Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

7 σπουδαίοι άνθρωποι που έγιναν αθηναϊκοί δρόμοιΤους μνημονεύουμε σχεδόν καθημερινά, πόσα πράγματα ξέρουμε όμως για την ζωή τους; Ναι, οι αθηναϊκοί δρόμοι, πριν γίνουν δρόμοι, ήταν άνθρωποι –πολλοί δε από αυτούς, με ζωή τόσο συναρπαστική, που θα μπορούσε να γίνει ταινία. Πάμε να τους γνωρίσουμε.

Λένορμαν

Λενορμάν. Σαρλ Λενορμάν. Γάλλος αρχαιολόγος, γεννημένος το 1802. Πήρε μέρος σε πολλές σημαντικές ανασκαφές του 19ου αιώνα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Πέθανε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1859, κι άφησε ως τελευταία την επιθυμία του να ταφεί δίπλα στον Πλάτωνα στην περιοχή του Κολωνού. Ο Δήμος Αθηναίων έστησε προς τιμήν του μαρμάρινη υδρία μέσα στην οποία φυλάσσεται η καρδιά του στον λόφο του Κολωνού και έδωσε στον κεντρικότερο δρόμο της περιοχής το όνομά του.

Γεώργιος Σίνας

Επιχειρηματίας, τραπεζίτης και (περισσότερο γνωστός ως) εθνικός ευεργέτης. Γεννήθηκε στη Νις της σημερινής Σερβίας το 1783 και πέθανε στη Βιέννη το 1856. Η καταγωγή του ήταν από την Μοσχόπολη της Βόρειας Ηπείρου. Υπήρξε για πολλά χρόνια διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Αυστρίας, θεωρείται και πατέρας των αυστριακών σιδηροδρόμων. Ο Όθωνας τον διόρισε το 1833 πρόξενο της Ελλάδας στη Βιέννη. Προσέφερε αστρονομικά ποσά στο Λύκειο Θηλέων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (αυτό που σήμερα ξέρουμε ως Αρσάκειο), στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Οφθαλμιατρείο της Πανεπιστημίου και στην Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία. Με δικά του χρήματα επίσης ιδρύθηκε, σχεδιάστηκε (από τον Θεόφιλο Χάνσεν), χτίστηκε και εξοπλίστηκε το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Τζωρτζ Κάνινγκ

Άγγλος πολιτικός, γεννημένος στο Λονδίνο το 1770, ο οποίος αγαπούσε πολύ την χώρα που αποφάσισε να του στραπατσάρει το όνομα στη γενική «του Κάνιγγος» και να το κάνει δρόμο και πλατεία. Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής τόσο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όσο και της κατάργησης του δουλεμπορίου στον κόσμο, και της θρησκευτικής ελευθερίας των Ιρλανδών Καθολικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκλέχθηκε Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου τον Απρίλιο του 1827, έχοντας περάσει από θέσεις όπως εκείνες του Υπουργού Εξωτερικών και του Κυβερνήτη της Ινδίας. Πέθανε λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 1827.

Φαβιέρος

Σαρλ Νικολά Φαμπβιέρ, γάλλος πολιτικός, στρατιωτικός και διπλωμάτης, διοικητής του τακτικού στρατού της Ελλάδας στην Επανάσταση του 1821. Γεννημένος στη Γαλλία το 1782, πήρε μέρος στους ναπολεόντειους πολέμους πριν γίνει πρέσβης της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη και τη Δανία, πριν έρθει στην Ελλάδα για να βοηθήσει την Επανάσταση με το ψευδώνυμο De Borel. Ήταν εκείνος που έσπασε την πολιορκία της Ακρόπολης μεταφέροντας πολεμοφόδια το 1826, ενώ πήρε επίσης μέρος στη μάχη του Χαϊδαρίου και τις εκστρατείες της Χίου και του Μωριά. Έφυγε από την Ελλάδα το 1828, μετά από μια διαφωνία με τον Ιωάννη Καποδίστρια, και ανακηρύχθηκε επίτιμος Έλληνας πολίτης από την Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας. Η Ακρόπολη φωταγωγήθηκε πένθιμα για τον θάνατό του, το 1855.

Ηλίας Ηλιού

Δικηγόρος, συγγραφέας και αργότερα βουλευτής και πρόεδρος του κόμματος Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά. Γεννήθηκε στην Λήμνο το 1904, προσχώρησε στο ΕΑΜ την περίοδο της Κατοχής, και έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1945. Εξορίστηκε από το 1947 ως το 1951, εξελέγη βουλευτής της ΕΔΑ ενώ ήταν εξόριστος, και κέρδισε την εκτίμηση συντρόφων και αντιπάλων, ως εξαιρετικά μετριοπαθής πολιτικός. Ήταν επίσης εκείνος που κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής την επερχόμενη «χούντα των στρατοκρατών» του αντισυνταγματάρχη Παπαδόπουλου στις 23 Ιουλίου 1965 –μόνο που τότε δεν τον άκουσε κανείς. Ο δρόμος με το όνομά του στο Νέο Κόσμο ανοίχτηκε το 1986, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του.

Μιχαήλ Μπακνανάς

Ο άνθρωπος που έγινε ένας από τους πιο ενδιαφέροντες ηχητικά δρόμους του λεκανοπεδίου γεννήθηκε το 1753 και μεγάλωσε στο Θησείο. Ήταν αναλφάβητος, και ζούσε πουλώντας φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούσε ο ίδιος στα χωριά της Αττικής. Κάποια στιγμή κατηγορήθηκε πως προμηθεύει με μπαρούτι τους Κλέφτες των ορεινών χωριών στην Αττική, και καταδικάστηκε σε θάνατο, εκτός εάν αλλαξοπιστούσε. Αποκεφαλίστηκε το 1771. Η εκκλησία τον ανακήρυξε νεομάρτυρα, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 9 Ιουλίου. Η Wikipedia αναφέρει πως το 2003 ανακηρύχθηκε προστάτης άγιος των διατροφολόγων.

Γρηγόριος Μαρασλής

Ο Γριγκόρι Γκριγκόριεβιτς Μαραζλή γεννήθηκε το 1831 στην Οδησσό της σημερινής Ουκρανίας (και τότε ρωσικής αυτοκρατορίας) από Έλληνες γονείς που κατάγονταν από την Φιλιππούπολη της σημερινής Βουλγαρίας. Έγινε μυστικός αυτοκρατορικός σύμβουλος και δήμαρχος της Οδησσού, δωρίζοντας μεγάλο μέρος της περιουσίας του για να αποκτήσει η πόλη ηλεκτρικό σταθμό, νοσοκομεία, θέατρο, υδραγωγείο, σχολεία, πάρκα και παιδικούς σταθμούς, μεταξύ άλλων. Με δικά του έξοδα φτιάχτηκαν επίσης το Μαράσλειο Διδασκαλείο στο Κολωνάκι, που στεγάζει σήμερα το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών, η Μαράσλειος Εμπορική Σχολή Αθηνών (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και η Μαράσλειος Εμπορική Σχολή Θεσσαλονίκης.
in2life.gr
10 απίστευτες κι όμως αληθινές συμπτώσεις
Ποιες είναι οι πιθανότητες να σε χτυπήσει κεραυνός επτά φορές; Ή να βρεθείς σε τρία πλοία που ναυάγησαν και να επιζήσεις; Τέτοιες απίστευτες – κι όμως αληθινές – συμπτώσεις συγκεντρώνουμε παρακάτω, σε μια λίστα δέκα απίστευτων περιστατικών και trivia που θα δυσκολευτείτε να πιστέψετε ότι συνέβησαν.

Η γυναίκα που επιβίωσε από τρία ναυάγια
Η Violet Jessop, δούλευε στον Τιτανικό και τα άλλα δύο πλοία-«αδέρφια» του, τα Olympic και Britannic. Το Olympic συγκρούστηκε με ένα άλλο πλοίο, το Brittanic προσέκρουσε σε ένα ορυχείο και ο Τιτανικός είχε την γνωστή σε όλους μας τύχη μετά από σύγκρουση με παγόβουνο. Η Violet επέζησε και από τα τρία ναυάγια.



Ο αδερφός του δολοφόνου του Λίνκολν… έσωσε τον γιο του
Ο Edwin Booth, αδερφός του άνδρα που σκότωσε τον Αβραάμ Λίνκολν, ήταν έτοιμος να ανεβεί σε ένα τρένο το 1864, όταν είδε ότι ένα αυτοκίνητο έβαλε μπρος και θα πατούσε έναν νεαρό. Έτρεξε, άρπαξε τον άγνωστο νεαρό και του έσωσε τη ζωή. Το όνομά του ήταν Ρόμπερτ Λίνκολν. Ήταν ο γιος του Προέδρου των ΗΠΑ.

Το ζευγάρι που… ακολουθούσε τους τρομοκράτες
Ένα ζευγάρι από την Αγγλία, οι Jason και Jenny Cairns-Lawrence, είχε την έμπνευση να πάει ταξίδι στη Νέα Υόρκη, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Και στο Λονδίνο, στις 7 Ιουλίου του 2005. Και στη Βομβάη, το Νοέμβριο του 2006. Ήταν με άλλα λόγια παρόντες σε τρία από τα μεγαλύτερα τρομοκρατικά χτυπήματα του 21ου αιώνα.

Ο άνθρωπος που ήταν… και στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι
Ο Tsutomu Yamaguchi βρισκόταν στη Χιροσίμα όταν έπεσε η πρώτη ατομική βόμβα των Αμερικανών. Η έκρηξη τον τίναξε στον αέρα και τον έριξε σε ένα φορτίο πατάτες. Αφού δέχτηκε ιατρική βοήθεια, πήγε στο σπίτι του… στο Ναγκασάκι. Εκεί, τον βρήκε και η δεύτερη ατομική βόμβα. Η έκρηξη αφαίρεσε τους επιδέσμους από το πρόσωπό του, αλλά και αυτός και η οικογένειά του επέζησαν.



Ο Μαρκ Τουέιν ήρθε και έφυγε… μαζί με έναν μετεωρίτη
Την ημέρα της γέννησης του γνωστού συγγραφέα, ο κομήτης Χάλεϊ πέρασε από τον πλανήτη μας. Η επόμενη φορά που πέρασε ο ίδιος κομήτης, ήταν η μέρα που ο Τουέιν πέθανε. Μάλιστα, ο ίδιος το είχε προβλέψει: «Ήρθα μαζί με τον Χάλεϊ. Ο Χάλεϊ ξανάρχεται. Και εγώ περιμένω να φύγω μαζί του…», είχε πει.

Ο άντρας που τον χτύπησαν επτά κεραυνοί
Ένας δασοφύλακας από τις ΗΠΑ, ο Roy Sullivan, χτυπήθηκε από κεραυνό επτά φορές – και επέζησε. Οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος τόσες φορές από κεραυνό είναι μία στις 22 επτάκις εκατομμύρια.

Οι δίδυμοι που έζησαν την ίδια ζωή
Το 1940, δύο δίδυμα αγοράκια γεννήθηκαν, αλλά χωρίστηκαν κατευθείαν και δόθηκαν ξεχωριστά για υιοθεσία. Όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 39 χρόνια διαπίστωσαν κάτι… ανατριχιαστικό: Και οι δύο άκουγαν στο όνομα Jim, είχαν παντρευτεί δύο φορές ο καθένας, πρώτα με δύο γυναίκες που τις αποκαλούσαν Λίντα και στη συνέχεια με δύο γυναίκες που τις λέγονταν Μπέτι. Είχαν και οι δύο από έναν σκύλο με το όνομα Τόι και από έναν γιο με το όνομα Τζέιμς. Ήταν και οι δύο αστυνομικοί, έπιναν την ίδια μπύρα, κάπνιζαν την ίδια μάρκα τσιγάρων και οδηγούσαν το ίδιο μοντέλο αυτοκινήτου!



Τρία κρυστάλλινα παλάτια που… έγιναν θρύψαλλα
Τρία εντυπωσιακά εκθεσιακά κέντρα με το όνομα Crystal Palace χτίστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα στον πλανήτη: Ένα στο Λονδίνο, ένα στο Μόναχο και ένα στο Μοντρεάλ. Και τα τρία… κρύσταλλα είχαν την ίδια περίπου «τύχη»: Το πρώτο καταστράφηκε σε πυρκαγιά το 1936, το δεύτερο κάηκε το 1931 και το τρίτο επίσης τυλίχτηκε στις φλόγες το 1896.

Ο Βαλκάνιος που καταδιώκεται… από εξωγήινους
Ο Radivoke Lajic είναι ένας 50χρονος Βόσνιος, του οποίου το σπίτι χτυπήθηκε από μετεωρίτες όχι μία, ούτε δύο, αλλά έξι φορές. Και τα έξι «σώματα» που τον χτύπησαν εξακριβώθηκε πως είναι εξωγήινης προέλευσης – οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο στον ίδιο άνθρωπο είναι μία στα 20 τετράκις εκατομμύρια. Ή απλώς μπορούμε να υποθέσουμε πως κάποιος εξωγήινος τον έχει βάλει στο μάτι και του πετά πετραδάκια.

Ο ήλιος και το φεγγάρι έχουν για το μάτι μας το ίδιο μέγεθος
Από μία απίστευτη σύμπτωση(;) η διάμετρος του ήλιου είναι 400 φορές μεγαλύτερη από του φεγγαριού, αλλά είναι 400 φορές πιο μακριά από τη Γη. Έτσι, τα βλέπουμε σα να έχουν το ίδιο μέγεθος – και σε αυτή τη σύμπτωση οφείλουμε το φαινόμενο της ολικής έκλειψης.

Πηγή: Cracked.com
Ελεύθερη είσοδος στο Μουσείο Ακρόπολης την 28η ΟκτωβρίουΤην ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τις οικογένειες με παιδιά από 8 έως 12 ετών να εξερευνήσουν την Αίθουσα του Παρθενώνα με τη βοήθεια ενός νέου δανειστικού σακιδίου με θέμα «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα». Μέσα από ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό έντυπο υλικό, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μία ενδιαφέρουσα και ευχάριστη επίσκεψη παίζοντας αλλά και συζητώντας μεταξύ τους και με τους γονείς τους. Το σακίδιο διατίθεται και στην αγγλική γλώσσα. Οι οικογένειες παραλαμβάνουν το δανειστικό σακίδιο από το Γραφείο Πληροφοριών, με παράδοση ταυτότητας.

Την ημέρα αυτή, οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 8 το πρωί έως τις 10 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν στις μόνιμες συλλογές αλλά και την περιοδική έκθεση «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων».

Όπως κάθε Παρασκευή, θα πραγματοποιηθούν από τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές οι θεματικές παρουσιάσεις «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» (στις 1 μ.μ. στα ελληνικά και στις 11 π.μ. στα αγγλικά) και «Ένας περίπατος στο Μουσείο με τον αρχαιολόγο» (στις 8 μ.μ. στα ελληνικά και στις 6 μ.μ. στα αγγλικά). Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Το εστιατόριο του Μουσείου θα είναι ανοιχτό, όπως κάθε Παρασκευή, έως τις 12 μεσάνυχτα (τηλεφωνικές κρατήσεις 210 9000915). Από τις 8 το βράδυ κι έπειτα, εκτός από τα εκλεκτά πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές, το εστιατόριο θα φιλοξενεί γνωστούς μουσικούς της Αθηναϊκής τζαζ σκηνής. Για τους επισκέπτες του Μουσείου που δεν επιθυμούν να δειπνήσουν, υπάρχει πάντα η δυνατότητα για ένα ποτό, ένα κρύο πιάτο ή γλυκό σε έναν ιδιαίτερο χώρο του εστιατορίου, χωρίς κράτηση.

Εικόνες του νέου MacBook Pro, το οποίο η εταιρεία αναμένεται να επιδείξει στις 27 Οκτωβρίου, διέρρευσαν από την Apple. Σύμφωνα με τον Guardian, οι εικόνες αυτές περιλαμβάνονται σε ένα update στo macOS Sierra.

Στις εικόνες αυτές, που εμφανίζονται μαζί με οδηγίες για τη χρήση του Apple Pay στις νέες συσκευές, φαίνεται μια νέα touch bar στο πάνω μέρος του υπολογιστή, που αντικαθιστά τα κουμπιά function, escape και ενεργοποίησης στα υπάρχοντα MacBook Pro. Η διαρροή επισημάνθηκε αρχικά από την ιστοσελίδα MacRumors.

Η touch bar μπορεί να τροποποιηθεί για να δείχνει άλλα κουμπιά, και στη δεξιά πλευρά υπάρχει σαρωτής αποτυπώματος, κάτι που καθιστά το MacBook Pro τον πρώτο υπολογιστή με Touch-ID που διαθέτει η εταιρεία. Ο σαρωτής ωστόσο δεν φαίνεται να είναι τμήμα της οθόνης αφής.

Οι ενδιαφερόμενοι κάτοχοι Mac μπορούν να δουν τις εικόνες στον υπολογιστή τους, κάνοντας απλά το update σε macOS Sierra 10.12.1 και ανοίγοντας το “/System/Library/PrivateFrameworks/PassKitUI.framework/Versions/A/Resources/” στην εφαρμογή Terminal.

To MacBook Pro είναι μια από τις παλαιότερες γραμμές προϊόντων της εταιρείας που δεν έχει υποστεί μεγάλες ανανεώσεις τελευταία, ενώ ακόμα πιο «παραμελημένο» από αυτή την άποψη θεωρείται πως είναι το Mac Pro.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Αν και είναι γενικά παραδεδεγμένο πως οι άντρες βαριούνται πιο εύκολα το γάμο, μία νέα μελέτη υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο: πως οι γυναίκες βαριούνται πιο γρήγορα όταν είναι παντρεμένες και όχι στις περιπτώσεις κοινής συμβίωσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Beverley Fehr, από το Πανεπιστήμιο Winnipeg στον Καναδά, μελέτησαν τις περιπτώσεις 88 ζευγαριών, είτε παντρεμένων είτε όχι, περιλαμβανομένης και μίας περίπτωσης γάμου 36 ετών.

Το συμπέρασμα ήταν ότι οι άνδρες που έχουν σχέση και δεν έχουν παντρευτεί βαριούνται πιο σύντομα, ενώ στα παντρεμένα ζευγάρια οι γυναίκες ήταν αυτές που βαριόνταν τη συμβίωση πιο γρήγορα.

Οι ειδικοί κατέγραψα πως η έλλειψη διασκέδασης, η απώλεια διαλόγου και η απουσία ρομαντικού κλίματος είναι τα κυριότερα πράγματα που κάνουν μια παντρεμένη γυναίκα να βαριέται περισσότερο σε σχέση με το σύζυγό της μετά από κάποια χρόνια γάμου.

Άλλα παράπονα που εξέφρασαν οι παντρεμένες περιλαμβάνουν την απώλεια της ερωτικής φλόγας, τη μονοτονία στη σχέση και το αίσθημα ότι η γυναίκα βρίσκεται στη σκιά του άνδρα της.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Personal Relationships.

Ένα νέο ηλεκτρονικό… χαρτί έφτιαξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Τσάλμερς της Σουηδίας. Το ηλεκτρονικό χαρτί έχει πάχος λιγότερο από ένα μικρόμετρο, είναι εύκαμπτο κι έχει τη δυνατότητα να προβάλει όλα τα χρώματα όπως μια κανονική οθόνη LED, ενώ χρειάζεται δέκα φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με ένα tablet.
Τα αποτελέσματα των επιστημόνων δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Advanced Materials.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Phys.org, όταν ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Αντρέας Ντάλιν και μαθητής του Κούλιν Σιόνγκ εργάζονταν πάνω στην τοποθέτηση αγώγιμων πολυμερών σε νανοκατασκευές, αντιλήφθηκαν ότι ο συνδυασμός θα ήταν ιδανικός για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής οθόνης, η οποία θα μπορούσε να είναι όσο λεπτή είναι και ένα χαρτί. Ένα χρόνο αργότερα τα αποτελέσματα ήταν έτοιμα προς δημοσίευση. Ένα υλικό που έχει πάχος μικρότερο από ένα μικρόμετρο, είναι εύκαμπτο και μπορεί να προβάλει όλα τα χρώματα όπως μια τυπική LED οθόνη.
«Το ‘χαρτί’ είναι παρόμοιο με ένα Kindle tablet», δήλωσε στην ιστοσελίδα ο Ντάλιν. «Δεν ανάβει όπως μια τυπική οθόνη, αλλά αντανακλά το εξωτερικό φως, το οποίο και την φωτίζει. Ως εκ τούτου λειτουργεί πολύ αποδοτικά όταν υπάρχει έντονο φως, όπως από τον ήλιο, σε αντίθεση με τις τυπικές LED οι οποίες λειτουργούν καλύτερα στο σκοτάδι. Ταυτόχρονα χρειάζεται μόνο το ένα δέκατο της ενέργειας που χρησιμοποιεί ένα Kindle tablet, η οποία φυσικά είναι πολύ λιγότερη από τη LED οθόνη ενός tablet».
Ο Ντάλιν υποστηρίζει επίσης ότι η καλύτερη εφαρμογή για αυτού του είδους τις οθόνες θα είναι σε καλά φωτισμένους ή εξωτερικούς χώρους για την εμφάνιση πληροφοριών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και την ίδια στιγμή θα μπορούσαν να αντικατασταθούν πινακίδες ή οθόνες που προβάλλουν πληροφορίες, οι οποίες δεν είναι ηλεκτρονικές ή εύκαμπτες.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο αναπτύσσει όπλα επιστημονικής φαντασίας που …χρησιμοποιήθηκαν πρώτα στο Χόλυγουντ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση ενός drone που εξοπλισμένο με το απαραίτητο λογισμικό «τεχνητής νοημοσύνης» θα μπορεί να μετατρέπεται σε ρομπότ και να αναγνωρίζει πιθανούς στόχους, ακόμη και εχθρούς που κρύβονται πίσω από τοίχους ή αυτοκίνητα του αντιπάλου εν κινήσει.
Κι αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα, καθώς το υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει ρομποτικά μαχητικά αεροσκάφη που θα πετούν στη μάχη μαζί με επανδρωμένα αεροσκάφη. Εχει δοκιμάσει μάλιστα πυραύλους που θα μπορούν να «αποφασίσουν» που να επιτεθούν, και έχει κατασκευάσει πλοία που θα μπορούν να καταδιώξουν τα υποβρύχια του αντιπάλου ακόμη κι αν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά, και όλα αυτά χωρίς καμία ανθρώπινη βοήθεια.
Αξιωματούχοι από το υπουργείο Αμυνας υποστηρίζουν ότι τα όπλα αυτού του τύπου είναι απαραίτητα για τις ΗΠΑ, προκειμένου να διατηρήσουν την υπεροχή τους σε θέματα στρατιωτικά έναντι της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων αντιπάλων που επενδύουν χρήματα σε αντίστοιχες έρευνες.
Σύμφωνα με τον τελευταίο προϋπολογισμό το Πεντάγωνο αναμένεται να ξοδέψει 18 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια αναπτύσσοντας τεχνολογίες που απαιτεί η κατασκευή αυτόνομων όπλων.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «The New York Times» ακριβώς όπως η Βιομηχανική Επανάσταση έδωσε ώθηση στη δημιουργία ισχυρών και καταστροφικών μηχανών όπως στρατιωτικά αεροπλάνα και τανκς που περιορίζουν τον ρόλο στρατιωτών, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέψει στο Πεντάγωνο να επαναπροσδιορίσει τη θέση του ανθρώπου και των μηχανών στο πεδίο της μάχης με τον ίδιο τρόπο που μετατρέπει την κανονική ζωή με υπολογιστές που μπορούν να δουν, να ακούσουν και να μιλήσουν και με αυτοκίνητα που κινούνται χωρίς οδηγό.
Τα νέα όπλα θα προσφέρουν ταχύτητα και ακρίβεια ανώτερη από αυτή των ανθρώπων ενώ αναμένεται να μειώσουν το κόστος και να περιορίσουν τις ανθρώπινες απώλειες στη διάρκεια μιας μάχης. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναφέρουν ότι τα όπλα θα θυμίζουν λιγότερο τον Terminator και περισσότερο τον Iron Man.
Η μεγαλύτερη πρόκληση πάντως για το Πεντάγωνο είναι να διασφαλίσει ότι τα όπλα θα είναι αξιόπιστοι σύμμαχοι των ανθρώπων και όχι πιθανές απειλές εναντίον τους.
Το θέμα έχει προκαλέσει όπως ήταν αναμενόμενο αντιδράσεις. Επιστήμονες και ειδική είχαν συντάξει πέρσι μια ανοιχτή επιστολή προειδοποιώντας για τους κινδύνους. Επεσήμαναν μάλιστα ότι αυτόνομα ρομπότ τα οποία θα είναι οικονομικά και ανεξάρτητα και θα μπορούν να σκοτώσουν, θα ήταν πολύ εύκολο να αποκτηθούν όχι μόνο από μεγάλες δυνάμεις αλλά και από βίαιους εξτρεμιστές.

Τη λίστα με τις γειτονιές όλου του κόσμου που είναι πιο περιζήτητες μεταξύ των χρηστών της κατήρτισε η Airbnb. Η εταιρεία συνέλεξε αξιολογήσεις χρηστών από 40 εκατομμύρια διαμονές εντός του 2015 και παρουσιάζει τις γειτονιές που έκλεψαν τις εντυπώσεις των χρηστών της, βάσει της αύξησης της επισκεψιμότητάς τους.
Ελάτε να τις γνωρίσουμε!
ΤΣΟΥΟ-ΚΟΥ
Η ήσυχη αυτή γειτονιά της Ιαπωνίας κατέγραψε αύξηση 7.000% για το 2015.
geitonia_aftodioikisi
ΜΠΡΙΚΦΙΛΝΤΣ
Η «μικρή Ινδία» της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία κατέγραψε αύξηση 1.200% το 2015.
geitonia1_aftodioikisi
ΚΑΠΟΥΤΣΙΝ
Αυτή η ιδιαίτερη γειτονιά στην πόλη Μπορτό της Γαλλίας κατέγραψε αύξηση 960% το 2015.
geitonia2_aftodioikisi
ΚΟΥΚΑΚΙ
Η μόνη ελληνική γειτονιά που κατάφερε να μπει στη λίστα είναι το Κουκάκι, στην Αθήνα. Κατέγραψε αύξηση 800% το 2015.
geitonia3_aftodioikisi
ΤΡΙΑΝΑ
Υψηλής αισθητικής γειτονιά στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Σημείωσε αύξηση επισκεψιμότητας 770% το 2015.
geitonia4_aftodioikisi
Πηγή: news247.gr

Ένας στους τρεις Γερμανούς ανησυχεί ότι οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας για την Κριμαία, την Ουκρανία και την Συρία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια στρατιωτική σύγκρουση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ινστιτούτο Forsa και δημοσιεύτηκε σήμερα.
Η δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι το 32% των 2.504 Γερμανών, που ερωτήθηκαν σχετικά, πιστεύει πως είναι πιθανό το ενδεχόμενο να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμμάχων της στις ΗΠΑ. Ωστόσο το 64% των ερωτηθέντων δεν συμμερίζεται αυτούς τους φόβους.
Βάσει της έρευνας, οι υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ανησυχούν ιδιαίτερα και το 63% υποστήριξε στο Forsa ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει σύρραξη.
Το 41% των ερωτηθέντων ανέφερε πως οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Δύσης είναι κακές, το 51% πιστεύει πως δεν είναι καλές και μόλις το 6% θεωρεί πως οι σχέσεις Μόσχας-Δύσης είναι καλές.

Καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, αναμένονται από το μεσημέρι στα δυτικά, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ στα πελάγη.
Ειδικότερα, στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μεγίστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 16 βαθμούς κελσίου.
Αναλυτική πρόγνωση:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στην κεντρική Μακεδονία σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 και από το απόγευμα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ ενισχυόμενοι.
Θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα στα δυτικά τμήματα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά και νότια βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 21 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα βόρεια.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία στα βόρεια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Πρόγνωση για την Παρασκευή 28-10-2016
Καιρός: στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική χωρά παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στο Ιόνιο, τη Στερεά (κυρίως τη δυτική) και την Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και βόρεια) και πιθανόν πρόσκαιρα στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Βαθμιαία βελτίωση στα βόρεια.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη 7 τοπικά 8 και πιθανόν πρόσκαιρα στα νότια 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε πτώση.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!