Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Ολόκληρος ο πλανήτης απολαμβάνει την κορυφαία γιορτή του ποδοσφαίρου, που λαμβάνει χώρα στη Βραζιλία μέσα από μικρές ή μεγάλες, παλιές ή τελευταίας τεχνολογίας τηλεοράσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Η Βραζιλία, για πολλούς γνωστή ως η χώρα του καφέ, της σάμπα και της μπάλας, είναι η χώρα που φιλοξενεί φέτος το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.
Από αυτήν έχουν ξεπηδήσει μερικοί από τους σπουδαιότερους παίκτες όλων των εποχών.
Πότε όμως "πήγε" το ποδόσφαιρο στη Βραζιλία;
Πριν από 120 χρόνια ο Charles Miller αποβιβάστηκε από ένα καράβι, προερχόμενο από την Αγγλία, κουβαλώντας μαζί του δύο μπάλες ποδοσφαίρου, μία τρόμπα, τα παπούτσια του και ένα βιβλίο κανόνων.
Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…
Στο Σάο Πάουλο υπάρχει μια πλατεία που φέρει το όνομά του. Στην ίδια γειτονιά πραγματοποιήθηκε το εναρκτήριο παιχνίδι του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Παρότι έχουν περάσει πολλά χρόνια, η πλειοψηφία των Βραζιλιάνων γνωρίζει ποιος ήταν ο Charles Miller.
"Ο τύπος που έφερε το ποδόσφαιρο στη Βραζιλία", είπε σε δημοσιογράφο του Associated Press ένας πωλητής καπέλων με τα χρώματα της Βραζιλίας, που είχε στήσει το μαγαζάκι του στο πορτ παγκάζ ενός αυτοκινήτου.
Η μεγαλύτερη μεγαλούπολη του νότιου ημισφαιρίου φιλοξενούσε περίπου 300.000 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ήταν μετανάστες από την Ιταλία, όταν πήγε εκεί ο Miller.
Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή σπορ εκείνης της εποχής ήταν το κρίκετ, η γυμναστική, η ποδηλασία, η κωπηλασία και μια μορφή του σκουός.
Άγγλοι ναυτικοί που ελλιμενίζονταν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μαθητές που διδάσκονταν από ιησουίτες ιερείς και βρετανοί εργάτες που πήγαν στη Βραζιλία για να δουλέψουν σε εργοστάσια και σε σιδηροδρομικά έργα, όλοι τους κλωτσούσαν ήδη μπάλες προτού επιστρέψει ο Miller στη γενέτειρά του το 1874 μετά από τις σπουδές του στην Αγγλία.
Όμως ο ίδιος θεωρείται ως ο άνθρωπος που έφερε το ποδόσφαιρο στη χώρα, καθώς σε αυτόν αποδίδεται η διοργάνωση του πρώτου αγώνα με ένα σετ κανόνων, όπως είχαν καθοριστεί σε μια ταβέρνα του Λονδίνου το 1863.
Εκείνη την ημέρα, στις 14 Απριλίου του 1895, οι αντίπαλες ομάδες αποτελούνταν από εργάτες στους σιδηροδρόμους η μία και από εργάτες σε εργοστάσιο φυσικού αερίου η δεύτερη.
Οι πρώτοι κέρδισαν τελικά με σκορ 4-2.
Στη βιογραφία που έγραψε για τον Miller, ο βρετανός συγγραφέας John Mills παραθέτει ένα γράμμα από ένα δημοσιογράφο του Σάο Πάουλο, ο οποίος έγραφε σε ένα συνάδελφό του στο Ρίο ντε Τζανέιρο για κάποιους «τρελούς άγγλους αθλητές, οι οποίοι συναντιούνται τα σαββατοκύριακα και κλωτσούν πέρα δώθε κάτι που μοιάζει με ουροδόχο κύστη ενός βοδιού». Έλεγε ακόμη ότι "φαινόταν να τους δίνει μεγάλη ικανοποίηση και ευχαρίστηση το γεγονός, όταν αυτό το κιτρινωπό στρογγυλό αντικείμενο περνούσε μέσα από ένα ορθογώνιο που σχημάτιζαν κάτι δοκάρια".
Μέσα σε μία δεκαετία ο Miller έλεγε στους φίλους του πίσω στην Αγγλία, ότι μόνο στο Σάο Πάουλο υπήρχαν ήδη 60 σωματεία και πως πολλές χιλιάδες θεατές συνωστίζονταν για να παρακολουθήσουν τους αγώνες της πρώτης κατηγορίας, στην ίδρυση της οποίας το 1901 είχε βοηθήσει και ο ίδιος.
Στο μουσείο ποδοσφαίρου του Σάο Πάουλο, που βρίσκεται στην πλατεία που φέρει το όνομά του, υπάρχει μια φωτογραφία του μαζί με κάποιους συμπαίκτες του και μια βαριά δερμάτινη μπάλα ανάμεσα στα πόδια του.
Η πιο συχνή ερώτηση που δέχεται η διευθύντρια του μουσείου, Daniela Alfonsi, είναι γιατί το ποδόσφαιρο έχει "ριζώσει" τόσο βαθιά στη Βραζιλία.
Εργάτες της βρετανικής αυτοκρατορίας είχαν ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, δημιουργώντας αποικίες σε μέρη όπως η Ινδία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Όμως καμία από αυτές τις χώρες δεν "έβγαλε" έναν Πελέ, δεν κατέκτησε πέντε Παγκόσμια Κύπελλα ή έγινε τόσο φανατική με το ποδόσφαιρο, όπως η Βραζιλία.
"Αυτό που λέω πάντοτε είναι, ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση. Είναι ένα μικρό θαύμα. Το ποδόσφαιρο βρήκε απλά εδώ το τέλειο μέρος για να φυτευτεί ο σπόρος του", είπε η ίδια σε μια τηλεφωνική συνέντευξη.
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η απλότητα του ποδοσφαίρου.
Μερικές κάλτσες ή κάποια κομμάτια χαρτιού μπορούν να τυλιχτούν και να δημιουργήσουν μια μπάλα. Οποιοδήποτε επίπεδο μέρος μπορεί να γίνει ένα μικρό γήπεδο.
"Δε χρειάζεται να έχεις παπούτσια, δεν απαιτείται να χρησιμοποιείς μια κανονική μπάλα", πρόσθεσε η ίδια.
Επιπλέον, το ποδόσφαιρο εκείνα τα χρόνια ήταν μια πιο φτηνή μορφή διασκέδασης, σε σχέση με το θέατρο, για παράδειγμα.
Ο συγγραφέας David Goldblatt είχε γράψει ότι το 1919 στο ντέρμπι μεταξύ των ομάδων Fluminense και Flamengo στο Ρίο ντε Τζανέιρο υπήρχαν 18.000 οπαδοί και έξω από το γήπεδο, χωρίς εισιτήριο, υπήρχαν άλλες 5.000 συγκεντρωμένοι.
Η επιτυχία του ποδοσφαίρου βοήθησε στη χάραξη της θέσης της Βραζιλίας στον κόσμο και ενδυνάμωσε το ηθικό των Βραζιλιάνων για τους εαυτούς τους και για τη χώρα τους.
"Το ποδόσφαιρο ήταν η πρώτη μάχη, που οι Βραζιλιάνοι… μπήκαν και κέρδισαν", είπε ακόμη η Alfonsi.
"Μεταμορφώσαμε το ποδόσφαιρο σε κάτι άλλο, με το δικό μας ξεχωριστό βραζιλιάνικο τρόπο".
Ο Mills πιστεύει ότι αν ζούσε σήμερα ο Miller (πέθανε το 1953), θα θαύμαζε την τέχνη και την τεχνική των βραζιλιάνων παικτών, "όμως δε θα ένιωθε τον ίδιο θαυμασμό και για τη FIFA και τη σπατάλη εκατοντάδων εκατομμυρίων. Αυτό θα τον άφηνε εμβρόντητο!".
news.gr
Στο καφεκοπτείο και όχι στο βενζινάδικο μπορεί κάποια μέρα στο μέλλον να ανεφοδιάζονται τα αυτοκίνητα, αφού Βρετανοί ερευνητές δημιούργησαν βιοκαύσιμα από καφέ.

Μάλιστα, αν και οι ιδιότητες του βιοκαυσίμου ποικίλλουν σε έναν βαθμό ανάλογα με την ποικιλία του καφέ, τελικά οποιοσδήποτε καφές φαίνεται πως είναι κατάλληλος για την παραγωγή βιοκαυσίμων, ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ.

Οι ερευνητές του Κέντρου Βιώσιμων Χημικών Τεχνολογιών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μπαθ, με επικεφαλής τον δρ. Κρις Τσακ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ενέργειας και καυσίμων "Energy and Fuels" της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, εξήγαγαν έλαιο από τα κατακάθια των αλεσμένων κόκκων του καφέ, αφού τα βούτηξαν σε έναν οργανικό διαλύτη.

Στη συνέχεια, το έλαιο καφέ μετατράπηκε με την κατάλληλη χημική επεξεργασία (μετεστεροποίηση) σε βιοκαύσιμα.

Όπως είπε ο Τσακ, «περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι καφέ παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο και τα υπολείμματα του επεξεργασμένου καφέ περιέχουν έλαιο σε ποσοστό έως 20% ανά μονάδα βάρους.

Αυτό το έλαιο έχει παρόμοιες ιδιότητες με τις ενεργειακές καλλιέργειες που σήμερα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Όμως ενώ οι τελευταίες καλλιεργούνται ειδικά για τη δημιουργία καυσίμων, τα υπολείμματα του καφέ πετιούνται ως άχρηστα. Αν τα χρησιμοποιήσουμε, υπάρχει πραγματικά η δυνατότητα να παράγουμε ένα αληθινά βιώσιμο βιοκαύσιμο δεύτερης γενιάς».

Σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές, ενθαρρυντικό στοιχείο τόσο για τους παραγωγούς βιοκαυσίμων, όσο και για τους χρήστες τους, είναι ότι, ανεξάρτητα από το είδος του καφέ («Ρομπούστα», «Αράμπικα» κ.α.), σε γενικές γραμμές το παραγόμενο βιοκαύσιμο έχει τις απαραίτητες προδιαγραφές για ένα αυτοκίνητο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στο μέλλον το βιοκαύσιμο από καφέ θα αποτελέσει (σχετικά μικρό) μέρος του συνολικού ενεργειακού μίγματος, ενώ θα μπορεί να παράγεται σε μικρή κλίμακα από καφεκοπτεία, που έχουν άφθονη την πρώτη ύλη, ώστε να παράγουν μόνα τους καύσιμα για τα αυτοκίνητά τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένα συνοικιακό καφεκοπτείο μπορεί να παράγει περίπου δέκα κιλά υπολειμμάτων καφέ ημερησίως, από τα οποία είναι δυνατό να παραχθούν γύρω στα δύο λίτρα βιοκαυσίμων.

Επίσης, μπορεί να στηθεί ένα δίκτυο συλλογής υπολειμμάτων καφέ από τα κατά τόπους καφεκοπτεία και η μεταφορά τους σε μια κεντρική μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων.

Εξάλλου, μια όχι αμελητέα ποσότητα υπολειμμάτων καφέ δημιουργείται από τις βιομηχανίες του κλάδου, οι οποίες επίσης πετούν ως ακατάλληλους για επεξεργασία ουκ ολίγους κόκκους καφέ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H Facebook ξεκίνησε την διαδικασία αναβάθμισης της iOS εφαρμογής της με την οποία θα κάνει τα πρώτα τεστ για να βρει νέους τρόπους για να βοηθήσει τους χρήστες να ανακαλύπτουν καινούργια παιχνίδια αλλά και ψυχαγωγικό περιεχόμενο μέσα στο κοινωνικό της δίκτυο.

Τα τεστ θα τα εστιάσει η Facebook στην εφαρμογή της στο iPad.

Όταν λοιπόν ο χρήστης θα γυρνάει το iPad του σε οριζόντιο προσανατολισμό μια νέα στήλη θα εμφανίζεται στο δεξί μέρος της εφαρμογής δίπλα στο News Feed.

Σε αυτή ο χρήστης θα μπορεί να βλέπει δημοφιλή θέματα βίντεο και παιχνίδια.

Τα δημοφιλή θέματα προστέθηκαν στο Facebook στην έκδοση του web τον Ιανουάριο.

Τα δημοφιλή βίντεο θα σας δείχνουν αυτά που έχουν κοινοποιηθεί από τους χρήστες περισσότερο ενώ η ενότητα των παιχνιδιών θα σας δείχνει παιχνίδια που ήδη παίζετε ή δημοφιλή τίτλους που μπορεί να σας αρέσουν.

ΠΗΓΗ: appleworldhellas.com
Κάτω από το λίπος της κοιλιάς του προσπάθησε να κρύψει ποσότητα μαριχουάνας ένας 42χρονος άνδρας βάρους 204 κιλών.
Ο 42χρονος, επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο όταν η αστυνομία σταμάτησε αυτόν και τον οδηγό του οχήματος για τυπικό έλεγχο, επειδή ο ύποπτος δεν φορούσε ζώνη.
Όταν οι αστυνομικοί οδήγησαν το ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί κοντά στο αυτοκίνητο, αυτό εντόπισε πως υπήρχαν ναρκωτικά. Αξιωματικοί δήλωσαν ότι ο 42χρονος φερόταν ύποπτα κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κάτω από την κοιλιά του, ο 42χρονος είχε κρύψει 23 γραμμάρια μαριχουάνας, ενώ προσπάθησε να κρύψει την μυρωδιά των ναρκωτικών με αποσμητικό που χρησιμοποιείται για χαλιά.
Ο ίδιος και ο οδηγός του οχήματος συνελήφθησαν.
news.gr
Ο Μπρούνο από τη Ρόδο, το διάσημο «Greek Kamaki» του 70’ και του 80’ βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στο ίδιο του το σπίτι.
Η εμβληματικότερη cult φυσιογνωμία, ο άνθρωπος που αντιπροσώπευε όσο κανείς άλλος τον όρο «ελληνικό καμάκι», φαίνεται να έπεσε θύμα άγριας δολοφονικής επίθεσης μέσα στο φτωχικό του σπίτι όπου έμενε στη Ρόδο.
Ο τρόπος ζωής του τον έκανε πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ «Οι κολοσσοί του έρωτα» («Colossi of love»), που προβλήθηκε πριν από δύο χρόνια στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
«Έχω βρεθεί με 4.500 γυναίκες. Έκανα τα πρώτα μου βήματα το 67’-68’ στη Ρόδο. Έχω κάνει και μαθήματα σεξ. Άρωμα, ντύσιμο και ευγένεια ήταν το μυστικό. Έλεγα ωραία ψέματα για να τις αποκτήσω. Προσφέρω έργο, κάνω τις γυναίκες ευτυχισμένες», έλεγε ο 64χρονος Ηλίας Φανούρης, αποκαλύπτοντας ζωντανά τα μυστικά του κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ. Ο «ειδικός του έρωτα», αποτελούσε ένα μεγάλο κομμάτι της τουριστικής ιστορίας του νησιού και όχι μόνο.
Λίγο μετά τη μια τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, ξέσπασε πυρκαγιά σε σπίτι στην οδό Πεισάνδου στον Αγ. Φανούριο Ρόδου. Μετά την κατάσβεση, οι πυροσβέστες εντόπισαν απανθρακωμένο άνδρα στο εσωτερικό του. Τα στελέχη του Ανακριτικού Τμήματος του Πυροσβεστικού Σώματος εντόπισαν ευρήματα που έδειχναν ότι δεν ήταν μια «τυχαία» φωτιά και ενημέρωσαν σχετικά τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος ανέθεσε την υπόθεση σε αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.
Ο 64χρονος, όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές, είχε επαφές με άτομα που εκδίδονται έναντι αμοιβής στη συνοικία του Αγίου Φανουρίου, ενώ περίοικοι κατέθεσαν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε συνομιλίες και ομηρικούς καβγάδες με κάποιο άγνωστο πρόσωπο μέσω skype.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Η φύση «παίζει» μέσω του σεξ με τα γονίδια, όπως ένας επενδυτής παίζει μέσω του Χρηματιστηρίου με τις μετοχές. Μάλιστα οι δύο “παίκτες” ακολουθούν την ίδια πετυχημένη στρατηγική: να «ποντάρουν» σε όσο γίνεται περισσότερα γονίδια ή μετοχές. Και όλο αυτό το παιγνίδι τελικά μπορεί να περιγραφεί με έναν αλγόριθμο -χάρη σε ένα διάσημο Έλληνα επιστήμονα της διασποράς.
Ο καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, Χρίστος Παπαδημητρίου, μεταξύ άλλων γνωστός από τη συνεργασία του με τον Απόστολο Δοξιάδη για τη δημιουργία του διεθνούς μπεστ-σέλερ μυθιστορήματος-κόμικ «Logicomix», αυτή τη φορά δημιούργησε, μαζί με συναδέλφους του στις ΗΠΑ, έναν αλγόριθμο, ο οποίος εξηγεί το σεξ από εξελικτική άποψη, με βάση τα «παιγνίδια» που παίζουν τα γονίδια.
Οι ειδικοί στους υπολογιστές και στην εξελικτική βιολογία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, συνεργάστηκαν για να ρίξουν περισσότερο φως στα μυστήρια που περιβάλλουν ακόμη το σεξ, 155 χρόνια μετά τη δημοσίευση από τον Κάρολο Δαρβίνο του βιβλίου-ορόσημου «Καταγωγή των Ειδών». Ο νέος αλγόριθμος επιχειρεί να φωτίσει με ποιό τρόπο το σεξ επιτρέπει στα γονίδια να ανασυνδυαστούν μέσα στο νέο οργανισμό, ώστε, σε συνδυασμό με την φυσική επιλογή στο περιβάλλον, η ζωή να δημιουργεί συνεχώς μεγαλύτερη ποικιλία.
Το ερώτημα που πάντα απασχολούσε τους βιολόγους, ήταν με ποιό τρόπο η φυσική επιλογή οδηγεί σε οργανισμούς με τα επιθυμητά γενετικά χαρακτηριστικά, που αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου. Το σεξ ανέκαθεν αποτελούσε ένα παράδοξο, επειδή επιτρέπει τον ανασυνδυασμό των γονιδίων μεταξύ των δύο γονιών, κάτι όμως που έχει δύο όψεις, μία θετική (δημιουργία «καλών» γονιδίων) και μία αρνητική (δημιουργία «κακών» γονιδίων).
Μία νέα προσέγγιση εγκαινιάστηκε από τον Παπαδημητρίου, ο οποίος φέτος την άνοιξη είχε την πρωτοβουλία να οργανώσει μια διεπιστημονική συνάντηση στο Ινστιτούτο Σάιμονς για τη Θεωρία της Υπολογιστικής του Μπέρκλεϊ, όπου συμμετείχαν ειδικοί της θεωρίας των υπολογιστών, βιολόγοι, φυσικοί, μαθηματικοί και στατιστικολόγοι, με σκοπό να αναλύσουν την εξέλιξη και το σεξ μέσα από τον «φακό» της υπολογιστικής και της θεωρίας των παιγνίων. Από αυτό το σεμινάριο προέκυψε και η επιστημονική δημοσίευση στο PNAS με επικεφαλής τον Έλληνα επιστήμονα.
Όπως είπε ο Παπαδημητρίου, «τα γονίδια έχουν μια προτίμηση για κατανομή 50-50% και όχι 90-10%. Αν χρησιμοποιήσουμε μια αναλογία από τα τυχερά παιγνίδια, τα γονίδια δεν θέλουν να ποντάρουν μόνο σε ένα ταμπλό, αλλά σε πολλά ταυτόχρονα. Ακόμη κι όταν υπάρχει ένα υπερβολικά πετυχημένο γενετικό χαρακτηριστικό, η εξέλιξη δεν θέλει να αφήσει να εξαφανιστούν τα γονίδια για τα άλλα χαρακτηριστικά, σε περίπτωση που θα χρειαστούν αργότερα».
Αν και κάθε τυχαίο μεμονωμένο άτομο μπορεί να είναι πετυχημένο ή όχι από γενετική άποψη, συνολικά το όλο μίγμα γονιδίων της ανθρωπότητας βελτιώνεται διαχρονικά χάρη στο σεξ. Από άποψη παιγνίων, πρόκειται για ένα «παίγνιο συντονισμού», που αποσκοπεί στο ευρύτερο κοινό καλό. «Από πλευράς παιγνίων, τα παίγνια συντονισμού είναι τα πιο βαρετά, επειδή σε αυτά δεν υπάρχει καμία σύγκρουση», ανέφερε ο Παπαδημητρίου.
Για να περιγράψουν τους κανόνες αυτού του εξελικτικού και γενετικού «παιγνιδιού», που καθίσταται εφικτό χάρη στο σεξ, οι ερευνητές βρήκαν έναν ισχυρό αλγόριθμο, μία μορφή του οποίου μάλιστα έχει χρησιμοποιηθεί ήδη στα χρηματοοικονομικά ως μία μέθοδος για τη διαχείριση των μετοχικών χαρτοφυλακίων.
Η επιφυλακτική λογική της φύσης είναι τελικά ίδια με αυτή του συνετού επενδυτή: Να υπάρχει πάντα μια σχετικά ισομερώς κατανεμημένη επένδυση σε πολλά γονίδια (ή μετοχές) και συνεχώς να γίνεται αναπροσαρμογή στο μερίδιο ή στη βαρύτητα κάθε γονιδίου (ή μετοχής), ανάλογα με τις αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον (ή στις αγορές). Αν ένα γονίδιο (μετοχή) τα πάει καλά στην πορεία, τότε το ειδικό “βάρος” του αυξάνεται στον οργανισμό (ή στο χαρτοφυλάκιο). Αν όχι, τότε το γονίδιο βγαίνει στη «σύνταξη» (ή εκτός χαρτοφυλακίου).
Όπως οι ερευνητές επεσήμαναν, τέτοιες αργές και υπομονετικές αναπροσαρμογές τελικά οδηγούν σε χαρτοφυλάκια που αποδίδουν σχεδόν εξίσου καλά με όσα επενδύουν επιλεγμένα μόνο σε λίγες μετοχές. Και ποιός είναι, λοιπόν, ο ρόλος του σεξ στη φύση; «Να καταστήσει εφικτό αυτό τον αλγόριθμο», δηλαδή του συνετού επενδυτή που «ποντάρει» σε μια ευρεία γκάμα γονιδίων (μετοχών), σύμφωνα με τον Παπαδημητρίου.
Όπως είπε, όπου έχει χρησιμοποιηθεί αυτός ο αλγόριθμος, «είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός, κάνει θαύματα. Αυτό που βλέπουμε τώρα, είναι ότι η φύση χρησιμοποιεί αυτόν τον αλγόριθμο και στην εξέλιξη. Πράγμα που βοηθά να καταλάβουμε γιατί η εξέλιξη έχει υπάρξει τόσο πετυχημένη».
Ο Χ. Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949 και σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ κατόπιν έκανε διδακτορικό στη θεωρία των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον (1976). Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, ΜΙΤ και Στάνφορντ των ΗΠΑ, ενώ τώρα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ.
Η έρευνά του εστιάζεται στους τομείς της θεωρίας των αλγορίθμων, της υπολογιστικής πολυπλοκότητας και της θεωρίας παιγνίων. Έχει δημοσιεύσει πάνω από τριακόσια πρωτότυπα επιστημονικά άρθρα και πολλά επιστημονικά βιβλία (Elements of the Theory of Computation, Computational Complexity, Combinatorial Optimization: Algorithms and Complexity και Algorithms), που θεωρούνται ήδη κλασικά στο είδος τους.
Εκτός από το Logicomix, έχει γράψει επίσης το μυθιστόρημα «Τούρινγκ, Μαθήματα Αγάπης» (Λιβάνης, 2003). Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, καθώς και της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής των ΗΠΑ, ενώ έχει τιμηθεί με πολλά επιστημονικά βραβεία, όπως τα «Charles Babbage Αward» και «Κatayanagi Award».
aftodioikisi.gr
Εξι σελίδες γράμμα έγραψε στον Πάπα Φραγκίσκο ένα πρώην μέλος της Κόζα Νόστρα, ζητώντας από τον ποντίφικα να τον εξομολογήσει.

Ο Βιτσέντζο Καλκάρα υποστηρίζει ότι έχει να του αποκαλύψει «τρία πολύ σοβαρά μυστικά», το ένα από οποία αφορά στην εξαφάνιση (το 1983) της 15χρονης κόρης εργαζόμενου στο Βατικανό.

Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, o Καλκάρα σημειώνει ότι αυτά που θα πει ενδεχομένως να «αλλάξουν την πορεία ορισμένων γεγονότων».

Ο ίδιος υπήρξε μέλος της Κόζα Νόστρα στη Σικελία και τελικά έγινε πληροφοριοδότης (pentito) της αστυνομίας.

«Η αλήθεια για την εξαφάνιση της 15χρονης Εμανουέλα Ορλάντι έμεινε κρυφή για πολλά χρόνια και αυτό γιατί η αποκάλυψη των γεγονότων θα είναι σαν να ανοίγει ένα κουτί τόσο βαρύ όσο το να πέσει σε κρίση ένα σύστημα που συνδέει το Βατικανό με άλλες οντότητες» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

Πριν από μερικούς μήνες ο Πάπας Φραγκίσκος είχε συναντηθεί με συγγενείς θυμάτων της μαφίας. Στην ομιλία του κάλεσε τους μαφιόζους να μετανοήσουν, για να μην καταλήξουν στην κόλαση.
tanea.gr
Ένα απίστευτο περιστατικό που δεν το χωράει ο νους μας συνέβη στα σκαλιά του Ιερού ναού του Αγίου Κοσμά στα Χανιά. Μπροστά στα μάτια πολιτών και ιερέων ξεψύχησε το πρωί της Κυριακής μετά τη λειτουργία, μια 90χρονη καθώς πνίγηκε με το αντίδωρο που είχε πάρει νωρίτερα από την εκκλησία. Η άτυχη γυναίκα, σύμφωνα με το i-efimerida, σωριάστηκε στα σκαλιά και στην αρχή όλοι πίστεψαν ότι επρόκειτο για θάνατο από παθολογικά αίτια ή εξαιτίας της πτώσης. Τελικά, όπως απέδειξε η νεκροψία  και όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο ιατροδικαστής το αντίδωρο ήταν αυτό που προκάλεσε απόφραξη των αεροφόρων οδών, δηλαδή πνιγμό που ήταν και η αιτία του θανάτου της.

Τα Στρείδια είναι μια ιδιαίτερη τροφή με ξεχωριστή γεύση. Πολλοί είναι αυτοί που τα θεωρούν ένα μοναδικό έδεσμα, που παράλληλα μπορεί να χαρίσει στον οργανισμό μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που έχουν ξεχωριστή δράση. Ένα από τα κυριότερα γνωρίσματα τους είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη δίαιτα και επιδιώκουν να έχουν μια απώλεια βάρους καθώς είναι ένα τρόφιμο το οποίο διαθέτει περιορισμένο ποσό θερμίδων. Όμως το στοιχείο που τα έχει κάνει να είναι τόσο γνωστά είναι οι αφροδισιακές ιδιότητες που μπορεί να προσφέρουν σε όσους τα καταναλώνουν.
Τα Στρείδια είναι από τα πρώτα τρόφιμα τα οποία θεωρήθηκαν ότι έχουν αφροδισιακές ιδιότητες, αν και πολλές φορές αμφισβητήθηκαν. Παρόλα αυτά  πλήθος στοιχείων αποδεικνύουν το αντίθετο. Τα αφροδισιακά έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια παντού στη Γη. Οι αφροδισιακές τους ιδιότητες έχουν αναφερθεί από τους ρωμαϊκούς χρόνους ενώ μύθοι με Στρείδια υπάρχουν στην αρχαία ιστορία, με τον πιο γνωστό αυτό της Αφροδίτης η οποία εμφανίστηκε μέσα από ένα Στρείδι από τη θάλασσα σύμφωνα με τα στοιχεία και τις αναφορές που έχουν γίνει. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, που η λέξη «αφροδισιακό» προέρχεται από εκείνη. Αυτή η σχέση της θεάς με τη θάλασσα είναι που έδωσε το χώρο στα στρείδια να «αναδυθούν» ως αφροδισιακή τροφή.

Ο Casanova λέγεται ότι έτρωγε μερικές ντουζίνες στρείδια για πρωινό για να διατηρεί τις δυνάμεις του και να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις προκλήσεις.

Η πιο γνωστή όμως ιστορία στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα Στρείδια είναι αυτή του Casanova, του οποίο στόχος ζωής ήταν να ξελογιάζει γυναίκες. Για να πετύχει το στόχο του αυτό λέγεται ότι έτρωγε μερικές ντουζίνες για πρωινό (μερικές πηγές μιλούν και για 100 κάθε πρωί) για να διατηρεί τις δυνάμεις του και να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις προκλήσεις που μπορεί να του εμφανίζονταν κατά τη διάρκεια της μέρας.

Και γιατί υπάρχει όλος αυτός ο μύθος γύρω από την προσφορά των Στρειδιών στη βοήθεια που μπορεί να προσφέρουν στη σεξουαλική λειτουργία του ανθρώπου;  Καθώς τα στρείδια είναι η πιο πλούσια πηγή σε ψευδάργυρο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την παραγωγή τεστοστερόνης. Μία από τις αιτίες της χαμηλής σεξουαλικής διάθεσης είναι η απώλεια της τεστοστερόνης. Ανάλογα με την ποικιλία, τα στρείδια περιέχουν 10 φορές περισσότερο ψευδάργυρο από άλλες εξαιρετικές πηγές, όπως φύτρο σιταριού και το βόειο κρέας.
naftemporiki.gr

Ένας φίλαθλος της Αγγλίας διένυσε 8.000 χιλιόμετρα με το ποδήλατό του, διασχίζοντας τη Βραζιλία, για φιλανθρωπικό σκοπό.
Ο Άντυ Σμιθ, πριν από το Μουντιάλ, είχε μια σταθερή δουλειά, καθώς και εισιτήρια για τα τρία παιχνίδια της χώρας του, στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ωστόσο, ο Άγγλος φίλαθλος παραιτήθηκε από τη δουλειά του και αποφάσισε να φτάσει με ποδήλατο στις πόλεις, όπου αγωνίζεται η εθνική ομάδα της χώρας του, μαζεύοντας παράλληλα χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό.

«Ήθελα να ζήσω μια περιπέτεια, να κάνω έναν ποδηλατικό γύρο και επιπλέον να έρθω στη Βραζιλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Όταν συνειδητοποίησα ότι μπορώ να κάνω όλα αυτά ταυτόχρονα, ένιωσα τέλεια. Κοίταξα στο χάρτη της Βραζιλίας πού βρίσκονται τα ποδοσφαιρικά γήπεδα και η διαδρομή εμφανίστηκε μπροστά μου», υποστήριξε ο Σμιθ.

Ο Σμιθ, ο οποίος εμφανίζεται συγκρατημένος σχετικά με τις προσδοκίες που έχει από την ομάδα του, ήδη παρακολούθησε από κοντά την ήττα της Αγγλίας από την Ιταλία στο Μανάους.
Στους πέντε μήνες που έχει μέχρι τώρα διαρκέσει το ταξίδι του, ο Άγγλος ποδηλάτης παραδέχεται ότι έζησε καλές και κακές στιγμές, αποφεύγοντας αρκετά εμπόδια στο δρόμο του, ενώ χρειάστηκε επιπλέον να βοηθήσει έναν άνδρα που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα.
Αυτό που τον προβληματίζει περισσότερο, ωστόσο, είναι η σκληρή πραγματικότητα, στην οποία πρέπει να επανέλθει μετά το Μουντιάλ.

REUTERS/ANDRES STAPFF
«Χρειάζομαι μια δουλειά, καθώς τα χρήματά μου τελειώνουν, συνεπώς πρέπει επιστρέψω σε κανονικούς ρυθμούς», επισημαίνει ο Σμιθ, δηλώνοντας διατεθειμένος να «παρκάρει» το ποδήλατό του, για να καθίσει σε μια καρέκλα ενός λογιστικού γραφείου.
naftemporiki.gr
Τριανταέξι ολόκληρα εκατομμύρια δολάρια στοίχισε στην κυβέρνηση της Βραζιλίας η κατασκευή του νέου σταδίου στο Σάο Πάολο για το Μουντιάλ, τη στιγμή που μόλις 3,2 χιλιόμετρα μακριά οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων είναι απελπιστικές. Σκουπίδια παντού, έντομα πετούν και σκηνές –που φαίνεται λες και είναι φτιαγμένες από μαύρες σακούλες σκουπιδιών- στοιβαγμένες η μία δίπλα στην άλλη που φιλοξενούν αμέτρητους κατοίκους της πόλης. Μοιάζει σαν να αντικρίζεις μια τεράστια… χωματερή. Κι όμως πρόκειται για μια έκταση όπου διαμένουν άνθρωποι, με συνθήκες που μόνο ανθρώπινες δε μπορούν να χαρακτηριστούν. «Άθλιες», είναι η μόνη λέξη που τις αντιπροσωπεύει.
«Από τη στιγμή που χτίστηκε το στάδιο, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατακόρυφα. Έγιναν απαγορευτικά για πολύ κόσμο, ο οποίος δε μπορούσε να τα πληρώσει. Έτσι προτίμησαν να έρθουν εδώ για να βρουν μια στέγη», λέει μία από τις κατοίκους, η Ελένα ντε Σίλβα, μιλώντας στο Bloomberg, που παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ. Το ενοίκιο της διπλασιάστηκε σε μία νύχτα! Από 200 δολάρια πήγε στα 400 με τη γυναίκα να μην έχει τα χρήματα για να το καλύψει. Και μη έχοντας που αλλού να πάει, μη βρίσκοντας άλλη λύση για να μη μείνει άστεγη, βρέθηκε εκεί.
Ανοίγει την κουρτίνα που καλύπτει την είσοδο της σκηνής, η οποία χωρά απλώς ένα κρεβάτι. «Αρχικά ήταν εδώ 1.000 άνθρωποι και πλέον έχουν έρθει περίπου 4.500 οικογένειες». Γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά τους που κρατούν ένα μικρό μπουκάλι νερό, άλλοι που προσπαθούν να απολαύσουν το πενιχρό γεύμα τους. οι ίδιοι λένε ότι είναι μέλη του κινήματος των άστεγων εργατών.
Οι σκηνές είναι φτιαγμένες από μαύρο πλαστικό και κάθε μία έχει γραμμένο ένα νούμερο απ’ έξω, τη νέα διεύθυνση των ανθρώπων αυτών. Οι κάτοικοι του «οικισμού» αυτού εκμεταλλεύθηκαν αυτό το κομμάτι γης, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους. Προσπαθούν να πείσουν την κυβέρνηση ότι πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτούς, αλλά μάταια. Τα νούμερα το αποδεικνύουν. Οι οικογένειες του Σάο Πάολο που χρειάζονται ένα καταφύγιο ανέρχονται στις 230.000. Παρόλα αυτά το σχέδιο των κυβερνώντων αναφέρει ότι πρόκειται να χτιστούν μόνο 55.000 σπίτι την επόμενη διετία.
Οι άνθρωποι που μένουν στην… πολιτεία με τις σκηνές «νέα Παλαιστίνη». Ο δημοσιογράφος ρωτά πόσο «εύκολο» είναι να ζει κανείς υπό τέτοιες συνθήκες, πόσο επικίνδυνο. «Δεν υπάρχει ασφάλεια. Κάνει τρομερή ζέστη το καλοκαίρι και απίστευτο κρύο το χειμώνα. Ο άνεμος ξεσκίζει τις σκηνές», είναι η απάντηση της ντε Σίλβα.
Το νερό το φέρνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι και –φυσικά- δεν υπάρχει ηλεκτρικό. Τα συσσίτια φροντίζουν για τη διατροφή αυτών των ανθρώπων, την ώρα που ολόκληρες οικογένειες μπορεί να μένουν σε μία μόνο σκηνή! Για τα παιδιά, η κατάσταση είναι –επίσης- πολύ δύσκολη. «Μένουν μαζί μας», λέει η Λάνα ντε Σίλβα και προσθέτει: «Πηγαίνουν στο γειτονικό σχολείο και γιατροί έρχονται όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα». 
Τη νύχτα που έγινε το πρώτο παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο νέο στάδιο του Σάο Πάολο άρχισε να βρέχει, με τη βροχή να πέφτει για μισή ώρα. Μικρό το κακό για τους θεατές, μεγάλο για τους κατοίκους της πολιτείας με τις σκηνές. Καταστροφικό. «Το Μουντιάλ είναι για τους πλούσιους, όχι για τους φτωχούς. Εμείς δε μπορούμε να πάμε στους αγώνες. Παρόλα αυτά, πήγαν και έχτισαν το γήπεδο σε μια περιοχή που η φτώχεια και η ανέχεια είναι «προνόμιο» των πολλών. Έφτιαξαν ένα στάδιο που κόστισε πολλά εκατομμύρια, την ώρα που αντ’ αυτού θα μπορούσαν να χτίσουν πολλά σπίτια», εξηγεί η Βραζιλιάνα.
«Θα μείνουμε εδώ μέχρι να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε. Μπορεί να πάρει χρόνια, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι να μείνουμε εδώ για χρόνια», εξηγεί η ντε Σίλβα, που δεν τρέφει αυταπάτες περί αλλαγής αυτής της κατάστασης και δη στο άμεσο μέλλον.





aftodioikisi.gr
Την επαιτεία σε δημόσιους χώρους ετοιμάζεται να απαγορεύσει η Νορβηγία, σύμφωνα με νομοσχέδιο που συζητείται στο κοινοβούλιο. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι δημοτικές αρχές θα μπορούν να απαγορεύουν τοπικά την επαιτεία από το καλοκαίρι του 2014, ενώ σε εθνικό επίπεδο η απαγόρευση θα επιβληθεί από το 2015. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης έως τρεις μήνες.
Για σύνδεση επαιτείας και εγκληματικότητας κυρίως κλοπές, έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, στο Όσλο σημειώνονται τόσες κλοπές πορτοφολιών όσες στο Βερολίνο που έχει επταπλάσιους κατοίκους.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να πλήξει κυρίως του Ρομά καθώς από τους 194 επαίτες που καταμετρήθηκαν το 2012 στο Όσλο μόνο οι επτά ήταν Νορβηγοί.
Οργανώσεις επισημαίνουν τον κίνδυνο η απαγόρευση της επαιτείας να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, λέγοντας ότι όσοι καταφεύγουν στην επαιτεία θα «αναγκασθούν να στραφούν στα εγκλήματα».
news247.gr
Ο Nick Smith ήταν μόλις 12 ετών όταν άρχισε να κλέβει ποδήλατα. Η οικογένειά του ζούσε σε ένα προάστιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ. Μαζί με ένα φίλο του έκλεβαν ένα ποδήλατο κάθε φορά που ήθελαν να μετακινηθούν στην πόλη.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο vocativ.com οι δυο τους μέσα στα επόμενα χρόνια είχαν αρπάξει πάνω από 100 ποδήλατα.
Το όνομα Nick Smith είναι φυσικά ένα ψευδώνυμο, καθώς ο ίδιος δεν ήθελε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, παρά μόνο τα… μυστικά της "τέχνης" του.
Άλλωστε, σήμερα, σε ηλικία 30 ετών εξακολουθεί να την εξασκεί. Οι φοιτητές που ζουν κοντά στο πανεπιστημιακό χώρο της Νότιας Καρολίνα "είναι εύκολος στόχος" είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Ο Nick ισχυρίζεται ότι έχει κλέψει μερικές χιλιάδες ποδήλατα τα τελευταία 18 χρόνια, με το ρεκόρ του να είναι 10 μέσα σε ένα βράδυ.

Τι πρέπει να προσέχετε αν δε θέλετε να σας κλέψουν το ποδήλατό σας, σύμφωνα με τον ίδιο:

Πού είναι πιο ασφαλές να αφήνετε το ποδήλατό σας

Σύμφωνα με τον Smith, ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το ποδήλατό σας είναι να μην το αφήνετε ποτέ σε εξωτερικό χώρο. Αν δεν έχετε αυτήν την επιλογή, φροντίστε τουλάχιστον να το κλειδώνετε σε κάποιο σημείο, όπου έχει καλό φωτισμό και κίνηση.
"Μην το κλειδώνετε ποτέ στην άκρη της σχάρας, γιατί είναι πιο ορατή στους κλέφτες. Φυσικά, αν θέλουν μπορούν να το αρπάξουν, όμως θα τους κάνετε τη ζωή λίγο δυσκολότερη" συμβουλεύει. "Για να είμαστε ειλικρινείς, πουθενά δε θα είναι απολύτως ασφαλές, όμως αν χρειάζεται να το κλειδώσετε σε κάποιο εξωτερικό χώρο, αναζητήστε κάτι μεταλλικό και μεγάλο. Αποφύγετε τις οδικές πινακίδες και τα πάρκινγκ".

Τι κλειδαριά να χρησιμοποιήσετε

Αποφύγετε τις κλειδαριές-καλώδια κι επιλέξτε καλύτερα αυτές με χοντρή αλυσίδα που έχουν ένα μικρό u-lock ή ένα Kryptonite Fahgettaboudit U-Lock. Φροντίστε να κλειδώσετε το ποδήλατο από το σκελετό, κι ακόμη καλύτερα ανάμεσα και από τους τροχούς.

Μην αγοράζετε ακριβά ποδήλατα… ή έστω "μεταμφιέστε" τα

Εκτός από το να τα φυλάσσετε μέσα στο σπίτι σας, ένα ακόμη προληπτικό μέτρο που μπορείτε να πάρετε είναι να… μην αγοράζετε ακριβά ποδήλατα. Μπορείτε επίσης να τα "μεταμφιέσετε". Τυλίξτε το σκελετό του ποδηλάτου με μονωτική ταινία, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο να το αναγνωρίσετε και δυσκολότερο να… πουληθεί.
news.gr
Το παραγεμισμένο πορτοφόλι (λέμε τώρα…)

Το ότι έχετε ένα φουσκωμένο πορτοφόλι είναι καλό για τα οικονομικά σας. Το ότι το κουβαλάτε στην πίσω τσέπη του τζιν σας είναι κακό για την υγεία σας. Ακόμα και αυτή η μικρή κλίση που παίρνετε όταν κάθεστε πάνω στο πορτοφόλι σας, είναι ικανή να επηρεάσει τη σπονδυλική στήλη, τα νεύρα που διαπερνούν την περιοχή και να οδηγήσει σε επίπονες παθήσεις, όπως είναι η ισχιαλγία και η κήλη. Βοηθήστε τον εαυτό σας, διατηρώντας περισσότερα λεφτά στην τράπεζα, απ’ ότι στο πορτοφόλι σας και συνεχίστε να κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης της πλάτης.

Το φτέρνισμα

Ένα ξαφνικό φτέρνισμα, ταρακουνάει την πλάτη σας και πιέζει τους σπονδύλους τόσο, ώστε να είναι αρκετά πιθανό να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός. Η καθιστική ζωή (που εξασκούν οι περισσότεροι) ή οι μακρές περίοδοι που σηκώνετε βάρη αυξάνουν την καταπόνηση της πλάτης και της σπονδυλικής στήλης. Σύμφωνα λοιπόν με γερμανική έρευνα όλη αυτή η συσσωρευμένη πίεση σε συνδυασμό με το τράνταγμα ενός άγαρμπου φτερνίσματος, μπορεί να σας οδηγήσει στο κρεβάτι με έντονους πόνους στην πλάτη.Και επειδή δεν μπορείτε να προβλέψετε το φτέρνισμα, φροντίστε τουλάχιστον να διατηρείτε γυμνασμένη την πλάτη σας.

Τα πολύ στενά τζην

Τα πολύ στενά τζην που φοράνε πια όλοι οι νέοι και οι νέες, θα πρέπει κάποιος να τους πει πως πιέζουν σε τέτοιο βαθμό τα νεύρα, που βρίσκονται κυρίως στην περιοχή των μηρών, με αποτέλεσμα να μουδιάζει η περιοχή και να δημιουργείται ένα αίσθημα καψίματος στο εξωτερικό μέρος των μηρών. Η σχετική αναφορά αμερικάνικου πανεπιστημίου προτείνει φαρδύτερα τζην, τουλάχιστον στην ευαίσθητη περιοχή των μηρών.

Οι σαγιονάρες

Οι σαγιονάρες που μοιάζουν το πιο εύκολο και λογικό παπούτσι για το καλοκαίρι, κάνουν μεγάλο κακό στα πόδια και τη συνολική στάση του σώματός σας. Οι σαγιονάρες που όσο τις φοράμε και περπατάμε, αναγκαστικά μαζεύουμε τα δάχτυλα του ποδιού για να τις μετακινήσουμε μαζί μας, δεν προσφέρουν καμία στήριξη για το πέλμα και δεν παρέχουν καμία σταθερότητα στο περπάτημα. Οι φαινομενικά αθώες σαγιονάρες αλλοιώνουν τον τρόπο που περπατάμε και είναι ικανές να προκαλέσουν προβλήματα σε γόνατα και γοφούς. Εάν θέλετε τα πόδια σας να αερίζονται την καλοκαιρινή περίοδο, επιλέξτε ένα σανδάλι που θα έχει κάποια καμάρα για να στηρίζει το πέλμα σας και λουράκι για να δένει καλά στο πόδι.

Το πολύ νερό

Αν και είναι μάλλον σπάνια η περίπτωση να πιείτε τόσο μεγάλες ποσότητες νερού, ώστε να έχετε πρόβλημα, καλό είναι να το γνωρίζετε. Η υπερβολική κατανάλωση νερού αραιώνει το νάτριο, το σίδηρο και άλλα θρεπτικά και μεταλλικά στοιχεία στο αίμα, οδηγώντας στην σπάνια κατάσταση της υπονατριαιμίας, συμπτώματα της οποίας είναι οι πονοκέφαλοι, η τάση για εμετό, η σύγχυση ή ακόμα και ο θάνατος.
Υπονατριαιμία εμφανίζουν περισσότερο οι μαραθωνοδρόμοι αθλητές, που ιδρώνουν υπερβολικά αλλά δεν αναπληρώνουν τα χαμένα θρεπτικά στοιχεία με τα αντίστοιχα υγρά. Εάν λοιπόν είστε μαραθωνοδρόμος, θα γνωρίζετε ήδη, την ανάγκη κάλυψης των θρεπτικών στοιχείων που χάνετε κατά τη διάρκεια του αγώνα μέσα από τον ιδρώτα.

Η έντονη γυμναστική

Υπάρχει μια πάθηση που λέγεται ραβδομυόληση και ουσιαστικά αφορά την κατάσταση κατά την οποία γυμνάζονται τόσο σκληρά οι μύες, με αποτέλεσμα να σπάσουν οι ιστοί και να υπάρξει διαρροή πρωτεΐνης στο αίμα, κάτι που με τη σειρά του δημιουργεί  μεγαλύτερο πρόβλημα στα νεφρά. Μην σταματήσετε ωστόσο να πιέζετε τον εαυτό σας να γυμναστεί, αλλά την ίδια στιγμή καλό είναι να μάθετε να ακούτε το σώμα σας, όταν αυτό σας «λέει» ότι χρειάζεται ένα διάλειμμα.

Το λάθος φτέρνισμα

Το φτέρνισμα αναλύσαμε πόσο «επικίνδυνο» είναι. Τώρα όμως θα πούμε πόσο πιο επικίνδυνο μπορεί να γίνει αν το κάνουμε λάθος. Εάν, και έχει συμβεί, την ώρα που φτερνίζεστε κλείσετε τη μύτη και το στόμα σας η πίεση από το φτέρνισμα είναι ικανή να προκαλέσει τραύμα στο λάρυγγά σας. Μπορεί να σας φαίνεται απίθανο και να είναι ομολογουμένως σπάνια περίπτωση, αλλά καλύτερα να μην το ρισκάρετε και να αφήνετε την πίεση τους φτερνίσματος να εκτονώνεται, είτε από τη μύτη είτε από το στόμα.
clickatlife.gr
Ο επτάκις πρωταθλητής της Formula 1 Μίχαελ Σουμάχερ βγήκε από κώμα στο οποίο βρισκόταν το τελευταίο εξάμηνο, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του, ενώ έκανε σκι στην Ελβετία.

Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, ο Σουμάχερ βγήκε από την εντατική του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ όπου νοσηλευόταν από τον περασμένο Ιανουάριο.

Σύμφωνα μάλιστα, με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», έχει πλέον ανοίξει τα μάτια του και μπορεί να επικοινωνήσει με τη σύζυγό του, Κορίνα, και τα παιδιά τους.

Ο Σουμάχερ μεταφέρθηκε το πρωί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Κέντρο του Βο (CHUV) που βρίσκεται στη Λωζάννη, ανακοινώθηκε από το ελβετικό νοσοκομείο. Πρόκειται για εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης.

«Το CHUV ανέλαβε σήμερα το πρωί τον κ. Σουμάχερ», δήλωσε ο εκπρόσωπος τους νοσοκομείου Ντάρσι Κρίστεν.

«Η οικογένειά του είναι μαζί του, σε έναν χώρο που έχει διευθετηθεί ειδικά για να διαφυλαχθεί η ιδιωτικότητά του και να διασφαλισθεί ότι λαμβάνει την καλύτερη δυνατή φροντίδα», διευκρίνισε.

«Όπως και για κάθε ασθενή μας, επιθυμούμε να σεβαστούμε το ιατρικό απόρρητο και την ιδιωτική σφαίρα της οικογένειας», πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Σουμάχερ, Σαμπίνε Κεμ, οι συγγενείς του ευχαριστούν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του γαλλικού νοσοκομείου.

Ο 45χρονος πιλότος της Φόρμουλα Ένα είχε χτυπήσει με το κεφάλι πάνω σ' έναν βράχο κάνοντας σκι μαζί με τον γιο του και μια ομάδα φίλων στο Μεριμπέλ, στις γαλλικές Άλπεις, στις 29 Δεκεμβρίου.

Κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, έπασχε από σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις.

Αφού έπεσε σε τεχνητό κώμα, τέθηκε στις 30 Ιανουαρίου σε φάση αφύπνισης, η οποία έγκειται στη σταδιακή μείωση των κατασταλτικών φαρμάκων που του χορηγούνται, μια διαδικασία, που πρέπει να γίνει με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς.

tanea.gr
Χρειάστηκε να περάσουν 75 χρόνια για να εκδοθούν οι «Ρωμιοπούλες», το κύκνειο άσμα της Πηνελόπης Δέλτα.

Οι «Ρωμιοπούλες» είναι ένα τρίτομο μυθιστόρημα, αυτοβιογραφικό, μιας γυναίκας «εγκλωβισμένης στην κοινωνία αλλά και στο ίδιο το σαρκίο της, αλληλεγγύης με τον γυναικείο πληθυσμό μιας εποχής που ο βίος εκτός οικογενείας ανήκε στους άνδρες και οι γυναίκες δεν εκσυγχρονίζονται, παραμένουν καθηλωμένες στο χρυσό κλουβί τους, όπως η ίδια η Δέλτα η οποία ταυτίζεται με την κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματός της» είπε η ερευνήτρια Ιωάννα Πετροπούλου στην παρουσίαση του βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στην οικία Στεφάνου και Πηνελόπης Δέλτα, στην Κηφισιά, όπου στεγάζονται από τη δεκαετία του 1990, τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

«Κι ενώ οι Ελληνίδες αποτελούν το αντικείμενο εξιστόρησης στις Ρωμιοπούλες, η έγνοια της συγγραφέως για τη νεοελληνική ιστορία συγκροτούν το υφάδι του μυθιστορηματικού καμβά» πρόσθεσε.

Στην έπαυλη του 19ου αιώνα, η Πηνελόπη Δέλτα έγραψε τις «Ρωμιοπούλες» που είχε ξεκινήσει το 1926 στην Θεσσαλονίκη και συνέχισε στην Αθήνα έως το 1939.

H δράση του έργου τοποθετείται στην Aθήνα. O πρώτος τόμος με τίτλο «Tο Ξύπνημα» ακολουθεί πιστά τις νεανικές αναμνήσεις της Δέλτα, καταλήγει στον γάμο της ηρωίδας Δέσποινας Δαπέργολα το 1896. (η ίδια έχει παντρευτεί το 1895).

Σε μεγάλο τμήμα του, ο δεύτερο τόμος «H Λάβρα» καλύπτει δραματικά γεγονότα της περιόδου 1907-1909.

O τρίτος τόμος «Tο Σούρουπο» καλύπτει την περίοδο 1914-1920. Κυρίαρχη η παρουσία του ιστορικού πλαισίου και του Βενιζελισμού.

Oι Pωμιοπούλες τελειώνουν με την ήττα του Bενιζέλου στις εκλογές της πρώτης Nοεμβρίου του 1920. Kαι στην απελπισία της Δέσποινας για την εθνική συμφορά.

Αποτελεί μια τριλογία από 1.769 χειρόγραφα και σηματοδοτεί και το τέλος της παρουσίασης του Αρχείου Π. Δέλτα, σύμφωνα με τον επιμελητή της έκδοσης, Αλέκο Ζάννα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ερμής».
tanea.gr
Αν και το ζήτημα των απολύσεων και της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς στο νέο κυβερνητικό σχήμα, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαμηνύουν ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στα όσα έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα.

«Θα ήμουν ο ευτυχέστερος των ανθρώπων αν σε κεντρικό επίπεδο θα μπορούσαμε να επαναδιαπραγματευτούμε το στόχο των απολύσεων», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και πρόσθεσε ότι στην παρούσα συγκυρία κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Το πρόγραμμα για τις υπόλοιπες απολύσεις που πρέπει να γίνουν ως το τέλος του 2014, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 6.800, μπορεί να επιτευχθει αν δεν υπάρξουν νέες υπαναχωρήσεις, χωρίς να απαιτηθεί το κλείσιμο κάποιου οργανισμού, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι υπόλοιπες απολύσεις θα προέλθουν:
  • Από τον επανέλεγχο των συμβάσεων. Υπολογίζονται σε περίπου 40.000, που μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου (κυρίως «νόμος Παυλόπουλου»).
  • Από τον έλεγχο για πιθανά πλαστά έγγραφα και πιστοποιητικά κατά την πρόσληψη προσωπικού.
  • Από την επιτάχυνση της απονομής πειθαρχικής Δικαιοσύνης.
  • Από τον περιορισμό του προσωπικού στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ύστερα από αξιολόγηση.
  • Από τους 5.000 υπαλλήλους που έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 8.000 απολύσεις από το Δημόσιο. Σε αυτές υπολογίζονται οι 2.650 που προέκυψαν από το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι 1.500 σχολικοί φύλακες, οι 2.500 γιατροί του πρώην ΕΟΠΥΥ, που δεν αποδέχθηκαν την αποκλειστική απασχόληση, οι 1.000 και πλέον που απολύθηκαν μέσω πειθαρχικών συμβουλίων ή για λόγους υγείας, όπως και οι 230 από τους δημοτικούς αστυνομικούς.
Από το 2007, κάθε χρόνο το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης δημοσιεύει τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης που αποτελεί μία μέτρηση για την ειρήνη και την ηρεμία των εθνών ανάλογα με εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες.
Όπως προέκυψε λοιπόν, οι 20 πιο ειρηνικές χώρες στον πλανήτη για να ζει κανείς είναι:
1. Δανία

2. Νορβηγία

3. Σιγκαπούρη

4. Σλοβενία

5. Σουηδία

6. Ισλανδία

7. Βέλγιο

8. Τσεχία

9. Ελβετία

10. Ιαπωνία

11. Ιρλανδία

12. Φινλανδία

13. Νέα Ζηλανδία

14. Καναδάς

15. Αυστρία

16. Μπουτάν

17. Αυστραλία

18. Πορτογαλία

19. Κατάρ

20. Μαυρίκιος
Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να γεννήθηκες σε λάθος χώρα; Ότι, για παράδειγμα, έγινες κατά λάθος Έλληνας και βρέθηκες χωρίς λόγο να βιώνεις την κρίση την ανεργία, ενώ ο «προορισμός» σου ήταν για κάπου πιο μακριά, σε ένα τροπικό μέρος χαλαρούς ρυθμούς και αιθέριες υπάρξεις;  Αν σου αρέσουν τα κουίζ, μάθε σε ποια χώρα θα έπρεπε να είχες γεννηθεί απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις.
Για να κάνεις το κουίζ πάτησε ΕΔΩ
aftodioikisi.gr
Ιδιαίτερα θερμό αναμένεται να είναι το καλοκαίρι για όσους ενδιαφέρονται να προσληφθούν στο Δημόσιο. Οι εποχικές προσλήψεις που θα γίνουν μέχρι και το τέλος Αυγούστου ανέρχονται σε 3.384.
Αναλυτικά, οι θέσεις των εποχικών υπαλλήλων είναι οι εξής:
  • 1.200 θέσεις σε παιδικούς σταθμούς.
  • 150 με σύμβαση έργου στον ΕΛΓΟ:
Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) καλεί τους ενδιαφερόμενους, πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με διδακτορικό, να υποβάλουν προτάσεις για την υλοποίηση σχεδίων Ερευνητικών και Τεχνολογικών Αναπτυξιακών έργων Καινοτομίας (ΕΤΑΚ).
Δικαίωμα υποβολής προτάσεων έργων ΕΤΑΚ έχουν όλοι οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, που μπορούν να εκδίδουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι έχουν καινοτόμες ιδέες, που αφορούν σε εφαρμοσμένη έρευνα, με άμεση πρακτική εφαρμογή στον αγροτικό τομέα.
  • 514 εποχικούς σε κατασκηνώσεις.
  • 150 με δίμηνες συμβάσεις για τη δασοπροστασία.
  • 250 με σύμβαση έργου στην Ελληνική Αστυνομία:
Με κοινή Υπουργική απόφαση καθορίζεται ο αριθμός των ατόμων που θα απασχοληθούν με σύμβαση μίσθωσης έργου στην αστυνομία . Συγκεκριμένα, θα απασχοληθούν: 75 Ψυχολόγοι, 75 Κοινωνικοί Λειτουργοί και 100 Μεταφραστές-Διερμηνείς.
  • 300 συμβασιούχους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους:
Ήδη τρέχουν οι αιτήσεις σε πλήθος προκηρύξεων του υπουργείου Πολιτισμού για προσλήψεις διάφορων ειδικοτήτων όπως ΔΕ φυλάκων και ΥΕ εργατών. Οι συμβάσεις  θα είναι τετράμηνες.
  • 500 εποχικούς σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις:
  • 162 επικουρικούς γιατρούς σε νοσοκομεία:
Ο υπουργός Υγείας αποφάσισε την πρόσληψη 162 γιατρών από τους καταλόγους των επικουρικών ιατρών. Οι προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 19 Ιουνίου.
  • 155 συμβασιούχους στην ΕΥΔΑΠ :
Σε προσλήψεις υπαλλήλων θα προχωρήσει η ΕΥΔΑΠ, ώστε να καλυφθούν ανάγκες της εταιρείας σε προσωπικό. Η προκήρυξη της ΕΥΔΑΠ βγαίνει άμεσα και οι υποψήφιοι θα έχουν δέκα ημέρες προθεσμία για τις αιτήσεις.  Από το ΑΣΕΠ ήδη έχουν εγκριθεί 155 προσλήψεις στην ΕΥΔΑΠ ως εποχικό προσωπικό, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου 8μηνης διάρκειας για το 2014 . Οι προσλήψεις στην ΕΥΔΑΠ θα αφορούν συγκεκριμένο αριθμό ανά ειδικότητα οι οποίες είναι οι παρακάτω :
 ΔΕ Καταμετρητών 50 άτομα, ΥΕ Εργατών 80 άτομα και ΔΕ Οδηγών 25 άτομα.
  • 3 προσλήψεις στην ΕΛΚΕΘΕ. 
Το ΑΣΕΠ έχει εγκρίνει 3 θέσεις για ειδικότητες ΠΕ πληροφορικής και ΤΕ Ιχθυολογίας για διάρκεια 12 μηνών για την ειδικότητα της πληροφορικής και 9,5 μήνες για την ειδικότητα ΤΕ Ιχθυολογίας . Οι προσλήψεις στο Ελληνικό Θαλάσσιο Κέντρο Ερευνών θα προκηρυχθούν άμεσα.
aftodioikisi.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!