Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ο Νέλσον Μαντέλα υπήρξε μία προσωπικότητα διεθνούς φήμης και πολλές λεπτομέρειες για την ζωή και την καριέρα του ήταν γνωστές δημοσίως. Υπάρχουν όμως 9 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον εκλιπόντα ηγέτη της Νότιας Αφρικής.
1.Ήταν φαν του boxing.
Στα νιάτα του ο Νέλσον Μαντέλα, απολάμβανε την πυγμαχία και το τρέξιμο. Ακόμα και κατά τα 27 χρόνια που πέρασε στη φυλακή, γυμναζόταν κάθε πρωί.   «Δεν απολάμβανα τη βία του μποξ τόσο όσο την επιστήμη του. Μου κίνησε την περιέργεια το πώς κάποιος κινεί το σώμα του για να προστατεύσει τον εαυτό του, πώς χρησιμοποιεί μια στρατηγική τόσο για να επιτεθεί όσο και για να υποχωρήσει, πώς βρίσκει το ρυθμό του σε έναν αγώνα», έγραψε στην αυτοβιογραφία του, «Long Walk to Freedom».
Στο Μουσείο του Μαντέλα στο Σόβετο, οι επισκέπτες θα δουν τη ζώνη Παγκόσμιου Πρωταθλητή που του χάρισε ο Αμερικανός μποξέρ, Sugar Ray Leonard.
2.Το αυθεντικό του όνομα δεν ήταν Νέλσον.
Ο Ρολιχλάχλα Μαντέλα ήταν εννέα ετών όταν η δασκάλα του του έδωσε το αγγλικό όνομα Νέλσον, σύμφωνα με το έθιμο να δίνονται στα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, χριστιανικό όνομα.
Ήταν συνηθισμένη πρακτική στη Νότια Αφρική και σε άλλες περιοχές να δίνεται συχνά ένα αγγλικό όνομα στο παιδί, ώστε να μπορούν οι ξένοι να το προφέρουν.   Το Ρολιχλάχλα δεν είναι συνηθισμένο όνομα στη Νότια Αφρική. Προέρχεται από την γλώσσα «Xhosa», μία από τις 11 επίσημες γλώσσες στη χώρα, η οποία ομιλείται από το 18% του πληθυσμού. Στην κυριολεξία σημαίνει "τραβώντας το κλαδί ενός δέντρου" αλλά στην καθομιλουμένη σημαίνει «ταραχοποιός». Ωστόσο στην Νότια Αφρική, ο Μαντέλα αποκαλούνταν πιο συχνά Μαντίμπα, το όνομα της οικογένειάς του, εις ένδειξη σεβασμού.
3. Ήταν σε αμερικανική τρομοκρατική λίστα παρακολούθησης μέχρι το 2008.
Πριν από αυτό, μαζί με άλλους πρώην ηγέτες του ANC, ο κ. Μαντέλα μπορούσε μόνο να επισκεφθούν τις ΗΠΑ με ειδική άδεια από το γραμματέα του κράτους, γιατί το ANC είχε χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την πρώην κυβέρνηση του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.
"Η Νότιος Αφρική είναι μία χώρα με την οποία διατηρούμε πλέον εξαίρετες σχέσεις και είναι ντροπιαστικό που πρέπει ακόμη να επεμβαίνω προσωπικώς για να επιτρέπεται η είσοδος στο έδαφός μας του νοτιοαφρικανού ομολόγου μου, Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος αναμφισβήτητα είναι μεγάλος ηγέτης", είχε δηλώσει η τότε υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις το 2008.
4. Ξέχασε τα γυαλιά του όταν απελευθερώθηκε από τη φυλακή.
Ο κ. Μαντέλα απελευθερώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1990 ύστερα από χρόνιες πολιτικές πιέσεις κατά του απαρτχάιντ. Την ημέρα απελευθερώθηκε, ο ίδιος και η σύζυγός του μεταφέρθηκαν στο κέντρο του Cape Town όπου τους περίμενε το τεράστιο πλήθος. Όταν όμως έβγαλε το χαρτί για να βγάλει το λόγο του, συνειδητοποίησε ότι ξέχασε τα γυαλιά του στη φυλακή και έτσι δανείστηκε της συζύγου του.
5. Μεταμφιεζόταν ως  σοφέρ για να αποφύγει την αστυνομία.
Όταν κρυβόταν λόγω των δραστηριοτήτων του κόμματος ANC, η ικανότητα του Μαντέλα να αποφύγει τις αρχές, του χάρισε το παρατσούκλι "το μαύρο Pimpernel", έναν ήρωα με μυστική ταυτότητα του μυθιστορήματος «The Scarlet Pimpernel».
Ο κ. Μαντέλα είναι γνωστό ότι μεταμφιεζόταν ως σοφέρ, κηπουρός και σεφ για να ταξιδεύει στη χώρα απαρατήρητος.
6. Είχε το δικό του δικηγορικό γραφείο, αλλά του πήρε χρόνια για να πάρει ένα πτυχίο νομικής.
Ο Μαντίμπα σπούδασε νομική για περίπου 50 χρόνια από το 1939, αποτυγχάνοντας στα μισά μαθήματα.
Ένα διετές δίπλωμα νομικής του επέτρεψε να ασκήσει το επάγγελμα και τον Αύγουστο του 1952, ο ίδιος και ο Oliver Tambo ίδρυσαν το πρώτο δικηγορικό γραφείο μαύρων στη Νότια Αφρική, το «Mandela and Tambo», στο Γιοχάνεσμπουργκ.
7. Το 2005, ο Μαντέλα ανακοίνωσε ότι ο γιος του, Μαγκάθο Μαντέλα πέθανε από AIDS.
Η ειρωνεία είναι ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, επικρίθηκε επειδή αγνόησε για καιρό την επέλαση του AIDS που μάστιζε τη χώρα.
8. Ο πατέρας του, σύμβουλος του αρχηγού της φυλής, πέθανε όταν ήταν 9.
 Ο Μαντέλα στη συνέχεια υιοθετήθηκε από την αρχηγό της φυλής.
9. Ένα σωματίδιο έχει το όνομά του.
Πολλά πράγματα έχουν ονομαστεί «Μαντέλα» προς τιμήν του εκλιπόντα ηγέτη, από τον δρυοκολάπτη «Australopicus Νelsonmandelai», μέχρι κτίρια και λουλούδια. Το 1973 μία ομάδα φυσικών στο πανεπιστήμιο Λίντς ονόμασε ένα πυρηνικό σωματίδιο «Mandela particle».
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!