Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019


Ουσία που βρίσκεται στο ιαπωνικό φυτό ασιτάμπα (Ashitaba) φαίνεται ότι επιβραδύνει την κυτταρική γήρανση.
Η 4,4′-διμεθοξυχαλκόνη (DMC) έχει ιδιότητες που επιμηκύνουν το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά 20% κατορθώνοντας να επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, όπως έδειξε μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Graz στην Αυστρία που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.
Παραδοσιακά οι Ιάπωνες θεωρούσαν ότι το ασιτάμπα έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία και η νέα αυτή μελέτη μάλλον παρέχει και την επιστημονική επιβεβαίωση. «Είναι πάντα ωραίο να βρίσκεις επιστημονική λογική σε μια πεποίθηση που προκύπτει από την παράδοση», ανέφερε ο Frank Madeo καθηγητής στο Ινστιτούτο Μοριακών Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Graz.
Η δράση της DMC
Ο Δρ. Madeo, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε πως η ουσία DMC, η οποία περιέχεται στα φύλλα του ασιτάμπα, πυροδοτεί μία διαδικασία που αποκαλείται αυτοφαγία. Πρόκειται για μία σημαντική διαδικασία η οποία βοηθά στο «καθάρισμα των κυτταρικών σκουπιδιών» που συσσωρεύονται με την πάροδο των ετών και προκαλούν μία σειρά παθήσεων. «Ουσιαστικά είναι μία διαδικασία καθαρισμού και ανακύκλωσης. Αφαιρεί τα περιττά υλικά, ειδικά τα κυτταρικά απορρίμματα όπως οι συσσωρευμένες πρωτεΐνες», ανέφερε ο Δρ. Madeo.
Η DMC ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών και αποτέλεσε την τελική επιλογή των ερευνητών οι οποίοι αποφάσισαν να εστιάσουν σε αυτή μετά από εξέταση 180 ουσιών της ίδια ομάδας.
Πώς η DMC επηρεάζει τα κύτταρα
Μετά από την αρχική εξέταση εστίασαν στην DMC και άρχισαν να ερευνούν πώς η ουσία επηρεάζει τα κύτταρα. Ανακαλύφθηκε, λοιπόν, πως όντως η DMC βοηθούσε στην προστασία τους από τις επιδράσεις της γήρανσης και ότι δρούσε τόσο καλά ή και ακόμα καλύτερα από κάποιους από τους παράγοντες που ήταν γνωστοί για την ικανότητά τους να προστατεύουν τα κύτταρα, όπως η ρεσβερατρόλη. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τότε τις επιδράσεις της DMC στα κύτταρα τόσο σε σκουλήκια όσο και σε φρουτόμυγες.
«Η αξιοσημείωτη δράση της DMC επιμήκυνε το μέσο προσδόκιμο ζωής αμφότερων των οργανισμών που χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα κατά 20%», εξήγησε ο Δρ. Madeo.
Επιπλέον δοκιμές έδειξαν ότι η DMC βοήθησε να προστατευθούν τα καρδιακά κύτταρα ποντικιών χάρη στη διαδικασία της αυτοφαγίας. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την επίδραση της DMC σε αρκετούς τύπους ανθρωπίνων κυττάρων και εντόπισαν μια δράση για την επιβράδυνση της γήρανσης.
«Τα πειράματα υποδεικνύουν ότι οι επιδράσεις της DMC μπορούν να εφαρμοστούν και στους ανθρώπους ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να περιμένουμε τις κλινικές μελέτες», κατέληξε ο ερευνητής.

Η ηθοποιός Λίλι Ρέινχαρτ, που έγινε γνωστή από την σειρά «Riverdale» αποκάλυψε τη μάχη της με την κατάθλιψη.
Η νεαρή ηθοποιός δημοσίευσε λεπτομέρειες στον λογαριασμό της στο instagram.
«Είμαι 22 ετών. Έχω άγχος και κατάθλιψη και σήμερα ξεκίνησα να λαμβάνω θεραπεία ξανά. Και έτσι το ταξίδι του να αγαπήσω τον ευατό μου αρχίζει. Καλή τύχη σε όλους μας» αναφέρει.
Επίσης, ενθάρρυνε όλους τους φίλους της να είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς για τους εαυτούς τους και να αναζητούν βοήθεια για τις ψυχικές ασθένειες.
«Είμαστε όλοι άνθρωποι. Και όλοι παλεύουμε. Μην υποφέρετε στη σιωπή… Μην νιώθετε ντροπή, ζητήστε βοήθεια» τονίζει.

Επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να φωτογραφήσουν ζωντανή την μεγαλύτερα μέλισσα του κόσμου μετά από 38 χρόνια που είχαν χάσει εντελώς τα ίχνη της ως είδος.
Η γιγάντια μέλισσα, που σε μήκος φτάνει τον αντίχειρα ενός ανήλικα, εντοπίστηκε σε ένα μικρό νησί της Ινδονησίας, ελάχιστα εξερευνημένο, μέσα στη φωλιά τερμιτών ενός δέντρου. Μετά από πολλές ημέρες εντατικής έρευνας, επιστήμονες άγριας ζωής κατάφεραν να βρουν μια μοναδική θηλυκή, την οποία φωτογράφησαν και βιντεοσκόπησαν.
Γνωστό ως «γιγάντια μέλισσα Wallace», το συγκεκριμένο έντομο πήρε το όνομά του από τον Βρετανό φυσιοδίφη και εξερευνητή Alfred Russel Wallace, που την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1858. Οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει διάφορα διάφορα δείγματα του είδους το 1981, αλλά έκτοτε τίποτα.
Τον Ιανουάριο, μια ομάδα ερευνητών ακολούθησε τα βήματα του Wallace στο ταξίδι του στην Ινδονησία σε μια προσπάθεια να βρουν και να φωτογραφίσουν την μέλισσα.
«Ήταν συγκλονιστικό να βλέπεις αυτό το «ιπτάμενο μπουλντόγκ» ενός εντόμου που δεν ήμασταν καν βέβαιοι πως υπάρχει ακόμη ως είδος, να έχεις απτές αποδείξεις μπροστά στα μάτια σου», σχολίασε ο φωτογράφος φυσικής ιστορίας, Clay Bolt, που τράβηξε τα πρώτα στιγμιότυπα και βίντεο της μέλισσας. «Βλέποντας πόσο όμορφη και μεγάλη είναι στην πραγματικότητα, ακούγοντας τον ήχο των πελώριων φτερών της ενώ πετούσε δίπλα στο κεφάλι μου, ήταν καταπληκτικό», πρόσθεσε.
Ο Eli Wyman, εντομολόγος του Princeton University και ειδικός στις μέλισσες, ελπίζει η επανεύρεση του είδους να πυροδοτήσει νέες έρευνες στο μέλλον για την βαθύτερη κατανόηση της ιστορίας των μελισσών, εντείνοντας την προσπάθεια προστασίας της υπό τον φόβο της οριστικής εξαφάνισης.

Η φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson αποκάλυψε σήμερα ότι οι αμερικανικές αρχές, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Δικαιοσύνης, της ασκούν πιέσεις για να δώσει πληροφορίες σχετικά με το ταλκ της που φέρεται ότι περιείχε αμίαντο.
Σε ένα έγγραφό της η εταιρεία αναφέρει ότι ένας Αμερικανός γερουσιαστής, μέλος της Επιτροπής Υγείας του Κογκρέσου, το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγοράς (SEC) της ζήτησαν να παράσχει πληροφορίες για την υπόθεση αυτή.
Δεν διευκρινίζεται τι είδους πληροφορίες ζητήθηκαν από την Johnson & Johnson.
Τα αιτήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης και της SEC υποβλήθηκαν με τη μορφή κλήτευσης, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να απαντήσει, διαφορετικά θα κινδυνεύσει με κυρώσεις.
«Η εταιρεία θα συνεργαστεί με τα κυβερνητικά αιτήματα και θα παράσχει τα έγγραφα» που της ζητήθηκαν, διαβεβαίωσε.
Γύρω στις 17.50 (ώρα Ελλάδας) η μετοχή της Johnson & Johnson υποχωρούσε κατά 1,20% στη Γουόλ Στριτ.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, η Johnson & Johnson προωθούσε στην αγορά προϊόντα που κάποιες φορές περιείχαν αμίαντο, τουλάχιστον από το 1971 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η διεύθυνση της εταιρείας, ερευνητές, γιατροί και δικηγόροι γνώριζαν το γεγονός αυτό όμως επέλεξαν σκόπιμα να μην αποκαλύψουν την πληροφορία και να μην την αναφέρουν στις αρχές, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα τα οποία επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Τον Δεκέμβριο ο όμιλος είχε διαβεβαιώσει ότι η βρεφική πούδρα του δεν περιέχει αμίαντο και δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία.
Η υπόθεση του ταλκ με αμίαντο δεν είναι κάτι καινούριο για τον φαρμακευτικό κολοσσό. Εδώ και πολλά χρόνια η Johnson & Johnson έχει βρεθεί κατηγορούμενη σε χιλιάδες δίκες, με τους ενάγοντες (στην πλειονότητά τους γυναίκες) να υποστηρίζουν ότι το ταλκ τους προκάλεσε καρκίνο.
Τον περασμένο Ιούλιο η εταιρεία καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια ομάδα 22 γυναικών που υποστήριζαν ότι ασθένησαν με καρκίνο των ωοθηκών επειδή χρησιμοποιούσαν ταλκ στα γεννητικά τους όργανα. Η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!