Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016


Στα πορτοκαλί αναμένεται να “φωταγωγηθεί” σήμερα, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ο Λευκός Πύργος, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Το δημοτικό συμβούλιο του Κεντρικού Δήμου ενέκρινε τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τη συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα, που γίνονται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Εκτός από τον Λευκό Πύργο, που θα «ντυθεί» στα πορτοκαλί, την ίδια ημέρα στην Πλατεία Αριστοτέλους θα πραγματοποιηθεί εικαστικό δρώμενο με στόχο την ενημέρωση γύρω από την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από το επιστημονικό προσωπικό της δομής “Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους” του Δήμου Θεσσαλονίκης και προβολή ταινίας σχετικού περιεχομένου, στο κινηματοθέατρο “Ολύμπιον”, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
“Η βία κατά των γυναικών είναι έγκλημα”, τονίζει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, προσθέτοντας: “Η δημιουργία και λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, θυμάτων βίας, από το 2013 στο Δήμο Θεσσαλονίκης, έχει εξασφαλίσει την προστασία των γυναικών που έπεσαν θύματα της βίας καθώς και των παιδιών τους.
Μετά και την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ, συνεχίζεται η λειτουργία της συγκεκριμένης δομής, σε μια εποχή που, δυστυχώς, η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών”.

Εάν εκλεγόταν πρόεδρος, θα μεριμνούσε ώστε το iPhone να κατασκευάζεται στις ΗΠΑ. Αυτό υποσχόταν προεκλογικά, τουλάχιστον, ο Ντ. Τραμπ. Ποιο θα ήταν, ωστόσο, το κόστος και πόσο συμφέρουσα θα ήταν η παραγωγή του αποκλειστικά στις ΗΠΑ;
Η Apple αναπτύσσει το iPhone και άλλα προϊόντα της στην έδρα της εταιρείας, στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας. Εδώ εργάζονται οι περισσότεροι από τους συνολικά 116.000 μηχανικοί, σχεδιαστές και προγραμματιστές, οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται η διοίκηση της εταιρείας, είναι πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον η Apple διαθέτει στις ΗΠΑ 268 καταστήματα (Apple Stores), τα οποία απασχολούν επίσης σημαντικό αριθμό εργαζομένων.
Όμως η παραγωγή του iPhone γίνεται μέχρι στιγμής εξολοκλήρου στην Κίνα, όπως συμβαίνει και με σχεδόν όλα τα smartphone του ανταγωνισμού. Η Apple συνεργάζεται με δύο εταιρείες, που έχουν την έδρα τους στην Ταϊβάν: την Hon Hai Precision Industry, γνωστή και ως Foxconn και την Pegatron. Τα τελευταία χρόνια οι δύο εταιρείες κατασκεύαζαν 200.000 iPhone το χρόνο.
Προεκλογικά ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχονταν: «Θα κάνω την Apple να κατασκευάζει τους υπολογιστές και τα iPhone στις ΗΠΑ και όχι στην Κίνα». Το μήνυμά του ήταν σαφές. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για Αμερικανούς και η χώρα θα γίνονταν «great again».
Τον λογαριασμό παρακαλώ!

Σύμφωνα με την ιαπωνική οικονομική επιθεώρηση Nikkei Asian Review η Apple ζήτησε από την Foxconn και την Pegatron να υπολογίσουν το κόστος μιας πιθανής μεταφοράς της παραγωγής στις ΗΠΑ. Η Pegatron αρνήθηκε να προβεί σε τέτοιους υπολογισμούς, λόγω του υψηλού κόστους της έρευνας. Η Foxconn ωστόσο από την πλευρά της υπολόγισε ότι στην πράξη το κόστος παραγαγωής σε ένα τέτοιο σενάριο θα διπλασιαζόταν.
Εντούτοις ο καθηγητής Τζέισον Ντέντρικ από το Πανεπιστήμιο Συρακουσών στη Νέα Υόρκη, ο οποίος μελετά την παγκοσμιοποίηση της βιομηχανίας πληροφορικής, καταλήγει σε διαφορετικά στοιχεία. Αν το κινητό συναρμολογούνταν στις ΗΠΑ από εξαρτήματα που εισάγονταν, το κόστος ανά τεμάχιο θα αυξανόταν κατά 30-40 δολάρια, λόγω του υψηλότερου μισθολογικού κόστους, το οποίο στην Κίνα περιορίζεται μόλις στα 5 δολάρια. Σε περίπτωση όμως που τα iPhone κατασκευάζονταν εξ΄ ολοκλήρου στις ΗΠΑ, τότε το κόστος θα αυξάνονταν κατά 80 με 90 δολάρια.
«Βλακώδης ιδέα» ο προστατευτισμός

Ως πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι σε θέση να πιέσει την Apple ή άλλες εταιρείες να παράγουν στις ΗΠΑ. Ακόμα όμως και σε αυτή την απίθανη περίπτωση οι ανταγωνιστές θα αποκτούσαν πλεονέκτημα, μιας και εκείνοι θα συνέχιζαν να παράγουν σε ανταγωνιστικότερες τιμές στην Κίνα. Στον προεκλογικό του αγώνα πάντως ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα επιβάλει φόρο 45% στις εισαγωγές από την Κίνα.
Σε σχόλιο δημοσιογράφου του δικτύου NBC τον περασμένο Ιούνιο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) δεν επιτρέπει την επιβολή γενικών φόρων, ο Ντόλαντ Τραμπ είχε απαντήσει: «τότε θα επαναδιαπραγματευθούμε ή θα αποχωρήσουμε από τον διεθνή οργανισμό.
Ο WTO είναι ούτως ή άλλως καταστροφή». Από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομικών Ντέβιτ Φλαθ εκτιμά ότι αν ο Ντ. Τραμπ πραγματοποιήσει τα σχέδιά του επιβάλλοντας υψηλούς δασμούς, τότε θα πληγεί η παγκόσμια ευημερία: «Η οικονομική απομόνωση των ΗΠΑ είναι μια βλακώδης ιδέα και σε κάθε περίπτωση όχι ένας στόχος που επιδιώκεις να πετύχεις», δηλώνει ο αμερικανός καθηγητής στην DW.
Πηγή: DW

Ένα ανέκδοτο σενάριο του διάσημου σουηδού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν θα γυρισθεί ταινία και αναμένεται να βγει στις οθόνες τον Ιούλιο του 2018, με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννησή του (14 Ιουλίου 1918).
Τα «Εξήντα τέσσερα λεπτά με την Ρεβέκκα» είναι η ιστορία μίας καθηγήτριας κωφάλαλων παιδιών η οποία πηγαίνει τα βράδια σε κλαμπ ανταλλαγής συντρόφων, ψάχνοντας να βρει κάποιον για άγριες σεξουαλικές επαφές.
Γυρίζουμε πίσω στον απόηχο της γαλλικής επανάστασης, το 1968. Τότε ο σουηδός σκηνοθέτης είχε συλλάβει το πορτρέτο μίας γυναίκας έτοιμης για καινούργιες εμπειρίες, απελευθερωμένη, ακραία. Ο Μπέργκμαν σχεδίαζε με το σενάριο αυτό να κάνει μία συλλογική ταινία με την συμμετοχή των Φελίνι και Κουροσάβα!!!… δυστυχώς τα σχέδια αυτά έμειναν στο συρτάρι για δεκάδες χρόνια. Ευτυχώς όμως, ποτέ δεν είναι αργά. Το ίδρυμα Μπέργκμαν που έχει τα δικαιώματα όλων των σεναρίων του διάσημου σκηνοθέτη-σεναριογράφου το ανακάλυψε και βρήκε τελικά!
«Σε όλες τις ταινίες του Μπέργκμαν οι γυναίκες είναι δυνατές, χειραφετημένες, εδώ όμως σε αυτό το σενάριο πάει ακόμα πιο μακριά», λέει η γνωστή σουηδέζα σκηνοθέτης Σουζάν Όστεν, η οποία θα μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το σενάριο του διάσημου συμπατριώτη της.
Η ανακάλυψη αυτού του σεναρίου μπορεί να συγκριθεί με εκείνη «ενός ανέκδοτου χειρόγραφου του Χεμινγουέι, ή ενός άγνωστου πίνακα του Πικάσσο», λέει ο διευθυντής του ιδρύματος Μπέργκμαν, Γιαν Χόλμπεργκ. «Στο τέλος της δεκαετίας του 1960 ο Μπέργκμαν ήταν στην κορυφή της καριέρας του, δεν υπάρχει κανένα άλλο ανέκδοτο έργο του εκείνης της περιόδου, πρόκειται για κάτι εντελώς καινούργιο», προσθέτει.
Την χαρά όμως της ανακάλυψης του ανέκδοτου σεναρίου διαδέχθηκε η απορία όλων των θαυμαστών του μετρ του παγκόσμιου κινηματογράφου, όταν ανακοινώθηκε το όνομα του σκηνοθέτη. Πρόκειται για την Σουζάν Όστεν, δηλωμένη εχθρός του Μπέργκμαν η οποία για χρόνια τον κατηγορούσε ότι χρησιμοποιούσε την εξουσία του για να κλείνει τον δρόμο σε άλλους καλλιτέχνες.
Ωστόσο, η 72χρονη καλλιτέχνης, συγγραφέας πολλών θεατρικών έργων και ταινιών, στις οποίες αντανακλάται ο θαυμασμός της για τις χειραφετημένες γυναίκες, παθιάστηκε με το ανέκδοτο σενάριο λέγοντας μάλιστα ότι σε αυτό ο Μπέργκμαν αποδεικνύεται αυτό ακριβώς που ήταν, ένας πραγματικός φεμινιστής.
Η είδηση ότι θα γυρισθεί αυτή η ταινία έχει δημιουργήσει ήδη αναστάτωση σε όλους τους σινεφίλ ανά τον κόσμο, και όχι μόνο στους θαυμαστές και των δύο καλλιτεχνών. Φυσικό άλλωστε, η Όστεν παρότι κρατάει κρυφά τα χαρτιά της για τις λεπτομέρειες της ταινίας, αφήνει να εννοηθεί ότι θα προκαλέσει σοκ, χωρίς φυσικά να χρειάζεται να ζητήσει την άδεια τού σεναριογράφου, διάσημου σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.« Δεν θα μου επέτρεπε ποτέ να γυρίσω ταινία ένα σενάριό του, θα είχαμε «πιαστεί στα χέρια». Θα έλεγε:«τι ντροπή, πως θα μπορούσε αυτή η ιερά πόρνη να το κάνει αυτό;», μονολογεί η Όστεν.

Αμοιβή 30.000 δολαρίων υπόσχεται η NASA σε όποιον βρει μια λύση στο πρόβλημα με τα «διαστημικά περιττώματα». Οι εφευρέτες έχουν περιθώριο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, από τον οποίο αναμένεται ότι θα προκύψει λύση διαρκείας έξι ημερών όσον αφορά στην απουσία τουαλετών στις αποστολές στο διάστημα.
«Η παλιά λύση ήταν οι πάνες», διαβεβαιώνει η NASA στην περιγραφή του διαγωνισμού τον οποίο δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα της. «Πάντως η πάνα δεν είναι παρά μια πολύ προσωρινή λύση και δεν αποτελεί επιλογή που να διαρκεί περισσότερο από μια ημέρα όσον αφορά την υγεία και την προστασία». Ωστόσο οι αστροναύτες πρέπει συνήθως να περιμένουν περισσότερο από 24 ώρες πριν βρεθούν σε τουαλέτες. Οι τρεις αστροναύτες που απογειώθηκαν πριν από μια εβδομάδα με το διαστημόπλοιο Soyouz χρειάσθηκε για παράδειγμα να περιμένουν δύο ημέρες πριν φθάσουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS. Το ρωσικό διαστημόπλοιο είναι εξοπλισμένο μόνο με μια μικρή φορητή τουαλέτα.
Στο μέλλον, στη διάρκεια των μακροχρόνιων αποστολων στον Άρη που μπορεί να πραγματοποιηθούν τη δεκαετία του 2030, η NASA υπολογίζει σε έξι ημέρες τη χρονική περίοδο κατά την οποία οι αστροναύτες δεν θα έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες. Μόλις φορέσει την ογκώδη στολή του, «ένας αστροναύτης είναι αδύνατο να έχει πρόσβαση στο σώμα του, ακόμη και για να ξύσει τη μύτη του», εξηγεί η διαστημική υπηρεσία.
Γι’ αυτό η NASA είναι έτοιμη να δώσει ακόμη και τρεις αμοιβές των 30.000 δολαρίων για στολές που θα διαθέτουν ενσωματωμένο σύστημα για τα περιττώματα. Το ζήτημα είναι, εξηγεί η υπηρεσία, να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος μόλυνσης ή ερεθισμού λόγω παρατεταμένης επαφής με το δέρμα. Και, επίσης, να αντισταθμιστούν τα αποτελέσματα της μικροβαρύτητας, που επιτρέπουν στα υγρά να πλέουν στον αέρα. Η NASA ελπίζει να δοκιμάσει τις πιο υποσχόμενες εφευρέσεις σε διάστημα ενός χρόνου και να τις χρησιμοποιήσει μέσα σε τρία χρόνια.
Το Σίδνεϊ ανακηρύχθηκε η πόλη όπου οι κάτοικοι επιλέγουν συχνότερα τη σεξουαλική απόλαυση της μιας βραδιάς, με το Λονδίνο να ακολουθεί δεύτερο στη λίστα. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η δεκάδα με τα περισσότερα one night stands έχει να κάνει ως εξής: 1. Σίδνεϊ, 2. Λονδίνο, 3. Σικάγο, 4. Μελβούρνη 5. Μαδρίτη, 6. Παρίσι, 7. Λος Άντζελες, 8. Μαϊάμι, 9. Νέα Υόρκη, 10. Μεξικό.
Η Global City Index Time Out, η οποία διεξήγαγε την εν λόγω έρευνα, ζήτησε από 20.000 κατοίκους από 18 πόλεις να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με την  ερωτική τους ζωή αλλά και να απαντήσουν σε διάφορα άλλα ερωτήματα, όπως π.χ. πόσο ασφαλείς αισθάνονται στην περιοχή όπου ζουν ή πόσο συχνά πηγαίνουν σε συναυλίες. Αναφορικά με την ερώτηση για το περιστασιακό σεξ, το 64,9% των ερωτηθέντων στο Σίδνεϊ αποκάλυψε ότι έχει κάνει one night stand, με το αντίστοιχο ποσοστό στο Λονδίνο να φτάνει το 64,3%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εκτός δεκάδας κόντεψε να μείνει η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, η  Νέα Υόρκη, η οποία παρουσιάζεται στην ένατη θέση.
Επιπλέον, το Σικάγο, η Λισαβόνα και το Σίδνεϊ είναι ανάμεσα στις πιο «διασκεδαστικές» πόλεις, ενώ το Λονδίνο αποτελεί, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, τον πιο δημοφιλή  προορισμό για ξέφρενη ζωή, πάρτι και αλκοόλ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, και άλλα ευρήματα της έρευνας. Συγκεκριμένα, οι Παριζιάνοι παρουσιάζονται οι πιο θερμοί εραστές και με τη μεγαλύτερη συχνότητα στις σεξουαλικές επαφές, αφήνοντας πίσω το Μαϊάμι και τη Βαρκελώνη, τη ίδια στιγμή που τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το Παρίσι προκαλεί το περισσότερο άγχος στους κατοίκους του.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι αρκετοί κάτοικοι του Σίδνεϊ, μαθαίνοντας το πόρισμα της έρευνας, δήλωσαν περήφανοι. Έσπευσαν, μάλιστα, να επιβεβαιώσουν την ακρίβεια της έρευνας δηλώνοντας υπαινικτικά πως «υπάρχει πάντα κάτι διασκεδαστικό να κάνουμε στην πόλη μας».
Οι ανασκαφές έφεραν στο φως μια αρχαία πόλη χρονολογίας άνω των 7.000 ετών και ένα νεκροταφείο που χρονολογείται στην εποχή της Πρώτης Δυναστείας στην νότια επαρχία Σοχάγκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της χώρας.
Κάτοικοι της πόλης πιθανώς ήταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και κατασκευές τάφων. Η ανακάλυψη της είναι πιθανό να αποφέρει και νέα στοιχεία για την Άβυδο, μία από τις αρχαιότερες πόλεις της αρχαίας Αιγύπτου, ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωση του.
Εμπειρογνώμονες τονίζουν πως η Άβυδος ήταν η πρωτεύουσα της Αιγύπτου προς το τέλος Προδυναστικής περιόδου και κατά την διάρκεια τεσσάρων πρώτων Δυναστειών.
Η πόλη εντοπίστηκε 400 μέτρα μακριά από τον ναού του Φαραώ Σέτι Α’, μνημείο της περιόδου του Πρώτου Βασιλείου στον Νείλο.
Οι έρευνες των αρχαιολόγων έχουν φέρει στο φως έως τώρα καλύβες, απομεινάρια κεραμικών και εργαλεία επεξεργασίας σιδήρου, καθώς και 15 πελώριους τάφους, κάποιοι εκ των οποίων είναι μεγαλύτεροι από τάφους βασιλέων στην Άβυδο, τόνισε το υπουργείο.
Τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα στα σχολεία της Ρωσίας
Τα ελληνικά ως δεύτερη /ξένη γλώσσα επιλογής θα διδάσκονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 στα σχολεία της Ρωσίας, σύμφωνα με απόφαση και έγκριση των εκπαιδευτικών εγχειριδίων της υπουργού Παιδείας της χώρας Όλγα Βασίλιεβα.
Τελικά αποφασίστηκε η εκπαίδευση στα ελληνικά ως δεύτερη /ξένη γλώσσα να παρέχεται σε όλη την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και συγκεκριμένα στην Ε΄και Στ΄Δημοτικού και στις τρεις τάξεις του γυμνασίου.
Της υπουργικής απόφασης είχε προηγηθεί σχετική πρόταση για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως γλώσσας επιλογής από την έδρα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κουμπάν στο Κρασνοντάρ (νότια Ρωσία), στο πλαίσιο της πολιτικής της χώρας για τη διδασκαλία των γλωσσών των μειονοτήτων της περιοχής.
Μάλιστα όσον αφορά στην παρουσίαση της νέας προσπάθειας, στην οποία καθοριστική υπήρξε η συμβολή του σταθερού προγράμματος του ΑΠΘ "Ιάσων", για την ίδρυση και πρακτική ενίσχυση πυρήνων ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια της παρευξείνιας ζώνης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι, γιατί φτάσαμε σ' αυτό το σημείο, να είναι ορατή η εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας για πρώτη φορά στα ρωσικά σχολεία. Είναι ένα επίτευγμα που χρειάστηκε αρκετά χρόνια προετοιμασίας. Τα εγχειρίδια για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας ως γλώσσας επιλογής, ως μιας από τις ξένες γλώσσες που θα μπορούν να επιλέγουν οι Ρώσοι μαθητές στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και στις πρώτες του γυμνασίου είναι έτοιμα. Ετοιμάστηκαν με τη δουλειά που έγινε κυρίως στο Πανεπιστήμιο Κουμπάν. Το επίτευγμα αυτό έρχεται σαν αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών του ΑΠΘ για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στις παρευξείνιες χώρες».
Από την άλλη πλευρά του ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξάντερ Σερμπακόφ επεσήμανε στη συνέντευξη Τύπου ότι «η εισαγωγή της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Ρωσία "δημιουργεί γερά θεμέλια προώθησης των ελληνικών στη Ρωσία και προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης».
Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα ότι «στη συνέχεια να έχουμε και δυνατότητες για περαιτέρω διάδοση των ρωσικών στην Ελλάδα. Βρίσκομαι στη βόρεια Ελλάδα γύρω στις δύο εβδομάδες, αλλά έχω ήδη προσέξει ότι εδώ υπάρχει τεράστια ζήτηση για ρωσικά».

Έντονες διαμαρτυρίες από δημοσίους υπαλλήλους που επιθυμούν να αναγνωρίσουν προϋπηρεσίας εκτός Δημοσίου Τομέα, φτάνουν στην aftodioikisi.gr, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι μετά την σχετική πρόβλεψη και την έκδοση του απαραίτητου Προεδρικού Διατάγματος, δεν έχουν γίνει ακόμη αναγνωρίσεις ή είναι λίγες.
Οπως περιγράφουν ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι, έχουν εδώ και μήνες προσκομίσει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στις Διευθύνσεις Προσωπικού όπου υπάγονται, αλλά τα έγγραφα δεν έχουν προωθηθεί στα υπηρεσιακά συμβούλια «με πρόσχημα τον φόρτο εργασίας», όπως λένε. Μέχρι στιγμής, τα υπηρεσιακά συμβούλια ήταν παγωμένα «και τώρα λένε ότι δεν προλαβαίνουν να εξετάσουν τις περιπτώσεις», διαμαρτύρονται δημόσιοι υπάλληλλοι, υπολογίζοντας ότι η καθυστέρηση έχει ξεπεράσει τους τρεις μήνες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η διαδικασία αναγνώρισης προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα δέχεται κριτική. Τον Ιούλιο είχε προκληθεί τεράστιο πρόβλημα με τις βεβαιώσεις του ΙΚΑ για την αναγνώριση προϋπηρεσίας τον δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr. Μετά το θέμα αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών είχε προχωρήσει σε διευκρινίσεις προς τους ασφαλιστικούς φορείς με εγκύκλιό του.
Υπενθυμίζεται ότι στην συγκεκριμένη εγκύκλιο (ολόκληρη ΕΔΩ), αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι:
  • Οι αιτήσεις αναγνώρισης παραπέμπονται στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο εντός μηνός από την υποβολή τους στην αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού /Προσωπικού. Οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού εντός της ανωτέρω προθεσμίας και προ της παραπομπής στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο παρακαλούνται να εξετάζουν την καταρχήν πληρότητα των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του Π.Δ. 69/2016 και τις οδηγίες που παρέχονται με την παρούσα εγκύκλιο, ενημερώνοντας σχετικά τους αιτούντες υπαλλήλους για την κατά την κρίση τους κατ’ αρχήν ανάγκη προσκόμισης αποδεικτικών της προϋπηρεσίας στοιχείων.
  • Για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκδίδεται απόφαση του αρμόδιου για τη βαθμολογική ένταξη οργάνου ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
    • Το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο προβαίνει στην εξέταση των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών και γνωμοδοτεί επί της αιτήσεως εντός τριών (3) μηνών από την παραπομπή σε αυτό του σχετικού ερωτήματος.
    • Στη συνέχεια το αρμόδιο όργανο εκδίδει τη σχετική απόφαση εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη διατύπωση σύμφωνης γνώμης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
    • Με την απόφαση αναγνώρισης του χρόνου προϋπηρεσίας πραγματοποιείται και η κατάταξη σε βαθμό ή ο συνυπολογισμός της ως πλεονάζοντος  χρόνου στον βαθμό που ήδη κατέχει ο υπάλληλος.
Σημειώνεται ότι η αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός Δημοσίου αφορά και μόνο την βαθμολογική κατάταξη των υπαλλήλων, δεν συνεπάγεται όμως μισθολογικά ωφέλη.
Εκδηλώσεις μέχρι τα Χριστούγεννα στην Αθήνα με δωρεάν είσοδο
Σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για όλους διοργανώνει μέχρι τα Χριστούγεννα ο δήμος Αθηναίων στους χώρους γύρω από το Πνευματικό Κέντρο στην Ακαδημίας.

Σύνθημα των εκδηλώσεων θα είναι «ο πολιτισμός διώχνει το σκοτάδι».

Έτσι, οι δημόσιοι χώροι γύρω από την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Ακαδημία Αθηνών και το Πανεπιστήμιο θα αποκτήσουν ρυθμό και ζωή, με τη συμμετοχή νέων δημιουργών της πόλης.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, διοργανώνονται οι εξής εκδηλώσεις:

  • 19/11 Σάββατο: Στις 12 το μεσημέρι Yoga στο Πνευματικό Κέντρο με τον Αντώνη Μελίβιο
  • 19/11 Σάββατο: Στις 5.30 το απόγευμα «Μόνο Χατζηδάκις» - Ζωντανό ραδιοφωνικό πρόγραμμα από τον ΜΕΝΤΑ 88FM
  • 20/11 Κυριακή: Στις 5.30 το απόγευμα πάρτι - djset στην Τριλογία
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Μέχρι τώρα οι εικόνες μας έρχονταν από το εξωτερικό και κοιτιόμασταν ρωτώντας ο ένας τον άλλο "μα τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι;": Ουρές χιλιάδων ανθρώπων που από τα ξημερώματα, κάποιοι και από τη νύχτα, ξεροστάλιαζαν έξω από πολυκαταστήματα και μόλις άνοιγαν οι πόρτες ορμούσαν μέσα σε φρενίτιδα και άρπαζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Η μέρα αυτή ήταν η Μαύρη Παρασκευή, γνωστή παγκοσμίως ως Black Friday.

Φέτος, η Παρασκευή θα γίνει... Μαύρη και στην Ελλάδα. Με στόχο - τι άλλο; - την τόνωση της αγοράς που εδώ και χρόνια είναι στο limbo, μεταξύ ζωής και θανάτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ 80%
Μια σύντομη ιστορία του Black Friday

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες (τη γενέτειρα της Μαύρης Παρασκευής), η Black Friday ήταν η μέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών. Το Thanksgiving πέφτει κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Με τη Μαύρη Παρασκευή δινόταν στο σήμα για την έναρξη των χριστουγεννιάτικων αγορών. Η μέρα άρχισε να εφαρμόζεται δειλά δειλά από τους εμπόρους ήδη από το 1932, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να συνέλθουν από το μεγάλο Κραχ του 1929.

Ο όρος Black Friday απαντάται πρώτη φορά σε ένα κείμενο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 1961.
Πώς προέκυψε η ονομασία Black Friday

Ο όρος «Black Friday» επινοήθηκε στη δεκαετία του 1960 για να σηματοδοτήσει την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων αγορών.

Τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις των καταστημάτων ήταν χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με κέρδη.

Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους

Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, αλλά και Πολωνία, Φινλανδία και πολλές άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο, γιορτάζουν την ημέρα της Black Friday (εφέτος, στις 25 Νοεμβρίου), με happenings, προσφορές, εκπτώσεις, εορταστικά bundles κ.λπ.
Ποιες χώρες έχουν Black Friday

Αν και οι ΗΠΑ είναι η "πατρίδα" της Μαύρης Παρασκευής, το έθιμο του Black Friday εφαρμόζουν επίσης: ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό, η Ρουμανία, η Ινδία, η Γαλλία, η Νορβηγία, κάποιες πόλεις στην Κόστα Ρίκα.

Λιγότερο οργανωμένα, πρωτοβουλία για εκπτώσεις παίρνουν κάποιοι καταστηματάρχες στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Νότιο Αφρική ενώ από πέρυσι μόλις στο "κλαμπ" μπήκε η Νέα Ζηλανδία.
Όταν η Black Friday βάφεται με αίμα

Κάποιες φορές, η Μαύρη Παρασκευή στιγματίζεται από περιστατικά βίας. Λίγες φορές μάλιστα έχει βαφτεί με αίμα. Από το 2006 μέχρι σήμερα, στις ΗΠΑ, έχουν σημειωθεί 7 θάνατοι και 98 τραυματισμοί λόγω Black Friday.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός υπαλλήλου πολυκαταστήματος στη Valley Stream της Νέας Υόρκης: όταν άνοιξε τις πόρτες του καταστήματος στις 5 τα χαράματα, το συγκεντρωμένο από τη νύχτα πλήθος έσπευσε να μπει μέσα και τον ποδοπάτησε μέχρι θανάτου.

Και ακόμη και αν τα περιστατικά αυτά είναι σχετικά λίγα, οι μικροτραυματισμοί λόγω συνωστισμού είναι κάτι πολύ συχνό κάθε Black Friday...

news.gr
Έκανε μόνο τα... απολύτως απαραίτητα ο Ολυμπιακός
Με τη... φωτιά έπαιξε ο Ολυμπιακός κόντρα στη Γιουνγκ Μπόις, αλλά τελικά πήρε το αποτέλεσμα που του χάρισε την πρόκριση στους 32 του Europa League, μένοντας στο 1-1 κόντρα στους Ελβετούς.

Η ομάδα του Πάουλο Μπέντο «πέταξε» ουσιαστικά το α' ημίχρονο, αφού δεν μπόρεσε να δημιουργήσει, δεν κατάφερε να απειλήσει και η μοναδική απειλητική στιγμή σημειώθηκε από μία κεφαλιά του Μποτία από κόρνερ του Φορτούνη.

Στο β' μέρος οι «ερυθρόλευκοι» πράγματι ήταν... άλλη ομάδα, ωστόσο και πάλι παρουσίασε ανησυχητικές «ασθένειες» που πρέπει να τις γιατρέψει ενόψει της επόμενης φάσης, που το επίπεδο θα είναι ξεκάθαρα ανώτερο.

Ο Φορτούνης ήταν αυτός που με καταπληκτική εκτέλεση φάουλ στο 48' άνοιξε το σκορ για τον Ολυμπιακό, αλλά ο Οαρό στο 58' ξανάβαλε τη Γιουνγκ Μπόις στη διεκδίκηση του παιχνιδιού, αγχώνοντας τους γηπεδούχους μέχρι τέλους, αν και οι Ελβετοί δεν δημιούργησαν ευκαιρίες στην εστία του Λεάλι.
Πηγή: sport-fm.gr
Europa League:
Μία τεράστια νίκη πέτυχε μέσα στη Φλωρεντία ο ΠΑΟΚ, με την οποία έμεινε ζωντανός στη διεκδίκηση της πρόκρισης στους 32 του Europa League, την ώρα που ο Παναθηναϊκός έχανε στο Άμστερνταμ από τον Άγιαξ με 0-2.

Ο ΠΑΟΚ έθεσε τις βάσεις για μία ιστορική νίκη μέσα στη Φλωρεντία επί της Φιορεντίνα, όμως τις… ξερίζωσε μόνος του, καθώς αν και προηγήθηκε με 2-0 με τέρματα των Σακχόφ (5’) και Κάμπος (26’), δέχθηκε δύο γκολ από τους Μπερναντέσκι (33’) και Μπαμπακάρ (50’) και λίγο έλειψε να πετάξει στα σκουπίδια το… δώρο της Σλόβαν Λίμπερετς, που έκανε πάρτι κόντρα στην Κάραμπακ (3-0) και σε περίπτωση νίκης ο ΠΑΟΚ θα είχε ελπίδες πρόκρισης στους 32 της διοργάνωσης.
Αλλά τον τελευταίο λόγο είχε ο Ροντρίγκες, που με εκπληκτική ατομική ενέργεια στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων πέτυχε το 3-2, και χάρη σε αυτό το γκολ ο ΠΑΟΚ μπορεί να ονειρεύεται πρόκριση, αρκεί στην τελευταία αγωνιστική κόντρα στη Σλόβαν Λίμπερετς να φέρει καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που θα πάρει η Κάραμπακ κόντρα στη Φιορεντίνα.

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός στάθηκε καλά στο Άμστερνταμ κόντρα στον Άγιαξ, έστω και χωρίς να έχει βαθμολογικό κίνητρο (αφού ουσιαστικά είχε ήδη αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης), όμως προδόθηκε από ένα λάθος του Στιλ, που έκανε κακή εκτίμηση σε εκτέλεση φάουλ του Σένε στο 39’, με αποτέλεσμα να γίνει το 1-0 για τους Ολλανδούς, ενώ ο Τέτε στο 50’, μετά από λάθος του Χουλτ, έγραψε το τελικό 2-0 για τον Αίαντα.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!