Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

 

Ενα απίστευτο περιστατικό, ακατάλληλο για καρδιακούς έλαβε χώρα στη Δράμα, όταν ιδιώτης άνοιξε τον λογαριασμό του ρεύματος και αντίκρισε πως χρωστάει το εξωφρενικό ποσό των 35.357 ευρώ για χρήση διαστήματος 29 ημερών (από 9/2 έως 9/3) σε γραφείο 45 τμ.

«Μπήκα να κάνω έναν έλεγχο στους λογαριασμούς μου και με το που άνοιξα αυτόν του ρεύματος είδα το εν λόγω ποσό. Ευτυχώς το αντιμετώπισα με χιούμορ, διότι δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα. Μου φάνηκε σαν Πρωταπριλιάτικο αστείο 19 ημέρες μετά την Πρωταπριλιά» τονίζει στο GRTimes ο Σπύρος Λάτσας, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, ο οποίος ευτυχώς δεν έχασε την ψυχραιμία του.

«Επικοινώνησα άμεσα με τον τοπικό αντιπρόσωπο, ο οποίος μου εξήγησε ότι προφανώς πρόκειται περί λάθους, λόγω αναβάθμισης που γίνεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές και από άλλους πολίτες, οι οποίοι φέρονται να έχουν παραλάβει λογαριασμούς 40 και 50.000 ευρώ» συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος όπως εξομολογήθηκε αντιμετώπισε το ζήτημα με χιούμορ, όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τον τρόπο αντιμετώπισης από τον καθένα σε ανάλογη περίπτωση. «Οφείλουμε να είμαστε ψύχραιμοι σε τέτοιες καταστάσεις, ειδικά όταν είναι φανερό ότι πρόκειται για λάθος. Δεν θα μπορούσα να φτάσω αυτό το ποσό ακόμη και να το ήθελα σε ένα γραφείο μόλις 40-45 τετραγωνικών. Στην αρχή κοίταγα και εγώ μήπως μου έχει φύγει κανένας αριθμός παραπάνω, μήπως είναι 35 ευρώ και όχι 35.000 αλλά όταν διαπίστωσα ότι βλέπω σωστά, αντιλήφθηκα το λάθος και επικοινώνησα άμεσα. Στη συνέχεια προσπάθησα να μπω στην ιστοσελίδα και είδα ότι είναι πεσμένη, κάτι που σημαίνει ότι τα περί αναβάθμισης είναι υπαρκτό γεγονός».

 Το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της απόσπασης των αρχαίων από τον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης

Υπέρ της απόσπασης αρχαίων καταλοίπων των ρωμαϊκών και ελληνιστικών χρόνων, τα οποία συγκροτούν ενιαίο σύνολο με πληρότητα και συνέχεια, γνωμοδότησε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την κοινή εισήγηση των αρμοδίων Διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ, κάτι που σύμφωνα με το υπουργείο εξασφαλίζει την περαιτέρω διατήρηση της μαρτυρίας της πολεοδομικής οργάνωσης και του ιστορικού αστικού ιστού της πόλης στη συγκεκριμένη θέση.

Τα εν λόγω κατάλοιπα θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν σε άλλο χώρο, βάσει μελέτης προστασίας και ανάδειξής τους. Οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν, εντός του κελύφους του Σταθμού Βενιζέλου, κατά τη β' φάση της ανασκαφικής διερεύνησης, καλύπτουν ένα χρονικό ορίζοντα από τον 2ο αιώνα π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. και προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την οργάνωση της Θεσσαλονίκης κατά τους ρωμαϊκούς, αλλά και τους ελληνιστικούς χρόνους μέχρι την ίδρυση της πόλης, το 315/316 π.Χ. από τον Κάσσανδρο. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τεκμαίρει τη θέση και την έκταση της Θεσσαλονίκης, όταν ιδρύθηκε η πόλη.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού, τα νεοαποκαλυφθέντα οικοδομικά κατάλοιπα αφορούν σε αποσπασματικά σωζόμενα δίκτυα υποδομών και καταστρώματα του προγενέστερου οδικού άξονα (decumanus) και του κάθετου (cardo) στο ύψος της σημερινής οδού Βενιζέλου. Λουτρικό συγκρότημα, με ψηφιδωτό δάπεδο που εμφανίζει παράσταση ανδρικής μορφής και φέρει την επιγραφή "ΩΡΟΦΟΡΟC" χρονολογείται στο 2ο - 3ο αιώνα μ.Χ., ενώ χώροι δυτικότερα αυτού  που χρησιμοποιήθηκαν  από τον 1ο αι. π.Χ. μέχρι  και τον 2ο αι. μ.Χ., παραπέμπουν σε εργαστηριακή και εμπορική χρήση πριν από τη διαμόρφωση στοάς ρωμαϊκής οδού του 2ου αι. μ.Χ. 

Σταθμός Βενιζέλου

Η μέχρι τώρα ανασκαφή απέδωσε πλήθος ευρημάτων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν αντικείμενα που σχετίζονται με τη θρησκεία, όπως αναθηματικό ανάγλυφο με παράσταση της Θεάς Αθηνάς ή κορμός γυμνής παιδικής μορφής Έρωτα αλλά και τμήμα μαρμάρινου αγαλματιδίου γυμνής γυναικείας μορφής Αφροδίτης και παραπέμπουν σε χώρους δημόσιας χρήσης, αγοράς, αλλά και λατρείας. 

 

Την Τρίτη του Πάσχα Εβδομάδα θα ανοίξει μάλλον η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του skai.gr.

Αν και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι τεχνικά έτοιμο να θέσει σε λειτουργία την πλατφόρμα, θα την αναβάλει για μετά το Πάσχα λόγω των τραπεζιών αργιών, καθώς ακόμα και αν υποβληθούν οι αιτήσεις των δικαιούχων, δε θα είναι η δυνατή η έκδοση της ψηφιακής κάρτας (voucher).

Σημειώνεται ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα είναι ιδιαιίτερα απλή.

Ο δικαιούχος αφού αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet, θα εισέρχεται στην εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη στο gov.gr και θα αιτείται είτε τη έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού σε αυτήν είτε την πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό.

Ο αιτών θα συμπληρώνει και θα επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας και ειδικότερα τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του.

Για την επαλήθευση των στοιχείων του, το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής θα διαλειτουργεί με το Φορολογικό Μητρώο και το Μητρώο Αυτοκινήτων της ΑΑΔΕ για τον έλεγχο της ιδιοκτησίας ιδιωτικληγς χρήσης οχήματος και μοτοσικλέτας, ασφάλισης και πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης του δικαιούχου και εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, θα διαβιβάζονται στην τράπεζα τα στοιχεία του δικαιούχου και ιδίως το όνομα, το επώνυμο, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας.

Στη συνέχεια, θα πιστώνεται το χρηματικό ποσό στην πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων, ενώ δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τροπολογία που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, για όσους κάνουν χρήση της ψηφιακής προπληωμένης κάρτας προβλέπεται bonus έως και 5 ευρώ στην επιδότηση καυσίμων.

Δικαιούχοι και ύψος επιδότησης

Δικαιούχοι της επιδότησης για τη βενζίνη είναι κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ, προς κάλυψη μέρους του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.

Η οικονομική ενίσχυση για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου θα ανέλθει συνολικά στα εξής ποσά:

α) 50 ευρώ για δικαιούχους – ιδιοκτήτες οχημάτων (πλην μοτοσυκλετών –μοτοποδηλάτων) με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

β) 40 ευρώ για δικαιούχους- ιδιοκτήτες οχημάτων (πλην μοτοσυκλετών –μοτοποδηλάτων) με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,

γ) 35 ευρώ για δικαιούχους – ιδιοκτήτες μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και

δ) 30 ευρώ για δικαιούχους – ιδιοκτήτες μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, κάθε όχημα και μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει και την πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Σημειώνεται δε ότι κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα -μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Σχετικά με την ψηφιακή χρεωστική κάρτα που θα εκδοθεί, θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως την 31η.7.2022 και μετά το πέρας αυτής, θα καταργηθεί. Εναπομείναν υπόλοιπο αυτού επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται ο χρόνος έναρξης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος, ενώ με την ην ίδια απόφαση μπορεί να προσαυξάνεται το ποσό της ενίσχυσης έως και 5 ευρώ για δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

 τέκουν λυγερόκορμες ανά τους αιώνες δίπλα στη λίμνη Βόλβη, εντός προστατευμένης περιοχής Natura, δίνοντας αγόγγυστα τον ευεργετικό τους καρπό αλλά και τα φύλλα τους σε όσους ξέρουν να αναγνωρίζουν την αξία τους.

Οι 60.000 αγριελιές που φύονται σε 4000 στρέμματα στις όχθες της λίμνης Βόλβης, συνθέτουν το μεγαλύτερο δάσος αγριελιάς στη Μεσόγειο και παράγουν το υψηλής θρεπτικής αξίας αγριέλαιο, με πολλαπλάσια περιεκτικότητα σε φαινόλες.

Εκτός από το μέγεθός του, η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου δασοκτήματος έγκειται στο γεγονός ότι είναι ιδιωτικό, αφού αγοράστηκε περίπου το 1930 από τον στρατηγό Ιωάννη Δημητρακόπουλο έναντι 187.000 δραχμών, αστρονομικού τότε ποσού.

«Το κτήμα αγόρασε ο στρατηγός Ιωάννης Δημητρακόπουλος, ο οποίος πολέμησε στους Βαλκανικούς πολέμους και ως αρχηγός της μεραρχίας Θράκης, πέρασε από την περιοχή και είδε τις αυτοφυείς αγριελιές και το βυζαντινό ελαιοτριβείο που υπάρχει μέσα στην έκτασή του.

Θέλησε τότε να το αγοράσει, παρόλο που ήταν Πελοποννήσιος, δισέγγονος μάλιστα του Κολοκοτρώνη -ο πατέρας του ήταν αδερφός της Ζαμπίας Κωτσάκη, μητέρας του Θόδωρου Κολοκοτρώνη.

Συνεννοήθηκε λοιπόν με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και του επετράπη να το αγοράσει, αφού αποδείξει πρώτα ότι μπορεί να εξημερώσει τις άγριες ελιές, γιατί τότε, μετά τους πολέμους, η τάση ήταν η μεγάλη παραγωγή, κάτι που δεν είναι δυνατόν με την αγριελιά, που δεν έχει ικανή απόδοση.

Τελικά, αφού εξημέρωσε 10.000 ελαιόδεντρα, πήρε βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών και μ’ αυτόν τον έπαινο αγόρασε το κτήμα το 1927 ή το 1930 έναντι 187.000 δραχμών», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κληρονόμος και διαχειρίστρια του κτήματος Βιβή Μαρκομιχελάκη.

Η κ. Μαρκομιχελάκη ξεκίνησε το 1999 να ξεκαθαρίζει διάφορες γραφειοκρατικές καταστάσεις που εκκρεμούσαν για το κτήμα και έστειλε το πρώτο πειραματικό δείγμα αγριελαίου το 2012 και το 2013 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου προέκυψαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τους καθηγητές Προκόπη Μαγιάτη και Ελένη Μέλλιου, που έκαναν λόγο για υψηλή περιεκτικότητα του αγριελαίου σε φαινόλες.

Photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Δεν τις βγάζεις εύκολα το …λάδι

Αν και τα δέντρα είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, δεν ραντίζονται και είναι τέλεια προσαρμοσμένα στο μικροκλίμα της περιοχής, εντούτοις ο καρπός έχει χαμηλή απόδοση σε σχέση με τις ήμερες ελιές.

Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με την κ. Μαρκομιχελάκη, απαιτούνται περίπου 22 κιλά καρπός για ένα λίτρο λάδι!

«Για να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα στο ελαιοτριβείο, πρέπει να πας με τουλάχιστον δύο τόνους αγριελιάς για να έχεις την απόδοση του 21-22 κιλά καρπό/ένα λίτρο λάδι.

Μπαίνουμε πρώτοι στο ελαιοτριβείο επειδή είμαστε βιολογικοί και έχει αυτή την απόδοση γιατί ο καρπός της αγριελιάς είναι μικρός, έχει λίγη σάρκα και μεγάλο πυρήνα», εξηγεί προσθέτοντας ότι για τη συγκομιδή, προσλαμβάνονται και πρόσφυγες από το γειτονικό camp του Βαγιοχωρίου.

Η πρώτη φιάλη αγριελιάς μπήκε «στο ράφι» εξειδικευμένων καταστημάτων (delicatessen) το 2016 και έκτοτε γίνεται και εξαγωγή μικρής ποσότητας στη Γαλλία.

Πρόθεση της ιδιοκτήτριας, είναι να βγάλει στο εμπόριο και φύλλα αγριελιάς, που έχουν τις ίδιες φαινόλες με το αγριέλαιο, με μεγάλη ωστόσο περιεκτικότητα ελευρωπαΐνης και θα μπορούσαν να καταναλωθούν ως αφέψημα.

«Δεν τα έχω κυκλοφορήσει όμως στο εμπόριο γιατί είμαστε βιολογικοί και θέλουμε πάντα και την πιστοποίηση για τα φύλλα, αλλά ο ΕΦΕΤ δεν μου τη δίνει γιατί είχε γίνει κάποτε ένα σκάνδαλο με τη “φραπελιά”», εξηγεί η κ. Μαρκομιχελάκη.

Αγροτουρισμός και διάσπαρτα χιλιάδες σκάγια

Ένα από τα σχέδια αξιοποίησης του μοναδικού κτήματος δίπλα στο υπέροχο τοπίο της λίμνης, περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός ήπιου αγροτουριστικού προγράμματος, σε συνδυασμό με άθληση και διαδρομές μέσα στις αγριελιές.

Μεγάλο αγκάθι όμως, είναι για την ιδιοκτήτρια, η «ασέβεια που δείχνουν προς το περιβάλλον κάποιοι κυνηγοί οι οποίοι αφήνουν πίσω εκατοντάδες σκάγια και σκουπίδια κάθε φορά που επισκέπτονται την περιοχή».

«Το κυνήγι επιτρέπεται μεν στην περιοχή αλλά πολλοί πετούν τα σκουπίδια μέσα στο δασόκτημα, ενώ τα μολύβδινα σκάγια και τα εναπομείναντα φυσίγγια έχουν επίπτωση στο περιβάλλον», λέει η κ. Μαρκομιχελάκη.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Οι αγριελιές στο «μικροσκόπιο» επιστημόνων

Σχέδιο Δράσης για τη βελτίωση της παραγωγής και της βιωσιμότητας της εκμετάλλευσης εκπονεί για το κτήμα με τις αγριελιές ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα» καθώς έπειτα από αυτοψίες προέκυψε ότι χρειάζεται αξιοποίηση της παραγωγικότητάς του με καλλιεργητικές παρεμβάσεις προς όφελος της αειφορικής βιωσιμότητάς του.

«Επιπλέον», αναφέρεται στο Σχέδιο Δράσης, «απαιτείται προστασία από εξωγενείς και ενδογενείς κινδύνους (δασικές πυρκαγιές, διαβρώσεις, πλημμύρες, υπερβόσκηση, καταπατήσεις, ασθένειες) και έργα προσβασιμότητας (διανοίξεις δρόμων) ώστε να ελαττωθεί το κόστος συλλογής (καρπών και φύλλων) και να αυξηθεί η ποιότητα και ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων (αγριέλαιο και φύλλων)».

Όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Θεανώ Σαμαρά από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τα έργα θα γίνουν σε τρία Ινστιτούτα και συγκεκριμένα στο Δασικών Ερευνών, Εδαφοϋδατικών Πόρων και Γενετικής Βελτίωσης και Γενετικών Πόρων.

«Θα βγει ένα πρωτόκολλο καλλιέργειας αγριελιάς, χρήσιμο και για άλλους καλλιεργητές», ανέφερε η ερευνήτρια, προσθέτοντας ότι οι αγριελιές στη Βόλβη είναι τέλεια προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες και γι’ αυτό δεν έχουν μεγάλες απώλειες όπως οι ήμερες.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Τα μετάλλια του στρατηγού Δημητρακόπουλου

Στη Ρεντίνα, στο σπίτι όπου έζησε και πέθανε το 1947 ο ιδιοκτήτης του κτήματος με αγριελιές Ιωάννης Δημητρακόπουλος και άνοιξε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κληρονόμος του, βρίσκονται και ορισμένα από τα μετάλλια του στρατηγού αλλά και του ναυάρχου γιου του, Γεώργιου Δημητρακόπουλου.

«Είναι η τελευταία φορά που εκτίθενται εδώ γιατί θα τα μεταφέρω στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, όπου έχουμε δωρίσει και άλλα αντικείμενα του στρατηγού και του ναυάρχου, όπως σημαίες τούρκικες, μία βουλγαρική και μία ελληνική, με τον όρο όλα αυτά να εκτίθενται», καταλήγει η κ. Μαρκομιχελάκη.

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Πάσχα: Πότε βάφουμε τα αυγά και τι συμβολίζει το κόκκινο χρώμα  

Ένα από τα πιο διαδομένα έθιμα την Μεγάλη Εβδομάδα είναι το βάψιμο των αυγών

Κατά βάση τα αυγά βάφονται κόκκινα αλλά με την πάροδο των χρόνων τα βρίσκουμε σε ποικιλία χρωμάτων.

Στο ερώτημα γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά την Μεγάλη Πέμπτη η απάντηση «κρύβεται» σε διάφορες εκδοχές.

Τα αυγά βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη, η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.

Η χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά, σύμβολο της γονιμότητας και της έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής, να βάφονται κόκκινα, γιατί συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού.

Σύμφωνα με μία εκδοχή η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφτηκαν κόκκινα.

Μάλιστα, για πολλούς το αυγό συμβολίζει και τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, αλλά μέσα έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.

Μια άλλη ιστορία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Σύμφωνα με το έθιμο, το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι είναι της Παναγίας και δεν πρέπει να το σπάει αλλά να φυλάγεται στο εικονοστάσι μέχρι το επόμενο Πάσχα.

Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι.

 

Περισσότερους από 200.000 συνδρομητές σε παγκόσμια κλίμακα έχασε το Netflix το α’ τρίμηνο του 2022, κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί στα δέκα χρόνια λειτουργίας του.

Μάλιστα, σύμφωνα με το CNBC, οι εκτιμήσεις για το ερχόμενο τρίμηνο είναι ακόμα πιο δυσοίωνες, με την εταιρεία να εκτιμά πως στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου θα χαθούν ακόμα 2 εκατ. συνδρομητές.

Σημειώνεται πως οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της StreetAccount εκτιμούσαν πως οι νέοι συνδρομητές της πλατφόρμας θα ανέρχονταν σε 2,73 εκατ., ενώ η ίδια η εταιρεία ανέμενε 2,5 εκατ. επιπλέον συνδρομητές.

Η μείωση ήρθε μετά την αύξηση των τιμών σε αγορές κλειδιά, ανάμεσα στις οποίες οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία. Παράλληλα, επισημαίνεται πως η αναστολή των υπηρεσιών της Netflix στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, κόστισε στην πλατφόρμα περίπου 700.000 συνδρομητές.

 

Οι Ιάπωνες είναι γνωστοί για την εφευρετικότητα τους και τις καινοτόμες ιδέες τους. Αυτή τη τη φορά ήρθαν να λύσουν ένα ακόμη πρόβλημα, αυτό της υπερβολικής πρόσληψης αλατιού μέσω του φαγητού.

Ως γνωστόν, η πρόσληψη υψηλής ποσότητας αλατιού μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι η κυριότερη αιτία θανάτων από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο στον κόσμο.  «Για να αποτρέψουμε αυτές τις ασθένειες, πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα αλατιού που λαμβάνουμε», δήλωσε ο ερευνητής Αϊ Σάτο. «Αν προσπαθούμε να αποφύγουμε την κατανάλωση αλατιού με συμβατικό τρόπο, θα πρέπει να αποχαιρετήσουμε το αγαπημένο μας φαγητό ή να το τρώμε πιο άνοστο».

Έτσι λοιπόν, δύο Ιάπωνες ερευνητές κατασκεύασαν ειδικά ξυλάκια (chopsticks) που δημιουργούν τεχνητά τη γεύση του αλατιού, σε μία προσπάθεια να μειώσουν τα επίπεδα νατρίου σε μερικά από τα πιο δημοφιλή πιάτα της χώρας, όπως το ράμεν και η σούπα μίσο.

Τα chopsticks λειτουργούν με τη χρήση ενός ηλεκτρικού διεγέρτη, ο οποίος λαμβάνει οδηγίες από έναν μίνι υπολογιστή, που φοριέται σαν βραχιόλι στο χέρι του πελάτη. Η συσκευή, μέσω των chopsticks, απελευθερώνει ιόντα νατρίου στο φαγητό και αυτά δημιουργούν την αίσθηση του αλατιού στο στόμα του καταναλωτή. Τη συσκευή αλμυρότητας επινόησε ο Χομέι Μιγασίτα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Meiji του Τόκιο, σε συνεργασία με την εταιρεία παρασκευής τροφίμων και ποτών Kirin.

Τα ηλεκτρικά chopsticks είναι σημαντικά για τους Ιάπωνες, καθώς η παραδοσιακή διατροφή τείνει να είναι πλούσια σε αλάτι, λόγω της χρήσης συστατικών όπως η μίσο και η σάλτσα σόγιας. Ο μέσος ενήλικας Ιάπωνας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, διπλάσια από την ποσότητα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι οι κλινικές δοκιμές, σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, επιβεβαίωσαν ότι η συσκευή ενισχύει την αλμυρή γεύση των τροφίμων, ενώ την ίδια στιγμή το πιάτο που καταναλώνεται με αυτά έχει όλη τη γεύση, αλλά περίπου 1,5 φορά λιγότερο αλάτι. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, που κατανάλωσαν σούπα μίσο με λιγότερο αλάτι, σχολίασαν θετικά τον βελτιωμένο «πλούτο, τη γλυκύτητα και τη συνολική νοστιμιά» του πιάτου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συσκευή θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο το επόμενο έτος.

 

Ακόμα και οι ζωολογικοί κήποι επηρεάζονται κατά πως φαίνεται από τον πόλεμο.

Ένας ζωολογικός κήπος στη Βαυαρία ο οποίος είχε δώσει το όνομα «Πούτιν» σε έναν από τους αγριόχοιρούς του λόγω της ρωσικής γενετικής κληρονομιάς του, «ξαναβάφτισε» το αγριογούρουνο σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, για προφανείς λόγους.

Ο Έκαρντ Μίκις, υπεύθυνος του πάρκου άγριας ζωής κοντά στην κωμόπολη Μέλμαϊζελ, δήλωσε ότι είχε δώσει στον αγριόχοιρο το επώνυμο του Ρώσου προέδρου πριν από τρία χρόνια, όταν ήρθε στον ζωολογικό κήπο, λόγω της καταγωγής του.

Με βάρος που ξεπερνά τα 200 κιλά, ο συγκεκριμένος αγριόχοιρος ζυγίζει περίπου όσο τρία κοινά αγριογούρουνα που συναντά κανείς στη Γερμανία, σημείωσε.

Τον τελευταίο καιρό, όμως, κάθε φορά που ο Μίκις έπρεπε να φωνάξει το όνομά του ενώπιον των επισκεπτών, αισθανόταν μια «ανατριχίλα» φέρνοντας στο μυαλό του την επίθεση που εξαπέλυσε ο ρώσος πρόεδρος στην Ουκρανία. Ανησυχούσε επίσης για το πώς θα μπορούσαν να αισθάνονται οι ουκρανοί επισκέπτες του πάρκου.

Κατέληξε έτσι στην απόφαση ότι κανένα ζώο του πάρκου δεν άξιζε να έχει αυτό το όνομα, προαναγγέλλοντας σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αναζήτηση νέου ονόματος για τον ρωσικό αγριόχοιρο.

Οι προτάσεις έπεσαν «βροχή», ξεπερνώντας τις 2.700. Επικράτησε το «Έμπερχόφερ» – το επώνυμο ενός αστυνομικού από μια δημοφιλή σειρά της γερμανικής λογοτεχνίας.

Ο αγριόχοιρος «ξαναβαφτίστηκε» σήμερα σε ειδική εκδήλωση που περιελάμβανε μια τούρτα με αμυγδαλωτά και μπισκότα, η οποία ήταν διακοσμημένη με πέντε χαμογελαστά γουρουνάκια.

 

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πλανήτης Ευρώπη, ο τέταρτος μεγαλύτερος δορυφόρος του Δία, θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή, διότι η μορφολογία του εδάφους του έχει μια αφύσικη ομοιότητα με αυτό της Γροιλανδίας.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα Μεγάλη Τρίτη (19.4.2022) εξετάστηκαν οι ομοιότητες μεταξύ διπλών κορυφογραμμών που μοιάζουν με τεράστιες ρωγμές στην επιφάνεια της Ευρώπης και μιας μικρότερης εκδοχής τους στην Γροιλανδία, οι οποίες ερευνήθηκαν με χρήση ραντάρ που διεισδύει στον πάγο.

«Αν κόβατε μία και παρατηρούσατε τη διατομή, θα έμοιαζε λίγο με το κεφαλαίο γράμμα M», δήλωσε ο γεωφυσικός Ράιλι Κάλμπεργκ από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ, επικεφαλής των συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

Τα στοιχεία που συνέλεξε το ραντάρ στη Γροιλανδία έδειξαν ότι η διαδοχική κατάψυξη υπόγειων υδάτων οδήγησε στον σχηματισμό της διπλής κορυφογραμμής. Αν στην περίπτωση του δορυφόρου του Δία σχηματίστηκε με τον ίδιο τρόπο, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτεί την παρουσία μεγάλης ποσότητας νερού — βασικής προϋπόθεσης για την ύπαρξη ζωής — κοντά στην επιφάνεια του παγωμένου φεγγαριού του Δία.

 

Ένα ζευγάρι έχει γίνει viral στο TikTok αφού μοιράστηκε τη λίστα με τις ακραίες… απαιτήσεις για τους καλεσμένους του γάμου του.

Επί χρόνια η 26χρονη φωτογράφος γάμων από το Κολοράντο, Kaytlyn Rosko, βοηθούσε ζευγάρια να απαθανατίσουν την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής τους. Τώρα, ήταν χαρούμενη που τελικά σχεδίαζε τον δικό της γάμο με τον 31χρονο αρραβωνιαστικό της, Tyler Wyatt.

Το ζευγάρι έγινε viral όταν μοιράστηκε ένα βίντεο με τη λεζάντα «Hypeing up to tell our wedding guests…», το οποίο συγκέντρωσε 11,4 εκατομμύρια προβολές και 1,7 εκατομμύρια σχόλια σε τρεις ημέρες.

Στο βίντεο ζητούν από τους καλεσμένους τους μεταξύ άλλων, να μη φέρνουν συνοδό ή παιδιά στον γάμο:

«Σίγουρα σοκαρίστηκα όταν το βίντεο που χόρευα με την πετσέτα μου συγκέντρωσε 11 εκατομμύρια προβολές», είπε η Rosko στη NY Post.

«Ήξερα ότι ο τρόπος με τον οποίο ήθελα να οργανωθεί ο γάμος μου δεν ήταν παραδοσιακός, αλλά υπήρχαν πολλές νύφες σαν εμένα που το ήθελαν έτσι, αλλά δεν ήταν σίγουρες αν ήταν εντάξει. Ήθελα να δείξω ότι είμαστε και εμείς νευρικοί, αλλά πιστεύουμε ότι η μέρα σου πρέπει να είναι η μέρα ΣΟΥ!» πρόσθεσε.

Μετά τα σχόλια της Rosko ακολούθησε “βροχή” από ανέκδοτα από πρώην νύφες, αλλά και ερωτήσεις από μέλλουσες.

 Είναι αφιερωμένη στη μετάνοια, ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Φτάσαμε στη Μεγάλη Τετάρτη που είναι μέσο της Μεγάλης Εβδομάδας, μετά τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη που έχουν τους δικούς τους συμβολισμούς. Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, η Εκκλησία είναι ανοιχτή από το πρωί καθώς τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και η Θεία Λειτουργία. Κατά την διάρκεια της σημερινής ημέρας αναφέρεται η μετάνοια και η μεταστροφή της πόρνης που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού, ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή η παράδοση της Θείας Ευχαριστίας, η προσευχή του Χριστού στο Όρος των Ελαίων και η προδοσία του Ιούδα.

 

Τοπικές βροχές στα βόρεια και πιθανώς στα δυτικά ηπειρωτικά και τη θερμοκρασία σε άνοδο – Αίθριος ο καιρός και στην Αττική με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 19 βαθμούς Κελσίου

Ο καιρός τη  Μεγάλη Τετάρτη προβλέπεται με ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις αυξημένες στα δυτικά και βόρεια, με τοπικές βροχές στην Ανατολική Μακεδονία και πιθανώς στην Ήπειρο και στο βόρειο Ιόνιο, ενώ τοπικές καταιγίδες αναμένονται στη Θράκη. Τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία  σε άνοδο, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί από 5 έως 20 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 17 βαθμούς), 6 έως 21 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 23 βαθμούς), 7 έως 20 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 3 έως 16 βαθμούς), 8 έως 19 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 7 έως 18 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς και βαθμιαία μέτριοι 4-5 μποφόρ, που μετά το απόγευμα στο Βορειοδυτικό Αιγαίο θα στραφούν πρόσκαιρα σε βορειοδυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα πνέουν γενικά από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις αναμένεται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημεριανές ώρες από νότιες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις παροδικά πυκνότερες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και πρόσκαιρα μετά το απόγευμα από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!