Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019


H Βρετανία θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου όπως είναι προγραμματισμένο, ακόμη και αν η πλέον πρόσφατη συμφωνία του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες για το Brexit καταψηφιστεί, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
«Θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου», είπε ο Τζόνσον στο BBC την παραμονή της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο επί της συμφωνίας στην οποία κατέληξε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας με την ΕΕ.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως «δεν υπήρχε καλύτερη έκβαση» στην κρίση του Brexit από τη συμφωνία εξόδου που απέσπασε στις Βρυξέλλες.
«Δεν υπάρχει καλύτερη έκβαση από αυτήν που θα υποστηρίξω αύριο» για να φύγει η χώρα από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, δήλωσε σε συνέντευξη στο BBC. «Καλώ όλους να φανταστούν αύριο το βράδυ ότι τα ρυθμίσαμε όλα αυτά και σεβαστήκαμε τη βούληση των πολιτών, θα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά».
Μιλώντας στο δίκτυο ITV, ο Τζόνσον κάλεσε τους βουλευτές να «σκεφτούν έναν κόσμο» όπου το εμπόδιο του Brexit, το οποίο έχει παραλύσει την πολιτική ζωή εδώ και τρία χρόνια «θα έχει ξεπεραστεί». Η χώρα θα ανασάνει με ανακούφιση.
Τρείς μήνες μετά την άνοδό του στην εξουσία με τη δέσμευση να υλοποιήσει το Brexit πάση θυσία στις 31 Οκτωβρίου, ο Τζόνσον έκανε την έκπληξη και απέσπασε μια συμφωνία ενώ οι διαπραγματεύσεις έδειχναν να βρίσκονται σε τέλμα.
«Αυτοί που δεν πήραν στα σοβαρά τον Μπόρις Τζόνσον, έσφαλαν», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Ένα μυρμήγκι της βόρειας Σαχάρας (Cataglyphis bombycina) είναι κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ ταχύτητας για το είδος του, σύμφωνα με Γερμανούς επιστήμονες.
powered by Rubicon Project
Το Cataglyphis bombycina διασχίζει σχεδόν ένα μέτρο ανά δευτερόλεπτο – συγκεκριμένα 85,5 εκατοστά ή μια απόσταση 108 φορές μεγαλύτερη από το μήκος του σώματος του και μάλιστα όταν η θερμοκρασία της άμμου μπορεί να φθάνει τους 60 βαθμούς Κελσίου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χάραλντ Βολφ του Πανεπιστημίου της Ουλμ, οι οποίοι κινηματογράφησαν τα εν λόγω μυρμήγκια, διαπίστωσαν ότι κουνούν τα πόδια τους (τα οποία έχουν μήκος 4,3 έως 6,8 χιλιοστά) με ταχύτητα έως 1.300 χιλιοστών (1,3 μέτρων) το δευτερόλεπτο.
Τα ασημένια μυρμήγκια της Σαχάρας βγαίνουν από τις φωλιές τους στους αμμόλοφους, κάτω από τον καυτό ήλιο, συνήθως για να βρουν απομεινάρια από πτώματα ζώων.
Είναι αξιοσημείωτο, δε, ότι σε χαμηλότερες θερμοκρασίες πέφτει και η ταχύτητά τους, π.χ. στα 5,7 εκατοστά το δευτερόλεπτο μέσα σε ένα εργαστήριο με δέκα βαθμούς Κελσίου.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό πειραματικής βιολογίας «Journal of Experimental Biology».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!