Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019


Σε μια αλλαγή που αν τελικά υλοποιηθεί θα επηρεάσει δεκάδες εκατομμύρια χρηστών σε όλο τον πλανήτη φαίνεται ότι προσανατολίζεται το Facebook.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι New York Times και το BBC, ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ φαίνεται ότι έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για την ενοποίηση τριών δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας που ανήκουν στο Facebook.
Ο λόγος για τo Instagram, το WhatsApp και το Messenger, τα οποία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, θα επικοινωνούν μεταξύ τους και με το Facebook, αν και θα διατηρηθούν ως αυτόνομες πλατφόρμες.
Το Facebook έκανε για λόγο για την αρχή «μιας μακράς διαδικασίας», που προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2019 ή στις αρχές του 2020, οπότε ένας χρήστης του Facebook θα είναι σε θέση να επικοινωνήσει απευθείας με έναν άλλο χρήστη που π.χ. έχει μόνο λογαριασμό WhatsApp, κάτι αδύνατο σήμερα.
Στόχος του Ζάκερμπεργκ είναι να καταστήσει τις υπηρεσίες του πιο χρήσιμες και να αυξήσει τον χρόνο που οι χρήστες περνούν σε αυτές. Παράλληλα, το Facebook, χάρη στην ενοποίηση, θα μπορεί να ανταγωνισθεί πιο αποτελεσματικά με την Google και την Apple.
Μέχρι σήμερα το Facebook είχε αφήσει τo Instagram και το WhatsApp να λειτουργούν ως ανεξάρτητες εταιρείες σε μεγάλο βαθμό. Η απόφαση για ενοποίηση δημιούργησε εσωτερικές διχόνοιες και ήταν εν μέρει η αιτία για να αποχωρήσουν το 2018 οι ιδρυτές των δύο εταιρειών, που είχαν εξαγοραστεί παλαιότερα από το Facebook.

Με τον όρο αρχαία ελληνική γλώσσα αναφερόμαστε τη μορφή της ελληνικής γλώσσας, που ομιλούνταν κατά τους αρχαϊκούς χρόνους και την κλασική αρχαιότητα η ακόμη και στην ελληνιστική περίοδο. Η νέα ελληνική γλώσσα αποτελεί σαφώς συνέχεια της αρχαίας και εξέλιξή της. Ωστόσο υπάρχουν πολλές αρχαίες φράσεις που χρησιμοποιούμε αυτούσιες ακόμη και σήμερα.
Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές από αυτές:
Νους υγιής εν σώματι υγιεί
Ένα υγιές πνεύμα προϋποθέτει υγιές σώμα. Η φράση απηχεί το κλασικό αθλητικό ιδεώδες, σύμφωνα με το οποίο η εκγύμναση του σώματος ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για σωματική και πνευματική υγεία. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι μόνο ένα υγιές σώμα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα υγιές πνεύμα.
Ευ αγωνίζεσθαι
Να αγωνίζεσαι με έντιμο τρόπο. Η φράση καταδεικνύει τη σημασία της ευγενούς άμιλλας καθώς και την επιδίωξη της υπεροχής με θεμιτούς τρόπους.
Κύκνειον άσμα
Το μελωδικό τραγούδι του κύκνου λίγο πριν πεθάνει. Μεταφορικά το τελευταίο έργο ενός δημιουργού πριν το θάνατό του.
Πυξ λαξ
Σημαίνει με γροθιές και κλωτσιές. Τη φράση χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε την αποπομπή κάποιου με βίαιο τρόπο ή απότομα.
Τα παιδία παίζει
Το μάθαμε όλοι σαν παράδειγμα της αττικής σύνταξης στα αρχαία. Οι αρχαίοι εννοούσαν ότι το παιχνίδι είναι σύμφυτο
με την παιδική ηλικία. Χρησιμοποιείται και για να δείξουμε ότι κάποιος ενήλικας συμπεριφέρεται σαν παιδί.
Γνώθι σαυτόν
Αποδίδεται στον Χείλωνα τον Λακεδαιμόνιο, έναν από τους επτά σοφούς. Σημαίνει γνώρισε τον εαυτό σου, έχε αυτογνωσία.
Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού
Η φράση αποδίδεται στον αρχαίο Έλληνα ποιητή, Μένανδρο και σημαίνει ότι δεν είναι έξυπνος αυτός που επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη.
Ευ ζην
Αυτό θεωρούσε ο Μέγας Αλέξανδρος ότι χρωστούσε στο δάσκαλό του Αριστοτέλη. Αρχικά σήμαινε τον τρόπο ζωής που χαρακτηρίζεται από ηθικές και πνευματικές αρετές. Σήμερα έχει περισσότερο την έννοια της άνετης και ποιοτικής ζωής.
Μολών λαβέ
Έτσι απάντησε ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες όταν ο Ξέρξης ζήτησε την παράδοση των όπλων των αμυνομένων Ελλήνων. Έλα να τα πάρεις (τα όπλα). Η φράση χρησιμοποιείται και σήμερα με την ίδια έννοια, δηλαδή αν τολμάς έλα να με αντιμετωπίσεις, δεν παραδίδομαι.
Άρον άρον
Ο όχλος φώναζε «ἆρον ἆρον, σταύρωσον αὐτόν» στον Πόντιο Πιλάτο για να καταδικάσει το Χριστό σε θάνατο στο Σταυρό. Σημαίνει βιαστικά, με σπουδή και χωρίς προσοχή.
Από μηχανής θεός
Η φράση προέρχεται από ένα τέχνασμα που χρησιμοποιούσαν στο αρχαίο θέατρο, όταν ένας θεός παρουσιαζόταν με ειδικό μηχάνημα (γερανό θα λέγαμε σήμερα) από ψηλά και με την παρέμβασή του έδινε λύση στην αδιέξοδη πλοκή του δράματος. Μεταφορικά χρησιμοποιείται όταν κάποιος εμφανίζεται απροσδόκητα και δίνει λύση σε ένα πρόβλημα.
Ήξεις αφήξεις
Πρόκειταο για έναν διφορούμενο χρησμό όταν κάποιος στρατιώτης ρώτησε τη Σίβυλλα αν θα σκοτωθεί στον πόλεμο. Η απάντηση ήταν «Ήξεις, αφήξεις ουκ, εν πολέμω θνήξεις», προφορικά φυσικά. Η διαφορά είναι στο κόμμα μετά το ουκ που αλλάζει το νήμα της φράσης, δηλαδή «Θα πας, θα γυρίσεις (δεν) θα πεθάνεις στον πόλεμο». Το λέμε όταν κάποιος έχει διφορούμενες θέσεις, αντιφάσκει.
Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας
Το είπε ο Λαοκόων στους Τρώες προειδοποιώντας τους να μην δεχτούν τα δώρα (Δούρειος Ίππος) των Ελλήνων. Σημαίνει να είσαι επιφυλακτικός με τους εχθρούς ακόμα κι όταν φέρνουν δώρα.
ἔπεα πτερόεντα
Η φράση αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και σημαίνει τα λόγια που τα παίρνει ο άνεμος, που πετούν. Σημαίνει ακριβώς το ίδιο και σήμερα, λόγια του αέρα, που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία.
*Κάποιες από τις φράσεις είναι μάλλον μεταγενέστερες των αρχαίων Ελλήνων ωστόσο τις αναφέρουμε καθώς διατηρούν όλα τα χαρακτηριστικά της αρχαίας ελληνικής. Φυσικά υπάρχουν πολλές ακόμη για τις οποίες επιφυλασσόμαστε να ασχοληθούμε σε άλλο άρθρο.
Πηγή: perierga.gr

Όταν κλήθηκε να παραλάβει ένα βραβείο για δύο δεκαετίες πιστής και αφοσιωμένης υπηρεσίας, κάποιος συνειδητοποίησε ότι στην πραγματικότητα δεν είχε εμφανιστεί στο γραφείο του για τουλάχιστον έξι χρόνια.
Μόνο όταν ο Χοακίν Γκαρθία, ένας Ισπανός δημόσιος υπάλληλος, κλήθηκε να παραλάβει ένα βραβείο για δύο δεκαετίες πιστής και αφοσιωμένης υπηρεσίας, κάποιος συνειδητοποίησε ότι στην πραγματικότητα δεν είχε εμφανιστεί στο γραφείο του για τουλάχιστον έξι χρόνια – μπορεί και για 14!
Ο Γκαρθία, ένας 69χρονος μηχανικός, άρχισε να εργάζεται για την τοπική αυτοδιοίκηση στη νοτιοδυτική πόλη Κάντιθ το 1990, σύμφωνα με την el Mundo, και το 1996 ήταν τοποθετημένος στο δημοτικό συμβούλιο για το νερό «Agua de Cadiz», όπου η δουλειά του ήταν να εποπτεύει μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.
Το 2010, όταν ο Γκαρθία – ο οποίος έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί – έπρεπε να παραλάβει το μετάλλιο για τη μακρά θητείας του, ο άνδρας που τον προσέλαβε, ο αντιδήμαρχος Χόρχε Μπας Φερνάντεθ, αναρωτήθηκε πού ήταν: «Εξακολουθεί να βρίσκεται στην μισθοδοσία», δήλωσε στην εφημερίδα. «Σκέφτηκα, πού είναι αυτός ο άνθρωπος; Είναι ακόμα εκεί; Έχει συνταξιοδοτηθεί; Έχει πεθάνει;»
Αφού ο πρώην διευθυντής του συμβουλίου υδάτων, ο οποίος είχε το γραφείο του απέναντι από του Γκαρθία, είπε στον Φερνάντεθ ότι δεν είχε δει τον υπάλληλό του εδώ και αρκετά χρόνια, ο αντιδήμαρχος κάλεσε τον μηχανικό. «Τον ρώτησα: τι κάνεις;» είπε ο Φερνάντεθ. «Τι έκανες χθες; Και τον προηγούμενο μήνα; Δεν μπορούσε να απαντήσει».
Ένα δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο στον Γκαρθία 27,000 ευρώ, το ισοδύναμο μετά από φόρους ενός ετήσιου μισθού του, έχοντας διαπιστώσει προηγουμένως ότι ο μηχανικός δεν φαίνεται να είχε πατήσει στο γραφείο του για «τουλάχιστον έξι χρόνια» και δεν είχε κάνει «απολύτως καμία δουλειά μεταξύ του 2007 και του 2010», το έτος πριν από τη συνταξιοδότησή του.
Ο Γκαρθία δήλωσε στο δικαστήριο ότι είχε πάει στο γραφείο, αν και παραδέχτηκε ότι μπορεί να μην έχει διατηρήσει κανονικές ώρες δουλειάς. Είπε ότι ήταν θύμα εκφοβισμού στο χώρο εργασίας εξαιτίας της σοσιαλιστικής πολιτικής της οικογένειάς του και είχε σκόπιμα παραμεληθεί στο συμβούλιο υδάτων.
Οι φίλοι του είπαν στην El Mundo ότι ο μηχανικός δεν ήταν πρόθυμος να αναφέρει τους ισχυρισμούς του για παρενόχληση επειδή είχε «μια οικογένεια να ζήσει» κι ανησυχούσε ότι δεν θα βρει άλλη δουλειά στην ηλικία του. Ήταν τόσο καταθλιπτικός από την κατάστασή του που είχε δει έναν ψυχίατρο, είπαν.
Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιτροπή για το νερό πίστευε ότι ο Γκαρθία ήταν ευθύνη του δημοτικού συμβουλίου για το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας του, ενώ το δημοτικό συμβούλιο θεωρούσε ότι εργαζόταν για το συμβούλιο υδάτων.
Ο μηχανικός απλώς εκμεταλλεύτηκε την σύγχυση και σίγουρα έγραψε… ιστορία.
Πηγή: Reader.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!