Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Καφενεία στην Αθήνα που… ξενυχτάνεΚαφενεία, μεζεδοκαφενεία, μεζεδοπωλείοκαφενέδες, καφενέδες, καφενεδάκια. Όπως θέλετε πείτε τα (και πιείτε τα) μιας και οι παρακάτω διευθύνσεις έχουν λίγο απ’ όλα. Και συμφέρουν.

Γιατί και καφεδάκι ωραίο σερβίρουν και οικονομικό, και μεζέ όσο περνά ή ώρα συνοδεία ούζου ή μπίρας, αλλά και ποτάκι αν σας πάρει το βράδυ και βαριέστε να πάτε σε κάποιο μπαρ.

Με λίγα λόγια, προσφέρουν μια μονοήμερη… εκδρομή στις γειτονιές της πόλης.

Αστάρι
Μαραθώνος 28, Μεταξουργείο

H… μπογιά του πιάνει εδώ και χρόνια το Μεταξουργείο εξ ου και είναι πάντα γεμάτο από κόσμο. Το καφενείο – στέκι της περιοχής αποπνέει ρετρό αέρα, διαθέτει άκρως φιλικό κλίμα που οφείλεται κυρίως στους συμπαθέστατους ιδιοκτήτες και σερβίρει σπιτικές σπεσιαλιτέ και μεζέδες ανάλογα το γευστικό κέφι των ιδιοκτητών. Ο χρόνος περνάει αργά εδώ, από το μεσημεράκι μέχρι το βράδυ, ενώ στο τραπέζι περνούν ρακές (από 2,30€), μπίρες (από 2,30€) και ουζάκι (από 5,60€) για να… παντρευτούν τους μεζέδες/πιάτα ημέρας. Σκεφτείτε τυροκαυτερή σπιτική, μπιφτεκάκια, μελιτζάνα στον φούρνο με φέτα και πατατοσαλάτα με αυγό ή τόνο. Οι καφέδες ξεκινούν από 1€. 

Τα Κανάρια 
Κεραμεικού 88, Μεταξουργείο

Μάνα θα πάω στα… Κανάρια πείτε της και πιάστε θέση στο εναλλακτικό αυτό αστικό καφενείο του Κεραμεικού, που απλώνει τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και δημιουργεί την πιο χαλαρή γωνιά της περιοχής, με καλλιτεχνίζοντες παρέες, ενδιαφέρουσες συζητήσεις, πολυσυλλεκτικές μουσικές και ωραίες γεύσεις, από έναν μικρό κατάλογο. Φρέσκες σαλάτες, γεμιστό λουκάνικο, ψητή πατάτα, γλυκά του κουταλιού και γλυκά ημέρας είναι μερικές από τις επιλογές σας για να συνοδεύσετε άφθονες ρακές και ούζα. Σημειώστε ότι όλο το καλοκαίρι, κάθε Τετάρτη και Κυριακή όλοι οι καφέδες στοιχίζουν 1€. Τις υπόλοιπες ημέρες, ξεκινούν από 1,50€.

Sabir
Πλαταιών 18, Μεταξουργείο

Αυτός ο συμπαθέστατος καφενές ανοίγει από το μεσημέρι για καφέ και μεζέ και συνεχίζει ακάθεκτος μέχρι αργά το βράδυ, σερβίροντας αλκοόλη στην πλακόστρωτη, νησιώτικη αυλίτσα του. Η παγωμένη ρακή που ψήνεται με την αυθεντική συνταγή από την Αμοργό (3€ το μικρό καραφάκι, 6€ το μεγάλο) αποτελεί το μεγάλο του ατού, ενώ τα νόστιμα μεζεδάκια που τη συνοδεύουν (δοκιμάστε οπωσδήποτε το απάκι στο πήλινο) είναι άλλο ένα. Η κάβα του περιλαμβάνει και αρκετές ψαγμένες βαρελίσιες μπύρες, ενώ το φαγοπότι εδώ δεν ξεπερνά τα 10€/ άτομο.

Γκαζοχώρι
Δεκελέων 2, Γκάζι

Είναι η πιο συμπαθής αυλή στο πολυσύχναστο Γκάζι, και μάλιστα στην καρδιά του, κυριολεκτικά δύο βήματα από την πλατεία. Αυτοσυστήνεται ως μεζεδοκαφενείο, κάτι που σημαίνει πως θα συνδυάσετε αλκοόλ με μεζέδες, ανοίγει από το πρωί για καφεδάκι, ενώ αποτελεί η επιλογή για όσους δεν θέλουν «ήσυχο» βράδυ: τα πλήθη συρρέουν, ειδικά τα σαββατοκύριακα, και η γλυκιά βαβούρα δένει ιδανικά με την… γλυκιά ζαλάδα από το ρακόμελο. Για αλκοόλ και λίγα μεζεδάκια υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο. Για το αντίστροφο, υπολογίστε περί τα 15€.

Η Ωραία Ελλάς 
Μητροπόλεως 59, Μοναστηράκι

Στον πρώτο όροφο της στοάς που φιλοξενεί το Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης (κλειστό αυτήν την περίοδο) με τις μεγάλες τζαμαρίες να εξασφαλίζουν υπέροχη θέα στον βράχο της Ακρόπολης, η Ωραία Ελλάς σερβίρει μοσχομυρωδάτο ελληνικό καφέ σε κούπες από το πρωί και ουζάκια «με το ποτήρι» και νοστιμότατους ουζο-μεζέδες με το που μεσημεριάσει. Εν συνεχεία, παραμένει ανοικτή «όσο μείνει ο κόσμος» (συνήθως μέχρι τη 1.00) για ποτάκι, το οποίο ξεκινά από 6€. Οι καφέδες νοσταλγίας εδώ ξεκινούν από 2,5€.

Καφενείο Κυδαθηναίων
Πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας 2, Πλάκα

Απλώνει τραπεζάκια έξω, κάτω από την σκιερή φυλλωσιά του κισσού, και σερβίρει παραδοσιακό καφεδάκι σε μπρίκι αλλά και ουζάκια και τσίπουρα με τις ανάλογες ποικιλίες. Θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, για καφεδάκι, ουζοποικιλίες, ρακόμελα και ποτά. Σημειώστε ότι τακτικά διοργανώνονται διάφορες εκθέσεις, swing parties, αλλά και live, με τις μουσικές να κινούνται πάντα σε rock, jazz και soul μονοπάτια.

Καφενείο Ναυαρίνου
Ναυαρίνου 15, Εξάρχεια

Κλασικό εξαρχειώτικο καφενείο, gνωστό στους φίλους του απλώς ως «Γιλμάζ», το καφενεδάκι Ναυαρίνου διαθέτει τραπεζάκια στον παραδοσιακό εσωτερικό χώρο αλλά και στο πεζοδρόμιο απέναντι από την πλατεία, όπου θα παραγγείλετε οικονομικό καφεδάκι τις πρωινές ώρες και θα επιδοθείτε σε μπυροκατάνυξη ή ουζοκατάνυξη το βράδυ, σε τιμές από 2€ - συνήθως με τη συνοδεία της μουσικής του Τρίτου Προγράμματος.

Καφενείον
Αρκάδων 5, Πετράλωνα, τηλ.: 210 3476237

Γνωστό και ως «Καφενείο της Πλατείας Μερκούρη», αποτελεί σταθερή αξία εδώ και χρόνια στην γειτονιά των Πετραλώνων, βγάζοντας μικρά τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και μερικά στην Πλατεία. Το «Καφενείο» των Πετραλώνων μαζεύει κατά κύριο λόγο νεαρόκοσμο, ανοίγει σχετικά νωρίς για καφέ, και από το μεσημέρι κι έπειτα βγάζει νοστιμότατους μεζέδες από το τηγάνι, τις οποίες συνοδεύουμε με παγωμένη μπύρα ή ουζάκι. Η βαβούρα και ο ήχος από τα ποτήρια που «σκάνε» στα σιδερένια τραπεζάκια ηχεί – παραδόξως- σαν μελωδία εδώ, ορίζοντας το soundtrack σε μια από τις πιο γραφικές πλατείες της Αθήνας. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 10-12€ το άτομο, με μπύρα.
Αξεσουάρ που θα απογειώσουν το στυλ σας στις διακοπέςΗ βαλίτσα των διακοπών δεν χρειάζεται πολλά. Αφενός γιατί όσο πιο βαριά είναι τόσο δυσκολότερα ανεβοκατεβαίνει πλοία και πετρόχτιστα σοκάκια, αφετέρου γιατί όσο καλύτερα περνάς τόσο λιγότερο σε νοιάζει τι φοράς. Ακολουθούμε, λοιπόν, και φέτος το παλιό καλό κόλπο που λέει ότι απλώνουμε στο κρεβάτι όσα ρούχα νομίζουμε πως θα χρειαστούμε, ξαναβάζουμε τα μισά από αυτά στη ντουλάπα, πακετάρουμε και προσθέτουμε πέντε αξεσουάρ-πασπαρτού, που εγγυώνται άψογο στυλ χωρίς περιττά κιλά στη βαλίτσα. Έτοιμες!

Σαγιονάρες Ipanema
Τιμή: 18€



Είναι σούπερ στιλάτες, συνδυάζονται τέλεια με τα πάντα και σας συνοδεύουν από το πρωί στην παραλία μέχρι τον απογευματινό καφέ και τις βόλτες στα σοκάκια του νησιού. Αγοράστε τις online από εδώ.

Παρεό Pestemal
Τιμή: 15,99€



Ένα αξεσουάρ, άπειρες χρήσεις: Το παρεό γίνεται φόρεμα, φούστα, φουλάρι, μαντήλι για τα μαλλιά, τσάντα παραλίας, σάλι τα βράδια που φυσούν τα μελτέμια, και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας. Αγοράστε το online από εδώ.

Ψάθινο καπέλο Αχιλλέας Accessories
Τιμή: 8,33€



Για να τραγουδάτε κι εσείς «τον χειμώνα δεν τον θέλω/ θέλω ψάθινο καπέλο» και να προστατεύεστε από τις επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου με στυλ. Αγοράστε το online από εδώ.

Μακρύ εμπριμέ καφτάνι
Τιμή: 32,90€



Σικάτο και αέρινο, θα σας βγάλει ασπροπρόσωπη από το πρωί ως το βράδυ ακόμα και στις πιο glamorous Κυκλάδες. Αγοράστε το online από εδώ.

Μεγάλο κολιέ με πέτρες
Τιμή: 11,40€



Φοριέται πάνω από τα πιο καλοκαιρινά φορέματα και tops –κατά προτίμηση μονόχρωμα– τα οποία αναλαμβάνει να απογειώσει. Αγοράστε το online από εδώ.
in2life.gr
Επεκτείνει από 1ης Σεπτεμβρίου ο Δήμος Αθηναίων το ωράριο εφαρμογής της δαγκάνας. Έτσι, οι δαγκάνες θα τοποθετούνται πλέον από τις 7 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα, από 7 το απόγευμα, που ισχύει σήμερα.
Ο νυχτερινός παραβάτης δεν θα μπορεί να πληρώνει το πρόστιμο αυθημερόν, καθώς τα ταμεία κλείνουν στις 7 το απόγευμα, έτσι θα επιβαρύνεται και με το κόστος φύλαξης σε ιδιωτικό γκαράζ, το οποίο ανέρχεται στα εκατό ευρώ.
Να προχωρήσει και η Τροχαία στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου καλεί την ΕΛ.ΑΣ. ο τμηματάρχης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της Δημοτικής Αστυνομίας Θάνος Τάτσης.

Σημειώνεται ότι, από την ημέρα εφαρμογής του μέτρου με τις δαγκάνες, τοποθετούνται καθημερινώς από 2 έως 4 σε οχήματα που επιδίδονται σε αντικοινωνική στάθμευση, όπως ράμπες ΑΜΕΑ, πλατείες και πεζόδρομοι, σε κεντρικές οδούς και πλατείες (Πλ. Συντάγματος, Πλ. Κλαυθμώνος, Πλ. Κοτζιά, Πλ. Περσεφόνης, Λ. Βασ. Αμαλίας).
Εν τω μεταξύ, χιλιάδες παραβάσεις και πρόστιμα βεβαίωσε η δημοτική αστυνομία το πρώτο εξάμηνο του έτους σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2016 έχει βεβαιώσει περισσότερες από 259.000 παραβάσεις, έναντι 231.000 το 2012 και 321.000 παραβάσεων, το ίδιο διάστημα, του 2013.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών κόπηκαν περισσότερες από 57.000 κλήσεις, εκ των οποίων το 55% αφορούσε αντικοινωνική στάθμευση σε πλατείες, πεζόδρομους, πεζοδρόμια και ράμπες διευκόλυνσης στην πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα.
Πιο συγκεκριμένα, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο ήταν 9,984, τον Φεβρουάριο 9.930, τον Μάρτιο 12.077, τον Απρίλιο 8.620, τον Μάιο 8.559 και τον Ιούνιο 9.075. Το 26%των παραβάσεων αφορά σε στάθμευση σε σημεία όπου απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση, το 22% στάθμευση σε πεζοδρόμιο, το 19% στάθμευση σε πεζόδρομο, το 14% σε ράμπες για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), το 3%στάθμευση σε πλατεία, το 3% σε γωνίες, το 2% σε διπλή σειρά και 12% άλλου τύπου παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Στον τομέα της Ελεγχόμενης Στάθμευσης, τον Ιανουάριο βεβαιώθηκαν 25.951παραβάσεις, τον Φεβρουάριο 30.962, τον Μάρτιο 36.523, τον Απρίλιο 35.431, τον Μάιο 33.195 και τον Ιούνιο 32.761παραβάσεις. Το 55% των κλήσεων αφορούσε οχήματα που δεν είχαν καταβάλει το τέλος στάθμευσης, το 25%στάθμευση σε θέσεις μονίμων κατοίκων και το 3% σε υπέρβαση του χρονικού ορίου στάθμευσης. Αυτό έχει ανάλογο όφελος και για τα ταμεία του δήμου Αθηναίων, αφού κατά το πρώτο εξάμηνο έχουν πουληθεί κάρτες στάθμευσης, αξίας 1,3 εκατομμυρίου ευρώ.
Επίσης, οι πινακίδες κυκλοφορίας που αφαιρέθηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία, παρουσιάζουν ανοδική πορεία: τον Ιανουάριο 842, τον Φεβρουάριο 1.152, τον Μάρτιο 1.248, τον Απρίλιο 1.298, τον Μάιο 1.324 και τον Ιούνιο 1.016. Το 62%των περιπτώσεων αφαίρεσης πινακίδων αφορούσε οχήματα που είχαν σταθμεύσει σε σημεία που απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση και το 34% σε παράνομη στάθμευση σε πεζόδρομους.
Πρωταθλήτρια οδός στην αφαίρεση πινακίδων είναι η Ερμού (868) και ακολουθούν η Πατριάρχου Ιωακείμ (861),η Αγίου Μάρκου (556), η Αμερικής (551),η οδός Θεσσαλονίκης (452), η Σόλωνος (367) η Κανάρη 320 και η Μητροπόλεως (203).
Επιπροσθέτως, από την ημέρα εφαρμογής του μέτρου με τις δαγκάνες, τοποθετούνται καθημερινώς από 2 έως 4 τροχοσφιγκτήρες σε οχήματα που επιδίδονται σε αντικοινωνική στάθμευση (ράμπες ΑΜΕΑ, πλατείες και πεζόδρομοι). σε κεντρικές οδούς και πλατείες (Πλ. Συντάγματος, Πλ. Κλαυθμώνος, Πλ. Κοτζιά, Πλ. Περσεφόνης, Λ. Βασ. Αμαλίας).
Το α’ εξάμηνο του 2016 εντάθηκαν οι έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ κ.α), Εμπορικά Καταστήματα και Περίπτερα, με έμφαση στην προστασία και το σεβασμό του δημόσιου χώρου. Από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και αυτοψίες σε περισσότερα από 2.100 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 750 έλεγχοι σε περίπτερα, 170 έλεγχοι σε Εμπορικά Καταστήματα και περισσότεροι από 850 έλεγχοι και αυτοψίες για παράνομες διαφημιστικές επιγραφές. Οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας προέβησαν σε 210σφραγίσεις, επανασφραγίσεις και αποσφραγίσεις καταστημάτων.
Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι επιδόσεις της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας και στην εξυπηρέτηση του κοινού. Τους πρώτους έξι μήνες του έτους διευθετήθηκαν περισσότερες από 55.000 υποθέσεις πολιτών. Δημοτικοί Αστυνομικοί συνέδραμαν περισσότερους από 2.400 πολίτες -ηλικιωμένους κατά κύριο λόγο- που αδυνατούν να μετακινηθούν από τα σπίτια τους, βεβαιώνοντας το γνήσιο της υπογραφής τους, ενώ επέδωσαν ή θυροκόλλησαν περίπου 20.000 έγγραφα.

http://ekeda.blogspot.gr


Διεθνής ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι τα μυρμήγκια Attini ήταν τα πρώτα που ξεκίνησαν πριν από περίπου 65 εκατ. έτη να καλλιεργούν μύκητες μέσα σε σαπισμένα ξύλα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η γεωργία έγινε δημοφιλής ανάμεσα στα μυρμήγκια και πολλές ομάδες άρχισαν να καλλιεργούν μύκητες για πολλά εκατομμύρια έτη. Μια ομάδα μυρμηγκιών πριν από 25 εκατ. έτη μάλιστα άρχισε να καλλιεργεί ένα συγκεκριμένο είδος μύκητα με πλούσια σε πρωτεΐνες παρακλάδια υψηλής θρεπτικής αξίας.

Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή στην εξέλιξη των μυρμηγκιών. Αυτό γιατί ως εκείνη τη στιγμή τα μυρμήγκια-αγρότες υπολείπονταν σε φυσικό μέγεθος, φυσική κατάσταση και κατάσταση υγείας από τα άλλα μυρμήγκια.

Ο συγκεκριμένος μύκητας βοήθησε στο να ευημερήσουν και να αναπτυχθούν σε μέγεθος οι αποικίες μυρμηγκιών-αγροτών για περίπου 10 εκατ. έτη, όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα μυρμήγκια-φυλλοκόπτες. Αυτά τα μυρμήγκια έφεραν επανάσταση στη γεωργία των μυρμηγκιών γιατί έκοβαν φύλλα και τα μετέφεραν στις αποικίες για να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα στις καλλιέργειες.

Ετσι σύμφωνα με τους ερευνητές οι καλλιέργειες των μυρμηγκιών έλαβαν διαστάσεις βιομηχανικής κλίμακας, δημιουργώντας έτσι και σύνθετες κοινωνικές δομές στις αποικίες τους.

Οι τρομεροί φυλλοκόπτες

Υπάρχουν δεκάδες είδη φυλλοκοπτών οι οποίοι μαζεύονται σε ορδές και κόβουν προσεκτικά τα φύλλα πάνω στα δέντρα. Στη συνέχεια τα μεταφέρουν σε μεγάλες αποστάσεις ως τη φωλιά τους.

Είναι πραγματικά εκπληκτική η ικανότητα μεταφοράς φορτίων. Κάθε φυλλοκόπτης μπορεί να μεταφέρει βάρος ισοδύναμο του να μεταφέρει ένας άνθρωπος ανάμεσα στα δόντια του ένα φορτίο σχεδόν 300 κιλών.

Μέσα σε υπόγειους θαλάμους οι οποίοι μπορούν να φτάσουν σε μέγεθος δωματίου, τα μυρμήγκια καθαρίζουν τα φύλλα, τα κόβουν σε μικρότερα κομματάκια και τα στοιβάζουν προσεκτικά. Είναι η τροφή πάνω στην οποία θα αναπτυχθεί ένας άσπρος μύκητας, βασική πηγή τροφής των φυλλοκοπτών.

Για να διευκολύνουν μάλιστα την ανάπτυξη της νόστιμης μούχλας, τα μυρμήγκια αφοδεύουν πάνω στα φύλλα ένα υγρό με πεπτικά ένζυμα που επιταχύνει τη διάσπασή τους. Χάρη στη γεωργία, η οποία τους προσφέρει μια σταθερή πηγή τροφής, οι φυλλοκόπτες έχουν εξελίξει το πιο περίπλοκο σύστημα καταμερισμού της εργασίας στον κόσμο των μυρμηγκιών.

Οι αποικίες τους, αποτελούμενες αποκλειστικά από θηλυκά άτομα, περιλαμβάνουν μικρόσωμες εργάτριες, μεγαλόσωμες εργάτριες και στρατιωτίνες με τεράστιο κεφάλι που υπερασπίζονται τη φωλιά από επιθέσεις.

To «Σινικό Τείχος»

Πολυμελής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε στο υπέδαφος ενός μεγάλου λιβαδιού στη Βραζιλία μια γιγάντια αποικία φυλλοκοπτών. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό οικοδόμημα που μοιάζει με λαβύρινθο ανθρώπινης κατασκευής. Την ερημωμένη σήμερα αποικία που διαθέτει φωλιές, δρόμους, λεωφόρους, ακόμη και κήπους οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν το «Σινικό Τείχος» των μυρμηγκιών.

Η εκπληκτική αποικία αποκαλύφθηκε το 2012 ύστερα από 10 ημέρες εκσκαφών και άφησε άφωνους τους ερευνητές. Βρισκόταν σε βάθος 9 μέτρων από το έδαφος και καλύπτει έκταση περίπου 47 τετραγωνικών μέτρων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα μυρμήγκια εκχωμάτωσαν 40 τόνους εδάφους για να δημιουργήσουν την αποικία τους. Στην αποικία ζούσαν εκατομμύρια μυρμήγκια, αλλά προς το παρόν οι ειδικοί δεν μπορούν να απαντήσουν πότε και γιατί την εγκατέλειψαν.

Πηγή: tovima.gr
Οι συνήθειες που φέρνουν την ευτυχίαΝαι ναι, ξέρουμε. Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να κερδίσετε το Τζόκερ, να γνωρίσετε τον έρωτα της ζωής σας, και να φύγετε μαζί του για πάντα στην Καραϊβική. Υπάρχουν, όμως, και απλούστεροι τρόποι να είστε ευτυχισμένοι. Τρόποι που δεν έχουν να κάνουν με εξωγενείς παράγοντες (με την τύχη που δε λέει να σας χαμογελάσει, δηλαδή) αλλά με μερικές απλές συνήθειες που καλά θα κάνετε να υιοθετήσετε.

Κοιμηθείτε: Έχετε βαρεθεί να το διαβάζετε; Καιρός να το κάνετε και πράξη. Έρευνες επί ερευνών έχουν αποδείξει πως η χρόνια έλλειψη ύπνου (δηλαδή, το να κοιμάστε λιγότερες από οκτώ ώρες κάθε μέρα) ευθύνεται για ένα σωρό προβλήματα υγείας, σωματικής και ψυχικής, τα οποία σαμποτάρουν την εγγραφή σας στο κλαμπ των ευτυχισμένων ανθρώπων.

Γελάστε: Κάθε μέρα, χωρίς εξαιρέσεις. Αν δεν έχετε αστείους φίλους, ή δεν μπορείτε να βλέπετε τους αστείους φίλους σας κάθε μέρα, υπάρχουν πάντα αστεία βίντεο με πιγκουίνους στο YouTube.

Δείξτε ενδιαφέρον: Αν εξαιρέσουμε την πιθανότητα να διαβάζετε αυτές τις γραμμές μόνοι σας σε κάποιο ερημονήσι χωρίς άλλους κατοίκους, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ο νούμερο ένα παράγοντας ευτυχίας σας. Και ο καλύτερος τρόπος για να τις αποκτήσετε αν δεν τις έχετε και να τις συντηρήσετε, είναι να δείξετε γνήσιο ενδιαφέρον –όχι μόνο για να συνδράμετε άλλους ανθρώπους στα δύσκολα, ή να βεβαιωθείτε πως είναι καλά στην υγεία τους, αλλά για να ακούσετε ό,τι σας λένε. Οι άνθρωποι το εκτιμάνε αυτό περισσότερο απ’ ό,τι φαντάζεστε.

Δημιουργήστε: Όχι, δεν χρειάζεται να έχετε ταλέντο σε τίποτα. Δεν είναι ανάγκη να γράψετε το επόμενο best seller, ούτε να ζωγραφίσετε πίνακες αντάξιους της Εθνικής Πινακοθήκης. Η διαδικασία της δημιουργίας είναι αυτή που μας κάνει να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Φτιάξτε κουλουράκια, καραβάκια από χαρτί, χειροποίητα σαπούνια, χαζές ομοιοκαταληξίες σε στιχάκια, πλεκτά κασκόλ, κοκτέιλ δικής σας έμπνευσης, λίστες με τις καλύτερες αναμνήσεις σας, οτιδήποτε. Αρκεί να φτιάχνετε κάτι.

Μάθετε καινούρια πράγματα: Μην ακούτε, τω «μακάριοι οι πτωχοί το πνεύματι» εξυπηρετούσε σκοπούς της εποχής του. Μακάριοι είναι οι άνθρωποι που μαθαίνουν συνεχώς, που δεν αφήνουν το μυαλό τους να αδρανεί, που έχουν ενδιαφέροντα πράγματα να μοιραστούν στις συζητήσεις, που μπορούν ακόμα να εκπλήσσονται με καινούριες πληροφορίες.

Ταξιδέψτε: Είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθετε καινούρια πράγματα. Βοηθούν, επίσης, πολύ στο να χαλαρώσετε, να αποβάλλετε συσσωρευμένα άγχη και να γίνετε καλύτεροι (βλέπε πιο ευτυχισμένοι) άνθρωποι.

Κινηθείτε: Έρευνες επί ερευνών επιμένουν χρόνια τώρα πως οι ενδορφίνες που παράγει ο οργανισμός μας όταν γυμναζόμαστε/ περπατάμε/ χορεύουμε/ βολτάρουμε με το ποδήλατο πλησιάζουν επικίνδυνα στην ευφορία που νιώθουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι. Και ποιοι είμαστε εμείς να διαφωνήσουμε;
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!