Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Η Αντέλ η πλουσιότερη Βρετανίδα τραγουδίστρια κάτω των 30
Η Adele, δεν διαθέτει μόνο φωνή διαμάντι- αλλά και πορτοφόλι! Η τραγουδίστρια, βρέθηκε στη λίστα με τους πλουσιότερους μουσικούς στη Βρετανία, σύμφωνα με το Sunday Times Rich List, μαζί με ονόματα όπως Πολ Μακ Κάρτνεϊ, Έλτον Τζον και Μικ Τζάγκερ!
Η νεαρή που ότι τραγουδά γίνεται αυτομάτως επιτυχία, βλέπει την περιουσία της στα 27 της, να φτάνει τα 85 εκατ. λίρες και βρίσκεται στην 30ή θέση της λίστας με τους πλουσιότερους Βρετανούς και Ιρλανδούς τραγουδιστές.
Η Adele, πολλαπλασίασε τη περιουσία της, μετά και την κυκλοφορία και του άλμπουμ της ″25″ - είχαν ακολουθήσει τα επίσης πετυχημένα 19 και 21. Η 27χρονη κατατάσσεται επίσης και στη λίστα με τους πλουσιότερους νέους τραγουδιστές κάτω των 30.
Πρώτος στη λίστα, φιγουράρει ο 73χρονος Sir Paul McCartney και η 56χρονη σύζυγός του Nancy Shevell με την μυθική περιουσία των 760 εκατ. λιρών, και ακολουθούν- μεταξύ άλλων- οι Lloyd-Webber, U2, Έλτον Τζον και Μικ Τζάγκερ.
Το Top 10:
1. Sir Paul McCartney και Nancy Shevell £760m
2. Lord Lloyd-Webber £715m
3. U2 £500m
4. Sir Elton John £280m
5. Sir Mick Jagger £235m
6. Olivia και Dhani Harrison (σύζυγος και γιος του αείμνηστου George Harrison) £220m
7. Keith Richards £220m
8. Ringo Starr £200m
9.Michael Flatley £198m
10.Sting £185m
Τα 10 πιο όμορφα πασχαλινά έθιμα από όλη την Ελλάδα Σε άκρως κατανυκτικό κλίμα, κάθε γωνιά της Ελλάδας γιορτάζει την περίοδο του Πάσχα με τον δικό της, ιδιαίτερο τρόπο. Το «Πάσχα το καινόν» ή η «πανήγυρις πανηγύρεων» όπως αναφέρεται στους πασχαλινούς ύμνους, αποτελεί για τον λαό μια ημέρα λαμπρή, μιας και η φύση βρίσκεται στα καλύτερά της.

«Κατά το διάστημα της προετοιμασίας έθιμα προχριστιανικά με χαρακτήρα λατρευτικό, εξαγνιστικό και αποτρεπτικό του κακού, που απειλεί τη βλάστηση και την παραγωγή, έχουν ενταχθεί στη χριστιανική λατρεία», αναφέρει η κ. Aικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. «Λαϊκά δρώμενα αναπαράστασης θανάτου - ανάστασης στον ελληνικό χώρο, όπως ο Ζαφείρης στην Ήπειρο, οι κήποι του Άδωνη, οι τελετουργικοί χοροί του Πάσχα και του αγίου Γεωργίου, οι κούνιες, οι επισκέψεις με όργανα στους τάφους, η συμβολική χρήση των αβγών - και μάλιστα κόκκινων, αποτελούν εκδηλώσεις της προαιώνιας προσπάθειας του ανθρώπου να συμβάλει θετικά στη διαδικασία ανανέωσης της φύσης και στην εξασφάλιση της καλής σοδειάς», προσθέτει.

Αερόστατα στο Λεωνίδιο
Στην όμορφη κωμόπολη της Τσακωνιάς, η Λαμπρή γίνεται όνομα και πράγμα, αφού εδώ και έναν περίπου αιώνα, το βράδυ της Ανάστασης τηρείται το έθιμο των αερόστατων. Τα παιδιά των πέντε ενοριών συναγωνίζονται στις επιτυχείς «πτήσεις» των χρωματιστών φωτεινών αερόστατων, τα οποία ετοιμάζουν επί εβδομάδες πριν το Πάσχα. Για περίπου μισή ώρα μετά το «Χριστός Ανέστη», ο ουρανός αποκτά… έξτρα αστέρια, ενώ παράλληλα το ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη διάλεκτο.

Οι κερκυραϊκοί μπότηδες
Μπότηδες είναι τα κανάτια εκείνα με το λεπτό στόμιο, που, αν έχετε κάνει Πάσχα στην Κέρκυρα, σίγουρα θα έχετε δει να σκάνε στα πόδια σας το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Πρόκειται για το έθιμο της Πρώτης Ανάστασης, κατά το οποίο οι Κερκυραίοι γεμίζουν τους μπότηδες με νερό και τους πετούν από τα μπαλκόνια των καντουνιών. Λίγο νωρίτερα, στην εκκλησία της Παναγιάς των Ξένων έχει γίνει τεχνητός σεισμός, σαν αναφορά στον σεισμό που έγινε σύμφωνα με την Βίβλο στον τάφο του Ιησού, ενώ στην συνέχεια, οι κερκυραϊκές φιλαρμονικές κυκλοφορούν στην πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια.

Ρουκετομανία στο Βροντάδο
Η Χίος κάθε χρόνο τέτοια εποχή τραβάει τα βλέμματα, χάρη στο έθιμο που αναβιώνει στο χωριό Βροντάδο και περιλαμβάνει την μάχη των ενοριών με ρουκέτες. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, η συνήθεια ξεκίνησε επί Τουρκοκρατίας, όταν οι Χριστιανοί κάτοικοι ήθελαν να δείξουν στους Τούρκους πώς γιορτάζουν οι ορθόδοξοι την Ανάσταση. Ο Δήμος βέβαια πλέον έχει θέσει αυστηρούς κανόνες για την ασφάλεια των συμμετεχόντων στον ρουκετοπόλεμο, για να αποφευχθούν τα παρατράγουδα και οι τραυματισμοί που παρατηρήθηκαν πριν λίγα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, το θέαμα στον μεταμεσονύκτιο ουρανό είναι μαγευτικό – άλλωστε οι ειδικοί «ρουκετοποιοί» του χωριού εργάζονται γι’ αυτό το υπερθέαμα καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Λευκά περιστέρια στην Ζάκυνθο
Το «ζακυνθινό μεγαλοβδόμαδο» είναι γεμάτο έθιμα που στο νησί αποκαλούνται «αντέτια». Από αυτά, ξεχωρίζουν τα άσπρα περιστέρια που αφήνει ο ιερέας κατά την Πρώτη Ανάσταση, ενώ οι νοικοκυρές ρίχνουν πήλινα κανάτια από τα μπαλκόνια, κατά τις προσταγές ενός εθίμου, αντίστοιχου με αυτό της Κέρκυρας. Το Ευαγγέλιο της Ανάστασης ψάλλεται με τον ιδιαίτερο «μουσικό» τρόπο της Επτανησιακής παράδοσης, ενώ η Αναστάσιμη ακολουθία πραγματοποιείται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μόνο στον Άγιο Μάρκο. Οι υπόλοιπες εκκλησίες αρκούνται στο χαρμόσυνο χτύπημα της καμπάνας και πραγματοποιούν την ακολουθία το πρωί της Κυριακής.

Αγώνας δρόμου στην Αράχωβα
Διπλή γιορτή για την Αράχωβα, καθώς η γιορτή του Αγίου Γεωργίου που πέφτει παραδοσιακά κοντά στο Πάσχα γιορτάζεται με την ίδια φροντίδα και ζέση που επιδεικνύουν οι ντόπιοι για την Ανάσταση. Έτσι, ανήμερα του Πάσχα, ξεκινά η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, οι γηραιότεροι κάτοικοι ξεκινούν από την Εκκλησία και πραγματοποιούν τον «αγώνα της ανηφόρας», ενώ χορευτικά συγκροτήματα έχουν ήδη πιάσει δουλειά. Παράλληλα, έχουν ετοιμαστεί οι «λάκκοι» σε κάθε γειτονιά, όπου ανάβουν οι φωτιές που θα υποδεχθούν δεκάδες αρνιά – τόσα, ώστε λέγεται πως αν κάποιος δει από μακριά την Αράχωβα, νομίζει πως το χωριό έχει πάρει φωτιά.

Το κάψιμο του Ιούδα στην Θράκη
Στις Μέτρες της Θράκης, τη Μεγάλη Πέμπτη συνηθίζεται τα παιδιά να φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο περιφέρουν στα σπίτια, ζητώντας κλαδιά για να τον κάψουν την επομένη ημέρα στον Επιτάφιο. Τη Μεγάλη Παρασκευή η πομπή του Επιταφίου φτάνει στο τέλος της έξω από ένα παρεκκλήσι, όπου εκεί βρίσκεται έτοιμη η φωτιά για να καεί ο Ιούδας. Μόλις ο ιερέας ξεκινήσει να διαβάζει το σχετικό Ευαγγέλιο, ανάβουν τη φωτιά και ρίχνουν μέσα της το ομοίωμα, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η καύση οι κάτοικοι συνηθίζουν να παίρνουν μια χούφτα από τη συγκεκριμένη στάχτη την οποία ρίχνουν στα μνήματα. Μπρρρ!

Η αναπαράσταση των Παθών στην Πάρο

Αν και η Πάρος αποτελεί από μόνη της ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου, το Πάσχα ιδιαίτερα πραγματοποιείται στο νησί το μοναδικό έθιμο της αναπαράστασης των Παθών κατά την περιφορά του Επιταφίου στα ορεινά χωριά Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρομο, Λεύκες και Άσπρο Χωριό. Καθώς ο Επιτάφιος περνά τα δρομάκια των νησιών κάνει συνολικά 15 στάσεις στις οποίες αναπαριστώνται ζωντανά εικόνες των Παθών του Χριστού. Παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού ζωντανεύουν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τον «Μυστικό Δείπνο», το μαρτύριο της Σταύρωσης κ.α., ενώ σε κάθε μία από αυτές τις στάσεις φωτίζεται εντυπωσιακά και ένα σημείο του βουνού. Το βράδυ του Σαββάτου το έθιμο κορυφώνεται με την αναπαράσταση της Ανάστασης μέσα σε μία εκθαμβωτική ατμόσφαιρα χιλιάδων κεριών και αμέτρητων πυροτεχνημάτων που φωτίζουν μαγευτικά τον ουρανό του Αιγαίου.

«Του μαύρου νιου τ’ αλώνι» στη Χαλκιδική

Στην… πολύπαθη Ιερισσό, ξεχωριστό χρώμα στις πασχαλινές εκδηλώσεις δίνει το έθιμο «Του μαύρου νιου τ’ αλώνι» στους λόφους πάνω από την πόλη την Τρίτη του Πάσχα. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την εκφώνηση του πανηγυρικού, οι γεροντότεροι αρχίζουν τον χορό. Στην συνέχεια συνοδεύουν και οι υπόλοιποι κάτοικοι, οι οποίοι τραγουδούν και χορεύουν όλα τα Πασχαλινά τραγούδια, ενώ τελειώνουν με τον «Καγκέλευτο» χορό, που είναι η αναπαράσταση της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους, κατά την επανάσταση του 1821. Ο χορός περνά κάτω από δάφνινη αψίδα όπου υπάρχουν δύο νεαροί με υψωμένα σπαθιά και στη μέση του τραγουδιού «διπλώνεται» στα δύο με τους χορευτές να περνούν ο ένας απέναντι από τον άλλο για τον τελευταίο χαιρετισμό. Κατά την διάρκεια της γιορτής μοιράζεται, καφές που βράζει σε μεγάλο καζάνι («ζωγραφίτικος»), τσουρέκια και αυγά.

«Μπουλούκια» στην Καλαμάτα
Ο διαγωνισμός των «μπουλουκιών» στην πόλη της Καλαμάτας πηγάζει από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821. Οι διαγωνιζόμενοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες, δηλαδή με χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο, στο γήπεδο του Μεσσηνιακού με τη συμμετοχή εκατοντάδων ντόπιων και επισκεπτών. Επίσης, το βράδυ του Μ.Σαββάτου πραγματοποιείται το έθιμο του «συχώριου», δηλαδή όλοι όσοι έχουν πεθαμένους συγγενείς φέρνουν στην εκκλησία ψητά, κρασί και ψωμί, τα οποία έχει «διαβάσει» ο παπάς και τα προσφέρουν στους επισκέπτες και στους κατοίκους του νησιού.

Ο Ζαφείρης στην Ήπειρο
Σε όλη την Ήπειρο, αλλά και σε πολλά μέρη της Μακεδονίας, την Κυριακή του Πάσχα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης αναβιώνει το έθιμο του Ζαφείρη. Το όνομα ποικίλει από τόπο σε τόπο, αλλού το λένε Μαγιόπουλο, αλλού Φουσκοδέντρι. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα παιδικό παιχνίδι στο οποίο ένα παιδί υποδύεται τον Ζαφείρη και παριστάνει το νεκρό, ενώ τα υπόλοιπα μαζεύουν λουλούδια, χλόη και φύλλα και τον στολίζουν, ενώ παράλληλα τον μοιρολογούν κρατώντας καλάμια αντί για λαμπάδες. Αφού τελειώσει το μοιρολόι, όλα τα παιδιά μαζί φωνάζουν «Σήκου Ζαφείρη, Σήκου!» και ο «νεκρός» ανασταίνεται από το στολισμένο με λουλούδια κρεβάτι του και κυνηγά φωνάζοντας και γελώντας τα υπόλοιπα πιτσιρίκια. Αυτός που θα πιάσει ο Ζαφείρης, γίνεται την επόμενη χρονιά «νεκρός».
in2life.gr

Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, ακόμη και σήμερα, πολλοί χρήστες εξακολουθούν να μοιράζονται ιδιωτικές πληροφορίες απερίσκεπτα μέσω του Διαδικτύου και να μπλέκουν σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Το 27% των Ευρωπαίων μοιράζεται εμπιστευτικά δεδομένα κατά λάθος, ενώ το 13% αποκαλύπτει με τη θέλησή του προσωπικές πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται διαδικτυακά μπορεί να επιφέρουν σημαντικές προσωπικές και επαγγελματικές συνέπειες.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό από την ανταλλαγή δεδομένων μέσω των online καναλιών επικοινωνίας. Σε αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνονται: προσωπικές φωτογραφίες (για το 43% των Ευρωπαίων), στοιχεία επικοινωνίας (40%), φωτογραφίες άλλων προσώπων (34%), ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες (29%) και πληροφορίες σχετικές με την εργασία (18%).

Περαιτέρω – κι ενδεχομένως ακόμη πιο σοβαρά – το 16% των Ευρωπαίων έχει μοιραστεί ένα προσωπικό μυστικό, ενώ το 8% έχει μοιραστεί ευαίσθητα οικονομικά στοιχεία.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τις βλαβερές συνέπειες – τόσο οικονομικές, όσο και συναισθηματικές – που μπορεί να προκύψουν από τη δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών.

Για παράδειγμα, περίπου το ένα τρίτο των Ευρωπαίων ερωτηθέντων ανησυχεί ότι αυτή η δραστηριότητα θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις του ή να φέρει σε δύσκολη θέση ή ακόμα και να προσβάλει κάποιον, ενώ ένας στους έξι φοβάται ότι θα μπορούσε να βλάψει την καριέρα του.

Το επίπεδο ανησυχίας είναι συχνά δικαιολογημένο. Το 28% παραδέχτηκε ότι έχει μοιραστεί κατά λάθος εμπιστευτικές πληροφορίες, με έναν στους δέκα ερωτηθέντες να έχει υποστεί συνέπειες από αυτό. Στις συνέπειες αυτές περιλαμβάνονται η απώλεια φίλων, το bullying, οι οικονομικές απώλειες, το τέλος μια σχέσης, ακόμη και η απόλυση από την εργασία.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο David Emm, Principal Security Researcher της Kaspersky Lab επισημαίνει:

“Πολλοί χρήστες του Διαδικτύου δυσκολεύονται να «μεταφράσουν» την επίγνωση των κινδύνων σε πραγματική προσοχή, όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν στην online δραστηριότητα. Με τόσες πολλές συσκευές και online κανάλια στα χέρια μας, είναι πιο εύκολο από ποτέ να δημοσιεύσουμε ένα προσωπικό μήνυμα ή να μοιραστούμε πληροφορίες με τους λάθος ανθρώπους ακούσια.

Αν κάποιος δεν έχει επαρκείς γνώσεις ψηφιακής ασφάλειας ή δεν έχει εγκατεστημένες τις κατάλληλες λύσεις ασφάλειας και ιδιωτικότητας, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα στις σχέσεις και την εργασία του. Μόλις κάτι «ανέβει» στο Διαδίκτυο είναι εκεί για πάντα. Γι’ αυτό αν κανείς αμφιβάλλει για κάτι, καλύτερα να το κρατήσει για τον εαυτό του”

Η γνώση των πιθανών κινδύνων του Διαδικτύου και η λήψη προφυλάξεων και μέτρων για την ασφάλεια των online δραστηριοτήτων είναι ζωτικής σημασίας. Όσοι χρήστες του Διαδικτύου επιθυμούν να ελέγξουν το επίπεδο των γνώσεων τους γύρω από την ψηφιακή ασφάλεια, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/.

Πηγή: techgear.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!