Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

«Φουκαρά, αστυνομικέ! Εγώ έχω iPhone 5»
Oι προσβολές οδηγών -εύπορων κατά κανόνα- στα όργανα της τροχαίας συνηθίζονται στο Μεξικό και συχνά τα βίντεο που κυκλοφορούν κάνουν θραύση στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε ένα από τα τελευταία βίντεο, μια νεαρή κοπέλα, την οποία σταμάτησε αστυνομικός, γιατί οδηγούσε μεθυσμένη, τον πρόσβαλε για το... παλιό κινητό του.

«Φουκαρά! Εγώ έχω iPhone5!» του είπε, ενώ εκείνος με ένα πιο ταπεινό μοντέλο κινητού βιντεοσκοπούσε το όλο περιστατικό.

Το συμβάν έλαβε χώρα σε δρόμο της πόλης Τιχουάνα, στο βόρειο Μεξικό. Η κοπέλα που οδηγούσε -μαζί με μία φίλη της στη θέση του συνοδηγού- κόντεψαν να σκοτώσουν έναν πεζό, ο οποίος κάλεσε την Άμεσο Δράση.

Τελικά, οι κοπέλες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο.

Newsroom ΔΟΛ
8 πράγματα που βαριούνται απίστευτα οι καλεσμένοι στους γάμους
Πολλές φορές, οι γάμοι είναι πιο διασκεδαστικοί για τους επισκέπτες παρά για την νύφη και τον γαμπρό. Και αυτό επειδή οι καλεσμένοι είναι εκείνοι που φορούν τα καλά τους και απολαμβάνουν τη μουσική και το φαγητό ενώ το ζευγάρι είναι εκείνο που τρέχει να χαιρετίσει τους πάντες και το άγχος τους είναι σαφώς μεγαλύτερο προκειμένου να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Αλλά τι γίνεται όταν το αλκοόλ και τα αναψυκτικά είναι περιορισμένα (ή ακόμα χειρότερα αν κοστίζουν σε χρήμα), το φαγητό δυσεύρετο και η μουσική παραπέμπει σε μια εποχή πριν καν γεννηθούμε; Αν λοιπόν ετοιμάζεστε να ανεβείτε τα σκαλιά της εκκλησίας εδώ είναι μερικά πράγματα που καλό είναι να αποφύγετε για να μείνουν ευχαριστημένοι και οι πιο εκκεντρικοί καλεσμένοι.
Το να χρειαστεί να πληρώσουν το ποτό τους
Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι ένα ανοιχτό μπαρ σε ένα ξενοδοχείο δεν συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό της δεξίωσης που διοργανώνει ένα ζευγάρι. Ποιος μπορεί όμως να κατηγορήσει έναν καλεσμένο αν παραπονεθεί; Το φυσιολογικό είναι οι καλεσμένοι να κυκλοφορούν στον χώρο της δεξίωσης χωρίς να έχουν τα πορτοφόλια στην τσέπη τους. Φροντίστε λοιπόν να υπάρχει άφθονο κρασί, μπύρα και νερό στα τραπέζια των καλεσμένων.
Διαβάστε τη συνέχεια στο baby.gr
Βόρεια Κορέα: Στρατιωτική πειθαρχία ακόμα και στο γήπεδο! (φωτογραφίες)
Εντάξει, η βία στα γήπεδα και οι χουλιγκανισμοί είναι προσβλητικοί και απαράδεκτοι για κάθε χώρα. Λίγη αυτοσυγκράτηση και πολιτισμός θα ήταν ιδανικά στα γήπεδα αλλά αυτό που συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα είναι τραγελαφικό.
Οι Βορειοκορεάτες πηγαίνουν στο γήπεδο ντυμένοι ομοιόμορφα, παραταγμένοι σαν στρατιώτες και δεν βγάζουν κιχ. Σε περίπτωση γκολ της ομάδας τους, ή καλής φάσης, δίνεται το σύνθημα και σε μια ειδική κερκίδα, απλά σχηματίζουν το όνομα της ομάδας, ενώ οι υπόλοιποι απλά χειροκροτούν.

Οι φωτογραφίες του Reuters το αποδεικνύουν. Οι Βορειοκορεάτες φίλαθλοι παρακολουθούν τον αγώνα της Εθνικής τους κόντρα στις Φιλιππίνες για τα προκαταρκτικά του παγκοσμίου κυπέλλου του 2018 και του Ασιατικού πρωταθλήματος το 2019, στο εθνικό στάδιο Κιμ ΙΙ Σουνγκ, στην Πιονγιάνγκ.

Θα έλεγε κανείς ότι ίσως να έχουν παρευρεθεί και με το ζόρι...

Μία Ιαπωνική εταιρεία βρήκε τη λύση για την ραγδαία αύξηση των τιμών των ακινήτων και το συνωστισμό των πόλεων και κάνει χρυσές δουλειές.
Η μινιμαλιστική εταιρεία σχεδιασμού Muji έχει διαμορφώσει μια σειρά από σπίτια σε πακέτο, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τους κατοίκους της πόλης, και ξεκινούν από 215.000 δολάρια.
Στον απόηχο των τοπικά παραγόμενων σπιτιών κοντέινερ, τα τριόροφα σπίτια της Muji είναι ένα σχετικό παράδειγμα για το πώς οι σχεδιαστές μεγιστοποιούν την αποδοτικότητα του χώρου ώστε να ανταποκρίνεται σε ένα προσιτό κόστος.
Ευτυχώς για εκείνους που δεν το έχουν πολύ με τα μαστορέματα, η Muji στέλνει επαγγελματίες να χτίσουν τις κατοικίες για σάς.
Η προσέγγιση του κτιρίου είναι κάθετα και όχι οριζόντια, με ένα σύστημα χαμηλών τοιχίων που χωρίζουν ενιαίους χώρους όπως το σαλόνι από την τραπεζαρία.
Τα σπίτια βέβαια έχουν μινιμαλιστική και στάνταρ χρώματα και κοστίζουν από 213.000 μέχρι 227.000 δολάρια.
attached_image72 attached_image82 attached_image53 attached_image44 attached_image35 attached_image26 attached_image18
πηγή: techit.gr

Ο πίνακας που βλέπετε είναι σαφώς ένας «διαφορετικός» διατροφικός πίνακας, ο ποίος αναρτήθηκε σε σχολείο στην Ιταλία. Συμφωνείτε ότι δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για τους μαθητές, προκειμένου να προσέχουν τη διατροφή τους;
zucchero-4
Νερό: 0,0 g ανά πακέτο – 0,0 ανά 100 ml
Γάλα και σοκολάτα: 11 g ανά πακέτο – 5,5 ανά 100 ml
Multivit Ανανάς Ακτινίδιο και Orange: 24g ανά πακέτο, 12-100 ml
Γεύση πορτοκάλι ποτό: 27 γραμμάρια ανά συσκευασία, 13,5 ανά 100 ml
Red Bull: 27 γραμμάρια ανά συσκευασία, 11 έως 100 ml
NESTEA λεμόνι: 36 g ανά πακέτο, 7,2 ανά 100 ml
Coca Cola: 39 γραμμάρια ανά συσκευασία, 10,6 ανά 100 ml

Λίαν προσφάτως, η είδηση ότι το Facebook δουλεύει πάνω σε κουμπί «dislike» έκανε τον γύρο του κόσμου, καθώς το «δεν μου αρέσει» είναι κάτι που πολλοί θεωρούν ότι λείπει από το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου.
Εν τέλει, φαίνεται πως κάτι τέτοιο μάλλον θα καταφθάσει στους χρήστες- αλλά στο πλαίσιο των «Reactions», ενός εύρους επιλογών όσον αφορά στις δημοσιεύσεις, και όχι μόνο ενός «dislike».
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του TechCrunch, το Facebook αρχίζει τη «διάθεση» των Reactions, ενός νέου σετ από έξι emoji, τα οποία θα συνοδεύουν το «like», επιτρέποντας τους χρήστες να δείξουν τι τους προκαλεί το post: αγάπη, γέλιο, ευτυχία, σοκ, λύπη και οργή. Σε πρώτη φάση, θα λάβουν χώρα δοκιμές σε δύο χώρες μόνο, την Ισπανία και την Ιρλανδία, πριν αποφασιστεί εάν πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και αν πρέπει να επεκταθεί η χρήση τους.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, το εν λόγω σετ (σημειώνεται πως η συγκεκριμένη φιλοσοφία δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς χρησιμοποιείται και σε άλλα δίκτυα, όπως το Path, καθώς και ιστοσελίδες όπως το Buzzfeed) θα εμφανιστεί τόσο στην desktop όσο και στη mobile έκδοση, ωστόσο δεν υπάρχουν προς το παρόν σχέδια για να μπει στο Messenger.
Όπως αναφέρει το Engadget, οι νέες αντιδράσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε δημοσιεύσεις χρηστών, αλλά και σελίδων, και θα είναι ορατό το πόσες συγκεντρώθηκαν από την κάθε κατηγορία. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν και πότε πρόκειται να εμφανιστεί σε άλλες χώρες.

Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς είναι η μεγάλη νικήτρια του Νομπέλ Λογοτεχνίας. Η λευκορωσίδα συγγραφέας γεννήθηκε το 1948, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, βραβεύτηκε «για το πολυφωνικό γράψιμό της, ένα μνημείο στα δεινά και στο κουράγιο της εποχής μας».
Η Σουηδική Ακαδημία έλαβε 259 προτάσεις για το φετινό βραβείο και κατέληξε σε 198 υποψηφίους. Ανάμεσά τους ήταν και 36 πρωοτεμφανιζόμενοι στην λίστα των υποψηφιοτήτων. Σε αντίθεση με τα επιστημονικά βραβεία, το Νομπέλ Λογοτεχνίας απονέμεται σπανίως σε περισσότερους από έναν συγγραφείς. Μόνο τέσσερα – από τα 107 βραβεία που έχουν απονεμηθεί από το 1901 – μοιράστηκαν σε δύο βραβευθέντες και η τελευταία φορά ήταν το 1974, στον Έβνιντ Τζόνσον και τον Χάρυ Μάρτινσον.
Σύμφωνα με τον γραμματέα της Σουηδικής Ακαδημίας, Πήτερ Εγκλουντ, ο λόγος για τον οποίο το Νομπέλ Λογοτεχνίας συνήθως δεν μοιράζεται, έχει να κάνει με «την φύση της λογοτεχνίας. Τα επιστημονικά βραβεία απονέμονται πολύ συχνά σε περισσότερους από έναν, είτε διότι τα επιτεύγματα είναι κοινά, είτε διότι βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους…».
Από τους 11 βραβευθέντες με το βραβείο Νομπέλ από το 1901, μόνο 13 ήταν γυναίκες, μεταξύ των οποίων η καναδέζα Αλις Μονρό (2013), η ρουμάνα Χέρτα Μίλερ (2009), η βρετανίδα Ντόρις Λέσινγκ (2007), η αυστριακή Ελφρίντε Γιέλινεκ (2004), η πολωνέζα Βισλάβα Ζιμπόρσκα (1996), η αμερικανίδα Τόνι Μόρισον (1993), η νοτιοαφρικανή Ναντίν Γκόρντιμερ (1991), η γερμανοεβραία Νέλυ Σακς, που μοιράστηκε το βραβείο 1966, η Χιλιανή Γκαμπριέλα Μιστράλ, η αμερικανίδα Πέρλ Μπάκ (1938), η δανέζα Ζίγκριντ Ουντσετ (1928), η ιταλίδα Γκράτσια Ντελέντα (1926) και η σουηδέζα Σέλμα Λάγκερλοφ (1909).
Ο νεώτερος βραβευθείς με το Νομπέλ Λογοτεχνίας ήταν ο Ρουντγιαρντ Κίπλινγκ, 42 ετών το 1907 και η γηραιότερη ήταν η Ντόρις Λέσινγκ, 88 ετών το 2007. Ο μέσος όρος ηλικίας των βραβευθέντων με το Νομπέλ Λογοτεχνίας είναι τα 64 χρόνια.

Το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο στο Δημόσιο θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα, αφού ολοκληρωθεί η κατάθεση ενός άλλου νομοσχεδίου το οποίο εντάσσεται και στα προαπαιτούμενα και αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων, τη δημιουργία μητρώου για την πλήρωση των πολιτικών επιτελικών θέσεων (διοικητές Οργανισμών, γενικοί γραμματείς κ.ά.), καθώς και τις αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο ώστε να μην επιστρέφουν επίορκοι για βαριά παραπτώματα στο Δημόσιο.
Όλα αυτά περιλαμβάνονται στις άμεσες παρεμβάσεις στο Δημόσιο που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Ως προς το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο ο κ. Βερναρδάκης διευκρίνισε πως τον πρώτο λόγο έχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συνεπικουρούμενο από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Θα υπάρξει, πάντως, αποδέσμευση του βαθμολογίου από το μισθολόγιο και θα ενσωματωθούν τα όποια επιδόματα στο βασικό μισθό. Όπως έχει συμφωνηθεί θα περιοριστούν τα ειδικά μισθολόγια – από 20 που είναι σήμερα, θα μειωθούν σε 10 ή 12. «Υπήρξαν κατηγορίες ερευνητών, ειδικών επιστημόνων σε αυτά που τώρα θα ενσωματωθούν στο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών» είπε.
Με το νομοσχέδιο του μισθολογίου θα καταργηθούν και οι προσωπικές διαφορές, που αφορούν περί τους 90.000 υπαλλήλους. Αυτό θα εφαρμοστεί σταδιακά με ορίζοντα το 2021 και συνεπάγεται στην πράξη πως οι υπάλληλοι αυτοί δεν θα λαμβάνουν αύξηση, ανεξαρτήτως εάν προάγονται μέχρι να φτάσουν στα επίπεδα υπαλλήλων άλλων φορέων της ίδιας ειδικότητας.
Παράλληλα, ο κ. Βερναρδάκης τρέχει και το νομοσχέδιο για την εθελοντική κινητικότητα στο Δημόσιο, το οποίο θα είναι έτοιμο όπως είπε προς το τέλος του χρόνου. Στόχος είναι να διασυνδεθούν ηλεκτρονικά όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και μέσω του συστήματος αυτού να υπάρχει καθημερινή και αυτόματη ενημέρωση για τις τυχόν ανάγκες κάποιου φορέα.
«Το νοσοκομείο των Γρεβενών θα λέει ζητάω οδηγό και θα ανάβει ένα λαμπάκι» υπήρξε η σχηματική περιγραφή του. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι, που διαθέτουν τα προσόντα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψη της θέσης. Δεν απέκλεισε επίσης να δοθούν και κίνητρα στους υπαλλήλους, χωρίς να έχουν πάντως αποτυπωθεί ακόμη ποια θα είναι αυτά.
Oργανογράμματα για όλο το Δημόσιο
Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να καταρτιστούν οργανογράμματα για όλο το Δημόσιο, από υπουργεία – που ήδη έχουν ολοκληρωθεί – εποπτευόμενους φορείς, μέχρι το στρατό, την αστυνομία, τους δήμους, αλλά και τους χώρους της εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων.
Από τα οργανογράμματα θα προκύπτουν οι ελλείψεις προσωπικού ή τυχόν πλεονάζον προσωπικό, ενώ όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός η κατάρτιση των οργανογραμμάτων θα στηριχθεί σε υποδείγματα και θα γίνει έλεγχος, ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανότητα ο φορέας να δηλώνει περισσότερες θέσεις από τις απαιτούμενες.
«Όποιος θέλει να καλύπτει τις ανάγκες του, πρέπει να έχει οργανόγραμμα. Αν δεν το κάνει δεν θα μπορεί να μπει στην κινητικότητα» τόνισε ο κ. Βερναρδάκης. Σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότεροι υποψήφιοι για κάποια θέση, ο κάθε φορέας με τη συνδρομή του ΑΣΕΠ θα επιλέγει τον καταλληλότερο (βάσει κοινωνικών κριτηρίων, προσόντων κ.λπ.).
Προσλήψεις
Με τον τρόπο αυτό, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, εάν δεν καλυφθούν κάποιες θέσεις από τη λεγόμενη «εσωτερική αγορά», θα προχωρήσουν προσλήψεις προσωπικού. Με τη διαφορά – τόνισε – πως θα γίνεται πολιτική προσλήψεων. «Θα προκηρύσσονται συγκεκριμένες θέσεις για συγκεκριμένο φορέα και τόπο απασχόλησης» πρόσθεσε, λέγοντας πως θα δοθεί τέλος σε οριζόντιες προσλήψεις π.χ. μηχανικών για διάφορους φορείς που στη συνέχεια διαγκωνίζονται μέσω πελατειακών σχέσεων για να μην βρεθούν στο… Καστελόριζο.
Ετοιμάζει ειδικά για το νομοσχέδιο αυτό και μία καινοτομία. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τη διαδικασία διαβούλευσης (στο opengov). Ανεβάζουμε σχεδόν έτοιμο το νομοσχέδιο και ζητάμε απόψεις». Ως πιλοτική, λοιπόν, εφαρμογή στη διαβούλευση δεν θα αναρτηθεί το νομοσχέδιο για την κινητικότητα.
«Θα θέσουμε σε διαβούλευση το γενικό περίγραμμα όσων σκεφτόμαστε, αλλά όχι στεγνές διατάξεις νόμου. Θα πάμε να μαζέψουμε ιδέες, προτάσεις, απορίες. Θα έρθουμε σε επαφή με φορείς. Και μετά θα πάμε στη σύνταξη του νομοσχεδίου» ανέφερε. Στη συνέχεια το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα τεθεί ολοκληρωμένο πλέον σε δημόσια διαβούλευση.
Ο κ. Βερναρδάκης επανέλαβε, τέλος, πως ειδικά στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας θα υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών αποσπάσεων, προκειμένου με μία- δύο υπογραφές να γίνονται αντί των σημερινών προβλεπομένων, που απαιτούν να περνάνε από τους εκατέρωθεν φορείς και στη συνέχεια από όλη την ιεραρχία των υπουργείων Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.
Διαδικασίες, που έχουν ως αποτέλεσμα οι αποσπάσεις να καθυστερούν για μήνες και οι φορείς οι οποίοι αιτούνται το προσωπικό να μένουν υποστελεχωμένοι.
Με δεδομένη την μνημονιακή αναλογία για προσλήψεις και αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε πως για το 2015 απομένουν περί τις 2.000 προσλήψεις από τις 15.000, που επιτρέπονταν, και αυτές θα αναζητηθεί εάν μπορούν πρωτίστως να καλυφθούν από τους αδιόριστους του ΑΣΕΠ, με το οποίο είναι σε ανοιχτή επικοινωνία.
aftodioikisi.gr

Ερωτήσεις κρίσεως, γρίφοι αλλά και απορίες… λευκώματος της εφηβικής ηλικίας μπορεί να κληθούν να απαντήσουν οι υποψήφιοι για μία θέση στο Facebook. Το Business Insider βρήκε τις πιο περίεργες από αυτές.
«Αν σχεδιάζατε ξανά ένα ΑΤΜ, πώς θα το κάνατε;»
«Πόσες γενέθλιες αναρτήσεις υπάρχουν στο Facebook σε μία ημέρα;»
«Πόσο θα χρεώνατε για να πλύνετε κάθε παράθυρο που υπάρχει στο Σιάτλ;»
«Πόσα χρήματα ξοδεύονται στο ίντερνετ;»
«Πώς θα σχεδιάζατε ένα πιο απλό τηλεχειριστήριο τηλεόρασης;»
«Εχετε δύο λάμπες σε ένα κτίριο 100 ορόφων. Θέλετε να βρείτε από ποιο όροφο θα έσπαγαν αν έπεφταν. Βρείτε τον όροφο με τις λιγότερες δυνατές πτώσεις».
«Πόσες ηλεκτρικές σκούπες υπάρχουν στις ΗΠΑ;»
«Πώς θα φτιάχνατε ένα Facebook για τυφλούς ανθρώπους;»
«Ενας Ρώσος γκάνγκστερ στα απαγάγει. Βάζει δύο σφαίρες σε διαδοχική σειρά σε ένα άδειο εξάσφαιρο ρεβόλβερ, το γυρίζει, σας σημαδεύει στο κεφάλι και πυροβολεί. Κλικ. Είστε ακόμη ζωντανός. Μετά σας ρωτάει αν θέλετε να το γυρίσει ξανά και να πυροβολήσει ή να τραβήξει τη σκανδάλη. Για κάθε επιλογή, ποια είναι η πιθανότητα να πυροβοληθείτε;»
«Αν ήσασταν ζώο, ποιο θα ήσασταν και γιατί;»
«Σας δίνουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Facebook. Τι κάνετε με αυτά;»
«25 άλογα κούρσας, χωρίς χρονόμετρο, 5 διαδρομές. Βρίτε τα τρία πιο γρήγορα με τις λιγότερες δυνατές κούρσες».
«Ετοιμάζεστε να μπείτε σε πτήση για το Σιάτλ. Θέλετε να ξέρετε αν πρέπει να πάρετε ομπρέλα. Τηλεφωνείτε σε 3 φίλους που ζουν εκεί και τους ρωτάτε ξεχωριστά αν βρέχει. Κάθε ένας τους έχει 2/3 πιθανότητες να λέει αλήθεια και 1/3 να λέει ψέματα. Και οι τρεις απαντούν ότι βρέχει. Ποια είναι η πιθανότητα να βρέχει πράγματι στο Σιάτλ;»
Κόσοβο: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έριξε δακρυγόνο μέσα στη Βουλή
Κατά καιρούς, σε διάφορα κοινοβούλια, οι βουλευτές παίζουν ξύλο, άντε το πολύ να πετάξουν και κανένα ντοσιέ. Αλλά αυτό που έγινε στη Βουλή του Κοσόβου, δεν έχει προηγούμενο: Βουλευτής της αντιπολίτευσης έριξε δακρυγόνο στην αίθουσα, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση παρουσία εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας!
 Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη αμέσως μετά την ψήφιση νέων νομοσχεδίων που προβλέπουν τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κόσοβο, τα οποία προσπαθούσε επί εβδομάδες- με διάφορους τρόπους - να μπλοκάρει η αντιπολίτευση.
 Μάλιστα, ο πρώην αρχηγός και νυν βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κινήματος "Αυτοδιάθεση", Αλμπίν Κούρτι πέταξε το δακρυγόνο αφού πρώτα  η βουλευτής Αλμπουλιένα Χατζίου έριξε ένα ποτήρι νερό στο πρόσωπο του αντιπροέδρου της Βουλής του Κοσόβου, Τζαβίντ Χαλίτι.
Η αίθουσα γέμισε καπνό. Κάποιοι από τους βουλευτές ένιωσαν έντονη δυσφορία και η βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, Φλιόρα Μπροβίνα λιποθύμησε και με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Πρίστινας. Στη συνεδρίαση ήταν παρών ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κόσοβο, Σάμουελ Ζμπόγκαρ, ο οποίος κατόρθωσε με μεγάλη δυσκολία να εξέλθει από τη γεμάτη καπνό αίθουσα. Ωστόσο, ορισμένα ΜΜΕ στην Πρίστινα μετέδωσαν ότι και ο Ζμπόγκαρ λιποθύμησε.

Την περασμένη εβδομάδα, βουλευτές της αντιπολίτευσης εμπόδισαν τη διεξαγωγή συνεδρίασης της Βουλής, καταλαμβάνοντας το βήμα και το έδρανο του προεδρεύοντος ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κινήματος "Αυτοδιάθεση" έριξαν αβγά στον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα, την ώρα που ενημέρωνε τα μέλη της Βουλής για τη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας.
news.gr
Νέα ήττα για την Εθνική από τη Βόρειο Ιρλανδία
Ένα ματς απέμεινε πριν ολοκληρωθεί το μαρτύριο της εθνικής ομάδας στα προκριματικά του Euro 2016, μετά και τη νέα αποψινή ήττα από τη Β. Ιρλανδία με το ευρύ και ντροπιαστικό (με τον τρόπο που εξελίχθηκε) 3-1.

Η ομάδα του Κώστα Τσάνα ακόμα και όταν παρουσιάστηκε ως ομάδα στο α’ ημίχρονο δέχθηκε γκολ και απλά στο δεύτερο κατέρρευσε μέσω δύο... κόρνερ, εμφανίζοντας το «σκιάχτρο» των περισσότερων αγώνων αυτής της προκριματικής φάσης.

Αυτή η νέα ήττα σηματοδοτεί όπως είναι φυσικό και πολλά αρνητικά ρεκόρ, με κυριότερο το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Εθνική τερματίζει τελευταία σε προκριματική φάση, αφού ακόμα και να νικήσει στο Ελσίνκι στην ισοβαθμία, τα Νησιά Φερόε έχουν προβάδισμα έχοντας δύο νίκες κόντρα στην Ελλάδα.
Το ματς 

Την εθνική ομάδα από το ματς της Φινλανδίας και μετά μπορεί να την κατηγορήσει κανείς για πολλά, αλλά όχι για το γεγονός ότι οι παίκτες δεν δείχνουν διάθεση να μονομαχήσουν και να διεκδικήσουν ό,τι μπορούν από το κάθε ματς. Αυτή ακριβώς ήταν και η εικόνα του α’ μέρους με την Ελλάδα να διατηρεί την κατοχή και την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά να μην μπορεί να δημιουργήσει.

Είναι ξεκάθαρο ότι σε κάθε κίνηση των παικτών λείπει η αυτοπεποίθηση, αφού έγιναν πολλά λάθος κοντρόλ ενώ και οι απαραίτητες σε τέτοια ματς ατομικές εμπνεύσεις δεν αποπειράθηκαν καν από τους ποδοσφαιριστές του Κώστα Τσάνα.

Αντίθετα, η Β. Ιρλανδία που έψαχνε εναγωνίως τη νίκη για να εξασφαλίσει το εισιτήριό της για τελικά του Euro 2016, έπαιζε με το «μαχαίρι στα δόντια» και φυσικά με μεγαλύτερο ενθουσιασμό, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει και ευκαιρίες με κορυφαία αυτή του 24’. Ο Ντάλας δεν δυσκολεύτηκε να βγάλει την μπαλιά από αριστερά μπροστά από τον Τοροσίδη, ο Τζιόλης αιφνιδιάστηκε και έχασε το κοντρόλ της μπάλας, αλλά το σουτ του Μαγκένις στον οποίο έφτασε από τον μέσο του ΠΑΟΚ απέκρουσε με το πόδι ο Μόρας στο ύψος της μικρής περιοχής.

Τελικά, οι Βορειοϊρλανδοί σκόραραν στο 35’, όταν ο Ντάλας από τα αριστερά έγινε ο αποδέκτης της κάθετης μπαλιάς, αυτός την «έστρωσε» στον Ντέιβις που σε κενή εστία δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 1-0.
Παρ’ όλα αυτά, η «πληγωμένη» ψυχολογικά Εθνική κατάφερε να δημιουργήσει μια διπλή ευκαιρία στην εκπνοή του α’ μέρους, αλλά στάθηκε άτυχη. Ο Αραβίδης έκανε το πρώτο σουτ που κόντραρε στα σώματα και στην επιστροφή ο Μήτρογλου είδε την μπάλα να μην του κάνει το χατίρι και να καταλήγει στο δοκάρι.

Το β’ ημίχρονο ήταν μια διαφορετική ιστορία…

Οι παίκτες του Κώστα Τσάνα επί της ουσίας δεν μπήκαν ποτέ στον αγωνιστικό χώρο και μέσα σε 13’ δέχθηκαν δύο γκολ από ισάριθμα κόρνερ. Στο 49’ ο Μαγκένις νίκησε κατά κράτος στον αέρα τον Τζιόλη, μετά από κόρνερ του Νόργουντ και η μπάλα αφού πήρε ψιλοκρεμαστή τροχιά, κατέληξε στα δίχτυα του Καρνέζη ενώ στο 58’ και πάλι ο Ντέιβις πήρε την κεφαλιά από λάθος διώξιμο της άμυνας και διαμόρφωσε το 3-0.

Τα υπόλοιπα λεπτά ήταν καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα. Ο Κώστας Τσάνας πέρασε στο γήπεδο παίκτες (Μάνταλος, Πέλκας) που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αποτελέσουν τη βάση της εθνικής για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το μόνο που κατάφερε η εθνική ήταν να πετύχει το γκολ της… τιμής όταν ο Τοροσίδης έκανε την παράλληλη μπαλιά στον Αραβίδη και ο άσος της ΑΕΚ στο 87’ «έγραψε» το 3-1 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

Οι συνθέσεις:

Ελλάδα (Κώστας Τσάνας): Καρνέζης - Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μόρας, Χολέμπας - Τζιόλης, Σάμαρης – Καρέλης (64’ Μάνταλος), Κονέ (71’ Πέλκας), Αραβίδης – Μήτρογλου (76’ Αθανασιάδης)

Β. Ιρλανδία (Μάικλ Ονίλ): Μακγκόβερν, Μακνέρ (Μακάλοχ), Μακόλεϊ, Κάθκαρτ, Μπραντ, Έβανς, Γουόρντ (81' Μακγκίν), Ντάλας, Νόργουντ, Ντέιβις, Μαγκένις (78’ Μπόις).
Πηγή: sport-fm.gr
Θριαμβευτής ο Παναθηναϊκός στο πρώτο φετινό ντέρμπι των
Τίποτα δεν άλλαξε από πέρυσι! Με τον Ολυμπιακό να «καταρρέει» στην τέταρτη περίοδο, ο Παναθηναϊκός νίκησε 70-64 στο κεκλεισμένων των θυρών ΣΕΦ και έτσι πήρε και φέτος το «εισιτήριο» για τον ημιτελικό του Κυπέλλου.

Πρώτοι σκόρερ για το «τριφύλλι» ήταν οι Δημήτρης Διαμαντίδης και Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς με 13 και 12 πόντους αντίστοιχα, ενώ από την ομάδα του Πειραιά που ήταν τραγικά άστοχη, κορυφαίος ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης με 15 πόντους.

Το ματς


Πιο καλό ξεκίνημα στην αναμέτρηση έκανε ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» εκμεταλλεύτηκαν την άστοχη επιμονή του Παναθηναϊκού από το τρίποντο και έτσι προηγήθηκαν 8-2. Όμως, στη συνέχεια ήταν η σειρά των «ερυθρόλευκων» να κολλήσουν στην επίθεση, με τους «πράσινους» να κάνουν με τη σειρά τους ένα σερί 7-0 για το προσπέρασμα (8-9). Όπως είναι φυσικό λόγω της εποχής, τα εναπομείναντα λεπτά του πρώτου δεκάλεπτου δεν διεκδικούσαν δάφνες… ποιότητας, με τις δύο ομάδες να ήταν νευρικές, άστοχες και να σκοράρουν κυρίως από τις βολές. Αυτό, συνέφερε την ομάδα του Πειραιά που προηγούνταν 14-12, στο τέλος.

Το αργό και κακό μπάσκετ συνεχίστηκε και στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τους δύο προπονητές να έδειχναν ακόμη να… ψάχνονται, αλλάζοντας διαρκώς τις πεντάδες τους. Ωστόσο, αυτό βοήθησε για λίγο τον Ολυμπιακό, ο οποίος είχε τον έλεγχο, αλλά και το προβάδισμα (18-14), με τον Παναθηναϊκό στη συνέχεια να κάνει ένα 7-0 για το 18-21 στα μισά της περιόδου. Οι παίκτες του Τζόρτζεβιτς ήταν μπροστά για μερικά λεπτά, με τους Πειραιώτες να βρίσκουν ξανά λύσεις με τον Λοτζέσκι (26-24). Όμως και πάλι, τα τελευταία του πρώτου χρόνου, αμφότερες οι ομάδες έκαναν… διαγωνισμό λαθών και αστοχίας, με το σκορ να διαμορφώνεται στο 26-26.

Με τον Λοτζέσκι να έχει μπει καλά στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός πήγε στο +3 (31-28), ωστόσο ο Παναθηναϊκός εκμεταλλευόμενος τα επιθετικά ριμπάουντ, πέρασε ξανά μπροστά (31-34). Η άμυνα των παικτών του Σφαιρόπουλου τα πήγαινε καλά, αλλά στην επίθεση ήταν πολύ κακοί, με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι όχι μόνο να διατηρούνταν μπροστά, αλλά να πηγαίνουν ακόμη και στο +5 (33-38). Οι παίκτες του Τζόρτζεβιτς είχαν τη ηνία του ματς, αλλά κάποιες καλές άμυνες των γηπεδούχων, σε συνδυασμό με το τρίποντο του Αγραβάνη στη λήξη του χρόνου, το σκορ της περιόδου ήταν στο 44-44.

Πολύ φουριόζος μπήκε στην τέταρτη περίοδο ο Παναθηναϊκός, ο οποίος εκμεταλλευόμενος πολύ καλά τα λάθη του Ολυμπιακού και την αστοχία του -γιατί δεν είχε καλάθι για κάτι παραπάνω από έξι λεπτά- πήγε στο +15 (44-59), με ισάριθμο σερί (15-0)! Από την άλλη, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν «πελαγωμένοι» και έδειχναν να μην ξέρουν που… πατούν στο παρκέ. Παρ’ όλα αυτά, χάρη σε ένα μίνι-ξέσπασμα οι Πειραιώτες μείωσαν στους εννιά (53-61). Όμως, πλέον δεν υπήρχε χρόνος για εκείνους (2:19’) και έτσι το «τριφύλλι» πήρε τη νίκη και την πρόκριση με το τελικό 70-64.

Τα δεκάλεπτα: 14-12, 26-26, 44-44, 64-70
Πηγή: sport-fm.gr

Σε σκουπιδότοπο είχε μετατρέψει διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη, όπου διαμένει, ένας 58χρονος, ο οποίος συνελήφθη για σωρεία υγειονομικών παραβάσεων. Σοκ προκαλούν οι φωτογραφίες από το διαμέρισμα που διέμενε.
Προηγήθηκε καταγγελία για ύπαρξη σοβαρής εστίας μόλυνσης στο συγκεκριμένο διαμέρισμα που βρίσκεται στην οδό Ορέστου, στην Τούμπα Θεσσαλονίκης.
Ύστερα από επιτόπια έρευνα εντοπίστηκε και απομακρύνθηκε μεγάλος όγκος άχρηστων αντικειμένων, βάρους περίπου πέντε τόνων, ανάμεσα στα οποία είδη ρακοσυλλογής και απορρίμματα από κάδους σκουπιδιών, που ο συλληφθείς είχε συσσωρεύσει μέσα στο διαμέρισμα και σε χώρους περιμετρικά αυτού, όπως επίσης στο μπαλκόνι.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, διαπιστώθηκαν ελλιπείς συνθήκες καθαριότητας και διαβίωσης, καθώς και έντονη δυσοσμία με πιθανό κίνδυνο υγειονομικής φύσης.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί του ΑΤ Τούμπας – Τριανδρίας, μαζί με υπαλλήλους του τομέα καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης και της διεύθυνσης περιβαλλοντικής υγιεινής.
1d027a68c451225f0797eb2e616cedb9 66e7d36876940d7b4bea0bb5a6282378 88dc09de54e88e3334f3ead107c3eda7

Σε μετακινήσεις εξπρές σε υγεία, παιδεία μέσω κινητικότητας πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όπως είπε κατά τη διάρκεια σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης «εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, θα μπορούσαν να γίνουν  χωρίς υπογραφή από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά μόνο από τα εμπλεκόμενα, πχ Υγείας και Παιδείας». Σύμφωνα με τον υπουργό η κινητικότητα η οποία θα θεσμοθετηθεί με νομοσχέδιο που θα φέρει το επόμενο διάστημα στη Βουλή το υπουργείου, θα είναι σε εθελοντική βάση, δηλαδή, με τη σύμφωνη γνώμη του υπαλλήλου αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, εφόσον τα κενά δεν συμπληρώνονται, ειδικά για την υγεία και την παιδεία, τότε θα είναι και υποχρεωτικές.
Κατά τον αναπληρωτή υπουργό για την εφαρμογή της κινητικότητας και τον εξορθολογισμό της κατανομής του προσωπικού πρόκειται να δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία οι φορείς θα καταγράφουν τα κενά προσωπικού που έχουν και μετά αφού δίνεται το πράσινο φως από το ΑΣΕΠ αναφορικά με τα κριτήρια, θα προχωράει η μετακίνηση του υπαλλήλους. Στόχος, όπως είπε ο κ. Βερναρδάκης, είναι αυτή τη φορά η κινητικότητα να γίνει με βάση την ειδικότητα και τα οργανογράμματα των φορέων. Πρόσθεσε πάντως, ότι κενά θα καλυφθούν και με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Μάλιστα, έκανε λόγο για 2.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα γίνουν έως το τέλος του χρόνου εκ των οποίων 1.000 με 1.500 από τους επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν εξαγγελθεί 4.500 προσλήψεις στην υγεία.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση και την επιλογή προϊσταμένων,  ο κ. Βερναρδάκης που είχε αναρτηθεί στο opengov από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι τις παρατηρήσεις που έγιναν στη δημόσια διαβούλευση, θα κατατεθεί στη Βουλή χωρίς μεγάλες αλλαγές.
Να σημειωθεί ότι στην ομιλία του στη Βουλή ο κ. Βερναρδάκης είχε μιλήσει για οκτώ αλλαγές για τους δημοσίους υπαλλήλους.
aftodioikisi.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!