκτιμάται ότι παγκοσμίως ένα ποσοστό 10% έως 13,5% των ανθρώπων δεν είναι αμιγώς δεξιόχειρες. Λίγοι από αυτούς χρησιμοποιούν άνετα και τα δύο χέρια, αλλά οι περισσότεροι είναι καθαρά αριστερόχειρες.

Η προτίμηση στο ένα χέρι ή στο άλλο θεωρείται από τη νευροεπιστήμη ότι αποτελεί εκδήλωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Οι αριστερόχειρες εμφανίζουν κατά μέσο όρο πιο ανεπτυγμένο δεξί ημισφαίριο εγκεφάλου, ενώ οι δεξιόχειρες πιο ανεπτυγμένο αριστερό ημισφαίριο.

Επιπλέον, το μεσολόβιο, η δέσμη νευρικών ινών που συνδέει τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια, είναι συνήθως μεγαλύτερη στους αριστερόχειρες, πράγμα που είναι άγνωστο γιατί συμβαίνει.

Αυτή η βελτιωμένη «συνδεσμολογία», σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, επιτρέπει στους αριστερόχειρες να διαθέτουν ανώτερη εγκεφαλική επεξεργασία των πληροφοριών.

Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί υπάρχει μεγαλύτερη αναλογία αριστερόχειρων (σε σχέση με το ποσοστό τους στο γενικό πληθυσμό) μεταξύ των μουσικών, των καλλιτεχνών γενικότερα, των αρχιτεκτόνων, των σκακιστών, των μαθηματικών (και δη των ταλαντούχων) κ.α.

Από την άλλη, πιο πρόσφατα μερικές μελέτες έχουν ισχυρισθεί ότι οι αριστερόχειρες όχι μόνο δεν έχουν κάποιο νοητικό πλεονέκτημα, αλλά υστερούν κιόλας σε σχέση με τους δεξιόχειρες.

Μια έρευνα βρήκε ότι τα αριστερόχειρα παιδιά έχουν ελαφρώς υποδέεστερες επιδόσεις σε μια σειρά από αναπτυξιακά τεστ, ενώ μια άλλη διαπίστωσε ότι το ποσοστό των αριστερόχειρων είναι ελαφρώς μεγαλύτερο μεταξύ των ατόμων με νοητική υστέρηση (σε σχέση με το ποσοστό τους στο γενικό πληθυσμό).
Η Ελληνίδα που κατέκτησε τον κόσμο της μόδας με μόλις 20 δολάρια
Στα 23 της ονειρεύτηκε το κόσμο που ήθελε να ζει. Δεν τον βρήκε έτοιμο, και έτσι τον έφτιαξε μόνη της. Λάτρευε τη μόδα, τα ρούχα που διέφεραν, που ήταν μοναδικά, σιχαινόταν τη μαζική παραγωγή, πίστευε ότι ο κάθε καταναλωτής ήταν διαφορετικός.
Η Σοφία Αμορούσο, ελληνικής καταγωγής, κατάφερε να ταρακουνήσει τη βιομηχανία των ρούχων, δημιουργώντας μια αυτοκρατορία μέσα από το σπίτι της. Έκανε το πάθος της για τα vintage ρούχα, εργαλείο για να πετύχει στο κόσμο των επιχειρήσεων. Δεν μπορούσε να λειτουργήσει κάτω από τις εντολές άλλων, και για αυτό ρίσκαρε να δουλέψει μόνη. Και τα κατάφερε αφού μέσα σε 5 χρόνια ήταν Νο1 παγκοσμίως.
Με μόλις 20 δολάρια στη τσέπη, και μια έξωση από το σπίτι όπου έμενε, ξεκίνησαν όλα. Με δέκα δολάρια αγόρασε ένα τζάκετ δερμάτινο 70s το οποίο πούλησε στο ebay, 635 δολάρια. Το μικρόβιο είχε μπει. Είχε παθιαστεί, γυρνούσε σε όλα τα vintage shops, βεστιάρια, ρούχα από δημοπρατήσεις και διάλεγε προσωπικά τα ρούχα που έβγαζε στο ebay. Τα έσοδα της ξεπερνούσαν τα 15.000 δολάρια την εβδομάδα.
Το κομβικό σημείο ήταν, όταν σταμάτησε να πουλάει στο ebay και έφτιαξε δική της σελίδα με ρούχα. Τα περιοδικά την λάτρεψαν, το διαδίκτυο γέμισε με κολακευτικά σχόλια για την καταπληκτική Σοφία. Δεν πουλούσε απλά ρούχα, τα μεταποιούσε, τους έδινε το προσωπικό της στίγμα, πριν φτάσουν στον καταναλωτή. Το σημαντικότερο, όμως ήταν ότι τα έκανε μόνη της. Αυτό ήθελε, να τα καταφέρει χωρίς τη βοήθεια κανενός.
Η εταιρεία της Nasty Gal , έφτασε να έχει τζίρο 300 εκατ. δολάρια το χρόνο. Ότι επέλεγε η Σοφία γινόταν ανάρπαστο. Όμως όταν κάτι γιγαντώνεται, αλλάζει. Η Σοφία δεν ήταν επιχειρηματίας, ήταν οραματίστρια. Με σπατάλες και κακή διαχείριση η εταιρεία χρεωκόπησε και αναγκάστηκε να την πουλήσει. Το 2015 η εταιρεία αλλάζει χέρια και η Σοφία δηλώνει πως δεν μπορεί να ασχολείται συνέχεια με τα ρούχα. Έχει και άλλα πράγματα να κάνει. Το μόνο που έχουμε να περιμένουμε, είναι το καινούργιο της πάθος, γιατί το ότι θα πετύχει είναι σίγουρο. Άλλωστε στην ηλικία των 9 ετών μάζεψε 370 δολάρια πουλώντας μια μέρα με καύσωνα, παγωμένες λεμονάδες.

 

Είναι επίσημο: Οι Fleetwood Mac με την κλασική σύνθεσή τους, εκείνη από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 επιστρέφουν για ακόμα μία περιοδεία.

Η θρυλική μπάντα διέκοψε φέτος τις εμφανίσεις, ενώ ο Λίντσεϊ Μπάκιγχαμ και η Κριστίν Μακβί, προωθούν το νέο τους άλμπουμ, αποτέλεσμα συνεργασίας και η Στίβι Νικς εστιάζει στα δικά της σόλο σχέδια.

Αλλά υπάρχουν καλά νέα για τους θαυμαστές του συγκροτήματος και τα αποκάλυψε η Κριστίν Μακβί στην εκπομπή «The One Show» του BBC.

«Θα αρχίσουμε τις πρόβες τον Μάρτιο, του επόμενου έτους», είπε στον παρουσιαστή Άλεξ Τζόουνς τονίζοντας ότι προγραμματίζουν παγκόσμια περιοδεία γύρω στον Ιούνιο του 2018.

Υπήρξαν κάποιες αμφιβολίες για το αν οι «Fleetwood Mac» θα προχωρούσαν σε επανασύνδεση σύντομα, όταν η Νικς εξέφρασε ήπια ενόχληση για το γεγονός ότι η Μακβί και ο Μπάκιγχαμ ηχογραφούν άλμπουμ ντουέτο χωρίς την ίδια.

«Ήμουν στον δρόμο [solo] από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε δεν καταλαβαίνω τη λογική τους», δήλωσε πρόσφατα η Νικς στο Rolling Stone.

Η Κριστίν έφυγε από τη μπάντα για 16 χρόνια και επέστρεψε, έκανε μια μεγάλη περιοδεία και έπειτα είναι σαν είπε «Τώρα θα γυρίσω στο Λονδίνο και θα μείνω στο κάστρο μου για δύο χρόνια;» Ήθελε να συνεχίσει να εργάζεται.

«Θα ξαναγυρίσω μαζί τους στο τέλος του χρόνου για μια ακόμα περιοδεία, χρειάζομαι αποχή για δύο χρόνια μου και μέχρι τότε τους εύχομαι το καλύτερο σε ό, τι κάνουν», είχε προσθέσει.

Το νέο άλμπουμ με τίτλο Lindsey Buckingham / Christine McVie αποτελείται από κομμάτια που έχουν ηχογραφήσει οι δυο τους μετά την πιο πρόσφατη επανασύνδεση των «Fleetwood Mac» και συμμετέχουν επίσης ο ντράμερ Μικ Φλίτγουντ και ο μπασίστας Τζον Μακβι.

Οι Μπάκιγχαμ και Μακβι θα περάσουν το καλοκαίρι σε περιοδεία. Η Στίβι Νικς θα δώσει συναυλία στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Hyde Park, στο Λονδίνο στις 9 Ιουλίου με τον Tom Petty και τους Heartbreakers.

Το βρετανοαμερικανικό ροκ συγκρότημα, το οποίο δημιουργήθηκε το 1967 στο Λονδίνο από τον κιθαρίστα Πίτερ Γκριν, τον μπασίστα, Τζον ΜακΒί και τον ντράμερ Μικ Φλίτγουντ, οι οποίοι έπαιζαν για τους Bluesbreakers του Τζον Μάγιαλ. Στο συγκρότημα εντάχθηκαν το 1974 ο Λίντσεϊ Μπάκιγχαμ και η Στίβι Νικς. Νωρίτερα μέλος του συγκροτήματος είχε γίνει η Κριστίν Μακβί και αποχώρησε από το σχήμα Πίτερ Γκριν.

Θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει περισσότερους από εκατό εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.
Γιατί το παιδί σας πρέπει να πέφτει για ύπνο πριν τις 9
Αν το παιδί σας μένει ξύπνιο μέχρι αργά και του αρέσει να παίζει μέχρι να πάτε κι εσείς για ύπνο, αυτό κάνει κακό στην ανάπτυξή του.
Η παραγωγή της αυξητικής ορμόνης μειώνεται και το παιδί ίσως να μην αναπτυχθεί τόσο πολύ.
Τα παιδιά που πάνε πριν τις 9 για ύπνο είναι πιο συγκεντρωμένα στο σχολείο και πιο ήρεμα, και μάλιστα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ στην ενήλικη ζωή.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες δύο παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου - ο ύπνος και η άσκηση.  
Βοηθήστε την αυξητική ορμόνη να κάνει τη δουλειά της σωστά και τα παιδιά σας να αποκτήσουν σωστές συνήθειες για όλη τους τη ζωή.

 
Πέθανε ο σκηνοθέτης του «Rocky» και του «Karate Kid», John Avildsen
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, ο βραβευμένος με Όσκαρ αμερικανός σκηνοθέτης John Avildsen, γνωστός κυρίως για τις ταινίες «Ρόκι» και «Καράτε Κιντ».
Όπως γράφει η εφημερίδα Los Angeles Times, ο Avildsen πέθανε χθες στο Λος Άντζελες από επιπλοκές καρκίνου του παγκρέατος.
Το 1976, η ταινία «Rocky» που αναφέρεται στην ιστορία του πυγμάχου Rocky Balboa, με πρωταγωνιστή τον Sylvester Stallone, κέρδισε τρία Όσκαρ, μεταξύ αυτών και το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας.
Το 1984 ο John Avildsen σκηνοθέτησε το αγαπημένο «Karate Kid».
«Δεκαετίες ολόκληρες, οι ζωηρές περιγραφές του στην ενσάρκωση της νίκης, του θάρρους και του αισθήματος, κατέκτησαν τις καρδιές πολλών γενιών Αμερικανών» δήλωσε ο Paris Barclay, πρόεδρος του αμερικανικού συνδικάτου σκηνοθετών.
Ο Sylvester Stallone απέτισε φόρο τιμής στον σκηνοθέτη που τον έκανε διάσημο αναρτώντας στο λογαριασμό του το μήνυμα: «Ο σπουδαίος σκηνοθέτης John G. Avildsen που κέρδισε το Όσκαρ για τη σκηνοθεσία του Rocky! Αναπαύσου εν ειρήνη. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα σκηνοθετήσεις επιτυχίες στον παράδεισο. Σ΄ευχαριστώ, Sly».
Το πιο σπάνιο διαβατήριο στον κόσμο που το έχουν μόνο 3 άνθρωποι
Χωρίς διαβατήριο δεν μπορείς να ταξιδέψεις πουθενά, τουλάχιστον όχι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει ένα σπάνιο διαβατήριο το οποίο το έχουν μόλις τρία άτομα σε όλον τον κόσμο. Ποιο είναι αυτό;
Το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας, γνωστότερο ως Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας, χορηγεί τα πιο σπάνια διαβατήρια. Είναι διαβατήρια της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και επιτρέπεται να τα έχουν μόνο τα τρία ανώτατα στελέχη: ο Μέγας Μάγιστρος, ο αναπληρωτής Μέγας Μάγιστρος και ο Καγκελάριος. Όλα τα άλλα μέλη, χρησιμοποιούν τα διαβατήρια που εκδίδονται από τις χώρες που κατάγονται.
Η πλήρης ονομασία του Τάγματος είναι «Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας» και προήλθε από σταυροφόρους Ιππότες το 1099. Όταν οι χριστιανοί έχασαν την Ιερουσαλήμ, το Τάγμα λειτουργούσε για 200 χρόνια από την Ρόδο και από το 1530 μεταφέρθηκε στην Μάλτα, στην οποί και έγινε κυρίαρχο κράτος.
Το κράτος αυτό διαλύθηκε από τον Μέγα Ναπολέοντα, όμως το Τάγμα συνέχισε να υπάρχει και έφτασε μέχρι το σήμερα. Αποτελεί ακόμα κρατική οντότητα και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, έχοντας θέση παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη. Η έδρα του βρίσκεται στην ρώμη, απ΄ όπου εκδίδει τα δικά του διαβατήρια, χαρτονομίσματα και γραμματόσημα.
Το Τάγμα σήμερα λειτουργεί ως φιλανθρωπική οργάνωση με δράση σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει 13.500 μέλη και ιερείς, 80.000 εθελοντές και 25.000 υπαλλήλους. Το Τάγμα των εξόριστων Ιπποτών της Μάλτας διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με 106 χώρες, όπως η Ισπανία και οι ΗΠΑ. Κάποιες χώρες όμως δεν δέχονται τα διαβατήρια του, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νέα Ζηλανδία. Κυβερνήτης βάσει Συντάγματος είναι ο Μέγας Μάγιστρος, του οποίου η θητεία είναι ισόβια. Την θέση αυτή κατέχει σήμερα ο αδελφός σερ Μάθιου Φέστινγκ, ο δεύτερος Άγγλος στην ιστορία του τάγματος από το 1259.

 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!