Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Γερμανοί και Βρετανοί επιστήμονες μετά από έρευνα που χρηματοδότησε το Κέντρο Ανθρώπινης Γενετικής του Ινστιτούτου Wellcome, δημιούργησαν τον πρώτο διαδραστικό χάρτη της ανθρώπινης γενετικής ιστορίας.
Η έρευνα καλύπτει μία περίοδο 4.000 ετών και φέρνει στο φώς δεδομένα για την ανάμιξη που έχει υποστεί το γενετικό υλικό, κυρίως λόγω των πολεμικών κατακτήσεων, των μεταναστεύσεων και του εμπορίου, ανάμεσα στους πληθυσμούς της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής.
Οι ερευνητές σε σχετική δημοσίευση που έκαναν στους «Times της Νέας Υόρκης» και στην Βρετανική «Independent», αφού αναφέρθηκαν στην δυνατότητα που έχει το DNA να αποκαλύπτει λεπτομέρειες από το παρελθόν, αποκάλυψαν ότι ο χάρτης τους βασίστηκε στην πλήρη συγκριτική ανάλυση του DNA 1.490 ανθρώπων από 95 πληθυσμούς από όλο τον κόσμο.
Μεταξύ άλλων ο χάρτης δείχνει ότι οι απομονωμένοι Kalash που ζούνε στην οροσειρά Hindu Kush του Πακιστάν φέρουν στο DNA τους αρχαία γονίδια που έφτασαν στην Ασία από την Ευρώπη ή την Μέση Ανατολή, πιθανότατα μέσω του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η γενετική έρευνα μάλλον έρχεται να δικαιώσει τους Kalash, που πάντα υποστήριζαν ότι είχαν Ελληνικές ρίζες.
Η παραπάνω έρευνα φέρνει στο φώς δεδομένα τα οποία δεν είναι καν καταγεγραμμένα στην ιστορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα με τον Dr. Simon Meyers, αποτελεί το DNA του λαού των Του στη σύγχρονη Κίνα που δείχνει ότι στο 1.200μ.Χ. Ευρωπαίοι παρόμοιοι με τους σύγχρονους Έλληνες αναμίχθηκαν γενετικά με κινεζικό πληθυσμό. Η πιο πιθανή εξήγηση της προέλευσης αυτού του ευρωπαϊκού DNA, να είναι έμποροι που ταξίδευαν στον γειτονικό Δρόμο του Μεταξιού.
Το βασικό μήνυμα του χάρτη σύμφωνα  με τους επιστήμονες είναι ότι σχεδόν σε όλους τους πληθυσμούς καταγράφονται γεγονότα γενετικής επιμιξίας τα οποία είναι πολύ κοινά σε όλη την πρόσφατη ιστορία και συχνά εμπλέκουν ανθρώπους που μεταναστεύουν μεγάλες αποστάσεις. Εξάλλου όπως τονίζει ο Dr. Daniel Falus του Ινστιτούτου Max Planck «Κάθε πληθυσμός έχει μια συγκεκριμένη γενετική παλέτα».
Δείτε τον διαδραστικό χάρτη πατώντας εδώ ή στην παρακάτω φωτογραφία.
echoes.gr
Ονομάζεται Ivanpah Solar Electric Generating System, βρίσκεται στην έρημο Mohave των ΗΠΑ και είναι το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.
Ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από λίγες ημέρες, στις 13 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας που το διαχειρίζεται και είναι συνιδιοκτησία της NRG Energy, της BrightSource Energy και της Google, σε πλήρη λειτουργία μπορεί να παράγει 392 ΜW ηλεκτρικής ενέργειας.
Διαθέτει 173.500 ζεύγη από ηλιοστάτες (καθρέφτες) η λειτουργία των οποίων ρυθμίζεται από λογισμικό. Οι ηλιοστάτες «ακολουθούν» τον ήλιο ώστε να αντανακλούν την ηλιακή ενέργεια προς την κορυφή των τριών πύργων που έχουν ύψος περίπου 150 μέτρα.
Στο σημείο εκείνο η  συσσωρευμένη ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται για να θερμάνει νερό, το οποίο με τη σειρά του παράγει ατμό ώστε να κινητοποιηθούν οι τουρμπίνες που υπάρχουν στους πύργους. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στη συνέχεια διοχετεύεται στα δίκτυα ηλεκτροδότησης της πολιτείας της Καλιφόρνια.
Το όλο έργο κόστισε κάτι παραπάνω από 2 δισ. δολάρια και η έκταση που καλύπτει υπολογίζεται σε 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το ηλιακό πάρκο μπορεί να καλύπτει με «πράσινη» ενέργεια τις ανάγκες 140.000 νοικοκυριών μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα κατά 400.000 τόνους το χρόνο.
Να θυμίσουμε ότι ο μεγαλύτερος ηλιακός συλλέκτης βρισκόταν υπό έλεγχο και σε κατάσταση δοκιμών για χρόνια.
echoes.gr
50 εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής έχουν βρεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας παρά το γεγονός ότι με βάση τους κωδικούς της ειδικότητάς τους δεν έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται σε όσους βρέθηκαν εκτός σχολικών αιθουσών.  Το παραπάνω προκύπτει από σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ κ. Ταλιαδούρος.
Θυμίζουμε στους αναγνώστες ότι οι ειδικότητες της ειδικής αγωγής έχουν στον κωδικό τους την κατάληξη .50 πχ φιλόλογοι ειδικής αγωγής ΠΕ02.50. Η διαθεσιμότητα των 50 εκπαιδευτικών έχει δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών της ειδικής αγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής υπηρετούσαν σε εργαστήρια ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και ΤΕΕ ειδικής αγωγής.
Ο κ. Ταλιαδούρος που έφερε το θέμα στη βουλή προτείνει να κατατεθούν τροπολογίες ώστε να εξαιρεθούν του καθεστώτος της διαθεσιμότητας. Μάλιστα απευθύνει ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας κατά πόσο προτίθεται να προωθήσει τροπολογία ώστε να εξασφαλισθεί η ορθή λειτουργία του νόμου.
news.gr
Με ανοικτή επιστολή πρών δημοτική αστυνομικός η οποία είναι έγκυος, καταδικάζει την αδιαφορία των εμπλεκόμενων φορέων να δώσουν λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπίζει καθότι λόγω της κύησης δεν δύναται να συμμετάσχει στις υγειονομικές και ...
ψυχοτεχνικές δοκιμασάσιες που απαιτούνται για να ενταχθεί στην Ελληνική Αστυνομία. Όπως η ίδια σημειώνει, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις εγκυμονούσες.

Ακολουθεί η ανοικτή επιστολή της εγκυμονούσας πρώην δημοτικής αστυνόμου η οποία δημοσιεύθηκε στο dimastin.blogspot.gr:

''Η μητρότητα, λένε πως προστατεύεται από όλους, ανθρώπους και νομοθεσία και αυτό λένε ότι ισχύει και στο εργατικό δίκαιο. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 1483/1984, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, η οποιαδήποτε καταγγελία της σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της είτε κατά την περίοδο που εκείνη κυοφορεί, είτε εντός 18 μηνών μετά τον τοκετό, καθίσταται παράνομη και παντελώς άκυρη.

Φαίνεται πως και αυτό πάει να καταστρατηγηθεί στην περίπτωση των εγκύων συναδέλφων της πρώην Δημοτικής Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως είναι γνωστό, στις 10 Φεβρουαρίου οι πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί άρχισαν να προσέρχονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να υποβληθούν στις ψυχοτεχνικές και υγειονομικές δοκιμασίες προκειμένου να ενταχθούν στην Ελληνική Αστυνομία. 
Καμία πρόβλεψη για τις εγκυμονούσες στις σχετικές οδηγίες που εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, οι οποίες σε όποια κατάσταση υγείας κι αν βρίσκονται (επιπλοκές, πρόωρη γέννα, γέννα) είναι υποχρεωμένες να παρουσιαστούν και να περατώσουν τις εξετάσεις ακόμα κι αν έρχονται από πόλεις της επαρχίας και αναγκάζονται να κάνουν ταξίδι και να παραμείνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επί 3 ημέρες.
Προσερχόμενες λοιπόν, αρχίζουν την διαδικασία μαζί με τους συναδέλφους τους με τις ψυχοτεχνικές διαδικασίες και την συνέντευξη την πρώτη ημέρα. Την δεύτερη ημέρα συνεχίζουν με τις υγειονομικές δοκιμασίες, όπου χρειάζεται να έχουν μαζί τους τις απαραίτητες εξετάσεις που ζητούσαν οι οδηγίες, εξέταση αίματος, ούρων, καρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακα. Η έκθεση στην ακτινοβολία-ραδιενέργεια που εκπέμπει ο ακτινογράφος βλάπτει ανεπανόρθωτα το έμβρυο και την ανάπτυξή του, κι έτσι καμία γυναίκα που θέλει να λέγεται μάνα δεν θα το έκανε αυτό στο παιδί της.
Οι υποψήφιες λοιπόν αυτές δεν προσκομίζουν την ακτινογραφία και επισυνάπτουν βεβαίωση ότι απαγορεύεται να εκτεθούν στην συγκεκριμένη ακτινοβολία πιστεύοντας ότι είναι καλυμμένες για την περάτωση των δοκιμασιών. Έτσι, συνεχίζουν τις εξετάσεις τους και τις βλέπει παθολόγος, ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, καρδιολόγος, ΩΡΛ.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Την Τρίτη μέρα όμως μετά από όλα αυτά προσέρχονται στον τελικό έλεγχο των εξετάσεων από την Υγειονομική Επιτροπή, η οποία τους λέει ότι δεν μπορούν να τις κρίνουν ικανές για την ένταξη στην ΕΛΑΣ λόγω έλλειψης της ακτινογραφίας, ακόμα κι αν έχουν περάσει όλες τις υπόλοιπες εξετάσεις! Αν προσκομίσουν την ακτινογραφία λένε μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα περάσουν τις δοκιμασίες αλλιώς θα μείνουν με αναβολή μέχρι να γεννήσουν εκτός διαδικασίας! Κατ επέκταση σ αυτή την περίπτωση τα ονόματά τους δεν θα σταλούν στον ΑΣΕΠ για να γίνει η μετάταξή τους!
Τι σημαίνει αυτό με λίγα λόγια από τη στιγμή που σε δύο μήνες λήγει η διαθεσιμότητά τους και απολύονται; Ότι πρέπει να βλάψουν το παιδί τους για να έχουν δουλειά; Θέλουμε να πιστεύουμε ως Έλληνες πολίτες πως όχι. Μήπως είναι ένας έμμεσος τρόπος επιπλέον απολύσεων; Θέλουμε να πιστεύουμε πως όχι. Και μάλιστα όχι από μια μερίδα γυναικών που βρίσκονται σε τόσο κρίσιμη σωματική και συναισθηματική κατάσταση. Γιατί είπαμε ότι η μητρότητα προστατεύεται διεθνώς. Θέλουμε να πιστεύουμε.

Ε. Π. , πρώην Δημοτική Αστυνομικός, εγκυμονούσα''

Όσο κι αν η βροχή μπορεί να μετατραπεί σε μια λυτρωτική έκπληξη για τη γη, αναμφισβήτητα, όμως, μια ηλιόλουστη μέρα μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση!

Ο ήλιος μοιάζει να μπορεί να διώξει μακριά ακόμα και τις άσχημες σκέψεις, δίνοντας μας ενέργεια για να γιορτάσουμε τη ζωή και ότι μας προσφέρει. Λίγα είναι τα μέρη στον κόσμο, που ο ήλιος επισκιάζει τη βροχή τις περισσότερες μέρες του χρόνου και η Huffington Post μας τα παρουσιάζει. Πάρτε μαζί σας αντηλιακό και γυαλιά ηλίου και πάμε να τα ανακαλύψουμε!

Redding, Καλιφόρνια


Οι επισκέπτες της περιοχής έρχονται κυρίως για να επισκεφθούν το Εθνικό Πάρκο Lassen Volcanic National Park και το 'Ορος Shasta. Ένας ακόμα πολύ δελεαστικός λόγος είναι ότι ο ήλιος λάμπει εδώ το 88% του χρόνου.

Swakopmund, Ναμίμπια


Αυτή η αποικιακή πόλη της Ναμίμπια, είναι χτισμένη στην ακτή Skeleton, κάτω από έναν ουρανό, από τον οποίο πέφτει λιγότερο από μια ίντσα βροχής το χρόνο. Αν και η πόλη δεν είναι ακριβώς βολική επιλογή για τους περισσότερους ταξιδιώτες, έχει μετατραπεί σε προορισμό για όσους θέλουν να απολαύσουν βόλτες σε αμμόλοφους με snowboard και να κολυμπήσουν στα εκπληκτικά νερά του νότιου Ατλαντικού.

Alice Springs, Αυστραλία


Δυο είναι οι λέξεις που καθορίζουν την πολιτιστική ταυτότητα αυτή της κοινότητας, που βρίσκεται στη σκιά του Uluru, η μπύρα και το μπάρμπεκιου! Και τα δυο αυτά στοιχεία προσαρμόζονται άψογα με ένα κλίμα, που ούτε λίγο ούτε πολύ προσφέρει κάτι λιγότερο από 10 ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα. Δημοφιλής για τα καζίνο της, η πόλη προσφέρει επίσης πρόσβαση σε μια σειρά από οικολογικά θέρετρα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη ζεστασιά της ερήμου.

Kiribati


Ένα από τα πιο ηλιόλουστα νησιά του κόσμου βρίσκεται κοντά σε ένα κομμάτι ωκεανού, που απορροφά τις περισσότερες ηλιακές ακτίνες από κάθε άλλο κομμάτι νερού στη Γη. Οι επισκέπτες εδώ μπορούν απλά να ξαπλώσουν στις παραλίες λευκής άμμου, αλλά υπάρχει επίσης δυνατότητα για ψάρεμα και πολλές ερείπια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που αξίζει να επισκεφθούν.

Λας Βέγκας


Η “Αμαρτωλή Πόλη” έχει κατά μέσο όρο 3.825 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Δεν ακούγεται και τόσο κακό, αν και το να χαλαρώσει κάποιος στον ήλιο, είναι το τελευταίο πράγμα που θα επέλεγε να κάνει στο Λας Βέγκας.

Agadez, Νίγηρας


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρημος έξω από το Agadez είναι ένα από τα ηλιόλουστα μέρη του κόσμου. Δυστυχώς αυτή τη γωνιά του Νίγηρα, αν και όμορφη είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνη. Η συνεχιζόμενη επανάσταση Τουαρέγκ έχει μετατρέψει την περιοχή σε εμπόλεμη ζώνη.

Yuma, Αριζόνα


Το Βιβλίο Ρεκόρ Guinness αναφέρει ότι έχοντας 11 ώρες την ημέρα ηλιοφάνεια η Yuma είναι η πιο ηλιόλουστη πόλη στη Γη. Εκτός από τη θαλπωρή του ήλιου, αυτή η άγονη γωνιά του Grand Canyon προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων.

Ζανζιβάρη, Τανζανία


Αυτή το ισλαμικό νησί είναι εδώ και πολλά χρόνια ιδιαίτερα δημοφιλές στους Ιταλούς τουρίστες, που έρχονται εδώ για να αποκτήσουν εξαιρετικό μαύρισμα. Η μικρή πόλη Stone είναι ένα θαύμα της αρχαίας αρχιτεκτονικής και διαθέτει μια απαράμιλλη αγορά θαλασσινών. Ο ήλιος λάμπει 63% του χρόνου, ένα αξιόλογο ποσοστό για τις τροπικές περιοχές, που είναι και ο λόγος που οι ντόπιοι είναι τόσο ευτυχισμένοι. Οι Ευρωπαίοι έρχονται εδώ άμεσα, αλλά οι λάτρεις του σαφάρι επιλέγουν ως ενδιάμεσο σταθμό το όρος Κιλιμάντζαρο και το Masai Mara.

Fresno, Καλιφόρνια


Μπορεί η περιοχή να αποτελεί έναν αμιγώς τουριστικό προορισμό, διαθέτει όμως ηλιοφάνεια 3,564 ώρες το χρόνο.

Μαδαγασκάρη


Η Μαδαγασκάρη είναι ένα μαγευτικά όμορφο νησί στα ανοικτά των ακτών της Αφρικής. Ο τουρισμός είναι πολύ ανεπτυγμένος εδώ, το ίδιο και η ηλιοφάνεια, με 3.597 ώρες κατά μέσο όρο ετησίως.

Ανδαλουσία, Ισπανία


Αυτή η αυτόνομη περιοχή της Ισπανίας, που φιλοξενεί και τη Σεβίλλη, έχει περίπου 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο.
news.gr

Εκτός κι αν προορισμός του ταξιδιού σας είναι το σπίτι της γιαγιάς και του παππού σας στο χωριό, το πιο πιθανό είναι οπουδήποτε αλλού κι αν πάτε να χρειάζεται να πληρώσετε για το φαγητό σας. Αν όμως ψάξετε καλά, μπορείτε πάντα να βρείτε κάτι που δε θα τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό σας.

Όπως για παράδειγμα τα παρακάτω εστιατόρια, στα οποία θα πληρώσετε… ό,τι εσείς νομίζετε!
Ο Will Coldwell ανακαλύπτει για τον Guardian έξι «pay-what-you-want» εστιατόρια στον κόσμο, όπου μπορείτε να χορτάσετε την πείνα σας, χωρίς να αδειάσετε το πορτοφόλι σας.
Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει κανείς να εκμεταλλευτεί τη νέα αυτή φιλοσοφία στο χώρο της γαστρονομίας, αλλά να εκτιμήσει το γεγονός, ότι η τελευταία του μπουκιά δε θα συνοδεύεται από έναν αστρονομικό λογαριασμό!

Lentil As Anything, Μελβούρνη


Ιδρύθηκε το 2000 από τον Shanaka Fernando και μέχρι σήμερα η ιδέα έχει επεκταθεί σε τέσσερα υποκαταστήματα στη δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος πόλη της Αυστραλίας. Το χορτοφαγικό αυτό εστιατόριο βασίζει την ύπαρξή του σε ένα μανιφέστο, που αποσκοπεί στην προώθηση των αξιών της κοινότητας, "πολεμώντας" τα συναισθήματα της διαίρεσης και της ανισότητας που προκαλούνται από το χρήμα.
Η φιλοσοφία αυτή φυσικά δεν ενθουσίασε τις φορολογικές αρχές της χώρας, όμως το 2007 η μη κερδοσκοπική οργάνωση κέρδισε την τετραετή "μάχη" που έδινε με τις Αρχές και απαλλάχτηκε από τον "τοπικό" ΦΠΑ. Αφού ολοκληρώσετε το φαγητό σας, αφήνετε ανώνυμα τη δωρεά σας μέσα σε ένα ξύλινο κουτί.
• 1-3 St Heliers Street, Abbotsford, lentilasanything.com.
Ανοιχτό καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Pay As You Please, Killarney, County Kerry, Ιρλανδία


Βρίσκεται στην άκρως τουριστική πόλη Killarney στη νοτιοδυτική Ιρλανδία. Είναι πολύ διάσημο για το «soul food» που προσφέρει (σαλάτες, πίτσες, σούπες, μπρουσκέτες), μαζί με μια μεγάλη ποικιλία καφέδων, ενώ στον τοίχο προβάλλονται παλιές, ασπρόμαυρες ταινίες. Εκτός από το ότι κανείς πληρώνει όσο θέλει, μπορεί να φέρει μαζί του το δικό του ποτό.
• New Market Lane, High Street, facebook.com/payasyouplease.
Ανοιχτό Τετάρτη-Σάββατο 12.30 - 10 μ.μ., Κυριακές 12 – 4 μ.μ.

SAME Cafe, Ντένβερ, Κολοράντο


Το Ντένβερ φιλοξενεί όχι μόνο ένα, αλλά δύο «pay-what-you-like» εστιατόρια. Το SAME είναι το παλαιότερο του είδους στην πόλη. Άνοιξε το 2006 και σερβίρει φρέσκα, υγιεινά πιάτα όπως σούπες και σαλάτες. Το άλλο «δωρεάν» εστιατόριο της πόλης είναι το Cafe 180.
• 2023 E. Colfax Avenue, soallmayeat.org.
Ανοιχτό Δευτέρα-Σάββατο 11 π.μ.- 2 μ.μ.

Soul Kitchen, Red Bank, Νιου Τζέρσι


Το κοινοτικό εστιατόριο του JBJ Soul Foundations (τα αρχικά JBJ βγαίνουν από το όνομα του διάσημου σταρ της μουσικής σκηνή Jon Bon Jovi) σερβίρει ένα μενού τριών πιάτων, βασισμένο στην τοπική κουζίνα και υλικά, ορισμένα από τα οποία καλλιεργούνται στον ιδιόκτητο οργανικό του κήπο. Όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού, οι επισκέπτες μπορούν είτε να πληρώσουν μια μίνιμουμ δωρεά 10 δολαρίων, ή να βοηθήσουν εθελοντικά στο εστιατόριο.
• 207 Monmouth Street, jbjsoulkitchen.org.
Ανοιχτό Πέμπτη-Σάββατο από τις 5 – 7 μ.μ., Κυριακή 12 – 4 μ.μ

Der Wiener Deewan, Βιέννη


Γεύσεις και λιχουδιές από το Πακιστάν γεμίζουν τον μικρό μπουφέ αυτού του εστιατορίου, στο οποίο χωρούν 50 πελάτες. Οι επισκέπτες τρώνε όσο θέλουν και φυσικά… πληρώνουν ό,τι θέλουν στο τέλος.
• Liechtensteinstrasse 10, deewan.at.
Ανοιχτό Δευτέρα-Σάββατο 11 π.μ.-11 μ.μ.

De Culinaire Werkplaats, Άμστερνταμ


Στο εστιατόριο De Culinaire Werikplaats οι πελάτες γνωρίζουν μόνο τα υλικά με τα οποία θα φτιαχτεί το γεύμα τους, όχι όμως και το τελικό αποτέλεσμα. Οι ιθύνοντες πάντως υπόσχονται η εμπειρία να σας μείνει αξέχαστη… έτσι ώστε στο τέλος να μην ξεχάσετε να αφήσετε και κάτι από τον οβολό σας!
• Fannius scholtenstraat 10, deculinairewerkplaats.nl.
Ανοιχτό Παρασκευή-Σάββατο 6.30 μ.μ.–10 μ.μ.,
news.gr
Το μαύρο πασάτ ήταν παρκαρισμένο έξω από ένα εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. Ένα περιπολικό με αναμμένο φάρο είχε μόλις σταματήσει δίπλα του. Δευτερόλεπτα μετά, ένας νεαρός πλησίασε το όχημα, φορτωμένος με σακούλες φαγητού και έβαλε το κλειδί στην πόρτα του οδηγού. «Ολα καλά Μοχάμεντ;», του λέει ο συνοδηγός του περιπολικού, αφήνοντας εμβρόντητο τον αλλοδαπό, που δεν μπορούσε να αντιληφθεί πώς ο αστυνομικός ήξερε το όνομά του…
Ήταν ένα από τα περιπολικά της ΕΛΑΣ που διαθέτει το σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης Πινακίδων Οχημάτων (APNR), το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο πλήρωμα να μαθαίνει άμεσα την «ταυτότητα» του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.
Από τις αρχές του 2012, είκοσι οχήματα της αστυνομίας κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας «σκανάροντας» πινακίδες και οχήματα. Από πέντε κυκλοφορούν σε Θεσσαλονίκη και Γιάννενα. Καθημερινά, σαρώνουν χιλιάδες, μπορεί και εκατοντάδες χιλιάδες πινακίδες, προκειμένου να διαπιστώσουν αν συντρέχει λόγος για περαιτέρω έρευνα στα οχήματα.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιάζει το «Έθνος», κατά το διάστημα δοκιμαστικής λειτουργίας του συστήματος (5/7/2011 – 24/8/2011) ελέγχθηκαν 3.244.817 πινακίδες κυκλοφορίας, τα πληρώματα των περιπολικών ειδοποιήθηκαν 3.340 φορές για οχήματα που απασχολούσαν, ενώ εντοπίστηκαν 629 κλεμμένα οχήματα
«Το περιπολικό πραγματοποιεί τις συνήθεις περιπολίες στους δρόμους της Αθήνας, όπως έχει οριστεί από το κέντρο της Αμεσης Δράσης. Αυτόματα καταγράφονται τα δεδομένα των πινακίδων που συναντάμε, ενώ όταν ένα όχημα απασχολεί για κάποιο λόγο, η οθόνη μέσα στο περιπολικό κοκκινίζει και ακούγεται μια σειρήνα προειδοποίησης. Τότε εμείς σταματάμε το αυτοκίνητο και ο έλεγχος αρχίζει», εξηγεί στο «Εθνος» ο αρχιφύλακας Λάμπρος Κιτσάκης, που οδηγεί ένα από αυτά τα εξελιγμένα περιπολικά, με συνοδηγό τον αστυφύλακα Κωνσταντίνο Αντώνο. Οπως μας λέει, το APNR παρουσιάζει τις θέσεις των οχημάτων σε πραγματικό χρόνο και στα κέντρα επιχειρήσεων.
Το APNR χρησιμοποιεί τεχνολογίες οπτικής αναγνώρισης πινακίδων (OCR), διαχείρισης στόλου οχημάτων (AVL), καθώς και τεχνολογίες γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS) για την ψηφιακή απεικόνιση των οχημάτων σε διαδραστικό χάρτη. Τα περιπολικά συνδέονται με το Κέντρο Επιχειρήσεων μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας (3G), ενώ το σύστημα κάνει χρήση τόσο ενσύρματων όσο και ασύρματων επικοινωνιών.
Οι Αρχές έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν όχι μόνο ένα όχημα που απασχολεί την ώρα της περιπολίας, αλλά και να ανατρέξουν εκ των υστέρων με βάση την πινακίδα του. Με τη βοήθεια του λογισμικού, οι υπηρεσίες μπορούν να ξέρουν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ή μηχανή σε ποιο σημείο «συναντήθηκε» με το περιπολικό, ποια ώρα, πόσες φορές κ.λπ.
aftodioikisi.gr
Σε μία σοκαριστική ομολογία μέσω συνέντευξής της σε εφημερίδα προχώρησε μία 19χρονη στις ΗΠΑ. Η Μιράντα Μπαρμπούρ, που κρατείται για τη δολοφονία ενός άνδρα με τη βοήθεια του συζύγου της, δήλωσε ότι έχει σκοτώσει τουλάχιστον 22 ακόμη άτομα. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν θέλει να βγει από τη φυλακή, γιατί θα συνεχίσει να αφαιρεί ζωές.
Η 19χρονη γνώρισε μέσω διαδικτύου το θύμα της και τον παρέσυρε σε ερωτικό ραντεβού, όπου και τον σκότωσε με τη βοήθεια του συζύγου της. Από τη φυλακή όπου κρατείται για τη δολοφονία δήλωσε στην τοπική εφημερίδα της Πενσιλβάνια Daily Item πως είχε μπλέξει σε σέχτα σατανιστών, χάνοντας το λογαριασμό για τις ζωές που αφαίρεσε σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ.
«Οταν έφτασα τους 22 σταμάτησα το μέτρημα», δήλωσε η 19χρονη, που πρόσθεσε ότι δεν την ενδιαφέρει αν θα την πιστέψουν, καθώς απλά θέλει πλέον να είναι ειλικρινής. Τον περασμένο Δεκέμβριο τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της, ο 22χρονος Ιλάιτ Μπαρμπού, δήλωσαν αθώοι για τη δολοφονία του Τρόι Λαφεράρα. Νωρίτερα όμως το ζευγάρι είχε παραδεχθεί στην αστυνομία πως απλά ήθελαν να σκοτώσουν κάποιον μαζί.
Η 19χρονη είχε κλείσει ραντεβού μέσω του Craiglist στον 42χρονο. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο Ιλάιτ ήταν κρυμμένος κάτω από μια κουβέρτα, στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, όταν η γυναίκα του συνάντησε το θύμα. Ο 22χρονος τον έπνιξε με ένα καλώδιο, ενώ η Μπαρμπούρ τον μαχαίρωσε περίπου 20 φορές.
«Ελεγε λάθος πράγματα και η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν επρόκειτο να τον μαχαιρώσουμε. Ο σύζυγός μου μόνο θα τον έπνιγε», είπε με σοκαριστικά κυνικό τρόπο η νεαρή γυναίκα.
Στη συνέντευξή της η 19χρονη πάντως δηλώνει ότι δεν θέλει να βγει από τη φυλακή, γιατί θα σκοτώσει ξανά αν την αφήσουν ελεύθερη.
Καταργούνται, όλες οι δυνατότητες αποφυγής της ασφάλισης στον OAEE για όλους τους νέους, για πρώτη φορά από την 1/1/1993, αυτοαπασχολούμενους και παράλληλα ασφαλισμένους στο IKA… καθώς και για όσους ελεύθερους επαγγελματίες δραστηριοποιηθούν ή «μεταφέρουν» την έδρα τους σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων (για να πληρώνουν χαμηλότερα ασφάλιστρα στον OΓA).
H τελική νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας Γ. Bρούτσης επιβάλλει την υποχρεωτική ασφάλιση στον OAEE. Συγκεκριμένα, η υποχρεωτική ασφάλιση στον OAEE των ελεύθερων επαγγελματιών σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων θα επιβάλλεται για όσους δραστηριοποιηθούν ή μεταφέρουν την έδρα τους μετά τη ψήφιση της νομοθετικής διάταξης (δεν «θίγονται» όσοι είχαν κάνει έναρξη ή μετέφεραν την έδρα πριν από τη ψήφιση).

http://www.4news.gr 
Ο "σαλίγκαρος" έκανε καταπληκτική προσπέραση στη μαύρη...». Η φράση ανήκει στον Κώστα που σχολιάζει τους αυτοσχέδιους αγώνες, τις λεγόμενες κόντρες, που γίνονται κάτω από τη μύτη της αστυνομίας στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Μιλάει για τον "σαλίγκαρο", το πειραγμένο αυτοκίνητο, που τον τελευταίο καιρό σαρώνει στα στοιχήματα.
Ο Κώστας, μόλις 20 χρόνων, συχνάζει κάθε Τετάρτη στη... μαύρη. Έτσι, έχουν ονομάσει την πίστα που αυτοσχέδια έχουν στήσει - εκατοντάδες (ως επί το πλείστον) πιτσιρικάδες - στη μέση της Βουλιαγμένης, στο ύψος της Γλυφάδας. «Εδώ οι κώδικες και οι συνωμοτικοί κανόνες είναι απαραίτητοι», λέει ο Βασίλης (δίνει ψεύτικο όνομα), οπαδός της γρήγορης ταχύτητας, προσπαθώντας να μας περάσει στον κόσμο της μεγάλης κόντρας.
Ένα από τα «ραντεβού της Τετάρτης», που στήνεται από τους φανατικούς της οδήγησης χωρίς όρια, παρακολούθησε την περασμένη εβδομάδα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής. Μοτοσικλέτες με μπουριά (τεράστιες εξατμίσεις) και αυτοκίνητα φτιαγμένα με τελική ταχύτητα ακόμα και 300 χιλιόμετρα την ώρα εμφανίστηκαν λίγο μετά τις 11 το βράδυ και άρχισαν τις κόντρες.
«Για εμάς που συμμετέχουμε είναι μια μάχη. Φτιάχνομαι, όταν κάποιος με προκαλεί στο φανάρι. Θέλω να του αποδείξω απλά ότι η μοτοσικλέτα μου είναι πιο γρήγορη. Ένας τρόπος υπάρχει: Τέρμα το γκάζι», συνεχίζει ο Βασίλης.
Για αυτούς που έλκονται από την παρανομία και τους ανεπίσημους αγώνες - στους οποίους συμβαίνουν τα περισσότερα δυστυχήματα - οι «μάχες» με οδηγούς που δεν γνωρίζουν είναι οι πιο συναρπαστικές.
«Στοιχήματα υπάρχουν. Όχι πολλά, αλλά υπάρχουν. Έχω παρακολουθήσει κόντρα με...έπαθλο ακόμα και 1.000 ευρώ. Ανάλογα με το μπάτζετ των οδηγών, πηγαίνει και το χρήμα. Όσο πιο μεγάλο το ποσό τόσο πιο έντονος ο πόλεμος για τη νίκη», εξηγεί ένας από τους...πωρωμένους του είδους.

http://www.enikos.gr 
Δείτε το top 5 των θεμάτων που συζητήθηκαν περισσότερο στο γνωστό κοινωνικό δίκτυο, το οποίο έχει πλέον καθιερωθεί και στη χώρα μας.
To newsbomb.gr συγκέντρωσε τα πέντε δημοφιλέστερα θέματα στο Twitter, για την εβδομάδα που μας πέρασε:
#greece - Ειδήσεις και σχόλια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
#thevoicegr- Οι χρήστες μιλάνε για το επιτυχημένο τηλεοπτικό σόου The Voice.
#germanou - Tweets για την Ναταλία Γερμανού και τη νέα της εκπομπή.
#yparxeiagapi - Μηνύματα... αγάπης ενόψει της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.
#katopartali - Tweets για τη νέα τηλεοπτική σειρά.

http://www.thestival.gr
Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γίνονται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Τοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα, καθαρίζω πατάτες, λέει η μαμά. - Έλα, ρε μαμά, πες μου... Τέλοσπάντων, η μαμά του για να τον ξεφορτωθεί του δείχνει μία πατάτα και του λέει: - Την βλέπεις αυτήν; Από εδώ έρχονται τα παιδιά. Εκστασιασμένος ο Τοτός βάζει την πατάτα στην τσέπη, και περιμένει πως και πως την επόμενη μέρα στο σχολείο. Την άλλη μέρα στην τάξη, ρωτάει η δασκάλα: - Μάθατε αυτό που σας είπα; - Ναι!!! λένε όλα τα παιδάκια με μία φωνή. - Για πες εσύ, Κωστάκη. - Λοιπόν κυρία, λέει ο Κωστάκης τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός. - Λάθος!! Λάθος!! άρχισε να φωνάζει ο Τοτός. - Για πες μας εσύ, Ελενίτσα, λέει η δασκάλα. - Τα παιδάκια τα φέρνει ο Θεούλης!! λέει η Ελενίτσα. - Μα τι λέει; φωνάζει ο Τοτός και κάνει φασαρία. Εκνευρισμένη η δασκάλα γυρνάει στον Τοτό: - Για πες μας εσύ Τοτό που τα ξέρεις όλα...; Ο Τοτός με ένα πονηρό χαμόγελο βάζει το χέρι στην τσέπη, πιάνει την πατάτα και λέει στην δασκάλα: - Να την βγάλω έξω; - Και βέβαια, όχι! Λέει η δασκάλα σοκαρισμένη. - Βρε, να την βγάλω έξω; ξαναλέει ο Τοτός. - Όχι, φυσικά! - Α, λέει ο Τοτός, δεν θέλεις να την βγάλω... Όταν την τρως όμως, καλά είναι, έ;

http://www.pinnokio.gr 
Ποια είναι η ανατριχιαστική ιστορία του Εντ Γκιν, που έφτιαχνε μπολ από κρανία, καρέκλες επενδυμένες με ανθρώπινο δέρμα, κολιέ από γυναικείες θηλές και μάσκες με δέρμα νεκρών γυναικών...
Το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου του 1957, ο αστυνομικός Σλέι μπήκε στην αποθήκη του Εντ Γκιν, στο Λακρός του Γουίσκόνσιν.
Ερευνούσε την εξαφάνιση της ηλικιωμένης Μπερνίς Γουόρντεν.
Αυτό που αντίκρισε στο σκοτάδι, θα του προκαλούσε εφιάλτες για την υπόλοιπη ζωή του.
Μία γυναίκα ήταν κρεμασμένη ανάποδα απ’ το ταβάνι.
Ήταν αποκεφαλισμένη και της είχαν αφαιρέσει τα εντόσθια.
Στην αρχή νόμιζε ότι ήταν ελάφι, που το έγδερναν για να το φάνε.
Μετά κατάλαβε ότι ήταν το σώμα της Μπερνίς Γουόρντεν.
Οι υπόλοιποι αστυνομικοί ερευνούσαν το σπίτι του Γκιν, το οποίο ήταν ακατάστατο.
Οι αστυνομικοί σκόνταφταν σε πεταμένα αντικείμενα και έπιπλα.
Όταν συνήθισαν το σκοτάδι κατάφεραν να δουν καλύτερα το φρικτό περιβάλον.
Μπολ φτιαγμένα από κρανία, καρέκλες επενδυμένες με ανθρώπινο δέρμα, κολιέ από γυναικείες θηλές, διακοσμητικά με γυναικεία χείλια, μάσκες φτιαγμένες με δέρμα από πρόσωπο ανθρώπου.

Υπήρχαν δέκα κεφάλια γυναικών και κάποιος είχε αφαιρέσει το «σκαλπ», όπως έκαναν οι Ινδιάνοι.
Ένα ξύλινο κουτί περιείχε τα γεννητικά όργανα εννιά γυναικών.
Μέσα σε ένα τηγάνι στην κουζίνα, βρισκόταν η καρδιά της Μπερνίς Γουόρντεν και το κεφάλι της ήταν σε ένα υφασμάτινο σάκο.
Σε μια χάρτινη σακούλα βρισκόταν το κεφάλι της Μαίρης Χόγκαν, μίας άλλης γυναίκας που είχε εξαφανιστεί.

Η τυραννική μητέρα
Ο Εντ Γκιν γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1906, στο αραιοκατοικημένο Λακρός του Γουισκόνσιν.
Η μητέρα του, Αυγούστα, ήταν το απόλυτο αφεντικό του σπιτιού.
Μισούσε το σύζυγό της, που ήταν αλκοολικός και όλη μέρα τεμπέλιαζε.
Φερόταν πολύ άσχημα στους δυο γιους της, γιατί ήταν πεπεισμένη ότι θα ακολουθούσαν το παράδειγμα του πατέρα τους.
Η Αυγούστα ήταν φανατική Προτεστάντισσα και ανάγκαζε τον Εντ και το μεγάλο του αδερφό Χένρι, να διαβάζουν κομμάτια από τη Βίβλο κάθε μέρα.
Τα συνόδευε συνήθως με δικά της κηρύγματα σχετικά με τη σατανική φύση του ανθρώπου και ιδιαίτερα των γυναικών.
Τους απαγόρευε να αναπτύξουν φιλίες με τους συμμαθητές τους και όλος ο ελεύθερος χρόνος τους αφιερωνόταν στις δουλειές της φάρμας.
Ο Χένρι αντιπαθούσε τη μητέρα του και σκόπευε να παντρευτεί και να φύγει μακριά απ’ το Γουισκόνσιν.
Ο Εντ την λάτρευε σαν Θεά. Το 1944, ο Χένρι πέθανε από ασφυξία, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο σπίτι. Ο πατέρας τους είχε πεθάνει πολλά χρόνια πριν. Ο Εντ και η μητέρα του ήταν πια μόνοι τους.
Λίγο καιρό μετά το θάνατο του Χένρι, η Αυγούστα έπαθε εγκεφαλικό και ο Εντ έγινε ο πιο επιμελής νοσοκόμος.
Κάθε στιγμή που ήταν ξύπνιος, την αφιέρωνε στη φροντίδα της μητέρας του.
Δεν κατάφερε να την κρατήσει στη ζωή.
Η Αυγούστα πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου του 1945 και ο Εντ έχασε «το μοναδικό φίλο και την παντοτινή του αγάπη».

 Η μακάβρια επίπλωση
Ο Εντ δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει το θάνατο της μητέρας του.
Πρόσεχε το δωμάτιό της σαν ναό, όταν το υπόλοιπο σπίτι ήταν αχούρι.
Άρχισε να μελετάει με μανία τα ιατρικά πειράματα των Ναζί κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Τον ενδιέφερε κυρίως η γυναικεία ανατομία και ένιωθε σεξουαλική ικανοποίηση στη σκέψη ενός κατακρεουργημένου γυναικείου σώματος.
Έμενε μόνος του κλεισμένος στο σπίτι για μέρες και έβγαινε μόνο όταν έπρεπε να δουλέψει για να βρει χρήματα.
Οι κάτοικοι της κωμόπολης συμπαθούσαν τον Εντ, γιατί τον θεωρούσαν τίμιο και εργατικό.
Κανείς δεν τον γνώριζε καλά, γιατί ήταν φοβερά ντροπαλός και λιγομίλητος.
Όμως ακόμα και η πιο άρρωστη φαντασία, δεν θα μπορούσε να σκαρφιστεί ποιος ήταν ο πραγματικός Εντ Γκιν.
Αποφάσισε ότι δεν ήταν αρκετό να φαντασιώνεται νεκρές γυναίκες και ένιωσε την ανάγκη να έρθει σε επαφή με μία.
Άρχισε να επισκέπτεται το νεκροταφείο και τα βράδια ξέθαβε τα πτώματα απ’ τους τάφους.
Στην ομολογία του είπε ότι ποτέ δεν συνευρέθηκε σεξουαλικά με τα πτώματα, γιατί μύριζαν πολύ άσχημα.
Αρκέστηκε στο να κόβει κομμάτια και να διακοσμεί το σπίτι του με αυτά.
Έφτιαξε ένα φωτιστικό και το επένδυσε με το δέρμα απ’ το πρόσωπο μιας νεκρής γυναίκας.
Τοποθέτησε τέσσερα κρανία γύρω απ’ το κρεβάτι του και έντυσε μια καρέκλα με ανθρώπινο δέρμα.
Η πραγματική του επιθυμία ήταν να μεταμορφωθεί σε γυναίκα.
Έφτιαξε ένα ολόσωμο κοστούμι από το δέρμα των πτωμάτων στη μορφή γυναικείου σώματος.
Το φορούσε και περπατούσε μέσα στο σπίτι, προσποιούμενος τη μητέρα του.
Το 1954, αποφάσισε ότι χρειαζόταν πιο «φρέσκα» πτώματα για να ολοκληρώσει τη συλλογή του. Άρα έπρεπε να σκοτώσει.
Το πρώτο θύμα ήταν η Μαίρη Χόγκαν, η ιδιοκτήτρια της τοπικής ταβέρνας.
Η αστυνομία δεν υποψιάστηκε τον «καλοκάγαθο» ερημίτη, Εντ Γκιν.
Το Νοέμβριο του 1957, ο Εντ πυροβόλησε και σκότωσε την Μπερνίς Γουόρντεν.
Ο γιος της, Φρανκ, ήταν ο σερίφης του Λακρός και ξεκίνησε εκτενή έρευνα για τη μητέρα του.
Δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ.

Θυμόταν ότι ο Εντ Γκιν είχε επισκεφτεί το κατάστημα της μητέρας του αργά το προηγούμενο βράδυ και είχε πει ότι θα επέστρεφε το πρωί, για να αγοράσει αντιψυκτικό.
Η τελευταία απόδειξη που έκοψε η Μπερνίς πριν χαθεί, ήταν για το αντιψυκτικό.
Ο σερίφης έστειλε τον αστυνομικό Σλέι στο σπίτι του Εντ Γκιν, όπου ήρθε αντιμέτωπος με το φρικιαστικό έγκλημα.
Οι αστυνομικοί φωτογράφησαν τα μακάβρια αντικείμενα και μετά τα κατέστρεψαν όλα.
Ο Εντ Γκιν συνελήφθη και στις 21 Νοεμβρίου του 1968, καταδικάστηκε σε ισόβιο εγκλεισμό σε ψυχιατρική κλινική.
Έμεινε εκεί μέχρι το θάνατό του, στις 26 Ιουλίου του 1984.
Η ιστορία του συγκλόνισε την αμερικάνικη κοινωνία και «γέννησε» κάποιους απ’ τους διασημότερους δολοφόνους του Χόλυγουντ, καθώς έγινε αφορμή για να γραφτούν τα εξής κινηματογραφικά σενάρια: το «Ψυχώ», ο «Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι» και η «Σιωπή των Αμνών». Στην πραγματικότητα όμως έχουν γραφτεί πολλά περισσότερα. Το αληθινό σενάριο, όμως του Εντ ήταν το πιο αρρωστημένο.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Επιστήμονες από την Κίνα βρήκαν τρόπο να προβλέπουν με ακρίβεια το προσδόκιμο ζωής, εξετάζοντας τις «εκρήξεις» δραστηριότητας βαθιά μέσα στα κύτταρα.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Nature», διαπίστωσαν ότι το κλειδί είναι η δραστηριότητα στα μιτοχόνδρια – τις δομές του κυττάρων που αποτελούν τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας σε φυτά, ζώα και ανθρώπους.
Όσο πιο γρήγορη είναι η δραστηριότητα στα μιτοχόνδρια λίγο μετά την ενηλικίωση, τόσο μικρότερη είναι η διάρκεια της ζωής, γράφουν.
Η όλη έρευνα έγινε στο εργαστήριο σε νηματώδεις σκώληκες, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους ανοίγουν το δρόμο για να γίνονται στο μέλλον προβλέψεις και για τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, στη διάρκεια της παραγωγής ενέργειας από τα μιτοχόνδρια, δημιουργούνται ιδιαίτερα δραστικά μόρια οξυγόνου (όπως οι ελεύθερες ρίζες) που τους προξενούν ανεπανόρθωτες βλάβες.
Οι βλάβες αυτές θεωρούνται γενεσιουργός αιτία της γήρανσης.
Μελέτη του 2008 είχε δείξει ότι τα μιτοχόνδρια παράγουν αντιδρώντα μόρια οξυγόνου με «παλμούς» διαρκείας 10 δευτερολέπτων (οι παλμοί αυτοί ονομάζονται mitoflash).
Η καθηγήτρια Γενετικής δρ Μενγκ-Κιου Ντονγκ, από το Εθνικό Ίδρυμα Βιολογικών Επιστημών του Πεκίνου, και οι συνεργάτες της θέλησαν να διαπιστώσουν εάν η συχνότητα εμφάνισης αυτών των παλμών σχετίζεται με το προσδόκιμο επιβίωσης.
Έτσι, συνέκριναν κατ’ αρχήν τον ρυθμό αυτών των παλμών σε βραχείας ζωής σκώληκες (επιζούν κατά μέσον όρο 21 ημέρες) με τον ρυθμό τους σε μακράς ζωής σκώληκες (επιζούν επί τουλάχιστον 30 ημέρες).
Όπως διαπίστωσαν, και στις δύο περιπτώσεις οι παλμοί ήταν πυκνότερο σε δύο περιόδους της ζωής των σκουληκιών: λίγο μετά την ενηλικίωσή τους και όταν γερνούσαν.
Οι ερευνητές περίμεναν στην αρχή ότι ο ρυθμός των παλμών κατά το γήρας θα ήταν ο πιο σημαντικός για την πρόβλεψη του προσδόκιμου επιβίωσης των σκουληκιών, αλλά με μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν πως ίσχυε ακριβώς το αντίθετο: η συχνότητα των παλμών μετά την ενηλικίωση ήταν αυτή που σχετιζόταν ισχυρά με το προσδόκιμο ζωής.
Στην πραγματικότητα, τα σκουλήκια που ζούσαν λιγότερο (21 ημέρες) είχαν πιο συχνούς παλμούς λίγο μετά την ενηλικίωση απ’ ό,τι τα μακροβιότερα σκουλήκια.
Αυτή η συσχέτιση επαληθεύτηκε στη συνέχεια με 29 γενετικώς μεταλλαγμένους σκώληκες, ποικίλης διάρκειας ζωής.
Τον πιο αργό ρυθμό μιτοχονδριακών παλμών απεδείχθη ότι είχαν οι μακροβιότεροι σκώληκες απ’ όλους: αυτοί που επιζούν επί 39 ημέρες.
Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι ο ρυθμός των παλμών αλλάζει αναλόγως με τα βιώματα των ζώων. Τα σκουλήκια, λ.χ., που εκτέθηκαν σε συνθήκες καύσωνα ή δεν ταΐστηκαν για μερικές μέρες, παρουσίασαν μείωση του ρυθμού των μιτοχονδριακών παλμών και έτσι παράταση της ζωής τους.
Το πιο σημαντικό εύρημα, όμως, ήταν πως όταν οι ερευνητές εξέθεσαν μακράς ζωής σκουλήκια σε παράγοντες που αύξησαν την παραγωγή δραστικών μορίων οξυγόνου στα μιτοχόνδριά τους, αυξήθηκε ο ρυθμός των παλμών και τα σκουλήκια πέθαναν πρόωρα.

http://peiraxtiri.gr
Η Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης και ο παιδίατρος, Παναγιώτης Παρίσης θα εξετάζουν χωρίς καμία χρέωση παιδιά ανέργων και άπορων γονέων. Αυτό θα γίνεται κάθε... Τετάρτη από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στα εξωτερικά ιατρεία της EUROMEDICA Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Ο γονέας θα πρέπει να προσκομίσει τα ανάλογα επίσημα πιστοποιητικά απορίας ή ανεργίας. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2310-895136 και 2310- 895161(EUROMEDICA Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, Μαρία Κάλλας 11 και Γραβιάς 2).

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια παρουσίας της Ελλάδας στην Eurovision, και οι διοργανωτές του ελληνικού τελικού θέλουν να στήσουν μία υπέροχη βραδιά που θα θυμίζει σημαντικές στιγμές της χώρας μας στον διαγωνισμό.

Έτσι, εκτός από τα ονόματα της Μαρινέλλας και της Καίτης Γαρμπή που έχουν ήδη ακουστεί, η Καλομοίρα και η Ελπίδα σύμφωνα με το gossiptv, δέχθηκαν πρόταση να είναι παρούσες στην «λαμπερή» βραδιά, ερμηνεύοντας, τα τραγούδια με τα οποία μας εκπροσώπησαν στον διαγωνισμό. Το «My Secret Combination» και «Σωκράτη Εσύ Super Star» αντίστοιχα δηλαδή που όλοι αγαπήσαμε. Όσο για την παρουσίαση, ως γνωστόν ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Δέσποινα Βανδή θα είναι οι οικοδεσπότες, κάτι για το οποίο δηλώνουν πολύ χαρούμενοι και οι δύο.

http://www.thestival.gr
Σαν σήμερα, το 1985, ο Μανώλης Γλέζος εκλέχθηκε πρόεδρος της ΕΔΑ.

364 – Ο αυτοκράτορας Ιοβιανός πεθαίνει κάτω από ύποπτες συνθήκες μετά από βασιλεία 8 μηνών. Ο Ιοβιανός βρέθηκε νεκρός στη σκηνή του, στα Τύανα της Μικράς Ασίας, ενώ επέστρεφε από τη Συρία στην Κωνσταντινούπολη.

1500 – Μάχη του Χέμινγκστεντ: ο δούκας Φρειδερίκος και ο βασιλιάς της Δανίας, Ιωάννης, προσπαθούν να κατακτήσουν τους αγρότες του Ντίτμαρσεν στη Δανία.

1600 - Ο φιλόσοφος Τζορντάνο Μπρούνο καίγεται ζωντανός, ως αιρετικός, στο Κάμπο ντε Φιόρι στη Ρώμη.

1913 – Μάχη στα Πλατανούδια στην Τερπνή Σερρών

1914 – Ημέρα Ανακηρύξεως της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου

1985 – Πρόεδρος της ΕΔΑ εκλέγεται ο Μανώλης Γλέζος

2008 – Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει όλη την Ελλάδα. Πρωτοφανείς ισχυρές χιονοπτώσεις.

2008 – Το Κόσοβο γίνεται ανεξάρτητο κράτος από την Σερβία.

http://www.enikos.gr 
Ύστερα από την εκδήλωση τόσων παγκοσμίου φήμης αστέρων αλλά και επιστημόνων της εναντίωσής τους για την κατοχή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αγγλία, φαίνεται πως κάτι… άρχισε να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο τελευταίος που είπε δημοσίως πως τα μάρμαρα πρέπει επιτέλους να επιστρέψουν στην χώρα που ανήκουν ήταν ο George Clooney και με την δημόσια αυτή δήλωσή του ενεργοποίησε και πάλι τους ευαισθητοποιημένους Βρετανούς.

Αποτέλεσμα ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πιο αξιόπιστες βρετανικές εφημερίδες, η Guardian να διεξάγει ψηφοφορία στους Βρετανούς με μοναδικό ερώτημα αν θα πρέπει όντως το μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα είναι σαρωτικό. Tο 88% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα μάρμαρα στην Αθήνα, ενώ μόλις το 12% διαφωνεί με την επιστροφή τους.

http://www.seleo.gr

Συνδικαλιστές της Ελληνικής Αστυνομίας διαμαρτύρονται για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη Δημοτική Αστυνομία στην ΕΛ.ΑΣ σύμφωνα με το το Άρθρο 81 του Ν. 4172 / 2013. Δηλώνουν αδυναμία άσκησης αυτών των πρόσθετων καθηκόντων για πρακτικούς (έλλειψη μπλοκ παραβάσεων) και ουσιαστικούς λόγους και υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση.
Σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι Ευ. Πουζάς, Ν. Κορομηλάς, Χ. Κάνιος, Π. Καλαντζής, αντιπρόσωποι στην Π.Ο.ΑΣ.Υ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) και μέλη της Δυναμικής Αντίδρασης Αστυνομικών Ν/Α Αττικής) υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ μέχρι τώρα «πάσχιζε να ασχοληθεί αποκλειστικά με το ρόλο της που είναι η προστασία του πολίτη και η πρόληψη του εγκλήματος». Και εκφράζουν δυσκολία να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις σημειώνοντας:
«Μεταξύ αυτών των αρμοδιοτήτων (που μεταφέρθηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία στην ΕΛ.ΑΣ) είναι η τήρηση των διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων (σφράγιση επιχειρήσεων), θεάτρων , κινηματογράφων, ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, Ν.4039/12 περί προστασίας ζώων για υποβολή διοικητικών κυρώσεων και υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο.
Οι αρμοδιότητες αυτές που ισχύουν από 23/09/2013 έχουν βρει την Ελληνική Αστυνομία απροετοίμαστη, καθώς δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση και δεν έχουν δοθεί σε υπηρεσίες τα απαραίτητα μπλοκ παραβάσεων καθώς επίσης πολλοί δήμοι δεν είχαν σχετικά έντυπα βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων και άλλοι καν Δημοτική Αστυνομία.
Για παράδειγμα στα διοικητικά πρόστιμα σύμφωνα με το άρθρο 21§3 του Ν.4039/12 περί προστασίας των ζώων αναφέρεται ότι σε περίπτωση που δεν λειτουργεί Δημοτική Αστυνομία, η βεβαίωση των παραβάσεων γίνεται από όργανα Υπηρεσίας του Δήμου.
Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί και να ισχύσει και τώρα μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, έτσι ώστε η Αστυνομία να ασχοληθεί αποκλειστικά με το ρόλο της.
Άποψή μας είναι ότι τελική λύση θα πρέπει να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση καθ” όσον το φαινόμενο αυτό, της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων αρχίζει και αυξάνει την πίεση στα Αστυνομικά Τμήματα να εφαρμόζουν διαδικασίες τις οποίες θα πρέπει να αναλάβουν οι Δήμοι και η τοπική αυτοδιοίκηση
aftodioikisi.gr
Ο Μανώλης Ξανθογεώργης, αν και πολύ νέος, μόλις 31 ετών, κατάφερε να δει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα και να χειρίζεται το account του Μάικλ Τζάκσον και πολλών ακόμα αστέρων.
«Μέχρι και τα 16, νόμιζα πως θα ασχοληθώ με τη μουσική, καθότι πιανίστας, αλλά παρασυρόμενος από τα κοινωνικά στάνταρντ «πρέπει να γίνεις γιατρός ή μηχανικός υπολογιστών», τα παράτησα για να «σοβαρευτώ» και να περάσω στο Πανεπιστήμιο». Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Άγιο Νικόλαο, Κρήτης. Τέλειωσε το τμήμα «Πληροφορικής» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μετέπειτα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Μάρκετινγκ και Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες». Σήμερα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και κατέχει τη θέση του Social Media & CRM manager για όλο το μουσικό κατάλογο της Sony Music στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.

Το 2010 ξεκίνησε να εργάζεται στη Sony στην Ελλάδα, ως υπεύθυνος Digital Marketing ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου προκειμένου να προωθήσει ηλεκτρονικά Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Με τόλμη και πολύ θάρρος αλλά και την τύχη στο πλευρό του, κατάφερε πλέον να βρίσκεται στην Αμερική, στη θέση του Social Media & CRM manager για όλο τον μουσικό κατάλογο της Sony Music στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. «Στην αρχή ξεκίνησα ασχολούμενος μόνο με την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών και έπειτα από 4 μήνες μου ανέθεσαν και τις υπόλοιπες αγορές. Τώρα που μιλάμε το μεγαλύτερο και σημαντικότερο account που διαχειρίζομαι είναι του Michael Jackson».

ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ Η ΚΡΙΣΗ. 

Η κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και το απωθημένο του που δεν πραγματοποίησε σπουδές στο εξωτερικό και δεν κατάφερε να γνωρίσει καινούργια πράγματα και διαφορετικές κουλτούρες, τον προέτρεψαν στη φυγή και το ρίσκο, που όπως φάνηκε τον δικαίωσε. «Όταν άρχισε η κρίση αισθάνθηκα μια θηλιά να σφίγγει τον λαιμό μου και οι τάσεις φυγής που ούτως ή άλλως είχα, έγιναν εντονότερες. Έτσι λοιπόν, μάζεψα ό,τι χρήματα είχα, αγόρασα ένα εισιτήριο για Νέα Υόρκη και χωρίς πλάνο στο μυαλό μου παρουσιάστηκα αιφνιδιαστικά μπροστά σε στελέχη της Sony Music και τα «ανάγκασα» να με δουν για μια ώρα. Δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, είχα έρθει από την άλλη άκρη της γης. Στη συνάντηση που κατάφερα να έχω μαζί τους, τους είπα ότι είμαι έτοιμος για κάτι μεγαλύτερο και διαθέσιμος.. και έπειτα έφυγα, καθώς δεν υπήρχε κάτι άλλο στον ορίζοντα. Επέστρεψα στην Αθήνα και συνέχισα να ζω τη ρουτίνα της καθημερινότητας, ώσπου μία ημέρα μου ήρθε ένα μήνυμα από υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας που μου ανέφερε ότι το όνομά μου ακούγεται έντονα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Αφού ξεπέρασα το πρώτο σοκ, μου ήρθε πρόταση από τα κεντρικά γραφεία της Νέα Υόρκης και εκεί ήρθε και το δεύτερο σοκ».


Ο Μανώλης βρίσκεται στο εξωτερικό εδώ και ενάμιση χρόνο και μέσα σε αυτό το πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να χειρίζεται τον λογαριασμό του Μάικλ τζάκσον και να συναναστρέφεται με πολύ μεγάλες και γνωστές προσωπικότητες, όπως είναι ο πρώην πρωθυπουργός του Μεξικού, Felipe Calderon, οι διάσημοι τραγουδιστές Tony Bennett, Kathleen Turner, Madeleine Albright και Cyndi Lauper, με την οποία οσονούπω θα συνεργαστεί κιόλας. «Τη μεγαλύτερη εντύπωση μου έχει κάνει ο Tony Bennett, που είναι 87 ετών και ο οποίος λίγους μήνες πριν, που κάναμε μια καμπάνια με τίτλο "Digital Day" παραβρέθηκε για τις συνεντεύξεις, τα live chats, AΜΑs κ.λπ. και δεν παραπονέθηκε καθόλου, αντιθέτως ήταν ενθουσιασμένος. Είχα παραξενευτεί τόσο που κάποια στιγμή τον ρώτησα, "Πώς περνάτε;" και μου απάντησε, "Καταπληκτικά, είναι το πρώτο μου Digital Day!". Από αυτή τη φράση κατάλαβα τη φιλοσοφία ζωής και γιατί έφτασε εκεί που έφτασε».

Ουρανοξύστες, δερμάτινοι χαρτοφύλακες, κοστούμια, συνέδρια, συνεχή ταξίδια, καλό φαγητό, ταχύτητα, jazz μουσική και πολλά ακόμα, περιγράφουν την καθημερινότητά του στην περιοχή του Μανχάταν όπου και μένει, την οποία όταν του ζητάς να στην περιγράψει χρησιμοποιεί τη σειρά "Mad Men" για να δώσει όσο πιο αντιπροσωπευτική εικόνα γίνεται. Ωστόσο δεν παραλείπει να αποκαλύψει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», πώς τον υποδέχτηκαν κατά την άφιξή του στα γραφεία, δεδομένου ότι είναι Έλληνας και η χώρα περνάει δύσκολα λόγω κρίσης. «Ορισμένοι με αντιμετώπισαν από την αρχή με σεβασμό (λόγω Σωκράτη, Αριστοτέλη και Greek Yogurt), άλλοι με απορία για το τι δουλειά έχω εγώ εκεί και άλλοι με εκνευρισμό που επέλεξαν να πάρουν εμένα και όχι κάποιον Αμερικάνο. Σε γενικές γραμμές όμως, μπορώ να πω ότι μου συμπεριφέρθηκαν όλοι πάρα πολύ καλά».

Οι Έλληνες ξέρουν από επιβίωση

Χαρακτηριστική, ο ίδιος υποστηρίζει, ήταν η αντιμετώπιση του προέδρου του label, Adam Block. «Η συμπεριφορά του απέναντί μου θα μου μείνει αξέχαστη. Θυμάμαι ότι με φώναξε τη δεύτερη ημέρα που βρισκόμουν στη δουλειά και μου είπε κατά λέξη: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σε έχουμε εδώ και αυτό που με ενδιαφέρει για τους επόμενους 2-3 μήνες είναι να φτιάξεις το σπίτι σου, να γνωρίσεις τη γειτονιά, να εξοικειωθείς και να βρεις ωραία εστιατόρια και μπαρ. Δε με ενδιαφέρει καθόλου η δουλειά, θέλω πρώτα να νιώσεις σαν στο σπίτι σου και μετά θα ασχοληθούμε και με τη δουλειά». Αυτό ήταν και το πρώτο γερό μάθημα κουλτούρας που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου».

Με πολύ έντονο το αίσθημα της δημιουργίας, τη χαρά τις εξέλιξης που βιώνει μέσα από την ευκαιρία που του δίνεται, αλλά και τη θετική αντίληψη της καθημερινότητας μέσα στην οποία κινείται, επισημαίνει τις διαφορές που έχει εντοπίσει από τη διαμονή του και τη ζωή του εκεί. «Εδώ είναι πιο οργανωμένοι και έχουν περάσει από καταπληκτικά εκπαιδευτικά συστήματα αλλά υστερούν σε ένα πράγμα... Δεν έχουν μάθει να ελίσσονται και δεν είναι πολυπράγμονες. Οι Έλληνες αναγκαστικά μαθαίνουμε να κάνουμε λίγο απ΄ όλα και αυτό μας δίνει πιο σφαιρική αντίληψη και σίγουρα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ξέρουμε να επιβιώνουμε καλύτερα και να εξελισσόμαστε».
Ο Μανώλης Ξανθογεώργης σκοπεύει να ζήσει αυτή την εμπειρία στο maximum και να την εκμεταλλευτεί και το μέλλον πιστεύει πως σίγουρα θα έχει κάποια σχέδια για εκείνον, οπότε το αφήνει να τον οδηγήσει.

http://www.fpress.gr
Επιστήμονες από τα Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία από 42.880 εθελοντές...

Και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερη είναι η επιπρόσθετη ζάχαρη στην ημερήσια διατροφή τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την καρδιαγγειακή υγεία – με την κατανάλωση άνω του 10% των ημερήσιων θερμίδων από πρόσθετη ζάχαρη να είναι η πιο επιζήμια.

Η μελέτη αυτή υποδηλώνει μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας - αποτελέσματος και το θέμα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Η έως τώρα εμπειρία, πάντως, δείχνει πως μολονότι η υπερκατανάλωση οποιουδήποτε θρεπτικού συστατικού οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων, αυτό δεν ευθύνεται ποτέ από μόνο του για την εμφάνισή τους.

Πώς μπορεί να βλάψει την καρδιαγγειακή υγεία η υπερκατανάλωση ζάχαρης;

Κατ’ αρχάς αυξάνει τις θερμίδες που προσλαμβάνει κανείς και επομένως μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία, που με τη σειρά της ενοχοποιείται για αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, η υπερκατανάλωση πρόσθετων σακχάρων (ζάχαρη, φρουκτόζη, μέλι κ.ά.) συσχετίζεται με αύξηση των τριγλυκεριδίων, τα οποία επίσης επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τον γλυκαιμικό έλεγχο (ρύθμιση επιπέδων σακχάρου στο αίμα) σε άτομα υψηλού κινδύνου ή με διαγνωσμένο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που επίσης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τι διαφορά έχει η ζάχαρη από τα σάκχαρα;

Η ζάχαρη είναι ένα από τα πολλά σάκχαρα και ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των υδατανθράκων.

Ο οργανισμός διαχειρίζεται όλους τους υδατάνθρακες (άρα και τη ζάχαρη) με τον ίδιο τρόπο: προμηθεύεται από αυτούς ενέργεια, την οποία αν δεν κάψει (λ.χ. μέσω της άσκησης) θα αποθηκεύσει με τη μορφή του λίπους.

Πόση ζάχαρη συνιστάται για καλή υγεία;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η επιπρόσθετη ζάχαρη να μην υπερβαίνει το 10% των ημερήσιων θερμίδων (δηλαδή 200 θερμίδες στο μέσο διαιτολόγιο των 2.000 θερμίδων).

Δεδομένου ότι ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη παρέχει περίπου 20 θερμίδες, η μετρημένη κατανάλωσή της (λ.χ. ένα-δύο καφέδες την ημέρα με 1-2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ή ένα-δύο γλυκά την εβδομάδα) στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου δεν αποτελεί κίνδυνο για τα άτομα που δεν έχουν προβλήματα υγείας, εφόσον υπάρχει και κάποιας μορφής συστηματική φυσική δραστηριότητα.

Πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει πόση ζάχαρη περιέχει ένα τρόφιμο;

Κυρίως διαβάζοντας τις συσκευασίες των τροφίμων. Μία πρώτη ιδέα είναι να κοιτάξει την σειρά των συστατικών: το πρώτο είναι αυτό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα και το τελευταίο εκείνο με τη μικρότερη.

Συνεπώς, όσο πιο κοντά στην αρχή των συστατικών αναγράφεται η λέξη «ζάχαρη» τόσο περισσότερη περιέχει.

Επίσης, η ζάχαρη εμπεριέχεται στους «υδατάνθρακες» που επίσης αναγράφονται στις συσκευασίες. Συνήθως γράφουν από κάτω «εκ των οποίων σάκχαρα», που συμπεριλαμβάνουν τη ζάχαρη (αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό τους).

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να προτιμώνται τρόφιμα και ροφήματα που αναγράφουν «χωρίς προσθήκη ζάχαρης» ή «χωρίς ζάχαρη» ή «100% φυσικό προϊόν».

Με ποιους άλλους τρόπους επηρεάζει η ζάχαρη τον οργανισμό;

Πρόσφατες μελέτες συσχέτισαν την υπερκατανάλωση ζάχαρης με την εμφάνιση καρκίνου και ηπατικών διαταραχών.

Η παρατήρηση αυτή δεν έχει ακόμα αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας και αν ισχύει πιθανώς θα είναι μόνο εφόσον η κατανάλωση είναι τόσο υψηλή, ώστε να συνεισφέρει σημαντικά στην εκδήλωση παχυσαρκίας.

Κατηγορίες υδατανθράκων/σακχάρων

* Μονοσακχαρίτες (γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη) και δισακχαρίτες (σακχαρόζη ή κοινή ζάχαρη, λακτόζη και μαλτόζη). Είναι οι πιο απλές μορφές υδατανθράκων.

* Ολιγοσακχαρίτες (αλυσίδες 3 έως 10 μόρια γλυκόζης ή πολυμερή φρουκτόζης)

* Πολυσακχαρίτες. Η πιο σύνθετη μορφή υδατανθράκων. Κύριοι εκπρόσωποι είναι το άμυλο και η κυτταρίνη. Το άμυλο υπάρχει στα δημητριακά, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα. Η κυτταρίνη αποτελεί μια μορφή υδατανθράκων που δεν μπορεί να διασπαστεί από τον οργανισμό και είναι γνωστή και ως «φυτικές ίνες».

Οι δομικές ομάδες όλων των σακχάρων είναι η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η γαλακτόζη, που συνδυάζονται ανά δύο μεταξύ τους για να μετατραπούν σε ζάχαρη (γλυκόζη και φρουκτόζη), λακτόζη (γλυκόζη και γαλακτόζη) κ.λπ.

Υδατάνθρακες περιέχουν

* Ψωμί

* Δημητριακά πρωινού

* Όσπρια

* Αμυλώδη λαχανικά (αρακάς καλαμπόκι)

* Φρούτα και φρουτοχυμοί

* Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα και γιαούρτι)

* Λαχανικά

* Γλυκά

* Ροφήματα και αναψυκτικά με με επιπρόσθετη ζάχαρη

Οι θερμίδες

Υδατάνθρακες = 4 ανά γραμμάριο

Πρωτεΐνες = 4 ανά γραμμάριο

Αλκοόλ = 7 ανά γραμμάριο

Λιπαρά = 9 ανά γραμμάριο

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη = 20 θερμίδες

Αυτό το ξέρατε;

Σε ένα υγιεινό, ισορροπημένο διαιτολόγιο, το ποσοστό των θερμίδων που προσλαμβάνονται από πρόσθετη ζάχαρη (σε τρόφιμα και ροφήματα του σπιτιού και του εμπορίου) θα πρέπει να είναι λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων1

ΠΗΓΗ: tanea.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!