Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018


Μετά από ένα γεύμα συνήθως το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να καθίσουμε αναπαυτικά στον καναπέ μας και να δούμε τηλεόραση.
Είναι όμως πολύ πιο ωφέλιμο για την υγεία μας να βγαίνουμε από το σπίτι και να κάνουμε έναν σύντομο περίπατο.
Σύμφωνα με μελέτη του 2013 στην επιθεώρηση Diabetes Care, τα ηλικιωμένα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 πετυχαίνουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου τους χάρη σε έναν περίπατο 15 λεπτών μετά το γεύμα τους. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σύντομο περπάτημα μετά το φαγητό ήταν πιο αποτελεσματικό για τη μείωση των επιπέδων του σακχάρου συγκριτικά με έναν περίπατο 45 λεπτών οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας.
Το πεπτικό σύστημα μετατρέπει τις τροφές που καταναλώνουμε σε γλυκόζη, έναν τύπο σακχάρου που αποτελεί βασική πηγή ενέργειας για το σώμα. Μετά από ένα γεύμα, απελευθερώνεται μαζικά γλυκόζη στο αίμα. Ορμόνες όπως η ινσουλίνη βοηθούν ώστε η γλυκόζη να μεταφερθεί στα κύτταρα, είτε για να χρησιμοποιηθεί άμεσα ως «καύσιμο» είτε για να αποθηκευτεί για μελλοντική χρήση. Ωστόσο, στα άτομα με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη η διαδικασία αυτή δεν εκτελείται ομαλά, με αποτέλεσμα να παραμένουν μεγάλες ποσότητες γλυκόζης στο αίμα και τα επίπεδα του σακχάρου να παραμένουν μόνιμα υψηλά. Μακροπρόθεσμα, το υψηλό σάκχαρο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό, η νεφροπάθεια κ.ά.
Όπως εξηγεί ο Άντριου Ρέινολντς από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, οι μύες του σώματος που ενεργοποιούνται κατά το περπάτημα χρησιμοποιούν τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας, επομένως «αντλούν» τη γλυκόζη από το αίμα μειώνοντας την ποσότητα που κυκλοφορεί ελεύθερα στο αίμα. Έτσι, το περπάτημα μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου μετά το φαγητό.
Ο Ρέινολντς συμμετείχε σε μελέτη που διεξήχθη το 2016 σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, η οποία οδήγησε σε αντίστοιχα συμπεράσματα με τη μελέτη του 2013. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μόλις 10 λεπτά περπάτημα μετά από ένα γεύμα οδήγησαν σε καλύτερο έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στους διαβητικούς ασθενείς. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Ρέινολντς, τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν χάρη στο περπάτημα μετά το βραδινό γεύμα συγκριτικά με τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.
Εκτός από τη ρύθμιση του σακχάρου, το περπάτημα μετά το φαγητό μπορεί να διευκολύνει και την πέψη. «Η σωματική άσκηση ενεργοποιεί τη διαδικασία της περίσταλσης, δηλαδή της κίνησης της τροφής κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα» αναφέρει η Σέρι Κόλμπεργκ-Οκς, ερευνήτρια που εξειδικεύεται στον διαβήτη και τη σωματική άσκηση από το Πανεπιστήμιο Παλιάς Επικρατείας της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ. Έρευνες έχουν δείξει ότι πράγματι λίγη ελαφριά γυμναστική επιταχύνει τη μεταφορά του φαγητού από το στομάχι στο λεπτό έντερο, διαδικασία που ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού και ταυτόχρονα αποτρέπει τις καούρες και γενικότερα τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Γιατί όμως να προτιμήσουμε το περπάτημα μετά το φαγητό και όχι κάποια άλλη μορφή άσκησης; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άσκηση μετά από ένα γεύμα πρέπει να είναι σύντομη και ήπια, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έχει πιθανώς τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, δηλαδή θα καθυστερήσει την πέψη. «Όταν οι μύες γυμνάζονται, εκτός από γλυκόζη αντλούν και αίμα» εξηγεί ο Κόλμπεργκ-Οκς «με αποτέλεσμα να διοχετεύεται λιγότερο αίμα στο γαστρεντερικό σύστημα και αυτό επιβραδύνει την πέψη».
Αντίστοιχα οφέλη με το περπάτημα μπορεί να έχει και κάποια άλλη μορφή ήπιας άσκησης, όπως η ποδηλασία, προσθέτει ο Κόλμπεργκ-Οκς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σωματική άσκηση ιδανικά θα πρέπει να γίνεται μέσα σε διάστημα μίας ώρας μετά το γεύμα για να έχει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

Η τακτική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να αυξήσει την ανοχή στον πόνο, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.
Σε άρθρο που δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο Psychopharmacology, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, με επικεφαλής τον Δρ Μπουρελ Γκουντιν, περιγράφουν μικρή μελέτη που έκαναν σε δείγμα 62 ανδρών και γυναικών, 19-77 ετών.
Οι εθελοντές έπρεπε να καταγράφουν καθημερινά την ποσότητα της καφεΐνης που κατανάλωναν μέσω καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών, ενεργειακών ποτών και σοκολάτας.
Η μέση κατανάλωση ήταν 170 mg καφεΐνης ημερησίως, περίπου δύο κούπες καφέ, αν και το 15% του δείγματος κατανάλωναν πάνω από 400 mg την ημέρα.
Έπειτα από επτά ημέρες, οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να υποβληθούν σε τεστ ανοχής στον πόνο σε εργαστηριακά ελεγχόμενες συνθήκες. Το τεστ αφορούσε στην άσκηση αυξημένης πίεσης ή θερμότητας στην πλάτη ή τον βραχίονα. Όταν πια ο πόνος γινόταν αφόρητος, οι εθελοντές μπορούσαν να πατήσουν ένα κουμπί.
Στο τεστ πόνου είχαν συνεκτιμηθεί, το φύλο και η φυλή, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ και άλλες μεταβλητές που μπορεί να επηρέαζαν την αίσθηση του πόνου.
Από τη συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι όσο περισσότερη κατανάλωση καφεΐνης αναφερόταν από κάθε άτομο, τόσο μεγαλύτερη η ανοχή στον πόνο.
«Η διατροφή, και όχι μόνο η καφεΐνη, μπορεί να επηρεάζει την ευαισθησία μας στον πόνο. Και η παρούσα μελέτη δείχνει ότι μια διατροφή με πολλά φυτικά συστατικά μπορεί πράγματι να αυξήσει την ανοχή στον πόνο», υπογραμμίζει ο Δρ Γκουντιν.

Δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου, στις Πρέσπες, διεξάγεται στην ΠΓΔΜ.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8:00 το πρωί ώρα Ελλάδος (7:00 τοπική ώρα) και θα κλείσουν δώδεκα ώρες μετά, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 10:00 το βράδυ.
Στις κάλπες πάντως βρίσκονται οι πρώτες ψήφοι από σχεδόν 1.900 ασθενείς ή ανάπηρους, 1.550 φυλακισμένους και 3.000 κατοίκους του εξωτερικού, οι οποίοι είχαν εγγραφεί ώστε να ψηφίσουν πρόωρα το Σάββατο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο MIA.
Πλέον, η αγωνία όλων επικεντρώνεται στο ύψος της συμμετοχής, καθώς μόνο αν η συμμετοχή φτάσει στο 50% +1 ψήφο θα θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της κάλπης.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».
«Ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος είναι συμβουλευτικός και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες σήμερα στην ΠΓΔΜ, τον τελευταίο λόγο θα έχει η Βουλή». Αυτό ξεκαθαρίζει σε τηλεοπτική συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γνωστός πολιτικός αναλυτής και καθηγητής οικονομίας στα Σκόπια Πέταρ Αρσόφσκι, ξεκαθαρίζοντας ότι εάν η συμμετοχή δεν ξεπεράσει το 50% δεν τίθεται καμία νομική αμφισβήτηση στο αποτέλεσμα.
Τις τελευταίες ώρες με προτροπή του εθνικιστικού κόμματος VMRO αλλά και κάποιων μεμονωμένων προσωπικοτήτων στη χώρα επιχειρείται μια ιδιόμορφη συσπείρωση για μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος με ενίσχυση της αποχής. Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων Μπιλιάνα Βάνσκοβα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το αποτέλεσμα πρέπει να είναι 50%+1. Είναι κάτι που η κυβέρνηση και η ελιτ των media και όλο το σύστημα δημοσίων σχέσεων προσπαθεί να πείσει το κοινό ότι δεν είναι αλήθεια».
Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει σήμερα ένα τηλεοπτικό οδοιπορικό video του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά στα Σκόπια όπου επιχειρείται μέσα από δηλώσεις και καταγραφή της κατάστασης με εικόνα και ήχο να δοθούν απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα που τέθηκαν τα τελευταία 24ωρα πριν από την σημερινή προσέλευση στις κάλπες.
Υποτονική προεκλογική καμπάνια
Η αλήθεια είναι ότι τίποτα στο κέντρο των Σκοπίων δεν θυμίζει ότι οι πολίτες ψηφίζουν για ένα θέμα που επί 27 χρόνια βρισκόταν στο επίκεντρο διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της FYROM. Στην πόλη μόνο κάποιες αφίσες που δίνουν τον τόνο στην προοπτική ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ από την μία και κάποιες ίσως μικρές σιωπηλές διαμαρτυρίες εκείνων που εναντιώνονται θυμίζουν ότι προσέρχονται οι ψηφοφόροι για να πουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Συμφωνία των Πρεσπών.
Δεν έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν μεγάλες αντιπαραθέσεις στα ΜΜΕ και όμως πίσω από την «ήρεμη εικόνα» η χώρα επί της ουσίας είναι διαιρεμένη.
Η προεκλογική περίοδος ήταν υποτονική στα Σκόπια, και αυτό για τον πολιτικό αναλυτή Πέταρ Αρσόφσκι σαφέστατα οπαδό του “ΝΑΙ”, γίνεται για δύο λόγους.
«Πρώτα από όλα το δημοψήφισμα έγινε γρήγορα. Δεν υπήρχε τρόπος να γνωρίζουν πότε η διένεξη θα τελείωνε γιατί υπήρχαν ακόμα διαπραγματεύσεις και κατά δεύτερον η άλλη πλευρά αποφάσισε να ρίξει τους τόνους της καμπάνιας για να υποτιμήσει το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό ήταν υποτονική η εκλογική καμπάνια αν και τα θέματα είναι σημαντικά», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ωστόσο η Άννα Μπομπίνκοβα πρώην καθηγήτρια και ακτιβίστρια μαζί με την οικογένεια της, συμμετείχαν κάθε Σάββατο σε μικρές συγκεντρώσεις επιχειρώντας να στρατολογήσουν ολοένα και περισσότερους είτε υπέρ της αποχής είτε υπέρ της καταψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Είναι μια ιστορική στιγμή που ζούμε εμείς οι ‘Μακεδόνες’. Το ζητούμενο είναι να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως χώρα και αυτό από πάντα ήταν θέμα,» δηλώνει λίγο πριν πάρει το λόγο σε συγκέντρωση όπου κυριαρχεί το σύνθημα «Μακεδονία»
Είκοσι χρόνια δεν άλλαξαν οι εκλογικοί κατάλογοι
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το “ΝΑΙ” θα επικρατήσει ωστόσο ανοιχτό παραμένει το ποσοστό της αποχής των ψηφοφόρων καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν αναθεωρηθεί την τελευταία 20ετία και καταγράφουν 1.800 χιλιάδες ψηφοφόρους, αριθμό που αμφισβητεί η ίδια η κυβέρνηση καθώς για να ξεπεράσει το 50% θα πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 900 χιλιάδες, κάτι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο. Κυβερνητική πηγή των Σκοπίων δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πραγματικός αριθμός δεν ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο.
Να γιατί τα τελευταία 24ωρα οι οπαδοί του “ΝΑΙ” δίνουν τον τόνο στον συμβουλευτικό χαρακτήρα του δημοψηφίσματος. Για τον Πέταρ Αρσόφσκι «το δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικό. Δεν έχει νομική ισχύ. Η μόνη σημασία που έχει είναι αν θα υπάρξει αρκετή συμμετοχή ανθρώπων. Γιατί αυτό θα μεταφραστεί σε πολιτική πίεση στη Βουλή».
Πιστεύω τελικά συνεχίζει, «ότι το δημοψήφισμα θα είναι τεράστια επιτυχία γιατί μια μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων θέλει να υποστηρίξει αυτή τη συμφωνία».
Ρωτήσαμε τον πολιτικό αναλυτή των Σκοπίων να σχολιάσει την συμφωνία με την Αθήνα.
«Φαίνεται να υπάρχει μια νέα γενιά πολιτικών εδώ και στην Ελλάδα που φαίνονται διατεθειμένοι να αποκολληθούν από το παρελθόν και να κοιτάξουν στο μέλλον. Οπότε κατ’ αυτή την έννοια η συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός . Αυτή η χώρα εγκαταλείπει το μύθο της για την αρχαία ιστορία της και κοιτάζει το μέλλον και η Ελλάδα βεβαίως αναγνωρίζει ότι υπάρχει μία Εθνικότητα και μία γλώσσα που μπορούν να αποκαλούν τους εαυτούς τους Μακεδόνες . Υπό αυτή την έννοια μιλάμε και για τις δύο πλευρές αλλά είναι ένα συμβιβασμός τα αποτελέσματα του οποίου είναι μείον μία διαμάχη στα Βαλκάνια που είναι καλό για όλους. Φαίνεται πως υπάρχει η αίσθηση στην Διεθνή Κοινότητα ότι αυτή η ευκαιρία είναι μεγάλη. Γι’ αυτό νομίζω για γεωστρατηγικούς λόγους, για να κρατηθεί η περιοχή μακριά από την Ρωσική επιρροή, να επεκταθούν τα όρια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης για υποστηριχθούν τα αναδυόμενα άστρα των Πρωθυπουργών Ζάεφ και Τσίπρα που έδειξαν νέους τρόπους στην επίλυση αντιπαραθέσεων, για αυτό και η διεθνής κοινότητα είναι πολύ ενεργή εδώ» δήλωσε ο Πέταρ Αρσόφσκι
Το επόμενο βήμα
Πάντως οι υποστηριχτές του “ΟΧΙ” επιμένουν ότι χωρίς το 50% δεν υπάρχει νομιμοποίηση. Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας Μπιλιάνα Βάνσκοβα μιλάει για «στημένο σόου» που θα παιχτεί από την επόμενη μέρα από την κυβέρνηση χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα στη συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Κατά την άποψή μου το δημοψήφισμα είναι ένα καθαρό reality show. Δεν σημαίνει τίποτα γιατί είναι σόου για να δώσει εγκυρότητα για το επόμενο στάδιο, βασικά το κρίσιμο στάδιο είναι η βουλή όπου θα γίνει η αναθεώρηση του συντάγματος και πιστεύω πως τα σημαντικά ξεκινούν την Δευτέρα. Η Κυριακή είναι ένα σόου για το διεθνές κοινό, για το εγχώριο κοινό. Η γνώμη των ψηφοφόρων είναι εντελώς άσχετη γιατί , όπως είπα, το δημοψήφισμα αντιτίθεται στο Σύνταγμα και η καμπάνια ήταν παράνομη. Ήταν γεμάτη εκφοβισμούς και παρατυπίες και τελικά αυτό το δημοψήφισμα δεν είναι υποχρεωτικό. Που σημαίνει ότι η πολιτική ελίτ πιθανότατα θα πει «σας ευχαριστούμε για την γνώμη σας αλλά θα προχωρήσουμε».
Το επόμενο βήμα για τον Πέταρ Αρσόφσκι σχολιάζοντας τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είναι η Βουλή. «Να προσπαθήσει να πάρει την πλειοψηφία των 2/3 εγκαίρως για να επικυρώσει την συμφωνία εγκαίρως ώστε ο Τσίπρας να επικυρώσει την συμφωνία εγκαίρως και στην Ελλάδα.
Πάντως από το Σάββατο η κυβέρνηση έστειλε στο διεθνή Τύπο ένα μακροσκελές κείμενο το οποίο αναφέρεται στο ιστορικό των διαπραγματεύσεων στους συμβιβασμούς όλων των πλευρών τονίζοντας ότι η διαδικασία επικύρωσης θα έχει αίσιο τέλος.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!