Πέμπτη 9 Μαΐου 2019


Θέλοντας να εξαλείψουν το μεγάλο πρόβλημα με τον αλκοολισμό και την οδήγηση σε κατάστασης μέθης, οι αρχές της Μολδαβίας θέσπισαν μια πραγματικά μακάβρια τιμωρία για τους παραβάτες.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που ισχύει στη χώρα, όσοι οδηγοί πιαστούν να οδηγούν μεθυσμένοι πάνω από κάποιο όριο (έχουν περιεκτικότητα σε αλκοόλ πάνω από 0,3 mg/l), τότε αφαιρείται αμέσως η άδεια οδήγησής τους εφ όρου ζωής.
Για να την πάρουν πίσω όμως – και αυτό σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις – πρέπει να πληρώσουν ένα πολύ βαρύ πρόστιμο ύψους 200 ευρώ (ο μέσος μηνιαίος μισθός στη Μολδαβία είναι 300 δολάρια), μέσω του οποίου μπαίνουν σε ένα τρίμηνο πρόγραμμα κοινοφελούς εργασίας.
Ποιο είναι το πρόγραμμα αυτό; Όπως αναφέρει η εφημερίδα Publica, οι παραβάτες βοηθούν στην περίθαλψη τραυματιών από τροχαία ατυχήματα στα τοπικά νοσοκομεία, αλλά και επιπλέον, οδηγούνται στα κοντινά… νεκροτομεία για να βοηθήσουν σε διάφορες εργασίες.
Η πιο πρόσφατη για παράδειγμα εργασία την οποία υποχρεώθηκαν να κάνουν 6 οδηγοί που πιάστηκαν μεθυσμένοι σε ένα νεκροτομείο της πρωτεύουσας Κισινάου, ήταν να πλένουν τα πτώματα των νεκρών πριν την νεκροψία και παράλληλα, να τα τοποθετούν στα ειδικά ψυγεία! Επίσης, στο πλαίσιο πάντα του προγράμματος αυτού, οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε νεκροψία καθαρίζοντας τα πτώματα από τα υγρά τους.
Σύμφωνα πάντα με την μολδαβική εφημερίδα, ο ένας από τους 6 παραβάτες δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα για αυτονόητους μάλλον λόγους… Για τους υπόλοιπους που ολοκλήρωσαν την εργασία, θα πρέπει εκ νέου να εξεταστούν με βάση όλες τις διαδικασίες που ισχύουν για την έκδοση ενός νέου διπλώματος και εφόσον επιτύχουν, τότε μόνο θα πάρουν πίσω την άδεια οδήγησή τους.
Πλέον, μετά τους 6 αυτούς πρώτους συμμετέχοντες άλλοι 24 παραβάτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να πάρουν μέρος στο σκληρό αλλά μάλλον δίκαιο πρόγραμμα αυτό, σε μια προσπάθεια να πάρουν πίσω την άδεια οδήγησής τους…

Oργισμένη είναι η διεύθυνση του Μουσείο Άουσβιτς στην Πολωνία καταδικάζοντας την «Redbubble», μια εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου που προωθεί προιόντα ανεξάρτητων καλλιτεχνών, που ανέβασε στην ιστοσελίδα της μαξιλάρια και μίνι φούστες απεικονίζοντας φωτογραφίες από ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
«Πιστεύετε πραγματικά ότι η πώληση τέτοιων προϊόντων, όπως μαξιλάρια, μίνι φούστες ή τσάντες που απεικονίζουν το Άουσβιτς – ένα μέρος όπου συνέβη μια τεράστια ανθρώπινη τραγωδία με πάνω από 1,1 εκατομμύρια νεκρούς- είναι αποδεκτή», γράφει σε επίσημη ανακοίνωσή του το Μουσείο Άουσβιτς στην Πολωνία και προσθέτει:
«Αυτό είναι μάλλον ενοχλητικό και ασέβεια».
Το μήνυμα αυτό αναρτήθηκε στο Twitter μαζί με φωτογραφίες από μίνι φούστες με το Άουσβιτς στην τιμή των 35 ευρώ.
View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
Από την πλευρά της, η εταιρεία Redbubble έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη απαντώντας στο μουσείο:
«Λάβαμε άμεσα μέτρα για την κατάργηση αυτών και παρόμοιων προιόντων που είχαν τεθεί προς πώληση».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!